Heti kérdés – A szerkesztő kérdez

„Szép új világ?”

A napokban hallgattam egyik kedvenc komédiásom, Hadházi László előadását, amelyben ecsetelte, milyen lenne a világ nők nélkül.
Tőle teljesen függetlenül is foglalkoztam már a gondolattal; egy olyan világéval, amelyben nincsenek házastársi civódások, se házsártos anyósok vagy aggódó mamák. Egy ilyen világban bezárnának a plázák, a virágboltok, nem lennének tamponreklámok, női bloggerek, lánykérési mizéria. Nem foglalkoznánk Cindy Crawford ráncos hasával -- mert hogy nem lenne Cindy Crawford sem.
Meg lehetne szokni egy ilyen világot? Persze, hiszen léteznek közösségek, ahol a férfiak hónapokon át élnek nők nélkül. Ha pedig kihalna a női nem, a tudósok se perc alatt előállnának valami megoldással arra, hogy a férfiak szülhessenek. (Bár valljuk be, a "Nyomjon, Kovács úr, nyomjon!" nem hangzik túl viccesen...)
Szóval van élet a nők után, de vajon milyen? Hölgyolvasóink elképzelhetik ugyanezt fordítva; vajon olyan lenne, mint ahogyan Merle taglalja a Védett férfiak című regényében?
A felvetést kiterjesztve pedig: mi lenne az az utópisztikus környezet -- könyvben olvasott, filmben látott --, amit ideálisnak tartotok, ideálisabbnak, mint amilyenben jelenleg éltek? Miért?
(Lehet ajánlani különböző utópiákat/disztópiákat bemutató könyveket is, amiket érdemes elolvasni! Ezek milyen kérdéseket feszegetnek?)

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

v, 2016-02-07 21:51 Dana

Dana képe

Remélem, az előzőekhez hasonlóan jó hozzászólások, párbeszédek születnek ebben a témában is.

Előre is köszönöm mindenki véleményét!

Korábbi témáinkat itt nézhetitek meg:
Túl az olvasás élményén – Kedvenc könyveitek: mit is kaptatok tőlük?
Előírt ízlés, avagy viszonyunk a kötelező olvasmányokkal
Az anonimitás hatalma, avagy láthatatlanul mindenki bátrabb
Tanulni vagy nem tanulni?
Meghatározó irodalmi karakterek?

***
"I'm blackening pages, but I don't know if it's writing." -- Leonard Cohen

h, 2016-02-08 09:48 Ovidius

Ovidius képe

Természetesen, lehet rajta agyalni, sokféle megközelítéssel feldolgozni. Ettől még teljesen akadémikus kérdésnek tartom. Egész emberi karakterünket a kétalakúság határozza meg. Ha ebből kiemeljük, teljes civilizációs, kulturális paradigmaváltást kell elkövetni. Fel tudja ezt egyáltalán fogni, bárki is?! Sokan, sokféleképpen dolgozták már fel. Humoros, tragikus, gyilkos szatíra formájában. Kedvencem közülük a lengyel filmszatíra, a Szexmisszió. Van e élet a nők után? Lehet, hogy van, csak semmit se' ér... :D A biológiai lehetőségek aspektusaival nem akarok foglalkozni, mert az más ügy. A természet sok megoldásra képes...

 

 

 

 

----------------------------------

Minden szélmalom ellenfél!

h, 2016-02-08 21:04 Dana

Dana képe

"A természet sok megoldásra képes..." - Ezt nagyon szépen írtad! :-)

***
"I'm blackening pages, but I don't know if it's writing." -- Leonard Cohen

h, 2016-02-08 18:26 Pyrrhusz

Pyrrhusz képe

Milyen is lenne a világ NDK-s úszónők és bolgár súlylökőnők nélkül? Olyan, mint stylistok, kockák meg travik nélkül. Uncsi. Torrente véleményét is ideírnám, de az már nem szalonképes, és nem is értek vele egyet.
Nem lennének ilyen párbeszédek:
Nő: Meg sem kérdezed, hogy mi a bajom?
Férfi: Mi a gond, szívem?
Nő: Á, nem érdekes, hagyjuk.

Amúgy évek óta kemény küzdelmet folytatok, hogy az esélyegyenlőség jegyében a férfi szinkronúszás is legyen olimpiai sportág.
Ha kiirtod a szúnyogokat, éhen halnak a békák. Ha kihalnak a békák, akkor a gólyáknak is annyi. Ha nincs több gólya, akkor az emberiség is kihal, hiszen a gólya hozza a csecsemőt. Hasonlók miatt nem érdemes azon filozofálni, hogy mi lenne férfiak vagy nők nélkül. Egyébként volt olyan valahol, hogy nők voltak hatalmon?
Most nem Margaret Thatcher-re gondolok, rá gondolnak éppen eleget a bányászok, hanem egy matriarchális társadalomra. Mint a Drizzt könyvekben a sötét elfeknél.
Merle Védett Férfiak. Félelmetes utópia.

- "Az örökkévalóság nagyon hosszú. Különösen a vége felé." -Woody Allen

h, 2016-02-08 18:36 Howel

Howel képe

Yep, volt, a korai társadalmak matriarchálisak voltak.

