Homeopátia vs. Antibiotikum

Nem szeretnék túl mélyen nyúlni a témába, csupán érdekelne, így a tavaszi nagy lebetegedések közepedte, kinek milyen tapasztalata van a gyógyszerekkel, illetve homeopátiás készítményekkel kapcsolatban.

Lassan két igencsak rozoga lábon járó gyógyszertárrá változom a rengeteg antibiotikum hatására, amit a háziorvos belém tuszkol, mert nem tudja mihez kezdjen velem és az állandó kis lázrohamaimmal. Valaki említett teát, valaki a vízben oldott ezüstre esküszik, de elvetemültek említettek éjféli miséket és csirkeáldozatokat is. :)

 

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

p, 2011-03-25 15:26 Kelvin

Kelvin képe

Hagyma, szalonna, pálinka, szex, alvás.

 

"...Lámpámba az éjnek

pilléje repdes,

Gyász vergődik a falon..."

p, 2011-03-25 15:33 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Az antibió-kúra tönkreteszi a bélflórádat és lassan a benned tanyázó bacik rezisztenssé válhatnak (persze ezért kell a legkülönfélébb tablettákat szedni, azt védjék ki... jó, van, ami kivédi). Persze ez csak piciben megy, és azt is csak hosszas kezelés hatására. De a bélflórádat tuti tönkrevágták. Valószínűleg emiatt is vannak a gyakori megbetegedéseid, hiszen az Activia Bifidus mittoménalis reklámban is állandóan mondják, hogy az immunrendszerünk fogalmam sincs, hány százaléka a belekben található (érdekes leegyszerűsítése a világnak, nem is értem, miért van alap immunból 1000 oldalas könyvecském, pedig nekem ahhoz még csak nem is kell értenem). De mindenesetre ha ott felborul valami - és a bacik kiírtása ezt eredményezi - akkor borul minden. Gyakori lehet a láz is, de az alap a hasfájás, meg minden, ami ezzel jár.

Lehet kapni kiegészítő izéket, hogy támogasd a hazai gyógyszertárakat (ez állampolgári kötelességed!), illetve vannak a jól bevált természetes módszerek (egyél gyümit, zöldséget, az segít). Az én régi dokim mindig azt mondta, ne szedjünk C-vitamint betegség alatt (csak egészségesen), mivel az a bacik egyik kedvenc tápanyaga. (Meg amúgy is vízoldékony, kiürül, hiába szeded.) De ha épp nincs semi bajod, az is hasznos (elvégre a bacik kedvenc tápanyaga, vagy mi a szösz). Ha ez sem megy, próbáld ki az Activiát Bifidus mittoménmialisszal, anyukám szerint lónyál, de érdekelne valaki más véleménye is. (Nagymamám szerint nyúlnyál, de ezt a kettőt nem tekintem külön véleménynek.)

A homeopátiát - bár sokan esküsznek rá, és ezért kapni is fogok rendesen - kerüld el. Tény, hogy az ilyen homeopata szereket áruló üzletekben sokkal nagyobb az étrend-kiegészítők, vitaminok és ásványi anyagok mennyisége, néha olcsóbbak is, mint a gyógyszertárak, de itt ki is merült a hasznosságuk. A legtöbb szer drága, drágább, mint ugyanaz a kivonat, gyógynövény gyógynövényboltban, vagy gyógyszertárban beszerezve (pedig ugyanaz a gyógyszertári minőség - hivatalosan). Nem tudom, mi viszi fel az árát, egyszer mentem utána egy szernek, ott azt találtam, nem itthonról szerzik be. (De miért jobb a kínai zsurló, mint a magyar, vagy mondjuk a német, fogalmam sincs. Lehet, hogy nem az van benne, amit a csomagolásra írtak, hanem egy kínai alfaj.)

Lényegében rengeteg a gyógynövény, amit lehet szedni, majd most jön pár száz ember, aki megmagyarázza neked, hogy ők családilag mire esküsznek. Én a kedvenc dán portálomra, ahonnan némi biológiai tudás és egy elbaltázott kereső segítségével kiszedek egy csokorra való növényt, ami az adott bajra írt jelenthet, majd mazsolázgatok közöttük (ez minimális farmakobotanikai ismereteket igényel). Így általában mielőtt lemegyek az orvoshoz, mindig tudom, mit fog felírni. :) (Nem olyan nehéz, még az anitbiotikum is kisakkozható, ugyanis az antibiotikum-piac 80%-ára allergiás vagyok.) Valamiért ez a doki megszállottja a természetes gyógyszereknek.

A tea jó. Nem mindegy, milyen tea. A vízben oldott ezüst - csak neked előszedtem a mikrobi jegyzőkönyvet, ez nagy szó! - a következőket tudja (ide írom az egészet):

[10. gyakorlat]
"E. Antimikrobiális anyag vizsgálatával kapcsolatos gyakorlat kiértékelése

9./
   B./2. Antibiotikumok

AK: amikacin [nem, nem Kalasnyikov] {allergiás vagyok rá}
       30 S riboszomális alegységhez köt
       fehérje szintézis gátlás
       G- rezisztensek
precipitációs zóna sugrá (r): 1 cm

SAM: ampicillin + sulbactam {allergiás vagyok rá}
         sejtfalszintézis gátló
         széles spektrum, G+, pár G-
r : 0,4 cm

AMC: amoxicillin {allergiás vagyok rá}
         ß-laktám [az ott egy béta], sejtfalszintézis gátló
         G+
r: változó, 0-0,6 cm

E: erytromicin {ezt szedhetem egyedül}
     fehérje szintézis gátló; 50 S alegység
     szűk G+, Mycoplasma [még jó, hogy ezek szeretnek engem]
r: használhatatlan, penész fertőzés (Penicillin...) [itt jegyzem meg, a penészfolt körül 6 centi sugarú volt a tisztulás]

   B./3. Szinergizmus/antagonizmus

AMC + SAM -> 1 cm együtt

r: 0,8; 0,4 cm

Mindkető a sejtfakszintézis gátlásán keresztül hat - ezért werősíthetik egymást (nem egy útvonal).
Spektrum: G+ (AMC); G+ és G- (SAM) - szélesebb spektrum együtt: erősíthetik a hatást.

   B./4. Növényi antimikrobiális vegyületek

Bacillus cereus       tisztulási zóna (r)
fokhagyma              minimális
grapfruit                  0,3 cm
kamilla                    0,9 cm

E. coli (rossz szélesztés!)
fokhagyma             darabos szélesztés - tisztulás nem látszik
grapfruit                 0,1-0,3 cm
kamilla (feltört lemez!)  0,1-0,5 cm

A kamilla a legerősebb antimikrobiális anyagot termelő a három közül, majd a grapfriut, végül a fokhagyma (talán a diffúzióval lehetett probléma, vagy tényleg a leggyengébb).

   B./5. Kersztcsíkos módszer

                                        tisztulás
Serratia marcescens -      0 cm
B. cereus var. Mycoides - nem mérhető
Micrococcus luteus -         0,9 cm (de! Bacillus beterjedt - ott nő)
E. coli -                             0 cm
Staphylococcus aures -   1,5 cm
saját -                               0,1 cm-en elmaradt a pigmenttermelés, más semmi

   B./6. Nehézfémek

Ag-víz: semmi (minimális tisztulás)
rézdarab (megtisztítva): 0,2 cm

   B./7. Screening

Fertőzés a lemezen, nem látszik semmi."

Mint a végén látható, az ezüstözött víz sokat nem ér. Nyalogass egy húszast. :) (Jó, tudom, a réz mérgező.) És látszik, a kemilla jót tesz. A fokhagyma is erős amúgy, csak mivel darabos, nem folyékony (fokhagymatea?), nem olyan jó a baciölő hatása, mert nehezen diffundál (nem folyik). A grapfruit se kutya, mondjuk azon meglepődtem. Az antibiotikumok meg hozzák a várt eredményt. Az éjféli misét és a csirkeáldozatot nem próbáltuk ki, de a másik csoport szerint a misénél 0,2 cm-es precipitációs zóna alakult ki Bacillus cereus szélesztésen, a csirkeáldozatnak nem volt hatása. A macskaáldozat mutatott némi tisztulást 0,5 cm-es sugárban, de nem volt meggyőző, illetve lehet, hogy fertőzés okozta. Bár a legjobb kétségtelenül a penész, bárki bármit tesz. Az mindent gyilkol. Szóval penészes kenyér a bacik ellen, penésztelen a bacikért.

