Heti kérdés - A szerkesztő kérdez

A név kötelez?

Nomen est omen, vagyis "nevében a végzete" -- tartja a mondás. Hogy igaz-e vagy sem, nem kenyerem eldönteni, bár olvastam róla, hogy kutatások, felmérések szerint a név befolyásolja döntéseinket, az utat, amit életünk során bejárunk. (Pozitívabban viszonyulhatunk például azokhoz/valamikhez, akik/amik a mi nevünket viselik.)
Természetesen a keresztnevünkben nagy szerephez jutottak szüleink, akik bármilyen okból kifolyólag döntöttek x vagy y név mellett. (Sokat elárulhat a szülőkről is a névválasztás!)
A név, amit kaptunk, elkísér minket egész életünkben, s akárcsak a ruha, amit felveszünk, a mód, ahogy megnyilvánulunk, elárul rólunk dolgokat. Aztán ott van a névben fellelhető szavak és a név által hordozott jelentés kérdésköre is, amit szintén lehetne bőséggel boncolhatni.
Anélkül, hogy elárulnátok a saját neveteket: mennyire talált be? Mennyire vagytok olyanok, mint a nevetek jelentése például? Mennyire lettetek Ádámok, Tamások, Bélák, Krisztinák, Viktóriák? És amikor nevet választottatok például a gyermeketeknek, hogyan tettétek azt?
A legfontosabb: mennyire igaz, hogy a név kötelez? Tudtok rá példát mondani, amikor valakinek a sorsa szorosan összefonódott a nevével? Például Szemes vezetéknévvel szemész lett? Ellenpélda?
Egyáltalán: létezik olyan, hogy jó vagy rossz név?

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

v, 2016-07-03 09:50 Dana

Dana képe

...és hogy az irodalomhoz is kötődjünk: a szereplőiteknek hogyan választotok nevet?

***
"I'm blackening pages, but I don't know if it's writing." -- Leonard Cohen

v, 2016-07-03 09:59 mészégető

mészégető képe

Én egyszer összegyűjtöttem jó és rossz foglalkozásokat, mondjuk, jók : tengerészkapitány, léghajókormányos, balettmester, meg a rosszak : biztosítási-ügynök, boncmester, bálnavadász. Persze szamárság, de akkor jó ötletnek látszott. A névválasztás nem nagyon megy nekem, bár néha eltalálom, a beszélő neveket nem szeretem, a különleges hangzásúakat igen, érdekes forrás a XX. szd. eleji újságok, csuda nevek vannak, és a mostani telefonkönyv is. Olykor onnan választok, de mindig más keresztnévvel mint ami ott látható, és néha a finn telefonkönyvből :) És a név személyiséget is hoz, szerintem, nyilván azért meg akkor válik azonosíthatóvá, egyedivé, akit addig csak úgy véltem , hogy látom. És eléggé Tamás vagyok, azt hiszem jellemzően az. :)

v, 2016-07-03 10:07 Blade

Blade képe

A xxx héber eredetű ffinév. Jelentése: Isten embere.

Eléggé mellément...;)

v, 2016-07-03 10:23 Dana

Dana képe

Többféle kérdés van, és nem azt kértem még itt se, hogy az utónévkönyvben fellelhető jelentésnek feleltesd meg magad ;-)!

***
"I'm blackening pages, but I don't know if it's writing." -- Leonard Cohen

sze, 2016-07-06 09:10 Z. Cz. Domonkos

(bocs, nem kívánt, törlendő)

v, 2016-07-03 10:53 Roah

Roah képe

Hát, hiába vagyok Roah, engem itt nagyjából mindenki Katának hív, a keresztnevemen szólít. :D A közeli baráti, családi köröm Katnak, a Nővérem Csurinak, Apa "Picikém"-nek, Anya, ha akar valamit, akkor Katus, ha dühös rám - ez a gyakoribb :D -, akkor Katalinozik, de úgy Katalinozni, ahogyan Anyu szokott, senki más nem tud. (Fura, de annak ellenére, hogy Apa volt katona, Anya az admirálisgenerálistábornok, akinél keményebb embert még az életben nem láttam. :D) Ja meg van kolléganőm, aki "Kittikém"-ezik, és van, aki állandóan Nyárnak szólít. :D

A nevem...
Anyai családom miatt lettem Kata - mert a Papám mindörökké a Kökényszemű Katicájára vágyott, még a Mamám mellett is. Hát kapott egyet.
(Apunak is volt egy verziója, hogy miért egyezett bele a Katába, de azt inkább nem írom le.)

