Karcolat kérdezz-felelek, 2. rész: Bloody Dora

Következzék az interjúsorozat második része, az alany nem mást, mint bizonyos B. Dóra, a Karcolat alapító-szerkesztője, kinek különös ismertetőjegye, hogy hosszabb kritikát ír, mint maga a beküldött szerzemény. A kérdéssort Blade állította össze.

1. Repüljünk kicsit vissza az időben, 2004. november-decemberre. Hogyan emlékszel vissza a Karcolat alapítására? Milyen érzésekkel, emlékekkel?

A múlttal kapcsolatban kérdezni csak olyantól szabad, akinek van memóriája. Noha nekem is van, egy ideje külön élünk, a válást nemsokára ki is mondják. Előtte sem volt túl akítv, ennélfogva a “fogalmam sincs” lenne a tökéletes válasz. Érzésekről vannak emlékek, egy-egy kép bevillan. A felület, mikor először láttam... a belépési jelszó... az első novellák... az első fecskék... Mindenki nagyon lelkes volt, úgy éreztük, mienk a világ legjobb csapata, sose halunk meg, még ellenséges érzelmeket is sikerült kiváltanunk, kritikát írtak rólunk, tehát a világ tetején érezhettük magunkat.

A szerkesztőség sokkal bővebb volt, mára eléggé lefogytunk. Az alapítók közül Blade-del maradtunk aktívak. Talán csak a nosztalgia színezi ki, de talán mégis “nagy idők” voltak azok.

2. Sokan távoztak azóta a csapatból. Ez milyen nyomokat hagyott Benned?

Szomorú vagyok mindenki távozása és inaktivitása miatt, de nem kötözhetem őket a géphez és egy olyan munkához, amit nem akarnak. Gyűjtögető kismókus vagyok, én magam egy lépést nem tennék a régi ismerősök felé, de elvárom, hogy megmaradjanak mind.

3. Meddig tervezed, hogy aktív szerkesztő maradsz?

Szerkesztői dinasztiát szeretnék alapítani, és a gyermekeimnek, unokáimnak adnám tovább a felhasználómat a halálos ágyamon az áldásommal együtt. Viccet félretéve (két éve még halálosan komolyan gondoltam ezt!): nem tudom. Amíg világ a világ, Karcolat a Karcolat és én is én vagyok. Amíg hiszek az oldalban. Örökké? (Igen, örökké. Nagy tervem, hogy a szerkesztői kapcsolattartás felületen egy médium jelentkezzen be, aki felteszi nekem a kérdéseket, hogy asztaltáncoltatással és kopogással válaszolhassak a síron túlról. Írástechnikai szeánsz.)

4. Milyen típusú írójelöltekkel találkoztál a sok-sok év alatt?

Mindenfélével, talán csak marslakókkal nem. Szerénnyel és öntömjénezővel, óvatossal és bátorral, kritikát szeretővel és gyűlölővel, céltalannal és nagyratörővel, férfival, nővel, fiatallal, idősebbel, tehetségessél és tehetségtelennel egyaránt. Változatosságban nem volt hiány. Ezért innen üzenem a földönkívülieknek, hogy bátran töltsék fel a műveiket az oldalra (csak prózát, és lehetőleg kisprózát, magyarul, ha Wordből illesztenének be, használják a megfelelő gombot), rájuk is szükség van.

5. Mi volt a legjobb, ami ebben a majd nyolc évben az oldalon történt? És a legrosszabb?

Annyi minden történt, hogy lehetne bármit is kiemelni? Az egyik legjobb talán a megalakulás, anélkül most ez a kérdés sem létezne. Vagy a Karctalik - élőben látni a többieket remek élmény. Megismerni őket személyesen is. Talán többet is összejárhatnánk. Legrosszabb? Amikor a kiváló tagok, ismerősök elmennek, hónapokig, évekig inaktívak, semmit sem tudni róluk, netán történik velük valami borzasztó. Azt hiszem, WhySage halálesete volt az, ami igazán megrázott.

