Idő, tér, anyag és hasonló dolgok...

Kedves írótársaim!
A minap egy érdekes ötlet, de nagyképűen nevezhetném akár elméletnek is, jutott eszembe. Nem vagyok tájékozott tudománynak ezen a területén, és csak remélni tudom, hogy az alábbi gondolatmenetem eredeti. Ezt az elképzelésemet szeretném veletek megosztani és egyúttal kikérni a véleményeteket. Azért gondoltam elsősorban rátok, mert a fantáziálás hivatásszerű művelőiként titeket nem kötnek gúzsba a tudomány szigorú szabályai. Nagyon kíváncsi vagyok a véleményetekre!
A gondolatmenet a következő:
A Világegyetem keletkezésére több elmélet is létezik el, de fogadjuk el a legelterjedtebbet, vagyis a Nagy Bumm hipotézisét. A keletkezés pillanatában jött létre az anyag és az idő. Mivel az idő keletkezéséig semmi sem létezett, annak feszegetése, hogy mi volt e pillanat előtt, értelmetlennek látszik. Az idő, mint tudjuk, relatív, (és szerény véleményem szerint egyedi is, de ez egy másik beszélgetés témája!) és mi, emberek, csakis vektorként tudjuk elképzelni, mely a kiindulási ponttól kezdve a végtelenbe irányul. Mi csakis e vektor mentén vagyunk képesek mozogni és sem a haladás irányára, sem a haladás sebességére nem tudunk hatással lenni. Lényegében csak sodródunk az árral, mint a planktoni részecskék az óceáni áramlattal.
Valójában az idő az egyetlen valódi viszonyítási pontunk és a legtöbb fizikai jelenséget, valamint a tudomány által alkalmazott értékegységeinket hozzá mérve tudjuk értelmezni. A sebesség, gyorsulás, növekedés, erőhatás, ellenhatás, kölcsönhatás, és számtalan egyéb fogalom az idő nélkül elveszti értelmét. Tehát számomra úgy tűnik, hogy az Univerzum legfőbb összetevője az idő maga, ehhez viszonyítunk minden mást, de ennek törvényeiről szinte semmi ismerettel nem rendelkezünk. Az a kijelentés, hogy tudjuk mérni az idő múlását nagyképű és megalapozatlan, mert csak az idő múlásának érzetét határozzuk meg önmagunk számára és nem az idő múlását mérjük valójában. Ha elfogadjuk azt az alapvető tudományos tézist, hogy egy jelenség puszta megfigyelésével beavatkozunk annak alakulásába, akkor azt is el kellene fogadnunk, hogy az idő mérésével befolyásoljuk annak folyását, de ez nyilvánvaló badarság. Csak a magunk helyzetét próbáljuk meghatározni az időfolyamban sodródva, és nem magát az áramot vagy annak a sebességét mérjük. Nos, erről ennyit...
Jelenlegi tudásunk szerint a világegyetemünk tágul, benne az anyag egyre távolabb sodródik egymástól és ritkul, végül a kihűl és szertefoszlik. Korábban azt tételezték fel, hogy egy bizonyos ponton a folyamat a visszájára fordul és zsugorodva ismét egy Nagy Bumm közeli állapot, egy új ciklus veszi kezdetét. De kiderült, hogy ehhez nem elég a létező anyag tömege.
Közelítsük meg a folyamatot nem csupán a tömeg és a gravitáció oldaláról. A világegyetemben léteznek olyan objektumok, melyek kívül helyezik magukat az egész mindenségre vonatkozó idő szövetéből, áramából. Ezek a fekete lyukak. A fekete lyukak nem csak az anyagi világban jelentenek egyirányú feneketlen kutakat, hanem az időben is olyan szigetek, melyek a rettentő tömegüknek köszöngetően saját idővel rendelkeznek. Pontosabban, a tömegüktől függő mértékben bennük az idő a nulla sebességhez közeli sebességre lassul, attól függően, mennyire nagy az adott fekete lyuk tömege. Vagyis, ezen objektumok mind egyedi idő szerint élnek, mert az eltérő tömegük miatt az idő lassulása ezeken belül ha kis mértékben is, de eltér egymástól. Tudomásom szerint az összes többi égitesttől eltérően a fekete lyukak várható élettartamát nem tudjuk meghatározni. Örökké léteznek? És mit jelet az, hogy örökké?
Na mármost, ha a világegyetem tágul és anyaga szertefoszlik, a benne lévő fekete lyukat pedig nem szűnnek meg, sőt folyamatosan nőttön-nőnek, mert beszippantanak mindent, ami az egyre növekvő gravitációs mezők feléjük terel, akkor elképzelhető olyan helyzet, amikor ezek az objektumok maradnak az anyagi világegyetem egyedüli képviselői. Hisz a fekete lyukakban az idő csaknem állóra lassul, tehát bőven van idejük kivárni azt a pillanatot, amikor az utolsó anyagi részecske is beesik az eseményhorizont alá. Ha nem marad már más anyag, akkor csak az marad, hogy a fekete lyukak hatalmas gravitációjuknak köszönhetően elkezdenek egymáshoz vonzódni és fokozatosan egymás után összeolvadni. Ettől a tömegük és gravitációs mezejük csak nőni fog, míg végül összeállnak egyetlen egy fekete lyukká.
Ez lehet az a döntő pillanat, amikor a különböző szingularitásokon (időszigeteken) belül különböző mértékben lelassult és különböző sebességgel folyó egyedi idők kiegyenlítődnek, és a hatalmas gravitációnak köszönhetően az idő megáll.
Vagyis kapunk egy végtelen sűrűségű, az összes anyagot magába foglaló objektumot, melyben az idő áll, vagyis nélkülözi azt az egyetlen tulajdonságát, ami meghatározza - a sebességét, ezért mondhatjuk, hogy nem is létezik. Ez az az állapot, amit a Nagy Bumm előtt képzelünk el.
Elképzelhető, hogy a nyugvóponton átbillenve az idő folyása az ellenkező irányba indul és kezdetét veszi egy újabb ciklus, mely egy olyan világegyetem keletkezését eredményezi, ahol az idő az ellenkező irányba folyik. De honnan is tudnák az ott élők, hogy melyik az eredeti irány? Sehonnan, nekik, (nekünk) az idő egy vektor, és az előtte lévő időszak értelmezhetetlen, mert nem is létezik.
Végül, gondolatban eljutunk oda, hogy a világegyetem egy örök ingamozgással utazik az időben ide-oda, lüktet, folyamatosan újrateremtve a valóságot és az anyagi világot. Az inga mozgása a tengelye körül megy végbe és ez a tengely az a pillanat, amikor az idő a szuper fekete lyukban megáll.
Hát, röviden ennyi a gondolatmenet.
A nagy kérdés az, hogy ha az anyag és az idő egyszer nyugvópontra jut, akkor mi miatt nem marad ott, és mi az az erő, mely mozgásra készteti és meghatározza a mozgás irányát?
Mi a véleményetek?
Eresszétek szabadjára a fantáziátokat...
P.S. Ismer valaki olyan embereket, akik az ehhez hasonló témákkal tudományos alapon is foglalkoznak?

