"Dobby most már szabad!"

Ezt a cikket tegnap találtam - mik elő nem kerülnek a könyvtárba visszavitt könyvekből?
Szerelmes üzenet, bevásárló cetli, és úgy tűnik, a leggyakoribb egy fél pár apró zokni, amit a Harry Potter kötetekben hagynak a jó szívű olvasók Dobbynak, a házimanónak.
Nem azt kérdem, mit hagytok a lapok között, inkább azt, találtatok-e már valamit egy kölcsönzött könyvben?

http://velvet.hu/elet/2015/03/09/ilyen_dolgok_kerulnek_elo_visszavitt_ko...

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

cs, 2015-03-12 07:33 Roah

Roah képe

A maglódi könyvtárba sokáig jártam, szóval, ha esetleg rojtos papír-zsebkendőre, régi, lila vonaljegyre akad valaki, és azt a könyvtárt látogatja, a D. Koontz könyvekbe előfordulhatnak az egykori, alkalmi könyvjelzőim. :)))))
A magam részéről semmit sem találtam még könyvtári könyvben - talán csak egyszer, egy telefonszámot -, de illatos lapokkal volt már dolgom, igaz, azt könyvestül kaptam kölcsön. (J. Kerouac/Gerard látomásai)

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

cs, 2015-03-12 08:24 Kentaur

Kentaur képe

Én rengeteg mindent találtam már könyvekben, igaz, én gyakorta bújok tankönyveket is, amiket biztosan több százan olvastak előttem ugyanarra a vizsgára, egy nappal vagy akár egy órával előttem is volt olvasója, sokszor "még meleg az előző kéztől".
Mivel a főkönyvtárban van meg minden, oda járok, és ott önkiszolgáló kölcsönzés és visszavétel van (kis könyvtárakban még gondolom, dívik az olvasójegy és a kézi visszavétel), így a leggyakoribb az ezeket igazoló papírcsík, amire gyakran kerülnek jegyzetek, hiszen ez aztán rögtön kéznél van. Én is biztosan felejtettem már visszavitt könyvbe ilyen papírt, olyan bejegyzésekkel, mint:
"123.3. P. 20. - kategorizáció! utánanézni! Nincs benn a referátumos! 500.2.H. 85. visszamenni az időben, és megölni Heideggert gyerekkorában!"
Ezután a papír-zsebkendő a favorit, majd a különféle cetlik, sokszor szintén feljegyzésekkel, egyszer-egyszer privát megjegyzésekkel a könyvhöz, bevásárlólistát is találtam már, valamint egy röpdolgozat-lapot (3-ast kapott grammatikából, szerencsés ember).
A legdurvább, amit lapok között találtam, az egy bontatlan óvszer volt, talán csak becsúszott a táskából, nem hiszem, hogy könyvjelzőnek használta valaki a Kognitív szemantika című örökbecsűhöz. :-D
Szórakoztató irodalomban kevesebb mindent találni, egy-egy cetlit, használt jegyet, szórólapot.

----------------------------------------------------------------------------

"L'homme n'est rien, l'oeuvre – tout." (Az ember semmi, a mű – minden.) Gustave Flaubert.

cs, 2015-03-12 13:47 Roah

Roah képe

Óvszer?! :DD

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

cs, 2015-03-12 09:21 Para Celsus

Para Celsus képe

Zokni a házimanónak... :D (Ráadásul használt, kiszöszösödött zokni, böe...) Erről jut eszembe: érdekes a tömeglélektan. A '30-as évek Amerikájában (igen, Orson Welles, és a bekajált marslakó-invázió hazájában) dívott a rádió-hangjáték-szappanopera. Egy ilyen, országosan sugárzott sorozat azzal végződött, hogy a főszereplő, Dr. Wayne, összejött a szerelmével, és az utolsó epizódban összeházasodtak. Következő héten a rádiótársaság címére elkezdtek áradni a csomagok - bennük eszcájgok, ingek, nyakkendők, kakukkos órák - a kedves rádióhallgatók nászajándékai dr. Wayne és neje részére.