Ha meg a gyógynövényes oldalamra vagy kíváncsi, mert tudsz dánul (mondjuk 42 nyelvű az oldal, minek akarsz dánul tudni?), akkor egyrészről mélységesen sajnálom, de ez hadd maradjon az én titkom, másrészről nem tudom, mert mindig elfelejtem, a könyvjelzők eszköztár meg pont arra való, hogy kéthetente felpurgáljam. Majd megkeresem. Amúgy mi a legnagyobb gond a lázon kívül, amire kéne? :)

Remélem, a mikrobi jegyzőkönyv már gyógyító hatással lesz rád.

_____________________
Dr. Bloody Dora

p, 2011-03-25 19:22 Kentaur

Kentaur képe

 Egyrészt homeopátia:egy jó adak whiskey, egy nagy kanáll mézzel, kis tejben elkeverve, melegen. 

Másrészt szemléletváltás:nem vagy beteg, erős vagy, szikla vagy - fogj pengét a fogad közé és köss homlokpántot, és mondogasd ezeket, miközben a kertben ugrálsz terepszínű bikiniben!

Haramadrészt meg majd átmegyek hozzátok, és az okot szüntetjük meg, nem a következményt pátyolgatjuk, piha!

----------------------------------------------------------------------------

"L'homme n'est rien, l'oeuvre – tout." (Az ember semmi, a mű – minden.) Gustave Flaubert.

p, 2011-03-25 17:38 Borika

Borika képe

Pontosan át tudom érezni a helyzetedet. Az a baj, azért nem használ semmi, mert már nagyon le van gyengülve a szervezeted. Az antibiotikumokat lökd ki, minek gazdagítod a gyógyszeripart? Két évvvel ezelőtt ugyanebben a cipőben jártam, nekem egy valami vált be: C-vitamin 1 grammos, naponta 7-8 grammot szedtem. Az helyrerakott, visszabillentette az immunrendszeremet. Akkoriban még jártam át Debrecenbe, és találtam egy nagyon jó pezsgőtablettás készitményt, 1 grammos C vitamin, Generica volt a neve, nekem csak az vált be. Később már alig alig találtam, azt hiszem kivonták a forgalomból, pedig még múlt ősszel is direkt ezért átmentem, hogy keressem, de már egy patikában sem találtam. Ha gondolod, ne vegyél pezsgőt, hanem tabletta formájában, ha inkább az ilyen később felszívódos dolgokat akarod, a lényeg hogy 1 grammos legyen, és azt addig nyomasd magadba, míg bírja a gyomrod (lehet már 3 - 4 után fogja picit égetni, de megéri azt a kis szenvedést, legfeljebb habzsold mellé a danone-t :D). Propolis is jó cukorra csepegtetve, minél feketébb, annál jobb minőségű. Béres csepp stb. Multivitaminokat nincs értelme venni sztem, mert azokban csak halovány mennyiségű vitamin van, meg sem közelíti azt a mennyiséget, amire a legyengült szervezetednek most szükséged lenne. Ja, és ezt amit mondtam, úgy kell érteni, hogy egy kúra, tehát 1-2 hétig szedd, utána szünet. :)

"Járt utat a járatlanért el ne hagyj!"

p, 2011-03-25 18:19 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Béres cseppel vigyázni, állítólag hízlal. Nekem felírt a pszichopata pszichonéni, de mivel a pénztárcám anorexiás, nem vettem. Ha meghízol tőle, azért szólj. :)

_____________________
Dr. Bloody Dora

p, 2011-03-25 17:41 Borika

Borika képe

Még valami: homeopátia sztem hüeség, már bocs, elnézést attól aki másképp gondolja, ez csak a privát véleményem. Én sokmindent kipróbáltam már, és azok alapján szűrtem le ezt a következtetést. Annyi erővel szuggerálhatnád magadnak, hogy jól érzem magam, egészséges vagyok stb. Még egy cucc: svéd csepp, a Maria Treben féle, na az is nagyon bevált nekünk, az egész családnak, érdemes kipróbálnod, nagyon jól helyrerak. :D

"Járt utat a járatlanért el ne hagyj!"

p, 2011-03-25 18:23 B.L.Torkin

B.L.Torkin képe

Gyakorló orvosként kicsit másképpen látom a dolgokat, mint az előttem szólók.

Az antibiotikum - kétélü fegyver! Azt megfelelő időben és megfelelő ellenség ellen kell használni, de csak akkor és csak ott, ahol az feltétlen indokolt. Sajnos a háziorvosok legtöbb esetben nem gondolkodnak, csak írják a receptet. Ettől nagyobb ostobaságot nem is tudnának elkövetni, mert csak növelik a rezistens kórokozók amúgy sem kis táborát, emellett nem olgják meg a problémát.  A közösségben terjedő lázas megbetegedések jó része eredendően vírus eredetü, azok ellen az antibiotikumok pedig eleve hatástalanok. Ezekben az esetekben jöhetnek jól azok a módszerek, amiket itt sokan emlegettek: forralt bor (nem whiskey, magyar ember bort igyon!), fokhagyma, hagyma, sok tea, méz, nagy adag C-vitamin, és egyébb természetes gyógymód. Ezek közé lehet sorolni a homeopáthiás szereket is, csak sajna, ezek hatékonyságáról semmiféle bizonyiték nincs.

Az alapszabály az: ha a beteg valamitől jobban érzi magát, akkor annak használata indokolt lehet. A gyógyszerek hatásának legalább húsz százaléka eleve pszichoterápiás hatás javára irható, vagyis, ha elhíszed, hogy hatásos, akkor az is lehet.

Azonban, ha látszólagos ok nélkül vannak lázaid, és ezek nem szünnek a "hagyományos" kúrákra, akkor egyéb okot is keresni KELL. Mint például autoimmun kórképek, melyek fiatal nőkben gyakoriak.

Tanácsom az lenne, hogy elsősorban Infectológust, másodsorban immunológust keressél fel, ne pedig nyakra-före mérgezd magad mindenféle antibiotikummal.

Ha lenne még konkrét kérdésed, szivesen válaszolok ha tudok, természetesem privát módban is.

p, 2011-03-25 20:16 Zora

Zora képe

Nagyon aranyosak vagytok, hogy így rákaptatok a témára!

Nem is tudom, próbálok sorban haladni:

Felső léguti hurutot állapítottak meg, ami nálam nagyon megszokott, mert max. allergiás vagyok nagyjából mindenre, az állatszőrt leszámítva, folyton duzzadt a nyálkahártyám, könnyen megtapad ez-az. A lázam felszökött, köhögés, szokásos. A doki azt mondta nem ír gyógyszert csak nyákoldót, meg táppénzre ír. Másfél hét után elmúltak a tünetek, csak 37.5 maradt a hőemelkedésem. Stabilan. Elmentem vérvételre, rá két napra elkezdtem hányni, úgy három napon át. A vérvétel eredménye az, hogy bár a koleszterinem magas, minden rendben van. Láz nem múlt, ezért mivel Pesten lakom, átjelentkeztem a kecskeméti orvostól ide a... sose tudom melyik kerületbe. Akkor ez a doki megvizsgált, és azt mondta, azt hitte kivették a manduláim, mert úgy összezsugorodtak. Felírt szintén léguti hurutra AktilDuo-t, és kiírt, mert a hányás miatt szarul voltam. Meg a hőemelkedéstől. 1 hét pihi, megint oszlottak a tünetek, de maradt a hőemelkedés. Vissza. Megvizsgált, azt mondta gócos fertőzésem vagy mi, ezért egy D-betűs antibiotikumot írt fel (asszem Dalacint), amiből napi 4 szemet kellett bevenni. Akkor elkezdett felszökni a hőemelkedésem, esténként már 38 volt, és semmi javulás. Elmentem laborra, és a doki azt mondta, hogy a vérképemet mutogatni kéne, csak sajnos nagyon magas a koleszterin... viszont fel vagyok fázva. Ennek örömére felírt Cifloxint, és elküldött hasi ultrahangra, hátha kövem van...

És a D-betős és a Cifloxin között lement a lassan 2 hónapja 37.5 hőemelkedésem 36.9-ig. (szenvedtem is, úgy hozzászoktam a lázamhoz) Igaz, csak reggel, utána mindig felment, de csak 37.2-ig.

Valaki azzal jött, hogy a válásom miatt stresszes vagyok, de szerintem ez butaság, évek óta nem voltam ilyen kiegyensúlyozott.

