Gondolatok, zsűrik, kritikák

 "De azért… Most jutottunk el oda, hogy el lettünk küldve a jó büdösbe, nekem az anyámat emlegették, de általában is el lettünk bocsátva egy bibliai idézettel, és még meg is kérdőjelezték illetőségünket, mármint zsűrinek. Ez több kérdést vetett fel bennem. Ha valaki nem hisz a zsűri illetékességében és esetleges szakértelmében, minek küld be novellát? Hiszen annyi más hely van a nap alatt….. És miért tételezi fel, hogy bennünk – mármint a zsűriben-, merő rosszindulat buzog, ha mondunk valami elmarasztalót, vagy esetleg ő annak érzi? Miért gondolja, hogy ki akarunk vele tolni? Milyen érdekünk fűződne hozzá? Hiszen azt nem tudom befolyásolni, hogy valaki írjon, esetleg csak abban tudok neki segíteni, hogy jobbat írjon. Ha ki akarnék vele babrálni, akkor nagyon egyszerűen tenném azt. Agyba-főbe dicsérgetném minden kis szösszenetét, novelláját, családregényét, és minden leírt mondatán elájulnék. Ahogy ezt egyéb írókörökben teszik. „Ma te dicsérsz engem, holnap én, dicsérgetlek téged”, a körbe állók meg ájuldoznak. Csak az olvasó nem akar elájulni. Mert egyszer eljön az igazság pillanata, meg egy könyörtelen szerkesztő és akkor oda a dicsérgetések hímpora. Ott áll a pőre pillangó, és ha a szó elég kemény, még védekezni sem marad ereje. Akkor aztán okol mindenkit, hogy miért nem szóltak neki időben."

Részlet Vásárhelyi Lajos levélféléjéből. A teljes szöveg itt elérhető:

http://www.scifi.hu/node/6780

 

 

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

sze, 2012-11-07 14:35 craz

craz képe

Avagy gondolatok kritikával kapcsolatban...

- - - -
"Igyál, e nedv hűs, mint a - mámor,
s nincs seb, mit heggel nem takar,
igyál, testvér, e mély pohárból,
csupán az első korty fanyar."

sze, 2012-11-07 16:34 Zora

Zora képe

Bocs, nem mozgok sci-fis vonalon, felhomályosítasz, hogy kicsoda Vásárhelyi Lajos? (Esetleg egy rövid bemutatás, mit írt, mert szerintem nem én vagyok az egyetlen...)
"Ha valaki nem hisz a zsűri illetékességében és esetleges szakértelmében, minek küld be novellát? " Tök igaza van amúgy, én emiatt is nem pályázom soha. :DD

------------------------------------------

sze, 2012-11-07 16:35 Sren

Sren képe

Lajos bácsi szomorúnak tűnik, azért ez pfff... Jelzem, megértem.

______________________________________________________________________________________________

A szürrealisták és köztem az a különbség, hogy én szürrealista vagyok.

/Salvador Dalí/

sze, 2012-11-07 17:19 Ndy

Ndy képe

Nem tudom gyerekek, mit akartok már ezzel a nyomingerrel. Már a levél is tele van helyesírási hibákkal, ráadásul csak tessék megnézni a "kritikáit". Én is szerkesztettem eleget, voltak kemény megnyilvánulásaim írásokkal kapcsolatban, de egyszer sem küldtek anyámba. Leginkább csak megköszönték.
Talán a stílussal van baj, Lajos bácsi, vagy azzal, hogy tessék letenni valamit az asztalra, ami elfogulatlan, nem sértő... és az sem ártana, ha szakmai. Izé, kihagytam volna, hogy elfogulatlan? Nem, visszaolvastam, de azért leírom mégegyszer a biztonság kedvéért: elfogulatlan.

--------------------------------------------------------------------

http://www.myspace.com/nexushungary

sze, 2012-11-07 17:27 Sren

Sren képe

"Nem tudom gyerekek, mit akartok már ezzel a nyomingerrel."
Talán azt, Ndy, hogy okulásul szolgáljon az ifjabb, felhígult vackokon tengődő generációnak, akik még egy Karc kaliberű oldalon is nehezményezik a nem kifejezetten buksisimi-jellegű kritikát.

Tudod, hogy egyetértek, tudjuk, miről szól a nóta, de azért vannak ám sokan, akiknek épp ez nyithatja fel a szemét. Ha mindenki vágná a pitét, nem lenne szükség oldalakra, műhelyekre, kritikusokra...

(Hehe, a helyesírási- és vesszőhibákat vágtam. Neked is van pár. :P :D)

______________________________________________________________________________________________

A szürrealisták és köztem az a különbség, hogy én szürrealista vagyok.

/Salvador Dalí/

sze, 2012-11-07 17:50 Ndy

Ndy képe

Igen, de ez egy hozzászólás. Itt lehetnek vesszőhibák.
Okulásul szolgáljon? Mivel?! Írni kéne, minőséget, nem pedig rosszindulatú kritikákat puffogtatni minden szakmaiság nélkül. Lássuk csak... Nem sokat olvasok Vásárhelyi kritikát, de amikbe véletlenül belefutottam, azok mind, kivétel nélkül magát az írót pocskondiázták, megkérdőjelezték a nemi identitását, stb. Egyszerű ez, egyszer egy:
a, Kritizálsz, és vagy elfogadják - tekintetbe véve a munkásságodat, a kritika színvonalát -, vagy nem. Magad vállalkozol erre, ez egy oda-vissza játék.
b, Sértegetsz, és akkor jól orrbavágnak. Joggal.

--------------------------------------------------------------------

http://www.myspace.com/nexushungary

sze, 2012-11-07 19:13 Sren

Sren képe

Ez meg egy levélszerűség, ebben is lehet. Ha meg átlépünk ezen és írásműről van szó, autizmussal jössz, amit bár megértek, de ugye ne vitázzunk…? NEM Lajos bácsit akarom védeni (lehet, hogy anno a Lélekalját is lehúzta a pöcegödörbe, fogalmam sincs, nem jártam utána), de amit itt és most ír (és kifejezetten a Craz által idézett részletről beszélek), igenis kritika-ábécé ALAP lehet kezdőknek – olyanoknak, akiknek gőzük sincs, mivel állnak szemben a szakmában, mit tud művelni egy kritikus, lektor, főszerk., stb, és biztos vagyok benne, hogy Craz ezért tette ki blogba a cuccot, és nem azért, hogy laikusok számára full érthetetlen vitába bonyolódjunk.
Ha meg nem így van, akkor előre is elnézést kérek Tőled, csak mostanában nagyon így jött le…

______________________________________________________________________________________________

A szürrealisták és köztem az a különbség, hogy én szürrealista vagyok.

/Salvador Dalí/

sze, 2012-11-07 19:46 Ndy

Ndy képe

Azért az alaptól messze van. Ugyanis, ha egy hozzá nem értő, de magát hitelesnek feltüntető személy ad kritikát, sokkal rosszabb, mintha az író nem is kapna. Így pedig ez a szösszenet pont az, ami: kliséhalmaz, általánosságok. Jó adag önellentmondással, mert igenis kijönnek olyan olyan regények, amelyeket még a kazánomba sem dobnék, mert megsértődne. Rakat számra. Akkor milyen szerkesztőkről beszél itt? És vannak tehetségek, akiket középszintet el sem érő szerkesztők és kritikusok tántorítanak el - olykor végleg - az írástól. A megoldás baromi egyszerű: meg kell nézni az illető munkásságát, mielőtt a kritikáját elfogadjuk.
Vásárhelyi pont ezért hiteltelen, hovatovább azt sem érdemes elhinni neki, hogy a gravitáció létezik, még ha így is van. Ignorálni kell, mert a részigazságok halmazából az önfényezésen kívül a legvégén semmi más nem fog kibukni.

--------------------------------------------------------------------

http://www.myspace.com/nexushungary

sze, 2012-11-07 18:12 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Eskü úgy emlékeztem, ez egy régebbi levél, volt már hasonló kirohanása. Bár arra nem emlékszem, hogy elküldték volna az anyjába, így feltehetően ez nem ugyanaz.
Amúgy nem feltétlenül a hangnemmel van baj... jó, ismerjük, igen, azzal is. Feltehetően jobbára. De van egy szint ami alatt bármit mond a kritikus, az fáj, mert nem lehet mézesmázosan becsomagolni "valami pozitívba". Engem is küldtek el az anyámba, még akkor is, mikor csak annyit mondtam, hiányzik a műből valami. (Nem emlékszem, mi volt... a szóközök vagy a vesszők?) Ez megesik, ha az ember sok mindent kénytelen véleményezni, még a legkedvesebb embernél is elszakad a cérna, aztán ha rosszkor, akkor jön az anyázás. Jogos? Fene tudja. Ha meg eleve "kifogásolható" a hangnem, akkor ennek nagyobb az esélye.
A kiemelttel amúgy egyetértek. (A Töltött Káposzta Díjjal nem. Szerintem ez felmelegítve sem finom.)

_____________________
Dr. Bloody Dora

sze, 2012-11-07 18:58 Ndy

Ndy képe

Szerintem pedig, ez csak egy újabb "levél önmagához", nehogy elfelejtsék, hogy Ő A Nagy Vásárhelyi Lajos. Valóban, nem állunk jól írások tekintetében. Köszönhetően - részben legalábbis - a hozzá hasonló "kritikusoknak". A magam részéről, jónéhány éve írok már, számtalan kritikát és visszajelzést kaptam. Egyedül Vásárhelyi volt, aki mélységesen felháborított, mert személyemben sértett meg, miközben a hozzáértés legcsekélyebb jelét sem mutatta.
Dóri, hidd el, én is írtam már menthetetlen novellákhoz kritikát, keményet, őszintét. Senki sem volt felháborodva rajta.

--------------------------------------------------------------------

http://www.myspace.com/nexushungary

sze, 2012-11-07 19:48 Zora

Zora képe

Eddig tényleg nem tudtam ki ez a Vásárhelyi, de ennyiből az jön le, hogy olyan Venyige-féle okostojás. Nem szidom Venyigét, engem sose bántott meg, pedig írt néhány kritikát alám is, de tudjuk hány érzékeny lélek sírta miatta tele esténként a párnáját. Ráadásul olyanok, akiknek a kisujjában is tehetség van.

