Könyves kihívás

Tavaly láttam még angol verziójában, itt a magyar fordítás:

http://moly.hu/kihivasok/2015-reading-challenge

Érdekesnek tűnik, nem teljesíthetelen (de azért volt egy tízperces leizzadós jelenetem, hogy ugye van más Sz. D. monogramú szerző, mert én Az elsodort falut el nem olvasom... de Szilágyi Domokos megfelelő, bár nem tudom, mit gondoltok Szomory Dezsőről, ő ér? elvégre ez csak felvett név), bár a kép alatt van egy érdekes megjegyzés.

"Olvass el úgy legalább 15 könyvet 2015-ben, hogy ezek mindegyike teljesüljön rájuk. Egy könyvet több ponthoz is lehet rendelni."
Vagyis... 15 olyan mű, amire mind az ötven pont igaz? Vagy 15 olyan mű, hogy összesen teljesítsék az ötven pontot? (Azaz egy mű átlagosan 3 és 1/3 pontot teljesít. :) )

Probléma lesz nekem a 38. mert miféle könyv ríkat engem meg? Valahogy nem sok kedvem van újraolvasni a Germinalt (annak sikerült, teljesen váratlanul, a bányaló halálával), hiszen nem újraolvasni akarok műveket. És amíg nem kenek be egy könyvet hagymával, addig nem garantálható előre, hogy sírni fogok tőle. Esetleg játszhat Móra, mert a Kincskereső kisködmönt hivatalosan sosem olvastam végig, a körtemuzsikáig elég volt. Azon anyu is bőgött, én is (jó, pici voltam, de ilyen művet általános alsós kisgyereknek kötelezőnek feladni szerintem emberkínzás). Mondjuk nekem Móra nagyon sírós, az Aranykoporsón is elszorult a torkom (nem könyneztem meg, de majdnem). És ezzel teljesíteném a 25.-öt (elvégre kötelező, de olvasta annak idején a halál), 19.-et (önéletrajzi elemeken alapul), 22.-et (jó, valószínűleg horror művet várnak ide, de én ettől a műtől félek), 42.-t (magánkönyvtár része, ha lehet így mondani), illetve az 50.-et (mert az első fejezetet, kérem szépen, igenis elolvastam).

Nem tűnik rossznak, bár nem szoktam az ilyen "kihívásoknak" felülni, de szerintem ezt teljesítem.

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

v, 2015-01-04 21:01 Ovidius

Ovidius képe

Azt gondolom, a magyar fordítás körül lehet valami gubanc...
Nehezen tudom elképzelni, hogy tizenöt könyv EGYENKÉNT tudná teljesíteni MIND az ötven feltételt. Elég, ha csak az 1., 22., 32. feltételt összevetjük. A magyar kiíró lelkesen nekiugrott a feladatnak, és nem figyelt oda, mit csinál...

 

 

 

 

----------------------------------

Minden szélmalom ellenfél!

v, 2015-01-04 21:23 Para Celsus

Para Celsus képe

Na, ezek szerint nem csak én molyolok? :D Érdekes kihívás. Mindenesetre szebb, mint amiért a legutóbb plecsnit kaptam (Rémes sci-fi irodalom, teljesítve a Magyar Superman egy másik bolygó vadonában c. Remekmű elolvasásával.)


"The Rainmakeeeer!"

v, 2015-01-04 21:34 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Molyol a fene, 9gag-en láttam, és találkoztam vele véletlen a gyakorin. :) Ha be lennék jelentkezve, ezért kapnék valami plecsnit is? Ez kedves. Elgondolkodtató, hogy regisztráljak, de mindig igyekszem az utánam nyomozó hatóságok dolgát nehezíteni.
(Rémes SF volt annó a ZsP díj jelölőszervének jelentkezni és olvasni. Mondjuk abban az évben mintha ki sem osztották volna végül a díjat...)

_____________________
Dr. Bloody Dora

v, 2015-01-04 21:51 Para Celsus

Para Celsus képe

Jaja, színes kis jpeg-kitüntetések. :D
Ismerek egy csajt, aki százharminc plecsninél tart. Én elvből nem teljesítek kihívásokat - nehogy már egy plecsni miatt változtassak az olvasási szokásaimon - de a Magyar Superman olyan sz.r volt, hogy el kellett olvasni.
A zs p, na ja... Ott is voltak-vannak érdekes irományok. A Szellemharcos küldetése is megér egy misét... :D


"The Rainmakeeeer!"

v, 2015-01-04 22:01 Ovidius

Ovidius képe

Szegény Zsoldos Péter forog a sírjában... Sikerült a nevével elég rendesen visszaélni...
Ennyi év után is messze jobb könyveket írt, mint bármely szellemi, vagy művészi követője.

 

 

 

 

----------------------------------

Minden szélmalom ellenfél!

h, 2015-01-05 08:10 Para Celsus

Para Celsus képe

És milyen könyveket neveznek a díjra...
Emlékszem, az egyik űroperettben (címét és a szerző nevét borítsa jótékony homály), a karakter űrcsata előtt, mielőtt beszállna az űrvadászgépébe, szürke sálat vesz fel, mert az kevésbé látszik, mint a piros, így nem fogják őt észrevenni. Továbbá ugyanezen hős kétségbeesik, mikor csata közepén dőlni kezd az űrhajója. (A legközelebbi bolygó százötvenmillió kilométerre volt - mihez képest kezdett dőlni az a szerencsétlen űrhajó?! :D )


"The Rainmakeeeer!"

h, 2015-01-05 04:05 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Nekem kell valami motiváló erő, bár anélkül is elolvasok ritka hülye könyveket. De valahogy nem bírom rávenni magamat, hogy elmenjek a másik kerületi fiókkönyvtárba, mert csak ott van meg az a kötet, ami nekem kell... egy ilyen tökéletes erre. (Nem tudom, miért van minden tagkönyvtárra érvényes egyéves olvasójegyem a FSZEK-ben, ha nem vagyok hajlandó két tagkönyvtáron kívül másikat látogatni holmi kényelmi szempontok miatt, de jó vele villogni. Kölcsön is adom bárkinek, ha kell. :) )
Számomra a legnagyobb "önálló kihívás" Kathleen E. Woodiwiss fantörpikus történelmi romantikus regényei voltak, egyszerűen mert szembejött. Úgy értem, a Quo vadis hátulján volt ajánlás... annyira borzasztó fülszöveggel, hogy be kellett szereznem. Egy életre megtanultam az összes romantikus-erotikus klisét, állítólag a műfaj alapítóanyjától és legkiválóbb szerzőjétől.

