Heti kérdés – A szerkesztő kérdez

Az anonimitás hatalma, avagy láthatatlanul mindenki bátrabb

Ha nem látják, az ember képes kifordulni önmagából. Olyanokat tesz, mond vagy ír le, amiket szemtől szemben másokkal nem tenne. Manapság napi szinten hallunk ilyen történeteket. Tipikus példák: internetes fórumok, chatszobák, telefonos vevőszolgálat, külföldi nyaralás és a többi.
Mintha az anonimitás teret engedne a személyiség sötét oldalának – ha azt hiszi az ember, hogy nem ismerik, nem látják, akkor úgy érzi, nem is vonható felelősségre, így nyugodtan szabadon engedheti a „benne élő másikat”. Pedig ahogy Csontos Márta írta: „A név kötelez, de a névtelenség nem jelenti a kötelesség elhanyagolását.”.
Szeretném tudni, hogyan vélekedtek erről? Ismertek személyesen bárkit, aki internetes nicknév mögé „bújva” nagymértékben másképp viselkedik, mint egyébként? Ti észrevesztek magatokon ilyesmit (nem feltétlenül a Karcon, bárhol)? Szerintetek mi munkál e mögött?

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

szo, 2016-01-16 12:23 Dana

Dana képe

Remélem, az előzőekhez hasonlóan jó hozzászólások születnek ebben a témában is.

Előre is köszönöm mindenki véleményét!

Korábbi témáinkat itt nézhetitek meg:
Túl az olvasás élményén – Kedvenc könyveitek: mit is kaptatok tőlük?
Előírt ízlés, avagy viszonyunk a kötelező olvasmányokkal

***
"I'm blackening pages, but I don't know if it's writing." -- Leonard Cohen

szo, 2016-01-16 12:51 Roah

Roah képe

Nem tudom, hogy szerencsés-e az, akinél ez a funkció különválik - ha így szemlélem, én meglehetősen pechesnek vallom magam. A neten kívül még a szokásosnál is bátrabb, vakmerőbb vagyok, igen, én vagyok, aki általában kimondja, amit gondol, vagy így, vagy úgy, de azt hiszem, nem tudok képmutatni. Sem - Anyu nagy bánatára - disztingválni. Viselkedni igen, csak az igazságtalansággal vannak, voltak, és lesznek örökké problémáim. Megfigyelek. Aztán gyorsabb vagyok a valóságban, mint itt, a neten. Ebből a gyorsaságból fakadóan a tetteim is hasonlóak, a pengeélen táncolás sok töréshez, zúzáshoz vezethet, vezetett is, amelyeket általában gipsz formájában csodálhatok, főleg nyaranta, rekkenő hőségben. Ezzel a magatartásommal kellőképp megtévesztem a lakóhelyemhez közeli sebészet dolgozóit, akik hiszik, hogy valami kaszkadőr vagyok. Pedig csak kíváncsi.
Sosem gyúrtam igazságra, mert úgy hiszem, az igazság sokszor olyan, mint a jóság, csak nézőpont kérdése. Igyekszem jó oldalon állni, és ami számomra a legfontosabb, hogy meggyőzhető vagyok, nyitott: ugyanis annak semmi értelmét nem látom, sem magamra, sem a környezetemre nézve, hogy tévhitben legyek, minden megoldásra fogyasztó vagyok, nem ragaszkodom egy bizonyos elképzeléshez, és borzasztóan érdekel, kíváncsi vagyok sokakéra. A tanulás a lételemem, ebből eredhet ez a kvalitásom, szerintem.
A családból felelősséget hoztam, engem úgy neveltek, hogy bármilyen rossz fát tettem a tűzre, legyek mersz bevállalni, sőt, a betyárbecsülettel járó dolgokat is előszeretettel hurcibálom.

Sosem értettem, miért baj az, ha valaki beismeri, téved? Sosem értettem, miért kell félni? Mitől? Ha tévedünk, csak jót tesz nekünk, ha ezen változtat valami: egy baráti sor, egy dal, vagy akár egy jól megfogalmazott komment.
Igen, tudom, magamból indulok ki, ha engem nem zavar - hiszem én :D -, akkor mást sem.

Hogy is van az? Nem az a legény, aki adja, hanem az, aki állja?

Ebben van némi igazság, nem?

Skót technika? :D ;)

https://www.youtube.com/watch?v=PSH0eRKq1lE

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

szo, 2016-01-16 15:28 Dana

Dana képe

Én úgy vettem észre, itt a Karcon sokszor töltöd be a villámhárító, a diplomata, a közvetítő stb. szerepét.

Ezek szerint Roah = Kata, vagyis Kata még jobban pörög, mint Roah, de értékeiben, megnyilvánulásaiban ugyanaz a személy.

Amúgy szerintem hosszú távon, álnév alatt egy másik személyiséget játszani kihat az elsődleges személyiségünkre is.

***
"I'm blackening pages, but I don't know if it's writing." -- Leonard Cohen

szo, 2016-01-16 16:45 Roah

Roah képe

Lehet, igen, mert hiszem a diplomáciában, a kommunikációban, ezeknek erejében.

Szóval én-én vagyok, talán nevetősebb, és bohócabb szabadidőben; a munkám sajnos állandóan olyan jellegű, ami tudományos képet igényel, és felelősséget, bár ott azon vagyok mindig, hogy több legyen a jókedv, mert vannak dolgok, amiket másként nem lehet elviselni.

Van itt valahol egy baromi jó cikk, Kentától, ott beszéltünk már erről a személyiség torzulásról, a tartamától, ilyesmikről.
Egyet értek: hosszú távon kihathat egymásra, de ez sok mindentől is függ.