Én is úgy vagyok vele: olyan önmagában, hogy kritikus, nem létezik. Valaki vagy író (és legyen jó, mert különben mire fel okoskodik), és mellette kritizálgat, vagy szerkesztő. Ha szerkesztő, akkor legyen olyan a referenciája, hogy hanyatt essek tőle, mert a szerkesztő csak iparos, nem művész. És ha egy iparos kezdi el pocskondiázni a művészt, akkor ott nagyon nem stimmel valami. (Olyan, mintha egy csak feldolgozásokat játszó zenekar pocskondiázna egy saját dalokat játszó együttest.)
Na, Vásárhelyi melyik? Író vagy szerkesztő? Félek, azt válaszoljátok, hogy egyik sem...

Mindegy, én egy olyan igazi "hiszem ha látom" típusú nőszemély vagyok, csak akkor tudsz lenyűgözni, ha kipakolod a motyódat elém, és látom, hogy jobb mint az enyém. :) Ezért nem is értem, a szájkaratésok csillaga miért nem áldoz le soha... Írjon jobbat, mint én, és akkor elhiszem amit mond. Hát nem? Más nem így van ezzel? Régen az ilyen ipséket karóba húzták (szigorúan irodalmi értelemben persze), de manapság már senki nem akar konfrontálódni a marhákkal. Régen a vállalkozó kedvű kezdők próbálkoztak a Karcolaton ilyesmivel, jópofa paródiákat írtak a szerkesztőkről meg az oldal állandó íróiról/kommentelőiről. Valami ilyesmivel lehet kifüstölni a tartósan visszaeső dilettánsokat is, csak nagyobb tüzet kell rakni hozzá, mert mélyen befészkeltek.
Nem, nem konkrétan erről az esetről beszélek, mert ez nem ismerem. De ismerek sok hasonlót.

------------------------------------------

sze, 2012-11-07 19:32 Ovidius

Ovidius képe

MIvel ez témájában elsősorban irodalmi szerkesztőké, nem nagyon van módomban érdemlegesen hozzászólni. Vásárhelyi Lajost csak hallomásból ismerem, habitusát, stílusát is legfeljebb kritikai írásaiból. Biztos, hogy nem tartozik a könnyen emészthető stíusú emberek közé...

Azért idemetszeném azt a részletet, amit Craz is beemelt fenti írásába:
"Ahogy ezt egyéb írókörökben teszik. „Ma te dicsérsz engem, holnap én, dicsérgetlek téged”, a körbe állók meg ájuldoznak. Csak az olvasó nem akar elájulni. Mert egyszer eljön az igazság pillanata, meg egy könyörtelen szerkesztő és akkor oda a dicsérgetések hímpora. Ott áll a pőre pillangó, és ha a szó elég kemény, még védekezni sem marad ereje. Akkor aztán okol mindenkit, hogy miért nem szóltak neki időben."
Tetszik, nem tetszik, igaza van. Az elmúlt kb. öt évben kerültem annyi ismeret birtokába a magyar fantasztikus könyvírás és kiadás világából, hogy igazat adjak a fent kiemelt gondolatoknak. Maga az egész "levélféle" rengeteg igazságot mond. Az egy másik dolog, hogy az ő stílusa milyen...

A Karcolat régebbi szerkesztői talán emlékeznek, hogy olyan két-három éve én is próbálkoztam írásszösszenetekkel ezen a felületen. Végtelenül udvarias és kultúrált szerkesztői stílusukból, válaszaikból is ki tudtam venni, hogy ez nem igazán megy nekem... Egyszerűen abbahagytam, mert azt találtam a helyes megoldásnak. Inkább olvasok, az azért megy...

Amiről Lajos ír (korbéli vagyok vele...), az nemcsak az ő stílusának minősítése, hanem azoké is, akik minden kritikára anyázva válaszolnak. A magyar könyvkiadás egészen más piacon mozog, mint mondjuk, az amerikai. Stephen King már a `70-es években is 3-5 milliós példányszámon adta el a könyveit csak az USA-ban. Itt az a kis pénz, ami az írók számára terem, óriási koncmarakodást eredményez... Írásból itt talán (és most a mainstream irodalmat is ideveszem), ha egy tucat író él meg. A többinek sok mást is kell tennie, hogy megéljen.
Ami pedig a magyar fantasztikus irodalom díjazásátt illeti,...nos egyszerűen riasztónak tartom azt a dágványt, amiben topicskolnak a közvetlen résztvevők. A Zsoldos díj körüli mizériák magához Zsoldos emlékéhez méltatlanok. Emlékeztetnék mindenkit arra, hogy ez - kicsit erőteljesebb általánosítással - kultúrális díj. Nemcsak a célja, tartalma, hanem a körítése is megérdemelné a kultúrát,...etikában, viselkedésben, nemességben, méltóságban.

Nos, erről ennyit...

 

 

 

 

----------------------------------

Minden szélmalom ellenfél!

cs, 2012-11-08 18:14 Blade

Blade képe

Én emlékszem! De arra nem, h ne menne az írás...mindössze arra, h gyorsan feladtad. ;)

sze, 2012-11-07 19:34 Kelvin

Kelvin képe

Ez ugyanaz, mint amit jobb időkben havonta el lehetett olvasni ezen az oldalon is. Komolyan, ki várhatja el egy nulla tudással érkező, gyakran szerelmes, vagy éppen szüzességét monitorral óvó tinitől, hogy majd jól megérti, mire való a kritika? Kár ezen fennakadni, az elején mindenki csókolgatást vár, de azt úgyse kap, aztán vagy elgondolkodik rajta, vagy kezdő marad. De tőlük ki várhatná el, ugye... Kár, hogy ezt időnként el kell ismételni, úgyse változik semmi.
Ndy nagyon hőbörög, de ezt tőle függetlenül írom, nem akarok beleszólni a Vásárhelyi úrral folytatott szerelmi ügyeibe. De tényleg.

 

"...Lámpámba az éjnek

pilléje repdes,

Gyász vergődik a falon..."

sze, 2012-11-07 19:53 Zora

Zora képe

Jól van, el ne kezdjétek! Ndy, ne válaszolj, Kelvin, ne provokálj...! :D

------------------------------------------

sze, 2012-11-07 21:22 édeN

édeN képe

Most miért írod ezt szegényeknek? Még csak most kezdenek belejönni. Én nagyon élvezem :D

sze, 2012-11-07 19:58 Ndy

Ndy képe

Így volt mindig, és így is lesz. Pontosan ezért, ha egy "kritikus" odasír valamelyik portálra, az már önmagában hiteltelen. A leírtakból felsejlő "meg nem értett kritikus" groteszk figurája idegrángással vegyes röhögést indukál nálam. :O

--------------------------------------------------------------------

http://www.myspace.com/nexushungary

sze, 2012-11-07 20:39 B.L.Torkin

B.L.Torkin képe

Nos, nagyapám szavaival élve: aki elmegy kurvának, az ne sírjon, ha megdugják, vagyis aki nem bírja a kritikát, az ne tegye közszemlére írásait. Az író valahol közszereplőnek fogható fel, ennélfogva ha publikálni merészel, óhatatlanul kiteszi magát más (jó vagy rosszindulatú, hozzáértő vagy kevésbé hozzáértő) emberek megítélésének. Ezen nincs mit ragozni.
Ezzel szemben a kritikusi lét is egy szakmának tekinthető, melynek megvannak a maga szabályai és előírásai. Ha az illető véleményének formálása közben ezeket a kereteket nem tartja be – részemről tojok a véleményére, mivel ilyen esetben erősen megkérdőjelezhető a kritikus szakmai hozzáértése, vele együtt véleményének értéke és jogossága. Itt a Karcon nagyon sok kemény, ellenben építő kritikát kaptam, de még a legelején elmagyarázták nekem azt is, hogy a kritika kizárólag az alkotásaimra vonatkozik, és semmiképpen sem a személyemnek szól. Igen sokat tanultam belőlük. A kritikus nem személyeskedhet, mert a tisztánlátáshoz bizonyos távolságról, hűvösen kell szemlélnie az elemzett alkotást, ha ezt nem így teszi – nem nevezhető valódi kritikusnak, csak kritizálgató amatőrnek.

Apropó: ki a rák az a Vásárhelyi Lajos? Mit írt?

sze, 2012-11-07 20:41 Kelvin

Kelvin képe

Ez a kérdés lassan megérdemelne egy önálló fórumot.

 

"...Lámpámba az éjnek

pilléje repdes,

Gyász vergődik a falon..."

sze, 2012-11-07 21:29 Ndy

Ndy képe

Szerintem már igazából túl is ragoztuk. A kritika: segítő szándék. A gúnyolódás, személyeskedés pedig egyszerű bunkóság. A fent említett ember munkássága nagyrészt az utóbbiról szól, plusz az önfényezésről, legalábbis én ezt állítom. Hiszitek vagy nem, az már rajtatok múlik.
Az pedig, hogy a "kritikus sérthetetlen" már rég nem igaz, aki a netet (is) választja kommunikációs eszköznek, annak ugyanúgy számolnia kell a visszajelzésekkel.

--------------------------------------------------------------------

http://www.myspace.com/nexushungary

sze, 2012-11-07 21:02 Maggoth

Maggoth képe

Hogy a vélemények ne legyenek ilyen egyoldalúak, magamra vállalom az ördög ügyvédjének szerepét, és megvédem a távol lévőt. Én személy szerint Lajost intelligens, művelt embernek tartom, és nagyszerű kritikusnak. És mielőtt az a vád érne, hogy nyilván azért, mert csak ajnározást kaptam tőle, le kell szögeznem, hogy ez nem igaz. Sokkal több negatív véleményt írt rólam, mint pozitívat, és mégis...

