Heti kérdés -- A szerkesztő kérdez

"Hová bújtál?"
Számtalan oka lehet annak, miért választ valaki írói álnevet. Előfordulhat, hogy valaki más irodalmi műfajban próbálja ki magát, vagy egyszerűen csak az inkognitóját kívánja megőrizni.
A szakdolgozatomat anno a női hang megjelenéséről írtam a 19-ik századi angol irodalomban. Hangsúlyoznom kellett, hogy eleinte a hölgyek -- Mary Ann Evans vagy éppen a Brontë testvérek -- bizony kénytelenek voltak álnéven írni, mégpedig férfinak adva ki magukat.
Ugyanakkor a 20-21-ik század során sem ritka jelenség, hogy egy szerző nem a saját nevében adja ki írásait. Vegyük például Stephen Kinget, a horror nagymesterét: több művét a Richard Bachman írói álnév alatt jelentette meg.
A wikipedia szerint King eleinte anyai nagyapja nevét választotta -- Gus Pillsbury --, ám az utolsó pillanatban Richard Bachmanra változtatta elképzelését. A Richard keresztnevet Donald E. Westlake krimiszerző tiszteletére választotta, aki hosszú időn át publikált Richard Stark néven. (Érdekesség, hogy a Stark név később megjelenik a Halálos árnyék című műben: George Stark -- a magyar fordításban: George Komor -- nem más, mint a főszereplő író álneve, amely önálló életre kel.) A Bachman vezetéknév attól a rockbandától -- Bachman-Turner Overdrive -- jött, akiket King éppen hallgatott, amikor a kiadója felszólította: alkossa meg írói álnevét.
Bloody Dora, hamarjában, bupber 81-Szombatfalvi László, craz, polgarveronika, Ovidius, bjursta, Gitáros... -- néhány az elmúlt órában aktív tagjaink közül. A regisztráció egy fontos lépése, amikor megadjuk a nevet, ami alatt az írásaink, hozzászólásaink megjelennek majd. Nagyon kevesen regisztrálunk ide saját névvel, bár néhányan az adatlapjukon megadják család- és keresztnevüket is. (Furcsa véletlen, de amikor kilistáztam a fenti "álneveket", azon mosolyogtam, hogy a többségük pont saját néven regisztrált vagy elérhetővé tette azt.) Jómagam a Dana Blair nevet választottam, mikor a Karcolatra jöttem, de ha megvernek, sem tudom megmondani, miért. Körbekérdezek majd, hátha emlékszik még rá valaki. Rémlik valami lexikonos lapozgatás, de az igazat megvallva, kissé tanácstalan vagyok.
Hát Ti? Honnan jött a név, ami alatt publikáltok? Miért pont ezt választottátok? Bevált? Cseréltétek már le? És az avatár, a kis kép, amit feltöltöttetek? Szoktátok változtatni? Ha igen, miért? Ha nem, miért nem?

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

cs, 2018-01-04 18:45 Dana

Dana képe

Tessék, csak tessék!

Korábbi szerkesztői kérdések listája:
http://karcolat.hu/interjuk_es_heti_kerdesek

***
"I'm blackening pages, but I don't know if it's writing." -- Leonard Cohen

cs, 2018-01-04 19:50 Ovidius

Ovidius képe

Akkor kezdeném...:D
Nálam elég egyszerű oka volt a nicknév választásnak. Amikor a Karcolattal megismerkedtem, és regisztráltam, profiljából adódott, hogy valami olyan név kell, amely összhangban van céljaival, irodalmi tartalmával. Miután fiatal korom óta nagy rajongója vagyok Ovidius Metamorphoses című csodálatos művének (Devecseri Gábor fordításában), úgy gondoltam őt választom. Szeretem a mitológiákat, és Ovidius ebben a művében az egész hellén-római mítoszrendszert összefoglalta. Ezzel abszolút összhangban van az avatárkép.

Fenn vagyok a Molyon is. Ott az észak-európai mítoszvilágot választottam, a nicknevem Asgardra hivatkozik. Az avatárkép pedig az Yggdrasil, a kozmosz-világfa.

A megboldogult Intergalaktikán én voltam a Digitális Búsképű Lovag (TM), aki mindig védte a klasszikus irodalmat...:D Avatárom ott is összhangban volt a névvel, mert egy remek karikatúrarajz volt fenn.