Szedtem a rendes, kimért, por alakú aszkorbinsavat, emelt dózisban, és áttértem a multivitaminokra, de a vérvétel után az orvos leállított, mert azt mondta ilyen anyagcserével semmi szükség rá, nem kellenek a zsírban oldódó vitaminok, szedjek csak c-t.

Anyám táplálékkiegészítőket forgalmazó cégnél dolgozik, teljesen ártalmatlan cuccok, tőzegáfonya kapszulát eszegetek a felfázás miatt, meg ezüstoldatot az antibakteriális hatás miatt. Eddig semmi változás, a Cifloxinból két szemet bevettem, megint közeleg a 38...:S

Kelvin tanácsát amúgy is betartom, abban semmi változás. :D

Próbáltam Xanaxot, hátha mégis idegi, de teljesen felidegesített, pörögtem vagy 3 órát.

 

Nem butaság a homeopátia szerintem, csak nem szabad túl komolyan venni, plusz az agyamat is túráztatom, hogy nem vagyok beteg, nem vagyok beteg, de semmit nem változtatott.

Anyám amúgy autoimmun betegségtől szenvedett jóidejig, de ez az elmélet ott sántít, hogy az emberemnek is fel-fel szökik a hőemelkedése 37.5ig.

------------------------------------------

p, 2011-03-25 20:46 Borika

Borika képe

Zora, figyelj, kb ugyanolyan a kálváriád, mint az enyém volt, két évvel ezelőtt. Az enyémnek operáció lett a vége: mandulámat, orrpolipomat kiszedtek, azóta semmi bajom. Persze nem azt mondom, szedesd ki a mandulákat, mert ez egyéntől függő, de az a legfontosabb, hogy jó legyen a diagnózis. Többféle, párhuzamosan futó dolog is okozhatja a tüneteket. Mikor nekem volt ez a cucc, az epémmel is nagy bajok voltak, abból jött a láz és hányinger, de mivel a torkomra és az arcüregemre koncentráltunk, az epe-máj problémát kb fél évig nem vette észre senki. Állandóan félrediagnosztizáltak, mind csak betegebb lettem.  Természetesen minden analízis, vérkép kristálytiszta volt. Hidd el, a legfontosabb az igazi szakértő, egy jó diagnoszta. Én a hőemelkedés miatt nem idegeskednék, az nekem is szokott lenni, annak is kismillió oka van, sztem az nem vészes. A hányás viszont gond lehet, sztem a túlzott gyógyszerszedés tönkrevágta az epédet, gyomrodat. Nem tudom, mit mondjak, én sosem hittem a pszichoszomatikus betegségekben, de... Nekem is mind azzal jöttek, hogy a stressz, a trauma (volt akkoriban is családi tragédia), én meg mind azt mondtam, hogy sose voltam ilyen jól, és nem lelki dolgok okozzák. Ma már tudom, hogy valamilyen szinten összefüggenek. A stressz miatt legyengül a szervezet, hamarabb elkap a betegség. Nézesd meg az epeférget, alattomos kis dög, engem is kicsinált. Gyomrot is meg lehet kukkantani, hogy nem-e kezdődő fekély (tudod, a stressztől…) C-vitamint nyomasd nagyobb dózisban (kivéve ha mégis gyomorfekély), és hagyj fel minden gyógyszerrel. Képzeld azt, hogy ledobtak egy lakatlan szigetre, ahol nincs orvos, gyógyszer, csak C. Hidd el túlélnéd, és még meg is gyógyulnál. Az ember előbb-utóbb helyrejön, hisz erre lettünk tervezve. Gondolj bele, fiatal, erős szervezet vagy, le fogod győzni, nem maradsz így örökké. Fel a fejjel! :))

 

"Járt utat a járatlanért el ne hagyj!"

p, 2011-03-25 20:54 Borika

Borika képe

Még valami: én nem érem, mire ez a sok vérkép, a legegyszerűbb lett volna egy torokváladék vizsgálat, s abban megnézni, hogy mi a gond. Nekem anno megcsinálták, egyből kiderült, hogy stafilococcus aureus-om, ami lehet neked is van most, mert tavasz, zsúfoltság mindenfelé, és könnyen be lehet szedni, na meg a mandulád is meg van, és ott imád tenyészni. Ha a betegséged megjelenése előtt jártál kórházban (próbálj visszaemlékezni), akár csak látógatóban is, akkor tuti ez a bajod (kórházakban lehet leggyakrabban összeszedni). Ha ez a kis kedves a problémád, akkor gondban vagy, nem akarlak megijeszteni, de nekem majdnem semmire nem reagált, alig lehetett kinyuvasztani a kis rohadékot. Nem lehetetlen megszabadulni tőle, de sikerülhet, ha találsz egy jó orvost, aki a megfelelő kezelést írja fel. Egyébként sok általad felsorolt  tünet utal rá, sztem csináltass torokváladék vizsgálatot minél hamarabb.

"Járt utat a járatlanért el ne hagyj!"

szo, 2011-03-26 08:01 Zora

Zora képe

Ez a torokváladék vizsgálat rosszul hangzik (turha analízis :DD), de majd mondom a dokinak. Csak hát kb annyira reagál az ötleteimre, mint a betegségem az antibiotikumokra... sehogy. Pedig sok jó tippem volt, amikre mind illenek a tünetek, nem tudom miért nem fontolja meg... mégiscsak én tudom jobban, hogy milyen, engem körülvevő dolgok károsíthatják az egészségemet.

------------------------------------------

szo, 2011-03-26 08:23 Indi

Indi képe

Szvsz a betegséged reagál az antibiotikumokra de ahogy te is írod az a dolog, ami a problémát okozza körülvesz téged. Ahogy kihámoztam a leírtakból ez a valami ott van veled és ahogy leállsz a gyógyszerrel, mert jobban vagy, visszatámad. Arra kellene rájönni mi az a valami, mert lassan nem lesz olyan antibé, amivel ne ismertetted volna össze és a valami még mindig vígan körülvesz.

Utálom a kivizsgálásokat, nem is küldözgetlek sehova, mert magamból kiindulva engem csak betegebbé tesz, ha mindenki zúdítja rám (jóindulatúan) mi lehet még a bajom és hány különféle orvost leszek szíves gyorsan felkeresni. Szerintem első körben nézz szét alaposan a környezetedben, van-e ott valami ami az ezt megelőzőben nem volt és itt nem Ndyre gondolok :P Mondjuk penész, olyasmi a kertben, ami már éledezik egy ideje és te beszívhatod ezét-azát, kutya illetve macska, bár ha jól emlékszem ezekkel az állatokkal eddig nem volt problémád, de akkor legyen galamb nagyobb mennyiségben, bármi, ami eddig nem volt és allergizálhat.

Amikor barátnőm dokihoz megy, előtte a fél kórház kivesézi mi lehet a baja (eüsök között dolgozva ezt el sem kerülheti, az már más kérdés, hogy egy fürdőkórházban mennyire illetékesek ezek az eüsök), én pedig úgy engedem útjára, hogy ne adjon tippeket annak a nyomorultnak, mert lehet, hogy csúnyán beviszi az erdőbe. De az is más, amikor már sokadjára tippel a doki, megnyugtató eredmény nélkül és nem rezonál a meglátásaidra. Össze kellene dolgoznia veled, mégis csak te éled meg az egészet, természetes, hogy ennyi idő távlatából van véleményed. Dokiváltást vagy sarokraállást javasolok, amúgy rozsomákosan :) 

 

És persze mielőbbi jobbulást! 

*ui.: tőzegáfonyát mondtál? Használ? Azért kérdezem, mert borsos az ára és a csupa fog mosollyal reklámozás ez esetben nem hat meg, a te véleményed többet nyomna a latba. Köszi!

----------------------------------------------------------

"Nem vagyok sznob. Kérdezz meg bárkit. Úgy értem, bárkit, aki számít." (Simon Le Bon)

"Egy gödör ásását leszámítva kevés dolog van, amit rögtön legfelül lehet kezdeni" (Harry Lo

szo, 2011-03-26 09:25 Zora

Zora képe

Gyakorlatilag minden új a környezetemben: új helyen lakom, új városban, új munkahely, új emberek. És eddig mindenki egészséges volt. Az udvaron torma és ecetfa nő. :) Viszont a kutyáim nincsenek velem egyelőre, valaki már azt is mondta, hogy biztos amiatt van az egész... :)

Dokit is most váltottam, az előző kecskeméti volt, de nem akartak ellátni Pesten, így muszáj volt váltani. De ezt a mostanit orvos ismerős ajánlotta.