Szóval nem tudom, mit jelent az, ha egy ember több, mint hatvan éves vágyának tettek eleget egy névvel, és mindezt annyira akarták (!), hogy tényleg kökényszemmel és sötét hajjal láttam meg a napvilágot. Hogy ennek van-e jelentősége az életemben, azt nem tudom - van neki? Oo?

"Mi a név? Mit rózsának hívunk, akárhogy nevezzük, éppoly' illatos."
(W.Shakespeare/Rómeó és Júlia)

A Karcos felhasználói nevem egy álom után született, annak is csak egy csonkábbik formája - de egy há betűvel megtoldottam. ;)

Sztorikban...?

Hematith-ét olvastam egyszer egy Dóri kommentben - annyira jellemző rá! :)))

Vagy ott vannak a Fable, Rejtő karakter- nevek, ahol a név szinte maga a karakter, bár én mindkettőt az indiánok neveihez hasonlatosnak látom; náluk volt szokásban tulajdonságok után elnevezni valakit.

Vagy a sajátom, az írások terén; ahogyan mindenkivel, velem is megesett már, hogy elsőnek megszületett egy név, egy lánynak a neve: Selyem. Aztán a név mellé íródott egy sztori.

Hogy a név mennyire kötelez? Mennyire van jelentősége, vagy mennyire lehet belőle kiindulni, azt ma (!) már nem tudom. Ugyanis bődületesen ökör keresztnevek vannak divatban, de olyat is ismerek (sokat), aki az eredeti keresztnevét lazán megváltoztatta, kvázi nem a szülei döntésén alapszik a neve; már a ruha sem teszi az embert, ma már (!) szerintem az sem. (Csak ez egy másik téma, szerintem. :)))

És ha Rómíó end Dzsúliet...

https://www.youtube.com/watch?v=W8uqQ5FgHYs

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

v, 2016-07-03 16:28 Kentaur

Kentaur képe

Ha szó szerint vesszük, akkor nem talált be a keresztnevem. Ha kissé átvittebben, akkor nem rossz, de nem is életem meghatározója. Van egy Mészáros vezetéknevű orvos a rendelőnkben, hát tényleg az... Pedig ugye elég gyakori név. :-D

Néha választok beszélő neveket, mint a Fekete Áron a Párhuzamos életekben, meg ha valami különleges karakternek kell név, akkor általában latin beszélő neveket választok. De például a Megváltás című novellámban minden név fontos. De a legtöbbször az első név lesz az, ami az eszembe jut, úgyhogy a szereplőim gyakran viselik volt osztálytársaim meg ilyesmik nevét, fontos, hogy közeli hozzátratozó neve nem lehet, azok kilőve.

----------------------------------------------------------------------------

"L'homme n'est rien, l'oeuvre – tout." (Az ember semmi, a mű – minden.) Gustave Flaubert.

v, 2016-07-03 18:48 Sednol

Sednol képe

Annak ellenére, hogy megrögzött tradícióellenes vagyok, a fiamnak mégis sikerült azt a nevet adnom, amit egykoron apám adott nekem, és amivel azelőtt őt tisztelte meg a nagyapám. Nyugodtan kijelenthetem, hogy fiam – János – immáron negyedik ezen a néven a családban. Hogy ez jó-e, nem tudom, de én büszke vagyok rá.

Sokan megszóltak már érte, mondván: nincs semmi fantáziám. Azt is meghallgattam, hogy egy kutatás szerint komoly frusztrációt okoz az embernek, ha ugyan úgy hívják, mint az őseit. Valaki egészen odáig merészkedett, hogy azt mondta: rossz lehet egy családi rendezvényen mindig odafigyelni a nevem hallatán, még ha nem is engem szólítanak.
Szegénykémnek próbáltam elmagyarázni, hogy nagyapámat – amíg élt – Johannak, apámat Jancsinak, engem Jánosnak, míg fiamat mindenki Jancsikának szólítja. Ha úgy adódik, hogy valaki mégis elkiabálja magát: János, akkor csak az az egy figyel oda, akinek szólt. Nem tudom, hogy a felszín alatti összefonódásokból, vagy csak a felkiáltó hangsúlyából, de tudni lehet, hogy kihez szóltak. Persze ha idegen helyen hangzik fel egy ismeretlen szájából a nevünk, arra mind felkapjuk a fejünket.

