Tanulságok, mert le kellett vonni és nem érzem magam kevesebbnek

Szóval!
Legmélyebb tiszteletem mindenkinek. Újfent.

Két novellán vagyok túl és kaptam hideget, meleget (mindkettőt indokoltan). Elláttak tanácsokkal, amiket nem fogadtam meg és el is buktam a magam kis játékában. Ahelyett, hogy most egy újabb műnek állnék neki (amit ugyanúgy és ugyanazon okokból elszúrnék), inkább a meglévőket csiszolom tovább olyanra, amilyenre eredetileg kellett volna.

Az Égi Lány már elkészült, nem tudom, hogy az oldal kijelzi-e, de az már egy javított változat.

Picit szomorú lettem, amikor láttam, hogy nem akart a Dicsőség és Barátság üzenete átjönni. Aztán elkezdtem azon gondolkozni, hogy volt-e különösebb üzenni valója. Ha volt is, azt elborította a hibák és a figyelmetlenség masszája, amit elkerülhettem volna egy harmadik, negyedik, esetleg ötödik átolvasással.
Szeretném azt is még megemlíteni, hogy az általatok adott tanácsok be nem tartásával nem akartam tiszteletlen lenni. Ha valaki ezt így érzi, attól most kérek bocsánatot.

Remélem, hogy olyat tudok a jövőben alkotni, ami nem tekinthető "fárasztásnak". :)


...ja igen, a térkép (amit ugye bárki képes csinálni is felcímkézni)! :)

Elkészült egy javított vázlat, véglegesített nevekkel.
Kisebb, de még így is nagynak számít (http://img809.imageshack.us/img809/1993/5pis.jpg).

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

v, 2013-11-10 15:14 Elisabeth Lilia...

Elisabeth Lilian Blake képe

Cáfolom, hogy bárki tudna térképet csinálni: én nem! :D Bár már rengetegszer megpróbáltam, de a kezem és a rendelkezésemre álló eszközök sosem voltak képesek beérni a fantáziámat (G. Lucas után szabadon), gondolatban festhettem akármilyen lenyűgöző képet, a valóságban mindből egy definiálhatatlan paca lett. Jobb híján kénytelen vagyok vizuális "segédeszközök" nélkül dolgozni. :D

Bevallom, nekem az ötleteid nagyon tetszenek. A tálalással szerintem is akadnak gondok, de egyik sem olyan, amit ne lehetne kiküszöbölni. (Vigasztal, ha azt mondom, ennél százszor rosszabbat is olvastam már?)
Lehet, annyira akarom a fantáziavilágot, hogy ritkán válogatok, a hibák csak nagyon ritkán tudnak elrettenteni egy szerintem jó történettől. Szeretek ilyesfajta "meséket" olvasni, kell az a menekülőút, és többek között ezért nem tudok realista történeteket írni. :)
Figyelj jobban a nyelvtani, fogalmazásbeli részére, és biztos lehetsz benne, hogy legalább egyvalakit nem "fárasztasz". ^^

♠~♣~♥~♦ http://sirainportal.qwqw.hu ♦~♥~♣~♠

Bármit mondasz vagy teszel,
Halandó vagy − s az is leszel.

v, 2013-11-10 17:00 Roah

Roah képe

Boenosz nocsesz. :)

Sajnos Dórit ritkán látom mostanság fent, de mint általában, megint elkövetett tegnap néhány sort, ami ugyan még nem megy a fejemből - na jó, az eleje igen -, de muszáj idemásolnom neked.

Nyilván az írásodnál is olvastad. Nyilván láttad.
De vajon értetted-e? ;)

Ez az:

"El vagyol tévedve, teee! :) Nekem meg hatvanmásodperces memóriám van, így ne várj neveket. (Ha valaki tudja, javítson ki, köszönöm!)
Ezért meg nem mondom, kinél olvastam, miszerint a szerző álljon úgy a történetéhez, hogy ő nem író, hanem mesélő. Ez a nehezebb szerep. Ezt ugyan a többiek is mondták, de te kissé másképp látod a dolgokat. A mesélő nem az, aki egy tündérmesét összetesz. Nem, ő a vándor, aki egy hideg, esős napon beül a kocsmába, a tűzhöz kér egy széket és nekikezd a mesének. Annak az igazinak, amit szóban kell előadni, és úgy, hogy a közönség ne álljon fel az első tíz perc után, hanem maradjon egész estére. Hogy a végén kapjon vacsorát, mert megfizetik neki a történet fejében. Na, ha ezt sikerül megalkotni, már csak le kell írni. És ha eléred ezt a hatást az olvasóknál, képes vagy távolból is a "tűzhöz ültetni" őket és ott tartani egész esétre, hogy a végén járjon a vacsora (és egy kupa bor is), akkor ugyan már mindegy, miként jellemzed magad, de elérted azt, ami ebben az írás nevű huncutságban az egyik legfontosabb. Utána jön minden más.
A mesélő nem kevésbé lebecsülendő szerep, és amíg ilyenek a visszejelzések, nem egészen megy ez. Mert akkor nem csiszoltad addig, amíg tehetted volna, hogy a legjobbat hozd ki magadból, és jogosan zúgolódik a közönség.
(Egyébként ha vannak típushibáid, amikről azt mondják a többeik, azok, írd fel egy lapra. Ha kész a történet, végigmész a listán, megnézed, javítottad-e mindet, és máris jobban állsz.)"