Tőzegáfonya nem tudom használ-e, betegséget nem gyógyít, az biztos, de megelőzésben nagyon jó lehet. Anyám adta, nem tudom mennyibe kerül, de ő szedi a saját termékeiket, és vígan végigbiciklizte a telet, nem betegedett meg. Én azt mondom, ha felfázós vagy, érdemes egy dobozra beruházni, mert ha már egyel kevesebbszer betegszel meg,  elérte a célját. Nekem olyan szerencsés a szervezetem, hogy mindent maximálisan felhasznál, így a vízben oldott vitaminokon kívül nem is igen szabad szednem semmit. De ez porított gyógynövény, ártani nem árthat.

A tippeléssel meg szerintem nincs semmi baj, sőt, jó ötletekből sosem elég. Nem vagyok hipohonder, ha egy tünet nem stimmel, vagy nincs realitása az ötletnek, akkor nem kezdem beképzelni magamnak. Sajnos az egyetlen útnak én is csak a kivizsgálásokat tartom, mert ha nem teszik bizonyítékként az asztalomra az eredményt, hogy tessék, ez a bajod, addig nem hiszem el, hogy a megfelelő gyógymódot alkalmazza az orvos.

------------------------------------------

p, 2011-03-25 19:42 Blade

Blade képe

Sport, mozgás, kirándulás, bicaj, futás.

Pia, cigi, döglés, nyafogás felejtős.

p, 2011-03-25 20:17 Zora

Zora képe

Sportolok, mozgok, sokat vagyok szabadban, nem dohányzok, sose dohányoztam, és nyafogni is csak akkor, amikor már nagyon fáj a hátam a láztól... inkább csak nyöszörögni szoktam. :))

Amióta ez van, azóta nem szoktam futni meg nagyon pörögni, de nagyokat sétálunk, és kertimunkákat csinálok.

Eddig tökéletesen egészséges voltam, az allaergiát leszámítva semmi bajom nem volt.

Ja, és 3 hónap alatt 48 kilóról 53-ra híztam, de ez Ndy hibája. :P

------------------------------------------

szo, 2011-03-26 12:32 Kentaur

Kentaur képe

 Kezdetnek én végigmennék azon a házon dózer...öh, hipóval és domesztosszal, aztán jöhet másfajta tisztítás.

Ha hagyják, a szervezet meggyógyul, csak akkor nem, ha nem hagyják. Ok, ok, ok, mindig az okot.

----------------------------------------------------------------------------

"L'homme n'est rien, l'oeuvre – tout." (Az ember semmi, a mű – minden.) Gustave Flaubert.

szo, 2011-03-26 12:58 Zora

Zora képe

Ha a házzal lenne baj, mindannyian rosszul lennénk. Ettől persze még nem mondom, hogy jó az agglegény design, de a nagy házban én igen keveset vagyok. Ha valami, akkor inkább Ferihegy közelsége... rengeteg lokátor... bár Kecskeméten is a reptér mellett laktunk, de itt azért jóval nagyobb a forgalom.

Erről a gusztustalan városról nem is beszélve... az ocsmány kapaszkodók, a köhögős emberek tömege, az össepisált utcák hugygőze... én azon csodálkozom, hogy valami pestis nem üti fel itt a fejét. Tényleg borzalom. :O

------------------------------------------

szo, 2011-03-26 13:20 Indi

Indi képe

Ha markánsan megváltozott a környezeted, akkor még csak nem is kell az, hogy a ház dózer érett legyen, bőven elég lehet a változás maga. Amikor én elköltöztem (és csak kerületet váltottam) nekem is hónapok kellettek, amíg újra nyeregbe lendültem. Te vagy az új a környezetben, nem feltétlenül kell mindenkinek tréül éreznie magát, lehet, hogy ami az ő szervezetüknek természetes, a tiédnek még nem az is ezt le is reagálja.

A város pedig valóban gusztustalan, ma biciklizni voltunk, érintettük a Hungária körutat is, hát amit ott beszívtunk... Már vizionáltam is a tüdőrákot, amit sportolás közben sikerült beszereznem :P

----------------------------------------------------------

"Nem vagyok sznob. Kérdezz meg bárkit. Úgy értem, bárkit, aki számít." (Simon Le Bon)

"Egy gödör ásását leszámítva kevés dolog van, amit rögtön legfelül lehet kezdeni" (Harry Lo

v, 2011-03-27 08:15 B.L.Torkin

B.L.Torkin képe

Na, ja! Nincs a nagyvárosnál gusztustalanabb hely, és egészségtelenebb is kevés. Egy átlagos dőgkútban nincs annyi változatos kórokozó, mint egy reggeli metrókocsiban januári reggelen. Smog, kutyszar, kosz, mocsok, csövik és koldusok, az ember legszívesebben üvegbúrában közlekedne.

Én nem bírtam sokáig, inkább elköltöztem. Mit ér a pénz, ha nincs egészséged elkölteni, vagy ha beteg a gyereked?

Semmit!

szo, 2011-03-26 21:17 Kentaur

Kentaur képe

 Hm, nézd, ami ott van, attól mindenki beteg lenne, aki nem immunis már rá. Te nem voltál az, plusz benned felszaporodtak a bacik, és azt továbbadtad esetleg az immunisnak, aki arra már nem volt felkészülve. Logikus.

De szerintem se azzal van a legangyobb gond.

----------------------------------------------------------------------------

"L'homme n'est rien, l'oeuvre – tout." (Az ember semmi, a mű – minden.) Gustave Flaubert.

v, 2011-03-27 08:48 Zora

Zora képe

Nekem is ez volt a tippem, ráadásként a "stressz", amit mindenki emleget, én meg mondom, hogy nem vagyok ideges, mire az a válasz, hogy a stressz nem idegesség. Akkor honnét tudjam, hogy stresszes vagyok? :O

------------------------------------------

v, 2011-03-27 18:03 Kentaur

Kentaur képe

A stressz valóban nem idegesség, illetve nem feltétlenül negatív idegesség, szimplán csak minden nagy változásra így reagáll a szervezet: teljes kapacitást bedobva, és ez megterhelő.

Amúgy  a sterssz az, amikor üvöltve éredsz fel, és aztán rájössz, hogy nem is aludtál.

 

----------------------------------------------------------------------------

"L'homme n'est rien, l'oeuvre – tout." (Az ember semmi, a mű – minden.) Gustave Flaubert.

szo, 2011-03-26 21:31 krystohans

krystohans képe

 Sör és fokhagyma, esetleg egy csipet élesztő. Ez a gyógyszer. Utána forralatlan házitej, ami meg fog hajtani ugyan, de visszateszi a hasznos baktériumokat a sterilizált emésztőszerv-rendszeredbe. A mellékhatások tekintetében kérdezze meg kedvesét, barátnőjét.

 

___________________
Portölcsér vagyok
Szél játéka összetart
Ha megunt, szétszór

 

v, 2011-03-27 08:46 Zora

Zora képe

A fokhagyma oké, a sörben alkohol van, ami lázas betegnek nem a legjobb (legutóbb fél üvegtől úgy jártam mint a lakodalmas kutya...), az élesztő meg... én az arcomra szoktam rakni, pocsék az íze. :)) De kétség kívül nagyon egészséges.

