Profil felépítése?

 Néha eléggé morbid ötletek jutnak eszembe, amelyeken én is meglepődöm, de aztán utólag mégis szórakoztatónak találom ezeket. Az egyik ilyen, hogy néhány nappal azután, hogy egy utazásról, kirándulásról hazatértem, és kipakoltam a táskámat, azon szoktam elgondolkozni, hogy ha ezek a cuccok, mondjuk egy rendőri nyomozó asztalán landolnának, akkor ő milyen következtetéseket vonna le, milyen megállapításokat tenne egy esetleges nyomozás kapcsán. (a tárgy az én eltűnésem, vagy még inkább az én halálom.) Manapság már gondolom honi detektíveink is használják az amerikai filmekből megismert nyomozást segítő újdonságokat, mint például a profil építést. (Persze inkább az elkövető profiljára koncentrálva.)

Én nem vagyok kopó, nincsenek sherlocki képességeim(sem pedig dericki táskáim, nem üldözök piros ferrarival), de azért  játéknak megfelel, mégha hibásak, vagy nem pontosak is a megállapítások. 

Szóval ime:

 

százhúsz forint apróban, két darab ezres( nem rablótámadás)

egy darab lilás kő (szakértő szerint ametiszt, védelem a szemmelverés-, és lerészegedés ellen. babonás?)

egy darab  Bkv kezelt jegy (2-es metro. Tegnapi dátum. A fővárosban járt, lakhely szerint nem oda van bejelentve)

egy darab multifunkciós szerszám (Nem használható kombinát fogó. Megpróbált vele valamit szerelni? Valahonnan szabadulni?)

egy darab összecsukható kés (Nincsenek rajta más ujjlenyomatok, nem véres. MIért nem használta védekezésre? Nem volt ideje? Hátulról kapták el?)

két darab biciklilámpa(Az elsőből kifogyott az elem, talán használta. Pincében? Fogvatartották?)

három darab fémhegyű darts( Nem használta védekezésre)

pótszemüveg (Ép, nem törött)

2x2x2 rubik kocka (Kevert ,agyonhasznált állapotban)

egy pár sáros, nedves szandál (Két hete nem esett, Patakban járt? Menekült? Nem valószínű, mert használta volna a kését, de járhatott erdőben éjszaka, ott kifogyhatott a lámpájából az elem- utánnanézni!)

egy lap színes képi poén( Mórickából kivágva, nyomozás szempontjából érdektelen)

egydarab gumi óvszer

egy darab könyvtárolvasójegy (Megyei könyvtár, kikölcsönzött könyveket kideríteni!)

egy levél fájdalomcsillapító

egy doboz széntabletta

egy darab használt fogpiszkáló( áldozaté)

használt ruhák (nyomozás szempontjából érdektelen)

kulcscsomó (kilenc darab kulcs, nyomozás alatt)

használt ruhazsebkendő

 

 

Nos ennyi, detektív legyen a talpán, aki ebből bármi használhatót kapirgál ki. Talán az áldozat személyisége és érdeklődési köre nagyjából körvonalazódott.

 

Persze mindez lehet, hogy csak egy totális elmeroggyanat......

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

k, 2013-08-27 18:50 Pyrrhusz

Pyrrhusz képe

Nem azért, csak hogy megnézzem, hogy maxthon nevű böngésző alól működik-e a beküldés.
Úgy tűnik, hogy igen.

- "Az örökkévalóság nagyon hosszú. Különösen a vége felé." -Woody Allen

k, 2013-08-27 20:55 Tristia

Szellemes bejegyzés.
Mivel ez egy blog, a csapnivaló helyesírást most nem vesézném ki. Egyébként sem vagyok az a nagy helyesírás- náci ( by: Hank Moody ).

Pár ellenvetés )( csak a logikai játék kedvéért!):
"százhúsz forint apróban, két darab ezres( nem rablótámadás)" - 2120 Ft Kp az áldozatnál azért még nem zárja ki a rablótámadás lehetőségét. Lehet, hogy egy 150 milliót rejtő táskát raboltak el tőle.
"egy darab lilás kő (szakértő szerint ametiszt, védelem a szemmelverés-, és lerészegedés ellen. babonás?)" Az, aki pld. a kőzetek gyógyító hatásába hisz, nem törvényszerűen babonás. Az ezotéri-, a feng-shui, és társaik nem egyenlőek a babonákkal.
"egy darab Bkv kezelt jegy (2-es metro. Tegnapi dátum. A fővárosban járt, lakhely szerint nem oda van bejelentve)" - Az, hogy jegy volt nála, még nem bizonyítja, hogy nem ott lakik. Én világ életemben pesti voltam, de évek óta nincs bérletem, ha néha be kell mennem a belvárosba, akkor jegyet veszek. De az is lehet, hogy amíg nyaralt, lejárt a bérlete, amit másnap akart újra megváltani.
"egy pár sáros, nedves szandál (Két hete nem esett," - akkor mitől volt még mindig sáros?! Két hét alatt azért a sár megszárad.
"egy darab használt fogpiszkáló( áldozaté)" - Mi van?! Ki hord magánál HASZNÁLT fogpiszkálót - pláne egy dobozzal?!