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

p, 2015-12-25 15:47 B.L.Torkin

B.L.Torkin képe

Sziasztok!
Ma reggel a Jézuska ezt tette a fám alá.
Kellemes ünnepeket!

p, 2015-12-25 16:38 Sednol

Sednol képe

Kérdéseddel sokan foglalkoznak.
Machio Kaku és Stephen Hawking fizikusoknál tutira megtalálod a válaszaidat. Mindkettejüknek van sorozata is, amiben beszélnek a világegyetem keletkezéséről, és arról, mi volt a nagy bumm előtt, mi van most, és mi lesz.
Stephen Hawking: Az idő rövid története.
Kis ízelítő a tartalmából.
http://bookline.blog.hu/2010/09/06/az_ido_rovid_tortenete
Eléggé közérthetően fogalmaznak, mondhatnám, egy hatéves is megérti. Ezért olyan népszerűek.
Feltételezem még vannak páran, akik rendszeresen, érthetően publikálnak hasonló témakörben.

"Az embereket könnyebb hülyíteni, mintsem meggyőzni arról, hogy hülyítik őket." Mark Twain
szmogov.blogspot.hu

p, 2015-12-25 17:28 Roah

Roah képe

Jé, a Doki. :))))

Boldog karácsonyt! :)))

Sednol névsorát Kip Thorne-nal toldanám meg.

Illetve ajánlom még a Csillagok között film összes fórumát - fúú, irdatlan mennyiségű, több ezer tézis közül lehet választani. (A film kapcsán elszabadultak a neten a fizikusok.)
Van köztük néhány igen figyelemreméltó elmélet is.