6. Mit csinálnál másképp?

Nem vagyok erős szervezői alkat, de bizonyosan sűríteném a személyes találkozásokat. Újra kéne szervezni a Karctalálkozókat, nem csak Pesten, csak ehhez kell egy központi figura, aki vállalja a terheket. Ez “marketingnek” sem utolsó, meg a személyes beszélgetés lehetőséget ad arra, hogy a tagok megismerjék egymást, az “újak” bekapcsolódjanak a vérkeringésbe, tisztázzuk az esetleges félreértéseket. Akár beszélhetünk az irodalomról is, ám az mindig a végére marad. Tematikus “írástechnikai estéket” nem akarnék, hiszen nem írói műhely vagyunk, hanem elsősorban közösség. Ezt kéne erősíteni.

7. Hogy látod a Karcolat helyzetét ebben a szűk “fantasztikus irodalom” rétegben?

Megyünk lefelé. Örök pesszimista vagyok, nem is mondhatnék mást, mint hogy borzasztó minden, sötéten látom a jövőt, egyszer úgyis meghalunk, eljön a világvége stb. De tény, hogy a fantasztikus irodalom is fragmentálódik idehaza, a Karcolat is forgácsolódik. Közel sem vagyunk “egyeduralkodók”, sosem voltunk azok, de a régi jó időkben mintha fontosabb szerepet töltöttünk volna be az “amatőrképzés” terén. Ez mára elhalványult, ami részben a mi hibánk (őskövületnek tűnhetünk a nap mint nap feltűnő új irodalmi összefogások, írókörök, művészeti közösségek között), részben meg egyszerűen a technikai fejlődés miatt bárki írónak képzelheti magát, és irodalmi kört alapíthat. Alaposabb összefogásra lenne szükség az irodalmat értők között, ne hagyjuk veszni a színvonalat, különben belefulladunk az körbedicsérő körök mocsarába.

8. És hogy látod 2-3 év múlva?

Még ennél is pesszimistábban, ha nem lépünk valamit. Vagy vegetálunk, vagy megszűnünk... de a két-három tagos lilaködös teadélutánok, a Facebook-regényíró portálok virágozni fognak, a tényleg írni tudók blogregénye elveszik a közepesen tehetségtelenek között, az egykori szerkesztők, kritikusok pedig keresnek valami bázist, ahol kiköthetnek. Ha szerencséjük van, találnak, ha nem, egyedül találják magukat egy előbb említett írói fórumon.

9. Vannak kedvenceid? Írók, novellák, egypercesek...?

Naná! Kosztolányi novelláit például kifejezetten kedvelem. Kár, hogy nem ír a Karcolatra, szerintem nincs internetkapcsolata. Bár ha kívánságműsor van, Osvátot szerződtetném szerkesztőnek. A Karcolatról is vannak kedvencek, mindenki láthatja, kik. Olyankor fülig ér a szám és két sorban véleményezek. Ha nem, akkor tanító célzatú irányított vitát akarunk generálni. :) Egy szerkesztő sosem adhatja ki nyilvánosan az ütőkártyáit. Akik tudják magukról, hogy kedvencek, azok úgyis tudják, akik bizonytalanok, azokat jobb bizonytalanságban tartani, hátha jobb művet írnak, akik meg nem kedvencek, azok bármikor azok lehetnek, tehát minek most neveket mondani, ha ez holnapra megváltozik? Hiszen nem tudhatom, mikor jön egy új zseni.

10. Mit utálsz és mit szeretsz az oldalon?

A felület “barna márvány” hátteréhez ragaszkodom, illetve a fejléc is a szívem ügye. A bannerünket imádom, csak sosem mondtam még. Szeretem az alapvető felépítését, noha néha nehézkes. Utálom... inkább nem kedvelem a törléseket. Vérzik a szívem egy-egy mű elvesztése esetén. Ez is a szerkesztői lét velejárója, nem kerülhet ki minden. (El ne higgyétek. Csak azt utálom, hogy az oldal rákérdez, hogy biztosan törölni akarom. Még így is képes vagyok mást eltüntetni, ez az, ami igazán idegesítő. A törlés az Erő sötét oldala... megrészegít a végtelen hatalom. De a lelkem mélyén arra vágyom, hogy a szerkesztősködés merőben felesleges munka legyen, mivel minden beküldés tökéletes, élvezetes, kiadáskész remekmű.)

