Furcsa kérdés

Halihó!

Ez a bejegyzés most csak két furcsa kérdést fog tartalmazni: ha ránéztek az órára (digitális kijelzősről beszélünk) ti is automatikusan évszámokat láttok benne? És ti is előbb mondjátok a hozzá tartozó történelmi eseményt, mintsem tudatosulna bennetek, hogy valójában hány óra? (Aztán ilyenkor újra rá kell nézni, és "átváltani" óra-üzemmódba, majd kiakadni, hogy mennyi az idő. Majd azon minutában elfelejteni, hogy kezdhesd előről. Szerencsére negyed kilenc után már nincsenek ilyen problémák.)

(Mindez csak onnét jutott eszembe, hogy beszélgettem, letettem a telefont, ránéztem a kis órára, felkiáltottam, hogy "IV. Henrik meggyilkolása!", majd kimentem a fürdőszobába. Vissza kellett mennem, hogy megint megnézzem, mennyi az idő, mert addig nem jutottam el.)

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

szo, 2015-05-30 17:01 Roah

Roah képe

"Tőlünk" elvették a számokat. :))) Tőlem, meg a Nővéremtől is. Tesóm volt a hunyó - lottóval. Öt vagy hat éves volt, nem tudom. Apu elvitte a lottózóba, azt hiszem, '69-ben? Ő még nem is ismerte a számokat. Azt mesélte nekem, "hogy leestek a csillagok az égből, picikék, nagyon aprók, le a lapra, ő meg az összesre rajzolt valamit, ahova esett, egyet kivéve - mai emléke szerint a 29-es volt -, mert azt hitte, a rajzolással megöli a csillagot. Rajzolást követően ugyanis a kis pont nem csillogott. Hát...négyese volt Apunak a lottón. Nyertek a számokkal.
"Jutalmul" az összes számot "elvették", merthogy az "nem erre való". Azóta vannak gondok felém/nk a számokkal, idővel sem tudok bánni, elveszem, megsemmisítem, nem tudom a mikorokat, a határokat belőni, ha matematikában nem lettek volna szavak, vagy nem lenne erős emlékezőkém, komoly gondban lettem volna. (Máig nagyon kell koncentrálnom számok láttán. Olyan, mintha "gyorsak" lennének.)
Aranybulla, és ilyen jellegzetességek, vagy a 19.39 -ről nekem is beugrik egy-egy híres esemény, de egyébként nem - számomra a jelenséged egyedi.
És ez mióta van nálad?

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

szo, 2015-05-30 17:44 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Erről eszembe jutott nagymamám sztorija. Neki élete első lottójával (akkor vezették be a lottót, nem is tudott volna előbb) négyese lett. Nagy örömködve vonatozott fel Pestre, és mikor bement a lottózóba, akkor vette észre, hogy hiányzik valami. A vonaton felejtette a szelvényt.

Nem tudom, kölyökkorom óta. Az órával mindig is hadilábon álltam (a mai napig), és akármennyire nem tanultam még akkor történelmet, alig ismertem fel a számokat, már évszámok jutottak eszembe, ahogy kiolvastam. Az első a Tanácsköztársaság felismerése volt, de mert olyan jópofa. (1919)

_____________________
Dr. Bloody Dora

szo, 2015-05-30 18:13 Roah

Roah képe

Felénk nem lett jó vége a lottózásnak, bárcsak Apu is elhagyta volna valahol azt a szelvényt. Tesóm nagyon kicsi volt, de hidd el ha mondom, jobb ez így, hogy az ember nem látja a számokat. :)))

Az idő jut eszembe róla. Ez csak egy ötlet, és valószínűleg magamból indulok ki: a szám nem is szám - 1919 -, hanem idő. Az időt lőnéd be? Az időt. Most jól elgondolkodtattál ám. ;) Pont ma dumáztam az időről; egy elmélet szerint nincs jelen. Szinte minden múlt-idejű. Múlt és jövő van. Merthogy folyamatosan halad az idő.
Hogyha nincs időérzéked - csak teorizálok, hagnosan gondolkodom -, akkor olyan ez kissé, mintha stabil pontot keresnél benne, az időben. És ezeknek az eseményeknek határozott ideje van. Mintha lokalizálnál? Olyasmi ez?

(Utálom az órát! :D Ha van ellenségem, amivel csatázni szoktam, az az idő. Szabadnapokon leszedném a falakról, eltüntetném az összes órát, mindenhonnan likvidálnám, mert ha óra van a közelben, reflexből ránézek. Kimondom: szerintem ez oknál fogva vagyok örökös késő is. Óra-idő-óra-idő.)

Zavar ez az összekapcsolás?

