Az emberi természet elkorcsosulása?

Körülbelül fél órám van lejegyezni a gondolataimat, szóval előre elnézést az esetleges elütésekért, de azt hiszem jópár dolgot tisztázni kell a mai világban kialakult egyes felfogásokról. Előre bocsátom, hogy nem tisztem megítélni senkit, csak remélem, hogy aki elolvassa ezt a néhány sort, az le is szűr belőle valamit.

Modern korunk a rohanás kora. Az ember folyamatosan rohan, mindig van valami sűrgős elintéznivalója, legyen az munka, szórakozás. Akkor is sietünk, amikor semmi okunk nincsen rá. Hát akkor álljunk meg egy percre!

A nagy rohanásban éppen azt veszítjük el, ami igazán fontos lenne, mégpedig a körülöttünk lévő embereket. Figyelmetlenekké válunk, és személytelenné. Ímhol az internet-társadalom elfajzása: hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a monitor túloldalán is egy ember ül, akinek gondolatai, érzései vannak. Ébresztő! Azzal, hogy bináris karakterek mögé bújunk a természetadta lehetőségek helyett, még nem azt jelenti, hogy bármit szabad is megtennünk. Attól, hogy leülök a gép elé, még nem leszek teremtő istenség, akinek játékszerei a szavak! Igenis oda kellene figyelnünk egymásra, mert az interneten keresztül nem jönnek át, és nem is jöhetnek át az ember esetleges érzelmei!

Gyakran tapasztalhatod, hogy egy-két reakciódra máshogy reagálnak az emberek, mert egy monitoron keresztül nem lehet megismerni a másikat, nem deríthetők ki valódi szándékai. Ha pedig megszokjuk ezt a felállást, és inkább engedünk első érzelmeinknek az olvasottak alapján, egyből egy olyan vita alakulhat ki, ahol mindenki elbeszél mindenki mellett, és senki sem hajlandó megérteni a másikat. Nehéz dolog ez, és egyfajta érettséget követel meg, hogy ne vegyünk fel mindent!

Innen már csak egy lépés, hogy ezeket a reakciókat átvigyük a való életbe. Miután mindenkinek van már a mai világban internetes hozzáférése, mondhatjuk, hogy elég magas potenciája lesz ennek a degenerációnak. Ugyanúgy kezdünk reagálni szemtől szembe is, mint a monitoron keresztül. Elszemélytelenedünk, elkorcsosulunk! Elfelejtjük, ami igazán fontos, és álérzelmeket gerjesztünk, mégpedig elég gyakran ellenséges érzelmeket. Lassan elfelejtjük önmagunkat, és hogy érző emberekkel beszélünk.

Szóval a mondandóm lényege tőmondatban: kétszer is gondold át, hogyan reagálsz az interneten, mert körülbelül kétszer olyan nehéz is megítélni a szándékot! A való életben sem beszélsz ész nélkül, vagy igen?

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

cs, 2009-12-03 13:02 Randolph Cain

Randolph Cain képe

E pár gondolat egyébként a kialakulóban lévő helyzetre való reflektálás, valamint Sren privát fejmosásának eredményeként született! :)

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

“Jobb sikertelennek lenni az eredetiségben, mint sikeresnek az utánzásban.” (Herman Melville)

cs, 2009-12-03 14:35 Álfröðulson

Álfröðulson képe

Ez nem újkeletű jelenség manapság, olvastam már hasonló véleményt más helyen. Viszont azért nem kell démonizálni ezt sem, tehát aki ép ésszel fel tudja fogni mi a különbség a kettő között, az nem fog úgy beszélni mással személyesen, mint a neten keresztül. Magamom legalábbis nem vettem észre ilyet.

Egyébként az interneten való kommunikáció (pl fórumozás) során, a legtöbben átesnek, sőt olykor át is kell, hogy essenek a negatív élményeken. Ebből is, mint az életben lehet némi tapasztalatot nyerni az itteni kommunikáció folyamatáról/működéséről..

