Heti kérdés -- A szerkesztő kérdez

A közösségi eseményeket törölték, az iskolák zárva, a szakértők azt tanácsolják, még azok is maradjanak otthon, akik nem tapasztalják magukon a betegség tüneteit.

Otthon maradni jó megoldás, hogy megvédjük magunkat és másokat is a koronavírus terjedésétől, így segíthetjük, hogy a betegség lassabban terjedjen, az egészségügy ne omoljon össze idő előtt. Ekkor kell esetleg szembenézzünk a kisebbik rosszal: unatkozás, magány.

Segítsünk egymásnak: mit tesztek, hogyan ütitek el az időt ezekben a nehéz időkben? Milyen könyvet, könyvsorozatot, filmet, filmsorozatot szedtek elő, online hova látogattok el, színház, előadások linkjei, online múzeum -- bármi jöhet.

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

v, 2020-03-22 10:24 Dana

Dana képe

Én rögtön szeretném ajánlani:

https://pim.hu/hu/dia - Digitális Irodalmi Akadémia, magyar szerzők művei

www.tabletopia.com - Társasjátékozás online, gyerekeknek is kiváló időtöltés lehet

www.ted.com - Egyrészt lehet önkénetesen fordítani a beszédeket (www.amara.org), másrészt magyar feliratos beszédeket lehet hallgatni, ha valakinek az angol gondot jelent. Így talán a legkönnyebb, ők a magyar fordítók, a nevekre kattintva felfedezhető, milyen beszédeket fordítottak: https://www.ted.com/people/translators?sort=translations&languages=hunga...

***
"I'm blackening pages, but I don't know if it's writing." -- Leonard Cohen

v, 2020-03-22 10:58 Ovidius

Ovidius képe

Sok évvel ezelőtt egy-egy alkalommal leültünk Scrabble játékra.. Aztán a net háttérbe tolta, családi szokásainkat megváltoztatva. Most újra elővettem, hogy párommal segítsünk ezt a rossz, bezártság okozta lelkiállapotot enyhíteni. Van még egy elegáns alumiínumdobozos Texas Holden Póker keszletünk, bontatlan állapotban. Pár éve vettem egy karácsonyi kiárusítás során. Ezzel az a baj, hogy kettesben nem igazán szórakoztató.

 

 

 

 

----------------------------------

Minden szélmalom ellenfél!

v, 2020-03-22 11:16 Dana

Dana képe

Én nagyon szeretek társasozni, többnyire szólóban játszom, bár el szoktam menni Kőbányára társasklubba is. Most a testvéremmel beszélem, hogy regisztrálunk, és így is tudunk játszani. Kispesti társasos ismerőseim, barátaim is már tesztelik, délután leülünk nagyobb partira.

Ovidius, az angol nyelv mennyire fekszik? Ugyanis tudok ide linkelni print & play típusú játékokat, ahol valójában sokszor egy papír és pár dobókocka is elég (ha van otthon persze).

***
"I'm blackening pages, but I don't know if it's writing." -- Leonard Cohen

v, 2020-03-22 12:16 Ovidius

Ovidius képe

Köszönöm, az angol sajnos megmaradt a számítógépes, illetve egyfajta általános művelődési szükségletként. A másik pedig az, hogy a virtuális játékok kimaradtak az érdeklődési körömből.

 

 

 

 

----------------------------------

Minden szélmalom ellenfél!

v, 2020-03-22 12:29 Dana

Dana képe

A print & play nem igazán virtuális.
Itt egy példa, hátha másoknak is tetszik. Papír, ceruza, dobókocka kell hozzá.
http://www.print-and-play.com/hun/jatek/snake-clash/index.html

***
"I'm blackening pages, but I don't know if it's writing." -- Leonard Cohen

v, 2020-03-22 11:06 Sednol

Sednol képe

Sajnos a szakmámban (asztalos) megvalósíthatatlan a homeoffice, de ha elhúzódik a "válság", beszállítók híján mi is szabadságra leszünk ítélve.
A szabadidőmben Tarkov (Escape from Tarkov, hyperrealisztikus FPS játék) elhagyatott területeit fosztogatom. Néha összecsapok más fosztogatókkal, csapatokkal vagy rendfenntartókkal, közben írok, zenét hallgatok. Szerencsére visszatért a kedvem az íráshoz, és ehhez pályázatok is akadnak.
Asszonyka Murdoch nyomozó rejtélyeivel csapatja az időt, közben megszállottként keresztszemezik, hol élőben, hol telefonon. :D
A fiam nem gurult messzire az almafától, a házi feladatok után kockul.

"Az embereket könnyebb hülyíteni, mintsem meggyőzni arról, hogy hülyítik őket." Mark Twain
szmogov.blogspot.hu

v, 2020-03-22 11:18 Dana

Dana képe

Látod, a pályázatra írás nekem is fent van a listámon, de hiába van jó (félkész) írásom, amit beküldenék arra a pályázatra, amit írtál, még nem biztos, hogy elkészülök. De azért nem tettem még le róla.

