(F)élek

Halihó mindenkinek!

Leszögezem: épp piszkosul rosszul vagyok. Két napja permanensen, de most már legalább csak a fájdalomcsillapító utóhatásai miatt. Ezért jelzem, fogok mindenkinek válaszolni a levelekre, csak össze kell kaparnom a gondolataimat. A "kösz" olyan kevésnek tűnik, na. :) Másrészt nem vállalok felelősséget a leírt mondatok koherenciájáért.
Terv szerint épp a boltba tartanék, hogy vegyek tejet és befizessek egy számlát. Azt hiszem, ezt elhalasztom egy órával későbbre (éljen a Tesco nyitvatartás!). Illetve szerettem volna megnézni, lehet-e a Media Marktban Kindle-t taperolni, mert öcsém szerint a Kindle 6 jó lenne nekem, hiába irtózom mindennemű érintőképernyős cucctól, csak ahhoz ki kéne próbálni. (Ez itt egy ügyesen elhelyezett termékmegjelenítés volt. Pénzt nem kapok érte, de az Amazonnak innen üzenem, hogy nem haragszom, ha mégis.) De ez majd marad holnapra.
Igazából lassan el is felejtem, mi késztetett blogbejegyzés írására. Lássuk csak... meg van nyitva vagy hatvan munka Wordben és Jegyzettömbben... Ó, igen! Elő akartam szedni a mondatelemzéses doksimat, hogy folytassam (illetve, hogy okos szemmel nézegessen egy órán keresztül, amikor érzek magamban elég erőt ahhoz, hogy elmenjek vásárolni, aztán hazaérve folytassam a bambulást), ezért megkerestem a hordozható merevlemezt (továbbiakban Maxell, röviden Max). Valahol ott van rajta a régi adatokkal együtt, amik azokból az időkből származnak, amikor még nem volt külön laptopom, hanem a családi számítógépről toltam, illetve a régi laptopom adataival együtt. Szemezgettem, keresgéltem, találtam egy "Műsor" (aka. mű-sor, művek sora) című munkát. Előtte is találtam vagy két tucat olyan című fájlt, amiről azt sem tudom, mik, de mivel nem a Nem saját művek mappában találhatóak, feltételezem, közöm van a szerzőségükhöz. Tehát sűrű "mi a frász ez?" közepette megnyitottam a nevesített szöveget. Hát... most félek.
Nem tudom, mennyire hihetek a leírtaknak. Alapvetően nem tűnik átverésnek, meg régi anyag, mi értelme lett volna butaságokat írni? Hogy később megijesszem magamat? Nem, ez inkább vázlat, összefoglaló, emlékeztető. A befejezett, nagyjából értékelhető mennyiségben elkészült művek címei (jelezve, ha valami még nem befejezett, plusz a projekt állapota). A lista tanúsága szerint van egy félkész regényem, amiről nem is tudtam, és akárhogy erőltetem az agyamat, nem ugrik be. A gépen nincs, kerestem. Papíron lehet... de nem emlékszem. A másik két regény beugrik, az egyiket meg is találtam. Úgy emlékeztem, abból csak vázlat van, de nem, állítólag kész. Gépelve az első öt fejezet van meg, mivel arra emlékszem, hogy papírra írtam, valahol a többi is létezik. Ezen kívül van egy teljes kisregényem. Szintén fogalmam sincs, mikor írtam és mit, sehol sem látok hasonló című fájlt. Nem is emlékszem, írtam kisregényt... De műfaji besorolásban nem szoktam átverni magamat, kell lennie. Van még vagy hat olyan novella, ami címről nem ugrik be (és nincsenek a gépen). A lista hiányos, a korábban megnyitott "ez meg mi" írások például nem is szerepelnek benne. Ezek alapján csak sejtem, hogy nem ad hoc beírtam pár címet a vicc kedvéért, hanem tényleg egy régebbi emlékeztető, hogy milyen munkáim vannak, ha valahová kéne. Azért félelmetes. Nem elég, hogy ennyi művem van (ez megijeszt), hanem nem is emlékszem rá, hogy vannak (ez jobban megijeszt). De hol lehetnek?
Nem könnyíti meg a helyzetet, hogy ha van is a neten publikált anyagom, ami az eddigi írások elenyésző töredéke, az sincs egy helyen. Egyik része volt a Fantasyán. Azokat sehol máshol nem publikáltam azóta. (Talán egyet átemeltem ide, blogba.) Vannak az írások közé feltöltöttek. És vannak blogban páran, javítatlanul. Egy-kettő megtalálható (volt?) más oldalakon, mert adtam írást pár barátnak. Már ez önmagában zavaros, ezek után jön még a gépre írt, de nem publikált művek tömege. És az a rengeteg cetli, szöveg, töredék, rövid írás, ami csak egy email erejéig létezett. (Egy időben rendszeresen írtam levélnovellákat, és van egy telenet-kisregényem.) Meg a novellalevelek, amikből pár van a neten, pár csak a gépen, és sok, nagyon sok csak papíron. Végül, de nem utolsósorban, az a három polcnyi tömény papír (nagyjából másfél folyóméter), amiben van minden a jegyzetekről a középiskolás "mindenes füzetekig", novella, viccgyűjtemény, megkezdett regény, bizonyára valahol a titkos félkész regényem is a befejezett kisregénnyel karöltve (csak hinni tudok benne), novellák, amiket soha nem mutattam meg senkinek és igen mély önelemző írások. Meg a "Felhők", ami reprezentálja az egészet.
Ha valakinek ismerős a cím: Petőfi Felhők ciklusára referál. Csak próza. Tacskó koromban kezdtem, még középiskola hajnalán (az hetedik osztály, mert hatosztályosba jártam), és lassan bővült. Római számozott félmondatok, pár sor maximum. Valahol a harmaincadiknál tarthatok, de mindig elvesztettem az elejét, így fejből folytattam a számozást. (Ha megtaláltam, javítottam. Emlékeim szerint harminckét számozott rész van, és féltucat számozatlan.) Nem is a mű a lényeg, hanem hogy annyi helyen van egy, elvileg folytatásos ciklus, hogy össze sem tudnám szedni. Van a neten, emailben, volt a Fantasyán, van papíron, füzetben, egy könyvem margóján, az ágy mögött, és egy szeletet az asztallapra írtam. Az lekopott. :) Valami ilyesmi az eddigi írásaim sora is. Itt-ott... és ha egyszer megtalálom, nézek csodálkozó szemekkel, hogy ez meg micsoda. Meg nekem mióta van kisregényem. Vagy nagy. És amúgy is, hol van a mondatelemzős fájlom?! Mert az még mindig nincs meg.

