Cyrus Livingstone blogja

Két világról: Westeros és Einarinn

Egymást felváltva, párhuzamosan olvasom George R. R. Martin A tűz és a jég dala, valamint Juliet E. McKenna Einarinn legendája sorozatát.

Áldott Karácsonyt!

Áldott Karácsonyt és sikerekben (aranytollakban;)) gazdag, Boldog Új Esztendőt kívánok minden kedves írótársamnak és az ide látogató érdeklődőknek!

Téli álom

Számotokra mit jelent?

Nekem izgalmas olvasmányokat a csendes, fagyos estéken.

Rettegett harcosok

A Spektrumon ment anyáron, most megismétlik a fenti című sorozatot. Különöböző korok harcosait párosítják össze, és bemutatják, melyikük nyerne nagyobb valószínűséggel.

MLM kalapom. Üzlet vagy szubkultúra?

Hosszú idő után megint megtalált egy régi ismerős (mindig ők találnak meg ilyesmivel:)), hogy legyek tagja egy "új, dinamikus csapatnak". Rögtön tudtam, multi-level.marketingről van szó.

Egy másik évforduló: Farkas Bertalan

Ma van pont 30. éve, hogy Farkas Bertalan az űrbe indult. Öt éves voltam akkor, de emlékszem, a TV, a rádió a "Repülő Farkassal" volt tele. Az egész ország izgult, hogy épségben visszatérjen.

Könyvajánló ürügyén: Egy "cinkos" vallomásai

Üdv Mindekinek! Egyik kedvenc regényemet szeretném a figyelmetekbe ajánlani. A róla írt évközi dolgozat átírt, "karcolatbarát" változatát alább olvashatjátok. Jó étvágyat hozzá!:)

Lila Köd

Tegnap este egy nagyon kellemes, épületes beszélgetésen vettünk részt a feleségemmel. Nevezetesen a Lila Köd kávézóban (és könyvesboltban). Megismerkedhettünk az írószakma illusztris tagjaival, itt kiemelném Szecsődy Pétert és Kentaurt. :)
Magáról az est hangulatáról a főiskolai tanulmányaim jutottak eszembe, a XVIII. sz.-i szalonok világa. Ezekben a nemesi szalonokba tudósokat, művészeket hívtak "sztárvendégként", s komoly eszmecseréket folytattak a világ dolgairól. Beleértve a tudományt, a művészetet, a divatot és az aktuális politikai-közéleti helyzetet. Tegnap is szóba került sok minden, nemcsak könyvekről társalogtunk. :) (Pl.: Kentaur édesapjától megtudhattuk, hogy egy újrahasznosítandó pet-palack kitisztításához 700 liter víz szükséges! 8O :!: )

Írói hibák, amelyeket utólag megbocsátunk

Hát igen, még a nagyobb nevekkel is előfordul...
A napokban merengtem régebbi olvasmányélményeimen, s eszembe jutott néhány írói hiba, amely persze nem sokat von le a mű értékéből.
Kezdeném Gárdonyi Láthatatlan emberével: a fehér és fekete hunok öltözékére és kinézetére, életmódjára tett utalások egy sor tévedést tartalmaznak. Viszont arra jól mutat rá, a catalaunumi csatát Atilla nem veszíthette el, máskülönben hogy lett volna képes a következő évben feldúlni Észak-Itáliát?
Folytatnám Móricz Zsigmond két Rózsa Sándor-regényével. Zsiga bácsi sajnos ragaszkodik a "szögedi" tájszóláshoz, amit csak felszínesen ismert, mivel nem azon a vidéken nőtt fel. Egy jelentben pedig Zsiga bácsi elfeledkezik a pisztoly és a revolver közötti különbségről (az utóbbit 1835-ben találta fel Samuel Colt, amikor az első Rózsa Sándor-regény játszódik; Colt esetleg küldött egy tiszteletpéldányt a betyárvezérnek? ).:D

Tartalom átvétel