Interjúsorozat - SmileZolika

Interjúsorozatunk folytatódik! Ezúttal olyasvalakit fogtunk vallatóra, aki miatt hangosan felröhögünk némely barkácsáruházban, és félős mosollyal tekintünk a piacon csirkeaprólékot válogató idős nénikékre…

(Rózsi néni, tessék szíves lenni kicsit hátrébb húzódni, felkonferálnám az írót… Nem, ez nem alcím, felcím, ne tessék már vitatkozni…!)

A célkeresztben: SmileZolika!

(A kérdéssort ezúttal Blade állította össze.)

Karcolat: Kezdjük azzal, hogy mit lehet tudni rólad, mint magánemberről. Betonozol, focista vagy, vagy esetleg a médiában dolgozol?

SmileZolika: Betonozni csak módjával, focizni alig, a médiában pedig mindössze jelzésértékkel. Ha ezektől eltekintek, csupán néhány érdektelen apróság marad.
Kezdjük mindjárt a nevemmel! Tóth Zoltánnak hívnak, ami nem sok mindenre jó, azon kívül, hogy bármilyen közösségi oldalon észrevétlen tudok vele maradni.
Iskolai végzettségemet tekintve gépészmérnök vagyok, aminek eddigi életem során semmilyen hasznát sem vettem, most pedig már az ég óvjon mindenkit attól, hogy használni akarjam. Nincs is különösebb jelentősége, azon túl, hogy talán következtetni enged kissé a világképemre. Egy csomó minden érdekel a globális klímaváltozás kabócák párzási szokásaira gyakorolt hatásaitól, az univerzum tágulásában megfigyelhető aszimmetrián át a saját párzási szokásaimig, viszont szinte semmihez sem értek. Ha választani kellene, hogy mi a kedvencem, talán a repülésre szavaznék. Valamikor voltak is ilyen irányú ambícióim, és kis híján eljutottam egy Malév tanfolyamig, ami aztán ott bukott el, hogy a jelentkezésemet követő négy évben a pilótaképzést szüneteltették. Csak remélni merem, hogy nem volt összefüggés. Mire újra lehetett volna próbálkozni, már elmentem más irányba. Így viszont elmondhatom, hogy van jogosítványom motorkerékpárra, autóra, meg Cessna 172XP-re. Ez utóbbi természetesen már lejárt, de jól hangzik.
Van hagyományos polgári foglalkozásom az autóalkatrész-businessben, amire nem mondhatnám, hogy ki nem állhatom, de főleg akkor veszem hasznát, amikor megjönnek a csekkek.
Aztán van nem hagyományos polgári foglalkozásom is, amit viszont kifejezetten szeretek, bár csekkek ellen nem igazán nyújt védelmet. Huszonkét éve telnek a hétvégéim a rock&roll jegyében. Egy zenekarban játszom, javarészt ugyanazokkal a barátaimmal, akikkel az egész annak idején elkezdődött. Így hát engem otthon nem lehet lecseszni, hogy már megint a kocsmában lógok a haverjaimmal, mivel még jó, hogy. Ez a munkám. Legalábbis imádom ezt hangoztatni.
Ezen kívül harmóniában élek kis családommal, ami a feleségemet és öt éves kisfiamat jelenti, továbbá Röpcsit, a kecskepapagájt, aki velem ellentétben praktizáló pilóta.

Karcolat: A vicc, a poén, a komolytalanság összeforrt a neveddel a Karcon. Ez jó vagy rossz?

SmileZolika: Ameddig ez viccet jelent nem Sas Józsefi értelemben, továbbá humort nem tudom ki az a pöcs, aki ennyire viccesnek hiszi magát értelemben, addig nem csak hogy jó, hanem tök jó. Sokkal nagyobb bajban lennék, ha lelki gyötrelemmel és szorongásos depresszióval azonosítanának. A komolytalansággal pedig nincs mit kezdeni. Ez van. Bár szerintem az írásaimra ez sokkal inkább jellemző, mint a hétköznapjaimra. Az mondjuk tény, hogy nincsenek nagyhatalmi törekvéseim és a világmegváltás sem vonz különösebben, de nekem is vannak kimondottan rossz napjaim, amikor nem röhögöm magam halálra.