A fórumozáshoz meg még annyit, olvasva a mostani eseményeket, hogy a netes fórumokon a legkisebb annak az esélye, hogy meggyőzzünk mást egy adott dologról, amit ő nem ismer el, vagy nem úgy tud. Ez saját tapasztalat más fórum kapcsán. Tehát leginkább tényleg a gondolatok kicserélésére kell, hogy szolgáljon az ilyen felület, és nem a személyeskedésről, vitáról (ami úgy is csak szócsépléssé fajul). Ez ilyeneket pedig nem kellene felvennie/ mellre szívnia az érintetteknek. De ha már szemtől szemben beszélik meg, az megint más természetesen.

Bár egyfajta közösségteremtő funkciója a fórumnak,azért megmarad, ennek ellenére is.

Egyébként valami hasonló írás ki lehetne tenni, figyelmeztetés képpen, hogy mire számítson az, aki még járatlan a fórumozás terén. :-)

cs, 2009-12-03 14:50 Randolph Cain

Randolph Cain képe

Nézd, valahol egyetértek, de nekem sajna más tapasztalataim vannak... mármint azzal kapcsolatban, hogy jópáran igenis átviszik a való életbe is ezt a stílust. Az emberek fellengzősekké váltak, nem hallgatják meg egymást, csak a saját igazukat szajkózzák. (Nagy általánosságban persze, mert kivétalak mindig akadnak!)

A fórumokkal pontosan az a gond, hogy az ember egy nicknév alatt azt hiszi, bármit megtehet. Pedig ezek a megnyilvánulások ugyanúgy formálják a természetet, ezért gondolom úgy, hogy többségünk szép lassan elkorcsosul. Neten keresztül minden személytelen, és úgy tűnik kevesebb a jelentősége annak, amit a másiknak írunk, mint amit szóban közölnénk. Úgy értem az ember sokkal többet megenged magának neten keresztül, és ha sokáig ebben a közegben nyilvánul meg, az kihat a való életére is. Valami ilyesmit akartam csak megfogalmazni...

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

“Jobb sikertelennek lenni az eredetiségben, mint sikeresnek az utánzásban.” (Herman Melville)

cs, 2009-12-03 15:28 Muraközy Konrád (nem ellenőrzött)

És mi van akkor, ha a neten jelenik meg az a stílus, ami az életben is megvolt addig is, csak búvópatakként? Azaz a net közege révén jön elő a valódi stílusuk?

Másrészt hazánkban nem éppen az internet az, ami idegessé, feszültté, marakodóvá teszi az embereket, hanem a valós élet. És természetes, hogy a hipermagas stressz-szint a neten is kicsapódik.

Persze, vannak trollok, akiket a puszta rombolás éltet, de náluk még jó is, hogy a neten tombolnak, mert a valóságban meglehet, a sunyi házmester típusába tartoznak, akik szemtől szembe mogorván köszönnek, ha elfordulsz, sanda szemmel méricskélnek, ha meg elmész, akkor azonnal a szemetedben turkálnak és feljelentenek, ahol csak tudnak.

A kommunista országokban előszeretettel alkalmaztak korlátolt, ostoba, rosszindulatú, de szorgalmas véglényeket pont erre a tisztségre.

Ráadásul mit vársz egy olyan társadalomban, ahol a szociális érzékenység tartósan negatív tartományban van? Értsd: szándékosan gázolnak át mindenkin pár fillérért és már nem az a mondás járja, hogy "dögöljön meg a másik tehene is", hanem "megdöglesztek minden tehenet, kivéve a sajátomat".

cs, 2009-12-03 15:36 Randolph Cain

Randolph Cain képe

Ez persze mind igaz az embereknek azon rétegére, akik nem számítógéppel az ölükben születtek. Én a fentebbi okfejtést a fiatalabb generációra értettem, és az is természetes, hogy nem csak itt gyökerezik a probléma. Ez csak egy sarkalatos pont, ami igenis hozzájárul ahhoz, hogy a mai fiatalok (beleértve saját generációmat is, pedig nem vagyok éppen mai csirke! :P ) felfogása torzul az internetes közösségek kialakulása folytán.