Milyen unalmas, hogy én csak bevásárlócetlit találtam könyvtári/antikvár könyvekben... :( :D
Viszont egyszer - tizenhárom évesen - egy meseíró versenyre szánt kéziratom egy könyvtári könyvben maradt. Egy osztálytársam találta meg, és adta vissza. :D


"The Rainmakeeeer!"

cs, 2015-03-12 13:53 Roah

Roah képe

Szerintem aranyosak a pici zoknik - és a pici, orig puha-csipke fehérnemű? :D Hallottam olyanról is. :D Nem azt hagynak benne, hanem könyvjelzőnek használják. .D

Ez a tömeglélektan igaz lehet. Izaurát - ha csak nem városi legenda -, fel akarta a nép szabadítani, gyűjtöttek neki. De a legnagyobb érdekességet egy hiperből hallottam, miszerint egy vásárló kereste a feltöltők között "Imit". (A magam részéről azt sem tudtam, ki az, amikor mesélték. A fáma szerint az sem, akit kérdeztek. Hosszas nyomozás után derült ki, hogy a vevő a Barátok Közt Imi srácát kereste a bevásárlóközpontban...)

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

cs, 2015-03-12 14:02 Para Celsus

Para Celsus képe

Könyvjelzőnek? Kilátta? Semminemvót! :D (A pihe-puha-csipke bugyi tökéletesen illik a beatköltők antológiába. :)) )

Esmeralda szemműtétjére is gyűjtöttek anno... -.-' A Szomszédok sorozatban Almát játszó színésznő - Fehér Anna, azt hiszem - meg azt mesélte valami műsorban, hogy egyszer megállt az új kocsijával tankolni, és a kutas megjegyezte, hogy csúnya dolog, hogy ő itt vadi új Opellal csapatja, miközben a nagyapja, Taki bácsi, egy régi Ladával kell, hogy beérje. O.O Csehországban meg egy nyugdíjas hölgy öngyilkos lett, miután a Dallasban Bobby Ewing meghalt. (Ráadásul nem is halt meg, ötven résszel később kiderült, hogy csak Pamela álmodta az egész halálesetet.) Szóval az emberek képesek beleélni magukat a könyvekbe-filmekbe. A zokni a Harry Potterba gondolom, nem komoly, vagy ha az is, kissrácok követték el :) Az meg inkább aranyos. Nem?
:D


"The Rainmakeeeer!"

cs, 2015-03-12 14:16 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Na ja, amíg nem látják, nincs baj az ilyen könyvjelzőkkel. De pl. apunál, aki a mit beat-antológiánkat évente párszor becipeli az iskolába, hogy beleverje a diákok fejébe, majd hazacipeli, azért furcsán jönne ki egy pihe-puha csipkebugyi könyvjelzőnek.

A zokni aranyos, de úgy érzem, feltételezik, hogy a könyvtárban szegény házimanók robotolnak a könyvek szortírozásával. Egyébként csak a második (vagy a cikk tényleg azt mondta, hogy a harmadik? abban meg sem jelenik) könyvben hagynak ilyen ajándékot, vagy a sorozat összes kötetében? Mert a végén Dobby igencsak megszabadul minden földi kötöttségtől.

_____________________
Dr. Bloody Dora

cs, 2015-03-12 14:25 Roah

Roah képe

Nem tudom, nem olvastam Pottert. A cikk az azkabani fogolyt írja. :)))

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

cs, 2015-03-12 14:29 Para Celsus

Para Celsus képe

Hál' istennek nincsenek rám bízva nebulók, akiknek veszélyeztetném a pszichoszexuális fejlődését, úgyhogy maradhat a könyvjelzőm :D
Amúgy ez a zokni-általi-felszabadítás nem csak akkor működik, ha a házimanó a gazdájától kapja a rongyot?


"The Rainmakeeeer!"

cs, 2015-03-12 14:40 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Lehet, nem emlékszem. (Az első négy részt olvastam, kötelező volt. Kb. a fősodorra emlékszem, ilyen részletekre nem.)

_____________________
Dr. Bloody Dora

cs, 2015-03-12 17:19 Ovidius

Ovidius képe

De, igen.

 

 

 

 

----------------------------------

Minden szélmalom ellenfél!

cs, 2015-03-12 14:23 Roah

Roah képe

Könyv és bugyi, mik vannak?! :D Ilyen pletykákat hallottam. ;)

Aha, persze, szerintem is aranyos. :))) A zoknik is, meg az olvasók gesztusa.

Arra emlékeszem én is. Arra szegény asszonyra, aki öngyilkos lett.

