Heti kérdés - A szerkesztő kérdez

Ugorjunk egyet az időben!

Hogyan épültek a piramisok? Hát a Stonehenge? Volt-e második merénylő 1963. 11. 22-én Dallasban? Lehetséges, hogy I. Erzsébet valójában álruhás férfi volt? Mi történt Edward és Richard hercegekkel a Tower-ben 1483-ban?
Sokszor eljátszottam már a gondolattal, hogy ha lenne egy időgépem, hová mennék vissza, mit néznék meg -- de még nem tudtam eldönteni. A történelem tele van rejtélyekkel, kérdésekkel. Az is lehet, hogy nem is egy titokzatos ügyről rántanám le a leplet, hanem átélnék valami olyasmit, amiben egyébként szinte biztosan nem lesz sosem részem: például Holdra szállnék mint Neil Armstrong.
Ti hová, milyen dátumra, korba ugranátok vissza az időgépetekkel? (Van olyan köztetek, aki saját élete egy napját élné át újból, mert valamit elszalasztott például?) És ha megtehetnétek, hogy valaki bőrébe bújjatok, megtennétek? (Befolyásotok nem lenne az eseményekre, csak "vendégeskednétek", az illető szemén át látnátok az eseményeket.) Ki lenne a választott személy, és miért?

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

k, 2016-06-14 16:56 Dana

Dana képe

Segítsetek dönteni! :-)

***
"I'm blackening pages, but I don't know if it's writing." -- Leonard Cohen

k, 2016-06-14 17:07 Ovidius

Ovidius képe

Arthur C. Clarke fekete monolitja megjelenésének időpontjába... Egyetlen rúgással repíteném vissza a feladójához...

 

 

 

 

----------------------------------

Minden szélmalom ellenfél!

k, 2016-06-14 19:25 Gitáros

Gitáros képe

Két témára kérdeztél rá, az időgéppel való utazásra az időben, és a másnak a bőrébe bújás problematikájára.
Mindkettő izgalmas, kimeríthetetlen, a fantáziát megmozgató téma. Talán túl sok is együtt a kettő, hogy alaposan ki lehessen tárgyalni őket.

Visszautaznék több száz millió évet a Föld történetében, hogy megnézzem, az ősvilág, a növények, a hatalmas, irdatlan méretű dinoszauruszok tényleg olyanok voltak-e, úgy mozogtak, vadásztak, táplálkoztak, ahogyan azt mi most elképzeljük.
Visszamennék a "sötét középkorba", mert érdekel, hogy valóban olyan sötét volt-e, hogy a járványok, a tudatlanság, a vallási bigottság valóban annyira eluralkodott-e akkor Európában, mint ahogyan ma tudjuk.
Túlélőként szeretném átélni a Titanic tragédiáját, látótávolságban szeretnék ott lenni, amikor a Krakatau kitör, vagy amikor agyonlőtték Szarajevóban a trónörököst, közvetlen közelből szeretném hallani Petőfi beszédét 1848 március 15-én, és persze, szeretnék ott lenni a woodstock-i fesztiválon, átérezni az ottani hangulatot, nézni és hallani Jimi Hendrix gitárjátékát, Janis Joplin rekedtes, "ősfekete" hangját, és a többieket is, akik mára már egytől egyig a rocktörténet klasszikusaivá váltak.
És persze, szeretném személyesen látni Jézus felemelkedését és bukását, tragédiáját, megfeszítettségét, és a feltámadásban manifesztálódó felmagasztosulását is.

És, ha más bőrébe bújhatnék, lennék zsarnok, Néró vagy Hitler, esetleg Pol Pot, hogy átérezzem a hatalom édes iszonyatát, hogy bármikor bármit megtehetek, hogy emberek százainak, vagy akár millióinak a sorsa, élete és halála is az én pillanatnyi szeszélyemtől függhet.
És lennék rettenthetetlen erejű legendás hős, Kinizsi Pál, Toldi Miklós, vagy ördögi ügyességű, várfokokon vívó romantikus lovag, aki végül elnyeri szíve hölgyének a kezét.
És lennék Karinthy Frigyes, vagy Krúdy Gyula, József Attila vagy Rejtő Jenő, de zseniális, nyomorék festőként - mint Toulouse Lautrec - szívesen belemerülnék a századforduló Párizsának fülledt szalonjainak világába, és belebújnék minden idők legzseniálisabb hegedűsének, Paganininek a bőrébe, hogy átérezzem, milyen lehet úgy játszani egy hangszeren, hogy nincs lehetetlen, hogy bármit meg tudok valósítani, amit csak akarok.
És lennék Bruce Lee, vagy Jackie Chan, Usain Bolt, vagy Pelé, Nizsinszkíj, vagy Michael Jackson akár.

