Heti kérdés -- A szerkesztő kérdez

Tudom, tudom, nem túl jogos a cím, de ígérem, 2020-ban jobban igyekszem, mint 2019-ben -- amikor szerintem konkrétan egy heti kérdést sem fogalmaztam meg. Szóval idén megpróbálok legalábbis kéthetente előállni egy új kérdéssel, amire várom a lelkes, hozzáértő, humoros, tárgyilagos stb. válaszokat.

A mostani elmélkedésem oka Roah, Ő dobta fel ugyanis, miszerint a szerkesztőknek fejlődniük kell, ehhez pedig -- csak úgy, mint az írás fejlesztéséhez -- olvasni kell. Sokat. Novellákat.

Na most, nekem azelőtt is voltak ilyen rohamaim, hogy én most azonnal szeretnék novelláskötetet venni, de hogyan találjam meg a tökéletest? Menjek be a boltba, és vegyek le találomra könyveket a polcról? Keresgéljek a Molyon? Vagy csak úgy általában kössek barátságot a Google-lal? Nem, ezeket nem találtam jó megoldásnak. Amúgy is rohadt körülményes vagyok ilyen szempontból: nehezen találom meg azt a fordítást, írásmódot, amit emészthetőnek találok, és ha megvan, nem vagyok nyitott újak kipróbálására, inkább olvasom újra és újra ugyanazokat a szerzőket, fordításokat, könyveket stb.

Szóval most arra gondoltam, Titeket kérlek meg: ajánljatok nekem jó novellaírókat, novellásköteteket, amiket érdemes és élvezetes olvasni, lehet tőlük, belőlük írástechnikát tanulni, és kérlek, írjátok le azt is, mi tetszik benne. Kiegészítés: esszéskötet is lehet.

Korábbi szerkesztői kérdések listája:
http://karcolat.hu/interjuk_es_heti_kerdesek

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

cs, 2020-01-02 10:39 Dana

Dana képe

Csak tessék, csak tessék! Jöhetnek a javaslatok!

***
"I'm blackening pages, but I don't know if it's writing." -- Leonard Cohen

cs, 2020-01-02 17:36 Ovidius

Ovidius képe

Boldog újévet kedves Dana!

Nem vagy egyedül a feltételrendszereddel. Tehát csak hasonló elven összeállított köteteket tudok ajánlani.
E.A.Poe: Rejtelmes történetek
José Luis Borges: Körkörös romok és Jól fésült mennydörgés
Ted Chiang: Életed története és Kilégzés
H.P. Lovecraft: Összes művei I-III.
Ursula Le Guin: Valós és valótlan I-II. (Valahol a Földön, Az űr odakint, a világ idebent).
Ez utóbbi meg megvásárlása előtt van, de amit olvastam róla, és amennyire Le Guint ismerem, ragyogó mű lehet.

 

 

 

 

----------------------------------

Minden szélmalom ellenfél!

cs, 2020-01-02 17:44 Roah

Roah képe

Ted Chiang kiváló példa arra, hogy bizony érdemes haladni a korral szerkesztői, bétázó, elemzői oldalról is - és meg is van az eredménye. :))))

Az utóbbi évtizedben a sci-fit brutál kiemelt szintre emelte az irodalmi világban. :)))

Csak ajánlani tudom én is, bárkinek, még azoknak is, akik nem a műfaj rajongói.

Danám! :)))
Olvasd el a Chiang kötetekről a netes kritikákat. :)))

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

cs, 2020-01-02 17:58 Dana

Dana képe

Köszi, Ovidius és Katám, a sok-sok értékes hozzászólást és minden mást is persze.

Átnézem a javaslataidat, bár természetesen Lovecraftot olvastam -- és ma nem állnék neki újra: egyszerűen "kinyír" azzal, hogy próbálom elképzelni, amit leír. Az agyam kattog, hogy akkor most melyik csáp hova, melyik fej merre... Érted, ugye? Úgy hiszem, Poe-t is olvastam már, bár annak újból nekiugrok szívesen. A többit megnézem. Azt hiszem, ma az Életed történetét nézegettem pont, sőt talán a Valós és valótlant is.

Lehet, hogy hülyeséget kérdezek, mert a szerzők egy részét nem ismerem, tehát a név mögött simán lehet magyar szerző is: magyar kedvenc nincs?

***
"I'm blackening pages, but I don't know if it's writing." -- Leonard Cohen

cs, 2020-01-02 18:42 Ovidius

Ovidius képe

:D Fiatalon olvastam magyar novellákat: Krúdy, Karinthy, Örkény, Jókai ( bár tőle inkább regények), Hernádi. A mai irányzatok nem igazán érintenek meg.
Egyébként az ajánlott könyveknél is csak egy aktív alkotó van:Ted Chiang.

 

 

 

 

----------------------------------

Minden szélmalom ellenfél!

cs, 2020-01-02 19:19 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Borges örök és kihagyhatatlan. :D +1 a Körkörös romokra, én imádom.