A valódi adataimat sehol sem adtam meg, a rejtett kötelezők kivételével.
A neten elég a virtuális alakom, akikkel pedig a valóságban is ismerjük egymást, személyes megbecsülésünk jeléül tudjuk, ki a másik...:D

 

 

 

 

----------------------------------

Minden szélmalom ellenfél!

cs, 2018-01-04 19:44 Gitáros

Gitáros képe

Jó kérdés, érdekes kérdés...

Szerintem egy írói álnév, nicknév valahol kifejezi a gazdája egyéniségét.
Vagy nem.
Lehet teljesen találomra, hasraütésszerűen is választani magunknak egy nevet, például egy lexikont lapozgatva, de én inkább azt vettem észre, hogy itt mindenki megpróbál lehetőleg valami nagyon egyéni, csak rá jellemző álnevet választani magának, és ez általában be szokott jönni.
Én évtizedekkel ezelőtt, amikor mára már elfeledett kis újságokba írtam könyv-és videokritikákat, a "Könyv-ész", és a "Videokos" neveket használtam, ezek ma már kissé - vagy nagyon is - beképzeltnek tűnhetnek.

Aztán, amikor könyv alakban is elkezdtek megjelenni a novelláim és kisregényeim, a kiadó tanácsára - "tudod, a szerzők angolszász hangzású neveivel jobban eladhatóak a kötetek, Mikikém" -, a Braxton Smith írói álnevet választottam, amelyet két amerikai dzsesszzenész elő és utónevéből raktam össze.
A itteni, Karcos nevem - Gitáros - pedig nagyon egyszerűen született, nem kellett sokat agyalnom rajta, csak ránéztem a szobám sarkába támasztott hangszerre - amelyen időnként még manapság is játszani szoktam, ha olyan hangulatba kerülök -, és egyből beugrott, hogy mi legyen a nicknevem.

Nagyjából ennyi...:)

Miki

cs, 2018-01-04 20:15 Bjursta

Bjursta képe

Bjursta Grundtal valóságos személy, arról nevezetes, hogy ő látta utoljára élve Trockijt. Amúgy sok nevem volt, ez elég titokzatos. Szeretem, ha titokzatos vagyok.

"Segítsetek a géppuskásnak!"

cs, 2018-01-04 20:47 Tim

Még a Karcolat elődjén a Fantasya.hu-n kezdtem online publikálni, és a regisztrációnál hirtelen kellett egy nick név. Valami vicces szójátékban gondolkodtam, ami akár valódi is lehetne - mint pl. Rascal kolléga esetében a Road Lee -, és ott helyben a Tim Shaw ugrott be. Ezzel el is voltam egy darabig, illett a dilinyós írásaimhoz, de amikor az első novellám megjelenése előtt álltam, Nemes Pista a kiadó vezetője azt javasolta, ne komolytalankodjam el a dolgot. Igaza volt. Így hát a Tim megmaradt, és ehhez jött a Morgan. Ennek már jó tíz éve.
Emlékszem, amikor először találkoztam élőben a Karcos szerkesztőkkel (még az alapítókkal: Bloody Dóra, Styra, Mesemondó, Rem, tg), ott valahogy természetes volt, hogy Timnek szólítanak.
Mármint nekik. Nekem meg furcsa. :)
De azóta nemcsak megszoktam, meg is szerettem. Sokkal inkább tudok ezzel azonosulni, mint a civil nevemmel. Talán mert ezt én választottam magamnak, azt meg csak úgy adták.

cs, 2018-01-04 20:59 polgarveronika

polgarveronika képe

Az én nick-em a saját nevem. Miért? Mert nem tudok azonosulni egy más névvel. Életemben egyszer regisztráltam be valahova Lassie néven. Különös érzés volt. Felszabadító, ugyanakkor korlátozó is. Kutyául éreztem magam.

Egyébként van valami sejtelmesen izgalmas, ha valaki csakis és kizárólag a nick nevével van jelen egy közösségben. Ha azt sem tudni, hogy nő vagy ffi az illető. Bizonyára itt is van ilyen. A teljes anonimitásnak azonban vannak látens veszélyei a kommunikációban. (ugyanakkor pályázatokon kifejezetten előnyös jelige)

Üdv: V.

 

_______Tertium non datur ______

cs, 2018-01-04 21:56 Dana

Dana képe

Szuperek vagytok, meséljetek még!