Mire vársz még? :)
Írj hát, írd át, vagy ahogyan jól esik. Csak írj - minden szóval gyakorolsz. Na. :)

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

v, 2013-11-10 19:38 Sren

Sren képe

Csatlakozom Ro-hoz.
Nem szívesen, mert… mert nem.
Hogy miért?
Nem igazán jön be, hogy blogokat kommentálunk írások helyett; lelkizgetünk érdemi munka helyett. De ez csak az egyik ok.
A másik, amit Ro is pedzeget – ha írni akarsz, írj. Ne rajzolgass, ne blogolgass, ne a közösség örökké változó véleményét kurkászd, ne dekázz: írj.
Aki író, dolgozzék szavakkal.
Ha meg rajzolni akarsz, rajzolj.
Vagy üld meg egy s*ggel a két lovat, lelked rajta. De ez esetben, hidd el nekem, valamelyik nyereg mindig szebb vagy randább lesz a másikhoz képest – mások szemében, és véleményükkel örök konfliktusban lévén sosem fogod tudni eldönteni, melyik az igazi; tévelygő leszel egész életedben. Ezt akarod?

(Persze ez nagyon sarkos vélemény. Mindenki dekázgat több-kevesebb ideig – egész pontosan addig, míg meg nem látja a saját ösvényét, amiről aztán nem fog letérni soha. Én is dekáztam régen. Lerajzolgattam a karaktereimet, részleteket a világukból. De ezt itt senki sem látta – miért érdekelt volna bárkit is? Továbbá: ha jótanácsokat – vagy épp két rohadt nagy pofont – kaptam egy-két novi után, nem blogban kezdtem nyafizni, hanem egy újabb művel válaszoltam a kihívásra. Úgy, ahogy ajánlották. Mármost, ajánlás, mint olyan: a Karc, nyolcadik éves fennállása óta mást sem ajánl: írj rövidet. Ha rövid novellák írása közben nem tanulod ki az írástechnikát, a dinamikát, a történetvezetést, akkor mit gondolsz, a meséd sokadik része kit fog érdekelni? Mondom mindezt úgy, hogy Te még az alap fogalmazással is hadilábon vagy, nemhogy az említettekkel kapcsolatban… És itt csatlakozom Ovidiushoz a kesernyés fejcsóválásban.)

„A hullámokat az számlálja, aki sötétben hallgatja a hullámverést – és nem az, aki látja a Tengert.” /Weöres Sándor/

Te még csak számlálgatsz. Keresed az utad. AZT nem ez a térkép fogja megmutatni.

(Esetleg blogolás helyett elkezdhetsz ÉRDEMBEN válaszolni a hozzászólóknak; annak is, akit válasz nélkül hagytál. Így volt kényelmesebb…? Esetleg vérkomolyan átnyálazhatod a GyÍK-ot, és a másik, Ro által linkelt segédletet, no meg az oldal további, írással foglalkozó fórumait. Abból lehet némi hasznod. Persze, ha Te csak buksisimire hajtasz, meg a térkép elismerésére, akkor blogolj, linkelj. Tök szép a térkép, ügyes vagy. De az itteniek kevés kivétellel NEM ettől fogják beleélni magukat a világodba. Hanem ha hozzá méltóan, érzékletesen megírod.)

______________________________________________________________________________________________

A szürrealisták és köztem az a különbség, hogy én szürrealista vagyok.

