Kérdezz-felelek, 4. rész: craz

 Számos portálon aktív tag, neve felbukkan író pályázatokon, fórumokban, írásain jóízűen nevetünk, vagy épp sírunk, ha úgy akarja. Közkedvelt figura, miskolci fenegyerek, számos boszorga, setét varázsló és törp megálmodója. Crazt Zora, Hertelendy Anna kérdezte SpiritArton.

 

   – Craz, ki vagy valójában? Kit takar a bozontos arcszőrzet?


   – Talán egy olyan halandót, aki egyre morcosabban figyeli a barlangfalon az árnyjátékot, mert az időgép hibázott, amikor erre az árnyékvilágra rossz korba repítette. De ha már ide érkezett, akkor megpróbálja felfedezni a jó dolgokat, és lázad a szürke mindennapok birkaembereinek csordaesztelensége ellen.

 

   – Melyik az első fogalmazásod, amire vissza tudsz emlékezni, és milyen indíttatásból vetemedtél arra, hogy papírra vesd?

    – Ha a vers is számít, akkor 4-5 évesen már költöttem egyet, igaz nem én írtam le, mert akkor még csak olvasni tudtam, nyomtatott betűket.
Ami így rémlik, az egy hatodikos fogalmazásom volt, egy kezdetleges sci-fi novella egy idegen bolygón, ahol különböző irányokból különböző színű szelek fújnak – az eltérő talaj miatt. Na ezt egyáltalán nem díjazták, külön be kellett mennem suli után a könyvtárba, és újraírni úgy, ahogy egy normális hatodikos gyerek írná. De középiskolában is csak én kaptam az irodalom dolgozatomra ötös-ötös-egyest.

 
 
    Próbáltak már lebeszélni az írásról?


  – Ó, azok a bizonyos első negatív vélemények a Karcon? Vagy amikor önjelölt kritikusok azt mondják a megjelent novelládra, hogy infantilis? :D
De a kérdésre válaszolva: nem. Nem is hagynám. Inkább olyan emberek vannak, akiket teljesen hidegen hagy, hogy írok. Egy-két rokontól, ismerőstől ez szarul esik. De nem is nekik teszem!

 
 
    – Mit jelent számodra az írás, az irodalom? Önmagadért írsz, esetleg az utókorba vetett hit miatt, hogy valamit átadsz, esetleg pénzért és dicsőségért?

 
  – Utókorba vetett hit? Hogy az elkövetkezendő generációk fognak még olvasni, mert nem hülyítik le annyira őket mesterségesen? Már most se olvasnak, tisztelet a kivételnek. Hogy valamit átadok? Ez természetes. Pénzért? Hehehe. Az szinte reménytelen. Dicsőségért, önmagamért? Inkább. Önző ember vagyok, nem kicsit. :) De ami leginkább hajt, annak írok, aki értékeli azt. És bármilyen furcsa, akadnak olyanok. ;) Meg az se utolsó dolog, ha úgy dedikálnak nekem, hogy lökött írótársamnak. :D

 
 

     Van múzsád? Esetleg egy bevett rituálé, amit írás közben alkalmazva jobb teljesítményre sarkalod magad?

 
  – Megfigyeltem, hogy minden novellám írásában van egy közös pont. Méghozzá az, hogy leülök a monitor elé, és egybizonyos szisztéma szerint nyomogatni kezdem a klaviatúra billentyűit – leginkább azokat, amelyeken betűk szerepelnek.
Múzsa? Persze, hogy van múzsám. Mert az milyen illúzióromboló lenne már, ha azt mondanám, hogy nincs kedvem hozzá, az mindjárt szebben hangzik, hogy a múzsám éppen lelépett – azért nem írok most –, és aki látja, az szóljon neki, hogy jelenése van.
Na jó elárulom, hogy hobbi-alkoholista vagyok, az úgyis megy az írói imidszemhez. :P Ugyanis szimpatikus P. Sándor azon gondolata, hogy "Gondüző borocska mellett vígan illan életem, gondüző borocska mellett, Sors, hatalmad nevetem. És Bor taníta húrjaimra csalni nyájas éneket, bor taníta elfeledni csalfa lyányok titeket." Azaz ahhoz a bizonyos módosult tudatállapot eléréséhez – melynek során nem kell órák hosszat szenvedni egy-egy épkézláb mondatért vagy fordulatért, hanem csak hagyom, hogy az ötletrészecskék zápora mossa ki az ihletett sorokat szürke agytekervényeim poros és kacskaringós, ritkán használt labirintusszakaszaiból – katalizátorként olykor felhasználom a Cola Zérón, vagy az éjszaka csöndjén kívül egy palack vörösbor társaságát is. Na jó, lehet fehér is, pláne, ha tokaji. :)
 
