Fater, védd a hazát!

   Ötvenkét éves, tisztességben megkopaszodott, kissé túlsúlyos és magasvérnyomásos portaszolgálatos édesapámat 2012. júliusában besorozták.

Azt képzeli bárki, hogy ez vicc? Tévedés. Csuda dolgok megesnek. Amennyiben nem hajlandó bevonulni a polgárvédelem kötelékébe, akkor százezer forintos pénzbírsággal büntetik meg. Haladéktalanul le kell adnia a méreteit (XXXXL derékban, de eddig úgy volt vele, ha már megérte az ötvenet, nehogy má' ne...), hogy megfelelő egyenruhát biztosíthassanak számára. (Legyen miben utakat ásni, homokzsákokat cipelni, stb.)

Apám levelet intézett a hivatalhoz, és kifejezte nemtetszést a sorozással kapcsolatban, valamint emlékeztette "Zombi" Gábor kecskeméti polgármestert arra, hogy másfél év sorkatonai szolgálat után nem érzi jogosnak a hivatalnokok követelését. Az esetet így kommentálta:

 

   "Elképzelem amint gondterhelten, aggódva a nemzet sorsán, ülnek az asztaluknál, és azon törik azt az okos kis fejüket, hogyan legyenek úrrá a káoszon. Talán már behívták az összes fiatalabb korosztályt, 18 - 51 éves korig és kiderült, hogy még mindig kevesen vannak. Ezért gondoltak egy nagyot, hívjuk be az ötvenkét éveseket is! Eljutottak a névsorban a "H" betűig és miután számba vették a polgári védelmi erőket, rájöttek, hogy még mindig kevesen vannak. Ekkor meglátták a nevem a lajstromban és megnyugodva hátradőltek a karosszékeikben. Hát itt van még a Hertelendy! Meg van mentve a Haza! Sorozzuk be gyorsan! És ők megtették! Besoroztak. Végül is ami rajtuk múlt az teljesítették, mehetnek haza. Várja őket a babaleves. Mit várhatnánk még ennél is többet tőlük? Talán ők kaparják a földet, vagy a gáton ők hurcolják a homokzsákot a hátukon? Azért túlzásokba ne essünk már!
Szóval besoroztak, már megint! És bár valóban nevetségesen hangzik, de ez nem vicc!"

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

sze, 2012-08-01 13:19 Zora

Zora képe

Beteszem már a Zombinak írt levelet is. :D

" Tisztelt Polgármester Úr, Kedves Gábor!

Polgárvédelmi parancsnokként hozzám írt leveledet, amiben adategyeztetésre szólítasz fel és egyben kéred, hogy az egyenruhához szükséges méreteimet adjam meg, megkaptam. Mint ahogy a múltévi levelet is kézhez kaptam, amiben arról tájékoztatnak, hogy besoroztak a polgári védelem kötelékébe, a kézi rajba. És, hogy köteles vagyok parancsra megjelenni, mert különben - stb. stb. stb. -, a szokásos fenyegetőzések, retorziók és egyéb baljóslatú eshetőségek felsorolása engedetlenség esetére.
Gondolom ez biztos valami rossz vicc! ...Ugye?! ...Vagy nem???
Gábor! De hát ez nevetséges!
Olyan katasztrofális a helyzet, hogy 52 évesen engem kell besorozni a megoldásukhoz?
Hol vannak a fiatalabbak, vagy a fiatalok? Szerte az országban, és itt a városban is, meglehetősen nagy az ismeretségi köröm, de hiába kérdeztem ismerőseimet, barátaimat, még senkit nem hívtak be közülük, még csak nem is hallottak hasonló esetről.
Akkor miért pont rólam gondolod, hogy 52 évesen, velem kell megerősíteni a polgári védelem intézményét, azon belül is a kézi rajt?!
Olyan abszurd! Miközben fiatalok ezrei, tízezrei állnának rendelkezésre, addig én és egy csapat hozzám hasonló öregedő ember menti majd ami menthető?! Ezt komolyan gondoljátok, Gábor?!
Nem ez nem lehet igaz, ez mégis csak valami vicc lesz, .. ugye!?
Mert ha ez egy tréfa, akkor jó. Igaz nem a legjobb, frászt hozni az idősebbre, de hát ha ez kell a jó hangulatotokhoz, hát üsse kavics. Hehehe-hahaha!. Térjünk napirendre a dolog felett.
De ha ez nem valami tréfa, ha ti ezt komolyan gondoljátok, akkor meglehetősen nagy a baj ezzel az állammal, apparátussal, és a parancsnokságod alatt működő katasztrófavédelemmel! És akkor nem rám van szükségetek, hanem egy a mentális betegségek gyógyítására szakosodott orvoskollégádra!"