És te? :)))

Te bátrabb vagy igaziból, mint a neten? :))))

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

szo, 2016-01-16 18:02 Dana

Dana képe

Maradjunk annyiban, hogy próbálok nem annak mutatkozni, vagyis kompenzálok. Általában kevesen hiszik el rólam, hogy igazából egy gyáva, önbizalomhiányos nyuszi lakik a szívem mélyén. A munkában magabiztos vagyok, de ha magánemberként találkoznánk, akkor izgulnék... Sren biztos nem erősítené meg, de végül is remegett a lábam, mikor becsengettem hozzájuk... ;-)

***
"I'm blackening pages, but I don't know if it's writing." -- Leonard Cohen

szo, 2016-01-16 18:58 Roah

Roah képe

Reszketés, remegés nálam is van - de csak utólag. Mindig csak utána. Az adrenalin annyira hirtelen zuhan le, hogy a kémiai parti a szervezetemet egy hangvillává változtatja.
De mindig csak egy esemény, vagy ilyesmi után. Kizárólag utána esik le, lassítva, vagy nem tudom, hogy mi is történt - például ilyen volt a box. :D Hát azt nekem ki kellett próbálnom. Azt milyen jó volt! :D Maga mutatvány buli volt, meg a reccsenés, sőt, még akkor sem remegtem, amikor fáslizták a csuklóm, alkarom. Késett a reakció. :D Négy nap után gipszelték. Orsócsont-törés.

Az izgalom, meg félelem néha annyira hasonlítanak, nem? Nem is biztos, hogy az ember fél - hogyan lehet megkülönböztetni a kettőt?

Félni nem..félteni szoktam! Jáj! Az nálam nagyon problemás. Sok téren; a bátorság addig tart, amíg nem felelek valakiért, tudod, hogy hazavár, vagy mi lesz vele nélkülem, ez az egyetlen, ami kijózanít, de ez azonnal. Hogy vannak mások is az ember körül, nem úgy van az, hogy csak úgy repesztek, hasítok.
Ha nem felelsz senkiért, és nem felelsz senkinek, akkor igen, akkor durr bele, de egyébként észnél vagyok.

A kommunikáció az más - ott tényleg nem tartok semmitől, de általában azért, mert tudom, mit csinálok. Ez érdekes, ez a magabiztosság, mert ezt nem annak tartom, legalábbis nálam; inkább a helyzetek kiszámíthatósága az, ami működteti.
Csak az idő és az eredményesség dönti el, hogy jól csináltam e.

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

szo, 2016-01-16 21:35 Howel

Howel képe

Más is van itt.
Amit te írsz, az azt jelenti, hogy azért akarunk anonim módon véleményt írogatni, mert azzal a sötét oldalunkat akarjuk leplezni, és félünk, hogy egyébként felelősségre vonnának érte.
Csak a második megállapítás helyessége egyértelmű.
Azért akarjuk, hogy ne tudják, kik vagyunk, hogy ne vonjanak minket felelősségre, már ha a felelősségre vonás itt stigmatizálást jelent.
Ugyanis nem ritkán előfordul az is, hogy nem a sötét oldalunkat akarjuk kiélni, hanem a nép sötét oldalától tartunk.

______________________

"Violence is the last refuge of the incompetent."

"Nincs megvetendőbb gyávaság, mint ha tudjuk, mi a helyes, mégsem tesszük meg."

v, 2016-01-17 08:44 Dana

Dana képe

Arra gondolsz, hogy a véleményedet nem szabadon nyilváníthatod ki? Ebben is van igazságod, és ez valószínűleg normális is. De ez nem jelenti azt, hogy teljesen más személyiséggé lényegülsz át.

A névtelenség mögé bújva kulturált és kevésbé kulturált vélemények is szoktak születni. Magyarán néhányan kifordulnak önmagukból, mások meg nem. Valami irtó nagy elfojtásnak kell lennie az emberben akkor, ha teljesen másként viselkedik "ismeretlenül", "álnéven", mint egyébként. Legalábbis szerintem. (Szóval számomra kétségessé válik az egyén vállalt személyisége, ha tudom, hogy a nem vállalt hogyan nyilvánul meg.)

(Amúgy nekem az is furcsa, amikor nálunk vezető beosztásban dolgozó személyek a fb-on politikai nézeteket vállalnak, kritizálnak, illetve időről időre túlfűtött, nem éppen kulturált hozzászólásokat tesznek médiamegjelenésekhez, amikről tudjuk, hogy sikeresen manipulálják őket annak érdekében, hogy minél erősebb érzelmeket váltsanak ki emberekből. Én ezt nem tenném. Úgy értem, hogy egy bizonyos szinten inkább tényleg vegyél álnevet, és ne hangoztasd nyíltan a véleményedet, mert az rombolhatja a reputációdat. Van olyan magyar előadóművész, akinek tisztelem a munkásságát, de amióta politikai nézeteit összekeveri a zenéjével, azóta az én szememben sokat esett vissza. Ez nem punk vagy más, rendszer ellen lázadó műfaj, itt ilyesminek - szerintem - nem lenne helye.)

***
"I'm blackening pages, but I don't know if it's writing." -- Leonard Cohen

v, 2016-01-17 08:50 Roah

Roah képe

Vagy nem kell efbézni. ;)

Nálam az totál kész átverés só - egy hónap? Vagy kettő? Addig bírtam.
..látom a szomszédomat ott a képeken pozőrködni, idilli képekkel, hepiség és az élet vánderful hangulatát sugallva, közben pedig napról-napról hallgattam, miként csapkodják egymást odaát, a lakásukban, hogyan pattog az asszony a falon, mint egy labda, mekkora hangerővel ordít a pasas, aztán meddig zokog a nő.
És ez csak egy eset volt.

Á, fogtam magam, kezem kedvenc, középső ujját feltartottam az egész efbének, és árrivedercsi az egésznek.

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

v, 2016-01-17 10:33 Howel

Howel képe

Igen, arra gondolok, hogy mindkét lehetőség előfordul.

Azzal viszont nem értek egyet, hogy normális, ha nem nyilváníthatom ki a véleményemet, vagy ha igen, akkor negatív irányba tolom el a reputációmat.
Ha van politikai nézetem, akkor azt ki is nyilváníthatom, anélkül, hogy - különösen a munkahelyen - hátrány érne. Ha ez nem így működik, akkor máris visszahívhatjuk oly' kedvelt minisztertanácsunk egykori elnökét.

Az én szememben is sokat esik, aki összekeveri a politikai nézeteit a zenéjével (inkább akkor hallgatok régebbi albumokat), de az az előadóművész még nagyobbat zuhan, aki bedrogozva autóbalesetet okoz.

