Heti kérdés – A szerkesztő kérdez

Meglepetés?!

Az előbb éppen a youtube-on keresgéltem valami jó kis zene után, amit írás közben akartam hallgatni, amikor is rábukkantam A falu című film betétdalaira.
Ezen elgondolkodtam, mivel A falu azon filmek közé tartozik, amelyeket végtelen sokszor képes vagyok megnézni. Van benne egy olyan csavar, amitől egyszerűen "paff" lettem, vagyok, leszek. Nem tudom megmagyarázni miért, egyszerűen csak meglepett az események alakulása, az okok, a háttérben húzódó feszültség és annak megoldása.
Vannak még ilyen örök kedvenceim, bátran merem őket ajánlani bárkinek. Meglepő, elgondolkodtató filmek, esetenként olyan véggel, hogy csak ültem, és meredtem döbbenten magam elé.
A teljesség igénye nélkül: A falu, Hatodik érzék, Más világ, Tinta, Viharsziget, A tökéletes trükk, A gépész, Fűrész (I.), A köd, Harcosok klubja, Hét élet, Jelek...
Tudom, nem irodalmi kérdés, de érdekelne, Nektek melyik az a top három-öt film, amit akármikor, akárhányszor, és elsősorban azért, mert olyan csavar van benne, esetleg olyan többletjelentés, amitől leesett az állatok?

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

szo, 2016-05-14 15:45 Dana

Dana képe

Meg tudtok lepni?

***
"I'm blackening pages, but I don't know if it's writing." -- Leonard Cohen

szo, 2016-05-14 16:05 A. Dixon

A. Dixon képe

Nem hiszem, hogy meg tudlak lepni.
Amiket kapásból írni akartam, azt már felsoroltad. A Memento-t említeném még. De jövök még vissza, csak rendezem soraim.

Többször megnéztem már a Snowpriecer című filmet. Egy mondat nagyon megütött benne, nem pontosan idézem: Maga miatt tudom, milyen az emberhús íze.

Az otthonka az emberi test fóliasátra. 110% nejlon, minden ellen véd, az atomtámadást is lepergeti. - Bödőcs Tibor

szo, 2016-05-14 16:45 Alfredo Sagittarius

Alfredo Sagittarius képe

Többet is említettél, melyek nekem is kedvenceim (A tökéletes trükk, Fűrész (I.), Harcosok klubja). Ezeken kívül megemlíteném a Hetedik és a Közönséges bűnözők c. filmeket, valamint a Lost harmadik évad fináléját. Az áll leesés megvolt a Magasfeszültség c. francia mozi végén is, igaz, negatív értelemben, hála a logikailag hazavágott csavarnak ( ez azért maradt meg annyira, mert emlékszem, a film kifejezetten jó volt addig a pontig).

"Szerintem minden emberben lakik egy másik ember, egy idegen, aki rosszat forral"

szo, 2016-05-14 17:06 Dana

Dana képe

Most töltöm a Közönséges bűnözőket. Azt hiszem, még nem láttam :-).

***
"I'm blackening pages, but I don't know if it's writing." -- Leonard Cohen

szo, 2016-05-14 17:40 Roah

Roah képe

Engem már nem igen lehet meglepni - az utóbbi években két olyan alkotás volt, amiben a film derekán láttam a befejezést, és azt mondtam, hogy "Kapjátok bé!" :D Az ötletet nagyra tartom, és noha én csak azt vártam már, mikor mondja ki a cselekmény a "csattanót", azért ma elég nehéz ilyen fondorlatot sztoriba vinni. A címe: Ház az utca végén, Jennifer Lawrence-al.
Aztán a Hívatlan vendég; úgy voltam ezzel a történettel, mint a Hatodik érzékkel, hogy folyamatosan azt éreztem...spoiler nuku. ;) Majd ha megnézitek, megdumázhatjuk. ;)