------------------------------------------

p, 2012-08-03 07:45 Dokesz

Dokesz képe

Nem értem a problémát. Petőfi vén zászlótartója ötvennyolc esztendős! Ha hív a Haza...

A viccet félretéve: a hazai bürokrácia már banánköztársasági magasságokban szárnyal, dilettáns hivatalnokok seregei pusztítják a becsületes magyar emberek idegrendszerét!

Ennyi buzgó hivatalnok Jellasicsot egészen Izlandig zavarta volna, ha nem lenne analfabéta és az energiáját értelmesen használná fel!

"Vihar hátán, sasok szárnyán
Hangunk messze elszáll"

p, 2012-08-03 07:57 Zora

Zora képe

Azóta kiderült, hogy a jogszabály szerint a polgármester akárkit önhatalmúlag elrendelhet a munkája mellől, tekintet nélkül arra, hogy az illetőt esetleg emiatt kirúgják, vagy nem kap majd fizetést. Ha a családi vállalkozást is ő irányítja, ahogy apám esetében is, akkor a vállalkozás is csődbe megy. Ha nem tetszik, fizetsz.

Úgyhogy ez úton is mindenki figyelmébe: legyen jóban a polgármesterével, mert könnyen pórul járhat. A természeti katasztrófák súlytotta városokban meg pláne. (Bár Kecskeméten például az életben nem volt még természeti katasztrófahelyzet, most sincs...)

------------------------------------------

p, 2012-08-03 08:36 Sren

Sren képe

 Láttam ezt már Spiriten is, és kellett pár nap, hogy visszanyeldekeljem magamba a fogcsikorgatós szentségelést. Andris szerint nincs humorérzékem; szerintem akad azért, de ilyesmihez nem, és hóttkomolyan felszívtam magam rajta. Ez történt a polgármester jogait olvasva is, így hát nem is folytatnám, mert csak pöfögnék vég nélkül. :(

______________________________________________________________________________________________

A szürrealisták és köztem az a különbség, hogy én szürrealista vagyok.

/Salvador Dalí/

p, 2012-08-03 08:47 Zora

Zora képe

Én arra leszek kíváncsi, a nőket mikor kezdik el besorozni?

Jó, értem én: biztos nincs elég katona, polgárőr meg rendőr, aki ha baj van, tudná pakolni a homzsákokat. (Bár a katonaság eleve vicc, a fele másra nem is alkalmas csak gátépítésre.... kb. ezredestől felfelé...) De miért nem a munkanélkülieket,  szenvedélybetegeket vezénylik ki? Utóbbiakat terápiás céllal, előbbieket egy kis zsebpénzért vagy kosztért, kvártélyért... a szabadságjogok így is sérülnek, de legalább lenne némi ellentételezés...

------------------------------------------

p, 2012-08-03 13:30 Sren

Sren képe

 "Én arra leszek kíváncsi, a nőket mikor kezdik el besorozni?" - Na, csak adjanak a kezembe fegyvert vagy akár egy gyalogsági ásót, tudni fogom, mihez kezdjek vele! :DDD

Nem, Apu, ilyesmihez nincs, és soha nem is lesz. A zombikon még csak elröhigcsélek, ha épp rá vagyok hangolva (bár osztom Anna véleményét a témában, múltkor beszélgettünk erről), de a betonfejűség és a negatív abszurdum sosem tudott megnevettetni. Bocs. :D

______________________________________________________________________________________________

A szürrealisták és köztem az a különbség, hogy én szürrealista vagyok.

/Salvador Dalí/

p, 2012-08-03 13:41 Ndy

Ndy képe

Meditálni kell, hogy szabadjára engedhessük a lelkünkben élő Craz-t.