***
"I'm blackening pages, but I don't know if it's writing." -- Leonard Cohen

v, 2020-03-22 12:56 Dana

Dana képe

Rejtvényfejtés.

http://www.netrejtveny.hu/

***
"I'm blackening pages, but I don't know if it's writing." -- Leonard Cohen

v, 2020-03-22 20:13 Kentaur

Kentaur képe

Ide is bemásolom, amit máshova írtam, amikor arról volt szó, ki mit csinál:
Most kell a kertet csinálni, a fűvetés, fametszés nem vár, mert aztán már késő, és ki tudja, milyen jól fog az a zöldség is jönni, amit most elvetettem... Az előre hozott tavaszi szünet komopszthordással, ásással, gereblyézéssel és ághordással telt. Van halasmedencénk, azt is le kellett szívni, vizet kicserélni. Holnap meg kezdődik a suli - itthonról, de ez kb. csak pluszmunkát jelent, mert minden előadást amit 15 percbe letudtam volna, most olvashatóan érthetővé kell csinálni. Le kellett tölteni, beregisztrálni és megjegyezni öt különféle platformot az órákhoz, mert hiába van egy közös, amit elvileg preferálniuk kéne, minden tanár másikon akar órát tartani... És nyilván minden tanár napi hat tucat mailt kap most, de nekem ugyanúgy el kell indítanom a projectmunkát a laborban - elméletben! Szóval kísérlet úgy, hogy esélyem sincs élőben látni az eszközt, és kontakt a supervisorral úgy, hogy nem tudom elkapni a folyosón vagy a fogadóóráján....Ja, új meló is lesz jövő héttől, mert hát az ember örüljön, hogy van meló ilyenkor.
Volt röpke egy-két napom, amikor arról álmodoztam, hogy most fogok újra nekivágni a félbehagyott francianyelv-tanulásnak, meg festeni egy szép képet, mert nem is emlékszem, mikor fogtam utoljára ecsetet...
Aztán rájöttem, hogy egy-két hétig még biztosan nem fogok ezekhez hozzáférni, mert tavaszi nagytakarítás, meg a kert, meg a meló, meg a suli, meg a szakdolgozati terv, meg az önként vállalt szerkesztősködés itt meg ott...
Szóval nekem egyelőre nem nagyon van elütni való időm.

----------------------------------------------------------------------------

"L'homme n'est rien, l'oeuvre – tout." (Az ember semmi, a mű – minden.) Gustave Flaubert.

h, 2020-03-23 08:26 Roah

Roah képe

Mondanám, hogy mennyi mindent lehetne üres járatokban csinálni - ha lenne ilyenünk. :D

Ügyeletben voltam múlt héten, sajnos másként nem lehetett megoldani a munkámat, egy nap kivételével dolgoztunk egy maréknyi kollégával. Ezen a héten talán már csak készenléti ügyeletben leszünk, majd kiderül; minden nap, minden órában változik a helyzet, szóval nem is nagyon tudok semmit sem 'hosszú távra' tervezni, már ami a karantént illeti - munkahely és otthon.
Ha karanténban leszünk ezen a héten a családommal, akkor őszintén bevallom, végre utolérjük magunkat. Rengeteg irodalmi és egyéb teendő áll toronyban, egyéb és saját munkáink is, aztán itthoni csúszásokat is behozzuk, mint például lakberendezés :D (Háló átrendezése és egyebek :D), szekrények átpakolása, virág-gondozás, meg egy csomó ilyesmi.

Szóval ha marad idő estére, akkor sorozatok, ezt ajánlom másoknak is; Róma, Aréna Istenei, Borgiák, Tudorok, azoknak, akik szeretik a történelmi sorozatokat. Sci-fiben itt van West World, Hopkins remekel a produkcióban. Aki lemaradt a Vajákról, azt is ajánlom, fentezi rajongóknak.
Mindhunter - két évad, profilozókról. Thriller kedvelőknek szerintem igazi ínyenc a sorozat, a színészi játékot nagyon bírtam!

Szolgálólány meséje - ezt csak azoknak, akik bírják a nyomást. Frankón. Nem a levegőbe beszélek. Kentának különösen ajánlom. (Jó, róla tudom, hogy bírja a nyomást, na. Tán még inspirálni is fogja. :D)
Aki nézi, annak mindhárom évadot ajánlom - és némi szedálást. :D Prevenció? Jobb megelőzni az agyfaszt (bocs!), mielőtt nekiül valaki Szolgálólány meséjét nézni. Esetleg rányugodni - jogával, meditációval. És ez nem vicc. Bosszantó egy regény/sorozat.
A látottakon ugyanis úgy fel lehet idegelődni, hogy késztetés érezhet még a legnyugisabb is arra, ledobja a tévét a parkettára és páros lábon ugráljon rajta. :D
Eléggé nyomasztó sorozat egy távoli jövőről, szóval akinek most ezt nem kéne, az hagyja vidámabb időkre a produkciót.

