Poe - segítség!

Kedves Mindenki!
Szeretnék Tőletek segítséget kérni. Tudnátok --bárkit-- akár amatőr kortárs magyar írót említeni, akinek művében felfedezhető E. A. Poe hatása?

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

szo, 2017-07-22 17:22 Sren

Sren képe

Szia!

Nehéz kérdés. Nagyban kábé egymillió ilyen van, de nem nagyon "ugrálnak", mert a Poe-i melankóliára a kritikusok hamar rásütik a "mer' depressziós vagy" bélyegét.
Kicsiben meg, akik hasonló stílusban írnak, inkább hordoznak magukon - szándékosan vagy önkéntelenül - Lovecraft-i stílusjegyeket.

Magam sosem kutattam ilyesmi után, ezért nem is tudok hirtelen ilyent ajánlani - ami hasonló megmaradt bennem, az nem ezért maradt meg, na. Talán Dórink...

______________________________________________________________________________________________

A szürrealisták és köztem az a különbség, hogy én szürrealista vagyok.

/Salvador Dalí/

szo, 2017-07-22 22:35 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Konkrétan amatőr kortárs magyar (mi számít még amatőrnek? Kentaur megfelel?) kell, vagy tényleg bárki megfelelő? Mert akkor mindenki, aki utána élt és alkotott. Gyakorlatilag Poe teremtette meg a modern amerikai irodalmat, de az egész világra hatással volt. Persze nem mindenki követte, sokan bírálták (főleg az angolok, közönségesnek érezték, a monoton rímeit meg egyenesen utálták). Ha már Sren említette Lovecraftot, rá is erős hatással volt.
Főleg két író/költőtípusnál fedezhető fel erősen, akik SF/wierd fiction/miszticizmus témakörében írtak (lásd A holló meg a híres novellái, ennek a vonalnak a továbbélése); illetve a krimiirodalom. Ez persze erősen kérdéses, hogy az egész származtatható-e tőle, de a klasszikus nyomozó alakja az övé, aztán Holmes figurájával A. C. Doyle tette igazán népszerűvé. (Poe nyomozója, Dupin, szintén piszkosul népszerű volt, de a korabeli amerikai sajtóélet miatt nem kapott igazán jó reklámot.) Nem tudom, melyik oldalhoz soroljam pl. Henry Jamest, elvileg eszképista irodalmat írt, de én pont a nem fikciós műveiről ismerem (meg arról, hogy a fél irodalom feldolgozta az alakját - mármint a szerzőt), szóval legyen az első résznél.
Sokan tartják közvetlen mesternek, de ennél sokkal több emberre hatott közvetetten, és nem csak az irodalom terén. De élő, kortárs magyar szerző, aki kimondottan mesterének tartja... passz. (Tandorira hatott, fordította is, de nem kifejezett követője... Sajna a legújabb kortársakat nem követem, bár volt valaki, aki Könyvesen nyilatkozott hasnlót két éve.)

_____________________
Dr. Bloody Dora

v, 2017-07-23 16:07 Sren

Sren képe

Hát ez az én Dórim, a Kis Gyilkosom. *büszke mosoly, nagy cuppanós*

(Lovecraft még írt is Poe-s novellát, olyannyira hatással volt rá.)

______________________________________________________________________________________________

A szürrealisták és köztem az a különbség, hogy én szürrealista vagyok.

/Salvador Dalí/