- Maggoth
________________________________________________________________
- A nyerők nem csalnak, a csalók nem nyernek.

sze, 2012-11-07 21:37 Ndy

Ndy képe

Mindenki a maga szintjén dönt. Az egyik távoli rokonomat anno mindig elkapták az ÁVH-sok, és agyba-főbe verték. Imádta őket és amikor megkérdezték, mégis miért, akkor azt mondta, hogy megérdemelte a verést. Ők is szép szál, kifinomult legények voltak... mármint a rokonom szerint. :D

--------------------------------------------------------------------

http://www.myspace.com/nexushungary

cs, 2012-11-08 09:22 SirTelen

Azt ugyebár mindenki tudja, hogy nem kell kiválló szakácsnak lenni ahhoz, hogy megérezze az elsózott levest az ember. Tehát az írjon jobbat, meg a mit írt eddig felkiáltások egy kritikussal szemben nem állják meg a helyüket. A röntgen sem hegeszt jobban, mint a minősített hegesztő, mégis az utóbbi az előbbi segítségét veszi igénybe, hogy lássa milyen minőségűt alkotott. Kell valaki/valami aki/ami rámutat a hibákra, mert különben azt hihetjük, hogy tökéletes a művünk. Nos... soha nem az. Ez akkor derül ki, amikor sikerül kifognunk egy jó kritikust. Aki nem barát, de nem is ellenség. Pont azt vágja az arcunkba, amit a legkevésbé szeretnénk, hogy amit megalkottunk, amivel gyötrődtünk és édes-keserű kínok árán világrahoztunk... az pocsék. Mert ez az igazság. Ha nem lenne pocsék, már kiadók versengenének érte, jobbnál jobb ajánlatokat téve. Persze lehet lovagolni a szavakon: még nem érett meg a kiadásra, némi szerkesztést még igényel stb. amivel a szerzők lelkét lehet ápolni, de ez olyan, mint mikor a: le kell vágni a lábam? kérdésre az orvos nem igennel vagy nemmel felel, hanem azt taglalja, hogy az elüszkösödött részeket hogyan fogja sorban kimetszeni, aztán meglátjuk mi lesz. Tartja benned a reményt, ki tudja miért, pedig az esetek 95 százalékában nyissz...

cs, 2012-11-08 10:47 Zora

Zora képe

Én viszonylag sok próbaolvasónak megmutatom a kész novellámat, de a nagymamámat például sose nevezném ki szakmai gurunak, pedig imádja hangoztatni a véleményét. Nagyjából ez a helyzet az önjelölt kritikusokkal is.

Az rendben is van, ahogy írod is, kell valamilyen visszacsatolás az írónak.
A példádnál maradva: a röntgen kell a minőségellenőrzéshez, de a röntgen ne szidja a hegesztő anyját, ha nem tetszik neki a végeredmény. Valamint ne nevezze magát a vasipar kiskirályának, mert nem az. Ő csak egy egyszerű röntgen.

Ha kritikát fogalmazok meg valakinek, akkor véletlenül sem az írót minősítem. A között, hogy "nem tetszik az írásod" meg a között, hogy "nem tetszik a pofád", ég és föld a különbség.

------------------------------------------

cs, 2012-11-08 11:08 Zora

Zora képe

Na tessék, Andris, ezt neked küldöm.

Kosztolányi (!!) kritikájából részlet:

"A poézis nem a szifiliszes és impotens Ady Endrék, az agyalágyult Juhász Gyulák és okvetetlenkedő Mohácsy [!] Jenők előjoga, hanem a küzdő és hívő embereké."

Kosztolányihoz képest ez a Vásárhelyi egy úriember. :D Igaz, Kosztolányi legalább művész ember is volt.
A cikk, amiből az idézet való, 2008-as, szerintem érdekes. http://www.kritikaonline.hu/kritika_08december_veres.html
Már csak azért is, hogy tisztába kerüljünk, hogy milyen egy igaz, alapos kritika. :)

------------------------------------------

cs, 2012-11-08 13:07 SirTelen

Jó, de egy felnőtt, józangondolkodású íróember,a lecsillapodása után nem azt nézi, hogy mit tud ebből hasznosítani? :)
( No jó... a lecsillapodása utáni harmadik napban... ööö... hétben.) :D

Ha csak úgy odavágják az ebédet, hogy bammegittvanegyé, az ehetetlen lesz?
Ez csak benned "tesz kárt", az ételben nem, ugyi? Nem olyan jó étvággyal eszed, mintha udvariassan kínálták volna, de attól még tele lesz tőle a hasad.
Ha pedig nem eszed meg... lemaradsz. Lemaradsz azokkal szemben akik kevésbé finnyássak.
Márpedig a pályán minden erődre szükség lesz.
Másrészről néha a legnagyobb pofonokból tanul az ember.

cs, 2012-11-08 13:29 Ndy

Ndy képe

Persze. Magamon kívül legalább három embert ismerek, akinek a "megkritizált" írásáról mind a kiadó, mind pedig az olvasók elismerően nyilatkoztak. Hasznosítottuk is az említett "kritikát". Tudjuk immár, hogy felkapaszkodott kis senkik vagyunk, szexuális zavarokkal és mindenféle más bajokkal, rossz elképzelésekkel, egészen a skizofrénia határáig.
Vannak írók viszont, akikről tudom, hogy megfogadják Vásárhelyi kritikáit - már ami leszűrhető a sok hadovából és szakmaiságot nélkülöző mellébeszélésekből -, és látszik, hogy nagyon rossz úton járnak. Ezt, mint másik kritikus mondom. A legnagyobb baj az, hogy ha nem érsz el egy szintet, akkor valóban fokozottan szorulsz más segítségére. És sajnos kivénhedt, rossz lovak is vannak, akikre tehetsz.

--------------------------------------------------------------------

http://www.myspace.com/nexushungary

cs, 2012-11-08 13:49 SirTelen

Nézd, én személyek, vagy személyeskedések felé nem akarok elmenni, de a mai világban, ha meg szeretnél tanulni valamit és nincs tele a zsebed lóvéval, minden infomorzsa aranyat ér, és nem az ember válassza meg a tanárait (kritikusait), azok úgy jönnek. Jók, rosszak. Örülni kell, hogy jönnek egyáltalán. :)
Az pedig mindenképpen igaz, hogy a körbedicsérés (észrevétlenül) terjed minden nonprofit oldalon.
Ennek ellensúllyozására pedig tökéletesnek tűnnek a szintén nonprofit kritikusok ( túlzó) földbedöngölései.
A középút máris ki van jelölve.
Csak meg kell találni.

cs, 2012-11-08 14:55 Zora

Zora képe

"Jók, rosszak. Örülni kell, hogy jönnek egyáltalán." Tehát azt állítod, mindegy milyen információt kapsz, jót vagy rosszat, örülni kell neki? Akkor is, ha az anyádat szidják mert valamiért nem jött be a kritikusnak az írásod, és akkor is, ha azért dicsér, mert tetszik neki a miniszoknyád, vagy épp mert aznap jó napja van?
Én a magam részéről akkor is azokat a kritikákat részesítem előnyben, amikből kihagyják a szexuális életemet, a felmenőimet és más, a személyemet érintő ügyeket. Mert azoknak semmi köze az írásaimhoz. Az ilyen kritikust nem kritikusnak hívják, van rá egy jobb, de nyomdafestéket nem tűrő kifejezés. :)

------------------------------------------

szo, 2012-11-10 10:13 SirTelen

"Tehát azt állítod, mindegy milyen információt kapsz, jót vagy rosszat, örülni kell neki? "

Nem ezt állítom.
Nem örülni kell neki, hanem TANULNI belőle. (Örülni annak kell, hogy JÖNNEK egyáltalán akik információt adnak.)

Pl.: Ha szidják a TE miniszoknyádat, mert kilátszik belőle a bugyid:
1. Nem veszek fel olyan miniszoknyát, mert az én bugyimból olyan dolgok is látszanának, amit most nem részleteznék. :)
2. Nekem tetszeni szokott a miniszoknyák alól kivillanó bugyi, de a kritikus rámutatott, hogy ez bizony egy agyonmosott, kifakult, felfeslett bugyi, amit jobb lenne, ha eltakarna a miniszoknya. Ezt eddig nem néztem, mert leragadtam a miniszoknya hosszúságának vizsgálatánál.

Te tényleg nem tanulsz abból, ha a felmosott folyósón a takarítónő hátbavágja (leanyázza) a sáros cipővel arrajárókat?

szo, 2012-11-10 13:50 Zora

Zora képe

Direkt félremagyarázásokkal nem tudok mit kezdeni, amit írtam, az nem az, amire választ adtál, ergo két malomban őrlünk ("Örülni annak kell, hogy JÖNNEK egyáltalán akik információt adnak" Én nem erről beszéltem, a topik sem erről szól), annak pedig nem sok értelme van.
Maradjunk annyiban, hogy vannak, akik örülnek minden morzsának, én a magam részéről az oktalan személyeskedést továbbra sem számítom a kritikai vélemények közé.
Amit csinálok, azt jól akarom csinálni, tehát a legjobb tanárt választom, nem a bukott diákot kérem fel korrepetálásra.

------------------------------------------

szo, 2012-11-10 14:21 Liliana

Liliana képe

"Amit csinálok, azt jól akarom csinálni, tehát a legjobb tanárt választom, nem a bukott diákot kérem fel korrepetálásra." -- Ez annyira tetszik!

Érezd, ahogy a szavak hangjegyekké válnak, és végül láthatóvá válik előtted a dallam!
"Jó boszorkány vagyok, és legyőzöm a gonosz banyákat!"

szo, 2012-11-10 15:27 craz

craz képe

Viszont, hogy ki a bukott diák, és ki a jó szerkesztő, az sem egyértelmű néha.

Épp most olvasok újra egy szerintem nagyszerű könyvet, aminek pocsék a szerkesztése. Olyan hibák maradtak benne, amit itt a Karcolaton minden második olyan emberke kiszúr, aki már eltöltött pár órát vélemény írással/olvasással. (pl. csúnya szóismétlések, kihúzandó szavak (pl.szinte - tíz oldalon belül ötször)). A szerkesztő neve persze szerepel a könyv elején. Nem egy névtelen b. diák. Valahogy furcsa az egész, hogyha tud valamit (mert már máshol is bizonyított) akkor miért végzett ilyen pocsék munkát. Vagy mégsem érne annyit, mint amennyire az a csoport tartja, amelynek köreiben mozog/publikál/jelen van?