Illetve ha Ovidius ráér...és mondjuk ide is benéz...ne? ;)

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

p, 2015-12-25 18:52 Kelvin

Kelvin képe

Ez a pulzáló világegyetem, de félrevezető, mert a különböző (?) univerzumok között nincs ok-okozati összefüggés, mert az idő nem megállt, hanem nem volt. Tehát nincs olyan, hogy Nagy Bumm előtt.
A fekete lyukak meg "párolognak", nem tartanak akármeddig. https://hu.wikipedia.org/wiki/Hawking-sug%C3%A1rz%C3%A1s
Ezt találtam régebben, igazából inkább történelmi, mint magyarázós írás, de szerintem marha érdekes. Még akkor is, ha komoly matek nélkül szinte hülyeség beszélni róla:
http://epa.oszk.hu/00200/00296/00005/ujgx0538.htm
Ez meg Lukács Béla írása, egyszerűen letehetetlen:
http://mek.oszk.hu/00500/00569/
Éjjel olvastam telefonról, már azt hittem, vérzik a szemem, de akkor sem hagytam abba. Youtube-on is vannak előadásai, meg itt is: https://www.dropbox.com/sh/fn6hhinh3d133ke/AAAOTDuAx-u0CIxkqWMGzav4a/csi...
Ha meg matekból képzettebb vagy, mint én, akkor Dávid Gyula előadásait érdemes lehet megnézned.

 

"...Lámpámba az éjnek

pilléje repdes,

Gyász vergődik a falon..."

p, 2015-12-25 21:57 Giskard

Giskard képe

Nem értem pontosan, mit akarsz. A fantáziánkat szerintem szabadon tudjuk ereszteni gond nélkül, de abból nem derül ki, hogy ennek az elméletnek van-e értelme. Szóval a nagy kérdésre a válasz: az unalom. Senki se szeret egyhelyben maradni.

Amúgy nem hiszem, hogy mondjuk Stephen Hawkingot gúzsba kötné a tudomány szigorú szabályzata. Ír ő magának olyan egyenletet (vagy mifenét), ami alátámasztja az elméltét.

----
Ha nem vigyázok, híres író leszek.

szo, 2015-12-26 04:36 Smilezolika

Smilezolika képe

"Brooklynban nőttem fel, a második világháború alatt.
- Igenis depressziós- mondta az anyja- semmit nem csinál egész nap csak ül.
- Van valami baj Alvy?- kérdezte az agykurkász.
- Mond el dr. Flikkernek. Azt hiszem olvasott valamit.
- Szóval olvastál valamit.
- Azt olvastam, hogy tágul a Világegyetem- szolalt meg vékony, de magabiztos hangján a kisfiú.
- Hogy tágul a világegyetem…- ismételte el a kopaszodó orvos.
- A világegyetem az a minden. És ha egyszer elkezdett tágulni, akkor szét is fog esni. És akkor mindennek vége lesz.
- Mi közöd van neked ehez a dologhoz?!- mondta az anyuka felháborodottan, majd az orvoshoz fordult- Nem hajlandó házi feladatot írni.
- Így már semmi értelme.
- Ebbe nekem ne keverd bele a Világegyetemet!!! Te itt laksz Brooklynban, és ha jól tudom Brooklyn nem tágul!!
- Sőt Alvy, még év milliókig nem is fog tágulni- mondta a doktor… "

szo, 2015-12-26 19:46 Kentaur

Kentaur képe

Nem is tudom, mondjam-e, mivel ebben a tekintetben eléggé "gúzsba köt" a tudomány, és a fantáziámnak kevés hely marad amellett, hogy teljes mértékében megértsem mondjuk a Planck-állandó működési elvét. :-D

Az elejét azoknak, akik követni akarnák a feltett kérdések hátterét:

Az idő nem magában létező, hanem téridő, nem elválasztható a tér szövedékétől. A téridő pedig az anyag reakciójában észlelhető, sőt, maga is egyfajta anyagnak nevezhető, Tehát téridő és anyag, mind ugyanazon dolognak egy-egy hatása, mondhatni a dimenziónk egy-egy aldimenziója.
A gravitáció pedig nem más, mint a tömeg hatása erre a szövetre (és más tömeggel rendelkező tárgyakra, de csak a szövet révén, ha nincs szövet, nincs hatás). A téridő szövete hasonló (valójában nem, de így lehet elképzelni), mint egy kissé kifeszített lepedő. Minden tömeggel rendelkező dolog (tehát minden anyag) besüppeszti ezt a lepedőt, a kicsik, mint mi, csak egy egészen pöttyet, a brutálnehezek, mint egy neutroncsillag meg rohadtul besüppesztik.
Ezt a gödröt vagy besüppedést a téridőben hívjuk gravitációnak. Ez a besüppedés mind a térben, mind az időben bekövetezik, sőt, az anyagra is erős hatással van. Tudjuk, hogy egy hajszálpontos óra a föld közelében egészen picivel lassabban jár, mint egy felhőkarcoló tetején.