A lista kimeríthetetlen, mindenhol szeretnék ott lenni, mindent szeretnék kipróbálni, rengeteg híres vagy hírhedt ember van, őrültek, zsenik, akiknek a bőrébe legalább egy napig bele szeretnék bújni.

És szeretnék egyszer nő lenni, hogy átérezzem azt a férfiak számára mindörökre rejtélyes, és átélhetetlen érzést, hogy milyen lehet életet adni egy gyermeknek, egy kis lénynek, aki a testünkben növekszik, fejlődik, és a végén a világra jön.

Azt hiszem, a sornak nincs, és soha nem is lehet vége, minél tovább gondolkodom, annál több helyszín, nevezetes dátum, híres, érdekes személyiség neve merül fel, úgyhogy abba is hagyom..:)

Miki

sze, 2016-06-15 04:35 Gitáros

Gitáros képe

Ja, és persze, természetesen, legalább egy napig lennék Sren, Dana, Smilezolika, vagy éppen - legfőképpen! - Para Celsus, hogy végre, végre, megtudjam, hogy hogyan lehet úgy írni, ahogyan ők, hogyan lehet úgy gondolkodni, ahogyan ők, hogyan lehet olyan szófordulatokat, jelzőket, szóképeket alkotni, amilyeneket ők tudnak, és milyen érzés lehet olyan baromi tehetségesnek lenni, mint amilyenek ők...

Kár, hogy ez csak egy kedves játék, és semmi remény arra, hogy valaha is megvalósuljon..:DDD

Miki

k, 2016-06-14 21:17 AvatáR

AvatáR képe

Vissza Mohácsba 4 törpe légióval, vagy egy Horned Reaper hordával.
Sajnos az összes többi ötletemet Gitáros javarészt ellőtte.
Én kíváncsi vagyok (most)
Az antarktiszi piramisra
A szfinx fején lévő bejáratra
A Kongtega csúcsnál lévő lesötétített folt mögött mi van
Az ica-kövek rejtélyére
A töri fehér foltjaira - mindig

"A két legerősebb harcos a Türelem és az Idő"

sze, 2016-06-15 11:09 Pyrrhusz

Pyrrhusz képe

Természetesen Pamela Anderson tizennyolcadik születésnapjára mennék, vissza, hogy aztán némi matekozás után elmehessek. Mégpedig vissza a tündöklő századeleji Párizs bohém világába, bár ezen ötletemet Woody Allen kellőképp kidolgozta az Éjfélkor Párizsban című filmjében.
Nézném ahogy Gaugien fest Tahitin, Cortez viaskodik a majákkal, segítenék Neronak Róma felgyújtásában.

- "Az örökkévalóság nagyon hosszú. Különösen a vége felé." -Woody Allen

sze, 2016-06-15 15:41 Dana

Dana képe

Pamela Andersonra nem gondoltam... ;-)

***
"I'm blackening pages, but I don't know if it's writing." -- Leonard Cohen

sze, 2016-06-15 18:55 Pyrrhusz

Pyrrhusz képe

Hé..!! Ne merészelj rágondolni! És nem ér kukkolni azon a szülinapon. :-) De ha már itt csak irodalmi jellegű találkákra illik használni az időgépet, akkor legyen Pamela helyett Anais Nin.
Ja, és egy balhorgot bevinnék Hemingwaynek....

- "Az örökkévalóság nagyon hosszú. Különösen a vége felé." -Woody Allen

sze, 2016-06-15 20:08 A. Dixon

A. Dixon képe

Hali,

Nem élném újra a saját életemet, és nem is változtatnék meg semmit. :)

Ha lenne időgépem, én a saját gyökereimet fedezném fel: szeretnék találkozni minden felmenőmmel. Nagyon érdekel, hogy kik voltak a távoli őseim, mit csináltak, mit éltek át, hol éltek, kit szerettek.

Irodalmi témában Rejtővel, Fekete Istvánnal és Radnóti Miklóssal szeretnék találkozni, beszélgetni, sztorizni.

Hogy bújnék-e valaki bőrébe? Igen! A nagy felfedezőkkel szivesen osztoznék az élményeiken.

Az otthonka az emberi test fóliasátra. 110% nejlon, minden ellen véd, az atomtámadást is lepergeti. - Bödőcs Tibor