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

cs, 2015-03-12 10:34 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Én sose találok semmi érdekeset, csak régi kölcsönzési cetliket. Én is maximum ennyit hagyok a könyvekben, néha a FSZEK nyári zárvatartásáról tájékoztató papírt, mert azt használom könyvjelzőnek.
A sokak által használt jegyzetekben (nem szoktam túl gyakran ilyeneket kivenni, de néha szükség volt rá) eddig csak érdekes javításokat leltem fel. Azt maguk mögött hagyják a hallgatók, bár az, aki tollal javít egy könyvtári könyvben, érdekes jelenség. Találtam már így rossz helyesírási javítást, szakmai hibát (a jót miért kell a szerinte jóra kijavítani...?), durva káromkodást fordítási hiba miatt (marginális jelenség, prog. könyv, az eredeti szerző a Frédi és Béni neveket használta, a fordító ezt is lefordította, de mikor változóként kellett volna alkalmazni, ez nem ment az ékezetek miatt [példakódban visszaváltott angolra], mire mellette tollal: "itt basztál rá a hülységedre, köcsög"), és a kedvencem egy játékfilozófiai könyvben két oldal tollal (!) lapon átlósan áthúzva, lap tetején: "marhaság".

_____________________
Dr. Bloody Dora

cs, 2015-03-12 14:01 Roah

Roah képe

"Frédi és Béni neveket használta, a fordító ezt is lefordította, de mikor változóként kellett volna alkalmazni, ez nem ment az ékezetek miatt [példakódban visszaváltott angolra], mire mellette tollal: "itt basztál rá a hülységedre, köcsög")," :D

A Mávnál, az üléseken voltak ilyen áthúzások, bár ott nem fordítások okán történt édes megjegyzés, hanem meglehetősen extra hirdetések miatt, amiket a támlákra elkövettek. Társkeresés, amit állítólag a magyar ábécé, magyar betűivel írtak oda lakkfilccel, nem teg volt, és nem is grefiti, esküszöm, hogy régészként kellett megfejteni a sorokat, némelyik mondat jelentését, illetve enyhén dühöngő telefonszám tulajdonosok nyilvánítottak köszönetet kedves ellenségeiknek.

Ezek a jegyzetek a pados firkálós üzeneteket juttatják most eszembe. :D Tyhű, ott is milyen levelezés, üzenet-áthúzás ment?! :D

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

cs, 2015-03-12 14:04 Para Celsus

Para Celsus képe

Fiatalabb korban meg ugye elterjedt szokás belefirkálni a történelem- és irodalomkönyvekbe. Kossuth-szakáll Sissinek, dalszövegek a margókon, meg a többi.


"The Rainmakeeeer!"

cs, 2015-03-12 14:09 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Ó, öcsém kifejezett művészi rajzokat kanyarított a harmadikos olvasókönyve ábárihoz. Valami rajzolt mackó és egy róka beszélgettek a képen, erre a róka farkához füstöt kanyarított, a maci meg kapott szövegbuborékot: "Hé, haver, ég a farkad!" - persze mindezt ákombákon gyerekes nagybetűkkel. De a kedvenc, ami egy ihletett pillanatban kipattant belőle, Rákóczi portréjának átalakítása (a híres Mákonyi-félének): rajzolt a szeme köré két karikát, a homlokára egy villámot, és odaírta, hogy II. Harry Potter fejedelem.

_____________________
Dr. Bloody Dora

cs, 2015-03-12 14:23 Para Celsus

Para Celsus képe

Az se rossz - én csillagkaput rajzoltam a törikönyvben a piramisok elé, meg O'Neil ezredest, ahogy lelő egy go'auldot.


"The Rainmakeeeer!"

cs, 2015-03-12 14:27 Roah

Roah képe

Szem és ház - ez lett a védjegyem. :D Minden füzetem, könyvem tele volt szemekkel, meg házakkal. Onnan tudták, hogy az enyém. :D Többet ért minden vinyettás ragacsnál. :D (Ha van a közelemben papír, és telozok, vagy csak úgy vagyok, máig hajlamos vagyok szemezni. :D)

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

cs, 2015-03-12 14:34 Para Celsus

Para Celsus képe

Meg lámpázni :D
Én az énekfüzetembe belerajzoltam a komplett Guns N' Rosest. -.-" :D


"The Rainmakeeeer!"

cs, 2015-03-12 14:37 Roah

Roah képe

Igen, a lámpa. :D De csak mosolygós lámpa, burával, még a fényt is fölé vonalkázom. Dagadt a hasa, és fényes az is, és olykor-olykor kiöltötte a nyelvét is. :D Hát meg ugye a szeme...Szép, nagy szeme. :D

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

cs, 2015-03-12 14:44 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Odüsszeusz! Nekem ő állandó szereplő. Fantasztikus pálcikaembereim vannak, Odüsszeusz pedig közülük is kiugró a három szál hajával (erről lehet megismerni). Mindig valami halálos szituációba keveredik, amiből valószínűleg nem keveredik ki élve.