Nálam nem a csattanók ejtenek állat, hanem a kedves szerzők, mint például King, ugye, amit a héten már pont írtam, hogy mit művelt a Mist (Köd) című sztori végével - na, ő nem kapja be, hanem rohadjon meg, akkorát írt, szemrebbenés nélkül, csak úgy...értitek?! odavágta! így! nesztek! és miért így, és egyáltalán, és hogy képzelte azt?! hiába volt vége, az én fejemben visszhangzott egy darabig annak a történetnek az utolsó pillanata, annyira sokkolt. (Ezt a technikát most az Amerika Kapitány: Polgárháború című filmben is kivitelezték - szabályosan lázadtam! Nem teheti ezt egy író?! Nem! Ne már...:((( )

Aztán van egy ritka érdekes történet, az Időhurok. Na, aki nincs felkészülve csattanó-hegyekre, az itt tátogni fog. Csavar a csavarban - sajnos engem nem sikerült meglepni, és ha valakit érdekel, miért nem, azzal szívesen megosztom megtekintés után.
Az Időhurok tulajdonképpen egy novella volt (azt hiszem, Heinlein követte el) és azon ritka alkotások egyike, ahol a készítők "kipótolták", illetve ők írtak egy kissé alternatív endinget, ha jól tudom, amitől akkorát szólt a cselekmény, hogy úgy kapásból hat mondanivalót tudnék adni neki. Vagy még többet, a fizikát érintő vitákról már nem is beszélek, mert az egy plusz bónusz hozzá; egy mellékhatás. És mindezt a sci-fi keretein belül. Filmen azt kell mondjam, még csak hasonlót sem láttam soha.
(Szinkronnal láttam, de azt hiszem, eredeti nyelven is megtekinthető még.)

Ez az:

https://www.youtube.com/watch?v=YzIvd9YjpL8

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

v, 2016-05-15 08:37 Kentaur

Kentaur képe

A Tinta nekem is nagyon. Egyébként ez az az eset, amikor szerintem elbaszták a fordítást. Angolul incubusnak hívják benne a lényeket, innen már nem nehéz kitalálni, az Ink micsoda, és miért nincs köze a tintához a filmnek.
A Végtelen történet nagyon meghatározó volt számomra, sokáig olvasni nem lehetett, de a film korán bejött, és mai szemmel is zseniális alkotás lett belőle
Szintén jó volt Ende másik megfilmesített műve a Momo. A Chihiro szellemországban vezetett be Mijazaki Hajao fantasztikus világába, az összes műve favorit. Nagyon imádtam és imádom még továbbá a Ronja a rablók lányát.
Nekem úgy látszik ezek a mesések jönnek be. :-)

----------------------------------------------------------------------------

"L'homme n'est rien, l'oeuvre – tout." (Az ember semmi, a mű – minden.) Gustave Flaubert.

szo, 2016-05-14 18:59 Saint-Germain

Saint-Germain képe

Sziasztok!

Az általatok felsoroltak közül " A falu" és a " Tökéletes trükk" nekem is tökéletesen bejött, azaz megfogott és pörgetett még napokig, de ilyen volt a " Gondolkodó robotok", a "Mátrix 1.", az "1984", a "Felhőatlasz", " A holló", / az Edgaros holló", a "Parfüm", gyermekkoromban az Óz, most éppen a " Solaris" etc.

szo, 2016-05-14 19:25 Sednol

Sednol képe

Csodálkozom, hogy a falut említitek.

Számomra egy nagy csalódás volt. Jó ötletet ennyire még sohasem rontottak el.

Az egészet ott vágták gallyra, amikor nem a vak lány szemszögéből ábrázolták az egészet. Az emberi képzelet sötét oldalát kellett volna bemutatni, és nem lelőni a poént az elején, hogy aztán végigunatkozzam az egészet. A végén próbáltak még tekerni rajta, de az már önmaga paródiája lett.

Ha nem láttátok volna, ajánlom Az őslakó című filmet. Kis költségvetésű, két helyszínen – nappali, kert – játszódik. Mielőtt megnézitek semmi esetre se nézzétek meg, mit írnak a port.hu-n róla, mert lelövik a történet egyik felét.