 
    Számos amatőr portálon jelen vagy. Én személy szerint a Karcolaton találkoztam veled először, de ugyanúgy látlak a Lidércfénynél, az Írjunk.hu-nál, a Zombi apokalipszisnél, jelen vagy írótalálkozókon, és nem csak íróként, de közösségszervezőként is működsz. Kicsit olyan, mintha egy saját kis világot szeretnél összehozni a „kedvenc művészeidből”. Mire törekszel?
 
    – No igen. Amikor elhatároztam, hogy komolyabban foglalkozom az írással, szerencsére egyből ráakadtam a Karcolatra, ez úgy 2008. februárjában történt. Rosszakaróim bátran átkozhatják az ott megfordult szerkesztőket és írópalántákat. Az alapokat ott szívtam magamba, mint Néró a lángoló Róma füstjét. A személyes találkozók csak még jobban megerősítettek elhatározásomban, amikor hasonló őrült embereket ismerhettem meg személyesen, például akkor, amikor majdnem eljutottunk egy Fonyódi-előadásra, csak ottragadtunk tőle olyan nyolcszáz méterre. :)
A Lidércfény is kellemes társaság, elismerésem a kitartásukért. Az akkor még nyomtatott folyóiratukban jelent meg számos novellám, és két pályázatukon is sikerült eredményesen szerepelnem. És persze ott a Zombi Apokalipszis A kezdet: Simagöröngyös című novelláskötet, amelynek második kötetéhez jelenleg is folynak a munkálatok.
Az írjunk.hu alkotógárdája is mutat átfedéseket az előző helyekkel, amit egyáltalán nem bánok. :) Itt meg kell említenem a Meztelen Ügynök magazint, és szerkesztőjét Andy Baront, aki lehetőséget teremtett az egyre szűkülő nyomtatott megjelenésre, valamint rádión keresztül az étert is képes fertőzni egy-egy Craz verssel vagy novellával. :D
 
 
    – Most már saját portálod is van, ahol nem is akármilyen írók alkotásait láthatjuk. Mesélj a Próbagoblinról.
 
   – A Nyakonöntött Próbagoblin Szolgáltatóháznak a könyvtárszobája a főépület második emeletén található, a bal oldali folyosón. Ide gyűjtöm össze író ismerőseim, avagy kedvenc művészeim jobbnál jobb alkotásait. A polcokon sorakozó novellákat bárki elérheti egy egyszerű teleport varázslattal a http://nyakonontottprobagoblinszolgaltatohaz.blogspot.hu/ koordinátán. (Északi szélesség, keleti hosszúság és második-emelet magasság.)
Sőt nemrég az alkotókkal készült interjúk is elérhetők ott. (Avagy addig jár a szamár a kútra, amíg őt is meginterjúvolják (lásd ezt itt)). De ez nagyszerű lehetőséget nyújtott, hogy csatlakozzak nagybecsű kollégám „Maggoth-ot a köznépnek” elnevezésű mozgalmához, minek következtében örömmel akasztottam fel a Próbagoblin falára egy akasztott Maggoth képet, amihez saját kézzel segédkeztem a 2010-es Szíriusz SciFi Napokon – azaz én tartom a kötelet. (A kép meg is dobta a nézettséget – elnyerve a látogatók tetszését.) :D
 
 
    – Egy írótalálkozón ismertelek meg 2010-ben. Söröskorsód mögül, csillogó szemmel somolyogtál, és nem tudtunk szóra bírni sehogyan sem. Akadtak, akik Néma Bobként kezdtek emlegetni. Ez mára megváltozott…
 
    – Igen.
 
 
    – Mihez kezdenél, ha hirtelen megnyernéd a lottó ötöst?
 
    – Csodálkoznék, mert egy számot sem ikszeltem be. Ha egy hatalmasabb összeghez jutnék, egy jó nagy részét biztosan értelmetlen dolgokra fecsérelném, úgy mint például fantasy, scifi könyvek megjelentetése, írótalálkozók lebonyolítása – ez utóbbit persze kellő körültekintéssel, valamint elegendő papír, toll, és alkohol kontingenssel.
 