Amikor kiderült, hogy fiam lesz, kétség sem férhetett hozzá, hogy János lesz. A mostanság divatos nevektől a hátamon feláll a szőr. Csak azért nem lesz Hunor vagy Máté a gyerek, mert ez a trendi, sőt ha azzal borsot törhetek az emberek orra alá, hogy a saját nevemmel illetem utódomat, akkor megteszem, és meg is tettem.
A János név mostanra igen ritka. Amikor a kórházban megmondtuk, mi lesz a fiam neve, közölték velünk: másfél éve senkinek sem adták ezt a nevet.

Felmerült bennünk, hogy mi legyen a következő fiúnk neve? A második gyermek névválasztásának jogát átruháztam feleségemre, aki azonnal elő is állt a következő névvel: Iván. Utánanéztem, azt jelenti: János. Jót mosolyogtam.
Szenvedünk itt a névadással, amikor lehet, hogy a név választ testet magának. Mi csak egy csatorna vagyunk, amin a következő generáció lényege tudatja a világgal, hogyan kell majd szólítani. :D

Annak ellenére, hogy elutasítom az egyházat – ami nem egyenlő a vallás és Isten tagadásával – a nevem bibliai eredetű. Mindig is érdekeltek az istenhez/istenekhez közeli történetek. Mind a mai napig nem tudom – és van egy olyan érzésem, hogy halálom után sem fogom megtudni –, hogy a nevem kötelez, vagy így alakult.
Keresztelni ugyan még nem kereszteltem, de két hónap múlva már két csajszi keresztapjának mondhatom magam. Nincs összefüggés, de bele lehet magyarázni. :D

Írásaimban mostanában elkezdtem beszélő neveket használni. Ebben a legjobb barátom a google fordító. Főleg a latin és az orosz fordításokból merítek.

Az évek alatt úgy alakult, hogy bizonyos nevekhez előítéleteket társítottam, amiket nem egy, hanem több azonos nevű személy ismerete alapján alkottam. Az elmúlt években annyi embert volt szerencsém – sajnos – megismerni és eltölteni velük hosszabb-rövidebb időt, hogy az első benyomás mindig igaznak bizonyul. A név már csak grátisz.

Húgoméknál a kórházban van két sebész. Az egyik Mészáros a másik Hentes. Állítólag jó sebészek. :D

"Az embereket könnyebb hülyíteni, mintsem meggyőzni arról, hogy hülyítik őket." Mark Twain
szmogov.blogspot.hu

h, 2016-07-04 06:25 Dana

Dana képe

Szép összefoglaló, köszönjük!

***
"I'm blackening pages, but I don't know if it's writing." -- Leonard Cohen

k, 2016-07-05 11:46 Cloud_Child (nem ellenőrzött)

Abban a ritka helyzetben vagyok, hogy nekem volt beleszólásom a keresztnevembe.
6 éves voltam, mikor anyukám új férje örökbefogadott, ennek alkalmából nem csak a vezetéknevemet cseréltük le, hanem közös elhatározásból a keresztnevemet is.
Én nagyon lelkes voltam az ötlettől, úgy éreztem, mint aki valami nagy ajándékot kap. Anyukámmal közösen bújtuk a naptárat, mert akkor a magyar utónévkönyv még nem tartozott a családi könyvtárunkba.
Én először egy, a mostani nevemhez nagyon hasonló hangzású nevet fontolgattam, de anyukám ajánlotta végül azt, ami mellett döntöttünk. Az érvet, ami meggyőzött, nagyon szépnek találtam: édesanyám azt magyarázta, ez a név azt jelenti: "békehír hozó". Utólag tudtam meg, hogy az utónévkönyv nem teljesen így értelmezi, de átvitt értelemben végül is rá lehet húzni. Maga az a tény, hogy anyám egy ilyen névvel engedne utamra az új életembe, nekem elég volt, hogy a szívembe fogadjam az új nevem, identitásom. És azóta is teljesen magaménak érzem. Komoly de kedves név szerintem, se nem gyakori, de se nem annyira kacifántos, mint a mai divatnevek nagy része. Számomra tökéletes. :)