A forralatlan házitejet ne emlegesd... borzasztó dolgokat lehet általa elkapni. A baktériumaimat inkább joghurttal és kefírrel kúrálom. :)

------------------------------------------

h, 2011-03-28 13:10 B.L.Torkin

B.L.Torkin képe

Fokhagyma ok, sőr soha! A legfrissebb eredmények alapján az egyetlen olyan alkoholos italfajta, melynek sikerült egyértelműen igazolni a jótékony hatásait - a vörösbor. Az a tipus,  amelyik szölőből készült, napi 2-3 dl, akár forralva is. A többi alkoholos ital egyértelműen  káros, legfőképpen az égetet szeszből kevertek Köztük a whiskey is!).

h, 2011-03-28 14:41 Obb_régi

Ó, maine gottes villen! Akkor én hiába iszom már vagy évtizedek óta a sört, pedig szentül meg voltam győződve a jótékony hatásáról, sőt a hétvégén éreztem is. :)

Valaki még azt is kitalálta, hogy annyi kalória van benne, mint egy villásreggeliben, ezért nem is pöcsöltünk annak elészítésével, inkább ittunk.

h, 2011-03-28 15:16 B.L.Torkin

B.L.Torkin képe

A sör lényegében semleges, hízlal, be lehet tőle rúgni és ennyi. A bor viszont komoly szív és érrendszeri védőhatással bir, ezt hívjuk "Francia paradoxonnak". Kiderült: annak ellenére, hogy a franciák legalább olyan egészségtelenül falnak zsiros ételeket, mint  mondjuk a magyarok és a németek, náluk csaknem egyharmaddal kevesebb az infarktus és a STROKE. Ez a rendszeres borivás számlájára írható. Figyelemre méltó eredmény, nemde?

h, 2011-03-28 15:46 Zora

Zora képe

Vagy azért is kevesebb az infarktus, mivel természeti adottságaik következtében a táplálkozásuknak jobban része a hal, meg a tengeriherkentyűk, amik bővelkednek omega zsírsavakban... vagy a kettő együtt. De a francia borok meglehetősen... szóval inkább a hazai pincészetek. :))

------------------------------------------

h, 2011-03-28 16:54 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Nem elég, hogy csillagokat látok, már itt is. Megint az a rohadt vörösbor. Amúgy resveratrol, és már kezd igen-igen elegem lenni az autofágiából (mert ez van a háttérben), de hát mindenkinek abból van elege, amit csinál. Ja, van egy kedves kutatás, ami kimutatta, hogy a vörösbor hmm... "pont semleges", vagyis amennyi károsodást okoz májsejtekben az alkohol, ami benne van (szerintem sejttenyészeten csinálták a vizsgálatot, szóval egyéb in vivo hatások most kiütve), a benne található resveratrol az autofágia indukálásán keresztül pont ugyanannyit "javít", vagyis ezeket a károsodott fehérjéket 100%-ban eltüntetteti. De erről már egyszer írtam Indinek, mikor a sör amúgy egészséges vonalát kerestem ki a PubMed adatbázisa alapján (állítólag tök jó a vitamin-készlete, de emlékszik a fene, mi volt még... valahol a blogok között megvan).

Azt se feledjük, hogy az alkohol remekül tartósít. Szóval aki örökké akar létezni - az élettel nehezen összeegyeztethetően, de valamit valamiért -, annak ott a lehetőség, hogy tartósítsa magát.

_____________________
Dr. Bloody Dora

h, 2011-03-28 19:41 B.L.Torkin

B.L.Torkin képe

A vörösbor nem rohadt, hanem erjedt.

Resveratrolon kivül még ott vannak a flavonoidok és még nagyon sok minden más, aminek a hatásairől fogalmunk sincs. A hozzászólásomban direkt hangsúlyoztam a mennyiséget, ami napi 2-3 dl száraz vörösbornál nem lehet több. Ezt az alkoholmennyiséget a máj minden további károsodás nélkül képes lebontani. Egyértelmü bizonyitékok vannak arra, hogy a minőségi bor kulturált fogyasztása tényleg csökkenti a kardiovasculáris halálozást, anélkül, hogy érdemben emelné a májcirrhosis előfordulásának rátáját. Ellenben az égetettszesz italok durván növelik mindkettőt.

De persze az a döntő tényező, hogy mit szeret az ember. Én, személy szerint, mindig is a bort szerettem, és egri lakos lévén lehetőségem van válogatni a kiváló nedükben.

Nincs is annál jobb, ha kandalló előtt ücsörögve aprókat kortyol az ember az illatos pinot noarból, vagy a nyári hőség idején felhajt egy pohár hűs és pezsgősen friss rozét!

De persze senkit sem akarok semmire sem rábeszélni, mindenki maga dönti el, mit dönt magába.

h, 2011-03-28 21:21 Kentaur

Kentaur képe

Keresztszülém felhajtja hajnalban a házi szilvát vizespohárból éhgyomorra, pár óra múlva pedig megszalonnáz - 87 évesen is virgonc.

Kiskölök nincs még húsz, csak vörösbort ivott kólával nagynéha, aztán kórházban haldoklik.

Ennyit az orvostudományról.

 

----------------------------------------------------------------------------

"L'homme n'est rien, l'oeuvre – tout." (Az ember semmi, a mű – minden.) Gustave Flaubert.

h, 2011-03-28 21:45 Ovidius

Ovidius képe

Szeretem, amikor kíváló szakemberek (orvos vs. biológus) komoly arccal mindenféle flavonoidokról, meg egyebekről beszélnek, meghogy a rohadt alkohol, meg különben is...

Talán nem kéne azt a szerencsétlen alkoholt annyit bántani (majdnem más szót használtam...).

Mit gondoltok miért isznak, dohányoznak, drogoznak az emberek?

Mentsvárat keresnek azok elől a dolgok elől, amelyeket maguk hoznak létre, önmaguk ellen. Minden emberben ott van egy kis ronda, pókhálós, rémekkel teli szobácska. Piszkos, büdös, takarítatlan, levegőtlen. És csak egyetlen lényt tud oda befogadni. Önmagát, a nagy EGO-t. Ő pedig megállás nélkül tombol, üvölt, ugrál, hogy engedjetek ki, mert az egész világ kell nekem! Semmit sem akarok másnak hagyni belőle! Kitaposom a belét minden rohadéknak, aki azt hiszi, hogy bármihez is van joga...neki!

A fenti három drogfajta csak a címlapon tartózkodó színészcsapat. Ráadásul következmények. A vereség, a tudatlanság és a sötétség következményei.

Mellettük ott van még a gyönyört adó lelki-testi erőszak, azok az intellektuális és lelki drogok, amelyek egy kíváló pszichopata gyilkos számára a vad becserkészését és megölését jelentik. A hatalom mindent elsöprő lelki gyönyöre. A másik lenézése, megvetése, semmibevétele. A nemek harca, összefogásuk helyett.

Ezek sokkal nagyobb pusztítást tudnak végezni, mint az alkohol. Az a szerencsétlen, bonyolult molekula csak pótszer. A nyugalom, az öröm, a béke hamis guminője.

Még mindíg jobb meginni két pohár vörösbort, vagy két korsó sört, vagy két kis vodkát, mint azon törni a fejünket, hogyan lehetne a másikat kicsinálni.

Nézzetek szét a nagyvilágban. Az, ami körülöttünk megy, tökéletesen igazolja jellegénél fogva Laczkó Géza embergyűlőletét. Azt, amely az alábbi csodálatos rendszertani besorolásra késztette: Mucor Bipes Erectus... a felegyenesedve két lábon járó penész, amelyet remélhetően le fog törölni sebektől cseppfolyós arcáról Gea...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

----------------------------------

Minden szélmalom ellenfél!

k, 2011-03-29 07:15 Ndy

Ndy képe

Ez eléggé egyoldalú nézőpont. Mégis, mit vársz egy csúcsragadozótól? Ez a természete, de ettől függetlenül nagyon sok jó is van az emberben.

Egyébként idáig Kelvin javaslata működött a legjobban :)

--------------------------------------------------------------------

http://www.myspace.com/nexushungary

k, 2011-03-29 09:13 Obb_régi

Á, az fabatkát sem ér! Kihagyta a drogot és a rakendrollt :)

k, 2011-03-29 10:19 Zora

Zora képe

Drognak ott az antibiotikum, a rokendrollhoz meg elég, ha egy hangstúdió köré épített családiházban élsz két zenésszel, nem? :) Így Kelvin kúrája ezekkel ki is egészült. :)

------------------------------------------

k, 2011-03-29 10:12 Kentaur

Kentaur képe

 Félig csatlakozom Ovidiushoz.

Nagyon kétszínű, amikor emelkedett(nek képzelt) emberkék lenézik az "önpusztító" társaikat, miközben nekik általában ezerszer rosszabb személyes démonka rágja a testük-lelkük, sokkal rafináltabb és kevésbé kézben tartható pótszer és drog pusztítja őket. Legjobban az "én anélkül is jól tudom magam érezni" antiakoholistákon fájdul meg a fejem, szemükben nincsenek határok, ha alkoholt iszol - akármennyit -, akkor alkoholista vagy és nyomorék, mert biztos azért, mert anélkül nem is tudod jól érezni magad....

Én mostanában a dohányosok elleni boszorkányüldözésen szoktam röhögni, ha már itt tartunk. Vessük össze a tényleges alkoholizmussal: az alkesz csövi teljes nyugalommal odahányhat az aluljáróba, ott fetrenghet, gajdolhat, kötözködhet - ezt nem tiltja a törvény. De te nem gyújthatsz rá.

Amivel nem lenne semmi baj, ha lenne kijelölt dohányzóhely, ahol viszont igen!