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

“Jobb sikertelennek lenni az eredetiségben, mint sikeresnek az utánzásban.” (Herman Melville)

cs, 2009-12-03 15:44 Ndy

Ndy képe

Valóban van egy ilyen tendencia, de egyet kell értenem Konráddal: ez nem a netnek köszönhető, hanem a társadalom értéknélküliségének, illetve a stresszfaktornak. A szocializálódás hiánya sajnos sok helyen megfigyelhető újabban. Én IRL a zenészeket tudnám említeni, ugyanis a művészemberektől, függetlenül az általuk választott műfajtól az ember a legmagasabb fokú kulturáltságot várná el. Ez többnyire így is van, akadt azonban néhány fiatal srác, akiket például a napokban ki kellett tenni a stúdióból, mert a sunyiság és a jellemtelenség igen magas fokát produkálták. Mindezt úgy, hogy ismerem a szüleiket, akik biztos nem erre nevelték őket. A kérdés: hol szedik magukra ezeket a gerinctelen viselkedési mintákat?

--------------------------------------------------------------------

http://www.myspace.com/nexushungary

cs, 2009-12-03 16:04 James A. Wal

James A. Wal képe

Válasz: Ott ahol a kultúrát, és a széleslátókört kéne magukhoz venniük. A közoktatási intézményekben. Csak nem a tanártól tanulnak hanem a balf*sz osztálytársaiktól.

_______________________________________________________________

"Semmi sem tesz átlagosabbá annál a vágynál, hogy különleges légy..."
Wiliam Shakespeare
_______________________________________________________________

cs, 2009-12-03 16:09 Randolph Cain

Randolph Cain képe

Általában minden közösségben van egy domináns egyed, aki maga köré fogja a gyengébb jelleműeket. Ez fiatalkorban a legmeghatározóbb, gondoljatok csak a klikkekre, vagy a bandákra. Mindig van egy hangadó, akit követnek a "birkák". Én így látom a dolgot.

Istennek legyen hála érte, hogy én mindig kívülálló voltam! Nagyon sokáig egyedül léteztem a csoportosulások között, és általában én voltam az összekötő kapocs. A "főmuftik" sosem kedveltek, mert nem voltam hajlandó magamévá tenni a nézeteiket, de a többiekkel elvoltam. Így volt időm tanulmányozni őket, és mondhatom onnan indul igazából a legmélyebben gyökerező elfajzás! Ezt aztán rávetíthatjük az új vallási közösségekre (kisegyházak), valamint a politikára, kultúrális életre stb. Mindig van valaki, aki kiáll, döngeti a mellét, a többiek meg vakon követik, mert az a "trendi"! :P

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

“Jobb sikertelennek lenni az eredetiségben, mint sikeresnek az utánzásban.” (Herman Melville)

cs, 2009-12-03 16:17 Sren

Sren képe

Nevessetek ki, de szerintem ez olyasmi, mint az öröklött dolgok. Akinek hajlama van rá, az megkapja, akinek nincs, az akkor se, ha a szülei, tanárai, vagy az egész nyavalyás társadalom cigánykereket hány. Immunis, és kész. Nem csúszik el azon a jégen, ahol a másik hét eltaknyol, pedig nekik szöges cipőjük is van, meg jégcsákányuk...

______________________________________________________________________________________________

A szürrealisták és köztem az a különbség, hogy én szürrealista vagyok.