/Salvador Dalí/

h, 2013-11-11 16:43 Zora

Zora képe

Cáfolok! Az írást ÉS a rajzolást csak anyagilag nem lehet bírni együtt. :DD

------------------------------------------

v, 2013-11-10 20:42 GColt

Én írnék kicsit a térképről.
Sokszor hiányolom a könyvekből a térképeket, mert eléggé vizuális típus vagyok, és már egy egyszínnyomott térkép is sokat segíthet. Ha te is vizuális típus vagy, akkor egy jó térkép elkészítése után tudsz majd írni róla, sokat.
Most a könyvet hiányolom a térképből 8)
- Egy országokat mutató térképnek fontos része, hogy megmutatja, milyen korszakot ábrázol. Ha végignézel egy történelmi atlaszt, láthatod, hogy mennyiszer változott egy-egy ország területe, szóval a "mikor" nélkül nincs értelme. (Ezzel meghatározol egy idősávot, és azt, hogy volt előtte is, és lesz utána is. Adják magukat a témák, miért lett így, és ez hová vezethet?) Na most, a szabvány fantasy valami kora középkor szokott lenni, de sokkal izgalmasabb, ha olyan korszakot választasz, ahol változás van, és a régi rend harcol az újjal. Ipari forradalom, felfedezések kora, vagy egy nagy birodalom részekre szakadása mind-mind érdekes, dinamikus környezetet ad.
- Kellene valami lépték, ez valószínűleg nem az egész bolygó térképe. Ez meghatározza a történetek időkeretét is, egyik helyről mennyi idő alatt lehet eljutni a másikba, távolsági kommunikáció problémái stb...
- Egy térkép alapban tartalmaz domborzati és éghajlati adatokat. Ebből következtetni lehet az adott terület gazdaságára, abból meg az ott élők fejlettségére. Pl. tundrás területen nem lesz komoly városi kultúra, olyan országokban, aminek hosszú a tengerpartja, jellemző a hajózás és a kereskedelem, kalmár típusú népek lakják, míg hegyekben bányavárosok létesülnek, alföldeken mezővárosok és falvak, mindegyik más településtípus, és megvannak a jellemző karakterei, alakjai, épületei.
- Történt-e valami jelentős változás, ami befolyásolja a történeteket? Pl. volt egy globális felmelegedés korábban, kb. a mai hőmérsékleti viszonyok voltak a Földön, ennek következtében túlszaporodtak az északi népek, aminek a következményei ugye a viking támadások lettek. De ilyen volt a Fekete-tenger vízszintjének növekedése is, ami szintén komolyan beleszólt a helyi közösségek életébe. De ilyen lehet hosszú ideje tartó szárazság is, ami egy vidék népének elvándorlását indítja be.
- Ha van domborzat, és vannak folyók, a városok helye, mérete és kinézete körülbelül adja magát.
- Az előzőek megléte esetén nem nehéz vallásokat elhelyezni a térképen. Minél kevésbé természeti egy nép, annál jobban haladhat a monoteizmus felé.
- Végezetül fontosabb események helyét is be szokták jelölni, pl, csatahelyeket.
- A térképen elhelyezett illusztrációkkal utalhatsz a korra. Pl. gálya-vitorlás-gőzhajó, épületekről vázlatos képek, emberek stb...

*****

- Nincs olyan, hogy sürgős, olyan van, hogy későn szóltál...

v, 2013-11-10 21:53 Jeffrey Moon

Jeffrey Moon képe

Rendben... akkor...

Elisabeth Lilla:
Nagyon örülök, hogy tetszik az ötlet. Az elsődleges célom ez is volt, hogy magát az ötletet bemutassam, apránként megtöltve ezt a térképet élettel.
Az "akárki tud térképet csinálni" motívum az mindössze egy válasz egy hozzászólásra, mert ez kifejezetten bántott, hogy lenézik (nem is az, hogy kidolgozatlannak találják, mert igenis vannak motívumok, amiket még nem dolgoztam ki).

Roah:
Az írás a célom, tágabb értelemben az alkotás. :)

Sren:
Lehet, hogy félreérthető volt a blog tartalma. Nem nyafogni akartam, csak a ,,nagy csendet" követően beismerni, hogy hibáztam és igyekszem képességeimhez mérten tanulni belőle.
Most pontosan azt csinálom. ,,Egy s*ggel a két lovat." Annyi különbség van, hogy én mindkettőt élvezem. Nem akarok tévelygő lenni, mert tudom, mit akarok: teremteni egy világot, amihez hozzáadom a saját történeteimet ÉS ha valaki mást is megihlet, akkor ők is képesek legyenek hozzáadni.
Ha voltak olyanok, akiknek nem válaszoltam a kérdéseire az egyrészt azért volt, mert azokat más művekben akartam megválaszolni. Nem kényelemből.
Alapvető hibákról: hadd fogalmazzak úgy, hogy elismerem ezeket a hibákat, de a lehető legjobb okom van rá. Először mutatom be az ötleteimet kívülállóknak és ettől tipikusan egy olyan ember leszek, aki azért ront annyit, mert nagyon jóra akarja csinálni. A stressz (esetemben a ,,Vajon mit szólnak majd hozzá a profik?" előhangú érzés) hibákat von maga után. Talán ennek tudatában kezdem el a bekapott pofonokat értékelni mostanság (ki nem tört még le egy rossz kritika után?).

GColt:

 • Kort még nem lőttem be, de valószínűleg nem fogom az első köteteket "nulladik évként" jelölni. :)
 • Eredetileg egy bolygó akart lenni, de aztán úgy gondoltam, hogy a határon lévő erődökkel lehetne a jövőben kezdeni valamit. Szóval inkább kontinens-méret.
 • Itt egy kis kifejtős rész következik. A Thaig Szövetség itt konkrétan az Európai Úniónak felel meg. Egyenként szuverén államok laza (bár itt az EÚ-hoz mérve szorosabb) szövetsége, melyeknek saját kultúrája van. A Rhuuk Pusztaság sztyeppés övezet, nomádok lakják. A Daal Szövetség már egy birodalomnak megfelelő képződmény (egy nagyra nőtt Velence, vagy egy kisebb Brit Birodalom). Az Emírség adja magát, az Ingovány is, a Védművek is. A Jhiddish már rázósabb téma. Nem árulok el nagy titkot, hogy izraelita mentalitású nép, (egyelőre) saját állam nélkül. Azért használom a ,,mentalitást", mert a hitük szerint túléltek egy globális katasztrófát és magukat a kiválasztott nép leszármazottjainak tartják.
 • Domborzat VOLT az eredetin (a V1-es jelzésűn :)), de itt már kényelmes voltam és egy elnagyolt politikai térképen ábrázoltam az államokat.

 • Nem vagyok szerző. Csak egy hülyeségeket összeíró ember...