______________________

"Violence is the last refuge of the incompetent."

"Nincs megvetendőbb gyávaság, mint ha tudjuk, mi a helyes, mégsem tesszük meg."

v, 2016-01-17 10:48 Roah

Roah képe

Szerintem meg ne toljuk el politika felé az anonimitás kérdéskörét, hm? ;)

Hogyan nyilvánul meg a Karcolaton ez? Hogyan nyilvánulhat meg? Szerintem ez a tárgy, elsősorban. Nem? :)))

Te például bátor vagy? :))) Úgy értem, mondjuk kritikaírásnál többet engedsz meg magadnak, stílusból, vagy ilyesmikből, mintha fész tu fész csapatnád?
Vagy azért ha látod, hogy egy hús-vér emberről van szó, akkor már más a helyzet? Megfontoltabb vagy lájvban, és empatikusabb, vagy akár gyávább, netán udvariasabb?
Hm? :))))

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

v, 2016-01-17 10:54 Howel

Howel képe

Igaz, igaz, az túl erős lenne itt.

Hm. Igen, azt hiszem, többet engedek meg magamnak írásban mint szemtől szemben. Vagy inkább mást? Nem tudom eldönteni. Mindezt azért, mert nem látom a kritizált reakcióját (emiatt lehetek udvariasabb, empatikusabb és ezek ellentéte is, kedvtől függ), előre azon gondolkodok, hogy vajon mennyire fog ez tetszeni neki, plusz szeretnék egy kicsit humoros is lenni és persze azt sem szerettem volna eddig, hogy ti, nagyok választ írva rá azt mondjátok: wtf, ez nem is így van.
Most már az egyetlen különbség a "nem látom a reakcióját". A többi már nem számít.

______________________

"Violence is the last refuge of the incompetent."

"Nincs megvetendőbb gyávaság, mint ha tudjuk, mi a helyes, mégsem tesszük meg."

v, 2016-01-17 11:07 Roah

Roah képe

Nagyok? :D És ez te mondod? A majd' két métereddel? ;) :)))

Persze értem, csak vicceltem.

Szóval a látható reakcióktól (is) függene?
Értem.
Anno úgy voltam ezzel, hogy majd kijavítanak, ha valamit elszúrok, vagy akár meggyőznek, esetleg megtanítják; a szerző felé, akivel meg dumáztam éppen, mindig jeleztem azt, amiben nem vagyok biztos.
És ez máig így van.

A humor jó! Az biztos, hogy sokat lazít, akár a stíluson, akár a párbeszéd hangulatán, igen. Bár a humor szub, és nagyon kell érteni a használatához, egyet értek: a humor jó.

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

v, 2016-01-17 11:27 Sednol

Sednol képe

Alapvetően az ember őszintébb írásban, mint szemtől szemben.
Nem kell megküzdeni az azonnali reakció terhével.
Nem kell szembesülni az arcra írt első érzelmekkel.
A válaszlevélben már csak letisztult, átgondolt dolgokat kap.
Nekem jót tesz az anonimitás, mert az életben nagyon lekezelő tudok lenni, de a neten próbálok rendes maradni. Mire legépelek egy hozzászólást, addigra elpárolog a parasztság belőle. :D
A játékosok közt sok nagy-arcúval találkoztam, valaki még verést is beígért valamelyik élő verseny keretein belül, de termetemből adódóan sohasem váltotta valóra. Az a fajta ember vagyok, akiről lepereg, ha az anyját szidják. Nem ismeri, mit tudhatja. :D
Az egyik versenyen a velem szemben ülő tizenhatos a maga ötven kilójával elfelejtette, hogy nem otthon van. A…dat felkiáltással nyugtázta sikeres támadásomat, mire felugrottam, és ráüvöltöttem. Műhelyben erősödött a hangom, így eléggé maga alá csinált. Elmagyaráztam neki, hogy nem otthon van, és ha még egy ilyet megenged magának, kitépem a kezét, és azzal verem agyon. Mondanom sem kell az ötven fős nézőközönség fetrengett a röhögéstől. Jó lecke volt számára.
Olyan eset is megtörtént, igaz, nem láttam, hogy egy verseny alkalmával a sértet felutazott a helyszínre, és megkereste az arcot. Odament, bemutatkozott, és megropogtatta a felé nyújtott kezet. Az online-bátor hősünk térdre esett fájdalmában, és sírva kért bocsánatot, majd ígéretet tett, hogy soha többé nem arcoskodik. A felvétel hónapokig bolyongott az interneten, és a srác soha többé nem sértegetett senkit. Nem tudom, hogy járt-e utána lélekbúvárhoz, de nála működött az orosz módszer.
Sohasem értettem, miért kell teljesen másként viselkedni online, mint élőben.
Ez a kor legnagyobb problémája. Mindenki vetít meg arcoskodik. Társat is a média által közvetített értékrendek alapján próbálnak szerezni, de a találkozások lerombolják a hamis képeket. Aztán otthon a négy fal közt sírják ki magukat, és nem értik, mi a baj.
A jelen korban anonimitásról nem beszélhetünk.
Az első karctalálkozó előtt feltúrtam a netet, hogy lássak legalább néhány képet azokról, akikkel találkozni készülök. Nem kellett sokáig kutakodnom. Ne az arckönyvben találtam rá a képekre. :D

"Az embereket könnyebb hülyíteni, mintsem meggyőzni arról, hogy hülyítik őket." Mark Twain
szmogov.blogspot.hu

v, 2016-01-17 12:57 Para Celsus

Para Celsus képe

"Ez a kor legnagyobb problémája. Mindenki vetít meg arcoskodik. Társat is a média által közvetített értékrendek alapján próbálnak szerezni, de a találkozások lerombolják a hamis képeket. Aztán otthon a négy fal közt sírják ki magukat, és nem értik, mi a baj." - ó, ilyen hány meg hány van... Pl. a fószer, akivel rég szakított a csaja, de azért még a bögyös ex-bige fotóit villantja facén, hogy lássák, ő aztán micsoda alfa fazon, össze tudott szedni egy jó nőt... Vagy az anyuci, aki "az egyetlen, drága kisfiammal" pózol (szigorúan csillogósra photoshoppolt képeken), közben ha elmész a házuk előtt, az utcán hallod, ahogy a nő a gyerekkel üvölt minden apró szarság miatt.
Vagy akik pofakönyvön játsszák a harmonikus párt, aztán a férfi IRL arról vakerál, hogy a szomszéd csajnak milyen jó valaga van, a nő meg helyi érdekű rockbanda énekesére húzogatja a pöckét.