Sajnos még nem volt szerencsém látni, de vadászom A bárány utolsó megkísértése című 2007-es magyar filmet. Egy fodrász és egy kuncsaft párbeszéde. Sajnos tudom, mi a vége, ennek ellenére nagyon érdekel a szereplők közti párbeszéd. Öcsém ódákat zenget róla. :D

A Felhőatlasz napokon át foglalkoztatott, majd összeállt egy egészé.

Gothika nagyot ütött. Dana szívből ajánlom, ha még nem láttad.

"Az embereket könnyebb hülyíteni, mintsem meggyőzni arról, hogy hülyítik őket." Mark Twain
szmogov.blogspot.hu

szo, 2016-05-14 19:46 Para Celsus

Para Celsus képe

Ahogy az irodalomban, úgy a filmekben sem a csavar és a cshattanó ( :D ) vesz le a lábamról, inkább a hangulat és a többlet mondanivaló.
Igazán két olyan film volt, amire azt mondtam, na, ez igen, erre én sem számítottam. Az egyik a 2003-as Oldboy, egy zseniális-kegyetlen dél-koreai film, amely a csavartól-csattanótól függetlenül is egy klasszikus alkotás bosszúról, bűnökről és megbocsátásról*, a másik egy spanyol kamara-sci-fi, a Los Cronocrímenes (Időbűnök). Csavar terén talán még a Dark City c. noirt említhetném.

Összetettségét, mélységét tekintve az Akira és a '95-ös Ghost in the Shell egyaránt mérföldkövek számomra. Hangulatát tekintve Amerikai szépség, Tiszta románc, Huszárik Zoltán Szindbádja, ami hirtelenjében eszembe jut, de említhetném az Álom luxuskivitelbent, a Porco Rossót vagy a Háborús fenevadat is. Ötödik pecsét? Visszaolvasva elég vegyes lista lett... :D


"The Rainmakeeeer!"

v, 2016-05-15 10:28 Pepin (nem ellenőrzött)

Ötödik pecsét az én abszolút kedvencem. Érzem azt a bujkáló hangulatot, ami jelen van abban a kocsmában, amikor kint járkálnak a nyilasok, és hát aztán csak megtörténik az, hogy választás elé kerülnek a szereplők. Őze Lajos és Márkus László pedig mindketten kedvenc színészeim, imádom őket. :) Emellett A vád című film, ami olyan erővel hatott rám, hogy még két hét múlva is éreztem a nyomását. Aztán Sose halunk meg, ami szerintem egy kiváló film. Sokaktól hallottam, hogy nem jó film, meg nem nívós, vagy: Koltai legrosszabb alkotása, de nekem mégis a hangulata miatt, valamint a helyszín, egy kisváros a kommunizmusban, és a lovi, hát én bármikor meg tudom nézni. Aztán Hrabal-Menzel párostól: Hóvirágünnep. Ez főleg azért, mert én is ilyen faluban nőttem fel, ennyire kicsinyes, vicces, szeretetreméltó, vagy idegesítő emberek között. :) És még tőlük a Pacsirták cérnaszálon. Ez pedig legfőképpen azért, mert manapság is sok helyen azt lehet tapasztalni, hogy a rendszerekkel egyet nem értő szellemi munkások kénytelenek fizikai munkásnak állni, vagy egyáltalán olyan munkát vállalni, amit senki más nem csinálna. Takarításkor külföldön melóztam tanárokkal, mérnökökkel, bolgár pszichiáterrel, ujságíróval, ...stb. Hukkle is egy zseniális film, szöveg nélküli, nagyrévi angyalcsinálók nevű bűntény is be-befigyel, a mérgezések, aljasságok, és vágyak. És a végére egy lengyel alkotás A bolond egy napja. Filmszatíra, és szerintem nem csak a lengyelekről. ;)

v, 2016-05-15 16:48 Niszel

Daniel Keyes : Virágot Argenonnak
Először a filmet láttam, később értesültem arról, hogy ez valójában regény illetve novella volt korábban. A történet, a film egyaránt viszi nálam a pálmát. Egon a családban világsztár lett, a tesóm is kapott ajándékba ilyen állatot. Az író munkáit máig olvasgatom.
Legyetek jók ha tudtok lenni c. filmet évente egyszer biztos megnézem, a zenéjét elég gyakran meghallgatom. Sokszor eszembe jut.
A Pillangó, Az Angol beteg c. történeteket filmen is láttam, el is olvastam. Minden szempontból jó nagy hatású művek ezek.

