Hang és Fény(ala' Kispál) helyett Hang és Szó

Elborult elmével gondolkodván, arra a képtelen ötletre jutottam, hogy tekintve, hogy itt a legtöbben valamely zenemű hallgatásával komponálják szavak alkotta szimfóniájukat, hogy mi lenne akkor, ha ezentúl írásuk elé belinkelnék eme nótát. Értjük ugye? Nekem már volt olyan, hogy írásom címe ismert dalocskák címével megegyező volt, vagy részek címei voltak egytől egyik Metallica szerzemények címeivel erősen hasonlatosak. (csupán a véletlen műve:-))
Sőt, továbbmegyek, mi lenne ha önkéntesen párokba rendeződnénk(természetesen valamely felsőbb hatalom, akarom mondani szerkesztő útmutatásai alapján), egyénenként belinkelt dalaink véletlenszerűen kiosztásra kerülnének köztünk, aztán írnánk valamit a dal hangulata, címe, mondanivalója stb. által, múzsaként használva azt. Tudom, hogy ez "nesze semmi fog meg jól", de azért talán lesz belőle valami. (Balázs Palival ne kisértsetek:-))

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

p, 2015-06-12 22:57 Pyrrhusz

Pyrrhusz képe

Én kérek elnézést!:-)

- "Az örökkévalóság nagyon hosszú. Különösen a vége felé." -Woody Allen

szo, 2015-06-13 00:35 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Ilyen van, sok helyen kész versenyek szólnak erről. Fiatalabb női írói körökben divatos a "songfic", vagyis egy bizonyos dalra írni (konkrétan maga a dal is benne szokott lenni a műben), illetve a "hangulat érdekében" jelezni, hogy melyik dal hallgatása javasolt olvasás közben.
Én amondó vagyok, ha a szerző nem képes azt a dalt, azt a hangulatot szavakkal átadni, ugyanazt a szimfóniát megszólaltatni az olvasóban, akkor ezt abban az esetben sem érné el, ha direkt odarakja a zenét, hogy hallgassa. Ennyi erővel írni sem kéne, csak kijelenteni, hogy "hallgassátok ezt, mert rohadt inspiráló". Erre meg ott a zenés fórum.
(Annó ez engem is megihletett, írtam egy blogot arról, hogy mit csinálnék, ha így kéne írnom. Nagyjából az volt az értelme, hogy kiakadnék, és a zenéim felét törölnöm kéne a gépemről, ha köteleznének, hogy azok alapján írjak.)

_____________________
Dr. Bloody Dora

szo, 2015-06-13 03:45 James A. Wal

James A. Wal képe

Az ötlet jó, de mivel a scriptorium már rég elvirágzott kétlem, hogy 3-nál több épkézláb párt össze lehetne hozni.
Amúgy nekem anno a RUIF-ban kiosztotta a kedves kis csapatom, hogy egy bizonyos zenére csapjak mán össze valamit. Annak a végeredménye lett a "23.". :)

_______________________________________________________________

"Semmi sem tesz átlagosabbá annál a vágynál, hogy különleges légy..."
Wiliam Shakespeare
_______________________________________________________________

szo, 2015-06-13 17:52 Pyrrhusz

Pyrrhusz képe

Valahol igazatok van. De még mindig lehetne mondjuk akkor, a dal szövegéből kiindulva írni valamit, esetleg feltöltenénk egy photoshoppal "összerakott" képzeletbeli arcot, és mint a Trónok Harca egyik jelenetében "játszani" az "Arcok Játékát", azaz írni valamit a férfiról(nőről) a "Ki vagy te?" kérdésre.(aki látta az ominózus részt az érti mire gondolok).

- "Az örökkévalóság nagyon hosszú. Különösen a vége felé." -Woody Allen

v, 2015-06-14 09:06 Para Celsus

Para Celsus képe

Hm, nem tudom, rólam mindig azt mondják, hogy "zenésen" írok - de általában megelégszem annyival, hogy egy szereplőm félmondatban odaveti, hogy most ezt vagy azt hallgatta, vagy ez vagy az a szám jutott eszébe. Bár én fordítva ülök a lovon, a novella/szereplő hangulatához passzintom a zenét.