  Verejték és fájdalom

  h, 2013-11-11 05:30 Roah

  Roah képe

  Női logikám azt mondatja velem, hogy hibás a sorrend; talán ezért akadtál el.
  Egy farmert sem zsebnél kezdünk el varrni, ahogyan nem egy meglévő frizurához keresünk fejet, koponyát.
  Jó a térkép, de csak mint irány, amint GColt és Zsuzsi is írja, iránytűféleség, de aztán itt annyi is.
  **Az írás nem olyan egyszerű, mint programmal elkészíteni egy térképet. (Így érették nálad a térkép-készítés folyamatát, és nem degradálóan! Nem mindegy, hogy idd ki a bilit, vagy vidd ki a bilit.)

  A meseszövés nem egy gépi tett, hanem humánus és emberi.

  A két paripa esete nagyon találó! Frankó, ha a párhuzamhoz ragaszkodsz, csak olyan rizikós a cselekmény, mint a devizahitel: eltart egy darabig, amíg megtanulod a banki-számháborúsdit. Vagy belebuksz, vagy eltart néhány évig, mire kikecmeregsz belőle. Ha mákod, esetleg tehetséged van, össze is jöhet akár, úgy tizenév alatt biztosan.

  Ne ragadj bele a térképedbe! A szavakba kapaszkodj végre, és láss munkához!

  Vagy várjá...

  Nem szeretnék könyöklő, tolakodó, szempopsi billegtető lenni, de fel kell tennem egy kérdést: te nem tudsz gyakorolni? Úgy értem, nem sikerülne az a bizonyos átírás, mert gőzöd nincs, miként kezd el?

  --------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

  "Nagy szeretet fél, apró kételyen:
  S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

  h, 2013-11-11 07:11 Jeffrey Moon

  Jeffrey Moon képe

  Tudok gyakorolni és megvan a kép a fejemben. Az egyetlen jelenlegi gond, hogy túlértékeltem a képességeimet és puszta ötletek tömkelegére (karakterekre, apránként bemutatott kultúrákra) akartam építeni.
  Hiába van egy szilárd (de legalábbis egy össze nem dőlő) alapom, ha a ház falai nem bírják a tetőt.

  Éppen ezért szeretném újraírni az előzőeket, hogy magamnak is felkarcoljak egy olyan minimum szintet, amit eddig nem ütöttem meg.

  A térképemen már semmit nem akarok változtatni, vagyis már nem vagyok ,,beleragadva". :)


  Nem vagyok szerző. Csak egy hülyeségeket összeíró ember...

  Verejték és fájdalom

  h, 2013-11-11 11:52 Ovidius

  Ovidius képe

  Kezdjük a jobbal...

  A térképed - főleg az első változat, ami félig kinyír egy sima PC-t, mire letöltődik... - egy kellemes szinten elkészített formátum. Miattad elővettem két nagy fantasy könyvemet és megnéztem az (térkép) illusztrációkat. Mint magyar kiadásoknak, elvileg magyar grafikus készítette, vagy legalábbis magyarította a térképek szöveges részét.

  Az első a Gyűrűk Ura trilógia. Nekem az 1981-es magyar őskiadás van meg a Gondolat Kiadótól. Óriási nevek vannak a mű magyarítása mögött (Göncz Árpád, Réz Ádám, Tandori Dezső). Nos a borítót, kötéstervet és térkép illusztrációkat Vida Győző (ifjúsági művek ismert grafikusa) készítette.
  Itt a könyv(ek) elején készült kétszer két oldalnyi térkép Középföldéről. Klasszikus, régies stílusú rajzszerkezet, de a betűk kicsit zavaróan modern tipográfiát képviselnek. Ez utóbbi például nincs összhangban a művel.

  A másik Ursula K. Le Guin: Earthsea tetralógiája. A művek kiadásának sorrendjében a következők illusztrálták:
  - A Szigetvilág varázslója 1989-es Móra könyvkiadó munkája. A fedelet Kolonics István
  készítette, a képszerkesztő Szecskó Tamás volt. A térképek a könyv belsejében elszórtan
  helyezkednek el. Nem különösebb a kidolgozottságuk, a térképszövegek rovásírás karakterű (a
  művel összhangban levő), de magyarított nevek.
  - Az Atuan sírjai 1991-es kiadás Móra Ferenc Könyvkiadótól. A fedél Jantner János -ragyogó -
  grafikus, a képszerkesztő Kiss Tibor volt. Itt a könyv végén van két oldalnyi rendkívül egyszerű
  szerkezetű vonalas rajz Atuan labirintusrendszerének nagyobb és kisebb léptékű bemutatására.
  - Az A legtávolibb part 1991-es kiadás a Móra Könyvkiadótól.Az elején van egyetlen oldalnyi, az
  első kötetben látott térképpel megegyező stílusú rajz.
  - A Tehanu szintén Móra Könyvkiadó által 1994-ben jegyzett könyv. A fedéltervét szintén Jantner
  János készítette, belső illusztráció nincs.
  A könyvek a Galaktika Fantasztikus Könyvek sorozaton belül készültek.