Az meg tényleg a legalja, mikor nem is azért választanak párt, mert nekik tetszik az illető, hanem mert úgy vélik, hogy a környezetük majd irigykedni fog rájuk.


"The Rainmakeeeer!"

v, 2016-01-17 12:45 Para Celsus

Para Celsus képe

Hm, nekem ugyanaz a véleményem a Karcon és a való életben is. Más kérdés, hogy az írásaim alapján valami száz kilós, alkoholista, nőbolond fószernek tartanak, aki gitárral jár mindenhova, és cigizik 24/7. Aztán meglepődnek, hogy hetven kilós és kölyökképű vagyok. (Jó, a nőbolondság stimmel.)

Ezen általában jót szoktam mulatni - ami inkább zavar, hogy csak azért, mert határozott véleményem van akár irodalomról, akár az élet más nagy kérdéseiről, azt gondolják, hogy nagyhangú, üvöltözős fazon vagyok. Hát nem. Persze tudom, hogy kis hazánkban elterjedt közvélekedés, hogy "ha elég hangosan üvöltök, akkor nekem van igazam", ezért automatice azt gondolják sokan, hogy aki határozott, az egyszersmind nagyhangú is, de rám nem lehet erőltetni ezt a klisét. Sőt, azt szoktam mondani, ha egy vitában az ellenfelem üvölt, akkor már nyert ügyem van, mert kifogyott az érvekből, és már csak a hangerejében bízhat. :D


"The Rainmakeeeer!"

h, 2016-01-18 07:17 Dana

Dana képe

A testsúlyodra vonatkozó következtetést mely jelzőidből vagy szóhasználatodból kellett levonni? Az nem volt meg :-)!

Tetszik az üvöltős-kifogyott az érvekből elgondolás.

***
"I'm blackening pages, but I don't know if it's writing." -- Leonard Cohen

v, 2016-01-17 13:12 Ovidius

Ovidius képe

Akkor most gondoljátok meg ezt... A korom miatt eleve minden netes tevékenységet és értelmezést későbbi stádiumban kezdtem el, mint itt a felületen bárki közületek. Meglepő módon a korom ellenére a netes gondolkodásmódom első szakaszára az abszolút naivitás volt a jellemző. Azt hittem, hogy amikor valahova felregelek, akkor oda én megyek. Nos nem. Az avatarom. A valós egyéniségemet teljesen felesleges volt megadnom, mert egyrészt senkit nem érdekel, másrészt kiszolgáltatom magam. Engem megismerni a valós életben akarjon valaki. Akkor és ott aztán nekem is fontos, hogy milyen a véleménye rólam.
A neten a megbecsülést máshogy próbálom elérni. Persze ez a viselkedés analóg a valós énemmel. Ne hazudj, ne légy lekezelő és nagyképű, a vitát ne keverd a veszekedéssel és balhéval. Csupa ilyen egyszerű etikai-morális szabály. Viszont itt sem hagyom ki egy fontos tulajdonságomat (mint, ahogy a valós életben sem), mégpedig a kíméletlenségig vitt őszinteséget. Tudom, hogy nem valami jó tulajdonság. Kaptam is érte életemben rengeteget a pofámra. Viszont az élet adott területein, ahol a bizalom számított nem volt bajom. Ez a családom és munkakörnyezetem szempontjából volt fontos. Még azok a munkatársaim, ne adj` Isten feletteseim, akik nem nagyon bírtak, is megbíztak bennem, mert tudták, hogy a röhej határáig becsületes vagyok, és nem tudok hazudni. Ez az utóbbi is elég sok problémát okozott, viszont nyugodt éjszakákat adott egyféle szempontból.
Különben a netes karakterrel sem lehet valakinek teljesen eltakarnia a valós énjét. Az emberek egy komoly része talán nem is tudja (vagy nem gondolja meg), hogy a kommunikáció, akár verbális, akár írott, olyan, mint az ujjlenyomat...

 

 

 

 

----------------------------------

Minden szélmalom ellenfél!

h, 2016-01-18 07:21 Dana

Dana képe

Abszolút egyetértek azzal a résszel, amikor a kommunikációról mint ujjlenyomatról beszélsz.

Mondok egy példát. A munkahelyünkön, a közös levelezőrendszerben egyszer, pár évvez ezelőtt jött egy kínos tartalmú levél, fotókkal. Az illetők, akiket érintett, azzal takaróztak, hogy kamu az egész. A gond - sok egyéb mellett, amit most nem részleteznék, mert nem releváns -, hogy az egyik résztvevőnek annyira, de annyira jellegtes az írása, vagyis az, ahogy e-mailekben megnyilvánul, hogy azt egyszerűen nem lehet leutánozni kamuból, csak hosszas megfigyelés árán. (Például: halmozott írásjelek, a személyes névmások nagy kezdőbetűs írásmódja stb.)