Karcolat: Miből idézek? "Tulajdonképpen egy rakás dolog lenyűgözte, és amitől végképp le volt nyűgözve az pedig az volt, hogy milyen könnyen lenyűgözhető."

SmileZolika: Az első novellából, amit beküldtem, ráadásul Te raktad ki. Akkor egyáltalán nem tudtam, hogyan működik az oldal és emlékszem, azon gondolkodtam, hogy ki lehet ez az alak, aki itt kukacoskodik, és vajon miért teszi? Eredendően azt gondoltam, ez olyan jellegű portál lehet, ahová emberek beküldenek írásokat, aztán mások megmondják róluk, hogy rosszak-e vagy nem jók. Viszont ez a Blade nevű csak okoskodik itt nekem, miközben a novellám nyilvánvalóan remek, máskülönben minek küldtem volna be?

Karcolat: Immáron hat éve vagy Karcos. Mi ragadt meg benned ezalatt, mit mesélnél el a dédunokádnak?

SmileZolika: „Jaj, kis unokám! Valamikor én is jártam ám arra a híres internetre. Volt ott az a izé. Ahol emberek írtak, meg olvastak… Na, segíts már kimondani! Amikor még én is nyalka, derék legény voltam…”
Pontosan emiatt az ég óvjon tőle, hogy megérjem a dédapaságot.
Ezt leszámítva, ami a leginkább megmaradt, hogy olyan embereknek, akikkel sosem találkoztam, mindig volt idejük foglalkozni velem, pusztán jófejségből. Ráadásul nem csak velem. Zöldségek tonnáit (köztük az enyémeket) szűrték meg, véleményezték és tették ki az oldalra, csak azért, hogy mások el tudják magukat helyezni a világban Gárdonyihoz képest. Érthetetlen.

Karcolat: Szeretnek a Karcon, ez világos, mint a Nap. Mit kezdesz ezzel?

SmileZolika: Természetesen örülök neki, és igyekszem megbecsülni. Én csak írogattam a marhaságaimat, aminek valahogy lett egy ilyen következménye. Nem számítottam rá, de hogy jól esik, az nem kifejezés.

Karcolat: Hatott valaki rád a Karcon az írásaival vagy véleményével? Hogyan, mi változott?

SmileZolika: Szinte mindenki, akivel így vagy úgy kapcsolatba kerültem, mivel nekem tulajdonképpen ez az egyetlen ablak az írás világára. Még szép emlékű Nagyerdessy kolléga is, akitől például alázatot lehetett tanulni. Mérhetetlen alázattal küldött el mindenkit a ‘csába, miután előzőleg mindent precízen félreértett.
Ha már konkrétumokról beszélünk, mindenképpen meg kell említenem Obbot és az ő észrevételeit. Itt nem csak a saját írásaimmal kapcsolatos megjegyzéseire gondolok. Ahogy ő helyre tesz, nem tesz úgy helyre senki. Felsőbbrendű hatalmak seregei védjék meg azt, aki kivívja a nemtetszését. Egy kivégzés lényegesen élhetőbb, mint az ő haragja. Obb nem egyszerűen eltapos, hanem visszamenőleg megszünteti irodalmi létezésedet a tér-idő kontinuumban. Ehhez képest velem kapcsolatban egyfajta energiapajzsként funkcionál. Állítása szerint feltétel nélkül kedveli azt, amit összehordok, ami a fentiek tükrében minimum érdekes. Erre logikus válaszreakciónak tűnhet, hogy viszontkedvelem őt, ami nyilván így is van. Csakhogy nem ez számít ebben a szimbiózisban, hanem az inspiráció, amit ad. Állítom, hogy egy csomó novella meg sem születik, ha ő nincs. Gátlástalanul írhatok hülyeségeket (főleg mesét), mert jó érzés lesz olvasni a kommentjeit. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lenne szükségem negatív kritikára. Ha nincs kritika, az egész nem ér semmit, mivel az embernek fogalma sincs, merre tart, illetve, hogy amit művel, az mennyit is ér valójában.
Aztán lenyűgöznek a szerkesztők külön-külön és együtt is, főleg azért, amiért ezt az egészet elviselik. Az intelligenciáért, amivel tolerálják, hogy csak azért is rossz helyre teszem a vesszőimet, és úgy központozok, amilyen kedvem éppen van, mert én viszont nem vagyok annyira intelligens, hogy ezt végre meg akarjam tanulni. Te konkrétan megigazítottál erőltetettség ügyben, amit nagyon erősen köszönök, és bár az agyamra mész a skatulyáddal, kimondottan bírlak. Én sosem tudnám azt csinálni, amit Ti. Negyedórán belül a végtelenségig megunnám, és örökre érdeklődésemet veszíteném az olvasás iránt.
Ezen túlmenően, nyilván hatottak rám a többiek is. Már csak azzal is, hogy egyáltalán elolvasták, amit beküldtem. Ezzel önmagában kedvet csináltak a folytatáshoz. Ha jogosnak érzett kritikát kapok tőlük, megteszem, amit tudok, hogy a későbbiekben ugyanazért lehetőleg már ne kapjak.

