Filmkritikák röviden

1922

Ha ezt a filmet húsz évvel ezelőtt látom: nem hatott volna meg. Most viszont keményen odavágott. Egyszerű vidéki embereket láthatunk; az akkori társadalom apró, szorgos hangyái, mily gondokkal küzdöttek. A földművelés jelentette az életüket, a kenyerüket, és a családjukat. Az 1922 másfajta utat mutatott meg. Jó dolog foggal-körömmel kapaszkodni a gazdagságunkhoz, de az ár, amit megfizetünk érte: túlmutathat a pokol kapuján. Stephen King nagyszerű, de egyben kemény drámájával mutatja be, hogyan siklik mellékvágányra egy család élete a döntések árnyékában. A horrort itt csak maszknak használják, amit jószerivel a mi arcunkra helyeznek fel. Segítségével a kegyetlen valóságot élhetjük át, amit a főszereplő is megtapasztal a kukoricaföldje közepén.

Jóra sikerült az 1922, bár a történet alapjául szolgáló novellát nem olvastam. Aki kedveli King könyveit és adaptációt - akkor is, ha nem lettek túl jók - , az biztosan szeretni fogja. Több utalás és motívum szerepel a filmben, ami a "mester" más regényeire utal. Ez mindenképpen piros pont.

Utoljára a Halálsoron húzott le ennyire.

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

szo, 2020-01-04 18:52 Ovidius

Ovidius képe

Láttad a Kopár szigetet?

 

 

 

 

----------------------------------

Minden szélmalom ellenfél!

szo, 2020-01-04 18:59 SzaGe

Ha az 1960-as japán filmre gondolsz, akkor nem.

szo, 2020-01-04 19:15 Ovidius

Ovidius képe

Nézd meg, ha látni akarod, mi egy család és az élet kapcsolata, ha még egy pohár ivóvizet is sok kilométeres csónakúttal szerzel meg.

 

 

 

 

----------------------------------

Minden szélmalom ellenfél!

szo, 2020-01-04 19:05 Licaj Vuv

Licaj Vuv képe

Jó meglátások, semmit nem von le értékükből, hogy King valamennyi írása ilyen, már hogy a horror csak ürügy, bár ezt kevesen veszik észre.

szo, 2020-01-04 21:34 Dana

Dana képe

Ez egy jó gondolat.

***
"I'm blackening pages, but I don't know if it's writing." -- Leonard Cohen

szo, 2020-01-04 21:34 Dana

Dana képe

Érdekes, engem sok mindenről elgondolkodtatott a film, de pont erről az aspektusról nem. Oké, én olvastam a kisregényt is.

***
"I'm blackening pages, but I don't know if it's writing." -- Leonard Cohen

k, 2020-01-14 20:55 Licaj Vuv

Licaj Vuv képe

jó kis összegzés volt, olyan érzés, mintha láttam volna a filmet, mert olvasni csak gépen tudom, mert ott nagyíthatom a betűket és nem olvadnak össze. Viszont, ha ez jelent valamit, a filmet felvettem a listámra. Biztos, ami biztos, mindkettőt, bár most épp nem tudom felfogni a kacsameséket sem, de tán lesznek jobb napjaim.
Lettek és jobban is látok, ráadásul elindultam egyfajta szakmai hírnév felé. Miként anno Vanek úr, én nem ápolt leszek egy előkelő szanatóriumban, miként ő, hanem PHD tárgya Ha jól emlékszem Szabó Lőrinc futott még be hasonló karriert Tudom ez még nem a parnasszus, de ki tudja mi lehet még belőle