11. Mit utálsz és mit szeretsz a karcolókban?

Hogy vannak. Röviden. :) Szeretem ezért őket, ők adják az oldalt, nélkülük az egész csak egy halott váz, ahogy minden szöveg halott az olvasó nélkül, de néha végtelenül fáraszt az egész, és akkor mindenkit egyenként elátkozok. Semmi személyes, tényleg.

12. Melyik oldalakat látogatod még rendszeresen?

Írástechnikaiakat. Annyi nincs, hogy sose érjek a lista végére, főképp magyarul, de szerencsére egyre bővebb a kínálat. A SpiritArt oldalán is sokat nézelődöm, csak csendesebb vagyok, nem osztom az észt kéretlenül. Üdítő lehet az olvasók számára. A levelezőkön és a YouTube-on kívül mást nem látogatok rendszeresen, rendszertelenül viszont elég sok oldalt felkeresek.

13. Honnan jön a neved (Bloody)?

A legenda szerint égi fény sütött le rám és adta az ihletet. (Ezt a pillanatot örökíti meg Bernini híres szobra, aminek csak a kóbor apácák megtévesztése céljából adta a Szent Teréz extázia címet. A világ nagy szerencsétlenségére a korban annyi kóbor apáca volt, hogy a szobron rajta maradt a név.) Valójában még az őskereszténység korában történt, hogy egy barátnőm rábeszélt, regisztráljak a Fantasy oldalára, mert ő tag és feltette az egyik művét, véleményezzem. Egykörös dicshimnusznak indult a próbálkozás, de valamivel szignózni is kellett a kritikát, én meg előtte kiéltem a kreativitásomat a “jó a szókép, csak kontextusidegennek érzem a vesszőhibát” kifejezések egymásra dobálásában, így fogtam a saját nevemet, és mivel tudtam, hogy “az angol az igazi”, kerestem hozzá valami csicsás jelzőt. Öcsém ült mellettem hasonló kreatív válságban, így kihoztuk az Országh-féle angol-magyart, és felcsaptam valahol (elvégre “tolle et lege”, párszor már bejött a világirodalomban). Az első szó a “bloody” volt, bepakoltam a keresztnevem elé, lecsaptam az ékezetet és kész. Aztán azt vettem észre, hogy hiszek a névmágiában. 

14. Van tanácsod a nagyon kezdőknek? Akik első vagy második írásukat felteszik az oldalra.

Persze: ne tegyék. Nem mintha a kétszázadik jobb lenne, ha semmiféle visszajelzés nem érkezik, sőt, addigra a hibák annyira bevésődhetnek, hogy lehetetlen javítani. Inkább akkor azt mondom, előtte nézze át valaki. Mindegy, kinek mutatják meg, csak legyenek tisztában a vélemény értékével. Anyu, apu bizonyára rendkívül lelkes lesz és nagyon büszke a gyermeke írói próbálkozásaira, épp ezért elfogult, és ha hibát talál, azt is óvatosan jelzi. Egy idegenben nincsenek ilyen korlátok, elvégre miért finomkodjon bárki? Nem is ismerünk. Erre fel kell készülni. Arra is, hogy itt olyanok véleményeznek, akik maguk is írnak/képzett olvasók, ismerik a leggyakoribb hibákat, olyanokat is kiszúrnak, amiket talán még a magyartanár sem jelez (például a történetben). Tehát a véleményeket ésszel kell fogadni, komolyan megfontolva minden mondatot, mit lehet belőle haszonsítani.

15. Írsz még?

Bevásárlócetlit rendszeresen. Néha még novellát is, de az az én magánügyem, inkább csak “terápiás” célokra használom az írást. Ha lesz valami érdemi mondanivalóm, amit így szeretnék átadni, majd felveszem a pennát. Apropó penna: mivel legendásan csúnyán írok, belekezdtem a kalligráfiába, talán javít az írásképemen. Tehát elmondhatom, hogy igen, rendszeresen írok. Az “a” betűim már vállalhatóak.