Egy ismerősöm például vagy leszokik, vagy munkahelyet vált, ha nyáron bejön a törvény, miszerint a munkahelyeken is tilos a dohányzás. Ő ugyanis nem mehet ki a munkahely területéről, csak munka végeztével, és az új törvény szerint elszeparált részen, légkondis dohányzóhelységben is tilos dohányozni! Na, ezt magyarázza meg nekem valaki!

Ezt már nem lehet azzal érvelni, hogy károsítjuk a mnemdohányzók szmog által szanaszétkárosodott tüdejét. (Meggyőződésem, hogy a mit a füstszűrőn beszívok, az gyakorta tisztább, mint amit a Nyagykörúton)

Ráadásul a cigisek és a nemdohányosok is szívnak vele. Mert ahol lehet, mit fog tenni a cigis a kényelmes, meleg dohányzóhelységét, ha bezárják? Kimegy a kapu elé, és az érkező arcába fújja a füstöt. Gratulálunk!

----------------------------------------------------------------------------

"L'homme n'est rien, l'oeuvre – tout." (Az ember semmi, a mű – minden.) Gustave Flaubert.

k, 2011-03-29 10:36 B.L.Torkin

B.L.Torkin képe

Valaki valamit féreértett. Egy szóval sem mondtam, hogy antialkoholista lennék! Sőt! Szeretem a bort, szeretek részeg lenni, imádok mulatni, bulizni és táncolni is. Azért iszom, mert attól jobb a kedvem, nem a borban lévő gyógyitó anyagok miatt. 

Itt nem erröl volt szó, hanem arról, hogy mit igyon az ember, ha beteg, ha meg van fázva és gyötri a vírusfertőzés. Ekkor a forralt bor a legjobb választás. Ez évszázados hagyomány.

Ami Kentaur véleményét illeti: hát, lelke rajta, bagózzon, amennyit csak akar. Lehet, hogy más lenne a véleménye, ha naponta látná a tüdőrákban meghalt emberek családjait zokogni a kórterem ajtaja előtt. Nem tudom.  Valahol meg tudom érteni Kentaurt, mert valaha nagy bagós voltam és a pokol minden kínját álltam ki, mire leszoktam róla.

Végeredményben mindenki azt tesz, amit jónak itél.

Csak egy kis infó: Magyarországon évente 56-58 ezer ember hal meg a dohányzás következtében, és akkor a megbetegedések számáról még nem is szóltam. Kevés dolog van, amiről száz százalékig tudjuk, hogy halálos méreg, de a dohányzás az.

k, 2011-03-29 11:31 Zora

Zora képe

Momentán hülyét kapok, ha rám fújják a füstöt az utcán, de ez csak annyira a dohányos hibája, mint az autósé a kipufogó gáz, vagy a Józsibácsié a szellentés. Az autós is autózik, holott tudja, hogy a biztos pusztulást segíti elő, az esőerdőket is irtják, és a dohányosok se fognak az egészségükért leszokni, pedig tudják a következményeket. Ezek ilyen nagy igazságok.

Vannak kompromisszumok is, például láttuk valamelyik filmben, hogy a pasi elektromos cigit szív, ami vízpárát füstölt! Van nikotin, nincs kátrány! Mekkora ötlet! Ilyen nagy találmány az alkohol mentes sör az alkoholistáknak, szexboci a magányosoknak, optikai tuning a csóró sznoboknak, stb.

Amúgy pedig tessék: nem dohányzom, sportolok (nem intenzíven, csak úgy módjával), odafigyelek a táplálkozásomra, még vitaminokat is szedegetek, és megbetegszem. Kriszti kidolgozza a lelkét, dohányzik, semmi baja. Biztos nem olyan méregzsák, mint én...

------------------------------------------

k, 2011-03-29 13:51 Kentaur

Kentaur képe

" Amúgy pedig tessék: nem dohányzom, sportolok (nem intenzíven, csak úgy módjával), odafigyelek a táplálkozásomra, még vitaminokat is szedegetek, és megbetegszem. Kriszti kidolgozza a lelkét, dohányzik, semmi baja. Biztos nem olyan méregzsák, mint én..."

Én egyrészt benszülött vagyok, Zora. Szmogban születtem, főút mellett nőttem fel, tizenéves korom óta dohányzom és iszom - ami nem büszkeség, csak tény. Szóval muszáj volt csóri szervezetemnek alkalmazkodni. :-D

Másrészt szerencsés alkat vagyok, megvan mind a 32 fogam, sosem voltam korházban, nem vagyok sokszor beteg, akkor is csak megfázás vagy influenza...

De mint tapasztalt városi túlélő továbbra is azt mondom: ami a legjobban számít, az az életeigenlés! 

Nem ugynanaz magadat minden fellelhető módon pusztítanod, legyen az akár ártatlannak tűnő munkamánia, vagy éppen túlzásba vitt alkohol... és nem ugyanaz Hedonista Mesterként élni az életet, mértékkel de az utolsó cseppig kisajtolva minden létező jót belőle. És élvezni, ahogy csak lehet.

Ez többet használ, jobban véd, mint bármi más. :-)

----------------------------------------------------------------------------

"L'homme n'est rien, l'oeuvre – tout." (Az ember semmi, a mű – minden.) Gustave Flaubert.

k, 2011-03-29 12:18 Obb_régi

"Ami Kentaur véleményét illeti: hát, lelke rajta, bagózzon, amennyit csak akar. Lehet, hogy más lenne a véleménye, ha naponta látná a tüdőrákban meghalt emberek családjait zokogni a kórterem ajtaja előtt."

Hát mi egy mindennapi autós véleményét illeti: hát, lelke rajta, autózzon, amennyit csak akar. Lehet, hogy más lenne a véleménye, ha naponta látná a balesetekben összeroncsolódott,meghalt emberek családjait zokogni a kórterem ajtaja előtt.

No, erről ennyit.

 

Nem is tudom ki írta, de ku*va fasza, hogy taposóaknamentesítettük a mezőt - csak az a kérdés, ki rakta azokat oda?

k, 2011-03-29 13:21 B.L.Torkin

B.L.Torkin képe

Nem jó a példa. A különbség az, hogy szine senki sem autózik szórakozásból, az emberek többsége azért ül autóba, mert muszáj neki, viszont egy olyan embert sem ismerek, akit dohányzásra kötelezetek volna, vagy azért gyújt rá, mert kell a munkájához.

De hiába vitázunk, mert azt ti is nagyon pontosan tudjátok, hogy a cigi igen káros. Semmivel sem igazolható a használata, mivel az általa juttatott élvezeti érték köszönő viszonyban sincs az okozott károkkal. Elég annyi, hogy világszerte tized annyian pusztulnak bele az összes többi drog használatába, mint a dohányzásba.

Az egészséges életmódnak semmiképp sem lehet része a dohányzás. Nem egészen értem, hogy ez miért képezi vita tárgyát.

Ami pedig az autózást illeti: meggyőződésem, hogy sok idióta száguldozónak vagy ittas vezetőnek is megváltozna a véleménye, ha néha ellátogatna a Traumatológiára vagy a Kórbonctanra és megtekintené ott az összetőrt embertársaikat. Lehet, hogy csak egy kicsit lassabban hajtana, egy kicsit levenné a gázról a lábát, de még ezzel is számos balesetet lehetne megelőzni.

 

k, 2011-03-29 13:33 Obb_régi

Nem én találtam fel  a cigit, sem az autót (ami globálisan köszönő viszonyban sincs azzal a haszonnal, ami kárt okoz az embereknek, a gazdaságnak, a demokratizmusnak, a Földnek, etc...) Ez nem vita, hanem tény,  akkor pedig tiltsunk be mindent.

k, 2011-03-29 13:39 Kentaur

Kentaur képe

 Láttam embereket meghalni tüdőrákban, akik egy szál cigarettát el nem szívtak életükben. A rákra való hajlam sajnálatos módon erősen genetikai öröklődésen múlik, úgy tudom. Persze semmiképp sem jó kísérteni a sorsot...

Bár azon az elven vagyok, hogy amikor meg kell halnom, akkor a torkomon fog akadni egy szilvamag, ha más nincs kéznél.

Ezzel nem azt mondom, hogy a cigaretta nem káros. Csak azt, hogy erősen túlzásba esnek a károsságával, meg az ellene való kampányal, meg a rémhírekkel, meg az adatokkal, míg más roncsoló mérgek hatását le sem szarják.