A gödör legalján tehát lassabban múlik az idő, de az idő csak akkor állhatna le teljesen, ha a téridő szövedéke "felfeslene", így a feketelyukak, ha azok, amiknek tartjuk őket (egy elképzelhetetlenül nehéz dolog által vájt mély gödrök a téridő szövedékében), akkor valóban "örökké" is létezhetnek, mivel az aljukban az idő végtelenül lelassulhat. De azt kötve hiszem, hogy kívül kerülhetnek a téridőn, mivel ha nem lennének a téridőben, akkor nem gyakorolnának hatást a téridő szövedékére, így a hatásuk, a feketelyukak nem mutatkoznának. Plusz ha elfogadjuk, hogy az anyag és téridő valójában egy dolognak különböző oldalai, akkor egy anyag (mint a feketelyuk oka, vagy bármi ebben az univerzumban) nem kerülhet kívül a téridőn, mert nem kerülhet kívül a saját meghatározásán, hiszen ha ezt megtenné, minimum nem lenne többet az, ami, (maximum meg az egész világ végét okozná ezzel).
Azt a mai napig sem tudjuk, hogy a feketelyukak nőnek-e, lehetséges, hogy igen. Ha ezt teszik, és mondjuk végtelenül hosszú idő múltán minden más anyagot beszippantanak, akkor elképzelhető, hogy a téridő szövedéke valóban "áthasadna", létrehozva egy nem tudjuk, mit. Valószínűleg egy fordított folyamatot, egy kiáradást avagy nagy bummot. Egyes elméletek szerint a mi nagy bummunk is egy előző világmindenség vége volt. De ha a téridő felhasad, abban a pillanatban megszűnik létezni a téridő-anyag egysége, tehát nem mondhatni, hogy ha ez a körforgás létezik is, hogy az időben mozogna, hiszen az nem egyszerűen megállt, mint egy ingaóra, hanem besűrűsödött végtelen lassúra, meghasadt majd kirobbant.
Én ezt valószínűnek találom így a feltett kérdésre: nem nyugvópont, hanem besűrűsödés és szakadás, és nem csak az időben, hanem a téridőben és az anyagban egyszerre, ami heves ellenreakciót indít be (esetleg valami mást).
Személyes véleményem, hogy egy téridőn és anyagon túli (ami nem jelenti, hogy itt nem létező, csak több is) létező okozza ezeket a szabályszerűségeket, méghozzá a puszta létének befolyásával. Ezt a téridőn és anyagon túli létezőt hívom Istennek.

----------------------------------------------------------------------------

"L'homme n'est rien, l'oeuvre – tout." (Az ember semmi, a mű – minden.) Gustave Flaubert.

v, 2015-12-27 09:18 Smilezolika

Smilezolika képe

Amíg bele nem keverted Istent, majdnem teljesen egyetértettem veled.
A fizika törvényszerűségei senki kedvéért nem szokták felfüggeszteni a működésüket. Ha a téridőn kívül nincs semmi, akkor az rá is vonatkozik. Amennyiben pedig egy másik téridőben randalírozik, az szükségszerűen nem érinthet bennünket.
Hawking szerint a feketelyukak az eseményhorizontjuk mentén tudnak tömeget veszíteni, amit a kvantumfizika megenged, így nem esnek ki a téridőből azáltal, hogy minden határon túl növekednek. Sőt idővel teljesen el is párologhatnak.