Vera válasza piszkálja a fantáziámat: azonosulunk az írói álnevünkkel? Vagyis a névvel, amivel regisztráltunk? Persze a magunkénak kell érezzük, ez biztos, de hogy azonosulnunk kell-e vele, azt nem tudom, ezen nem gondolkodtam még. Valószínűleg, ha engem Danának hívna valaki, oda se figyelnék rá -- igaz, erre szerintem nem volt még példa. Ha lesz, majd leírom, milyen érzés. :-D

***
"I'm blackening pages, but I don't know if it's writing." -- Leonard Cohen

p, 2018-01-05 17:00 polgarveronika

polgarveronika képe

Úgy gondolom, (gondolom,de nem biztos, h így is van) ha valaki nem akarja a saját nevét, akkor olyat választ:
1. ami vmilyen okból rokonszenves neki
2.hasonlóságot érez vele
3.olyanná szeretne válni
4. jól hangzik
5.valamiféle védőpajzs, ami mögé el lehet rejtőzni
stb

De a név --legyen az eredeti vagy felvett-- mindenképpen hozzá tartozik a viselőjéhez. Én pld nem tudnék "Barbi baba" lenni, de még "Barbi" sem, viszont anno nem volt idegen tőlem a Lassie, mivel imádom a meséjét is, meg úgy általában a kutyákat, és érzek is magamban valami kutyaszerűt. :) (Olykor ugatok, de hiába. )Tudok velük azonosulni.
Persze más dolog az asszonynév: Kovács Jánosné vagy Tóth Béláné néven nemigen publikálnak. :D Ezen is érdemes elgondolkodni (ez is lehetne valaki nick-je ...:)

Üdv: V.

 

_______Tertium non datur ______

p, 2018-01-05 17:10 Ovidius

Ovidius képe

Esetleg Kosáryné Réz Lola?...☺

 

 

 

 

----------------------------------

Minden szélmalom ellenfél!

p, 2018-01-05 17:23 Gitáros

Gitáros képe

Milyen jó műfordító volt a két háború között!

Miki

p, 2018-01-05 17:30 polgarveronika

polgarveronika képe

Az igen! :)

Régen a színésznők is. Déryné (Széppataki Róza) Kántorné (Engelhardt Anna), Székelyné (Ungár Anikó) Van róluk fénykép. Ők a XIX sz. elején működtek asszonynéven.

Üdv: Vera

 

_______Tertium non datur ______

cs, 2018-01-04 22:32 Suana

Nos, személyemre szabott kérdés!

Nálam nem volt kérdéses, hogy szerepelhetek-e saját néven. Nem! Szó se lehet róla! Miért?

Íme:

Sok-sok évvel ezelőtt jött valaki, és hozzám vágott egy olyan vezetéknevet, amivel csak föld alá merek bújni. (Azt is csak névtelenül.)
Egy kis kitérő: Ha valahol bemutatkozom, legalább egy félóráig senkit nem érdekel, mit akarok. Kikerekített szemek, cinikusan burkolt, burkoltan cinikus megjegyzések, helyes kis tréfák - embere válogatja stílusban, stb. Én meg vagyok, és próbálok udvariasan mosolyogni. Á, már megszoktam. :) A fenét szoktam meg! Az életben nem fogom megszokni.:(

Na, szóval a vezetéknevem süllyesztőben. Ott van ám, a régi, szép, leánykori nevem! Jaj, de büszke vagyok rá! Nem sok ember van a világon, aki helyesen ki tudja mondani. (Már leírni is csak betűzve tudom.)
Jó kis név, szeretem. De aki a "nem jó kis" nevemet adta, az nem szereti.

Maradt az álnév. Ami sosem volt, mert nem volt rá szükség. Akkoriban, amikor megleltem a Karcolat nevű kisbolygót, valahol éppen hallottam azt a szót, hogy Suana. Úgy éreztem, ezt pont nekem találták ki. Kisajátítottam. És mióta tudom, hogy egy afrikai szövőlepke neve, azóta sikerült is vele azonosulnom.

(Tudom! Nyugi, a szárnyaimat csak a másvilágon fogom elővenni.( És egyebekre se tessék rákérdezni!))