--------------------------------------------------------------------

http://www.myspace.com/nexushungary

p, 2012-08-03 13:51 Zora

Zora képe

Vagy Mickey Longot, ha már itt tartunk. :)

------------------------------------------

p, 2012-08-03 13:55 Ndy

Ndy képe

Azért óvatosan ezzel! Én egyszer szabadjára engedtem a bennem élő Maggoth-ot, de hamarosan lelépett a családi étkészlettel. :D

--------------------------------------------------------------------

http://www.myspace.com/nexushungary

p, 2012-08-03 14:35 craz

craz képe

 Itt megragadnám az alkalmat, hogy felhívjam a tisztelt egybegyúlteket egy nagyszerű kezdeményezésre, ami nem más, mint a "Maggoht-ot a köznépnek" mozgalom, melyhez immáron szerény személyem is csatlakozott. (Lásd a Nyakonöntött Próbagoblin csatlakozó részét, és a Craz interjút a SpiritArt honlapon. :D) ((Na tessék, egyszer alszom háromig, és miről maradok le... :D :D))

- - - -
"Igyál, e nedv hűs, mint a - mámor,
s nincs seb, mit heggel nem takar,
igyál, testvér, e mély pohárból,
csupán az első korty fanyar."

p, 2012-08-03 14:51 Ndy

Ndy képe

Megjegyzem, a project kissé lassan halad, ugyanis szabadjára engedtem a bennem élő Kelvint, aki épp bogarak lábát tépkedi le a kertben :D

--------------------------------------------------------------------

http://www.myspace.com/nexushungary

p, 2012-08-03 15:07 Kelvin

Kelvin képe

Neked fogalmad sincs a szexről.

 

"...Lámpámba az éjnek

pilléje repdes,

Gyász vergődik a falon..."

p, 2012-08-03 15:09 Ndy

Ndy képe

Dehogy nincs. Láttam már róla képeket.

--------------------------------------------------------------------

http://www.myspace.com/nexushungary

p, 2012-08-03 15:16 Kelvin

Kelvin képe

Ja, az más. Remélem, ha minket is behívnak, mert kiönt a Rákos-patak, melléd osztanak be. Cserélhetünk képeket.

 

"...Lámpámba az éjnek

pilléje repdes,

Gyász vergődik a falon..."

p, 2012-08-03 15:41 Zora

Zora képe

Csak a gyalogsági tisztálkodóban majd vigyázzaatok, melyikőtök hajol le a szappanért...

------------------------------------------

p, 2012-08-03 12:58 Ndy

Ndy képe

Látod, tényleg nincs humorérzéked :DDD Én például már 15-ezer karakternél tartok egy novellában, ahol H. Lászlót egy homokzsákkal felfegyverkezve Simagöröngyösre rendelik, ahol találkozik a bús Pulacsekkel, akinek megadóztatták az őzvegyi nyugdíját. Ez a két szereplő, valamint egy vallási megszállott a későbbikben véletlenül megakadályozza a CIA és a kormány titkos összeesküvését :D

--------------------------------------------------------------------

http://www.myspace.com/nexushungary

p, 2012-08-03 13:27 Zora

Zora képe

Örülök, hogy a családi drámák megihletnek! :D

Mindegy, mert apámat ismerve úgyis komédiává változtatja a kecskeméti polgári erőket...

------------------------------------------

p, 2012-08-03 08:00 Obb

Hát, Zora, ez besza-behu, sokszor nem normális emberek kezében vannak dolgok, Lehet, nem fer, amit ajánlok, de hát ők sem azok, menjen be a körzeti orvoshoz, aki vágni fogja a miérteket, és azonnal kiállítja az alkalmatlansági papírt.
Persze az is baj, hogy neki kellene ilyet tenni, de még mindig egyszerűbb, mint rágódni mások hülyeségén, és levelezgetni betonfejekkel.
Engem huszonvalahány évesen folyamatosan be akartak rángatni, nem tartalékosnak, hanem sima sorkatonának, amikor már két gyermekem is volt. Berágtam, és eljátszottam a dilót, pár doki nem hitte, de egy végre megértette, hogy nem ott a helyem. Igaz azonnal felajánlotta a hadsereg a polgári szolgálatot, mire közöltem, hogy én fegyvert akarok, csak úgy igazi egy katona, ekkor végre közölték, nekem olyat nem adhatnak, és alkalmatlannak nyilvánítottak végleg.