- - - -
"Igyál, e nedv hűs, mint a - mámor,
s nincs seb, mit heggel nem takar,
igyál, testvér, e mély pohárból,
csupán az első korty fanyar."

szo, 2012-11-10 16:57 Zora

Zora képe

Lehet az író is ludas meg a lektor is, aki hagyta úgy kimenni. Nekem Dean R. Koontz könyv is fordult már ki a kezemből az első oldal után. Holott mindenki esküdözött, hogy milyen szuper könyv. (Rossz hely) Az első oldal tíz mondatából kettőnek nem volt értelme. Most megint visszatérhetünk a kiadók profithajhászó hozzáállásához, amivel rombolják a közízlést, de ne kezdjünk bele újabb témába itt, már így is nehéz követni a cselekményt. :D Az tuti, hogy én inkább nem engedném kijönni a könyvet, minthogy utána évekig szégyenkezzek miatt. :)

------------------------------------------

v, 2012-11-11 16:59 Indi

Indi képe

Nemár! Terveztem elolvasni :(

----------------------------------------------------------

"Nem vagyok sznob. Kérdezz meg bárkit. Úgy értem, bárkit, aki számít." (Simon Le Bon)

"Egy gödör ásását leszámítva kevés dolog van, amit rögtön legfelül lehet kezdeni" (Harry Lo

v, 2012-11-11 16:44 SirTelen

"Amit csinálok, azt jól akarom csinálni, tehát a legjobb tanárt választom, nem a bukott diákot kérem fel korrepetálásra."
Bocs, nem tudtam, hogy lehetőséged van a legjobb tanárt választani. Akkor mégis mit keresel itt?
Azt akarod mondani, hogy a karcostársak véleménye nem is érdekel? :P

cs, 2012-11-08 15:07 Ndy

Ndy képe

Nézd, a világon bármibe is kezdesz - és főleg, ha jó akarsz lenni abban -, az nincs ingyen. Rengeteg tanulás, munka és kitartás kell hozzá. Az irodalom sem más. De ha rossz a tanárod, soha sem leszel jó.
Ha másképp gondolod, szívesen megtanítalak például az ejtőernyőzésre, igaz, én még sohasem csináltam, de adhatok tanácsokat, amik szerintem működnének. Vagy nem... ez esetben reméljük erős a csontszerkezeted :D (A haverjaim szerint, mikor együtt iszunk, baromi jó ejtőernyős oktató vagyok elméletben - bár ők sem értenek hozzá, de elismerik a tudásom e téren.)

--------------------------------------------------------------------

http://www.myspace.com/nexushungary

cs, 2012-11-08 15:16 Ndy

Ndy képe

Fenét! Van egy jobb ötletem! Te kiugrasz a repülőgépből egy ejtőernyővel, és miközben lefelé zuhansz, én szidlak rádión. :D Meg fogsz tanulni, hidd el. Ha meg mégsem, akkor ezt a módszert addig ismétlem másokkal, amíg valakinek véletlenül nem sikerül. :D (Én nem hibázhatok, legfeljebb majd nyílt levélben panaszolom, milyen bénák a mostani ejtőernyősök, mert állandóan földbecsapódnak :D )

--------------------------------------------------------------------

http://www.myspace.com/nexushungary

szo, 2012-11-10 09:45 SirTelen

Figyelj, ha azt kiabálod, hogy nyisd ki már az a .... síp... síp....síp... .... síp... síp....síp... .... síp... síp....síp... .... síp... síp....síp... ejtőernyőt!
Akkor azt kell meghallani, hogy : nyisd ki már azt az ejtőernyőt, nem azt, hogy :.... síp... síp....síp....... síp... síp....síp....... síp... síp....síp....
Ilyen egyszerű ! :P

szo, 2012-11-10 10:45 Sren

Sren képe

Agyam eldobom Tőletek. :D Az egyik kardja éles, a másiké meg hosszú… Ötvözni kéne a jó tulajdonságokat, nem azt bizonygatni, miért jobb az éles, mint a hosszú, és vice versa. Azt úgyis tudja mindenki. Ennyi roppant érdekes infó után, amit produkáltatok, meg pláne.

______________________________________________________________________________________________

A szürrealisták és köztem az a különbség, hogy én szürrealista vagyok.

/Salvador Dalí/

cs, 2012-11-08 18:11 Blade

Blade képe

Szerintem nem kellene Lajos bácsit így a háta megett megtámadni. Rettentő csúnya.

Illetve még egy dolog: bizonyos szempontból nézve Lajos Bácsi = Ndy = Sir Telen = ...

Ez van.

cs, 2012-11-08 18:41 Ndy

Ndy képe

Lehet, hogy mondjuk én úgy bánok pl. veled, mint velem Lajos bá'. De ez kölcsönös. Viszont van itt nagyjából ötven írásom, ami bőven ad felületet annak, hogy én is kaphassak gyomrost. Nem a vár fokáról ordibálok, hogy "hülye angolok!", azaz lehetősége van az egyszeri olvasónak eldönteni, hogy elfogadja-e a véleményem, vagy nem.
Próbálom már minden irányból megvilágítani, de úgy látszik nem megy. Fussunk neki mégegyszer.
Tizennégy éves korom óta koncertezek. Olyan koncert még nem volt, ahol valaki ne adott volna kritikát: néhány alkesz, buszvezető vagy nehézgépszerelő tutira megmondja hogyan kéne zenélnem, vagy mit játsszak. És ez benne is van a pakliban. Az viszont nincs, ha magát szakértőnek tünteti fel az illető, szemben az én harminchét éves gyakorlatommal - és teszi ezt nyilvánosan. Ért hozzá, mert zenét már ő is hallott, így meg tudja mondani, jó-e, vagy nem... Mindegy, mert ezt kötelességem a helyén kezelni, véleményalkotásra mindenkinek joga van. Viszont ha sérteget, az már nem véleményalkotás. Szerintem egy alig-alig intelligens embernek is tudnia kell, hol lépi át a határvonalat, különösen ismeretlen emberekkel szemben. Senki ne érezze azt, hogy ehhez bármiféle jogalapja van, még akkor sem, ha direkt kikérték a véleményét.
A másik oldal, a körbenyalásról: létezik, igen. Mindenhol. A hétvégén lent voltam egy közepesnél valamivel gyengébb zenekar koncertjén. A közönségük élvezte. Nekem fanyalognom kellett volna? Soha nem lesznek szupersztárok, viszont az a kör ahol játszanak élvezi.

--------------------------------------------------------------------

http://www.myspace.com/nexushungary

cs, 2012-11-08 18:59 Kelvin

Kelvin képe

"Hülye angolok, angol hülyék!" :D :D

 

"...Lámpámba az éjnek

pilléje repdes,

Gyász vergődik a falon..."

cs, 2012-11-08 19:01 Viola

Viola képe

Legyen fair játszma: hívjuk meg! :D

---------------

"...húzd közelebb a széked a szakadék széléhez, mondok neked egy mesét!" F. Scott Fitzgerald

cs, 2012-11-08 19:03 Blade

Blade képe

Ismered? Hívd! Vagy aki ismeri, hívja.

cs, 2012-11-08 21:14 Hantos Norbert

Hantos Norbert képe

Ha gondoljátok, írhatok neki, hogy kukkantson rá a fórumra.

_____________________________________________________________

"Felülhetsz egy sárkány hátára, de ő dönti el, mikor és hogyan szállsz le róla."

cs, 2012-11-08 21:38 Sütiszörny

Sütiszörny képe

Kétlem, hogy örülne neki.

__________________________________
Süti, vagy nem süti? Ez itt a kérdés!

cs, 2012-11-08 21:57 Ovidius

Ovidius képe

Sütiszörny forever!

 

 

 

 

----------------------------------

Minden szélmalom ellenfél!

p, 2012-11-09 09:24 Blade

Blade képe

Nem is kell, hogy örüljön, de megvédheti magát, ha úgy gondolja, hogy szükséges.

p, 2012-11-09 00:27 Ndy

Ndy képe

Szerintem kénytelen-kelletlen megvédené a saját álláspontját - és akkor durvulna csak el igazán a helyzet. :) (Engem például előbb-utóbb ki kéne tiltani.)

--------------------------------------------------------------------

http://www.myspace.com/nexushungary

p, 2012-11-09 01:40 Hantos Norbert

Hantos Norbert képe

Várj, megkeresem a popcornomat. :)

_____________________________________________________________

"Felülhetsz egy sárkány hátára, de ő dönti el, mikor és hogyan szállsz le róla."

cs, 2012-11-08 19:44 Viola

Viola képe

Nagyon sok jót írtatok, megpróbálom rendszerezni az ezek kapcsán felbukkanó gondolataimat. :)
Az egyik, hogy az én szakmám egyik formája éppen a kritikusság lenne (esztétika szakirány), de mindig sajnáltam az időt a tanszék által preferált, lexikon-hierarchiára épülő, arcoskodó szájtépésektől - miközben festhettem vagy írhattam volna... őrület, nem igaz? :)
Ahogy az itteni szerkesztők és a tapasztaltabbak csinálják, azzal semmi gondom, egyenesen kedvelem. Volt időszak, amikor megerősítésért jártam ide, egy ideje inkább már kísérletezni. Például nem tudom mennyire vettétek észre, hogy most a párbeszédekkel küzdök. :D És akárhányszor új terepre teszem a lába, ismét menthetetlenül kezdő leszek.
Zorához hasonlóan én is attól fogadom el leginkább a kritikát, aki kivívta a tiszteletem. És ehhez legtöbbször nem is kell rákeresnem az illetőre, elég a stílus, amivel a kritikát megfogalmazta nekem, másnak.
A téma azért érint érzékenyen, mert egy nagyon kedves fényképész barátnőmet éppen nemrég oktatta ki egy helyi kisebb verseny zsűrijének tagja egészen nemtelen hangnemben. A barátnőm az a fajta leányzó, aki eszméletlenül tehetséges, de ezt ő látja a legkevésbé. Erre jön egy ilyen rosszindulatú nímand, és leveri rajta a saját szakmai frusztrációját... nem vagyok agresszív, igazán. Viszont ilyenkor előtör belőlem a mélyen elhantolt gyilkos esztéta, és lehetőség szerint metszően ironikus mosollyal, fész tu fész cafatokra tépi a delikvenst.
És igen, az már szerintem is régen rossz, ha valakinek egyszerűen az a foglalkozása, hogy "kritikus" (vagy esztéta).
A személyeskedést hihetetlen szakmai (és emberi) bárdolatlanságnak tartom, egyenesen az alkotót bírálni pedig szakbarbárság.
Arról nem is beszélve, hogy saját gyökérségek miatt egy másik - nálunk tehetségesebb - embert büntetni hatalmas, bornírt ostobaság.
Ezúton küldök egy cuppanós puszit mindenkinek, aki képes a saját baját félretéve, valóban elfogulatlan, őszinte, kulturált szakmai kritikát írni a többieknek és nekem. :* :)