_____________________
Dr. Bloody Dora

cs, 2015-03-12 14:48 Roah

Roah képe

:D Csóri. :D

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

cs, 2015-03-12 14:28 Kelvin

Kelvin képe

És csodálkoztál, hogy nincs barátnőd, pedig 70-es szintű paladin voltál. :D
Nekem egy haver írta a törikönyvbe, valami tömegsír fölé, hogy "A villamos is aluszik...", erre olyan röfögős, fuldoklós röhögés kapott el, hogy ki se küldtek óráról.

 

"...Lámpámba az éjnek

pilléje repdes,

Gyász vergődik a falon..."

cs, 2015-03-12 14:39 Para Celsus

Para Celsus képe

Hé, hombre, én ötödikes koromban már komplett képregényeket rajzoltam. :D Ez volt a szexepilem :D


"The Rainmakeeeer!"

cs, 2015-03-12 14:40 Roah

Roah képe

Az veszélyes, ha valaki bele ír a könyvedbe! :D

Én a sajátomba is írtam érdekeset, amit csak otthon vettem észre, és máig vakarom a fejem, hogy az ördögbe sikerült Áruismeret-kémiából összehoznom a komplett tétel címet ekképpen: "Szerves-verves Vegyületek"
Hogy az honnan jött...?!

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

cs, 2015-03-12 17:15 Kentaur

Kentaur képe

Én nem mertem ilyesmit könyvbe elkövetni, apám tuti letörte volna a derekam, bár emlékeztem szerint a tankönyvek legközelebb a következő évi örsi papírgyűjtésnél kerültek csak elő újra, tehát a kutya nem használta őket rajtam kívül. Nem tudom, most hogy van, de akkor külön biznisz volt, hogy kötelezően megvásárolandó tankönyvcsomag minden évben, amiket gondosan be kellett csomagolni és felvignettázni. Mai napig nem értem, mindez mi a francnak, amikor jövőre teljesen másikat kellett venni, az meg 80%-ban általában ment a zúzdába, mert a következő osztálynak már nem abból kellett... És akkor még a drága csomagolópapír is kuka, aminek bekoszolódni sem volt ideje.

A tiltás olyan mély, hogy mai napig is rá kell magam erőltetni, hogy a saját, gyakorlás céljából vett Oxfordos angol nyelvű olvasmányba ugyan már merjem beleírni ceruzával az ismeretlen szavak jelentését...
Viszont tényleg soha nem léptem ki a lakásból egy csomag rajzlap nélkül. Állandóan járt a kezem, rajzok, írások, képregények nekem is, és még rajzok, meg még. Egy, maximum két hét alatt elfogyott egy olyan csomag, én meg a büfépénzből vettem újat. Kapni még olyan boríték alakú tartóban árult kis rajzpapírt?

----------------------------------------------------------------------------

"L'homme n'est rien, l'oeuvre – tout." (Az ember semmi, a mű – minden.) Gustave Flaubert.

p, 2015-03-13 06:42 Roah

Roah képe

Igen, lehet kapni, A/5 Iskolai írólap; van huszonötös, és ötven lapos kiszerelésben, van famentes, félfamentes verzió. (Régen nem volt, csak klasszik minőségű. Máig népszerű. :))))

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

cs, 2015-03-12 23:26 Sren

Sren képe

Óriási! Cetlizzünk! Rejtsünk üzeneteket a könyvtári könyvekbe.
"Nehogy itt becsukd, most jön a legjobb rész!"
"Hé, ne aludj! A leíró rész is fontos, abban van a vitamin!"
"Ne lapozz az utolsó oldalra! Valaki kitépte... Tíz aranydukát a megtalálónak!"
"Ne keresd, hogy "Ó, Rhett!", az az Elfújta a szél-ben volt!"
"Ebben a könyvben nincsenek is vámpírok!"
"Én ennyi könyvet olvastam: 3452. És te? Írd ide, aztán add tovább!"
"Yoda átment a köztudatba. Bocs."
......

______________________________________________________________________________________________

A szürrealisták és köztem az a különbség, hogy én szürrealista vagyok.

/Salvador Dalí/

p, 2015-03-13 06:43 Roah

Roah képe

És tényleg! :D

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."