ColemanV blogja

"...mert előkerül a népnevelő!"

 

Tisztelt blog olvasók/hozzászólók!

.

Hollywood kémei figyelnek minket?

Ööööhm.. most láttam az Avatar trailer filmjét és arra a következtetésre jutottam, hogy Hollywood kémei minket, a kis ország eredeti ötleteivel megáldott ámde anyagilag sanyargatott alkotóit figyeli meg...
Történt ugyanis, hogy néhány éve feltettem pár írói oldalra egy történetem Contact Lost munkacímmel, erre most számos elemét viszontlátom James Cameron filmjében. A helyszín, a kolonizációs törekvések az emberek részéről, a hatlábú macskaféle az őserdős környezetben, buherálás az emberi idegrendszerrel, megkombinálva idegen részekkel, egyedül az ellenséges idegenek lettem mások :P

Válasz Auresnek OFFtopic változat :D

Szerintem nem akartál túl sokat és a hazai iskolarendszer tényleg akkora rakás, hogy még :D
Egy rakás fölösleges lexikális tudást gyömöszölnek a fejedbe, de arra nem tanítanak, hogyan igazodj el a világban, hogyan halászd ki a számodra fontos dolgokat a mai információs zavarosban.
.
Pedig lehet, hogy ez nagyon fontos volna, mert ma aki tudja mit, hol talál az 10 percen belül ugyanazt fogja tudni egy adott témáról, mint valaki aki fél évet áldozott a téma megismerésére az iskolapadban.
Persze, nem azt mondom, hogy bizonyos mértékben ne lenne szükség lexikális tudásra, mert jól jön az, de pl. ha valaki informatikával vagy írással akar foglalkozni, annak miért kell a vasbeton szilárdsági együttható-számításokat tudnia? (ez egy sarkított példa volt :P )

Zavaró tényező - szösszenet ;)

A következő kis szösszenetet a nyaralásom élményei ihlették és bár tudom, hogy nyilván tele van hibákkal, mégis megosztom veletek, ha kíváncsiak vagytok rá ;)

*-*-*-*

Zavaró tényező

A nap süt, a folyó vize lágy csobogással éri el a part vonalát.
A füves partszakasz békés és nyugodt, a fűre vetülő árnyék pedig - mit a fűzfa biztosít - ideális egy kis sziesztára. Gregor körbepillant, de mellette heverésző feleségén kívül csak a távoli nádas mellett pillant meg egyetlen pecást, amint foltozott csónakjában egykedvűen figyeli a mozdulatlan úszót, damilja végén.

Jogdíj kifejezésre?

A Halott ember kezében... c. írásom kapcsán érdekes, elgondolkodtató téma vetődött fel.
.
Nevezetesen, ha támad egy ötletem egy kifejezés használatát illetőleg, és azt tőlem függetlenül valaki már használta, akkor nekem most jogdíjat kellene fizetnem?
Hol a határ?
.
---------------------------------
Minden hozzászólásod segítség,
Minden értékelésed öröm,
Minden örömöd megtiszteltetés. ;)
---------------------------------

Kihívás folytatásra ;)

Tisztelt mindenki!
.
Valamikor az oldalam indításának idején XWoman társaságában, indítottunk egy topicot a fórumunkon, "Alkot a közösség" címen.
Most, hogy az oldal megújult gondoltam egy merészet, és kihívom a kedves blog olvasókat egy "közös írásra"!
.
Ehol ni a fórum/topic linkje:
http://colemanv.proboards32.com/index.cgi?board=kozosirasok&action=displ...
.
Itt pedig a szabályok :
http://colemanv.proboards32.com/index.cgi?board=szabaly&action=display&t...
.
Hajrá mindenki! (Ha két író következő szakasza egyszerre készül el, akkor az időrendileg első számít érvényesnek és a következőnek onnan kell folytatni a történetet.)

Te hogyan értékelsz?