_____________________
Dr. Bloody Dora

v, 2015-01-04 21:31 Forsaken

Forsaken képe

Én olyan vagyok a könyvekkel, mint egy nő a cipőkkel: néha elkap a vásárlási (ill. az én esetemben beszerzési) láz, felhalmozok egy csomót, aztán nem győzöm őket használni. Így inkább nem olvasgatnék még itt célirányosan, hanem ami jön, az jön. Viszont felállítok magamnak egy másik kihívást, ezt viszont az írással kapcsolatban. Ha sikerül, sikerül, ha nem, nem. Mindenesetre poén.
A lényeg, hogy én 2015-ben szeretnék olyan (rövid vagy hosszú) történetet írni...
1. ...ami megnevettet
2. ...ami megríkat
3. ...ami megdöbbent
4. ...ami teljesen saját fantáziavilágon alapszik
5. ...ami egy megtörtént esetet dolgoz fel
6. ...ami mindössze annyiból áll, hogy ketten beszélgetnek
7. ...ami valami sajátos filozófiát tartalmaz
8. ...ami borzongat
9. ...ami nem lineáris történetvezetésű
10. ...amilyet még senki nem olvasott
Persze itt is lehet, hogy egy műben tudok le többet. Na, velem tart valaki? :D

-----------------------------
"Szemléletednél
Csak étrended kevésbé
Egészséges tán."

v, 2015-01-04 21:41 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Egészen biztosan tudsz olyat, amit még senki nem olvasott, amennyiben újat írsz. Elvégre azt még senki nem olvasta, csak te, amikor megírtad. Az meg nem számít. Vagy csukott szemmel írsz, így tuti, hogy senki nem olvasta.
(Én évek óta nem veszek könyvet, így könnyű célirányosan olvasgatni. Nehéz lesz összeszemezgetni viszont az olyanokat, mint pl. még nem olvasott kötelező olvasmány - elvégre Mórát berakom a sírós ponthoz -, de végülis találtam egy Ibsent, ami nekünk nem volt kötelező, de általában fel szokták adni.)

_____________________
Dr. Bloody Dora

h, 2015-01-05 08:55 Para Celsus

Para Celsus képe

Egyesek szerint már minden létező történetet megírtak előttünk mások - szóval jó esélyed van rá, hogy ha robbanó kiscicákkal töltött tapírokat felrobbantó, szabadidejükben unatkozó és jengázó busmanokról írsz, akik nohabort termesztenek a Kalaháriban és megküzdenek a Giant Octopussyval, nos, valószínű, hogy azt is megírta már előtted valaki :D


"The Rainmakeeeer!"

h, 2015-01-05 10:43 Forsaken

Forsaken képe

Mindig van új, csak legfeljebb a mi képzelőerőnk nem ér fel hozzá :D

-----------------------------
"Szemléletednél
Csak étrended kevésbé
Egészséges tán."

h, 2015-01-05 11:32 Para Celsus

Para Celsus képe

Amit ember kitalálhatott, azt már kitalálták. Ugyanazon archetípusok mozognak a novellák sorai közt, ugyanazon drámai szitukat játsszák a szereplők újra és újra. Csak a köntös más - illetve az elbeszélés módja.
Esetleg a képzeletünk nem ér fel ahhoz, hogy már mindent elképzeltek, ami elképzelhető volt - ezért ez neked elképzelhetetlen :D


"The Rainmakeeeer!"

h, 2015-01-05 19:00 Forsaken

Forsaken képe

Szerinted melyik volt a világon az utolsó eredeti, innovatív novella/regény?

-----------------------------
"Szemléletednél
Csak étrended kevésbé
Egészséges tán."

v, 2015-01-04 23:14 Kaiser

Kaiser képe

Nem hangzik rosszul, de én maradok a már előre jól megtervezett 2015-ös olvasási ütemtervnél. Amúgy sem szeretek kihívásokat teljesíteni. (Bár, ha úgy vesszük, a Vecchio-Casagrande szerzőpáros hét főbűnről szóló könyvét laikusként olvasni megfelel egy kihívásnak. :D)

_____________________________
"Your only hope, a life charmed black
An empty grin for we cannot turn back
A seeking silence and a creeping lust
The pork-men crackle as they turn to dust"

h, 2015-01-05 16:51 craz

craz képe

Könyvet? Olvasni? Az Istengyilkosokat is már két éve olvasom (mert tavaly decemberben kezdtem el), így még ködös, mikor végzek az idei első elolvasott könyvvel.

Viszont egyet már szerkesztettem! Az ér? :D

- - - -
"Igyál, e nedv hűs, mint a - mámor,
s nincs seb, mit heggel nem takar,
igyál, testvér, e mély pohárból,
csupán az első korty fanyar."

k, 2015-01-06 09:14 Blade

Blade képe

"Probléma lesz nekem a 38. mert miféle könyv ríkat engem meg?" -> 2015-ös adótörvények nagy könyve?