Üdv: Sz

cs, 2018-01-04 23:00 Dana

Dana képe

A vezetéknevem nekem is gáz, de feltehetően nem annyira, mint a Tiéd. Inkább csak könnyű volt általános iskolában csúfolni.
Ha manapság be kell mutatkoznom, és esetleg értetlenek, akkor mind a vezeték-, mind pedig a keresztnevem alkoholos italként leírható -- ezekre szoktam utalni.

***
"I'm blackening pages, but I don't know if it's writing." -- Leonard Cohen

cs, 2018-01-04 23:06 craz

craz képe

És azon a létsíkon hogy írják a dzsintonikot? :D

- - - -
"Igyál, e nedv hűs, mint a - mámor,
s nincs seb, mit heggel nem takar,
igyál, testvér, e mély pohárból,
csupán az első korty fanyar."

cs, 2018-01-04 23:24 Dana

Dana képe

Gyorsan megfejtetted :D!

***
"I'm blackening pages, but I don't know if it's writing." -- Leonard Cohen

cs, 2018-01-04 22:41 craz

craz képe

Craz, egy barna, hosszú hajú, zöld szemű elf férfi vagy. Bőröd a sírok márvány fehérjét idézi. Sheran félisten hatalmú szolgája vagy. Az Összhangzat (#9152) K.T. tagjai közé tartozol. Ez a 916. fordulód.
A Túlélők Földje elmúlt huszonöt éves, az elf elmúlt száznyolcvankettő – taknyos suhanc, talán egyszer felnő, és viszi valamire. Én meg éppen negyvenkettő vagyok – tudod, az élet a világmindenség meg minden. A karcolat.hu-n pedig lassan tíz.
Craz a TF-en kalandozik – bár most másfél éve pihen – 2101-es zene szakértelemmel, én ezen a létsíkon sínylődöm, bár ez csak egy furcsa álom, ami az elf szeme előtt pereg. Álmában azt álmodja, hogy ír.
A multiverzumra meg jellemzőek az ilyen átfedések. Egy elf, egy ember, egy író. Délután a Másnaposság istene – oda se figyelve – összegyurmázta. Van bennük némi közös vonás. Mondjuk, hogy négyből háromszor rosszul döntenek. Mondjuk, hogy egy álomvilágban élnek, átfedéssel a három határán. Mondjuk az egyik még mindig bele van zúgva egy kalandozóba/lányba/íróba és nem kéne többet innia, ha holnap hatkor kel(lene kelnie).

- - - -
"Igyál, e nedv hűs, mint a - mámor,
s nincs seb, mit heggel nem takar,
igyál, testvér, e mély pohárból,
csupán az első korty fanyar."

cs, 2018-01-04 22:54 Dana

Dana képe

A végzeturas craz kimaradt! Tök jó, köszi, craz!