p, 2012-08-03 08:09 Zora

Zora képe

Ilyen könnyen nem úszhatja meg az ember. Apámnál néhány éve szívnagyobbodást állapítottak meg, és elég magas is a vérnyomása. Ám a nagytiszteletű polgármester elvtárs és kompániája saját orvosi bizottsága döntése alapján határoz az alkalmasság felől, nem kötelességük az orvosi igazolásokat figyelembe venni. Ha úgy döntenek, hogy egy féllábú ember jó lesz agyagdöngölőnek, akkor a féllábú embernek is be kell mennie. Vagy fizet.

Apám inkább belülről kívánja bomlasztani a rendszert: macinaciban tervezi a bevonulást, és úgy nagyjából néhány napi pipázgatást tervez a homokzsákokon ülve.

Amúgy ugyanez a hivatalnok gárda rendelte el korábban, hogy fizessünk ötezer forintot, mert a kutyánk a kerítés mögül megugatott egy részeg biciklistát, aki ennek következtében elesett. :DD Rozi kutya azóta mélységes bűntudatban éli mindennapjait. :)

------------------------------------------

p, 2012-08-03 09:07 Obb

Sajnos más ötletem nincs, így csak együttérzésemről tudok nyilatkozni :(

p, 2012-08-03 09:07 Kelvin

Kelvin képe

Ne már! Tavaly megropogtattam a derekam, amikor megpróbáltam megemelni egy 160 kilós konténert (azt hittem, menni fog). Ennek még az üzemorvosnál is nyoma van. Egy hétig pukedliztem a wc-n, mert nem tudtam lehajolni, hogy felhajtsam az ülőkét. Megmondom a dokinak, hogy fáj a hátam. Mit mond, hogy nem fáj? De, fáj. Nem tudok pakolni. Akkor mi van?

 

"...Lámpámba az éjnek

pilléje repdes,

Gyász vergődik a falon..."

p, 2012-08-03 09:24 Zora

Zora képe

 Van másik alternatíva: fizetsz egy százast, és viszlát. Legközelebb csak jövőre zaklatnak újból. :)

------------------------------------------

p, 2012-08-03 08:07 Sütiszörny

Sütiszörny képe

Neked nem lehetett valami nehéz ezt megjátszani, elég volt, ha simán magadat adod. :D
Egyébként ez az "én fegyvert akarok" szöveg nagyon jó! :)

__________________________________
Süti, vagy nem süti? Ez itt a kérdés!

p, 2012-08-03 09:19 Obb

Nem is volt, az összes pacát, amit elém toltak denevérnek tituláltam, alultápláltnak, túlsúlyosnak, gondolkodónak, feszélyezettnek stb.
A képeken minden középkorú embert szimpatikusnak találtam, a gyerekeket és öregeket pedig nem annak.
A tesztsort pedig úgy töltöttem ki, hogy még magam is azt mondtam volna magamra, hogy ez hülye.
Látnod kellett volna a tiszt arcát:
- Végh-Bodor István, önt sajnos csak polgári szolgálatra oszthatom be.
- Uram, én fegyver akarok!
- Hogyan érti?
- Azzal tudom csak védeni a hazát és magamat.
- Ebben az esetben alkalmatlannak nyilvánítjuk, nincs szüksége a Magyar Honvédségnek önre.
- De én szolgálni akarok.
- Harminc napon belül fellebbezhet a döntésem ellen.
- Megteszem. Viszont látásra!
- Viszont látásra!
(naná, hogy nem tettem :))

p, 2012-08-03 09:29 Zora

Zora képe

 :DDD Ez nagyon jó! Ismerünk itt még valakit, aki ugyanezt mondta a sorozásnál, de őt már ránézésre alkalmatlannak minősítették... :))

------------------------------------------

p, 2012-08-03 13:46 Ndy

Ndy képe

Én minden pacán medvét láttam :O Rohadtul leszereltek, pedig tényleg medvéket ábrázolnak, hogy rohadjanak meg!