Vannak könyvek is! :D Olvasni Andrzej Sapowksi, Banks (Bankstől itt figyel kötet, amiben még bele sem tudtam kezdeni), felém van bontatlan (bontatlan értsd fólia van rajta még, annyira őrzöm, mint a Grált), Védák könyv is, illetve a Manu Törvényéből van még hátra néhány oldal, ami arra vár, hogy elolvassam.

Film...hát Night Hunter? Geralt, Ríviai Superman Geralt főszereplésével - arcát fülig nagy szakáll borítja és gubancos göndör séró a feje búbját, semmi bájgúnároskodás és pózőrködés nincs végre tőle ebben a thrillerben -, egy krimi (hölgy főszereplő Alexandra Daddario, akit nagyon csipázok, tökre szimpi színésznő)

https://www.mafab.hu/movies/night-hunters-323167.html

És egy előzetes:

https://www.youtube.com/watch?v=J58AVtWQk-E

Szokatlanul kevés figyelmet kapott egy izgalmas német produkció (érdekesség, hogy az alkotás amerikai forgalmazású). Egyedi és csavaros produkció, némi skandináv hangulattal:

https://www.mafab.hu/movies/abgeschnitten-306175.html

Szóval felénk csak úgy pörögnek a napok, ez az igazság. :)))

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

h, 2020-03-23 09:22 Blade

Blade képe

Aki szeret olvasni - nem tudom, van itt olyan?! :P -, annak talán segít, hogy rengeteg könyv vált elérhetővé:

https://index.hu/techtud/2020/03/23/arcanum_12_kiado_15_ezer_konyv_szaba...

sze, 2020-03-25 16:56 Dana

Dana képe

Ezt meg is osztottam pár emberrel, köszi.

***
"I'm blackening pages, but I don't know if it's writing." -- Leonard Cohen

k, 2020-03-24 15:23 Mayer

Erre egyszerű a válasz. Autóval járok be dolgozni, hogy csökkentsem a kockázatot. Minden kollégám home office, kivéve engem. A legkevésbé veszélyeztetett kategória vagyok az egészségügyi adminisztrációban, így esélyem sincs otthon maradni.

sze, 2020-03-25 16:57 Dana

Dana képe

Ez sajnálatos. Vigyázz magadra ebben az esetben.

***
"I'm blackening pages, but I don't know if it's writing." -- Leonard Cohen

p, 2020-04-17 19:52 Sütiszörny

Sütiszörny képe

Ugyanúgy járok dolgozni, mint eddig bármikor, igazából szinte semmi sem változott számomra. Másokkal ellentétben alig van szabadidőm. Viszont marhára élvezem, hogy ennyivel kevesebb ember van az utcán, a vonaton, mindenhol. Mintha nem is lennénk túlnépesedve..

__________________________________
Süti, vagy nem süti? Ez itt a kérdés!

szo, 2020-04-18 06:50 Dana

Dana képe

Süti :-), itt sem vagyunk sokan, erre is járhatsz. :-D

Amúgy ez tény, amit írsz. Sőt, én megtetézem: New Yorkban voltam március közepén, az utolsó napokban már minden bezárt, az emberek eltűntek az utcáról. Szó szerinti világvége hangulat, csak a bibliás-szörnykiáltós bolondok álltak a sarkokon.

***
"I'm blackening pages, but I don't know if it's writing." -- Leonard Cohen

szo, 2020-04-18 19:24 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Ahogy én kinézek az útra, nem tűnik sokkal kisebbnek a forgalom. Sőt, 11 és 13 között mintha még meg is nőtt volna. Az igaz, hogy gyalog kevesebben vannak, de a kocsik száma nem csappant meg nagyon. (Bár a hídon látszik, hogy mekkora visszaesés volt, az ugyanis járható már hetek óta. Általában akkora dugók szoktak lenni, hogy két kerülettel odébb érezni.)

_____________________
Dr. Bloody Dora

h, 2020-04-20 19:36 Sütiszörny

Sütiszörny képe

Lehet, meg leszek kövezve, de úgy érzem, hogy Thanosnak valahol azért igaza volt a filmben. Némi módosításokkal.

__________________________________
Süti, vagy nem süti? Ez itt a kérdés!

k, 2020-04-21 10:52 SzaGe

Igaza? Mégis miben? Amiért megfelezte a "társaságot"? Ugye csak viccelsz ...

sze, 2020-04-22 06:10 Roah

Roah képe

Én nem kövezek - Sütíííííííííííííííí...! :D -, hisz' ha jól látom, úgy véled, 'valahol', 'némi módosítás'. A karantén, vagyis hogy a nép nem mozdul, életeket ment. Ennek a következményei...életben-maradás, légszennyezettség csökkenése, autóbalesetek visszaesése, és még sok egyéb negatív hordalék is.
Azt gondolom, a covid jókora hatással lesz a jövőre, még a kultúrára, tradíciókra is, beleértve a kézfogást, ölelkezéses üdvözlést, egyebeket.
Sok minden változhat - felkészültebbé válik a világ egy következőre.

...amúgy meg,
az istenek is véreznek.

Néha.

https://www.youtube.com/watch?v=S0uRYAHvD64

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."