Üdezöld araszolás

Leszállt a gép mellé egy üdezöld araszoló. Nagyon szép kis lepke, a latin neve is: Chlorissa viridata. Angolul pedig small grass emerald, vagyis "kis fű-smaragd". (A latin nevében is benne van, hogy zöld, és meglepően zöld az egész kis moly.) Körülbelül fél órája keresem a pontos fajbesorolását, csak a magyar molyhatározók következetesen megtagadják a Geometridae család leírását (a nappali lepkék határozója szintén, elvégre nem oda tartozik), a régi anyagaim meg azért nem tárgyalták ilyen részletesen a magyar lepkefajokat. De azért kitartó kereséssel csak sikerült. Képet nem tudok róla mutatni, mert nincs semmi, amivel lefényképezzem, de tessék, itt van egy a netről.

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

cs, 2016-07-14 04:11 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Érdekes időpont, tudom, de ennek a lepkének utána kellett néznem, és ha már sikerült, valakinek el kellett újságoljam. Főleg, hogy a lepke sem tudja, mennyi lehet az idő, mert olyan három-négy körül szállt be a szobába, holott elvileg alkonyi fajról van szó.

_____________________
Dr. Bloody Dora

cs, 2016-07-14 05:44 Gitáros

Gitáros képe

Ez gyönyörű!
A lepke és a pillangó között egyébként van különbség? Vagy a két kifejezés ugyanazt a fogalmat takarja? - Ezt tőled, mint nyilvánvaló szakértőtől kérdezem.
Van külön olyan, hogy "molyhatározó"? Meg "nappali lepkék határozója"? - ettől lehidaltam...

"elvileg alkonyi fajról van szó." - írod.

Akkor mondhatjuk, hogy ez tulajdonképpen egy "éjszakai pillangó"?..DDD

Miki

cs, 2016-07-14 08:00 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Pont, hogy nem, csak szeretne az lenni. :D Bár az "éjszakai pillangó" kifejezés valójában paradoxon, mivel a pillangók nappaliak.
A "lepke" az általánosabb kifejezés. Ez a teljes Lepidoptera rend minden moly, pillangó, szender, csüngőlepke, egyéb lepkefaj. A "pillangó" elvileg csak a Papilionoidae öregcsalád (két szárny között nincs kapcsolókészülék, nappali lepkék, bunkós csápvég).
Egyébként nem vagyok szakértő, annak idején a lepidoptera zh-m csak hármas lett.

_____________________
Dr. Bloody Dora

cs, 2016-07-14 05:52 Roah

Roah képe

https://www.youtube.com/watch?v=Ze25Q0w8O24

De szép feje van! :))))
Ha hozzám betéved egy lepke, vagy akárki, aki pici, és repül, a három véreb-macskusz üldözőbe veszi csórit, szóval kezdetét veszi a versenyfutás. Konyhába ki, pohár megszerzése a szekrényből, aztán gyorsabbnak kell lenni háromszor négy lábnál. Ha valahol a tapétán megpihen a szépséges pillangó, akkor fel kell mászni a falon a falra és elegánsan a pohárba csalni, mialatt alattad a három macska szabályosan vakkant, ugat, dörmög, ugrál, hogy "ne má'. A pohár szájára csúsztatott tenyérrel az ablakig kísérjük: "Bon Voyage!" suttogással kiengedhető a szabadba.

Bogár élet...
Képzeld, nálunk meg a munkahelyet árasztotta el bogárfaj, nincs olyan szoba, vagy helyiség, de még a folyosók, mosdók, lépcsők, lift sem marad ki, ahol ne lenne belőlük, vagy élve, vagy holtan.
A neve tündéri, olyan hangzása van, mint valami rajzfilm figurának: gabonafutrinka. :D
Kettőt, azaz negyvennyolc órát bírnak ki bent, maguktól meghalnak szegénykék; úgy tűnik, a jogi hangulatot nem nekik találták ki. Senki nem tudja, mi történt, honnan bukkant fel ennyi - akit még életben találsz közülük a parkettán, az is vánszorog, lassan, komótosan cammog, húzza magát előre, aztán megáll, és nem is mozdul többé. (Csak azért nem szlalomozunk a tetemek között, mert folyamatosan seperjük őket össze.)

Vajon a lepkék álmodnak? :)))
Nem tudom, de ez jut eszembe róla. :)))

https://www.youtube.com/watch?v=bvYH7powKdo

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

cs, 2016-07-14 14:33 Para Celsus

Para Celsus képe

Egyszer a dinnyepalántánkon egy halálfejes lepke hernyója üldögélt jámboran. Zseniális kis szörnyeteg volt, vagy tizenöt centis, kövér, tarka bestia, és még ciripelni is tudott. Egy ideig ott hesszelt a kertben, aztán elszökött - csak remélni merem, hogy bebábozódott, és lepke lett belőle, nem pedig a kutyám ette meg.


"The Rainmakeeeer!"