---------------

"...húzd közelebb a széked a szakadék széléhez, mondok neked egy mesét!" F. Scott Fitzgerald

p, 2012-11-09 01:04 Ndy

Ndy képe

Így, zsibbadt aggyal nagyon egyetértek.
Egyébként: van a kritikának egy módszertana, de mi még mindig a kőbaltás megoldásokat fogadjuk el. Hogy konstruktív legyek: ha valaki tényleg fejlődni akar, és nem csak azért ír, hogy magát és a környezetét szórakoztassa - ami nem baj -, annak össze kéne állítani egy SWOT táblát. Nem vicc, szerintem működne. Érdekes lenne, ha maga megcsinálja, és megcsinálja egy szerkesztő, majd összevetik.
(annak a kb. két embernek, aki nem hallott még erről, itt a meghatározás:
http://hu.wikipedia.org/wiki/SWOT_elemz%C3%A9s
)

--------------------------------------------------------------------

http://www.myspace.com/nexushungary

p, 2012-11-09 13:02 Sütiszörny

Sütiszörny képe

A kettőből én vagyok az egyik. :)

__________________________________
Süti, vagy nem süti? Ez itt a kérdés!

p, 2012-11-09 14:05 Zora

Zora képe

Én szinte mindig használom a SWOT-ot, amióta rájöttem, hogy az élet minden területén bevethető. Jó, hogy általában olyan csacskaságokra szokták, mint piackutatás, meg üzletstratégia (br), na de ha állsz az italospult előtt, akkor nagyon sok érv és szempont felmerül, hogy miért válaszd a bort a sört helyett, a pálinkát a bor helyett, stb. (Ára, a másnaposság veszély, a buli színvonala, hogy jutsz haza, stb.) Ilyenkor rendszerezni kell, nincs mese. :) Ez anno a kollégiumban létfontosságú kérdés volt. :))

------------------------------------------

p, 2012-11-09 14:14 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Te nem a SWOT-ot, a SWAT-ot ismered. :D

_____________________
Dr. Bloody Dora

p, 2012-11-09 14:41 Zora

Zora képe

Simán. :D De a kötött sapkám megvásárlását is napokig tartó elemezgetés előzte meg.
Erősség: Meleg, puha, cirókás
Gyengeség: Drága, bármikor összefuthatok egy ugyanilyennel az utcán
Lehetőség: Hosszú távú tervezés, megfázás mentes hétköznapok
Veszélyek: Hatalmas bojtja miatt csúnyán kinevetnek :D

------------------------------------------

p, 2012-11-09 16:40 Ndy

Ndy képe

A SWAT analízis az, amikor ráküldöd valakire a kommandót, és figyeled, hogyan reagál. (Érdekes módon az alanyok kiemelkedően nagy százaléka ezt követően fura testhelyzetben fekszik arccal a porban, a végtagjaik pedig a hátuk mögé kerülnek. Ráadásul rögzítve.)

--------------------------------------------------------------------

http://www.myspace.com/nexushungary

p, 2012-11-09 21:34 Smilezolika

Smilezolika képe

Ebben a pillanatban megvan mind a kettő. Ez is eredmény.

p, 2012-11-09 14:30 craz

craz képe

SWOT bigyó:

Gyengeségek: belső tényezők: olyan dolgok, amik nem jól működnek, de lehet rá befolyás, hogy jobb legyen.
Erősségek: belső tényezők: pozitív dolgok, amik jól működnek és lehet rá befolyás, hogy még jobban működjenek.
Lehetőségek: külső tényezők: olyan adottságok, amelyeket nem tudunk befolyásolni, de kedvezőek, és rájuk építve kihasználhatjuk az erősségeinket.
Veszélyek: külső tényezők: olyan korlátok, negatív tényezők, amelyeket nem tudunk befolyásolni, és csökkentik a siker esélyeit, kockázatot is jelentenek.

A. változat:

Gyengeségek: Olyan nincs.
Erősségek: Maga az egész novella, úgy ahogy van. Ide tartozik az összes olvasóban fellépő katarzis élmény.
Lehetőségek: Határ a csillagos ég, majd a legközelebbi exobolygó.
Veszélyek: Az a sok-sok pénz ne zavarja meg nagyszerű éleslátásomat, és ne tántorítson el, hogy folyamatosan újabb remekműveket alkossak.

B. változat:

Gyengeségek: Igekötők nem megfelelő, ötletszerű egybe- és különírása. Se füle se farka történetvezetés. Kifacsart mondatok - lásd google fordító. Gyenge, életszerűtlen párbeszédek. (- Hörr? - kérdezte az egyik hulla. - A manóba kolléga, hát az a macska nem felmászódott a fára? - felelte a csillogó farkú vámpírvérfarkasvarázsló.) És így tovább, és így tovább...
Erősségek: Olyat nem igazán látok.
Lehetőségek: Ha az irodalmi merénylet elkövetője - nőnemű, 150-205 cm, 18+ év, megfelelő magasság/súly arány, valamint 10/10 pont dekoratívitás/íkú - számtalan felhasználási mód ismert (határ a csillagos ég, majd a jelenleg ismert univerzum széleit jelző korlátok), illetve 160 cm alatti, kopasz(odó), köpcös, randa - nagyszerű alapanyag dark fantasy/horrorparódia vízköpő szobrok készítéséhez (betonkocka a lábára, és máris kész a megfelelő öntőforma).
Veszélyek: Ugyan már, egy vérbeli szergesztő bátor, meg rettenthetetlen. (Bátran futott a hegyen is túl...)

- - - -
"Igyál, e nedv hűs, mint a - mámor,
s nincs seb, mit heggel nem takar,
igyál, testvér, e mély pohárból,
csupán az első korty fanyar."

p, 2012-11-09 17:56 Liliana

Liliana képe

Nyugi, Süti, eddig konkrétan én sem tudtam a nevét, de van valami hasonló hibalistám. Elég hosszú, a pozitívum része meg elég rövidke.
Na, szóval, engem csak azért érdekelne ez a dolog, mert "megcsinálja egy szerkesztő, majd összevetik" igen, ez tök jól hangzik, csak én például egy olyan szerkesztőt sem ismerek, akinek tengernyi szabadideje van, amolyan "énféle" kezdőkre.

Igazából eddig bárkit kérdeztem, senki sem tudott olyan magyar írókört ajánlani, ahol szépen nekiveselkedhetnék a fejlődésnek, úgy igazán. Most nem panaszkodni akarok, ne értsen félre senki, de én például nem találkoztam még magyar viszonylatban olyan scriptoriummal, ami egyrészt hosszabb távú, másrészt nem az megy, hogy fúj ez meg ez az oldal, meg ez meg ez az ember (főként írók), mert én hogy merem őt elolvasni egyáltalán, bla... bla... bla...
A harmadik típust meg ne is hozzam fel, ahol egy vagyon kérnének azért, hogy felhívják a figyelmemet, hogy "figyu, ez így szar" csak éppen azt nem tudom meg, miért.

Tudom, tisztában vagyok vele, hogy az idő mindenkinek pénz, nekem is, nektek is.

Nekem/nekünk csak a Karcolat van, ahol őszinte véleményt várhatunk (bár nagyon sok "régi" Karcos eltűnt már azóta is, hogy én ide jöttem három éve). Én örülnék néha egy kis cincálásnak, nem a buksisimit várom, abból nem lehet fejlődni. Persze, vannak jó kezdeményezések, ezt is elismerem.

De csak mondd, hogy az én/mi helyemben/helyünkben te mihez kezdenél?! Hova mennél?

Mert ahogy én most látom, nekem/nekünk nincs kiugrási lehetőségem/lehetőségünk. Nem keresni akarok vele (de tény, nem tagadom - miért tenném? - nem lenne rossz, ha a hobbim lehetne a pénzforrásom, mégsem ez az első számú célom), csupán a hangomat szeretném eljuttatni hétköznapi emberekhez.

Érezd, ahogy a szavak hangjegyekké válnak, és végül láthatóvá válik előtted a dallam!
"Jó boszorkány vagyok, és legyőzöm a gonosz banyákat!"

p, 2012-11-09 19:09 Blade

Blade képe

Kiugrási lehetőség biztos van, csak meg kell találni. Ha gyakori lenne és széles körben ismert, akkor folyton mindenki kiugorna...;)

p, 2012-11-09 21:16 Sütiszörny

Sütiszörny képe

Kiugrási kísérletre nem tudok lehetőséget kínálni. Én már régen nem akarok kiugrani, hacsak nem az ablakon. De a másodikon lakom, szóval sanszos, hogy csak megnyomorodás lenne belőle. Akkor már inkább egy szikla. Legalább ott a gyönyörű panoráma. A szépséges őszi, sárga és piroslevelű fák, ahogy száguldanak felém, a hűs szél simogatja az arcom, elzúgok a meglepett sasok mellett... :D
Szóval passz, én már réges-régen belefásultam az egészbe, nincsenek írással kapcsolatos vágyaim. Nemrégen még talán mondtam volna, hogy lesz valami a közeljövőben direkt erre, de mostanság egyre inkább valószínűtlenebbnek látom ezt is. Sajnálom!

__________________________________
Süti, vagy nem süti? Ez itt a kérdés!

p, 2012-11-09 21:40 Liliana

Liliana képe

Pont erről beszélek! Itt vagytok/vagyunk, és állítom, hogy a 98% belefásult a dologba. Sok szeméttel meg tele a piac... (Tisztelet a kivételnek, de tegnap egy magyar szerző könyve akadt a kezembe, amit csak úgy átlapozgattam, azt is csak azért, hogy mi a fenéért is ajánlgatnak nekem ilyen könyvet, mikor... Na, mindegy! Szóval az első fejezet közepén kb. 1,5-2 oldalon futottam végig, a fülszövegen, meg az utolsó lapon, mondanom sem kell, hogy máris levágtam, milyen "meglepő" fordulatokat tartogat...)