Karcolat: A Karcon kívül publikálsz még valahol? Ha nem, miért nem, ha igen, hol?

SmileZolika: Sehol, amennyiben eltekintünk attól a néhány novellától, amit kölcsönkértek tőlem. Itt kell megjegyeznem, hogy valójában nem sok közöm van az irodalomhoz. Az írással sem voltak különösebb terveim, mindössze belém szorult néhány ötlet, aminek általam ismeretlen okból ki kellett jönnie valamilyen formában. Miután a családomat már nem akartam tovább terhelni az írásaimmal, muszáj volt találnom egy fórumot. Véletlenül leltem a Karcolatra, nem gondoltam, hogy telitalálat lesz. Megörültem neki, hogy végre van hol levezetni a felgyülemlett feszültséget, majd miután kissé lenyugodtam ettől, részemről az ügy le is volt zárva. Szóval egyelőre nem publikálok sehol, mert eszembe sem jutott.

Karcolat: Írás-téma. Ars poetica?

SmileZolika: Többször próbáltam már rajtakapni magam egy-egy ötlet megszületésén, de nem nagyon sikerült. Azt tudom, hogy lenyűgöz a tudomány, vonzódom a kozmológia iránt, és szórakoztatnak a vallások. Jómagam tökéletesen hitetlen vagyok. Annyira, hogy a hinni szót sem használom soha, eltekintve attól, hogy most kétszer is leírtam. Az én világomban vagy meg vagyok győződve valamiről, vagy nem tudom, de semmiképpen sem hiszem (három). Ugyanakkor perverz módon érdekelnek a vallási jellegű témák, rendszeresen hallgatok Mária rádiót, és pont Rómában voltam, amikor meghalt II. János Pál. Ezek egyvelegéből időnként összeáll valami bizarr gondolat, én pedig leírom. Rettenetesen szórakoztatónak találom, amikor igazolhatatlan dolgokról emberek teljes meggyőződéssel tényként nyilatkoznak. Ilyet én is tudok (mint ahogy most is itt ül egy zombi/ork/tünde a vállamon, csak nem látszik, mert duzzog), és néha meg is írom.
Ars poetica: kigugliztam. Ez valami művészi dolog.

Karcolat: Van valami különleges írási szokásod? Vagy csak leülsz és egy óra alatt kész van a történet?

SmileZolika: Nincs. Összevissza írok. Viszont semmiképp sem egy óra alatt (az egyetlen ismert kivétel Rózsi néni, akinek valami hasonló szintideje volt, egy váratlan agymenés eredményeképp). Általában megírok egy novellát, majd kotlok rajta napokig, néha akár hetekig is, végül teljesen átírom.

Karcolat: Tervezed, hogy pénzt szerzel az írásaiddal?

SmileZolika: Miért, lehet? Tervezzem? Sosem gondoltam, hogy a novelláim érnének annyit, hogy valaki pénzt akarjon adni értük.