Ha már Chiang itt van, említsük meg a klasszikusokat is: Clarke szerintem novellában bőven jobb, mint regényben (ez persze lehet csak az én véleményem, de hallottam már mástól is, szóval legalább ketten vagyunk így ezzel az univerzumban), illetve Bradbury félelmetesen modern és időtálló - sajnos az emberiség nem tudja kinőni. Asimovnak meg annyi írása van, mint a pelyva, de tőle igazán jó novelláskötet most nem ugrik be.

Le Guin nem olcsó, ahogy nézem... ha elolvastad, érdekelne a véleményed. Persze, egyszer úgyis beszerzem, mert nem fogom kibírni, de ötezret mindjárt kiadni (és ez csak ez e-könyvek), rögtön év elején... Nem marad pénzem. :D

_____________________
Dr. Bloody Dora

cs, 2020-01-02 17:41 Roah

Roah képe

Felénk örökké azt mondták, soha ne állj meg, ne zárd be a változás és a lehetőségek kapuit. Mindig azt mondták, a pillanatnyi tudást örökkön örökké felülírhatja egy új, egy másik, 'Maradj nyitott!', szóval ilyesmik.
Ezzel a mentalitással nálam alap, hogy minden kritikát olvasok, színházi, irodalmi, zene/filmipari (nem naprakészen, de azért képben kell lennem 2019/2020-al, aktualitásokkal) gyakran tanulmányozok kulturális véleményeket, elemzéseket. Nézőpontok, ízlések, szabályok alkalmazását, vagy épp megkerülését, ami a csövön kifér.
Mindig azt gondoltam, hogy ha a szerzők, alkotók felé van elvárás, fejlődést várunk, akkor az a másik oldalra is igaz, vagyis modern, vagy fejlett alkotóhoz, modern és fejlett gondolkodó vélemény szükséges, olyasféle, ami az értékelésben is megmutatkozik.
Gyanítom, hogy közhelyes leszek, de nem bánom: haladni kell a korral. Olvasói oldalról is. Szerkesztőknek, elemzőknek, bétázóknak is. El lehet ugyan várni 2020-ban a szocreal világot, vagy hogy klasszikkal élve 'bezzeg az én időmben így meg úgy' klisés megnyilvánulásokat akarjunk egy tematikát illetően leoltani, de fel kell készülni a reformokra, irodalmi téren is. Vagyis ha valami eltérővel találkozunk, valami mással, az nem jelenti azt, hogy rossz, nemes egyszerűséggel csak szokatlan és új - érdemes nyitottnak maradni.

Moly. Google. Egyéb kulturális honlapok, ismertebb honlapok kulturális rovatait szoktam olvasni. Egy-egy produkció vagy könyv kritikánál a közeli hozzászólásokban némelyik fórumozó a saját blogjára hív meg, és figyelembe ajánlja a saját kritikáját, közszemlére téve progresszív gondolkodását. Ez utóbbiaknál páratlan kincsekre lehet bukkanni. Az egyénileg kibontott vélemények, kritikák és elemzések között fantasztikus újdonságokat lehet találni, amit szerkesztők, bétázók, olvasók figyelmébe bátran ajánlok. Tanulmányozásra. Humortól az intelligenciáig, vérbő újdonságokkal lehet találkozni az olvasói oldalról - mert kell a vérfrissítés! Kell a szellemi frissítés. A jelenleg dübörgő változással egyszerűen másként nem lehet tartani az iramot - ezt vallom. Nyitottnak kell maradni, ha nem akarunk lemaradni a szerzőktől, alkotóktól - várják a jobbnál jobb produktumokat a kiadók, gyártók, sipákolnak a kliséktől, az agyonra ismételt fordulatoktól, az elhasznált eszközöktől, díszletektől. Folyamatosan azt hallgatják az alkotók, "Sablonos!", de vajon ez csak egy szerző felelőssége?
Kötve hiszem.

Haladni kell a korral, és nyitottnak kell lenni a változásokra.

Figyelni kell a megjelenéseket, fórumokat, irodalmit, zeneit, filmiparit, játékvilágét, színházét. Néha egy-egy fórumos megnyilvánulásban veszett humor és elmés vélemény van. (Nekem az egyik filmportálon van egy kedvenc fórumozóm is, akinek szabályosan várni szoktam a kritikáit, pedig csak egyszerű hozzászóló - a humora és a nyelvérzéke brill, a gondolkodását irigylem, tág rálátással írja a véleményeit)

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

cs, 2020-01-02 19:22 Fugorits Ervin

Hát, attól függ milyen stílusú novellákat akarsz.

Pár személyes kedvencem, eltérő műfajokban:

Abszurd:
Stephen Leacock: Rosszcsirkeff Mária és társai
Boris Vian: Blues egy fekete macskáért, A kék liba

Humoros:
P. G. Wodehouse: Az életművész, Jeeves kötetek, Muliner kötetek
Mark Twain: Megszelídítem a kerékpárt
Moldova György: A magyar atom
Nagy Lajos: Képtelen természetrajz
Dévényi Tibor: Dr. ​Ezésez Géza karrierje

"misztikus", sötét
Ambrose Bierce: Bagoly folyó

magyar kortárs:
Tóth Kriszta: Párducpompa
Bartis Attila: A kéklő pára

Simán szuperek, az irodalom géniuszainak művei:
Charles Bukowski: A semmitől délre
Kurt Vonnegut: Míg a halandók alszanak

Sci-fi:
A Galaktika folyóirat bármelyik régi száma ( a 60. számig), plusz MetaGalaktikák 1-9-ig. Az még akkor egy Európa szerte ( és azon is túl) elismert, igényes antológia volt, amibe tényleg a világ legjobb sci-fi novellái kerültek be.