***
"I'm blackening pages, but I don't know if it's writing." -- Leonard Cohen

v, 2016-01-17 15:30 Pyrrhusz

Pyrrhusz képe

Majd Irén elmondja.:-)

- "Az örökkévalóság nagyon hosszú. Különösen a vége felé." -Woody Allen

sze, 2016-01-20 16:25 Pepin (nem ellenőrzött)

:D
Azt hiszem - vagyis remélem - nem ártottam senkinek mialatt Irén voltam. Irén azóta nem jött elő újból. Csak pár történetemben. De talán nem én vagyok az egyedüli, aki álnevet használ(t). A női álnév meg ad még egy plusz csavart az anonimitásban. :) Tök jó!

sze, 2016-01-20 18:21 Kentaur

Kentaur képe

Bár viccesnek szántad, rátapintottál a lényegre. Néha a felnőtt ember is játszik, és szerintem igaza van Kierkegaardnak abban, hogy leginkább olyankor teszi ezt, amikor valamire hiánya van (mondjuk szeretetre, de lehet más is), amíg ez csak játék, gyógyír, addig nincs ebben semmi rossz, főleg, ha nem fajul el és válik a személyiség alapvető vonásává, vagy amíg nem csap be fontos dolgokban szándékosan másokat. Az írók is így játszanak a karakterekkel. De ilyenkor az ok meg a mérték nem mindegy. Hülye példával nem mindegy, hogy azért keni valaki magát krémmel, mert kiütése van és ez enyhíti, vagy attól van kiütése, hogy keni magát vele. És ezt néha igen nehéz eldönteni.
Régebben cseteltem, és ott is semleges (tehát sokak számára férfias) nicknevem volt, mivel hamar rájöttem, hogy ha női nevet használok, akkor nem tudok majd beszélgetni a sok rám cuppanó pasitól, és ez tény. Sőt, ha rám írtak köszönés nélkül, hogy fiú vagyok-e, akkor azt írtam vissza, hogy igen, de ez nem probléma, cukormókus! (Olyan gyorsan kilépni privátból ritkán láttam embereket!) :-D

----------------------------------------------------------------------------

"L'homme n'est rien, l'oeuvre – tout." (Az ember semmi, a mű – minden.) Gustave Flaubert.

sze, 2016-01-20 18:47 Roah

Roah képe

Pepin, neked az írásaid beszédesebbek voltak bármilyen névnél. :D

Vannak olyan dolgok, amiket nem lehet begyömöszölni egy álruhába, jelmezbe. Örökké kilóghat egy lábujj, vagy érezni a púder illatát - mindenkinek megvan a maga déenese. ;)

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

sze, 2016-01-20 18:54 Para Celsus

Para Celsus képe

...ésss tényleg! :D Emlékszem, mikor legelőször találkoztunk, a Karcra terelődött a szó (naná), már akkor is gyanús volt nekünk, hogy Ájrén nem fiú-é :D


"The Rainmakeeeer!"

sze, 2016-01-20 19:11 Roah

Roah képe

Lazán bevállalta - jól tette! :)))

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

sze, 2016-01-20 19:33 Para Celsus

Para Celsus képe

"Söröcske" meg "hugyozni" egy szövegkörnyezetben minimum anomáliaszámba megy...


"The Rainmakeeeer!"

sze, 2016-01-20 19:33 AvatáR

AvatáR képe

hahó !

"A két legerősebb harcos a Türelem és az Idő"

sze, 2016-01-20 19:37 Roah

Roah képe

Boná szerá, Avatár! ;)

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

sze, 2016-01-20 19:13 Pepin (nem ellenőrzött)

Igen? :D Ezt jó tudni, hogy kilógtam a takaróm alól. Obb rántotta le rólam.

sze, 2016-01-20 19:19 Roah

Roah képe

Obb kérdezett rá - de...mert állandóan kutyultad a nő/férfi dolgokat, se egyikbe, se másikba nem állt bele a karakter, vagy a fiúk csúsztak, "söröcske" (hm? emlékszel?), vagy néninek rajzoltál bácsi arcot, írtam állandóan, kattogtam ezen, hogy ez az egyik benyomásom a novelláidat olvasva, el kellene dönteni, ki a fiú, meg ki a lány, mert zavaros, kétnemű, vagy egy sem, bla-bla-bla, Obb meg nem szívbajos, megkérdezte. ;) Egy saját írásánál, ha jól rémlik.;)

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

sze, 2016-01-20 19:37 Pepin (nem ellenőrzött)

:D Igen, emlékszem, hogy mindig megemlítetted. Én jó dolognak tartom az álneveket, ha nincsen rossz célja. Egyébként egy targoncás írásomnál jegyezte meg, hogy a Bence nem Irén. :D

sze, 2016-01-20 19:48 Roah

Roah képe

Én úgy emlékszem, hogy Obbanak volt fent egy novellája, hú, az a..vidékes, hangulatos, asszem a Barka, és ott dumáztatok, ott írtad asszem, hogy jobb novikat olvastál a portálon mostanság, mint valami könyvespolcon (ezt megköszönte Sren, és hozzátett valami olyasmit, hogy rég kapott ekkora bókot a Karcolat, aztán dumáztatok még Obbal, és ő megkérdezte:

"Te most fiú vagy, vagy lány?"

Erre írtad:

"Fiú".

Aztán a lapodon megjelent a Bence, és később még írtad valahol - talán Obb kérdése alatt, közvetlenül -, hogy független kritika miatt tetted. (Ami azért volt fura, mert akkoriban nekem, és talán másoknak is, mert nem volt nem-függetlenre okod.)

Aztán dumáztunk, megint nem tudom mi kapcsán, és mondtam neked, hogy olyan fura Irénként nézni, amikor már Bence lettél - írtad akkor, téged is zavar, de nem tudsz vele mit csinálni. Javasoltam szerkit a művelethez, és mondtam, nyugi, láttak már sok mindent a portál szerkesztői, példaként említettem Chimet, akinek ez az imidzse, hogy nevet vált, nincs gond szerintem, szólj, és talán Sren járt arra, vagy Dóri, nem tudom, de azt igen, hogy erre rögvest megjelent Pepin.

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

sze, 2016-01-20 20:19 Pepin (nem ellenőrzött)

Az a helyzet, hogy ajánlottam a Karcot ismerősöknek, akik olvasták is rendesen. Így próbáltam független kritikát kicsikarni belőlük. Mert reagáltak nekem sok novellára személyesen, dumáláskor. :) Hiszen itt nem ismertem senkit, tudtam, hogy tőletek függetlent kapok.

sze, 2016-01-20 20:25 Roah

Roah képe

Tehát cseleztél - de tulajdonképpen nem itt, nem itt akartál csítelni, hanem a saját baráti, haveri körödben. Hogy csináltad? Mondtad nekik a portált, és hogy ott olvastál egy Irént, és mit gondolnak, vagy csak simán Karcot mutattál, és hogy ott miket olvasnak?
Valami ilyesmire utaztál - hát ezért volt a húzás fura? Elfogultságtól tartottál? Vagy csak simán valami tárgyilagos véleményt szerettél volna saját berkekben, hogy mégis minek, milyennek látják a novelláidat?