A többit nem is értem.
Ha lesz időm - és "ihletem" - nemsokára megrajzolom a profilt is.
:-)

k, 2013-08-27 21:25 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Tudják, hogy nem pesti. Valószínűleg a megyei könyvtárhoz szóló olvasójegy alapján ismert a név, a lakcím - így az áldozat. Tehát tudják, hogy annak ellenére járt Pesten, hogy nem ott lakik.
Két hete nem esett: ez tény. (A környéken, ahol megtalálták a táskát.) Mégis van nála sáros cipő: ez is tény. A kérdés az, miért? Ott egy ötlet: patak.
A használt fogpiszkáló valóban furcsa, de én használt zsebkendőket és ezeréves blokkokat hordok magamnál, miért ne hordhatna valaki használt fogpiszkálót? Egy darab nem a világ. Talán zárfeltöréshez tartogatta, vagy nem akarta eldobni az út közben, mert az szemetelés (hiába lebomló).
Az első két megállapítással egyetértek. (Bár aki nem hisz a feng-shuiban, annak az egész ezoizé "babona", nem? ez mindjárt elárul valamit a nyomozó személyéről is.)

_____________________
Dr. Bloody Dora

k, 2013-08-27 23:39 Ndy

Ndy képe

Mindenesetre a leírt tárgyak birtoklása indítéknak bőven elég. :D

--------------------------------------------------------------------

http://www.myspace.com/nexushungary

sze, 2013-08-28 07:45 Obb

A pontos profilhoz feltétlen szükséges tudnunk, hogy az óvszer, használt volt-e, mint a fogpiszkáló., hiszen szoros összefüggésben van minden mindennel, pl rávilágítana a széntabletta miértjére.

sze, 2013-08-28 09:54 Roah

Roah képe

Kedvelem a viktimológiát – J. Doe.

"százhúsz forint apróban, két darab ezres( nem rablótámadás)"

Nem rablótámadás? Mert? Nem tudhatjuk mennyi volt nála.

"egy darab lilás kő (szakértő szerint ametiszt, védelem a szemmelverés-, és lerészegedés ellen. babonás?)"

Védelem, de akár kabala is lehet. Előbbinél paranoiára is gyanakodnék, bonyolításképpen azt jegyezném meg, emberünk félt.

"egy darab Bkv kezelt jegy (2-es metro. Tegnapi dátum. A fővárosban járt, lakhely szerint nem oda van bejelentve)"

Sosem tudtam kisilabizálni azt a hosszú számsort a kezelt BKV jegyek felületén; az ellenőrök azonban kapásból tudják, hogy bliccelek-e, úgy olvasnak azokból a számokból, mint régész a hieroglifákból. Szakemberhez vinném a tikketet, hátha fel vagy kiismerhető az áldozat útvonala.

"egy darab multifunkciós szerszám (Nem használható kombinát fogó. Megpróbált vele valamit szerelni? Valahonnan szabadulni?)"

Munka eszköz is lehet; a gyakori használattól megdöglött a szerszám – az áldozat szerelő. (?)

"egy darab összecsukható kés (Nincsenek rajta más ujjlenyomatok, nem véres. MIért nem használta védekezésre? Nem volt ideje? Hátulról kapták el?)"

A kés, vagyis bicska számtalan férfi táskájában, zsebében lapul. Egyrészt biztonságérzetet adhat, de hasznossá is teszik. Mondjuk pont a fentebb említett szerelők, szakmunkások, akik ezzel nyitnak ki konzervet, vagy szelnek kenyeret.
A kő, a kés viszont ebben a szituációban úgy fest, emberünk valóban félt valamitől.

"két darab biciklilámpa(Az elsőből kifogyott az elem, talán használta. Pincében? Fogvatartották?)"

A bicikli-lámpa apró, pont ezért kiváló mankó a sötétben, ha például a lépcsőházban nem jó a lámpa, és nem látod a postaládákat – mondjuk a Tímár utcában. A szerelők is ilyet hordanak magunknál. Munkájuk során gyakran a szájukba is teszik, ha mindkét kezüket használják.

"három darab fémhegyű darts( Nem használta védekezésre)"

Kő, kés, darts. Ez a fickó nagyon félt! Elképzelhető az is ugyan, hogy bohém, és szórakozottan zsebre vágta egy kocsma dartsát, netán eltette emlékbe – vendéglátó helyekről előszeretettel csórják a logós poharat, billiárd golyót, hamutartót, csak úgy -, de ezt nem venném kézpénznek.

"pótszemüveg (Ép, nem törött)"

Mondom, hogy szerelő! Mintha csak a tisztán, éles látásra ügyelt volna, minden helyzetben. Szakmai ártalom…

"2x2x2 rubik kocka (Kevert ,agyonhasznált állapotban)"

Unaloműzésnek kiváló kikapcsolódást ad, ha az embernek nincs pénze okostelefonra, és tömegközlekedik.