h, 2016-05-16 08:22 Roah

Roah képe

Hát de emberek, most nem a csattanós filmek volt a kérdés? :D

Mert ha lehet tovább menni, akkor abban is benne vagyok! ;)

Pillangó, vagy a megunhatatlanok, a Hét mesterlövész, és a Volt egyszer egy vadnyugat. Sci-fiben a Dolog és a Lifeforce, a Mélység titka számomra verhetetlenek, vagy a kétezres évek egyik, általam legjobbnak vélt District 9, mesében a Fantasztikus Labirintus ("Buta-kukac" :D Hát megzabálom azt a kis ebadtát! :D), vagy a Herceg menyasszonya, és a kölyök Tom Cruise-os Legenda is, az egyszarvú meséje.Táncos alkotások, mint a Flashdance, vagy a Frank és Sylvester Stallone általi Életben maradni, vagy a közönség bukást megélt Showgirls, a művészfilmek, az olyanok, mint a Teljes napfogyatkozás, vagy a Dali életéről szóló film, a Little Ashes, és a Sade márki játékai, egy filmszatíra, a Szigorúan ellenőrzött vonatok, vagy a kaland és thriller keveréke, a múlt ruháival, tudósokkal, amit akkoriban varázslónak is hívtak, misztikummal és talánnyal, vadregényes tájakon, a Farkasok szövetsége, vagy a lélek több dimenziós lefelé ugrásainak, zuhanásainak, csúszásainak, kínjainak ábrázolásai, a Kosaras naplójában, a Trainspottingban, Less Then Zeroban, láv sztorik, egy tévéfilm, az angoloktól, szerintem a regény legeslegjobb adaptációja, az Üvöltő szelek, Tom Hardyval, aztán ami számomra egyedi volt még a műfajban, az Édes november, és a Szerelmünk lapjai, vagy a Végtelen szerelem, és mindkét Shakespeare művéből készült alkotás, a Franco Zeffirelli és Baz Luhrmann féle Rómeó és Júlia, hazai alkotásokból nekem is nagy kedvencem a Sose halunk meg, nem csak a sztori és a hangulat okán, a karakterek miatt, hanem a színvilága, a képvilága is korhű, nem tudom, nem egy kommersz produkció, valahogy bennem az utolsó pillanat idéződik fel örökké, Gyuszi bácsi mosolyáról.
De hazaiak közül tetszett nagyon a Tüskevár is, a Pál utcai fiúk is.

Drámában pedig a Madárka, hát az....Nicolas Cage, amikor még önmaga volt, amitől ő lett Nicolas Cage. Vagy a Száll a kakukk fészkére, amiről azt kell mondjam, hogy unikum lett, ugyanis kitűnő adaptáció szerintem, azon etalon, amikor a könyv és a film is hasonló élményeket ad.
Az Amerikai História, ennek a brutális mondanivalójú filmnek van egy ritka durva befejezése is - amit néha napján meglelni a videómegosztókon addig, amíg valaki le nem füleli, és nem távolítja el onnan rögvest. (Az egész alkotást szét kellett nyirbálni, mert egyszerűen nem lehetett nyilvánosság elé tárni önmagában a cselekményét.) Amit nemrég láttam, hasonló témában, és egy életre meg is fog maradni, az az ifjú Ryan Gosling főszereplésével készült Hitetlen című produkció. Annyi, de annyi gondolkodást hagyott maga után az alkotás, hogy egy percig nem tűnődtem, miért is tört fel Gosling annak idején, hogyan, honnan, miért kapott nemzetközi és egyéb film és nemfilmfesztiválokon ennyi jelölést és elismerést. Csak a film megtekintését követően néztem utána; azt hiszem, igencsak rászolgált.
Vagy horrorban a Ringu, az első, eredeti, egyenesen a szülőföldjéről, nem az amerikai Kör, hanem a Ringu. Szintén ebben a műfajban a Sam Raimi Evil Dead-je is máig ütős alkotás. Amit csak egyszer bírtam végignézni, mert annyira élethűre sikerült elkészíteni, hogy a történet és az alkotás egy szempillantás alatt kicsinált, az a Girl next door című film, amit senkinek sem ajánlok.
A modernek, kortársak közül pedig, aki csak vérben képes gondolkodni, Eli Roth, az első Motel alkotással; abban a filmben egy hangyányi mondanivalót is találtam.
Tarantino-művei, igen, a Tiszta Románc, elnyűhetetlen, vagy a Született gyilkosok.