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

sze, 2016-01-20 20:36 Pepin (nem ellenőrzött)

Csak szoktam nekik mesélni, hogy merre olvasgatok a neten. Mondtam, hogy Karc. Megnézték, aztán jeleztek, hogy olvastak pár novellát ott, aztán azt vettem észre, hogy visszajárnak. Persze, hamar rájöttek a Maceránál, hogy ki vagyok.

Bennem volt az az alap, ami a biztonság, és így tényleg úgy éreztem, hogy mindent megtehetek, de nem tettem. :D A határ fontos.

sze, 2016-01-20 20:51 Roah

Roah képe

Áhá, értem.
Világosabb a motiváció - látod, ilyesmire nem is gondoltam, hogy valakinek a vélemény-kíváncsiság a mozgatórúgója, de nem a szó rosszabbik értelmében. Hanem hogy pont azok kritikájára adott, akiket bírt, és ismerhette őket, úgy érezte, bölcsebb, ha nem fedi fel a kilétet.

Legalább kiderült, hogy nem vagy nemi idé zavaros! :D;)

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

sze, 2016-01-20 20:57 Dana

Dana képe

Azért ez szerintem tökre nehéz. Legalábbis nekem. A novellák kicsit a "gyerekeim", és persze, hogy nem akarom, hogy bántsák őket. Ezért van az, hogy ahol nem Dana vagyok, ott kevesen tudják ezt a kis kedvtelésemet.

***
"I'm blackening pages, but I don't know if it's writing." -- Leonard Cohen

sze, 2016-01-20 21:28 Roah

Roah képe

Sok Karcosról hallottam, hogy nem tudja a környezete, ír.

Nekem olyas élményem volt, de akkor még nem létezett net, csak valami zseni tudatalattijában, hogy, nem is tudom, talán egyszer beszélgettünk hobbiról, kamasz korban, vagy előtte, elemiben (? mindegy is) tudod, mindenki elmondta, mit csinál szívesen, és amikor rám került a sor, a táncon kívül benyögtem az írást, hogy kézzel regényeket irkálok. Néhányan úgy néztek rám, mintha azt mondtam volna, kivágtam a kertjükben a kedvenc körtefájukat, és kilyukasztottam a tesójuk lasztiját. Később is megesett, hogy csodabogár-cserebogár jelzőkkel illettek, és mivel nem tartottam nagy számnak, nem értettem, miért néztek furán, emiatt nem reklámoztam sokáig, sőt, dugdosásba ment az elől hagyott spirál-füzet torony, jegyzetek, sőt, volt, hogy akár egy könyv is, ha feljött egy barátnő.

Kinőttem, és pont teszek rá! :D

Nekem tudják a haverjaim, barátaim, családom, hogy itt lófrálok - de azt mondják, nincs túl nagy különbség. :D

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

sze, 2016-01-20 19:55 Pyrrhusz

Pyrrhusz képe

Ezért vannak a Karcolatos találkozók, ott aztán van meglepetés bőven.
Miért kellene ugyanannak lenned, mint amilyen a valóságban vagy?
Bárki lehetsz és bármit megtehetsz, mert ez a világ csak virtuális (ellenpélda: a facebookon kikezdett tinik öngyilkossági kísérletei).
Tekintve, hogy te női álnévvel férfiként írogattál, no meg, hogy Srent és Kentaurt is elsőre férfiként képzeltem el(mea culpa), mostanság ránézek az adatlapra, hogy mégis ki-kicsoda.
Túl sok a macska, na ez is zavaró.

- "Az örökkévalóság nagyon hosszú. Különösen a vége felé." -Woody Allen

sze, 2016-01-20 20:01 Roah

Roah képe

...és miről maradhat le az, aki hadovál, meg habiszti avatárról tolja?

Karc talira nagyjából nem jön, és ha díjat nyer, vagy bármi lesz, ami nyilvánosságot igényel, mit csinál?

De tényleg.

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

sze, 2016-01-20 16:06 Kentaur

Kentaur képe

"Az élet álarcosjáték, magyarázod, minden megnyilatkozás mindig csalás. Tevékenységed abban áll, hogy igyekszel megőrizni rejtekhelyedet, te ugyanis semmi vagy, mindig csak másokkal való viszonylatban létezel. Hát nem tudod, hogy eljön az éjfél, amikor mindenkinek le kell vetnie álarcát? Láttam olyan embereket, akik oly sokáig becsaptak másokat, hogy a végén igazi lényük nem tudott megnyilatkozni, és elveszítették személyiségük összetartó erejét. De aki nem tud megnyilvánulni, az nem tud szeretni. És aki nem tud szeretni, az mindenki közül a legszerencsétlenebb." Søren Kierkegaard: Vagy-vagy.

----------------------------------------------------------------------------

"L'homme n'est rien, l'oeuvre – tout." (Az ember semmi, a mű – minden.) Gustave Flaubert.

sze, 2016-01-20 19:34 Roah

Roah képe

"Néha a felnőtt ember is játszik, és szerintem igaza van Kierkegaardnak abban, hogy leginkább olyankor teszi ezt, amikor valamire hiánya van (mondjuk szeretetre, de lehet más is), amíg ez csak játék, gyógyír, addig nincs ebben semmi rossz,..."

Bizony-bizony. Amíg nem más kárára teszi - de ahogyan mondani szoktam, a legnagyobb átverés főszereplője önmaga. Mert az egy dolog, hogy nem hisznek neki, csak ezt nem mondják - mert az ember nem mondja, írja, az még nem jelenti azt, hogy nem tudja -, mert mindig látni, mert örökké hibát követnek el.
A bajok ott kezdődnek, ha maguk is elhiszik a magukról kitalált avatárt, vagy hasonlót.

A személyiségre való hatása is kétséges - amikor ez kijön, vagy kijöhet a netről is.

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

sze, 2016-01-20 20:59 Dana

Dana képe

És itt nagyjából visszakanyarodunk oda, hogy akkor most melyik is az igazi énje? Amelyiket álnév alatt vállal, vagy amelyiket a valódi neve alatt eljátszik?