 
    – További munkásságodhoz sok sikert kívánunk, és remélem minél hamarabb olvashatjuk legújabb novelláidat.
 
    – Köszönöm. Úgy lesz.
 

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

h, 2013-03-25 19:01 Sren

Sren képe

Barlangfal, árnyjáték, birkaemberek és csordaesztelenség, hát ez az, de nagyon ezazz, nagyonCrazz...
Nagyon is kedvelhető, szótlanul sokatmondó szerGesztő- és írótársam, üdv néked! :)

______________________________________________________________________________________________

A szürrealisták és köztem az a különbség, hogy én szürrealista vagyok.

/Salvador Dalí/

k, 2013-03-26 01:54 craz

craz képe

Nemrég kaptam egy olyan váratlan kérdést - ha jól emlékszem az Én még sosem... játék előtt (vagy után(?)) -, hogy mire vagyok a legbüszkébb?, én meg azt feleltem rá, arra, hogy meghívtak szerkesztőnek a Karcolatra. Tuti valami baj lehet az értékrendemmel... ;)

- - - -
"Igyál, e nedv hűs, mint a - mámor,
s nincs seb, mit heggel nem takar,
igyál, testvér, e mély pohárból,
csupán az első korty fanyar."

sze, 2013-03-27 16:57 Zora

Zora képe

Na előkerültek azok a régi-régi Szíriuszos képek is.... :D

------------------------------------------

sze, 2013-03-27 20:47 craz

craz képe

Két és fél éve. :)

Jó kis buli volt, köszönet Szabó Zsoltinak és a Szíriusznak. Nyertem fapajzsot a Lidércfény pályázaton, akasztófakötelet raktam Maggoth nyakába, volt Karcolat antológia bemutató (sörrel), sokkoltam kedvenc mélynövésű ismerősünket a díszvacsorán - ott jó kis borkóstoló volt hála Titusznak -, utána beszélgettünk pár órácskát alkoholizálás közben (talán azóta se voltunk együtt annyian Karcosok), meg amikor kifogyott a pia, még szereztünk Majtikával pár doboz sört, csak addigra már mindenki elslisszolt pihenni másnapra. :D

képek (11db):
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=566145900086753&set=a.13603703309...

- - - -
"Igyál, e nedv hűs, mint a - mámor,
s nincs seb, mit heggel nem takar,
igyál, testvér, e mély pohárból,
csupán az első korty fanyar."

cs, 2013-03-28 19:44 Zora

Zora képe

Azt kihagytad, hogy ádámkosztümben riogattad Ndy-t és Krisztiánt. :))) Roah-al akkor kezdődött a barátságunk, Szélesi Sanyi anekdotákat hallgattunk a tűz körül, Dóri a sok ittas író és rajongó között is a nyugalom szigete volt: Karcolatra feltöltött novellákat javítgatott, amiket előtte gondosan kinyomtatott. :)) (Egyébként Dóri tud különös helyeken, különös dolgokat művelni: emlékeztek, hogy a legutóbbi találkozón horgolást gyakoroltunk a kocsmában? :D Azóta se lettem kész a csősálammal. :D) Kiderült, hogy Jimmynek nincs is bajusza, hogy két csaj döbbenetes távolságokat képes legyalogolni magassarkúban, ha a férfiaknak sör kell (asszem Ádám, te is velünk voltál, bocs a csajokért:D), hogy Ndy képes a tábortűz parazsát: A. öngyújtónak, és B. szemöldökkorrekciós eszköznek használni. Kiderült, hogy Craz csak akkor tud egész mondatokban beszélni, ha akasztott emberekbe köthet bele. :D Mi volt még...? Már nem emlékszem mindenre, de ha valaki kedvet érezne arra, hogy idén nyáron is megszervezzen egy ilyen találkozót, én önként és dalolva jövök segíteni. :)) Jó volt a többi buli is, de tényleg ezen voltunk a legtöbben.

------------------------------------------

cs, 2013-03-28 23:56 Kentaur

Kentaur képe

Támogatom Crazt, (tíz sörig, utána furikra rakjuk inkább) és az ötletet is.
Úgy is szergesztő, fel kéne kérni vele együtt az összes mélyen tiszteltet, hogy szervezzenek ugyan már egy jó nagy összeröffenést a nyárra...
Karcos bulit a népnek!

----------------------------------------------------------------------------

"L'homme n'est rien, l'oeuvre – tout." (Az ember semmi, a mű – minden.) Gustave Flaubert.