--------------------------------------------------------------------

http://www.myspace.com/nexushungary

p, 2012-08-03 13:48 Ndy

Ndy képe

Persze, van olyan paca, amin a medve nem jól látszik, mert elsőre pl bokornak tűnik, de köztudott, hogy mögötte ott lapul a medve!

--------------------------------------------------------------------

http://www.myspace.com/nexushungary

p, 2012-08-03 16:15 Obb

A lófaszt, denevérek azok, hidd el nekem, csak szerintük vagyok diló.

p, 2012-08-03 17:59 Ndy

Ndy képe

Ha-ha-haaaaa! Nagy fenét! Megfestik a cuccost, majd összehajtják a nedves rajzlapot, hogy a hozzádf hasonlók ne ismerjék fel a medvét! De én tudtam már akkor is, hogy a rajz medvét ábrázol, ezért kiszórtak a seregből :(((

--------------------------------------------------------------------

http://www.myspace.com/nexushungary

p, 2012-08-03 18:04 Obb

 Látod, már megint palira vettek, a medvéseket azonnal kivasszák onnan, de aki értelmes, és felismeri a denevéreket, azoknak adnak polgári szolgálatra esélyt :) Más kérdés, hogy azzal meg az értelmesebbek nem értenek egyet, hogy nem adnak nekik fegyvert, hogy össze-vissza szórhassák a golyókat.

p, 2012-08-03 18:38 Zora

Zora képe

 Szerintem csukott óriáskígyó. :P

------------------------------------------

p, 2012-08-03 19:06 Zora

Zora képe

 ITT látható a pszichológia teszt. Medve, vagy denevér? :D

------------------------------------------

p, 2012-08-03 19:32 craz

craz képe

 Az egy kalap!

- - - -
"Igyál, e nedv hűs, mint a - mámor,
s nincs seb, mit heggel nem takar,
igyál, testvér, e mély pohárból,
csupán az első korty fanyar."

p, 2012-08-03 19:34 Obb

Nem is ilyeneket mutogattak :), ez tényleg medve, nem vagyok én hülye, felismerem.

p, 2012-08-03 21:36 Tim

Egyértelműen denevér.

Csak ebből a szögből rosszul látszik, mert kilapult, amikor a medve magáévá tette. De ettől még denevér.

A kép egyébként pár másodperccel azelőtt készült, hogy a maci elégedetten rágyújtott egy cigire.

p, 2012-08-03 18:55 Ndy

Ndy képe

Szerinted, hogy szól a mondás? Lássuk a medvét, vagy lássuk a denevért?! Összeesküvés áldozata lettél, aki egy hanyagul odafestett denevér miatt, nem látja a mögötte rejtőző medvét! :D

--------------------------------------------------------------------

http://www.myspace.com/nexushungary

p, 2012-08-03 19:32 Obb

 Aki másnak medvét lát, annak nem jelenik meg a denevér.

Nem hiszem, hogy nem ismered ezeket a régi magyar közmondásokat sem:

Sok denevér medvét győz.

Akinek nem denevér, ne medvézze magára.

Kicsi a denevér, de medvét győz.

Stb. stb.

Csak a kor elkorcsosította már ezeket az etnikumokat. 

v, 2012-08-05 10:02 Sütiszörny

Sütiszörny képe

Méghogy medve és denevér? A pacákon egy valami látszik: p*na!  :)

__________________________________
Süti, vagy nem süti? Ez itt a kérdés!

p, 2012-08-03 12:38 Crystalheart

Jó ég, ez most komoly? És erről az önkormányzat dönt? 

p, 2012-08-03 12:38 Crystalheart

Jó ég, ez most komoly? És erről az önkormányzat dönt? 

p, 2012-08-03 13:22 Zora

Zora képe

ITT a cikk, Ndy most küldte át:

 

 

------------------------------------------

p, 2012-08-03 15:23 Crystalheart

 Hát ez kemény. Asszem, megérte magam bebiztosítani a polginál meg az önkormányzatnál falunap-konferálással, meg társadalmi munkákkal...