***
"I'm blackening pages, but I don't know if it's writing." -- Leonard Cohen

sze, 2016-01-20 21:03 Roah

Roah képe

És ezt önmaga sem tudja...?

Viszont ez is egy összetett dolog; ha valaki mondjuk jobb a neten, jobb ember, és azzal azonosul, egy idő után nem negatív, hanem pozitív hatással van rá egy fiktív ego.
Jó, ez a ritkábbik eset, de miért ne?

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

sze, 2016-01-20 21:32 Kentaur

Kentaur képe

Sőt, Roah! Szerintem ez is egy olyan eszköz, ami jó kezekben jót tesz. Hiszen mondjuk én soha nem lettem volna polgári néven író, ha nincs Kentaur, az írói énem kifejeződése, aki alá az első, "béna" írásaimat "rejthettem": ha mondjuk borzalmatos tehetségtelennek találtatik, senki nem tudja meg, hacsak el nem mondom neki. És én is leginkább a szoros környezetemtől féltem akkor, az exemtől, aki minden "művészkedésemet" úgy hívta, hogy " a sz-rjaid"... Nem akartam, hogy tudja, szakításig titkoltam előle, akkor sem én mondtam el, hanem kikutatta a gépről, amin dolgoztam (nem törölhettem a merevlemezt is, nyoma maradt)
Viszont ha "sikere van", beépülnek tapasztalatai a valós személyiségbe, megadva az önbizalmat a kipróbált dolog teljes felvállalásához. Ha ehhez kezdőként be kellett volna mennem valami kiadóba vagy neves íróhoz és előállni az első zsengéimmel, szerintem sosem tettem volna meg.
De küldtem már be ismerős írószövetséghez is álnéven novellát, mert nem akartam, hogy az ismeretség befolyásolja a zsűrit. Szerintem tehát annyira nem is ritka ez az eset, a neten sokminden elérhető, ami a valódi világban nem.
És ami fontos: az első benyomást csakis te határozod meg. Nem az, hogy nem elég trendi a cipőd vagy eláztál az esőben vagy elkenődött a sminked, vagy éppen most húzott fel valaki, hanem lehetőséged van a legjobb, megfontoltabb önmagadat adni, aki nem is vagy mindig, de szeretnél azzá lenni, és ez bizony segít benne.

----------------------------------------------------------------------------

"L'homme n'est rien, l'oeuvre – tout." (Az ember semmi, a mű – minden.) Gustave Flaubert.

sze, 2016-01-20 21:33 Roah

Roah képe

Igen, ez az, ilyesmikre gondolok én is, hogy van ebben jó is, csak kár, hogy kevesebb példa van rá. Kevesebb, ami ismert. Vagy mi itt ismerünk.

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

sze, 2016-01-20 21:34 Kentaur

Kentaur képe

Ez meg kimaradt neked szerintem, olyan gyorsan válaszoltál én meg utólag szúrtam be:
"És én is leginkább a szoros környezetemtől féltem akkor, az exemtől, aki minden "művészkedésemet" úgy hívta, hogy " a sz-rjaid"... Nem akartam, hogy tudja, szakításig titkoltam előle, akkor sem én mondtam el, hanem kikutatta a gépről, amin dolgoztam (nyoma maradt)

----------------------------------------------------------------------------

"L'homme n'est rien, l'oeuvre – tout." (Az ember semmi, a mű – minden.) Gustave Flaubert.

sze, 2016-01-20 21:49 Roah

Roah képe

Nekem Anyu bukott ki - Apuval veszekedett azon hogy írok, meg állandóan azt kajabálta: "Miket ír ez a gyerek?!" Utána titkos helyre kerültek a füzetek! :D Meg, talán harmadikos voltam, amikor kérdeztem Aputól, milyen suli kell ahhoz, hogy valaki író lehessen? Apu levette a szemüvegét, és azt mondta, "Bölcsész. Egy író nagyon bölcs."
Anyunak sosem tetszett ez az írósdi, ha tehetettem volna, soha nem avatom be az én kis írós titkaimba - csak az izgatta, hogy abból éhen fogok halni, nem lehet megélni ebből, meg a szokásos rizsa.

Nem véletlenül szoktam mondani: bárcsak lett volna Karcolat, amikor még gyerek voltam, bárcsak olyan közegbe kerülhettem volna, ahol irodalmi érdekeltségű emberek vannak, akik írnak. Az se' zavart volna, ha kicsi vagyok, legkisebb - a tornasorban is hátul álltam örökké, nem nagy cucc, sőt, hátul mindig lehetett bóhockodni -, semmi más nem érdekelt volna, csak a tanulás tőlük.

Ha valaha lett volna valódi, nyomós indokom egy álruhára, az csak Anyu motiválta. Miatta rákényszerültem volna, hogy előle (!) elbújjak.

Aztán ki tudja, tényleg nem tudom - kinek, mi lehet az "Anyu" a szekrényében.

Csak ne bántson vele másokat.

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

sze, 2016-01-20 22:00 Para Celsus

Para Celsus képe

Nemrég Amerikában botrány kerekedett - történt, hogy egy pasas hiába küldözgette be a verseit különféle magazinokba, antológiákba, visszadobták az alkotásait. Erre úgy döntött, ázsiai álnév mögé bújik - erre beválogatták egy gyűjteménybe.


"The Rainmakeeeer!"

cs, 2016-01-21 06:23 Dana

Dana képe

Barátnőm Angliában él, a férje angol anya és török apa gyermeke, a neve a srácnak török. Szokásokat semmilyen formában nem tartja, nyelvet sem beszéli (már a törököt). Echte angol, tetovált, szemüveges - kb. úgy néz ki, mint Moby, az előadó.
Mesélték, hogy a neve miatt iszonyú hátrányban van munkakereséskor, hiába váltana, mert nem tehet fotót a CV-re (valami személyiségi jogi okokból, hogy ne a külső befolyásolja a munkáltatót!), így a neve alapján ítélik meg, ami az ő esetében hátrányos, mivel nem tudja bizonyítani, hogy átlagos európai kinézete van...