Karcolat: Mi a véleményed a mai magyar könyvkiadásról? Mennyire látsz bele?

SmileZolika: Lehet, hogy itt kellene kérnem egy másik kérdést.
Az a helyzet, hogy gőzöm sincs róla.
Most olvastam el Kentaur interjúját, ami után az enyém kissé parodisztikusan hat. Pont leírta, hogy így a magukat íróknak gondolók, meg úgy, erre itt vagyok én, aki nemhogy írónak nem gondolom magam, de még csak könyvesboltban sem jártam vagy három éve. Erre könyvkiadás előtt állok. Ha van valami, ami smilezolikásan idétlen, akkor ez az.

Karcolat: Ha nyernél a lottón, mit vennél?

SmileZolika: Attól függ, mennyit. Ha keveset, akkor egy kiflit. Ha rettenetesen sokat, akkor egy háromszor négy kilométeres szigetet csináltatnék magamnak Polinéziában Szamoa és Kiribati között, pont az egyenlítőn. Egy leszállópálya és egy bankautomata lenne rajta, amiből csak én vehetnék fel pénzt, hogy elcsesszem Las Vegasban, amit egyébként nem kedvelek a jelenlegi formájában, tehát átköltöztetném a Mexikói-öbölbe, majd átépíttetném halászfaluvá.

Karcolat: Mi a legnagyobb sikered az életben? És kudarcod?

SmileZolika: A legnagyobb sikerem, hogy nem Bangladesben születtem. A legnagyobb kudarcom, hogy nem Ausztráliában.

Karcolat: Ha egyet kérdezhetnél egy mindentudótól, mi lenne az?

SmileZolika: “Hogy bírod?”

Karcolat: Melyik könyvet olvastad utoljára és mi lesz a következő?

SmileZolika: Nat Geo 2015 február, Nat Geo 2015 március.

Karcolat: Hol voltál, mit csináltál húsz éve és hol leszel húsz év múlva?

SmileZolika: Húsz éve pont felléptem a zenekarommal, és húsz év múlva is pont ráérek.

Karcolat: Végül: mit szeretnél a sírkövedre íratni?

SmileZolika: “Ezek szerint senkit sem érdekelt, hogy hamvasztást kértem.”
És most én: Miből idézek? "Majd ha kiadják a novella gyűjteményed, mindent elolvasok benne, ígérem. Csak ne ezen a néven publikálj, mert kinevetnek. Lehetne inkább Simán Csak Zolika vagy vmi ilyesmi. ;)”

Köszönjük szépen, üdv:

Zoli és Blade

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

h, 2015-03-30 13:10 Indi

Indi képe

Jó volt. Írtam mást is, szépet és jót, de mivel a gép nem engedett belépni saját profillal, Blade meg azt hitte illetéktelenebb vagyok, mint valójában, törölte az egészet. Kereshetitek a levesben :P

----------------------------------------------------------

"Nem vagyok sznob. Kérdezz meg bárkit. Úgy értem, bárkit, aki számít." (Simon Le Bon)

"Egy gödör ásását leszámítva kevés dolog van, amit rögtön legfelül lehet kezdeni" (Harry Lo

h, 2015-03-30 23:13 Sren

Sren képe

Bár Blade kommentje szerintem a legtökéletesebb, azért én is megmondom a magamét.
Nagyon kellemesen csalódtam. Azt hittem, itt is tőmondatos válaszokkal jössz majd, mint a kommentjeidben általában. Hát, nem. :) Klassz ennyi mindent megtudni rólad. Igazából sok mindent most értek meg az írásaiddal kapcsolatban. :D Imádom, hogy kicsit fellebben a fátyol az amúgy meglehetős tartózkodó SmileZoliról. :)

Te már tudod, de itt is megismétlem: törvénybe kellene iktatni az aprólékos, értelmező, betűről-betűre járókeretező olvasást. Most, hogy leendő könyvedet szerkesztem, én nagyon sokat kapok ebből/ettől, és ezt a legkomolyabban mondom. Eddig csak felkunkorodtam a röhögéstől műveid olvastán. Most jobban beléjük látok, elégedett még a szerkesztői röntgenszem is, viszont továbbra is jókat kuncogok.

