Tegnap vettem egy izzót, mára kiégett.

Nem tudom elfelejteni ezt a kisfilmet, hiába szeretném. Tegnap vettem egy izzót, ma kiégett. Begurultam, bosszúból felteszem a linket. Nekünk tananyag. Ráadásul úgy tűnik, a poszt apokaliptikus sci-fi kortárs irodalom lett. Akinek van ideje nézze meg.

http://www.youtube.com/watch?v=UmatL75dO3c

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

h, 2011-11-07 19:12 Obb_régi

Nem tudom megnézni, és épp akartam mondani, olyan vagy ezzel a k*rva nagy hírrel, mint az asszonyok, de rájöttem, hogy a kisfilm címe lehet ez a Tegnap vettem egy...

Nem vázolnád, nagyvonalakban miröl is szól?

h, 2011-11-07 19:28 Ndy

Ndy képe

A lényeg, hogy direkt úgy gyártják a cuccokat, hogy tönkremenjenek. A cégek bűntetik egymás közt azt, aki túl hosszú élettartamú eszközöket csinál. Az ezerkilencszázhúszas évek közepén már 2500 óra élettartamot garantáltak egy izzónál, és ekkor jött létre a világ első kartellje, hogy ezt lecsökkentsék. A számítástechnikai cuccokban van egy chip, ami lelövi bizonyos munkaóra után a gépet, de szó van még sokmindenről, például egy izzóról, ami több mint 100 éve folyamatosan ég :)

(No meg a nejlonharisnyákról, amiket újra kellett tervezni, mert nem akartak kiszakadni :) )

--------------------------------------------------------------------

http://www.myspace.com/nexushungary

h, 2011-11-07 20:00 Obb_régi

Aha értem, remélem majd meg is tudom nézni, de már rég világos előttem is a dolog, szinte minden a jótállás után nem sokkal megy tönkre, és ott vannak a gyerekkorom ellenpéldái a Szaratov hűtönk, édesanyámnál még mindig működik, ők még nem karteroltak :), vagy a fekete-fehér tévénk, az Orion, ha jól emlékezem vagy 15-2O-at húzott, és csak már ciki volt azért selejtezték ki, nem pedig, mert bekrepált, a maiak jó ha 3-5-öt kihúznak.

k, 2011-11-08 14:16 Crystalheart

A mi régi böhöm TV-nk még mindig jó. Akkor vettük, amikor még egy ilyen is 150 ezerbe került. Szóval nem ma, de nem is olyan veszett régen, elvileg bőven a tervezett tönkremenetelek idejében, valamikor az évezred elején. Semmi baja nincs azóta sem, és nem úgy tűnik, mintha tervezné a tönkremenetelt, pedig jó rég lejárt a garancia. A kiválasztásakor nagyon odafigyeltünk, és a képe is meglepően szép, vibrálásmentes és éles a technológiához képest. Néha ki lehet fogni ilyen modelleket, amik meghazudtolják a kor szellemét. :)

Ellenpélda a nagyteljesítményű Al-Ko mélykútszivattyúnk, ami úgy 6 éve 80-ba került. Az oké, hogy leégett, mert valaki bekapcsolbva felejtette. De az Al-Ko direkt úgy építi föl a szivattyúit, hogy nem lehet hozzáférni a motorhoz elvégezni az egyszerű újratekercselést, egyszerűen összeforrasztja/ragasztja az egészet... :S

k, 2011-11-08 14:18 Crystalheart

Már amelyik számtech-cuccban, talán laptopra igaz (bár Lenovo T61, nemtom...), de a mostani asztali gépek nem sokkal törékenyebbek, mint a régiek. Legalábbis azok, amelyeket a felhasználói tesztek jónak ítélnek, de hát minden vásárlás előtt utána kell nézni a dolgoknak. A fogyasztás emiatt azonban nem csökken, mert a régi gépek rendszerint még működő állapotban avulnak el. A legtöbb ember nem azért vesz új processzort, mert a régi leégett.. Számtechben legalább van ilyen közösségi minőségellenőrzés, de konyhai gépekben, vagy egyéb területeken, amiről nem fórumozik millió geek a neten, ott reménytelen a helyzet.

Más szemszögből nézve, ha a régi izzók ma is bírnák több ezer, tízezer vagy még több óráig, sokkal lassabban állnának át az emberek a LED-re. Még így is lassú. Szóval nem mindig és mindenkor csak rossz oldala van. :)

Amúgy amiből lehet, én régit szerzek be, már ami nem modern gép. De pl. tejszeparátor, úgy a húszas évekből, vagy száz éves sparhelt, dédnagymama kukoricamorzsoló gépe... Ezek még működnek, és mészáz évig fognak is, amíg el nem fogy róla a vas. :D

h, 2011-11-07 20:27 polgarveronika

polgarveronika képe

A filmet egy fél évvel ezelőtt láttam először. Azóta is sokszor emlegetjük. Különösen, amikor a reggel felvett nejlonharisnyám már délben a szemétben landol, mert egyszerűen szétmállik. A mai napig is használok egy NDK aprítógépet, mert már 2  másik hiper szuper rég tönkrement.

Nagyon elgondolkodtató a film, A fogyasztási kényszer, a túltermelés, és a meddig lehet még fokozni a felhalmozást kérdése mellett száz másik problémát is magában foglal.

Mindenkinek ajánlom én is!!

 

_______Tertium non datur ______

h, 2011-11-07 21:44 Zora

Zora képe

Így jár az, aki teszkós izzót vesz... :P

------------------------------------------

h, 2011-11-07 22:15 Chris Cage

Az még hagyján, hogy gyakran kell izzót cserélni, de ha egyszerre 2-3 "fiatal" háztartási gép is felmondja a szolgálatot és épp nincs elég félretett pénz javításra, vagy új gép vételezésére, akkor aztán fájhat az ember feje. Meg kell becsülni a rendszerváltás előtti masinériákat, és amíg működőképesek inkább bedobozolni őket, hogy a nehéz időkben ismét hadra foghatók legyenek. Anyukámék nászajándékba kapott szendvicssütője még mindig remekül szuperál, az agyonreklámozott márkájú kenyérpirító meg fél év után elfüstölt.

cs, 2011-11-10 17:21 Zora

Zora képe

Nekem van egy rakétaporszívóm. :D Viccből kaptam, de amúgy tényleg remekül működik, és ha nem lenne elcsomagolva anyáméknál a garázsban, használnám is.

------------------------------------------

cs, 2011-11-10 17:48 Crystalheart

 Nekünk meg egy régi, gépszagú kis 300W-os, egyenes hajszárító. Nagyon poén :D A vicc, hogy mivel olyan, mint egy kis henger, tök hordozható, ilyet manapság nem láttam, csak összecsukhatót.

cs, 2011-11-10 10:01 AvatáR

AvatáR képe

Philips kistévém 98 óta húzza, és még mindig olyan minhta új lenne !

semmi jele kipukkadásnak (le is kopogom). Úgyhogy tudnak maiak is jó minőséget.

 

"A két legerősebb harcos a Türelem és az Idő"

cs, 2011-11-10 22:53 Tolerancia

Tolerancia képe

Frankó!

 

 " Amit az ember leírt, az többé nem sanyargatja." /Ernest Hemingway/