***
"I'm blackening pages, but I don't know if it's writing." -- Leonard Cohen

cs, 2016-01-21 07:57 Para Celsus

Para Celsus képe

Ehhez képest az íróknál szinte élvezetes a helyzet. Mostanában szerencsére már leszoktak arról, hogy az írókat angolszász álnevek mögé gyömöszöljék, mint a magyar sci-fi és fantasy sötét középkorában ('90-es évek). Persze az még most is áll, hogy romantikus regényt női néven, világháborúsat németen, kémtörténeteket meg angol álnév alatt adnak ki sok helyen. (Bár ez inkább a ponyva-kategória, igényesebb helyeken már inkább a minőség számít. Gondolom én.)


"The Rainmakeeeer!"

cs, 2016-01-21 10:19 Urbatorium

Urbatorium képe

Nekem van szerencsém futólag ismerni az egyik ilyen romantikus sorozat szerzőnőjét. Dupla csavarral mesélt a sorozatáról, hogy amíg nőként írta, addig csak kiegészítésnek volt jó. Aztán megunta az egészet, és mivel túl nagy vesztenivalója nem volt, nem vállalt több könyvet, de beajánlotta egy nagyon jó ismerősét, saját magát férfi álnévvel. Alig akarta elhinni, amikor tízszeres összeget ajánlottak neki a beküldött írásai után. A legszebb az egészben, hogy nem túl meglepő módon ugyan azzal a stílussal írt, ezért a kiadó felvetette: mi lenne, ha ugyan azzal a női álnévvel adná ki ő is az írását? Mosolyogva rábólintott, és így többszörös díjjal, a saját női álneve alatt írta tovább a sorozatot.

*****

Az egyetlen igaz tanulás: a lényünkben szunnyadó tudás tevékennyé ébresztése.

Weöres Sándor

sze, 2016-01-20 21:13 Kentaur

Kentaur képe

Pedig íróéknál a független vélemény elérése a legtöbb álnév mozgatórugója. Ott van King, aki évekig írt másik néven, mert tudni akarta, hogy csak a bejáratott neve vonzza az olvasókat, vagy tényleg olyan jó? Vagy hogy a nemi identitásnál maradjunk, tudjuk, hogy Rowlingnak a kiadója tanácsolta, hogy használjon csak kezdőbetűket a keresztnevénél és középső nevénél, ne derüljön ki rögtön, hogy nő, akkor többen megveszik. Sajnos ez az intézkedés nem volt alaptalan, mert sokan a női írókról még mindig nem feltételeznek mást, csak szirupot (holott az igazán szirupos romantikus-erotikus ponyvák írói közül sokan férfiak voltak álnéven, merthogy azt meg csak nőktől vettek a nők).

Nem is beszélve Joe Hillről,
SPOILER! Ha még nem olvastad tőle a legújabb könyvét, a nos4a2 címűt, de szeretnéd, akkor ne olvasd el a következő mondatot!

akiről legutóbbi könyvében derült ki, hogy nem más, mint King fia, aki nem akarta az apja nevét kihasználni, hanem szeretett volna a saját babérjain megmérettetni.

----------------------------------------------------------------------------

"L'homme n'est rien, l'oeuvre – tout." (Az ember semmi, a mű – minden.) Gustave Flaubert.

sze, 2016-01-20 21:18 Roah

Roah képe

Persze, Rowlingot, King fiát is, King sztoriját is ismerem - nem, nekem az volt újdonság, hogy nem a netes világ számára őrizte az inkognitóját, hanem a barátai előtt.
Lehet, hogy azért, mert felém a baráti-haveri kör véleményében megbízom, olyanok, hogy nem igazán az elfogultságukról híresek, vagy nem tudom, szokatlan motiváció volt Bencétől, főleg azért, mert lányból lett fiú. Magát a nemet nem értettem, hogy női álruha; ez volt benne a duplacsavar, valahogy teljesen biztosra akart menni, a jelek szerint.

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

cs, 2016-01-21 18:42 Urbatorium

Urbatorium képe

Nah, ezt jól megmondtam :)

*****

Az egyetlen igaz tanulás: a lényünkben szunnyadó tudás tevékennyé ébresztése.

Weöres Sándor

cs, 2016-01-21 18:57 Roah

Roah képe

Mit? :)))

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

v, 2016-01-31 19:10 Niszel

Névtelenség nem túl jó dolog.
Úgy értem a szerzőnek vállalnia kell önmagát, a saját látását, véleményét. Az Anonim szerző felelőtlen lehet.
Az írás felelősség, amit kötelező vállalni, ha egy mű kiadásra kerül.
A név változtatás, vagyis különböző írói név alkalmazása időnként védelmet jelent a szerzőnek.
Az elme védelmét. Amikor különböző személyek életéről, másokkal történt eseményekről írunk jót- rosszat, akkor azonosulunk az írásunkban szereplő emberekkel. Ha van valódi születési nevünk és mellette felvett is, akkor elkerülhető az álom és valóság összemosódása. Zavara. Egyúttal felelősséget is vállalunk ezzel a megoldással.
Anonim megoldással nem leszünk őszintébbek. Ellenkezőleg alkalmazása kapcsán hazugságok lehetőségeit fedezzük fel. Innentől kezdve, már az alapvető személyiség dönt. Van aki jó indulattal, ártó szándék nélkül lódít, és van aki nem.
A névtelenségnek egyéb okai lehetnek még, pl.: éppen pont az ártó szándéktól véd. ( Az interneten sem teszünk közzé bizalmas információt)
Regényekben, novellákban ma már ügyelünk arra, hogy a valóságban létező ember neve, címe véletlenül se legyen benne. Ez semmit nem változtat a valóságon, nem leszünk tőle se hazugok, se őszintébbek.
Korábbi tapasztalatok alapján dolgozunk.

v, 2016-01-31 19:40 Niszel

Már az internet előtti " kőkorszakban" is kaptam névtelen levelet. Borzasztó mikor valaki nem ad lehetőséget kérdésekre, válaszokra. Akár jó, akár rosszindulatból készül.
Kaptunk névtelen telefonokat is és egyéb érdekességet. A legtöbb ilyen dolog háta mögött irigység, vagy butaság húzódott meg, ami majdnem ugyanaz.