16. Hogy látod magad 20 év múlva?

Pár kilót felszedek, lesz egy csodás családom, remek állásom, kutatok a kedvenc témáimban, osztom az észt, “professzornak” neveznek, “Dr.” lesz a nevem előtt és öcsém párnajóslata szerint megszerzem a világ első biológiai Nóbel-díját. (Kaptam egy párnát tőle még... talán négy-öt éve, amire textilfilccel rárajzolt pár aranyos amőbát és papucsállatkát, majd ráírta, hogy “a 2020. évi biológia Nóbel-díjasnak”. A helyesírásával együtt szeretjük.) Nobelt már kaptam, ezt a részét letudottnak tekintem.

17. Mit csinálsz egész nap ahelyett, hogy a Karcot böngésznéd? ;)

Esküdözöm nektek szerkesztői levlistán, hogy befejezem, amit csinálok, és azonnal húzok fel novellákat elfogadni. :D Szoktam... nos... tanulok, kutatok, néha még enni is jut idő, alszom (az evés mellett a nap legcsodásabb része), családdal vagyok, könyvtárban sétálgatok és könyvekre vadászom, a netet böngészem vagy a számos offline hobbim egyikét űzöm. Most a legújabb dili a kalligráfia, mellette horgolok, kötök, zoknit és harisnyát stoppolok, netán a takarítás nevű közismert népi táncot lejtem. Ha mindez nem elég, matekozom és 24 órás ügyeletet tartok biológiai problémákból, habár mostanság egyre kevesebb ilyen kérdést kell fejből megválaszolnom, szinte már hiányzik.

18. Mikor vagy boldog? 

Mindig, amikor nincs semmi azonnal megfogalmazható bajom. Igazából nem tudom, mi a boldogság... még a gimnáziumban kellett írni egy esszét “Mi a boldogság?” címmel, én meg ellógtam (erre büszke vagyok, az egyetlen esszé, amit sikerült). A tanárnőt meggyőztem, hogy számomra az a boldogság (és nem múló örömérzet), ha nem kell megírnom, és ezt hajlandó vagyok életem végéig tartani. Belement, ezért azóta köt a szavam, hogy boldognak kell lennem. De hát az élet amúgy is csodás, bármi van, ennél csak rosszabb lehet, tehát örüljünk neki addig, amíg így van. A pesszimisták élete csupa boldogság.

19. Blade létezik egyáltalán vagy csak Te találtad ki?

Természetesen csak én találtam ki, de ezt ő nem tudja, azt hiszi, létezik. Már másokat is megtévesztett a kiváló álcája. 

 

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

v, 2012-11-11 17:30 Indi

Indi képe

:)

----------------------------------------------------------

"Nem vagyok sznob. Kérdezz meg bárkit. Úgy értem, bárkit, aki számít." (Simon Le Bon)

"Egy gödör ásását leszámítva kevés dolog van, amit rögtön legfelül lehet kezdeni" (Harry Lo

v, 2012-11-11 17:42 Sren

Sren képe

"... Furcsa kép...
Szinte látom, ha megjelennék
Ő csak nézne rám,
Én meg nem tudom, mit mondanék...!"

http://www.youtube.com/watch?v=LRYn4Bk6hks

______________________________________________________________________________________________

A szürrealisták és köztem az a különbség, hogy én szürrealista vagyok.

/Salvador Dalí/

v, 2012-11-11 18:01 Hematith

Hematith képe

Egyetértek Indivel: .)

v, 2012-11-11 18:34 Obb

Én látom a jövőt Dora, pár év múlva amikor, már csak páran leszünk, kötelezően be kell küldeni minden héten a sorosnak egy novellát, és majd mi a többiek megaszondjuk neki, ha véletlen jön egy új arc valami király novellával, akkor elhelyezel pár elütést, kiszedsz pár vesszőt, hogy elküldhessük a trehányságáért a fenébe.
Amíg vagy, én is leszek :)

v, 2012-11-11 19:53 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Én komolyan meghatódtam... ez egy ilyen időszak, mindenki nyakra-főre meghatódik, most rajtam a sor. *sniff* Ne csináljátok, én egy gonosz dög vagyok, és amúgy is.