***
"I'm blackening pages, but I don't know if it's writing." -- Leonard Cohen

cs, 2018-01-04 22:50 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Szerintem is azonosulunk a nevünkkel. Engem pl. élőben is mindenki Dórának hív. :)
Viccet félretéve, erre a kérdésre legalább tudok válaszolni, nem úgy, mint az előző, első műves kérdésre (emlékszik a halál arra, mit írt először... arra sem emlékszem, itt mi volt az első művem, pedig az időben jóval közelebb volt).
Timhez hasonlóan én is a megboldogult Fantán kezdtem, méghozzá egy fantasztikus kritikával, mert mivel mással. Ehhez viszont kellett egy név, mert regisztrációt nem adnak nélküle. A Dóra adott volt, eleget küzdött a család, mire megkaptam ezt a nevet, tiszteletből nem akartam lecserélni. Abban a korban mindenki tudta, hogy csak angol csengésű névvel lehet élni a magyar fantasy berkein belül, még amatőr írói portálon is, tehát kellett egy angol jelző. A csodás és nagyvolumenű angoltudásomat kiegészítendő ezért kivittem a nappaliba a angol-magyar szótárt (a netes szótárak akkoriban meg sem közelítették az Ország-féle nagyszótár lehetőségeit), hogy majd keresek benne valami jól hangzót. Öcsém épp kijött, hogy mit ügyködöm, mire megkértem, mondjon egy szót találomra. Szent Ágoston története és a "tolle et lege" mindig is tetszett. Ő pedig felcsapta a szótárt, rábökött az első szóra: "blood". Jelző lett belőle, és így született Bloody Dora. Én meg szeretem a névmágiát. :) De ezt sokszor mondtam.
Talán annyira nem is névmágia. Ezen gondolkodtam, mielőtt belekezdtem a válaszba. Önkéntelenül szoktam utánozni (szerintem a karctalikon idegesítő jelenség lehetek emiatt), képes vagyok egy név jelentésével is azonosulni. Vagyis "Bloody Dora" akkor is megszületett volna, ha nem ilyen a stílusom. Mert nem ilyen a stílusom. Azért lett "bloody", mert ez a nevem. Ha valami okból "Pink Princess" néven regisztrálok, sosem ismerné a világ a "bloody-féle kritikákat", helyette lettek volna habos rózsaszín kritikáim. De erről egyszer írok egy saját blogbejegyzést, mert már hetek óta érlelődik bennem, és valamit kell vele kezdenem.
Vissza névhez, eddig kétszer szerettem volna lecserélni. Egyszer a regisztrációkor - jobb híján választottam ezt a nevet, tetszett, de csak egyszeri poénnak gondoltam. Szerettem volna írást is feltölteni, és írói álnévnek nem tartottam jónak. De nem jutott eszembe találóbb. A második alkalom a Karcolatos regisztrációkor volt, de mivel mindenki más is a "régi" nevén regelt, nem akartam másikat keresni. Úgy terveztem, ha eszembe jut egy megfelelő, majd lecserélem. Azóta meg valahogy megszoktam.
Az avatárképem is hasonlóan generálódott. Fantasya regisztrációkor választhattál nemet, és ahhoz megfelelő avatárképet a sok-sok lehetőség közül. Ez a kép ott volna valahol az elején, tetszett, mert hasonlított (kreolabb volt a bőröm, mint most, és akkoriban épp növesztettem a hajamat, két nappal utána vágattam le rövidre), jól nézett ki a kékes háttér, ez lett. A Karcolatra azért hoztam tovább, mert nem találtam jobbat (meg mert mindenki más is ugyanazt hozta). Igaz, Tim (hehe, nekem örökre Tim marad, ez valahogy evidens) küldött egyszer egy jobb képet, de elvesztettem, és nem is cseréltem volna le végül. Mondom, megszoktam, mint a nevemet.
Az aláírásomat cseréltem le párszor. Az más. Még egyszer le fogom, és akkor az marad egy jóóó hosszú ideig. De a képem és a nevem fix. Ha nyomtatásban kell megjelenni, akkor sem választok másikat, eddig sem tettem. Vagy Bloody, vagy a valódi nevem. Ez kettő, lehet válogatni.

_____________________
Dr. Bloody Dora

cs, 2018-01-04 22:57 Dana

Dana képe

Pink Princess... LOL

***
"I'm blackening pages, but I don't know if it's writing." -- Leonard Cohen

cs, 2018-01-04 23:55 Tim

Ha már nevek…
Régebben gondolkodtam az Andy R. Cain néven. Szerencsére még időben megtudtam, hogy egy kelet szuahéli dialektusban ez annyit tesz: Az Ember, Aki Sosem Fog Megtanulni Írni. Így aztán lemondtam róla, mer’ ugye, nomen est omen. Félretettem arra az esetre, ha valami balfék tőlem kérne tanácsot írói nevet illetően. És lássatok csodát!
Jött, rásóztam, ő meg benyalta.
Persze neki úgy fordítottam: A Milliomos Rocksztár Író, Akiért Bomlanak A Csajok.
Szegénykém máig sem érti, hol marad a siker. De, psszt! El ne áruljátok neki!

p, 2018-01-05 07:29 Dana

Dana képe

:-D Szegény Andy...

***
"I'm blackening pages, but I don't know if it's writing." -- Leonard Cohen

p, 2018-01-05 04:18 Alfredo Sagittarius

Alfredo Sagittarius képe

Az én nicknevemnek elég egyszerű története van. Kezdetben a legtöbb írói oldalon a sajátommal regisztráltam. Idővel rájöttem, hogy vannak dolgok, amiken változtatnom kell, mert rossz irányba haladok, és első körben álnevet választottam - nem mintha a nevemmel lett volna a probléma. Az Alfredo adott volt a kedvenc színészem miatt - Alfredo James Pacino -, akinek nevét valamilyen formában korábban többször is felhasználtam már, nem írói oldalakon való regisztrációhoz. Ránéztem az Alfredora, így magányosan kevésnek találtam, ezért hozzácsaptam a csillagjegyemet latinul. Hogy miért, nem tudom. Aztán megint ránéztem, és így már tetszett. Azóta máshol is használtam már, bevált, valamennyire hozzám is nőtt, bár gondolkodtam rajta, hogy a második felét lecserélem. Nem sokat szoktam agyalni, hogy milyen néven tevékenykedjek éppen. Ugyanúgy használom a saját nevemet, de előfordult, hogy pályázatra egy harmadikkal neveztem.
Simán el tudnám egyébként képzelni, hogy ezen a néven jelenjen meg az első könyvem :)