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

szo, 2015-05-30 18:25 Para Celsus

Para Celsus képe

Idő?
"Minden csak érzékelés kérdése.
A fejlődés korábbi szakaszában megrekedt fajok képtelenek a térlátásra. Számukra nem létezik harmadik dimenzió. Mások színvakok, monokróm világban élnek, nem képesek érzékelni azt, amit mi pirosnak, kéknek, sárgának nevezünk.
Az ember időérzéke csökött. Egyenes, visszafordíthatatlan vonalként fogja fel az idő folyamát, és saját korlátaiból kifolyólag nem tudja elképzelni, hogy
mindez másképp is lehet.
Akadnak néhányan, akik – bizonyos mutációk révén – képesek más módon érzékelni az időt: számukra a sztráda kétirányú – látják, ami elmúlt, és
azt, ami lesz. Közéjük tartozott Leonardo mester, a jezsuita páter Boskovic, vagy a húsz év börtönre ítélt Roger Bacon atya.
Még ritkábbak, akik képesek módosítani az idő szövetén: azt a szakaszt, melyet önnön tudatuk beér, Möbius-szalaghoz hasonló, önmagába visszahajló úttá tudják tenni. Ha elég távoli múltba gondolnak vissza, az már a saját jövőjük lesz – jövőjük pedig a múltjukba ível. Emlékeznek arra, ami még meg sem történt, feltehetnek olyan kérdéseket, amelyre tíz-húsz-harminc évvel későbbi énjük már tudhatja a választ.
Végtelen idejük van a gondolkodásra."


"The Rainmakeeeer!"

v, 2015-05-31 05:31 Gitáros

Gitáros képe

Ezt kitől idézted?

Miki

szo, 2015-05-30 17:22 polgarveronika

polgarveronika képe

Nálam csak az egyforma számok tűnnek mágikusnak.
22.22
11.11
0.00

Üdv: V

 

_______Tertium non datur ______

szo, 2015-05-30 17:29 Para Celsus

Para Celsus képe

18:25, a reformkor kezdete. Este a híradó alatt pedig lezajlik az első világháború. :D


"The Rainmakeeeer!"

szo, 2015-05-30 18:02 polgarveronika

polgarveronika képe

Attól függ, melyiken nézed.
A késő esti ismétléskor, már túl vagyunk a XXI. századon is...

Így lesz a számkijelzős vekkerből egy valóságos időgép:)

 

_______Tertium non datur ______

szo, 2015-05-30 18:18 Para Celsus

Para Celsus képe

Íme egy alter jövő:
20:20 - a Karcolat érettségi tétellé válik
20:30 - karcos Kulturkampf Kommandók rajtaütésszerű támadásokat hajtanak végre szerte Európában - áldozataikat arra kényszerítik, hogy olvassanak.
20:33 - a kiművelt emberfők sokasága elsöpri a valóságshow-kat; a nyálregények írói emigrálnak.
20:34 - a Karc tagjaiból szerveződött irodalmi konvent átveszi a hatalmat Európában.
Akár már ma este :D


"The Rainmakeeeer!"

szo, 2015-05-30 19:14 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Kérlek, 2020-ban biológiai Nobelt nyerek, ez előre meg vagyon írva. (Illetve "Nóbel"-nek van írva, de kit zavar.) Egy párnára. :)

_____________________
Dr. Bloody Dora

szo, 2015-05-30 19:43 Para Celsus

Para Celsus képe

"A Karcolat bioszférájának tanulmányozásáért"? ;) Remélem, meghívsz minket is az átadóra, és akkor sem feledkezel meg rólunk, mikor átveszed a díjat (meg a súlyos pénzkötegeket) :D
Esetleg valami menő bevonulás zenével meg pirotechnikával, mint a pankrációban? :D


"The Rainmakeeeer!"

szo, 2015-05-30 19:12 craz

craz képe

200942 Az év június hatodikán délután hatkor az Ötödik Galaktikus Konföderációból kiléptek a Redstar bolygó dombitörpéi, és saját köztársaságot kiáltottak ki, meg azt, hogy ha már arra jársz, hozz még sört! A konfliktus valamilyen fesztiválon robbant ki, ahol estére elfogyott a sör. :D

- - - -
"Igyál, e nedv hűs, mint a - mámor,
s nincs seb, mit heggel nem takar,
igyál, testvér, e mély pohárból,
csupán az első korty fanyar."

szo, 2015-05-30 19:44 Para Celsus

Para Celsus képe

Talán épp a következő karc-talin :D


"The Rainmakeeeer!"

szo, 2015-05-30 20:11 Pyrrhusz

Pyrrhusz képe

Írtam erről egy egypercest, 19:44 címmel. El lehet olvasni itt is.
Az hozzászólásom termékmegjelenítést tartalmazott.:-)

- "Az örökkévalóság nagyon hosszú. Különösen a vége felé." -Woody Allen