Kicsit más téma: sokszor megfigyeltem, hogy ahogy életem során egyre több személlyel találkozok, akik ugyanazt a keresztnevet viselik, mintha lenne köztük egy-két közös vonás; mintha a névből következtetni lehetne az illető vérmérsékletére, mennyire békés, csöndes, vagy esetleg pont fordítva.
Lehet, ez mind csak véletlen egybeesés, például mikor a férjemmel beszélgetek ezekről, nem mindig egyeznek a tapasztalataink, pl. ő "rendes" Viktorral még nem találkozott, míg én a személyes ismeretségi körömben meg csakis olyanokat ismerek. Ugyanakkor a Rékák mindkettőnk megtapasztalása szerint ugyanolyan forgószél természetű hölgyemények voltak mindig -- vidámak, de mindenen átsöpörve pörögtek, tobzódtak az életben.

A nevekhez nekem automatikusan hangulatok járnak, már csak azért is, mert szineztéziám van: a számok és betűk színesek a fejemben, ezért a nevek is, és a színek maguk is hangulattal, jellemmel ruháznak fel számomra mindent. (A számok is egy-egy megkülönböztethető jellemű szereplő a fejemben.)
Ha egy szereplő nevét kell kiválasztanom, általában amellett maradok, ami legelőször eszembe jut, miközben lelki szemeim előtt megjelenik a jelleme.

Beszédes nevek... Én is ismerek dokit, aki Mészáros, de nagyon jó mind szakmailag, mind jellemében. :)
Nekem Hajas László mesterfodrász jutott még eszembe :)

k, 2016-07-05 17:04 Dana

Dana képe

Gondolkodtam ezen, amit írtál, hogy azonos név = hasonló vonások... Lehet, hogy van benne valami, de lehet, hogy csak azt használjuk fel, azt raktározzuk el emlékként, ami illik a mintába?

Azért a névváltás nem lehet egyszerű. Hallottam már ilyenről... Meg olyanról is, ahol az illető hölgy felvette a kedvenc gyümölcsét mint keresztnevet. Ezen sokat nevettünk vagy tizenöt éve, hogy kinek mi lenne az így kiegészített neve. Azért a Dinnye ütött keresztnév formájában :-).

***
"I'm blackening pages, but I don't know if it's writing." -- Leonard Cohen

k, 2016-07-05 18:23 Cloud_Child (nem ellenőrzött)

Igen, én is valószínűbbnek tartom, hogy inkább az játszódik le a fejekben, amit mondtál: a szelektív memória :)
Én egy időben nagyon szerettem nézegetni az utónévkönyvet, mikor végre vettünk egyet, a nevek eredeti jelentése nagyon tudott érdekelni, pl. Jarmila = "kedves tavasz", ez utóbbit például fel is használtam egy szereplő nevéhez, mikor kamaszkoromban meséket próbáltam írni.

A "Dinnye" úgy hangzik, mint valami elbaltázott indián név :D
Én azon döbbentem le, hogy anyakönyvezhető a "Felhő"...
Egy volt kollégám meg üres, unalmas perceiben azzal szórakoztatta az irodát, hogy ment végig az utónevek online gyűjteményén, és be-bekiabált a csöndbe egy-egy nevet, amit különösen béna hangzásúnak ítélt :)

k, 2016-07-05 17:38 craz

craz képe

Béláim az úrban! (Józsi lett a Bélám!)

Viharbanszületett Daenerys a Targaryen-házból, első ezen a néven, az Elsők, az andalok és rhoyne-iak királynője, a Hét Királyság ura és a Birodalom védelmezője, Meereen királynője, a Tűzjáró, a Nagy Fűtenger khaleesije, a bilincsek letörője és a Sárkányok Anyja. Gondolom ez a név befolyásolja az utat, amit bejár - ha nem írják ki a következő évadban/kötetben. :D

- - - -
"Igyál, e nedv hűs, mint a - mámor,
s nincs seb, mit heggel nem takar,
igyál, testvér, e mély pohárból,
csupán az első korty fanyar."

k, 2016-07-05 18:20 Tim

Dolgoztam egyszer egy Tirpák nevű fickóval. Elég érdekes volt megfigyelni az emberek arcát, amikor bemutatkozott. Mellesleg nála bejött a nomen est omen dolog.
Íróból pedig ismerek Mészáros nevűt, aki a szavakat, mondatokat, történeteket mészárolja le. Eddig azt hittem, csak szimplán nem tud írni, de most felnyitottátok a szemem. Ezek szerint csupán próbál megfelelni a nevének. :D

k, 2016-07-05 20:32 Dana

Dana képe

"Ismertem" egy tirpákot, autóversenyző. Miskolc rallyn történt azt hiszem, hogy egy csapat nyíregyházi "tirpáktól" körülvéve néhány tudatlan elkezdett hangosan röhögni azon, hogy lehet valakinek ilyen neve.