A Karcolat 5. pályázata okán, volt alkalmam sok jó írást olvasni, azonos témáról, különféle megközelítésből. Nemsokára nekilátok az értékelésüknek és amint ezen értékelések megfogalmazásán törtem az agyam (igen, alighanem van ilyenem...Legalábbis erre következtetek abból, hogy nem piszkítok a konyha közepére :D ) rájöttem, hogy eddigi értékeléseim mind azonos sémát követtek, mely a következő:
.
Elsőként elolvasom a történetet és hagyom hogy az írója vezessen amerre jónak látja, kíváncsian arra, hogy vajh hol fogunk kilyukadni? Olvasás közben mindig a pozitív elemeket keresem és a végén az a fő szempontom, hogy milyen érzést keltett bennem az adott mű.

Megújulás-Happiness ;)

Jön a tavasz (Hülyeség! Manapság már nincs tavasz meg ősz; csak tél meg nyár :D) ezért itt az idő a megújulásra.
Írásban már nekiláttam a dolognak - az otthonomon meg is látszik, hogy az írással foglalkozom :P - és ráfért már egy design váltás és újra-szervezés a weboldalra is.
Ez utóbbi már kb. 75%-on üzemel, ezért szeretettel várok mindenkit a ráncfelvarráson átesett Coleman's Nest oldalon.
.
www.colemanv.fw.hu
.
P.S.: A visszajelzések szerint FireFox böngészőn kívül "furán viselkedik", ezért javasolt a nevezett böngésző használata. (meg különben is, bővíthető, személyre szabható, és eddig biztonságosabb is mint az Explorer :D )

Ilyent Én miért nem tudok?

Üdv ismét, kedves olvasó ki megtisztelsz érdeklődéseddel! :D

Észleltem egy újabb hiányosságot az írási képességeimben (lassan hiányból több lesz mint képességből :D )
Ez pedig a következő:
Rendszeresen megfeledkezem a cselekvés-leíró mondatok írásának lehetőségéről (és valószínűleg ez lehet az egyik forrása az írásaim extrém hosszának :P) mert ugye egy cselekvést le lehet írni jelenetben, vagy megemlíteni, hogy "ez történt".

PL:
"Jimmy pucéran rohangálását meglehetősen kevesen "díjazták" az étterem vendégei közül, de a tulaj sem nézte jó szemmel, így pár percen belül megjelentek a biztonságiak a színen. Mivel Jimmy kevéssé hajlott az együttműködésre - viszont a közbotrány okozás fokozására annál inkább - hosszú percekig próbálták elcsípni a nagydarab fickók, az asztalok közt rohangálva. Végül azért csak sikerült lekapcsolni az önjelölt látványosságot és némi dulakodás árán egy abroszt is rácsavartak, hogy kivezethessék az utcán várakozó járőrautóba."

Érzelmi szálak kidolgozása - Ehhez tök hülye vagyok :D

Üdv, földlakók!

Akkor most belecsapnék a 1. bejegyzésben csak megemlített "érzelmi szálak kidolgozatlansága" problémába.

Az elsőként elkezdett írásaim (1996 körüliek) mint pl. Az Elitek, vagy a Will Sharp Kalandjai, mind tisztán sci-fi stílusban születtek, kaland elemekkel színezve..De a későbbiekben visszaolvasva őket, rájöttem, hogy valami hiányzik.

Bizony.. A szereplők csak "tették a dolgukat" de köztük kb. légüres tér volt.

Ezen mulasztásomat 2-3 újraírás után sem igazán tudtam pótolni, egészen egyszerűen azért mert ismét a korábban már említett túlzott részletezés hibájába estem, és az írások HÍZNI kezdtek.. De NAGYON.

Terjedelmes írások - végtelen történetek

Az első írásaimtól a mai napig, arra jöttem rá, hogy két technikai hiányosságom van az írás terén, melyek nagyban visszatartanak a történeteim papírra/weblapra-vetésétől.

1: az érzelmi szálak kidolgozatlansága
2: a túl nagy terjedelem.

Most ez utóbbi az amivel foglalkoznék.

Történeteim alapjában véve soha nem túl bonyolultak, mégis minden megírt fejezet után arra kell rájönnöm, hogy még mindig csak az előkészítésnél tartok. A tulajdonképpeni események "történések" - tudom hogy hülye szó :D - előtti bevezető, hangulat teremtő, bemutató részekre gondolok.

Tartalom átvétel