Érezd, ahogy a szavak hangjegyekké válnak, és végül láthatóvá válik előtted a dallam!
"Jó boszorkány vagyok, és legyőzöm a gonosz banyákat!"

szo, 2012-11-10 02:00 Ndy

Ndy képe

Bocsi, de ezt a hazai szerzők nevében kikérem magamnak. Nekem rengeteg írásom van itt és egyik sem szemét. Ráadásul kapásból tudok mondani öt másikat rajtam kívül.
Most bocs a hangnemért, és a reakció miatt, de közel ötven írásomból, többszáz (ezer?) véleményt alkottak. Bárki pontozhatott, rossz indulattal, akár névtelenül, de kb 4.95 fölött van az összátlag.
Lil, nem akarlak bántani - és mást sem -, de ennél teljesebb siker nem hiszem, hogy lehetséges. Ne írj le meggondolatlan sorokat: én egy proli vagyok, a kiadók - kevés kivétellel - nem kapkodnak utánam. Viszont jöhet bármelyik körülnyalt - ő általuk körülnyalt - írójuk, megnézzük, hogy ki a legény (leány) a vidéken :)

--------------------------------------------------------------------

http://www.myspace.com/nexushungary

szo, 2012-11-10 14:17 Liliana

Liliana képe

A piacról beszéltem, és nem átlagban a magyar szerzőkről. Tény félreérthető, hogy a felhozott példa pont magyar volt, de ez bennem most a legfrissebb "felháborodás" - főleg a könyv árát viszonyítva a fizetésemhez, és a tartalomhoz -, így ezt nézd el nekem!
"Ne írj le meggondolatlan sorokat: én egy proli vagyok, a kiadók - kevés kivétellel - nem kapkodnak utánam. Viszont jöhet bármelyik körülnyalt - ő általuk körülnyalt - írójuk, megnézzük, hogy ki a legény (leány) a vidéken :)" - Meggondolatlan szavakat nem írtam le, de a többivel egyetértek, és pont ezt szajkózom én is. Itt nem egy nem két szerzőt tudnék felsorolni, akiknek szívesen látnám a könyvét a saját könyvespolcomon, még talán saját polcot is ki tudnék nevezni csak Karcosoknak. És lehet? Nem. Miért nem? Mert a magyar ember a külföldi, néha igencsak selejtesen lefordított, agyonreklámozott X meg Y vezetőlistás könyvekre kíváncsi. Hogy ezek között akad-e szemét (amikkel, mint korábban írtam szerintem tele a piac, és itt is kiemelném, hogy tisztelet a kivételnek), azt döntsd el te!

Érezd, ahogy a szavak hangjegyekké válnak, és végül láthatóvá válik előtted a dallam!
"Jó boszorkány vagyok, és legyőzöm a gonosz banyákat!"

szo, 2012-11-10 15:40 craz

craz képe

"Mert a magyar ember a külföldi, néha igencsak selejtesen lefordított, agyonreklámozott X meg Y vezetőlistás könyvekre kíváncsi."

Szerintem pont, hogy nem. Csak nincs a piacon semmi más. Azoknak a kiadóknak, amelyek el tudják adni a szükséges példányszámot, nem érdeke, hogy az a könyv jó is legyen, avagy az átlagosnál jobb, úgyis hozza a bevételt, mert nincs konkurencia.
Az emberek tuti szívesen olvasnának nagyon jó könyveket is, csak azok - ha vannak is -, nem találhatók azokon a polcokon, ahonnan az össz. száz könyvből nyolcvanat megvesznek.

- - - -
"Igyál, e nedv hűs, mint a - mámor,
s nincs seb, mit heggel nem takar,
igyál, testvér, e mély pohárból,
csupán az első korty fanyar."

szo, 2012-11-10 15:56 Blade

Blade képe

Nem értem a fenenagy pesszimizmust amúgy, mert sok jó magyar és sok jó külföldi könyv is van. Nem keseredni kell, hanem keresni - a két szó nem összetévesztendő! ;)

szo, 2012-11-10 16:56 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Annyi pénze nincs az átlag magyar embernek, hogy a sok újdonság között kicsemegézze azt, ami tényleg értéket képvisel és még tetszik is neki. A könyvtárakból sem lehet élni - egy hete kutatok A felhúzhatós lány után, mert a Libriben láttam, horribilis ára van, vastagságához képest nagyon nehéz (rossz papírra nyomták), de sehol semmi, hónap végén megint megnézhetem, hogy valaki visszavitte-e. Kritikái alapján nem rossz. Kapott egy rakat díjat. A fordítás állítólag lehetne sokkal jobb is.
Keresni lehet, csak aztán kiderül, hogy ez sem jó, és fél évem ment el arra, hogy megszerezzem. Ez még a jobbik eset, ha megveszem, akkor a pénzem is elmegy rá. Bár imádom a könyveket és megszállottan vásárolnám, ha tehetném, egy ideje nem találkoztam olyan művel a piacon, amire jó szívvel adtam volna pénzt, mert "ez kell a polcra, nem elég csak elolvasni".

_____________________
Dr. Bloody Dora

szo, 2012-11-10 17:02 Zora

Zora képe

Elektronyosan megvan, ha kell, szólj.

------------------------------------------

szo, 2012-11-10 21:17 Liliana

Liliana képe

Nem tudom, más hogy van ezzel, de én például nem adok ki pénzt azért egy könyvért, hogy aztán csak porfogó legyen, főleg mivel kezd luxusnak számítani.
Tény ha van lehetőségem beleolvasgatok a könyvbe elektronikusan, vagy szárnyakat növesztek, amikor beszabadulok egy könyvesboltba, ahol az eladó tudja, mit árul, esetleg még azt is hagyja, hogy akár egy óráig nézelődjek, és nem úgy néz rám, hogy "takarodok-e már innen".

Gondolom, nem én vagyok az egyetlen válogatós. Ha pedig több ilyen válogatós betéved egy boltba, akkor a boltoknak muszáj az én igényeimhez is alkalmazkodni. Kereskedésben, vendéglátásban dolgozok, tudtom szerint pont ez a piac alapja.

Érezd, ahogy a szavak hangjegyekké válnak, és végül láthatóvá válik előtted a dallam!
"Jó boszorkány vagyok, és legyőzöm a gonosz banyákat!"

szo, 2012-11-10 07:15 Blade

Blade képe

Szerintem válassz másik célt.

Miért akarsz "kiugrani", mit akarsz elérni pontosan? Az írás folyamata miatt írsz vagy elismertté akarsz válni, pénzt keresni?

szo, 2012-11-10 14:00 Liliana

Liliana képe

Blade, már az előbb is írtam, hogy nem pénzért, még csak nem is különösebben az elismerésért (bár írtam, hogy nem lenne rossz, de attól még tudom, hogy ez lehetetlen), ha elismertként akarnák "befutni" vagy valami, akkor a közvetlen környezetem is tudna arról, hogy mit alkotok egy-egy éjszaka folyamán. Elismert lennék? Az ő körükben biztosan, hiszen nekik ez egy trendi "wazz, láttad, Lia legújabb írását!" - Ismerem őket annyira, hogy tudjam, ezek a valóban elhangzanának nem egyszer. És mennék vele valamire?

Maximalista ember vagyok, nekem semmi sem elég jó, főképp az nem, amit én csinálok legyen az rendrakás, főzés, munka, stb. Az írással miért lennék másként?
Magam is látom a lépcsőfokokat, van jó pár. Azt érzem, hogy az első fokon majdnem felkapaszkodtam, vagyis mondjuk már nincs ezernyi vesszőhibám, mint anno mikor idejöttem, már legalább tudom, mi az a központozás, és így tovább. Látom, a következő lépcsőt, csak még nem érem el, de mondjuk ha nem lenne a Karcolat és a régi Karcosok, akkor ott ülnék a legalul, és csak nézegetném, hogy hova kéne elérni.
Nem kell, hogy kiadjanak, manapság arra már nem igazán van szükség arra, hogy egy író belopakodja magát egy családhoz kinyomtatva, elég a netes felület, hogy ez jó vagy rossz egészen más tészta.
De mint olvasó tudom, hogy engem mi akaszt meg, mit nem fogadok fel, azonban a saját írásomban ez nem tiszta. Kiugrási lehetőségen meg azt értem, hogy olyan emberekhez is elér a hangom, akik egyébként bár olvasnak nem fordulnak meg pl. itt. Mert ismerek párat közölük, akik azért nem jönnek ilyen helyre, mert néhány alkalom után megszületett a fejükben egy hipotézis, és pár, számukra értéktelennek tűnő, nyers kavicsban nem látták a drágakövet, amit talán pont az ő csiszolásuk tenne értékessé. Próbáld meg meggyőzni őket az ellenkezőjéről, én cirka hat éve próbálkozom!

Érezd, ahogy a szavak hangjegyekké válnak, és végül láthatóvá válik előtted a dallam!
"Jó boszorkány vagyok, és legyőzöm a gonosz banyákat!"

szo, 2012-11-10 14:55 Blade

Blade képe

Még mindig nem tudom, mit akarsz elérni pontosan. ;) Egy csomó dolgot mondtál, amit NEM, illetve azt is, hogy maximalista vagy, de 1 mondatban írd le, hogy akkor mi is a maximum neked? ;)

szo, 2012-11-10 21:05 Liliana

Liliana képe

Mondjuk egy hozzád hasonló nem a hibát látja meg, hanem azt, hogy ez jó, mert csak...
Mi a maximum nekem? Az elérhetetlen, mivel mindenkinek nem tudok megfelelni, ezt tudom... Azonban van az a réteg, akikhez én is el tudok érni, de ahhoz meg még nem vagyok (sőt valószínűleg nem is leszek) elég jó.
Nem tudom, így mennyire érthető, hogy mit akarok! (Bonyolult vagyok, igaz? Na, de mit vársz? Nőből vagyok. :))

Érezd, ahogy a szavak hangjegyekké válnak, és végül láthatóvá válik előtted a dallam!
"Jó boszorkány vagyok, és legyőzöm a gonosz banyákat!"

v, 2012-11-11 08:17 Blade

Blade képe

8 mondat 1 helyett...meneküljünk! ;)

v, 2012-11-11 17:01 Indi

Indi képe

Hol találsz manapság sast?

----------------------------------------------------------

"Nem vagyok sznob. Kérdezz meg bárkit. Úgy értem, bárkit, aki számít." (Simon Le Bon)

"Egy gödör ásását leszámítva kevés dolog van, amit rögtön legfelül lehet kezdeni" (Harry Lo

v, 2012-11-11 22:11 Sütiszörny

Sütiszörny képe

Bánja a kánya, legyen akkor sólyom! Vagy kánya? Mindegy! Nagy pipi, oszt kész! :) Persze a strucc furán jönne ki.