_____________________
Dr. Bloody Dora

h, 2012-11-12 08:47 Sütiszörny

Sütiszörny képe

Nem azért, hogy még jobban meghatódj, de te vagy ennek az oldalnak a lelke. A Karcolat addig marad meg, ameddig te itt vagy. Nélküled csak egy üres üres oldal. :)
Jaj, el ne felejtsem leharapni az orrodat! Hamm! (Tied a pálya, Sren!) :D

__________________________________
Süti, vagy nem süti? Ez itt a kérdés!

v, 2012-11-11 20:21 Kentaur

Kentaur képe

Dóri nélkül nem lenne ugyanaz a Karcolat, ez tény. Voltak olyan időszakok, és rengeteg olyan novalla, ahol csak az ő hozzászólásai végett kukkantottam be.
Egyetlen hibája, hogy túl szerény, és sokszor nem meri nyílvánosságra, vagy nagyobb nyilvánosságra hozni néha vitriolosan egyedi véleményét. Pedig szükség lenne rá.

----------------------------------------------------------------------------

"L'homme n'est rien, l'oeuvre – tout." (Az ember semmi, a mű – minden.) Gustave Flaubert.

v, 2012-11-11 22:08 Sütiszörny

Sütiszörny képe

Ahá! Én már régóta tudtam, hogy nem létezik Blade! :)
Egyébként nem értem a marslakókat. De tényleg. Van már itt varázsló, sütiszörny, nekrofil pap, meg mindenféle. Nem tudom, miért szégyenlősködnek.
Dóri, mindig te leszel a kedvencünk! Ha nem lennél itt, akkor én sem.

__________________________________
Süti, vagy nem süti? Ez itt a kérdés!

szo, 2013-01-05 14:06 nyilacska

nyilacska képe

Hogy van ez akkor mostmár akkor na...!?
Mi az hogy nincs Blade????
Ez olyan, mintha valami elvetemült azt merné mondani, hogy nincs is Mikulás!
Sürgős választ sürgetek!
Itt szerencsétlenkedek a kandalló előtt a harisnyámmal.
Most mit csináljak?

nyil

v, 2013-01-06 11:16 Sütiszörny

Sütiszörny képe

Blade nem létezik, ő csak a Karcolat egy intelligens alprogramja, egy AI. A Blade nevű felhasználó ennek az AI-nek az avatárja. De egyesek szerint Dóri egy hasadt tudatrésze. Lényeg, hogy eddig semmi bizonyíték nincs arra, hogy valóban létezne ilyen személy, senki sem látta. Egyetlen ember állítja azt, hogy kapcsolatba került vele, de ő, mint tudjuk egy velejéig romlott nőszemély. :)

__________________________________
Süti, vagy nem süti? Ez itt a kérdés!

h, 2012-11-12 15:48 Smilezolika

Smilezolika képe

Ez betyárosan frappáns volt.
Gratulálok.

h, 2012-11-12 22:54 Liliana

Liliana képe

*Megöleli Dórát*

Érezd, ahogy a szavak hangjegyekké válnak, és végül láthatóvá válik előtted a dallam!
"Jó boszorkány vagyok, és legyőzöm a gonosz banyákat!"

szo, 2012-11-17 08:12 Creideiki

Creideiki képe

A script is frankó volt...!

Nem volt aranykor.

szo, 2012-12-22 10:48 Sólyom László

Sólyom László képe

Ha script lenne talán én is visszatérnék az íráshoz, az élmény volt :) Dóra pedig egy kedves lány, de ha kritikát kell írni, olyankor nem ismer kegyelmet :D

_________________________________________

"a leírt szavakban rejlik az igazi varázslat"

k, 2015-02-17 12:34 Blade

Blade képe

No, mit találtam...!

k, 2015-02-17 18:10 Roah

Roah képe

Valami jót. :))))

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

k, 2015-02-17 19:47 Urbatorium

Urbatorium képe

Több órányi kuncogásra okot adó írást :D
(igen, nekem órákba telt elolvasni. ez ilyen munkahelyi dolog)

*****

Az egyetlen igaz tanulás: a lényünkben szunnyadó tudás tevékennyé ébresztése.

Weöres Sándor