Nem nagyon követem ezeket a híreket, ezért ez rendesen meglepett.

p, 2012-08-03 15:36 Ndy

Ndy képe

Némi homokzsákcipelés után már acélkeményre biztosítod majd magad. :D Egyébként pedig, mi most pont a felesleges munka elkerüléséről, nem pedig a végzéséről beszélünk :D

--------------------------------------------------------------------

http://www.myspace.com/nexushungary

p, 2012-08-03 16:23 Crystalheart

Oh, augusztus 20-át levezényelni meg képviselő-testületi üléseken, kerekasztal-beszélgetéseken részt venni még mindig sokkal lajtosabb. :D Bár ha itt kiárad a kb. 50 centis patak, ami itt ered a faluban, akkor megeszem a zsebórámat.

p, 2012-08-03 09:29 Welmyr Tasferd

Welmyr Tasferd képe

 Meg sem lepődök a dolgon egy olyan rendszerben, ahol a féllábon élő, vagy már féllábbal a sírban lévőktől elveszik a nyugdíjat, majd zavarják őket dolgozni. Aki meg tényleg tudna gürcölni, az elsumákolja az ilyet.
Most, hogy írom ezeket eszembe jutott egy eset, ami az egyik ismerőssel történt. Amikor hallottam egyszerre rázott a nevetés és esett le az állam csodálkozásomban. Rokkantnyugdíjas a krapek, az egyik szeme üvegből van. Visszahívták bizottság elé felülvizsgálatra, látásvizsgálatnál pedig a doki letakarta az ép szemét, és arra várt, hogy az üvegszemmel olvasson. Aztán mikor az ismerős odavágta, hogy az nem fog menni, még az orvosnak állt feljebb, hogy ne szimuláljon... A végén elvették tőle a százalékot, megpróbálhatott munkát keresni 60 évesen.
De hát így szép ez a rendszer!

"A jó könyv arról ismerszik meg, hogy akárhányszor olvassuk, mindig más." - Anderson Hays Vanderbilt Cooper

p, 2012-08-03 09:33 Zora

Zora képe

 Ezt neeeeee, ez nagyon dúrva! Én is hallottam egy emberről, aki haldoklik (rákos), és elvették a rokkantnyugdíját, így nehogy enni nem tud, még utcára is kerül. De ez az üvegszemes is rettentő beteg...

------------------------------------------

p, 2012-08-03 09:40 Welmyr Tasferd

Welmyr Tasferd képe

 Én először nem is akartam elhinni, azt hittem ez is egy a sok "városi legenda" közül. Aztán mikor Miklós bácsi elém tolta a papírt, lesáppadtam. 
Az a legdurvább az egészben, hogy egyre több az ilyen eset. De felmerül a kérdés ilyenkor, hogy ha már az életerős fiataloknak sem tudnak munkát biztosítani, hogyan fog elhelyezkedni egy idősebb, beteg ember?

"A jó könyv arról ismerszik meg, hogy akárhányszor olvassuk, mindig más." - Anderson Hays Vanderbilt Cooper

p, 2012-08-03 09:52 Zora

Zora képe

Öcsém felvetette egy fiktív levél megírásának lehetőségét, amiben apám megpróbálhatná bizonyítani hiteles okményokkal, hogy nem zsidó származású, ezért nem köteles viselni a sárga csillagot sem, így aztán munkaszolgálatra sem kötelezhetik...  csak attól fél, hogy a város hátárába tarkón lőnék a merészségéért. 

------------------------------------------

p, 2012-08-03 10:38 Kelvin

Kelvin képe

Rákoskeresztúrra deportálnák, ahol a Spar előtt mindenkinek szólnia kéne, hogy meleg van. A katasztrófa sújtotta XVII. kerületben többen is kabátban, sálban mászkálnak, nem beszélve a mínuszos hálózsákban forró teát szürcsölő csövikről.

 

"...Lámpámba az éjnek

pilléje repdes,

Gyász vergődik a falon..."

p, 2012-08-03 11:00 Zora

Zora képe

 :))) Legjobb kerület!

------------------------------------------

p, 2012-09-14 11:57 Zora

Zora képe

Már a pestiek sincsenek biztoságban:

http://index.hu/belfold/2012/09/14/mindenkit_behivhatnak_vedelmi_szolgalatra/

 

------------------------------------------