  Ami miatt ezeket a példákat felsoroltam, a következő:
  - A Gyűrűk Ura térképei csak kevés, inkább földrajzi jellegű tájékoztatást adnak. Ennek megfelelően a kalandok, az utazás, a harci helyszínek értelmezéséhez ad segítséget.
  Az esetlegesen kivehető hatalmi-politikai összefüggések csak az olvasott mű ismeretében jönnek ki, illetve helyezhetőek el térben (és időben). Tulajdonképpen egy ilyen komplex műnél elképzelhető lenne több illusztráció. Mivel nem láttam eredeti angol nyelvű kiadását, nem tudom, hogy Tolkien készített-e többet, vagy nem. Az bizonyos, hogy Lin Carter Tolkien monográfiájában elég sok leírás van a helyszínekről - illetve azok valós és mitológiai hátteréről - de térképeket nem mutat.

  - Az Earthsea sorozat térképei, rajzai gyakorlatilag ugyanazt mutatják. Egy kevés útbaigazítást arról, milyen világ ez. Arra elég, hogy azt a bizonyos szigetvilágot nagyjából megmutassa, a többit az olvasó fantáziájára bízza - tökéletesen érthető és helyeselhető módon.

  Különösebb mondanivalót nem akarok beleerőltetni ebbe az írásba. Bízom abban, hogy valamilyen útbaigazítást adott egy illusztrációs koncepció kialakításához (főleg, ha megnézed az ajánlott művekét).

  Az írással már más a helyzet. Lehet, hogy összerakom konkrétabban a véleményem, de úgy gondolom erre autentikusabb emberek vannak itt a Karcon, a szerkesztők és a kiforrott írók személyében...

   

   

   

   

  ----------------------------------

  Minden szélmalom ellenfél!

  h, 2013-11-11 12:25 Sren

  Sren képe

  Úristen, a Szigetvilág varázslója! Ovidius, de jó, hogy mondod! Régen megvolt nekem, aztán kölcsönadtam... sose láttam többé. Most van egy nagyon klassz antikvárium a szomszéd kisvárosban, talán be tudom szerezni. Ezer hála és köszönet, amiért eszembe juttattad! :)))

  ______________________________________________________________________________________________

  A szürrealisták és köztem az a különbség, hogy én szürrealista vagyok.

  /Salvador Dalí/

  szo, 2013-11-16 19:34 Ovidius

  Ovidius képe

  Jajj!...
  Majdhogynem elfelejtettem... Most 19.35-kor kezdődik a FilmBox nevű adón a Földtenger kalandorai címmel az Earthsea tévéfilm változata. Már láttam, de őszintén szólván, elég vegyes érzelmeket keltett. Azt hiszem sem a főhős karaktere, sem a történet igazi varázsa nem jött át...

   

   

   

   

  ----------------------------------

  Minden szélmalom ellenfél!

  h, 2013-11-11 12:45 Bloody Dora

  Bloody Dora képe

  A GyU vonatkozásában ezt mondjuk tudom: Tolkien nem készített térképet. Egyet sem. A fia készítette azokat, amik a könyvekben láthatóak (és a filmben is), illetve ennek egy első verzióját (a nevek pirossal meg picit furcsábbak a vonalak). A későbbieket neves angol grafikusok rakták össze, illetve ma már van egy könyv is, ami a Középföldi térképek gyűjteménye (Középfölde atlasza vagy mi a cím).
  http://bookline.hu/product/home!execute.action;jsessionid=pvhx00jWgYPxSirhHCq7lA**?_v=Karen_Wynn_Fonstad_Kozepfolde_Atlasza&id=25673&type=22
  Ez az. De ez a teljes univerzumon és Tolkien hatalmas munkásságán alapul, a térképet utólag rajzolták a leírtakhoz.
  A Szigetvilág'-ot gyűjteményes Szukits kiadásban olvastam, a térképek benne vannak, de valahol a végén elrejtve, pl. az Atuan sírjai végén jöttem rá egy véletlen során, hogy van hozzá. Azért nem lehetetlen megoldani nélküle, én olvasás közben simán rajzolok térképet a fejemben. És én úgy emlékszem, itt már modern tipográfiájúak a nevek, de lehet, hogy tévedek.

  _____________________
  Dr. Bloody Dora

  h, 2013-11-11 10:00 Bloody Dora

  Bloody Dora képe

  Hmm... Rendszer. Bár az azért jelentős előnnyel indult, mert ott volr már rá több novella, kisregény és egy regény-fél. Meg aztán lett hozzá egy csapat. És van privát szerkesztője, aki üti a fejét, hogy fejezze mán be, mert látni akarjuk.
  Ó, mindegy. Ismerem az ilyan nagy svungos kezdeményezéseket, és tudom, milyen az, amikor valaki egy világot először megalkot térképen (globális), majd kiemeli két aprócska szegletét és ír rá két novellát (részlet). Szerintem Indiék még emlékeznek rá, az egyetlen világ, amiből egy darab fa van kidolgozva, de az mindenestül (ökológiája, mikrobiológiája, élősködői, kommenzalisták, genetikája, evolúciója, rendszertana). Aztán ennyi. De ebből az egy fából simán levezethető egy fél térkép, néhány történelmi összefüggés, földrajz is. Csak eddig se jutottam, mert minek. :)
  Mi nem elrettenteni akarunk, vagy lebeszélni arról, ami neked tetszik. Sőt. Csak a magunk példáján láttuk már, mi lesz az ilyen próbálkozásokból. Aquabacca vulgarist nem sajnálom, de a Rendszer mondjuk egy nagyon jó próbálkozás volt, és nem szabadott volna engedni, hogy az időhiány miatt elvigye a víz. Azt hiszem, ezért mondjuk, hogy hagyd a kozmetikázást, mert különben nem lesz a végén eredménye. Ritka az, hogy mégis (pl. Norbi óriásregénye).