________________________________________________________________________________________
"Csip-csirip?" - K. Vonnegut

cs, 2020-01-02 19:26 Dana

Dana képe

Köszi! Talán az abszurdot nem tudom megemészteni, az filmben sem megy.

***
"I'm blackening pages, but I don't know if it's writing." -- Leonard Cohen

cs, 2020-01-02 19:37 Fugorits Ervin

"Talán az abszurdot nem tudom megemészteni, az filmben sem megy."
Meg kell próbálni! Nem jön be a Gyalog galopp?

________________________________________________________________________________________
"Csip-csirip?" - K. Vonnegut

cs, 2020-01-02 19:37 Dana

Dana képe

Nem, nem igazán. :-)

***
"I'm blackening pages, but I don't know if it's writing." -- Leonard Cohen

cs, 2020-01-02 19:38 Fugorits Ervin

Akkor menthetetlen vagy! :-D

________________________________________________________________________________________
"Csip-csirip?" - K. Vonnegut

cs, 2020-01-02 18:09 Licaj Vuv

Licaj Vuv képe

Akkor egy javaslat: Legyetek valamennyien nagyon, nagyon boldogok. és egy szerény megjegyzés, mégis ki akadályozhat meg titeket ebben?

cs, 2020-01-02 18:23 Dana

Dana képe

Elárulnád, kérlek, hogy ez milyen formában válasz a feltett kérdésre?

***
"I'm blackening pages, but I don't know if it's writing." -- Leonard Cohen

cs, 2020-01-02 20:39 Licaj Vuv

Licaj Vuv képe

miután nem tudtam kibogarászni a kérdést, ami az én hibám, mert másnak sikerült, és azt olvastam, hogy várod a javaslatokat, gondoltam, ez tán jó javaslat lesz, vagy még sem?

cs, 2020-01-02 20:51 Dana

Dana képe

Csak Neked, jogos felvetésed alapján:

Szóval most arra gondoltam, Titeket kérlek meg: ajánljatok nekem jó novellaírókat, novellásköteteket, amiket érdemes és élvezetes olvasni, lehet tőlük, belőlük írástechnikát tanulni, és kérlek, írjátok le azt is, mi tetszik benne. Kiegészítés: esszéskötet is lehet. --> Tudnátok nekem jó novellaírókat, novellásköteteket ajánlani, amiket érdemes és élvezetes olvasni, lehet belőlük, tőlük írástechnikát tanulni? Kérlek, írjátok le azt is, mi tetszik benne. Kiegészítés: esszéskötet is lehet.

***
"I'm blackening pages, but I don't know if it's writing." -- Leonard Cohen

cs, 2020-01-02 21:13 Licaj Vuv

Licaj Vuv képe

Köszi. nézd el nekem, nem találtam meg ezt, de így teljesen világos, én meg elbaltáztam, elkomolytalankodtam, de most kijavítom a hibát. Nem sorrendben, de a dobogós helyek: Stephen King. Karel Capek, a Sztrugackíj fivérek, Philip K Dick, mind más-más szempontból jó novellákat ír, közülük Capek a kedvencem, a két utolsó szerző novelláiban egész regények húzódnak meg, aztán Bradburry, Clark, de ők már inkább kisregénybe hajlóan, Asimov, ő inkább regény, de a leng az inga c. írása jó kis novella, és a két kedvencem, A.E. Poe és Philip Lowercraft. hirtelen ennyi ugrik be,

Elnézést az offért.

p, 2020-01-03 09:40 SzaGe

Aránylag nehéz ajánlani neked bármit is. A magad által épített "körülményes" korlátokon túl is van élet, de az neked már nem biztos hogy megfelelő. Vagy mégis? Minden fejlődés egyénre szabott. A kérdés az, hogy valóban akarod? Azért mert más azt tanácsolta? Erőltetni nem szabad semmit se. Ha az ember elér egy kort: valószínűleg tudja mi a jó neki, és mi nem az. Mindnyájan mást szeretünk és azt is másképpen. Ha ismered a határaidat, akkor azt is tudod hogyan lehet átlépni azokat. Légy fiatalos! Olvass el, amit csak lehet! Igen: menj be egy üzletbe és találomra vegyél le(meg) egy könyvet. Például olvass filmkritikát, sőt, írjál filmkritikát! Írd le mit érzel miközben látsz! Az univerzum is tágul, hát csapjunk oda mi is :) Oh kicsit elkanyarodtam a témától :) bocsánat :)
Csak annyira "vedd fel" a kommentemet, mint amennyire szükséges :)