(Balázs Pali? Pff... https://www.youtube.com/watch?v=oNiqVOmZ5wc Erről milyen novellát írnának a népek? :D )


"The Rainmakeeeer!"

h, 2015-06-15 08:08 Gitáros

Gitáros képe

Ez a Csongrádi Kata klip azt az elcsépelt mondást juttatta eszembe, miszerint "ennél nincs lejjebb".
Tisztelettel jelentem: van!
Mindig van lejjebb!
Én már régen kinőttem abból a korszakból, amikor mindenkit kicikiztem és kigúnyoltam, és mindenkinek a produkciójában a hibákat kerestem, mert az olyan "trendi" volt, vagány, és belevaló, és az ember azt hitte, hogy ha valakit lefitymál, akkor az ő teljesítménye attól jobb lesz.
Ezen a korszakon általában minden fiatal zenész átesik, aztán van, aki kinő belőle, van, aki nem...
De most mégis azt kell mondjam, Csongrádi Kata produkciója egyfajta mérföldkő a magyar könnyűzenei életben, már ami a gagyit, a talmit, az értéktelent, a nevetségest, a tehetségtelent, az ostobát jelenti.

Engem mindig a pszichológiája érdekel annak a jelenségnek, amikor például egy valóság-showban valaki képes pénzért lealjasodni, vagy egy produkció keretei között totálisan hülyét csinálni magából.
Hogy lehet, hogy nem látja, nem érzi, hogy milyen rettenet az, amit csinál, és nem szólal meg benne egy vészcsengő, egy belső kontroll, hogy most veszíti el véglegesen és végzetesen az emberi tartását, és a renoméját, ha volt neki egyáltalán?

Azt mindig is tudtuk, hogy a magyar embernek az angol kiejtése úgy általában katasztrofális - talán a mostani, új nemzedék ebből a szempontból szerencsésebb, mert annyi angol szöveg zúdul rá a nap minden percében, hogy talán beleivódik a helyes kiejtés.
De a régi, idősebb nemzedék a mai napig küszködik ezzel, és az "evriszing", meg a "leccdensz" közröhejbe fulladó kiejtése komolytalanná teszik még az olyan produkciókat is, amelyek esetleg valamilyen értékkel bírnának.

A "művésznő" klipjében talán egyedül a jószándék az, ami egyáltalán értékelhető, - mármint, hogy a tánc meggyógyítja a betegeket, felemeli az elesetteket, valamiféle reményt adhat a nyomorgóknak, - de a vidámság nevetségességbe fullad, a nemes gondolatból szánalmas erőlködés lesz, a magas hangokat sikerül bántóan aláénekelni, és még a dobgép által szolgáltatott alapritmus is felgyorsul néhány helyen, ami egyfajta világrekord! (Tudom, mert dolgoztam dobgéppel, a sebesség változása gyakorlatilag kizárt).

Nem tudom, kedves Para, mi célod volt azzal, hogy ezt a klipet belinkelted nekünk, de, hogy nagyot dobtál vele, az biztos!...:)

Miki

h, 2015-06-15 08:57 Pyrrhusz

Pyrrhusz képe

Kemény dió, de nem feltörhetetlen.:-)

- "Az örökkévalóság nagyon hosszú. Különösen a vége felé." -Woody Allen

v, 2015-06-14 22:05 Kentaur

Kentaur képe

Engem maximum dalszöveg ihletne meg esetlegesen, merthogy nem zenére írok. Teljesen fölösleges lenne, úgysem hallok belőle egy árva mukkot sem, ha teljes hangerővel üvöltene is. Én az a szinte transzba esős fajta vagyok, kizárok mindent, semmit nem látok semmit nem hallok. Egykori melóhelyemen különösen megtanultam, hogyan kell egy zajforrást kiiktatni az agyból. Különben minden decemberben idegrohamot kaptam volna a nyálkarácsonyi korinykától 8-12 órában.
Ha megzavarnak, és nem haraptam le a fejét, akkor is maximum egy "mi-hol-mikor-te kivagy és én ki vagyok?" jellegű roppant értelmes bambulásra futja a hozzám szólóra. :-D
A script ugyan elvirágzott, mert minden ilyen kezdeményezés természetes módon elhal egy idő után, de mondjuk ez nem jelenti azt, hogy nem lehet valami hasonlót csinálni. Vizsgák után akár benne lennék.

----------------------------------------------------------------------------

"L'homme n'est rien, l'oeuvre – tout." (Az ember semmi, a mű – minden.) Gustave Flaubert.