  _____________________
  Dr. Bloody Dora

  sze, 2013-11-13 17:41 Lao-ce

  Lao-ce képe

  Fejezzük már be ezt a "buksisimogatást"!
  Itt mindenki úgy viselkedik, mintha a szerző gyengeelméjű lenne, akit óvni kell az igazságtól, pedig csak arra van szüksége, hogy valaki megmondja neki, hogy mik a hibái.
  Megy itt a polémia a térképen, a szerző nagy büszkeségén, ami egy szikkadt kiflit sem ér. Ilyent bárki összehoz a legolcsóbb grafikai programmal is, max.10 perc alatt. Mi ez a térkép? Pacák és beléjük írt kitalált nevek halmaza. Mi ebben a teljesítmény? Mire büszke az "alkotó"?!
  GColt írta le a "frankót": majd ha lesz egy könyv, amihez tartozik egy térkép, akkor lesz miről beszélni. De amíg csak könyv nélküli térkép van, addig csak a szelet kaszáljuk.

  Tessék:
  A megrajzolással, regisztrálással, feltöltéssel együtt nem volt negyed óra:
  https://imageshack.com/i/0yp4u7j

  Persze lehet finomítani, éleket simítani, betűtípusokkal játszani, színárnyalatokat variálni - de könyörgöm: ennek mi köze az irodalomhoz?!
  Tényleg nem akarom megbántani a szerzőt(?) de rettenetesen szeretném megérteni a gondolkodásmódját, mert ilyennel még nem találkoztam. Valaki rajzol egy térképet, majd feltölti egy irodalmi közösség oldalára, és azt várja, hogy irodalomként véleményezzék a teljesítményét - miközben gyakorlatilag nem tud fogalmazni. Mintha egy ping-pong edzésre becsattogna síléceken, és megkérdezné, hogy "na, milyen ping-pongos vagyok?".
  Vagy mintha egy képzőművészettel foglalkozó társasághoz beállítanál, és vinnél egy papírlapot ami le van írva, hogy mit akarsz megfesteni, majd elvárnád, hogy elismerjék a festői tehetséged, az alapján, hogy milyen választékosan le tudod írni, hogy pld. " bal alsó sarokba egy csodálatos szomorúfűz kerül majd, amelynek árnyéka jól fog látszódni a víztükrön...". Aztán, amikor azt mondják, hogy "oké, de magyarázd, hanem fesd meg és mutasd meg!", akkor nekiállnál erősködni, hogy "de aszért így leírni sem semmi teljesítmény".

  _____________________________________________________________________________

  "Lásd meg a bonyolultságban az egyszerűséget!" Lao-ce
  "Adj valakinek hatalmat, és megtudod ki ő."

  k, 2013-11-12 21:26 Z. Cz. Domonkos

  Nekem tetszenek a történeteid. Nyilván vannak hibáid, mondjuk nekem nem igen tűnek fel, valószínűleg (sőt biztos) azért mert én is elég rosszul írok :) De hát azért vagy itt hogy fejlődj, Nem?
  Ami viszont nem tetszik: az a térkép. A nevek elég gagyik, az meg hogy a modern államoknak/unióknak a hasonlatára találtad ki az országokat egyáltalán nem testszik (persze ez csak az én véleményem nyilván van olyan is akinek ez bejön).
  És tényleg nem nagy szám a térkép, nem azért mondom, hogy fikázzalak de ez van. Persze a célnak megfelel, tájékoztatja az olvasót de ne sértődj meg ha nem ájulnak el tőle mások :)

  cs, 2013-11-14 18:20 Para Celsus

  Para Celsus képe

  Jhiddish kolóniák??? JIDDIS kolóniák? Te most anti- vagy filoszemita vagy? (Vagy csak szimplán hülye nevet találtál ki?) :D :D

  "..ja igen, a térkép (amit ugye bárki képes csinálni is felcímkézni)! :) " - pontosan így van, vazze. Ügyülü Birodalom, Vizelet-tenger (a tengerek nevét kötőjellel írjuk egyébként), Közmunkás Goblinok Lapáttámasztó Köztársasága - ha nincs mögötte normálisan megírt sztori, akkor az egész egy halom szó meg színes paca. Mint egy dadaista vers. Csak te - azt hiszem - komolyan veszed a magad dolgait, ellentétben a dadaistákkal.

  "Picit szomorú lettem, amikor láttam, hogy nem akart a Dicsőség és Barátság üzenete átjönni. Aztán elkezdtem azon gondolkozni, hogy volt-e különösebb üzenni valója. " - szóval még te sem tudod, de azért szerencsétlen olvasódnak tudni kell.