"egy pár sáros, nedves szandál (Két hete nem esett, Patakban járt? Menekült? Nem valószínű, mert használta volna a kését, de járhatott erdőben éjszaka, ott kifogyhatott a lámpájából az elem- utánnanézni!)"

Ez a tény nem lehet tény. Mármint a nedves. Az a szandál meg/kiszárad. De tegyük fel, hogy nyirkos; akkor viszont hadilábon állok az idővel. Ha érdekel, mire célzok, kifejtem.

"egy lap színes képi poén( Mórickából kivágva, nyomozás szempontjából érdektelen)"

Hobbi, egy ismerőse a grafikus, de szintén lehet kabala is.

"egydarab gumi óvszer"

Majdnem úgy állok ehhez, mint a férfiaknál hordott bicskához – sosem tudhatják, mikor lesz szükség rá.

"egy darab könyvtárolvasójegy (Megyei könyvtár, kikölcsönzött könyveket kideríteni!)"

Egyetértek – sokat elárulhat a személyiségről.

"egy levél fájdalomcsillapító"

Ma már általános dolognak vélem, sajnos. Nem gondolom, hogy a bűncselekmény szempontjából van jelentősége.

"egy doboz széntabletta"

Ha már a tévé nyomatja az eszpumizánt, meg prosztata szarokkal kapcsolatos orvosságokat nyomnak a férfiak arcába, miért ne lehetne elővigyázatosságból emberünknél is valami cucc? Szerintem ennek sincs köze a bűncselekményhez.

"egy darab használt fogpiszkáló( áldozaté)"

Kleptománia? Vicceltem. A dartsot is elcsórhatta, egy fogvájót miért ne? Egyébként Stallone a Cobrában napszemüvegben fogpiszkálót rágcsált, így próbált a gizda zsaru bőrében tetszelegni. Sokan követték: a modern macso. Alaposan megvizsgáltatnám azt a fogpiszkálót.

"használt ruhák (nyomozás szempontjából érdektelen)"

Biztos? Laborba velük!

"kulcscsomó (kilenc darab kulcs, nyomozás alatt)"

Ha nincs a kulcsokon logó, kizárt, hogy megtalálják a zárakat. (Sokszor még logóval sem. Három kupac kulcscsomóval járkálok, ismert útvonalon, mégis bekeverem hogy melyik, mit nyit. Káoszos.)

"használt ruhazsebkendő"

Laborba küldeném ezt is.

Ha poénra venném, azt mondanám, hogy egy villanyszerelő forma fosott valamitől, nyilvános helyre menekült, ahol kemény fiút játszott. Dartsozott, pénzeszsáknak tetette magát, piásan próbált meg felszedni egy csajt, de nem jött neki össze. Bánatában elrakta a nyilat - nem is vette észre alkalom szülte támadóit...

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

sze, 2013-08-28 16:06 Pyrrhusz

Pyrrhusz képe

Na ugye, hogy jó játék!

Nos nézzük a megfejtést!

Ez a táska egy Budapest-Balatonfüred útvonalat tett meg velem együtt.
Pénz? Ennyi maradt.
A kő ametiszt. Lerészegedés ellen jó, állítólag, én magam ilyet nem tapasztaltam. Nadrággal együtt volt a táskában, Füreden vettem.
BKV illetve BKK jegy , Batthyány-Keleti Pu.
Multifunkciós szerszám. Bear Grylls, akárcsak a kés. Benzinkúton vettem, csak úgy magamnál hordom, a kombinátfogó része bicikliszerelés közben megadta magát, blokkot meg eldobtam.
Biciklilámpa. Egész jól használhatóak sötétben, az első horgászás közben megadta magát.
Pótszemüveg nélkül egy lépést se, gyakran töröm őket.(sport vagy ivászat)
Rubik kocka, haverom adta hazának, hogy úgysem tudom kirakni. És tényleg, de itthon már a rendezettség állapotában van.
Nedves, sáros szandál. Horgászás közben segítettem szákolni egy halat, szépen beletoccsantam vele a Balatonba, aztán este csak beraktam egy nylon szatyorba, így nem tudott megszáradni.
Használt fogpiszkáló. Vacsora után a számban maradt, onnan meg a nadrágzsebbe.
Fájdalomcsillapító és széntabletta nélkül nem megyek nagyobb utakra.
Fémhegyű darts. Munkahelyen találtunk hátul az udvarban egy dartstáblát(nekem is van otthon, nem elektromos) munkaidőben szoktunk dobálni, mindig a táskában van.
Gumióvszer. Férfinál alapfelszerelés, főleg ha házas:-)
Könyvtárba meg szoktam járni, az olvasójegy az meg a személyivel, tajkártyával stb. szokott együttlenni, de utóbbiak most valahogy itthonmaradtak.

Na ennyi...

- "Az örökkévalóság nagyon hosszú. Különösen a vége felé." -Woody Allen

cs, 2013-08-29 07:28 Roah

Roah képe

Aha. :)

De legalább kiderült, emberünk nem szenvedett tourette szindrómában. (Na jó, azért a disszociatív elkóborlás gyanúja felmerült bennem.;)

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."