__________________________________
Süti, vagy nem süti? Ez itt a kérdés!

v, 2012-11-11 22:26 craz

craz képe

Esetleg kivi? :)

http://www.youtube.com/watch?v=sdUUx5FdySs

- - - -
"Igyál, e nedv hűs, mint a - mámor,
s nincs seb, mit heggel nem takar,
igyál, testvér, e mély pohárból,
csupán az első korty fanyar."

h, 2012-11-12 08:40 Sütiszörny

Sütiszörny képe

Az sem rossz! :)

__________________________________
Süti, vagy nem süti? Ez itt a kérdés!

szo, 2012-11-10 10:04 SirTelen

" Én örülnék néha egy kis cincálásnak, nem a buksisimit várom, abból nem lehet fejlődni."

Egy kezdő írónak nem csak írni kell megtanulnia, haem a kritikát is a helyén kezelnie, elfogadnia.
Látom, hogy felsoroltál egy rakat hibát, de maga a történet jó? - kérdezi. Nem érti, hogy a történetig el sem jutottam, megakasztott a sok írástechnikai hiba. Először ezeken kéne javítani.
Ha ez már többé-kevésbé jól megy, a történet még ezer buktatót rejt!
Amit többnyire egyesével el kell magyarázni, és még akkor is foggal-körömel védi az álláspontját.
Szerinted kinek van erre energiája?
Épp elég olyanokkal foglalkozni akik AKARJÁK a foglalkozást. Akik elfogaják a tanácsokat! ( Megkérdőjelezni majd később fogják, amikor eljutnak arra a szintre, mert mindig van egy mégjobb tanács.) Akiknél nem a veszekedésre megy el az a kis idő amit erre szán az ember. Akik elfogadják a kritikus stílusát pl. és nem azt nézik hogyan mondja, hanem, hogy mit.

( Karatefilmekben a mester mindig jól megszivatja a tanítványt, aztán kiderül, hogy a szivatás volt az a kis menet közben felszedett többlet, amivel a tanítvány a többiek fölé emelkedett. A valóság is hasonlóan működik.)

szo, 2012-11-10 21:39 Liliana

Liliana képe

"Akik elfogadják a kritikus stílusát pl. és nem azt nézik hogyan mondja, hanem, hogy mit." - Nem értek egyet. Egy kritikusnak nem az írót, hanem az írást kell minősítenie. Én sem kezdek nyilvánosan alázni valakit, mert éppen nem tetszett az írásom neki, hát ezt a kölcsönös "tiszteletet" viszont is elvárhatom. Mellesleg a kritikus stílusa magát az megfogalmazóját minősíti.

Én is voltam itt a legelső írásomnál - nem tudom szó szerint idézni - rózsaszín heroinistának (?) titulált személy, aki inkább vonuljon a sarokba és sírdogáljon ott, minthogy közzétegyen valamit. Az írást lehúzta, naná, mai fejemmel én is azt tenném, ezt elfogadtam, igaza volt, de amikor a dolog kezdett átlendülni abba, hogy engem, mint embert kezdett minősíteni, nos az cseppet túllőtt a célon.

A viták meg kellenek, sőt, ha jól rémlik Dórával, Srennel, Indivel és Obb-bal (felsorolás a teljesség igénye nélkül történt), volt egy-két nagyon jó vitám, sőt Maggoth egész regényt tudna a velem lefolytatott összecsapásokból írni, amiből nemcsak én tanulhattam, hanem más is.

Háromféle amatőr van:
1. "mindegy mit mondasz nekem van igazam"
2. "bólogató, mindenben másnak van igaza"
3. "a tudom, hogy igazad van, de azért sem adom olcsón a bőröm/írásomat"
Én utóbbi voltam/vagyok.
Az alapsztori, amit felhoztál ismerős, de néhány ilyen miatt nem kell mindenkit egy kalap alá venni.

Érezd, ahogy a szavak hangjegyekké válnak, és végül láthatóvá válik előtted a dallam!
"Jó boszorkány vagyok, és legyőzöm a gonosz banyákat!"

v, 2012-11-11 16:50 SirTelen

"Egy kritikusnak nem az írót, hanem az írást kell minősítenie."
Elvben igen, de te például ketté tudod választani?

Pl.: Ez az írás egy amatőr mű! Minősítem az írót? Hmmm?

p, 2012-11-09 21:52 Ovidius

Ovidius képe

Letargiátokból kicsit felrázandó (nem keverve...), javaslom menjetek az sfmag-ra. Érdemes elolvasni az Alkonyat szériáról szóló épületes hozzászólásokat... Maga a cikk is érdekes, de azzal nincs gond...

 

 

 

 

----------------------------------

Minden szélmalom ellenfél!

szo, 2012-11-10 00:04 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Túlterhelt a szerver. Lehet, hogy az említett cikk (és hozzászólásai) miatt, de most egy ilyen apróság foszt meg attól, hogy láthassam... pofátlanság a technika részéről.

_____________________
Dr. Bloody Dora

szo, 2012-11-10 10:59 Sren

Sren képe

Én el tudtam olvasni, háát... Inkább Jókai, Fejes Endre, Szilvási Lajos, Mikszáth... Struccpolitika részemről, tudom, meg végülis érdekes volt, de nem érzem magam gazdagabbnak. (Már ha az abuzőrös cikkre gondoltál.)

______________________________________________________________________________________________

A szürrealisták és köztem az a különbség, hogy én szürrealista vagyok.

/Salvador Dalí/

szo, 2012-11-10 14:41 Ovidius

Ovidius képe

Kedves Sren...
Nincs gond, mert ez tipikus esete a kontxtuson kívüli állapotnak.
Azért ajánlottam számotokra, mert az ottani hozzászólások némelyike érdemleges elolvasásra (ügyes, ugye?)...
Nem az irodalom megvitatása volt a cél, hanem a másik (kedvenc ifjúsági kifejezésem, mert szellemes) lealázása.
Mondhatok ott bármit, lenézik a mondanivalómat, meg érzésem szerint engem is. A személyem ilyen szempontból még engem sem érdekel, csak a mondanivalómat próbálnák meg (néha) tisztelni.
Kicsit riasztó számomra, hogy valakit, csak mert nem része a caapatnak, ennyire lenézzenek.

 

 

 

 

----------------------------------

Minden szélmalom ellenfél!

szo, 2012-11-10 15:21 Sren

Sren képe

Riasztó, és visszatetsző... Sajnos ismerem ezt, a Karcolat is megkapta már, hogy "belterjes", mintha bizony "ő" tehetne arról, hogy egyesek - az általad is említett módon - lenézően viselkednek, dominancia-csatákat szítanak, mert ezt sokkal könnyebb, mint megpróbálni belegondolni a másik (egy ember, egy oldal) mondanivalójába, szellemiségébe, és abba, hogy amennyiben nem "arra hajlik, amerre a szél fúj", úgy a büdös életben nem fog engedni a saját értékrendjéből, ha a sok pfújoló cigánykereket hány, akkor sem.

Kétségkívül elkeserítő, hogy az ember ha irodalomról, művészetről szeretne olvasni, netán érdemben értekezni, lassan már nem tudja, hová forduljon, mert mindenütt pártoskodás megy értelmes beszélgetés helyett. :(

______________________________________________________________________________________________

A szürrealisták és köztem az a különbség, hogy én szürrealista vagyok.

/Salvador Dalí/

szo, 2012-11-10 21:49 Liliana

Liliana képe

Ebbe nem szerettem volna én lentebb (kinek fentebb) belemenni bővebben, mert ugyanezt láttam több oldalon is, nemcsak elkeserítő, de egyben ijesztő is.
Az örök naiv ember beszél belőlem, amikor magamban felteszem a kérdést, hogy miért esnek egymás torkának, mikor összefogva valami jót is összehozhatnának?!

Érezd, ahogy a szavak hangjegyekké válnak, és végül láthatóvá válik előtted a dallam!
"Jó boszorkány vagyok, és legyőzöm a gonosz banyákat!"

szo, 2012-11-10 19:48 acélpatkány

acélpatkány képe

Kedves Ovidius!

Hadd védjem meg a mundér, azaz az SFmag becsületét (ezzel szétoffolva a topicot). A kommentelők többsége nem az SFmag stábjának és/vagy cikkírói csoportjának a tagja - egyedül a tapsi néven posztoló hölgy az (illetve az első 4 hozzászólás közt van SFmagos, de gondolom nem ez keserített el).

Az SFmagon a kommentelés és a véleménynyilvánítás szabad, és ez igaz a csapat tagjaira is, vagyis mindenki saját elhatározásából ír vagy nem ír hozzászólást. Az SFmag nem egy homogén tömb, ahogy vannak szélsőséges megnyilvánulások a tagok felől, úgy van egy nagy hányad, akik kimaradnak az ilyenekből (mint például én magam).

Azt én is sajnálattal tapasztaltam, hogy egy tartalmas cikk alatt a hozzászólók többsége csupán a másik szellemi szintjének megkérdőjelezéséig jutott - de ez az adott kommentelőket minősíti, akik, még egyszer hangsúlyozom, nem "a csapat részei" (én egyiküket ugyan ismerem személyesen, de mivel kicsi ez az ország, talán ez megbocsátható). Kérlek, ne tégy elhamarkodott következtetéseket egy egyébként nyitott és sokszínű csapat, az SFmag csapatáról!

Az SFmag célja - és az én szívügyem - éppen az érett, intelligens közbeszéd kialakítása a fantasztikumról, legyen az irodalom, film, képzőművészet vagy bármilyen forma és téma.

Üdv:
acélpatkány (SFmag)

__________
A szívverést kell érezni, nem az olvasmány súlyát.” /Ray Bradbury

szo, 2012-11-10 20:48 Borika

Borika képe

Ovidius, melyik hozzászólás volt a tiéd? A cikk nekem amúgy nagyon tetszett, á, a többiről meg: föl nem foghatom, hogy miért kell a hozzászólások miatt bárhogy is rinyálni? Egyszerűen nem szabad figyelembe venni azokat, amelyek nem az adott szövegről szólnak. Aki osztani akarja az észt egy-egy írás alatt mindenféle személyeskedéssel megtűzdelve, akár itt, akár SFmagon, ám tegye, nem kell figyelembe venni, és akkor ráun, és előbb-utóbb abbahagyja.