***
"I'm blackening pages, but I don't know if it's writing." -- Leonard Cohen

sze, 2016-07-06 04:44 Roah

Roah képe

Nekem is volt egy kollégám, akit röviden úgy jellemeznék, hogy az ostoba ám szorgalmas ember vonásaival bírt, és ezt még feltuningolta - szerintem az ostobaság gyakori velejárója -, genyóskodással. Magyarul egy tenyérbemászó, rosszindulatú kőbunkó volt. Munka zéró, ha mégis volt, az hanyag, és fikázás-fikázás-fikázás, mindenre-mindenkire, magamban és a baráti körömben misz ivülnek hívtam, nem is érdekelt a teljes neve.
Amikor kilépett, akkor tudtam meg a vezetéknevét: Tulok.

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

sze, 2016-07-06 09:04 Z. Cz. Domonkos

Ha már nevek: akit érdekel itt meg tudja nézni a keresztneve tünde megfelelőjét: http://parf-en-ereglass.hu/names.html

sze, 2016-07-06 11:15 Niszel

Apu tanito munkaja soran figyelt fel a nevekre.
Azonos nevu tanuloit azonos modon lehetett oktatni.
Szerinte csaladra, multra utal, elvarasokat es szandekot jelent.
Szuletesem utan kaptam " bece" nevet. Lujza lettem Blaha Lujza utan, mas helyeken Hilda Gobbi Hilda utan. ( Mindenesetre jobban tudok szineszkedni mint irni, az biztos.)

cs, 2016-07-14 16:02 Pyrrhusz

Pyrrhusz képe

Nevek. Sok közünk nincs hozzá, mert nem mi kapjuk csak nekünk adják. Például milyen lenne ha úgy lenne mint mondjuk az indián törzseknél, hogy a személyiségünk után kapnánk nevet. Szürke Egér, Ülő Bika stb.
Pyrrhusz? Azért választottam ezt a nevet, mert vannak hasonlóságok kettőnk között: sok csatát megnyert, de háborút egyet sem. Nem a győzelem éltette, hanem a küzdelem maga. A másik itteni nevem pedig,....ja dehát ez..ööö... szóval van.
A valódi nevemet pedig rohadtul utálom. Az aláírásom az például a vezetéknevem elnagyolt kezdőbetűje áthúzva. De nem változtatom meg nehogy úgy járjak, mint Napóleon, aki Bounaparte-ról , Bonapartéra változtatott, de az már számmisztikailag nem volt olyan szerencsés.

- "Az örökkévalóság nagyon hosszú. Különösen a vége felé." -Woody Allen

cs, 2016-07-14 17:16 Ovidius

Ovidius képe

Ismered Fritz Leiber fantasy műveit?... :D

 

 

 

 

----------------------------------

Minden szélmalom ellenfél!

p, 2016-07-15 06:54 Pyrrhusz

Pyrrhusz képe

Nem olvastam tőle semmit sem.

- "Az örökkévalóság nagyon hosszú. Különösen a vége felé." -Woody Allen

p, 2016-07-15 10:44 Ovidius

Ovidius képe

Akkor véletlenül találtad telibe egyik ironikus fantasy hősének nevét. Grey Mouser, a Szürke Egerész. Egyébként a külsejét a nevéhez igazította Leiber... Az alzsáner, amit művelt, a "kard és boszorkányság" irányzat.

 

 

 

 

----------------------------------

Minden szélmalom ellenfél!

szo, 2016-07-16 08:07 Blade

Blade képe

"Például milyen lenne ha úgy lenne mint mondjuk az indián törzseknél, hogy a személyiségünk után kapnánk nevet. Szürke Egér, Ülő Bika stb."

Ezt megkérdezed egy másik fórumtopikban? MIvel a te ötleted. Mármint hogy kinek mi lenne az indián neve saját maga szerint, illetve hogy milyen indián nevet adna más karcosoknak.

Érdekes gondolat, kíváncsi vagyok, mire jutnánk vele...önismereti gyakorlatnak is szuper. ;)