  "The Rainmakeeeer!"

  cs, 2013-11-14 22:07 Jeffrey Moon

  Jeffrey Moon képe

  Sem anti-, sem filoszemita nem vagyok. Távol álljon tőlem.

  De örülök, ha felhozzák őket témának, akkor mindenki elkezd okoskodni és olyat feltételezni, aminek semmi köze sincs a valósághoz.
  Gratulálok.


  Nem vagyok szerző. Csak egy hülyeségeket összeíró ember...

  Verejték és fájdalom

  szo, 2013-11-16 10:57 Sren

  Sren képe

  *szomorú sóhaj*

  "Egyszer dolga akadt a Napnak, így szól a régi mese, és megkérte a Holdat, világítson helyette, amíg visszatér. A Hold vállalta, világított. Amikor végzett a dolgával a Nap, visszament. Szomorú Holdat talált, aki keservesen panaszolta mindazt a szörnyűséget, melyet a rövid helyettesítés alatt látott. Nem csoda, hogy a nappal meglepte szegényt. Ő egyértelműbb dolgokhoz szokott. Az éjszaka gyilkosai, rablói kegyetlenek, de tettüket vállalják. Amikor a Nap az ég ura, minden bonyolult, alattomos és nem kevésbé kegyetlen. Csak hosszadalmasabb. Mire megérted, hogy melletted rabolnak, ölnek, már semmit se tehetsz. A Hold szájából áradt a panasz. Akkor a Nap iszonyú haragra gerjedt. Gorombán ráripakodott az elkeseredett Holdra. Mit gondolsz, mit kiabált neki?
  (...)
  Azt kiáltotta: öreg pajtás, nem az a dolgod, hogy panaszkodj, hanem, hogy világíts."

  /Fejes Endre: A fiú, akinek angyalarca volt/

  ______________________________________________________________________________________________

  A szürrealisták és köztem az a különbség, hogy én szürrealista vagyok.

  /Salvador Dalí/

  szo, 2013-11-16 11:22 Ovidius

  Ovidius képe

  Csodálatosan szép válasz volt!
  Engedelmeddel hozzátennék valamit.
  Tegnap megnéztem Szerb Antal Pendragon legendájának remek filmváltozatát Latinotvits Zoltánnal és Darvas Ivánnal. Az a furcsa érzés, ami végigkísért az egész filmen, a befejező kép- és hangsorokban nyert igazi értelmet. Nem sokat kell magyarázni arról az iszonyatról, ami Szerb Antalt akkor (a mű írásakor) már kísértette, - Rejtő Jenőhöz hasonlóan: lásd Csontbrigád... - mintegy előrevetítve szörnyű, értelmetlen és minden embert megalázó halálát.

   

   

   

   

  ----------------------------------

  Minden szélmalom ellenfél!

  szo, 2013-11-16 15:31 Sren

  Sren képe

  Márkus László az (egyik?) utolsó szerepében bohócnak volt öltözve. Monológja közben lett rosszul, ha jól emlékszem, szúrni kezdett a szíve, de nagyon. Mit csinált? Ragyogott tovább. Hátat fordított a közönségnek, hogy ne lássák sápadtságát, izzadását, nyilvánvaló rosszullétét – és improvizálni kezdett! Olyan dolgokat mondott, ami nem is volt a szövegében, de mondta, mondta, úgy, hogy azt ember el nem tudta különíteni a szereptől. Színésztársai, akik tudták, hogy beteg, látták rosszullétét, szintén improvizáltak, egyikük odalépett hozzá, vigasztalta – persze a szerepbéli nevével: ne csüggedj, Jancsi* bohóc, stb. A közönség nem vett észre semmit. Ők utólag törölgették a szemüket, amikor a színész halála után bejátszották a felvételt.
  Manapság ezt is kevesen értenék. Azt gondolnák: micsoda hülyeség, miért nem kiáltott orvosért? Talán tovább élhetett volna. Micsoda fölösleges heroizmus, képes lett volna meghalni az utolsó szerepért, a közönségért? És ez vajon nem becsapása-e a közönségnek? Satöbbi.
  Pedig ő egyszerűen csak tudta, ahogy az állatok tudnak ösztönösen: lehet még ezerféle fénysugár, de olyan, ami belőle árad, nem lesz még egy. Nem magát sajnálta. A fényt akarta visszaadni, az utolsó erőtlen kis pászmát is. Ez volt a dolga, és a „talán még pár év” bizonytalansága helyett tutira ment. A végzettel szemben vagy így jársz el, vagy sehogy. Persze érződik. De fény.

  Elnézést az eszmefuttatásért. Ovidius véleménye sokat jelent nekem, nekünk. Para Celsusé ugyancsak. Ez nem személyeskedés, mivel sajnos nem is ismerjük egymást, sohasem találkoztunk. Intézhetnénk ezt privátban is, de úgy gondolom, hogy tapasztalt emberek olyan gondolatai, amik másokat is elgondolkodtathatnak, nem számítanak offnak, pláne egy blog alatt. Írásmű alatt nem tettem volna ilyesmit.

  *Nem biztos, hogy pont „Jancsi bohóc” volt, a konkrét névre sajnos nem emlékszem, cirka harminc éve történt…

  ______________________________________________________________________________________________

  A szürrealisták és köztem az a különbség, hogy én szürrealista vagyok.