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

szo, 2015-02-21 21:05 Ovidius

Ovidius képe

Kéne` innod egy igen nagy adag vodkát... :D

 

 

 

 

----------------------------------

Minden szélmalom ellenfél!

szo, 2015-02-21 21:49 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Az biztos, utána nem sok problémám lenne. Életemben a legdurvább alkoholos befolyás, ami ért, az fél pohár vörösbor volt.

_____________________
Dr. Bloody Dora

szo, 2015-02-21 21:54 Ovidius

Ovidius képe

A karakter választása helyes volt, a mennyiséget elrontottad... :D

 

 

 

 

----------------------------------

Minden szélmalom ellenfél!

v, 2015-02-22 18:27 Voight-Kampff

Voight-Kampff képe

" Életemben a legdurvább alkoholos befolyás, ami ért, az fél pohár vörösbor volt." - Itt van a kutya elásva!

_______________________________________________________________________________________
"Reggel lett, és még mindig életben voltam.
"Lehet, hogy írok egy regényt" - gondoltam.
És aztán írtam." - Bukowski: Posta

szo, 2015-02-21 21:31 Sren

Sren képe

Üzenet a hűtőmágnes alatt. Nem, nem öregszel. Nyugi. Húsz vagy. Csak semmi szenili kacsa. Vagy Tás, mert Feketére emlékszem, Petőfire nem, de nekem szabad szenilizni, veled ellentétben nem vagyok mai liba. Csirke. Szóval semmiféle alacsonyan kvalifikált háziszárnyas. Nem, semmi hasonló. Pezsgőzz, lazulj. Éltessen isten, holnap rántott hús lesz, jöhetsz, veszek pezsgőt. Ha nyüszid van, hívj fel. Nagyon puszi!

______________________________________________________________________________________________

A szürrealisták és köztem az a különbség, hogy én szürrealista vagyok.

/Salvador Dalí/

szo, 2015-02-21 21:48 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Két napja azt hallgatom, hogy öreglány vagyok, mert már huszonhét, és Zoli csak augusztusban lesz ennyi. Van fél éve, hogy piszkáljon.
Nüyszi nincs, csak szenilis vagyok, és ez ijesztő. :)