"Járt utat a járatlanért el ne hagyj!"

szo, 2012-11-10 21:29 Ovidius

Ovidius képe

Kedves Borika!
Megpróbálok kérdéseidre, illetve véleményedre valahogy válaszolni...
A cikkel nekem sem volt bajom, függetlenül, hogy a két világ amelyet elemzett, mint mondtam számomra a nullával egyenlő. Ettől Judit cikke jó és korrekt volt, de ezt itt is leírtam.
A következő pár gondolatom viszont (valószínüleg) még nagyobb ellenállást fog itt kelteni, minden igyekvő tartalmi pontossága és becsületessége ellenére. Illetve, (és legfeljebb) azt fogjátok mondani, hogy nem értem a net lényegét. Egyszerűen nem tudom elfogadni, hogy bárki a biztonságot adó nicknév mögé bújva ilyen stílust képviseljen. Nem fogadom el azt az indokot, hogy sokfélék vagyunk mi, emberek. Valószínüleg az velem a baj, hogy túl hosszú időt töltöttem el net nélkül, és megszoktam, hogy kimondott és leírt dolgaimért FELELEK. Bocs, hogy így kiemeltem nagybetűvel, de ma ezt a fura szót, hogy "felelősség" egyre kevesebben veszik komolyan, és egyre kevesebben ismerik. Ráadásul elsősorban nem is a jogi értelemben vett felelősségre gondolok (természetesen az is létezik és fontos), hanem az etikaira. Arra, hogy minden, amit mondok és leírok, ENGEM minősít. Ennek az értéknek számomra van akkora súlya, hogy mindíg megpróbálom elnyomni magamban a rossz és etikátlan dolgaimat. Ugyanis (ne tessék röhögni...LOL) nem vagyunk angyalok, az emberben sok rossz van. Az nem mindegy, hogy ezt másokra veti-e vagy sem...
Itt a Karcon kevesebbet kínlódok ezzel, mert az itteni szerkesztők a felület céljai alapján sokkal nagyobb szigort tartanak, mint a más tematikájú felületek., és ez nagyon jó.

Zárásként egy kis enigma...
Mit gondolsz, az itteni mottóm kire utalhat? Az ő nevének rövidítése az sfmagos nicknevem...

 

 

 

 

----------------------------------

Minden szélmalom ellenfél!

szo, 2012-11-10 21:38 Sütiszörny

Sütiszörny képe

Rá se ránts! Engem egy másik oldalon egyszer legyávafasisztáztak egy novellám miatt. Pedig csak egy mese volt. Hát, nem is maradtam ott sokáig.

__________________________________
Süti, vagy nem süti? Ez itt a kérdés!

szo, 2012-11-10 21:45 Borika

Borika képe

Ó, te Búsképű Lovag! :D
Értem, és egyetértek abban, hogy fontos a felelősség. Csakhogy igen, az Internet világában ez a dolog alaposan elkorcsosult, lényegében bárki leírhat bármit, és senki sem vonja érte felelősségre. De mit lehet ez ellen tenni? Én személy szerint időrablásnak tartom vitákba bonyolódni a trollokkal, olyan alapon, hogy nevelje már meg a jó édesanyja, ne nekem kelljen... A Karc módszer csúcs, tényleg csak egy delete kell, és kész. Szóval igen, igazad van az etikai felelősséggel kapcsolatban, milyen kár, hogy kihalóban lévő fogalom, én is nagyon szomorú vagyok miatta. Hm, lehet, hogy mindenkinek többet kellene harcolni a szélmalmok ellen?

"Járt utat a járatlanért el ne hagyj!"

szo, 2012-11-10 20:00 Blade

Blade képe

Nincs semmi különleges a hozzászólásokban. Ilyenek az emberek.

De szerencsére a Karcon ilyen nem fordulhat elő, a moderáció intézménye remek találmány ;)

szo, 2012-11-10 21:08 Borika

Borika képe

Lili és mások hozzászólásaival kapcsolatban: „Igazából eddig bárkit kérdeztem, senki sem tudott olyan magyar írókört ajánlani, ahol szépen nekiveselkedhetnék a fejlődésnek, úgy igazán. Most nem panaszkodni akarok, ne értsen félre senki, de én például nem találkoztam még magyar viszonylatban olyan scriptoriummal, ami egyrészt hosszabb távú, másrészt nem az megy, hogy fúj ez meg ez az oldal, meg ez meg ez az ember (főként írók), mert én hogy merem őt elolvasni egyáltalán”
Ne haragudjatok, de szerintem olyan nincs, hogy ha valaki tényleg fejlődni akar, és kiugrási lehetőségeket keres, az nem találna. Rengeteg lehetőség létezik. Elkezdem sorolni őket, ha nem bánjátok.
Elsősorban is, aki ki akar törni (most nem megyek bele, hogy milyen okokból, mert van, aki egyszerűen csak híressé akar válni, vagy anyagi babérokra tör, vagy más indíttatásból szeretne végre komolyabb helyet kivívni a szakmában), az kezdjen el pályázgatni. Létezik novellapályázat az LFG-n, az Új Akropolisznál, a Histórium kiadónál, és ezeken a helyeken egész jó szakmai zsűri is van, valamint ha netes vagy papíralapú publikálásra kerül a novella ezeken a fórumokon, ott általában igen korrekt elemzést/kiértékelést kap a szöveg. Ó, és akkor még a Fantasztikus Kéziratok éjszakáját nem is említettem, ezen legnagyobb sajnálatomra nem tudtam részt venni, de mindenképpen ígéretes kezdeményezésnek tartom.
Ha valaki azt hiszi, már kinőtte a Karcot, nyugodtan lépjen csak tovább. Bár megjegyzem, az itt megjelent egyes novellák alatti kritikákat olvasva, még mindig találok új trükköket, amelyeket hasznosítani tudok, pedig én egy ideje nem is tettem fel ide írást. Másik írókör kell? Kiugrást akar valaki? Tessék, van például a Könyvmolyképzőnek egy évente megrendezésre kerülő regénypályázata, parancsoljatok végigböngészni az Aranymosás weboldalát. Ide eleve kemény szűrőn keresztül lehet csak bekerülni, és ha kikerül az ember regényének részlete, akkor igen színvonalas kritikák születnek ezek alatt, gyakran van írástechnikai játék, amelynek a nyereménye mindig egy szerkesztés. Hivatásos szerkesztők cincálják szét az írásműveket, van íróiskolájuk, szemmel látható a fejlődés hónapról hónapra. Nézzetek csak meg a dramaturgiai csevegőt az én tavalyi pályamunkám kapcsán, és ajánlom figyelmetekbe a saját novellám szerkesztését is, ami szintén megtalálható a weboldalukon.
Ha vannak/lesznek komoly scriptóriumok, úgy vélem, csakis kiadók körül szerveződhetnek, itt tanulhatják meg a jövendőbeli szerzők az írás csínját-bínját. Nincs más út, pályázgatni, próbálkozni kell, ha valaki igazán akarja, előbb-utóbb megtalálja a módját annak, hogy szélesebb közönséghez is eljuttassa a hangját.

"Járt utat a járatlanért el ne hagyj!"

szo, 2012-11-10 21:28 Sütiszörny

Sütiszörny képe

Még, hogy Új Akropolisz? Kiemelkedésről volt szó, nem lesüllyedésről!

__________________________________
Süti, vagy nem süti? Ez itt a kérdés!

szo, 2012-11-10 21:42 Obb

Mi bajod van az akropolisszal, tavaly a Barka második lett (kaptam érte huszonötezret, meg ajándékokat), idén harminc között van a Boldog ketrece.
Amúgy voltam tavaly a díjátadón és állíthatom, hogy nagyon kedves és közvetlen emberek, ezt most nem azért mondom mert a díjazottak között voltam.
Hidd el, jelent meg úgy írásom, az interpress magazinban, igaz pályázatra küldtem, de még csak nem is értesítettek, hogy megjelentették, még egy szaros tiszteletpéldányt sem kaptam.

szo, 2012-11-10 21:46 Sütiszörny

Sütiszörny képe

Néhány éve volt "szerencsém" hozzájuk egy rövid időre. Maradjunk annyiban, hogy pozitív dolgot nem tudnék említeni.

__________________________________
Süti, vagy nem süti? Ez itt a kérdés!

szo, 2012-11-10 21:49 Obb

Én szívesen meghallgatnám a te negatív tapasztalatodat, akár itt, akár privátban.

szo, 2012-11-10 21:57 Sütiszörny

Sütiszörny képe

Az előzőbb írtam, hogy egy helyen legyávafasiztáztak egy novellám miatt. Ez volt az az oldal. Egyetlen érdemi hozzászólást kaptam az írásra, az összes többi kifejezetten és otrombán a személyemet támadó értelmetlen sértegetés volt.

__________________________________
Süti, vagy nem süti? Ez itt a kérdés!

szo, 2012-11-10 22:05 Obb

Aha, de gondolom nem a szerki vagy valami odatartozó, hanem pár hülye,tag, aki nem fogta fel,hogy miről szól igazából az írásod, ezzel nehéz mit kezdeni, hülyék mindenhol vannak.

szo, 2012-11-10 22:24 Sütiszörny

Sütiszörny képe

Itt szinte csak azok voltak. Nem tudom, mostanában mi ott a helyzet, de korábban borzalom volt.

__________________________________
Süti, vagy nem süti? Ez itt a kérdés!

szo, 2012-11-10 21:48 Borika

Borika képe

Hehe, szinte egyszerre írtuk a nagy védőbeszédet, hihi. Süti, elhiszem, hogy rossz tapasztalatod volt, én nem ismerem őket annyira, szóval a kérdésben nem is nagyon akarok vitatkozni, és a tárgytól sem célszerű eltérni, mindössze csak annyit akartam megmutatni, hogy léteznek lehetőségek. Majd mindenki szépen kiválasztja a neki legjobban fekvőt.

"Járt utat a járatlanért el ne hagyj!"

szo, 2012-11-10 21:47 Borika

Borika képe

Ö, izé, tavaly bekerültem a 15 legjobb közé, idén nem, de ettől függetlenül sem beszélhetek ellenük, adnak visszajelzést, a régi pályázati írásokat visszakeresve korrekt kis elemzéseket lehet találni. Legalább válaszra méltatnak, tudod, hány pályázatnál le se tojják az ember fejét?

"Járt utat a járatlanért el ne hagyj!"