/Salvador Dalí/

cs, 2009-12-03 16:22 James A. Wal

James A. Wal képe

Nana macsek, vannak dolgok amiben igazad van, de pl nem mindegyik "melldöngető" viszi rosszfelé a társaságot. Itt vagyok példának én... valahogy mindig körém gyűltek az emberek. Viszont álltalában normális dolgokat csináltunk, csinálunk jelenleg is. Pl írás, karc, RUIF, Airsoft, vagy foci. Azonban a klikkek tényleg leépítik ezeket a mikrotársadalmakat, illetve a benne élő egyéneket. Viszont ez a jelenség a kőkor-tól létezik, és eddig nem volt vele ekkora probléma. Máshol van a tényleges ludas. Kíváncsi vagyok ki jön rá micsoda az. ;)

_______________________________________________________________

"Semmi sem tesz átlagosabbá annál a vágynál, hogy különleges légy..."
Wiliam Shakespeare
_______________________________________________________________

cs, 2009-12-03 16:24 Randolph Cain

Randolph Cain képe

Persze James, kivételek mindig vannak! :) És ellentétben a kialakult nézettel a kivétel nemhogy erősíti, de gyengíti a szabályt. Mindenesetre a kivételek pont azért kivételek, mert nincs olyan sok belőlük sajna...

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

“Jobb sikertelennek lenni az eredetiségben, mint sikeresnek az utánzásban.” (Herman Melville)

cs, 2009-12-03 16:24 Ndy

Ndy képe

Nem mondod komolyan?! Anno én voltam a balfasz, domináns egyed :D (A kis vallási közösségeket nem bántani, egy egyház pápájával beszélsz, hékás! :D )

De lehet ebben igazság, mert a kissrácoknál a zenekarvezető volt a legnagyobb pofájú sunyii. Igaz, hogy valószínűleg a hasonszőrűeket gyűjtötte maga mellé.

--------------------------------------------------------------------

http://www.myspace.com/nexushungary

cs, 2009-12-03 15:16 Sren

Sren képe

Dorombolni fogok! Fincsi téma, kösz, Ran. Szerinted mi van, ha ezzel regényötletet adtál? :D Hálás legyek, vagy megfojtsalak, mivel ez már a harmadik hosszabb mű, amit fixen megírok?:D

(Nem is mostam meg a fejed! Viszont küldök valamit, kedvelni fogod.)

______________________________________________________________________________________________

A szürrealisták és köztem az a különbség, hogy én szürrealista vagyok.

/Salvador Dalí/

cs, 2009-12-03 15:20 Randolph Cain

Randolph Cain képe

Hajaj, többletmunka? Én kérek elnézést :D De ha megemlítesz az ebből megírt bestselleredben, akkor nem fogok haragudni! :D

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

“Jobb sikertelennek lenni az eredetiségben, mint sikeresnek az utánzásban.” (Herman Melville)

cs, 2009-12-03 15:17 Blade

Blade képe

Sztem meg hagyd a filozófiát másokra és rohanj véleményezni, meg írni. Azok többet érnek...;)

cs, 2009-12-03 15:19 Randolph Cain

Randolph Cain képe

Blade sosem tudom eldönteni, hogy most beszólsz e, vagy burkoltan dícsérgetsz :D

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

“Jobb sikertelennek lenni az eredetiségben, mint sikeresnek az utánzásban.” (Herman Melville)

cs, 2009-12-03 15:19 Blade

Blade képe

Igen. :)

cs, 2009-12-03 15:44 Randolph Cain

Randolph Cain képe

Kösz :D

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

“Jobb sikertelennek lenni az eredetiségben, mint sikeresnek az utánzásban.” (Herman Melville)

cs, 2009-12-03 17:08 Randolph Cain

Randolph Cain képe

Egyébként meg most csak magadnak kívántál rosszat, Blade :) Vár rád egy 8 oldalas novellám a sufniban :D