"Szerintem minden emberben lakik egy másik ember, egy idegen, aki rosszat forral"

p, 2018-01-05 09:16 Blade

Blade képe

"Miért épp Dana Blair?

Azt hiszem, egy lexikont nyitogatva kreáltam magamnak ezt a nevet. Talán lehetne jobb is, de most már a szívemhez nőtt."

http://karcolat.hu/cikkek/hirek/interjusorozat_dana

;)

p, 2018-01-05 10:19 Dana

Dana képe

Látod, ezt beleírtam a bejegyzésbe is, de... Hallod, nem vagyok benne biztos. Előttem van a kép, már a lexikonnyitogatás, de nem tudom, hogy időben jó helyen járok-e.

***
"I'm blackening pages, but I don't know if it's writing." -- Leonard Cohen

p, 2018-01-05 11:23 Blade

Blade képe

Ez milyen lexikon volt? Vámpírcsaj katalógus? :)

p, 2018-01-05 11:30 Dana

Dana képe

Vérig vagyok sértve... :-D

***
"I'm blackening pages, but I don't know if it's writing." -- Leonard Cohen

p, 2018-01-05 20:48 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Akkor "Last minute írói álnevek lexikon"?

_____________________
Dr. Bloody Dora

p, 2018-01-05 20:49 Dana

Dana képe

Minden titkomat felfeditek?! Hálátlan banda...

***
"I'm blackening pages, but I don't know if it's writing." -- Leonard Cohen

p, 2018-01-05 10:07 Annie_Lange

Annie_Lange képe

Nálam az Annie egész egyszerűen a valódi keresztnevem, az Anikó angolos verziója, emberemlékezet óta (ez kb 15 évet jelent) így regisztrálok mindenhova, sokan csak így ismernek. A Lange részben az igazi családnevem, a Láng nemzetköziesítése (hogy ne nézzenek kínainak), részben Jessica Lange után.
A 2017-es Fantasztikus Kéziratok Éjszakáján indultam Láng Alex néven, ugyanis több ismerősömnek, és 2011-ben vagy '12-ben nekem is felrótták, hogy hogy merek lány létemre olyan durva témákkal foglalkozni, mint a horror, szörnyek, splatter; ez lányoknak nem áll jól. Így '17-ben bevetettem ezt a trükköt, és a zsűri teljesen elképedt, mert tényleg azt hitték, hogy egy férfi írta a novellát (pedig az Alex uniszex név...). Aztán persze biztosítottak róla, hogy ez a szexista hozzáállás csak Varga Bea agyréme volt, és mióta nem zsűritag, egyszer sem fordult elő, hogy ezt is figyelembe vették volna az értékelésnél (persze ki tudja).
( Mondjuk ez a magyarázat is sántít, mert pont Varga Beát szokták mutogatni, ha bárki kikéri magának, hogy nincsenek női alkotók a SFF színtéren. Bár az meg megint csak tény, hogy nekem éppen ő adta elő "lány létedre..." kezdetű bírálatot. Továbbá az is tény, hogy ő On Sai néven ir, ami nem női név.)
Mindenesetre azóta egy másik pályázaton is Alexként indultam, és a két pályaművemből egyet be is válogattak (persze soha nem tudom meg, hogy Annie-ként vagy Anikóként vajon más döntést hoztak volna). Alexnak van külön emailcíme, Facebook oldala, szóval kicsit kezd a fejemre nőni, olyan Dark Half-osan; majd meglátjuk mi lesz belőle.
Online vagyok és maradok Annie.

Az avatárom pedig tisztelgés a Hannibal könyv-, film-, és tévésorozat előtt obviously.