Arról például senki nem beszél, hogy a Hungárián hányszor haladja meg napjában a károsanyag-kibocsájtás az egészségügyi határétéket. 

Vajon miért van ez?

----------------------------------------------------------------------------

"L'homme n'est rien, l'oeuvre – tout." (Az ember semmi, a mű – minden.) Gustave Flaubert.

k, 2011-03-29 13:49 Obb_régi

Hozzáteszem, hogy nem csak megalázóan tiltó rendeletekkel lehet harcolni valami ellen, hanem mondjuk államilag támogatott, bevált módszerek előtérbe helyezésével is, de az egyik alap egy olyan jóléti társadalom megteremtése, amely kiváltja egészséges pótcselekvésekre a károsakat.

k, 2011-03-29 14:27 Zora

Zora képe

"az egyik alap egy olyan jóléti társadalom megteremtése, amely kiváltja egészséges pótcselekvésekre a károsakat."

Jó sci-fi téma. Bár magyar környezetben nyugodtan mehetne a fantasy kategóriába.

 

Én szorgalmaznék egy nagyszabású akciót, aminek keretében minden Karcolatos dohányzó letenné a cigarettát. Egyszerre. Aki nem, azt elfenekeljük. Ezután statisztikát vezetünk, hogy kik hullanak előbb: a sohasem dohányzók, a valaha dohányzók vagy azok, akik csaltak, és mégis titokban dohányoztak.

Nem lehetetlen letenni, én a saját szememmel láttam csodát is (egyik napról a másikra leszokást), meg olyat is, akit elvitt a szájrák 50 évesen.

------------------------------------------

sze, 2011-03-30 07:44 Blade

Blade képe

Meg a piát is le kellene tenni...persze akkor nem marad semmi, amivel lehet kábítózni. A valóság márpedig túl elviselhetetlen.

Jöhet a fantázia.

sze, 2011-03-30 12:37 craz

craz képe

Hogy megfosszam magam a szüretlen búzasor negyed citrommal, a tokaji borok, vagy éppen a gintonic - azt hiszem a Földön így írják - kortyolgatásától? Nem gondolhatod komolyan! Na jó, esetleg mérséklem a pángalaktikus gégépukkasztó fogyasztását. :)

- - - -
"Igyál, e nedv hűs, mint a - mámor,
s nincs seb, mit heggel nem takar,
igyál, testvér, e mély pohárból,
csupán az első korty fanyar."

cs, 2011-03-31 06:22 Blade

Blade képe

A sör meg a bor nem pia, hanem innivaló. Az égetett szeszek a rosszak. ;)

sze, 2011-03-30 09:38 Kentaur

Kentaur képe

 "Aki nem, azt elfenekeljük." -Te csinálnád? *rágyújt egyszerre két szálra is* :-D

----------------------------------------------------------------------------

"L'homme n'est rien, l'oeuvre – tout." (Az ember semmi, a mű – minden.) Gustave Flaubert.

sze, 2011-03-30 12:49 Zora

Zora képe

:DDD Igen nyuszika, én csinálom. Mu-ha-haaa

------------------------------------------

k, 2011-03-29 14:35 B.L.Torkin

B.L.Torkin képe

"de az egyik alap egy olyan jóléti társadalom megteremtése, amely kiváltja egészséges pótcselekvésekre a károsakat".

Teljes mértékben egyetértek ezzel a gondolatoddal.

k, 2011-03-29 17:16 Para Celsus

Para Celsus képe

Jesszus, ha Vágó István és a Szkeptikus Nagytanács meglátja ezt a bejegyzést, megnézheted magad :D :D


"The Rainmakeeeer!"

sze, 2011-03-30 07:38 Ndy

Ndy képe

Nyugi, van itthon saját szkeptikusa :)

--------------------------------------------------------------------

http://www.myspace.com/nexushungary

sze, 2011-03-30 09:09 Zora

Zora képe

Én mindennap megküzdök a dámonokkal, nekem egy egyész portált leszoktatni a cigaterráról, meg se kottyan. :DD

A piáról ne szokjunk le, a májat át lehet ültetni.

------------------------------------------

sze, 2011-03-30 09:25 Obb_régi

Én most nem szokom le, csak majd akkor, ha megteremteted az a jóléti társadalmat, amit fentebb említettem :)

sze, 2011-03-30 14:57 B.L.Torkin

B.L.Torkin képe

Azt az áhitott társadalmat a jótündér (pláne a politikusok) nem fogják megteremteni, nekünk kell. Ha másképp nem megy, otthon, miniben, utána jöhet a többi.

sze, 2011-03-30 09:43 Roah

Roah képe

Hát én egyiket sem vetem meg: bagózom - de minek? :D kábé olyan rég, mint Kentaur -, és bulik alkalmával iszom is. (Utóbbiból nem kell sok, hamar fejreálló típus vagyok.:D) Az egész életem arról szólt, hogy az egyik betegségből ki, a másikba be. Nátha, vesemedence-gyulladás, nyakigerinc sérv, de sutaságom miatt törés, zúzás, ablakon átsétálás, szanaszétvágás is bejátszott már. Az összes dokim azt mondta, hogy az a mákom, hogy elképesztő tempóban regenerálódom; talán azért, mert harcedzett az immunrendszerem, állandóan edzésben tartom, ha akarja, ha nem. :D

Zorám! :) Nekem is volt ilyen lázasodok jobbra-balra problémám - mer'mér'ne -, tömtek engem is aranyárban mért antibiotikummal, de nem használt semmi, amit a körzeti felírt. Meguntam, saját kézbe vettem az ügyet, és úgy döntöttem, végig járkálom az összes szakrendelést. Nem tartott soká: egy Yoda külsejű alacsony gégész találta meg a mandulámat, mint fő gonosztevő gócot, illetve az alatt valamit, ami az egész galibáért okolható volt. (Az orvosság mellé natúr citromlevelet tanácsolt. Kicsavartat. Állítólag a nyálkahártya nagyon szereti; irritálja, mint az állat.)

Vizsgáltasd ki magad, ne állj meg egy helyen, és közben kaja, pia, sex, pihenés, zene se maradjon el. Egyszer élünk! ;)

Ui.: lehet, hogy hülyeség, de kullancs nem csípett meg?

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

sze, 2011-03-30 11:33 Zora

Zora képe

Nekem is mondta a doki, hogy hol a mandulám, de adott rá gyógyszert, és nem segített. Tegnap kivégeztem a Cifloxint, de ugyanúgy 37.2, igaz nem megy nagyon már 37.3 fölé.

Már van időpontom hasi ultrahangra, csütörtökön pedig kérek beutalót infektológushoz, ahogy azt Torkin javasolta, és foglalok időpontot  afül-orr gégészetre, mert a fülem nagyon gyanúsan viselkedik. (néha cuppog, néha bedugul, és általában is elég süket vagyok:)

 

Obb, remek indokot találtál a le nem szokásra. :) Mindig meglep a dohányosok találékonysága. Ndynek elméletei vannak a dohányzás jótékony hatásaival kapcsolatban, szerintem konzultáljatok. :D

------------------------------------------

sze, 2011-03-30 11:59 Roah

Roah képe

Zorám, nekem meg valami csipesszel, speckó fogást alkalmazva felemelte a mandulámat a gégész, ami neki nem volt szimpatikus. Mivel a gigámnak nem jött be e mozdulat, öklendeztem egy sort, majd röhögőgörcsben törtem ki: rutinos volt a doki, hitte, hogy le fogom csandrázni, és forma egyes tempóval gurult hátrafelé székestül azzal a fénylő "tükörrel" a homlokán. A nővér mellettem szteppelt egy vesetállal, de azon kívül, hogy a végén az orvossal együtt szakadtam a röhögéstől, nem történt baleset. :D Viszont meglett a bibi; valami tályog a mandulám alatt. Rendberakta.

Cigitéma.: Pfff......én már többször nekiestem a leszokó hadműveletnek. Mindenféle trükköt bevetettem; a legdrasztikusabb a cukorkázó mániám volt, amit annyira túlzásba vittem, hogy háromszorosára dagadt a szájpadlásom. Elvetettem az ötletet.

Egyébként érdekes dolog ez, talán van benne genetika is dögivel. Nekem a nagyapám halt meg úgy, hogy Fecskét szívott, sosem volt szomjas, csajozott, kimondottan bohém életet élt, ennek ellenére majd' száz évesen elaludt a kedvenc foteljében. Embere válogatja. (De például itt vannak a Rolling Stones zenészei is; elméletben már csak kísérteniük lehetne az életmódjuk okán, mégis szétkapják a mai napig a színpadot.)