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

“Jobb sikertelennek lenni az eredetiségben, mint sikeresnek az utánzásban.” (Herman Melville)

cs, 2009-12-03 18:56 Blade

Blade képe

Vesszőhiba van? Mert akkor kasza...:)

cs, 2009-12-03 18:58 Randolph Cain

Randolph Cain képe

Kac-kac röhög a májam! :D Egyébként nem hiszem, de a 4. oldal környékén már úgyis golyózni fog a szemed! :)

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

“Jobb sikertelennek lenni az eredetiségben, mint sikeresnek az utánzásban.” (Herman Melville)

cs, 2009-12-03 15:20 Muraközy Konrád (nem ellenőrzött)

Ó, de sokszor hallottam, olvastam ezt már :)

részben igazad van, de nem is a fórumosok, hanem a chaten felnőtt fiatalok azok, akik a leginkább veszélyeztetettek: ők azok, akik a neten szocializálódva képtelenek a konfliktushelyzeteket élőben kezelni, képtelenek valós emberi kapcsolatokat kialakítani és fenntartani.

Valóban sok veszélyt hordoz magában az internet, mint közösségi játszótér, de ezt a vészharangot minden új kommunikációs terület, sőt, médium (rádió, televízió, telefon, stb.) megjelenésénél ezerszer megkongatták már. Részben jogosan: a televízió passzivitásra, a számítógép és az internet hamis interaktivitásra szoktat, de a legnagyobb pánikot mégis egy rádiójáték okozta. Sokan, főként a nagyon fiatalok és az idősek, képtelenek különbséget tenni tv-műsor és valóság között. A kicsik azért, mert még nincs meg a kellő szelektációs képességük, az idősek meg... tudja a fene. De mégis, mennyiszer hallani: "biztos igaz, mert a tévé mondta".

Látni kell, hogy az inga oda-vissza lendül. A 19. század végére, 20. század elejére nyugaton a vallás egészen visszaszorult, de hetven évnyi ateista agymosás is kevés volt a kommunista országokban, hogy kiölje az emberekből a spiritualitás iránti ősi vágyat.

Az internetet aktívan használók azon köre is egyre jobban bővül, akik az életbeli (IRL) kapcsolatok erősítésére használják ezt a médiumot, vagy éppen az internet által tesznek szert új barátokra, vagy párkapcsolatra a társuk megtalálásával.

Valójában csak az korcsosul el, aki hagyja, hogy ez történjen vele. Ősi igazság: csak azt lehet elnyomni, aki hagyja is magát.

cs, 2009-12-03 20:16 Sütiszörny

Sütiszörny képe

Hm...igaza van a macseknak. Ezzennel megkövetem Cicufert, azaz Indit, és elnézést kérek tőle, amiért lerepedtsarkúztam. Kijelentem, hogy nem is repedt a sarka. Legalábbis nem annyira. :D

__________________________________
Süti, vagy nem süti? Ez itt a kérdés!

cs, 2009-12-03 20:38 Indi

Indi képe

Haggyá' békén, nem játszom veled. Már késő megbánni. Elbaltáztad. Örök harag.

----------------------------------------------------------

"Nem vagyok sznob. Kérdezz meg bárkit. Úgy értem, bárkit, aki számít." (Simon Le Bon)

"Egy gödör ásását leszámítva kevés dolog van, amit rögtön legfelül lehet kezdeni" (Harry Lo

cs, 2009-12-03 20:46 Randolph Cain

Randolph Cain képe

Na itt aztán pláne ne kezdjétek előlről gyerekek, mert mindkettőtöket a sarokba zavarom! :D

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

“Jobb sikertelennek lenni az eredetiségben, mint sikeresnek az utánzásban.” (Herman Melville)

cs, 2009-12-03 21:31 Sütiszörny

Sütiszörny képe

Kiengesztelésül:

http://zsebibabaaa.freeblog.hu/files/nagykep1710.jpg

De ez talán jobban illik az egyéniségedhez: :D

http://www.freakingnews.com/pictures/12500/Ugly-Plant--12738.jpg

__________________________________
Süti, vagy nem süti? Ez itt a kérdés!