______________________

"Violence is the last refuge of the incompetent."

"Nincs megvetendőbb gyávaság, mint ha tudjuk, mi a helyes, mégsem tesszük meg."

h, 2016-02-08 21:05 Dana

Dana képe

Azt olvastam, hogy Kínában, az egykepolitika miatt borzasztóan eltolódtak az arányok, és a férfiak tök későn nősülnek (ha ugyan), ami szöges ellentétben áll a korábbi szokásokkal.

Amúgy az én kedvenc, talán utópisztikusnak mondható írásom Fekete Gyulától a Szerelmesek bolygója, ahol a Naprendszerünkben található egyes bolygókon más-más társadalmi berendezkedés jellemző, az életvitel, -stílus is eltérő; cél, hogy mindenki megtalálja a boldogságát. (Ha például híres író akar lenni, akkor elköltözik a Mars megfelelő szektorába, ahol egy hónapig ünnepelt író, másik tizenegyben pedig rajong az aktuális sztáríróért.)

***
"I'm blackening pages, but I don't know if it's writing." -- Leonard Cohen

k, 2016-02-09 09:11 Kentaur

Kentaur képe

Azért lehetetlen, hogy ne legyenek nők, mert az emberi faj alapvetése a női nem biológiailag. Minden emberi magzat először nőnek "készül", és csak a fejlődés egy későbbi fázisában lép működésbe az Y kromoszóma, ezért van a férfiaknak egy számukra funkció nélküli testrésze: a mellbimbó. Az XX-ben nincs Y, viszont az XY-ban van X, az X olyan alapvetés, ami nélkül nem létezne ember. Egyébként pedig a tudósok a férfiakat tudnák helyettesíteni ma, de a nőket nem. A férfiakat már helyettesítették is, klónozásnak hívják. Dolly bárány nőnemű volt, hímneművel nem ment volna.
Egy férfi nem tudna szülni vagy kihordani semmiképpen, mert olyan alapvető dolgokat kéne hozzá megváltoztatni, mint a teljes izomzata, a csontozata, vérképzése, hormonháztartása, hogy ha ez megtehető lenne, akkor az egy nő lenne, nem egy férfi: a férfiak hasi izomzata egyszerűen szétszakadna a terhesség elég korai fázisában, tolóizmaik nincsenek, a csípőcsontjukon keresztül egy koraszülött férne ki maximum, mondjuk ez megoldható császárral, a terhesség fennmaradásához hormonoknak kell termelődniük, amit a férfiak nem termelnek, ez talán megoldható mindennapos hormoninjekcióval. Az már bonyolultabb ügy, hogy hogyan készítünk mesterséges méhet, hogyan vesszük rá a férfiak szervezetét, hogy a vérben a tápanyagok és az oxigén egy részét a mesterséges méhlepényhez szállítsa, és hogyan helyettesítjük a teljes hasi izomzatukat egy kitartó és rugalmas izomzatra, hogy ne halljanak bele a negyedik hónapba. Szó-szó:mesterséges méhet még nem tudunk csinálni, meg sem közelítettük ezt a bonyolult szervet, holott a génsebészettel elvileg bármikor készíthető egy új ember. A mesterséges méhet mondjuk el tudom képzelni, hogy a közeljövőben megvalósítják. De semmi értelme nem lenne belerakni egy olyan lénybe, aki testileg teljesen alkalmatlan ennek hordozására, inkább akkor maradna valamiféle mesterséges közegben a mesterséges méh. Ennek az lenne az eredménye, hogy igazából férfiakra sem lenne szükség, elég lenne egy elég nagy génállomány, és a mesterséges rendszer gyárthatná az embereket.

----------------------------------------------------------------------------

"L'homme n'est rien, l'oeuvre – tout." (Az ember semmi, a mű – minden.) Gustave Flaubert.

k, 2016-02-09 10:34 Ovidius

Ovidius képe

Azt gondolom, hogy az általam említett Szexmisszióhoz hasonlóan bebizonyítottad: a férfiak teljesen kiválthatók az élővilágban... :D El kell kezdenünk megkeresni a helyünket... Részemről megyek a konyhába, mert mosogatni kell...

 

 

 

 

----------------------------------

Minden szélmalom ellenfél!

k, 2016-02-09 11:06 Kentaur

Kentaur képe

Előfordul az állatvilágban, hogy nincsenek nemek, olyankor klónozáshoz hasonló folyamat zajlik:osztódás. De ez nemhiába csak az egyszerűbb létformáknak megfelelő: nem kedvez a gyors fejlődésnek és alkalmazkodásnak, mert semmi nem biztosítja a változatos és ettől erős génállományt, legfeljebb a mutáció.
Ha nemváltás történik (néhány halnál, csigánál előforduló jelenség), akkor tudtommal mindig nőstényből vált hímmé az állat, a lentiek fényében már egyértelmű, miért.

De azért tiltakozom, a férfi az egy csodás lény, roppant érdekes "elváltozása" a fajnak. :-)

----------------------------------------------------------------------------

"L'homme n'est rien, l'oeuvre – tout." (Az ember semmi, a mű – minden.) Gustave Flaubert.