És még mindig lenne mit írnom. :)))

Nekem a filmvilágról ez jut eszembe:

"...hát minden-minden e világon,
álomba ködlő, furcsa álom...?"

(Edgar Allan Poe/ Álom az álomban)

https://www.youtube.com/watch?v=zkGfPrst29Y

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

h, 2016-05-16 08:27 Dana

Dana képe

Nem, teljesen igazad van, nem a kedvenc film, hanem a csattanót, váratlan fordulatot hordozó film volt a téma.

***
"I'm blackening pages, but I don't know if it's writing." -- Leonard Cohen

h, 2016-05-16 08:31 Roah

Roah képe

Ugye? :D De hát ez a Karcolat, itt bármi megtörténhet. ;) :)))

Az Árvaház? Az megvolt? (Ritka nagyot csattan. ;)

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

k, 2016-05-17 11:00 Para Celsus

Para Celsus képe

Buster Keaton '26-os börleszkje - A Generális - történetének középpontjában egy hatalmas gőzmozdony áll. Az tele van csavarral. :D


"The Rainmakeeeer!"

k, 2016-05-17 12:05 Ovidius

Ovidius képe

Meg kovácsoltvas szegecsekkel... D

 

 

 

 

----------------------------------

Minden szélmalom ellenfél!

h, 2016-05-16 09:21 Pepin (nem ellenőrzött)

:D Igen, egyebkent... :D Bocsanat. Elkapott a lendulet. Az Otodik pecsetnel meg ervenyes is a csattano, ha mas formaban is. Hiszen, ott irtam is, hogy a vegen megis megtortenik az, vagy valami hasonlo, mint amirol beszelgetnek. Egy kicsit Katatikiknek kell lenniuk a szabadulasuk erdekeben, de csak egyikuk meri tenyleg megutni a szenvedo ferfit.

Akkor most korrigalok. A Tolmács. (Ezután gondolkodtam, vajon hol tudnék ku nyelvet tanulni. :D) Aztan Hatodik érzék. Es vegul a Hetedik. :)

h, 2016-05-16 09:28 Dana

Dana képe

Pepin, olyan szép, összeszedett választ adtál, hogy nem volt kedvem szólni érte :D.

Amúgy jó lenne már kapni valami pepines hangulatú írást...

***
"I'm blackening pages, but I don't know if it's writing." -- Leonard Cohen

h, 2016-05-16 12:52 Pepin (nem ellenőrzött)

:D igen, még tageltem is. :)

Az írások termelődnek, de még nincs köztük egy elfogadható sem. Majd talán... :)

h, 2016-05-16 09:30 Roah

Roah képe

:D én is abbahagytam a felsorolást, mármint favoritok terén, pedig még jött volna a Nagymenők, a Casino - ez utóbbi utolsó pillanatai szerintem a filmtörténet egyik legdurvább jelenete, nincs az horror, amiben az emberi brutalitást ennyire natúrban vették fel, szerintem -, és a Keresztapa, aminek nyitó mondatai gyakorlatilag szállóigék mára.
A Tolmács tényleg jó. ;)

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."