v, 2015-12-27 09:55 Kentaur

Kentaur képe

Azért írtam oda, hogy az a személyes véleményem, hogy tetszés szerint figyelmen kívül hagyható legyen.
Én úgy gondolom, hogy egy négydimenziós (vagy akár 9 dimenziós) lény a 2. dimenzióban is létezik, attól, hogy többdimenziós, még nem mondhatni, hogy ne érintené a 2. dimenzió dolgait. De egy kétdimenziós lény számára mi felfoghatatlanok vagyunk, hiszen olyan pontjain is létezünk a téridőnek és anyagnak, mely felé neki nincsen kiterjedése.
Én hasonlóan képzelem Istent: egy dimenziókon (és mindenféle téridőkön) túli lény, mely szükségszerűen megnyilvánul az összes alatta létező dimenzióban (és téridőben) is, ahogyan nekünk is vannak kétdimenziós tulajdonságaink. Persze a párhuzam itt véget is ér, hiszen elképzelni sem lehet, milyen lehet egy olyan dimenzió, melyben mi nem vagyunk jelen, hát még valami, ami túl van a dimenziók világán.
Számomra ez nem "belekeverés", hanem teljesen logikus folytatás, de ismétlem: pont azért írtam oda a személyes véleményt, hogy senki tudományos vagy más hitét ne piszkáljam.

Mára már tény, hogy a dimenziók sokkal bonyolultabban rétegződnek, mint valaha képzeltük, Hawking is írt a "mikro-dimenziókról", melyek elképzelhetetlenül kicsi, felcsavarodott dimenziók az anyag szövetében, sok ilyen furcsa dimenzió randalírozik bennünk is, úgyhogy azt csak hitte a tudomány, hogy mi négydimenziós lények vagyunk. Valójában ki tudja, hány dimenzióban létezünk, melyeket nem érzékelünk, illetve azt hisszük, hogy nem érzékelünk. Valójában az összes eddigi elméletünket sutba dobhatjuk, hiszen azok mind négy, maximum öt (az idő az ötödik) dimenzióra vannak kalibrálva, melyeknek például a foton viselkedése rendre fittyet hány és úgy viselkedik, mintha nem lenne a téridő alá vetve (képes egy időben egyszerre két helyen áthaladni, mint azt a kétrés-kísérletekben bizonyították). Nagy a vita arról, hogy a foton ezen viselkedése alátámasztja-e a Kaluza–Klein-elméletet, mi szerint a fény egy magasabb dimenzió hullámzása által keltett zavar.
Ha már a foton ilyen általunk, a mi dimenziónkban lehetetlen dolgokra képes, el lehet képzelni, mi van még ott... Csak azért írtam le mindezt, mert szerintem ezekből kitűnik, hogy a téridőn "kívül" nem semmi nincs, csupán semmiféle anyag nincsen, de olyan dolgok vannak, melyeket elképzelni sem bírunk, és amelyek begyűrűznek az anyagba is, ugyanakkor nem anyagok. A mai tudomány szerint rezgés és hullámtermészetű energiafélék, melyeknek mibenlétét még homály fedi, de amelyek feltételezhetően puszta létezésük által nem csak hatással vannak az anyagi világegyetemre, de akár létrehozói vagy elemi építőkövei is.
Hiszen még azt sem tudjuk, hogy mi is az az anyag...

----------------------------------------------------------------------------

"L'homme n'est rien, l'oeuvre – tout." (Az ember semmi, a mű – minden.) Gustave Flaubert.

v, 2015-12-27 11:47 Smilezolika

Smilezolika képe

Ismét egyetértünk, ami a dimenziókat illeti. Viszont akárhányan is vannak, szintén részei az univerzumnak, nem pedig azon túlmutató dologként kezelendők, amennyire én tudom. Bár az én tájékozottsági szintemen ez semmit sem jelent. Ugyanez vonatkozik a kvantummechanikai megfgyelésekre is. Az, hogy egy virtuális részecske előkerül a semmiből, majd el is tűnik abban, szintén ennek a téridőnek a sajátossága, csak úgy, mint a tér két különböző pontján egyszerre áthaladó elektron.
Számomra ebből az következik, hogy Isten, amennyiben van ilyen, és ebben az univerzumban praktizál, szükségszerűen itt is tartózkodik. Legalábbis a Hawking félék még neki sem engedik meg, hogy másként tegyen.
Értem, hogy nem mások természetfelettihez való viszonyát próbáltad befolyásolni. Én sem vettem annak, mindössze rákattantam, mert érdekes a téma.