Köszi, Zoli. :) Látod, enélkül ez is kimaradt volna - szegényebbek lennénk. :)

______________________________________________________________________________________________

A szürrealisták és köztem az a különbség, hogy én szürrealista vagyok.

/Salvador Dalí/

k, 2015-03-31 06:19 Smilezolika

Smilezolika képe

Én meg csak itt pislogok. Épp most adtam interjút, röntgenszemeid pedig a betűimen ugrabugrálnak szerkesztés céljából. Nem mondhatnám, hogy nálam ez a napi rutin része, úgyhogy eléggé köszönöm.

v, 2015-04-05 07:37 Obb

Jaj, Drága Rózsi!
Hosszú-hosszú idők óta az egyik legfelemelőbb hír, hogy Kedves Zoltánunk nyomtatásban megjelenik. Régen meg kellet volna már jelenjen. De lényeg a lényeg, kezemben tarthatom nemsokára. Szóval egy vásárlója már biztosan van, még fizetek is érte :)
Amint megjelenik, kérem a részemre való postázását, mert szeretnék a környezetemben levő gyermekeknek esténként felolvasni abból egy-egy gyönyörű mesét.

v, 2015-04-05 13:06 Smilezolika

Smilezolika képe

Arany Obbom!

Megtisztelsz. A vendégem vagy.

h, 2015-04-06 07:00 Obb

Ne hülyülj, ingyért lesz könyvem? besza... Nem merek az előszóhoz írni, mert ki tudja, de küldök emailt.

h, 2015-04-06 09:12 Smilezolika

Smilezolika képe

Úgy tűnik.

v, 2015-04-05 18:38 AvatáR

AvatáR képe

ki jön legközelebb?

"A két legerősebb harcos a Türelem és az Idő"

v, 2015-04-05 18:58 Smilezolika

Smilezolika képe

Madmartigan, estleg Ezékiel. De az sem kizárt, hogy maga az Úr. Sose lehet tudni.

h, 2015-04-06 06:22 AvatáR

AvatáR képe

ájj :) nem úgy értettem: hanem az interjúkban? :)
amúgy grat a művedhez !

"A két legerősebb harcos a Türelem és az Idő"

h, 2015-04-06 06:26 AvatáR

AvatáR képe

Ugye nem vetted sértésnek, hmm? :) mármint remélem nem. rossz volt a kérdésem
kérdőjel? vagy felkiáltójel?

"A két legerősebb harcos a Türelem és az Idő"

h, 2015-04-06 06:46 Smilezolika

Smilezolika képe

Ne viccelj! Dehogy vettem.
És köszönöm.

cs, 2015-04-09 16:33 Roah

Roah képe

Figyelj csak, Zoli - hajrá! :)))

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

v, 2015-04-12 09:11 Smilezolika

Smilezolika képe

Köszi. Igyekszem.

szo, 2015-04-11 22:48 Howel

Howel képe

Nagyon jó ilyeneket olvasni.

"Obb nem egyszerűen eltapos, hanem visszamenőleg megszünteti irodalmi létezésedet a tér-idő kontinuumban." - (rötyögés) Milyen igaz :)

______________________

"Violence is the last refuge of the incompetent."

"Nincs megvetendőbb gyávaság, mint ha tudjuk, mi a helyes, mégsem tesszük meg."

h, 2015-06-29 07:26 Gitáros

Gitáros képe

Nagyon tetszett ez az interjú, ebben sem tudtad megtagadni önmagad, ami azt jelenti, hogy nem hazudsz. Te tényleg ilyen vagy, - az egyéniséged átüt az írásaidon, - és ez baromi jó. Egyébként milyen hangszeren játszol?

Miki

h, 2015-06-29 11:57 Smilezolika

Smilezolika képe

Kivételesen nem gitáron.
Billentyűs vagyok, meg ordítozom, mint a fába szorult féreg, amit felületes szemlélő akár éneklésnek is gondolhat.

h, 2015-06-29 17:50 Gitáros

Gitáros képe

Nagggyon jó!

Miki