_____________________
Dr. Bloody Dora

v, 2015-02-22 08:16 Roah

Roah képe

Drága! Bátor vagy! Ilyet én már csak ritkán, rendkívül ritkán merészelek művelni a gépen. Azt a kuplerájt, ami a doksik között van felém is...? De várjá', azokon a ritka alkalmakkor, amikor belemászok a jegyzetekbe, és látom, hogy már nem egy próbálkozásom volt a takarításra, pakolásra, rendszerezésre, mert találok olyan mappát is a mappában, hogy SECRET - komolyan, nem tudom, tán a Kágébé-Sziájjé elől titkosítottam egykoron, vagy magam előtt, az abszurd, amivel még magamat is figyelmeztetem a jövőre, hogy még véletlenül se mutogasd :D -, illetve amit még kézzel írós korszakomból hoztam a gépre, a nagybetűs "NE DOBD KI!", és hóttkomolyan veszem az intelmet, nem dobom ki, csak épp fogalmam sincs, minek kellett nekem bizonyos adathalom, de kit érdekel, ha egyszer ez "NE DOBD KI" mappa. :D
Jó, az asztallap, az kimaradt nálam, bezzeg a zsepik?! :D Az is akad, pedig el van morzsolódva, szöszös, jó, ha néhány betűt ki lehet olvasni - inkább következtetni rajta -, na igen, ezeket az asztallapos-zsepis fájlokat nem pótolhatja semmilyen digi-jegyzettömb. :)))
Dóri, határozottan jobbulni kell, aztán vagy nekiveselkedni és rendet rakni, vagy az a helyzet, hogy újat kell írni. Előbbire eszembe jut, mit szokott Tesóm mondani a kertes házak körüli munkálatokról, miszerint azt csak abbahagyni lehet, befejezni nem, utóbbiról pedig annyit, hogy írnod kell, nincs mese, írnod kell újakat. :)))
Írni-írni - attól még jobbulhatsz is. ;) :)))
Íróember nem vénember, és ez szerintem nem is szenilitás - jó, kicsit hazabeszélek :D -, nézzük a jó oldalát: sok az anyag, kevés az idő, de ha az emberre rájön az írás, azt muszáj megtenni, majd menteni a...hát nem tök mindegy, hová?! ;) Majd kikeressük később, nem? :)))

És írni kell hozzá újakat. :)))

("Az emberek nem egészségesek, hanem boldogok akarnak lenni." /Karinthy Frigyes)

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

v, 2015-02-22 08:51 polgarveronika

polgarveronika képe

Szenilitás? Ugyan már!
Hol van ez mindahhoz,
hogy napi 5 kilométert gyalogolsz a lakásban, keresendő a szemüveged, amely a nyakadban lóg, vagy jobb esetben rajtad van,
hogy boldogan elteszed a karácsonyi ajándékba kapott szinházjegyeket, és soha többet nem találod,
hogy hátomszor mész vissza a lakásba mielőtt elindulsz, mert valami mindig otthon marad, végül te magad, mert nem is tudod, hogy hova indultál,
hogy a lakáskulcsot másfél óráig keresed, míg végül este előbukkan a vajból...
Szóval nyugi... vannak még lehetőségek... ráérsz félni.
Viszont élni jó!:))Még ilyen apró malőrökkel is.
Üdv: V

 

_______Tertium non datur ______

v, 2015-02-22 09:21 Roah

Roah képe

Na ne! :D ;)

Oké, szemüvegem nincs - nálunk a fog és a szem romlik el a legkésőbb, legalábbis az összes ősnél így működött, le is kopogtam gyorsan -, de pénztárca már került elő a mirelit frigóból, jegy is felszívódott, a galád, elvitte a cica, illetve telefonszámok tűnnek el nyomtalanul az előszobai üzenőfalról, és ami a legaggasztóbb, hogy tényleg van olyan, hogy hova is indultam, vagy miért is jöttem be a szobába, de a legdurvább az utóbbi időben az volt, amikor egy megállóval előbb szálltam le a metróról, és csak akkor tűnt fel a csalás, hogy valami nem stimmel, amikor feljöttem a mozgólépcsővel, fel-fel az aluljáróból, szétnéztem, és azt sem tudtam, hol vagyok, mert nem úgy nézett ki a Déli, mint ahogyan kellene neki, ez nagyon hajaz a Moszkvára, bocsánat, Széll Kálmánra. (Jött is a pánik, telózás, hogy kések, de most tényleg nem tehetek róla, Isten'Úgyse', időben indultam, nem tudom megmagyarázni, miért szálltam le egy megállóval előbb.)

Ez már szenilitás? oO?
Jáij...

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

v, 2015-02-22 17:54 Kentaur

Kentaur képe

Szerintem addig nincs ok aggodalomra, amíg a mondataidat nem felejted el be

----------------------------------------------------------------------------

"L'homme n'est rien, l'oeuvre – tout." (Az ember semmi, a mű – minden.) Gustave Flaubert.

v, 2015-02-22 18:38 Voight-Kampff

Voight-Kampff képe

"lehet-e a Media Marktban Kindle-t taperolni" - Ne fáradj, nem lehet.
Egyik nagy elektronikai üzletlánc sem forgalmaz Kindlet. Sőt, a Tesó és a Madaras Tesó sem.
Egyébként tényleg jó a 6-os. Azt kaptam karácsonyra ( netes boltból, ingyenes másnapi házhoz szállítással). Eredetileg én is 5-öst szerettem volna, de már nem forgalmazzák. Ez jobb, mert ugyanakkora kijelzővel is kisebb a mérete ( mert a kezelő "joystick" nem foglal helyet). Könnyű a kezelése, kiválóan olvasható, nagy a tárhely, hiba nélkül jeleníti meg a karaktereket, az aksija qrva sokáig bírja, számtalan módon személyre szabható, a könyveket könyvtárakba rendezheted... - a "tapizást" pedig kb. 1 perc alatt meg lehet kedvelni.