/"Aki szörnyekkel küzd..."/

p, 2018-01-05 18:32 Kentaur

Kentaur képe

Amikor betört életembe az internet (2005-6 körül, elég későn, addig marhaságnak tartottam), akkor ugye elkezdtem meglátni, hogy hát itt LEHET OLVASNI! , ingyen, de tényleg, mindenfélét, meg beszélni is lehet arról, amit olvastál, és né' má' hát fennvan Szókratész védőbeszéde meg más ilyen csodák, sőt, írni is lehet, meg tanulni is, de még kutatni is... szóval akkor ugye feltétlen én is részt akartam a nagy internet-tortából. Kellett tehát egy név, mert nekem eszembe sem jutott, hogy az elég hosszú nevemmel regisztráljak bárhova is, de azt hiszem, először vagy valami chaten vagy fórumban, meg nem mondom, hol akartam egy nevet...szóval ahol az utolsó Pistuka79-is foglalt. Egy mitológiai lényt akartam, és mivel nyilas a horoszkópom (nem mintha nagyon hinnék benne) addott volt Cherion (Chiron), a kentaur, aki istenek tanítója volt (csak szerényen), ám úgy gondoltam, hogy ezt mások félreveztésnek fogják venni a nememet illetően, viszont "csajos" nevet sem akartam, az internet sötét bugyrai ugye...így lett tehát szerintem semleges nemű Kentaur, amit nagyon megszerettem, mert ami az elmémet illeti, azt valóban semleges neműnek gondolom. Ugyan mint az sokan tudják, így is sokszopr pasinak gondoltak, de ez engem nem zavar, az internet sötét bugyrai miatt ugye nemegyszer hasznos. Bár így is kaptam "szerelmes" leveleket, de mennyivel üdítőbb a lányok finom csábítását olvasni (ez ellen semmi kifogásom), mint nyáladzó vénemberek és idióta pervezek közeledését.
Ennyi a nagy titok. Írói álnevet egyszer használtam eddig, a nem túl fantáziadús Christine Ardens egy a fantasy világba írt novellához tartozik, melynek erős szexualitása és vérben tocsogása (ez itt a reklám helye) nem illett volna az addigra már kilakult írói stílusomhoz.

----------------------------------------------------------------------------

"L'homme n'est rien, l'oeuvre – tout." (Az ember semmi, a mű – minden.) Gustave Flaubert.

p, 2018-01-05 20:34 Sednol

Sednol képe

Az úr megteremtette az embert, az ember Drizzt Do’Urden-t, és ez utóbbi ihletésére megálmodtam Driven One Vet-et a M.A.G.U.S. rendszerben. Aztán ez a magát mindenből kivágó harcos fél-elf megunta a magányos kalandozást, és életre hívta az papot: Lerner-t és a mozaikmágia egyik legelkötelezettebb hívét: Sednol-t. Így hárman utazták keresztbe-kasul Ynev világát, hogy aztán egyetlen testbe zárva összeolvadjanak Sednol-t megtartva domináns személyiségnek. Lassan negyed évszázada várja, hogy újra harcba szálljak vele.

Akkoriban még mindenhová Driven néven regisztráltam, aztán amikor elkezdtem Counter-Stirke-os pályafutásomat, a klánnevem mellé (SuicidE) nem illett a Driven, a Sednol viszont jól csenget. Ebből lett végül Sed.
A barátaim, ismerőseim nagy része Sed-nek hív. Egyszerűen nem is jut más az eszükbe. Nem bántam meg. Sohasem tiltakoztam ellene. Én alkottam, a részemmé vált. A hosszú távú terveim közt szerepel, hogy ismertté teszem.

"Az embereket könnyebb hülyíteni, mintsem meggyőzni arról, hogy hülyítik őket." Mark Twain
szmogov.blogspot.hu

szo, 2018-01-06 08:41 Smilezolika

Smilezolika képe

Eredetileg a nevem, Tóth Zoltán. Puff neki. Amikor bemutatkozom, arra mindössze egyetlen értelmes reakció képzelhető el: jó, de melyik? A fajlagos Tóth Zoltán sűrűség megközelítőleg háromszázötven darab/négyzetkilométer. Ergo már én se nagyon tudom, hogy melyik vagyok én. Elgondolkoztam az R.Tóth Zoltán név használatán, ahol R=ritka, de állandóan magyarázkodnom kellene, hogy mi az az R. A Smilezolika se sokkal frappánsabb, viszont legalább logikus. Smile-nak hívják a zenekart, amiben játszom. Amikor regisztráltam az oldalra, nem gondolkoztam szét magam a névválasztásom, ma meg már mindegy. A majd kilenc év alatt mindössze egyszer változtattam avatárt. Amikor megláttam a jelenlegit, nem tehettem mást.