 

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

sze, 2011-03-30 13:01 Zora

Zora képe

Ez a mandulás dolog elég hátborzongatóan hangzik, de az én madulámat fel se kéne csippenteni, gyakorlatilag el van tűnve a torkomból. :D

No, azért felveszem a listára, és ha a háziorvost nem is, a gégészt majd elárasztom az öteletekkel. Apámnak szinte mindig gyulladt a mandulája, lehet ebben is az öröklés a ludas? Én ha egyszer eljutok az orrturkászhoz, tüdőtől a nyelvemig mindent megnézetek vele.

 

Neked is most leszokás van, nem? Mintha azt mondtad volna, hogy urad megelégelte az önpusztítást. Együtt puffoghattok Andrással, csak neki van 1,5 hónap előnye. :)) Én meg kettőt kipipálhatok a bagós Karcosok közül. :))) (A következő, akit megtérítek, az Sren lesz. Bizony. Krisztire fordítva hatok, ő kettesével szívja, de majd jól NEM fenekelem el, és akkor elérem a kívánt hatást.)

------------------------------------------

sze, 2011-03-30 13:28 Roah

Roah képe

Tavaly nyáron teljesen önszántamból döntöttem a leszokásról. Na jó, meg akkor éppen a nyirokmirigyemben találtak egy göböt, szóval volt benne egy kis para is, némi hőemelkedéssel. (Akkor történt az elvetemült cukorkás mizériám is.) Egész jól ment, csak bulikban toltam a bagót, aztán egyszercsak bumm - már nem emlékszem, mi történt, de újra rákaptam. És be is pótoltam azt a mennyiséget, amit korábban egész jól elhagytam.

Nálam ez egy dac; azt hiszem. Állandóan nyüstölt érte Anyu - vagy a Tesómat osztották miattam -, most meg újra kapom az ívet. Otthon az a gond, hogy amint a kisujjamat nyújtom, kapásból a karom, vállam kell, aztán átmegyünk tortúrába, végül erőszakos, hangos oltásokba, aminek az a vége, hogy már csak azért se'! Főleg úgy nem teszem le, ha szándékosan otthon csak a dohányzásba kötnek bele, mert másba nem lehet. Ez legalább egyeseknek mindig kéznél van. Pillanatnyilag ebben a fázisban tartok - szerintem baromira nem görcsölnek az egészségem miatt, sokkal inkább biztos csesztetési eszköz erről kántálni.

Velem kudarcot vallanál, ha le akarnál szoktani. ;)

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

sze, 2011-03-30 13:50 Zora

Zora képe

Én nem kötekedem, tudod milyen búbánatos fejet tudok vágni. Ha én nekibúsulok - már pedig ha valaki, akit szeretek, mérgezi magát, az elég ok -, akkor nagyon neki tudok. András se önszántából tette le, mai napig vallja, hogy ez életben tart, csak nem bírta nézni a keserves képemet. :))

Szomorú tekintet Szomorú tekintet2

Ha e mellett kéne minden nap elmenned, nem tennéd le hamar a cigit? :))

------------------------------------------

sze, 2011-03-30 14:02 Roah

Roah képe

Nálunk én szoktam "fogadj örökbe" tekintettel nézni, amikor már túl sok van a jóból. És ezt követi a csend.

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

sze, 2011-03-30 14:12 Zora

Zora képe

Na igen. Ezt én is átéltem. De elegem lett a csendből. Most meg folyton lárma van. (opsz, bocsi, metál-metál) :D

------------------------------------------

sze, 2011-03-30 15:15 B.L.Torkin

B.L.Torkin képe

Pszichiáterek és addiktológusok szerint a cigarettához való hozzászokás ereje vetekszik a heroinistákéval. Természetesen ebben az esetben leginkább a lelki addikció dominál, nem a testi tünetek, mint a herkánál.

De le lehet szokni, a kérdés az, hogy igazán akarja-e az ember. Én több alkalommal is leszoktam, most már öt éve végleg. Mindent végigpróbáltam, de semmi sem segitett. Maradt az akarat. Mivel mazochista barom vagyok, egyszerre fogyókuráztam, neliálltam keményen sportolni és párhuzamosan szoktam le a cigiről, ráadásul akkor szűlt a párom, szoval -  nuku sex három hónapig. Hát, nem volt leányálom, elhihetitek! Ennek ellenére, érdekes módon, együtt ment az, ami korábban külön-külön nem. Leszoktam a cigiről és fogytam húsz kilót.  A pszichológusoknak biztos van erre valami jó szakkifejezésük.

 

sze, 2011-03-30 20:07 Kentaur

Kentaur képe

 Orális fixáltságon (imádom ezt a kifejezést, mert olyan mocskosul hangzik :-D ) alapuló pótcselekvés.

Én még sose álltam neki leszokni. Párszor átfutott a fejemen, de aztán a lelkembe néztem és megkérdeztem:igazán akarod? És a válasz az volt, hogy nem. Akkor pedig kár az erőlködés, csak kudarcélményt és önbecsüléshiányt okozok vele. Ha egyszer le akarok, akkor majd nem gyújtok rá többé, és ennyi. Amikor már nem úgy gondolok magamra, mint cigisre, amikor nem lesz a részem, amikor nem kell többé.

Előtte is le lehet szokni akaraterővel, de  ha nincs hozzá meg ez a "nem kell többé", akkor visszaszoksz. Ez valóban lelki dolog.

----------------------------------------------------------------------------

"L'homme n'est rien, l'oeuvre – tout." (Az ember semmi, a mű – minden.) Gustave Flaubert.

sze, 2011-03-30 10:59 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Hogy elment a beszélgetés... Zora, szerintem zsarold meg a bagós karcosokat, ha ők leszoknak a cigiről, te meggyógyulsz. :) (Nagymamám régen kötött egy ilyen alkut kisöcsémmel. Roni azt mondta, hogy ő már nagyfiú, de mégis piszkálják, hogy cumizik, holott nagymamám is állandóan szívja a cigit, hát ha ő leszokik a cumiról, mami is szokjon le a cigiről, mert így az igazságos. Roni leszokott, nagymamám csak akkor, mikor újfent megkapta, hogy tessék, nem szokott le, pedig Roni már mióta nem cumizik.)

Amúgy nálunk a család felét a cigi, másikat a pia vitte el, én inkább nem kockáztatok (engem meg az óvatosság fog elvinni, tuti). Habár van pozitív példa, nagypapám letette a piát is, a cigit is (hájóazértnemteljesen), és még él. Négy éve az orvosok lemondtak róla.

_____________________
Dr. Bloody Dora

sze, 2011-03-30 11:45 Zora

Zora képe

Azzal, hogy se nem iszol, se nem dohányzol, kizársz egy csomó rizikót. Van olyan szomszédunk, aki 20 éve masszív alkoholista, bagózik, kutya baja. De lehet, hogy így csak 50 éves koráig él, amúgy meg, ha leszokna, élne 70 éves koráig...

------------------------------------------

sze, 2011-04-06 10:21 Zora

Zora képe

Lányok! A mezei zsurló meddő hajtása tea és a kamillatea kombinációja enyhíti a felfázás tünetetit. Nem reklám, tényleg! (Na persze franc se tudja hogy nekem felházásom van-e vagy hólyaggyulladás vagy mi, de a tünetek ezt mutatják) A tőzegáfonya gyakorlatilag nem csinált semmit, de tegnap 1,5 liter kamillatea és 2 csésze mezsi zsurló meddő hajtása tea leküldése után lement a lázam fél órára, és abbamaradtak a fájdalmak is.

Szóval ezt ajánlom. Azt is hozzátéve, hogy mindkét tea 199 Ft, ha a patikában vagy gyógyteás boltban veszed.

------------------------------------------

sze, 2011-04-06 20:22 Bloody Dora

Bloody Dora képe

A mezei zsurló pollenjével meg Német'-ben az óvszerek külső felületét kezelik... mi mindenre nem jó... (amúgy tudtommal placebo-hatáson alapul, de ennek majd utánanézek).

_____________________
Dr. Bloody Dora

cs, 2011-04-07 08:47 Zora

Zora képe

Azon nem, én ugyanis nem hiszem el, hogy bármin is segítene. Csak javítani tud, de  a gyógynövény csak gyógynövény.

Amúgy fura, mert a mezei zsurló pollenjére teljesen allergiás vagyok.

------------------------------------------