_______________________________________________________________________________________
"Reggel lett, és még mindig életben voltam.
"Lehet, hogy írok egy regényt" - gondoltam.
És aztán írtam." - Bukowski: Posta

h, 2015-02-23 12:28 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Fáradtam: lehet. Pont a hatos volt kipakolva. Igaz, drágább, mint bárhol máshol, ezért ott biztosan nem veszem meg, de kipróbálható volt. (Lehet, hogy nem forgalmazzák, csak partnerkapcsolat, nem tudom.)
Valóban remek. Most épp tokot vadászok hozzá, mert öcsém szólt, hogy ha én napi szinten akarom hurcibálni, az nem árt neki, de a választás már megvan. Egyébként meglepően vastag egy gép.

_____________________
Dr. Bloody Dora

h, 2015-02-23 12:36 Urbatorium

Urbatorium képe

Nálam a kindle dupla csomagolást élvez, mert két tokja is van. Egy, amit közvetlenül a gépre tettem rá, így olyan, mintha lenne borítója, ezzel is növelve a könyves hatást. A másik pedig egy tok, ami az aktuális táskámban van mindig betéve (oldaltáskát és hátitáskát váltogatok), és egyetlen kindle-m csak abban utazhat velem, ha épp nincs a kezemben. A második tok védi attól, ha hideg vagy meleg (értsd, pl fagyasztott kaja) van éppen bepakolva mellé, vagy nem akarom, hogy a műanyag tok kopogjon a mellé pakolt üvegen vagybármin. Részemről egy életre vettem az olvasóm (legalábbis egy 8-10 évet minimum elvárok tőle), és célom minél tovább húzni. Ha lehet, a fénytől is óvni. Nem, attól sajnos nem lehet. Ajánlom esetleg a képernyővédő fóliát is. Tényleg jól jöhet, és mondjuk évente lecseréli az ember.

*****

Az egyetlen igaz tanulás: a lényünkben szunnyadó tudás tevékennyé ébresztése.

Weöres Sándor

h, 2015-02-23 19:19 Voight-Kampff

Voight-Kampff képe

"Ajánlom esetleg a képernyővédő fóliát is."
Szerintem, ha normális tokot veszel, akkor felesleges a fólia. Ráadásul a Kindle nagy előnye, a tükröződésmentes kijelző - amin elég sokat ront egy fólia.
Persze, ez ízlés dolga.
A telefonomon van fólia, de a Kindlere nem tennék. Használaton kívül a tok megvédi, ha meg használom, mitől sérülne a kijelző?

_______________________________________________________________________________________
"Reggel lett, és még mindig életben voltam.
"Lehet, hogy írok egy regényt" - gondoltam.
És aztán írtam." - Bukowski: Posta

h, 2015-02-23 20:51 Urbatorium

Urbatorium képe

Engem sem a sérülés zavar, pontosan azért, amit te is mondasz, mert a tok megvédi az ilyesmitől. Viszont ha én olvasok, akkor nem csak olvasni szoktam. Hanem pl enni. És ilyenkor könnyen előfordul, hogy morzsa megy rá, a narancs hova máshová spriccelne, a paradicsom tuti, hogy kiugrik a kezemből, és ahogy próbálom elkapni, még én csapom rá... Jó, igazából egyik se történt még meg, de szép lassan akkor is koszolódik a képernyő, és ez idővel zavarni kezd. Engem legalábbis. Aztán ízlések és pofonok :)

*****

Az egyetlen igaz tanulás: a lényünkben szunnyadó tudás tevékennyé ébresztése.

Weöres Sándor

h, 2015-02-23 19:14 Voight-Kampff

Voight-Kampff képe

Hm, ez érdekes. Én karácsonykor direkt rákérdeztem, és azt mondták, hogy nem forgalmazzák. Náluk, ha jól emlékszem, akkor Wayteq meg Prestigo volt.
Én tokot az E-bayen vettem, ingyen postával, 1300 Ft-ért, mágneses, ami ki- be kapcsolja a gépet, ha becsukod, kinyitod.
Egyébként mennyiért adják? ( A párom 32 000-ért vette nekem, két év garival.)

_______________________________________________________________________________________
"Reggel lett, és még mindig életben voltam.
"Lehet, hogy írok egy regényt" - gondoltam.
És aztán írtam." - Bukowski: Posta