szo, 2018-01-06 11:08 Harciporcica

Harciporcica képe

Őszintén? Még tinikoromban láttam leírva valahol az internet fórumainak egyik titkos zugában. Ha megkínoznak sem tudom megmondani, hogy milyen szövegkörnyezetben. Tipikusan "Miért ne?" alapon választottam. Ennyi a történet.
Az avatár képnél még keresem a tökéletesen passzolót. Most egy mexikói szellemlény. Az aláíráson még gondolkodom.

v, 2018-01-07 00:35 Pyrrhusz

Pyrrhusz képe

Ahogy megemlítem (elég gyakran), honi íróink álnév választása hasonlóan cseng, mint honleányaink pornós álnevei. Marha szórakoztató.:-)
Pyrrhusz, Pürrhosz.
Ahogy a pszichológusnak is elmondtam anno, azért ezt az álnevet választottam, mert életem hasonló az épeiroszi molosszoszok királyáéhoz. Na, nem annyiban, hogy van királyságom(ha van is nem evilágból való), hanem, mert ő az az ember volt, aki számtalan csatát megnyert, de háborút egyet sem. A háború lényege nem a győzelem, hanem a háború maga. Mintha a nyomozó csak kergetné a bűnelkövetéssel gyanúsítottat, de elkapni nem akarná, hiszen akkor véget érne a macska-egér játék.
De nagyszerű és kiváló hadvezér volt, nem egyszer maga is belevetette magát a harc sűrűjébe(veszte is ez lett).
Amikor győzelmet aratott, több embert vesztett, mint a vesztes fél, innen a pürrhoszi győzelem kifejezés.
És köztudott volt róla az is, hogy uralkodói hívsága nem engedte meg, hogy leveleiben helyesen használja a vesszőket.
Na, hát ilyen volnék. Egy esendő félisten.:-)
Kicsit furán fogalmazok, de most már így hagyom.
HUÁ

- "Az örökkévalóság nagyon hosszú. Különösen a vége felé." -Woody Allen

v, 2018-01-07 06:22 Dana

Dana képe

Ez felemelő volt így reggel :-)!

***
"I'm blackening pages, but I don't know if it's writing." -- Leonard Cohen

v, 2018-01-07 09:36 craz

craz képe

Mintha a nyomozó csak kergetné a bűnelkövetéssel gyanúsítottat, de elkapni nem akarná / Látom, jártál mifelénk. ;) Csak itt a rendőr még kergetni se akarja a bűnelkövetőt, inkább azt mondja egy-két hét múlva, ismeretlen tettes. :(

- - - -
"Igyál, e nedv hűs, mint a - mámor,
s nincs seb, mit heggel nem takar,
igyál, testvér, e mély pohárból,
csupán az első korty fanyar."

p, 2018-01-19 17:40 Roah

Roah képe

Mindig úgy voltam vele, hogy a név a legutolsó, ami az irodalommal összefügg - névtelenül írtam, kézzel, amikor gyerekként spirál füzetekbe hasítottam.
Nem volt nevem.

A Karcon...?
Volt egy álmom, egy könyvtárról, csigalépcsős, óriási könyvtárról, hihetetlen könyvtárról, ahol egy lánynak mondták ezt: "Ánidelákroá". Azt hittem, ez egy név. (Éveken át ebben a hitben éltem.) Szép dallama volt, szépnek találtam a hangzását, megtartottam a végét, és kiegészítettem egy 'h' betűvel.
Azóta már kiderült, hogy ez nem egy név, hanem egy értelmes mondat része, lefordították a jelentését is.

A másik, egy anagramma, amivel a barátaim ugratnak, amolyan minden viccnek a fele igaz humorral, hogy Roah, Ro, ha akarom, ha nem, beleáll az egyiptomi hangzásba, ha nem látszom, akkor is kísért Egyiptom szelleme.

Szóval álmodtam egy könyvtárról, A Könyvtárról, ezt követte a Karcolat felbukkanása, majd a nevem, amihez egy ujjal nem nyúltam azóta sem.
A név választott engem, nem én őt, mintha mindig is a részem lett volna - a civil nevem mellett is gyakran használják, akik ismernek - Ro-ként, csak simán Ro.

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."