v, 2015-12-27 17:12 Kentaur

Kentaur képe

Akkor itt a különbség az elképzelésünkben.
Lehet úgy is nézni, hogy az egész világmindenség az összes dimenziójával egyetemben, felcsavarodottakkal és nem azokkal, kicsikkel és nagyokkal téridőn innen és túl. Meg lehet úgy is nézni, hogy mi csak a téridőn belül tudunk bármit mondani, tehát a világegyetemünk abban létező, azon kívül meg nem tudjuk.
Minden esetre az elképzelésem alapja nem az, hogy bármi is "kívül" van a világegyetemen bármilyen szempontból, hanem hogy több, mint amelyben mi létezünk, ami magában foglalja a benne való megnyilvánulását is természetesen, tehát benne van az univerzumukban, de magában foglal egy olyan részt is, ahol mi, és az általunk ismert jelenségek nem léteznek vagy nem úgy léteznek. Ezért tud a foton egyszerre két helyen lenni egy időben, ami az anyag számára lehetetlen: mert bár egy része megnyilvánul a téridőben, egy másik (talán sokkal tetemesebb vagy lényegibb része) túlmutat rajta, így a téridő törvényszerűségei, mint mondjuk az, hogy az időben mozogjon, és így ne lehessen egyszerre két helyen, nem érvényes rá.

Én sem képzelek egy világon kívüli Istent (aki persze azért többet "tud", mint egy nyamvadt foton), bár tudom, ez egy időben népszerű elképzelés volt, én egy olyat képzelek, amely minden létező részben, a felcsavarodott kimondhatatlanul kicsi mikro-dimenzióban, az időn és téren kívül, meg benne is maradéktalanul jelenlévő, (és még pluszban egy olyan létezési síkon, mely más és több, mint az energia vagy az anyag vagy bármi, amit képzelhetünk.) Sőt, pont ez a jelenlét az, ami az egész mindenséget mozgásban tartja, mondhatni a hatása, ezt hívom Teremtésnek. Tehát az, hogy valami túlmutat valamin, nem jelenti, hogy abban, amin túlmutat, nincsen ott, sőt.

Ismét a suta példámmal, ha mondjuk négydimenziós vagyok (vagy öt-hat-kilenc), az nem jelenti azt, hogy én a kettedik dimenzióban nem vagyok jelen nem lennék a része, hiszen az egy fontos megnyilvánulási aspektusom. Senki sem szeretné elveszíteni a második dimenzióját, biztos marha kellemetlen. :-D
Sőt, éppen azt jelenti, hogy én, mint második, ámde egyben többedik dimenzióban is létező, belenyúlhatok egy olyan dimenzióból (felülről) a kétdimenziós lényecském lezárt szobájába, amit ő képtelen érzékelni, egyszóval megszegtem a második dimenzió törvényszerűségeit, ahogy a foton megszegi az enyémet.

----------------------------------------------------------------------------

"L'homme n'est rien, l'oeuvre – tout." (Az ember semmi, a mű – minden.) Gustave Flaubert.

v, 2015-12-27 17:42 B.L.Torkin

B.L.Torkin képe

Köszönöm a sok véleményt és bocsánatot kérek azért, hogy nem válaszoltam, de a gépem bekapott valami kártevőt, ettől őrjítően lassú lett, ráadásul tetszőleges időközönként átugrik valami reklámoldalakra. Több alkalommal hosszú szöveg kellős közepén tette ezt velem, ezért besokalltam és hagytam a francba. Telefonról viszont gyűlölök írni.
Amint sikerül helyrehoznom a dolgot - azonnal reagálok minden hozzászólásra!

v, 2015-12-27 17:56 B.L.Torkin

B.L.Torkin képe

Annyit sejtünk az egészről, mint a kutya hátán csücsülő félvak bolha, aki megpróbálja elemezni az óceáni áramlatokat mozgató erők működését. Ebben a kérdéskörben sajnos nem rendelkezünk a tudományos elemzés egyik legfontosabb összetevőjével, név szerint - a közvetlen tapasztalattal.
Ettől az elméleteink még lehetnek helyesek...

v, 2015-12-27 17:44 B.L.Torkin

B.L.Torkin képe

Köszönöm a sok véleményt és bocsánatot kérek azért, hogy nem válaszoltam, de a gépem bekapott valami kártevőt, ettől őrjítően lassú lett, ráadásul tetszőleges időközönként átugrik valami reklámoldalakra. Több alkalommal hosszú szöveg kellős közepén tette ezt velem, ezért besokalltam és hagytam a francba. Telefonról viszont gyűlölök írni.
Amint sikerül helyrehoznom a dolgot - azonnal reagálok minden hozzászólásra!