Heti kérdés - A szerkesztő kérdez

Világjegy

...Az utcában középtájt, beszorítva egy cipész műhelye és egy ínycsiklandó illatfelhőbe burkolódzó parfüméria közé, aprócska bolt áll, amióta az eszedet tudod. Néha rápillantasz a kirakatára, de a homályos, légypiszkos üveg mögött, molyette és fakó bársonyon árválkodó, felpöndörödött szélű, színehagyott prospektusok nem keltik fel az érdeklődésedet -- önkéntelenül is megszaporázod a lépteid, mikor elhaladsz előtte. Soha, senkit nem látsz bemenni vagy kijönni, és valahol mindig arra számítasz, egyszer eltűnnek az évtizedesnek tűnő nyomtatványok a kirakatból, és a helyükre valaki táblát rak, rajta piros betűkkel: ELADÓ vagy KIADÓ.
Egyszer aztán koraeste vezet arra az utad. Kedd van, a nap éppen lement, az utcalámpák narancsos pislogással kelnek életre. A cipész és a parfüméria, de az utcában található minden más üzlet is bezárt már -- ezért is ugrasz egyet ijedtedben, amikor váratlanul kinyílik a jelentéktelenül szürke boltocska ajtaja, s azon kisfiú szalad ki vidám nevetéssel.
"Szuper, mindig is erre vágytam!" -- kiáltja, jobbjával a levegőbe öklözve. Bal kezében papírt szorongat, ami jegyre emlékeztet téged: koncert- vagy színházjegyre. Ahogy a fiú melléd ér, futó pillantást vet rád, majd -- mintha muszáj lenne megosztania az örömét valakivel -- azt mondja: "Találkozni fogok Harry Potter-rel, ember!"
Hangosan felnevet, majd tovairamodik. Mielőtt befordulna a sarkon, úgy látod, a kezében tartott papírdarabból színes, apró szikrák repülnek szanaszét.
Megdörgölöd a szemed, majd -- életedben először -- kíváncsi pillantást vetsz az üzlet cégérére.
"Utazási iroda" -- kopott betűk egy viharvert táblán. Semmi extra. Arra gondolsz, a kissrác talán születésnapjára jegyet kapott Disneylandbe vagy valami hasonló helyre.
Aztán egyszer csak... BANG! ...és ott van. Nem is érted, eddig miért nem láttad. Apró, aranyozott, cirkalmas betűkkel: "Belépés csak fantáziával!"
Ekkor -- miközben lábad önkéntelenül is a bolt felé visz, és már szuggerálod a kopott rézkilincset -- egészen furcsa gondolatod támad. Mi van, ha...

...ha ez egy másfajta utazási iroda?! Egy olyan, ahová belépve jegyet vehetsz valamelyik kitalált világba?! Egy világba, amelyik csak könyvek lapjain, dalokban, képregényekben, filmekben létezik?!
Gotham, Westeros, Sunnydale, Smaragdváros, Liliput, South Park, Castle Rock, Lenti London, Középfölde, Twin Peaks, Csodaország, Roxmorts... Te hová váltanál világjegyet, és miért?

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

v, 2016-05-01 06:25 Dana

Dana képe

v, 2016-05-01 06:48 Sren

Sren képe

Jó ég, ez mekkora már! :O Miért nem írtad meg novellának, most adnék egy ötöst! :O Óriási. :D

... Nem tudom, nekem most elsőre az ugrik be, hogy az írók talán valamiféle Kapuőrök. Átlátnak a másik világokba, de sosem gondolták el komolyan, hogy át is mennének... Vagy át is mennek, és ott kószálnak, amikor írnak? Igen, azt hiszem. :) De a válasz első részében, a kapuőr-jelleg miatt ott van az, hogy ezen nagyon el kell gondolkodni.
Az igazi válasz talán az, hogy leginkább a saját világaimba mennék. Más univerzumokban kóborolni... Sosem tudnám, mi jön. Valójában a sajátomban sem tudom... Hisz mind tudjuk, hogy az, amit leírunk - megteremtünk - az esetek többségében csak halovány, erősen átszűrt mása az igazinak.

Lehet, hogy Tolkien világában szívesen megnézném a Megyét vagy Mordort - de lehet az is, hogy ott sokkal több minden jönne szembe, mint amit az író le tudott jegyezni belőle.

Lehet, hogy elszívnék egy cigit Rolanddal a tengerparton, a homárok csak este jönnek... Igen, de mi mászna még elő a vízből?

Bemennék Lovecraft valamely beteg, őrült házába... És földöntúli borzalom fogna el csak attól, hogy látnám: valódi.

Talán jobb is, hogy a fantázia univerzuma képzeletbeli, és csak azt látjuk, ami átviláglik belőle a réseken. Ha láthatnánk, átélhetnénk fizikailag is, sőt az Egészet, valószínűleg beleőrülnénk. Az emberi elme nem bírná el a Felfoghatatlant.

______________________________________________________________________________________________

A szürrealisták és köztem az a különbség, hogy én szürrealista vagyok.

/Salvador Dalí/

v, 2016-05-01 06:50 Dana

Dana képe

Hogy tudtam, hogy ezt fogod mondani... :-)

Majd jól megírjuk, és lehet ez a következő antológia bevezetője, hm? ;-) (Mármint nem novellaként, hanem felvezetőként, ajánlóként. Már a borítót is látom...)