  /Salvador Dalí/

  szo, 2013-11-16 15:48 Roah

  Roah képe

  De, van, aki nagyon is megérti!
  És csak...szorult a hurok, szorult.

  Zsuzsi?
  Nagyon.

  --------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

  "Nagy szeretet fél, apró kételyen:
  S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

  szo, 2013-11-16 18:06 Sren

  Sren képe

  ... :')
  Tudom, Ro, és annyi mindent mondhatnék, de ez itt etikátlan lenne.
  Inkább adom ide is, Te érteni fogod...
  http://www.youtube.com/watch?v=M7FIvfx5J10

  ______________________________________________________________________________________________

  A szürrealisták és köztem az a különbség, hogy én szürrealista vagyok.

  /Salvador Dalí/

  szo, 2013-11-16 18:26 Para Celsus

  Para Celsus képe

  No jól van, primadonna Jeff, menj vissza a facebookra a tizenhat követőd közé, és meséld tovább, hogy micsoda szemét smartassek a karcolatosok. Hiszen ezt csinálod, nem? Itt meg előadod a "tanulni akarok" dumát.

  Nosza, rajzolj még tíz térképet, amit majd lájkol a sok bölcsész haverod, aztán örülj, hogy te milyen nagy író vagy.


  "The Rainmakeeeer!"

  szo, 2013-11-16 19:46 Jeffrey Moon

  Jeffrey Moon képe

  Hízeleg, hogy utánam néztél! :)

  Elismerem a "smartass" kifejezést és mentségemre legyen szólva, hogy a pillanat hevében írtam és tágabb értelemben használtam (nem a karcolat.hu bírálataként, hanem egy bizonyos személyiségtípus jelzőjeként, a további szókiforgatásokat megelőzendő).

  Az, amit látsz vagy láttál FB-n az egy szelete egy a párbeszédnek és a ,,sok bölcsész haveromnak" gőze sincs, hogy mit csinálok itt (annak az 1-2 embernek maximum, akik hozzá is szóltak ahhoz a bizonyos poszthoz).
  Ahhoz pedig ott kellett volna lenned, hogy halljad miszerint én azt mondtam, hogy nekem, mint kezdőnek nehéz megfelelni az itteni olvasók magasba karcolt elvárásainak.
  Az ötleteimet ismerik (amiket még sehova nem írtam le, csak az a bizonyos 1-2 ember tud róla), az tetszik nekik és ennyi.

  Ha valami ezek után sem tiszta, nyitott vagyok egy délutáni beszélgetésre egy ital mellett egy kellemes helyen.

  ha már itt vagyok...

  Tisztelt Lao-ce!

  Igazat kell adnom neked abban, hogy ez fórum valóban nem az, amit kerestem. Inkább tűnt egy végletekig leegyszerűsített szerepjáték univerzumának alapozásához, mint egy legitim irodalmi műnek. Nekem sem volt tiszta, csak ma reggel (újabb térkép faragása közben, kedves Para Celsus).


  Nem vagyok szerző. Csak egy hülyeségeket összeíró ember...

  Verejték és fájdalom

  szo, 2013-11-16 20:11 Lao-ce

  Lao-ce képe

  Oké, Te tudod, a kreativitás melyik formája okoz neked örömet.
  Ha neked térképek készítése okoz örömet, hát sok sikert hozzá! Legyen benne sok örömed!
  ( Nem gúnyolódom.)

  _____________________________________________________________________________

  "Lásd meg a bonyolultságban az egyszerűséget!" Lao-ce
  "Adj valakinek hatalmat, és megtudod ki ő."

  szo, 2013-11-16 20:14 Jeffrey Moon

  Jeffrey Moon képe

  Nem vettem annak! :)


  Nem vagyok szerző. Csak egy hülyeségeket összeíró ember...

  Verejték és fájdalom

  szo, 2013-11-16 21:28 Lao-ce

  Lao-ce képe

  Helyes. :-)

  _____________________________________________________________________________

  "Lásd meg a bonyolultságban az egyszerűséget!" Lao-ce
  "Adj valakinek hatalmat, és megtudod ki ő."

  szo, 2013-11-16 23:46 Sren

  Sren képe

  Nos.
  Miután mindenki jól megmondta a magáét, ami egyes esetekben bőven több volt az elégnél, szerintem itt pontot is tehetünk a végére.
  Kedves Szerző, kérlek, a kommentek figyelembevételével ezentúl a Karcolaton
  - inkább írj
  - próbáld tiszteletben tartani és érdemben kezelni a hozzád szólókat és a véleményüket, mert a látszat ellenére nem biztos, hogy bántogatni akarnak
  - tájékozódj, vonatkoztass el
  - inkább produktumokkal, semmint a velük történő vajúdás szemléltetésével tájékoztass minket munkád mibenlétéről.

  A blog innen kezdve nem kommentelhető. Ha bárki meg tudná ezt cselekedni, szó nélkül törlöm az egészet.

  ______________________________________________________________________________________________

  A szürrealisták és köztem az a különbség, hogy én szürrealista vagyok.

  /Salvador Dalí/