***
"I'm blackening pages, but I don't know if it's writing." -- Leonard Cohen

v, 2016-05-01 07:01 Sren

Sren képe

Az elejére talán, a többit nem tudhattad, mert még én sem tudtam, mit fogok mondani magára a kérdésre. :D
Megdumáltuk! :D

______________________________________________________________________________________________

A szürrealisták és köztem az a különbség, hogy én szürrealista vagyok.

/Salvador Dalí/

v, 2016-05-01 07:05 Dana

Dana képe

(Persze, hogy az elejére gondoltam. :-))

***
"I'm blackening pages, but I don't know if it's writing." -- Leonard Cohen

h, 2016-05-02 16:20 A. Dixon

A. Dixon képe

- Hogy váltanék-e jegyet? Hát persze!
A válasz azonnal jön, gondolkodás nélkül.
Aztán emésztgetem picit a dolgot. De hát én félős vagyok, bátortalan, önbizalomhiányos, mindennemű harci tapasztalatokat nélkülözök. Én lennék az első, akit megesznek a szörnyek. Aki elkeveredik, beleesik valami nagy, mély és felelmetes gödörbe. Szóval maradnék inkább itthon a kertemben, a teraszomon, a macskáimmal.
Én nekik vennék jegyet, a hőseimnek, barátaimnak, hogy el tudjanak hozzám jönni, kicsit pihenni, szusszanni, feltöltődni.
Elképzelem, ahogy Daryllel, Rolanddal és a jó öreg Rozsival sörözünk egy meleg nyári este, körbeadok egy doboz jó kékszofit, Magneto eközben akkurátusan grillezi a kolbászkákat. Aztán csak hallgatom, ahogy a srácok mesélnek.
Az tényleg nagyon szuper lenne!
És hozzanak ajándékokat is! Az alap. :)

Az otthonka az emberi test fóliasátra. 110% nejlon, minden ellen véd, az atomtámadást is lepergeti. - Bödőcs Tibor

h, 2016-05-02 16:52 Dana

Dana képe

Ez jó volt, köszönöm!

Még azzal kellett volna amúgy kiegészítenem a kérdést, hogy retúr vagy csak oda jegyet váltanának-e azok, akik betérnének a boltba?! De Te jól kihoztad, hogy inkább Hozzád jöjjenek. Ez olyan "dixonos" volt :-).

***
"I'm blackening pages, but I don't know if it's writing." -- Leonard Cohen

h, 2016-05-02 18:15 A. Dixon

A. Dixon képe

Természetesen retúr!
Dana, te hová mennél a jegyeddel? Veszek neked 3 oda-vissza utazási lehetőséget!

Az otthonka az emberi test fóliasátra. 110% nejlon, minden ellen véd, az atomtámadást is lepergeti. - Bödőcs Tibor

h, 2016-05-02 20:23 Dana

Dana képe

Leplezzük le minden gyengeségemet? ;-)

1. Valami világvége utáni világ (pl. Végítélet, TWD stb.), de csak ha legyőzhetetlen túlélő lennék.
2. Századforduló, az 1900-as évek Angliája, Jane Eyre. Én lennék a fel nem fedezett, álnéven író írónő.
3. Harry Potter. Mivel kimondottan megfontolt és komoly vagyok, a Hugrabugba sorolna a Teszlek Süveg. Bírnám. Lehetnék újságírónő, ha felnövök. Pulitzer Penna nélkül, pusztán őstehetségemre támaszkodva.

Egy ráadás: 11.22.63., Amerika, ahogy King ábrázolta, elsősorban kisvárosi miliőben.

A setét toronynál sok világhoz van hozzáférésed? Akkor mennék oda...

***
"I'm blackening pages, but I don't know if it's writing." -- Leonard Cohen

h, 2016-05-02 17:09 Sednol

Sednol képe

Nehéz szívvel állnék az ügynök előtt. Oly sok a látnivaló, és oly kevés az idő.

Zuhannék Alizzal Csodaországba, lennék drow Mélysötétben, bolyonganék Abarat szigetein, társává szegődnék Coraline-nak.

Ha csak egyet lehetne választani, akkor a saját képzeletembe záratnám magam. Még Mélysötétben is több esélyem lenne a túlélésre, de legalább menekülhetnék zombik elől, beszélhetnék angyalokkal, démonokkal és még ki tudja, mi minden lakozik a fejemben. :D

"Az embereket könnyebb hülyíteni, mintsem meggyőzni arról, hogy hülyítik őket." Mark Twain
szmogov.blogspot.hu

k, 2016-05-03 07:11 Pyrrhusz

Pyrrhusz képe

Drow Menzoberranzanban? Egy nők uralta társadalomban? Hááát....:-)

- "Az örökkévalóság nagyon hosszú. Különösen a vége felé." -Woody Allen

h, 2016-05-02 18:26 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Túl sok Pratchett-tet olvastam, az ilyen boltok mindig gyanúsak. Valami olyanra esne a választásom, ami közel van időben és térben, hogy haza tudjak jönni. Meg lehetőség szerint nem túl halálos, szóval Moszkva az Őrségekkel együtt kiesett. Esetleg Londont megnézném. (Viszont ha valaki megy a Korongvilágra, vigyen fényképezőgépet! Ha vissza is jön, amit erősen kétlek, de ki tudhatja, megnézném a képeket.)

_____________________
Dr. Bloody Dora