SFportal Meetup

A Főnix klubban - az Sfportal szervezésében - minden hónapban megrendezésre kerül egy olyan sci-fi est, ahol öt perces előadásokat öt perces vita követ, majd színre lép a következő előadó. Akinek a kiváncsiságát felkelti valamelyik téma, az az utána következő sörözésen megvitathatja az előadóval. Csütörtökön a Zsoldos-díj esélylatolgatása (köztük Eve Rigel Diagnózis c. regénye) került szóba, majd az időt túllépve a vendégek a könyvkiadásról is elbeszélgettek.

http://www.sfportal.hu/ki-nyeri-a-2010-es-zsoldos-peter-dijat-sfportal-meetup-januar-5695.scifi

 

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

v, 2010-01-17 16:39 Eve Rigel

Eve Rigel képe

A Diagnózis nem Eve Rigel regénye, hanem Antal Józsefé.

Másrészt csodálkozom, hogy ez a hír ide kikerült akkor, mikor az SFportal a Karcolat és a Kimte híreit rendszeresen ignorálja és nem közli.

v, 2010-01-17 21:07 onsai

onsai képe

Elnézést, fáradt vagyok, elírtam a címet, helyesen Delírium.

A hírt azért küldtem be, mert hátha érdekel mást is a most futó regények összehasonlítása meg az utána jövő beszélgetés. De töröljétek, nem akartam indulatot kelteni vele. Szép estét!

 

----------------------

Hogyan fessünk tökéletes képet?
Légy tökéletes. Aztán dőlj hátra, és fess.

h, 2010-01-18 06:03 Eve Rigel

Eve Rigel képe

Már kikerült a hír, nem törlöm. Mellesleg az Zsoldos-díj esélylatolgatásánál totál felesleges az enyémet bármivel összehasonlítani, mert nem jelölöm a díjra a regényt.

Az esélylatolgatás egyébként önmagában hülyeség, egyetlen ember véleményét tükrözi, aki nyilván nem fog a saját fészkébe piszkítani. Mellesleg érdekes lesz az idei díj, ugyanis az előadáson felsorolt művek egyikét sem bírtam végig olvasni, annyira nincsenek a topon. Kíváncsi leszek, kit szeret majd a zsűri. :P

h, 2010-01-18 11:35 Hantos Norbert

Hantos Norbert képe

Azt hiszem, most úgy van, hogy ha egyik művet sem értékeli magasra a zsűri, úgy is dönthetnek, hogy idén nem osztják ki a díjat.

_____________________________________________________________

"Felülhetsz egy sárkány hátára, de ő dönti el, mikor és hogyan szállsz le róla."

sze, 2010-01-20 08:44 raves domar

raves domar képe

"az előadáson felsorolt művek egyikét sem bírtam végig olvasni, annyira nincsenek a topon."

Ez is csak magánvélemény... :)

____________________________________________________
raves.sfblogs.net
mindennapramese.blog.hu

h, 2010-01-18 18:20 onsai

onsai képe

jaj, istenem, üzenőfal lettem...

"

Üdv!

 

Kedves Eve Rigel, magánlevelezésben többször is kitértem rá, hogy mik a technikai lehetőségei az SFportalon lévő megjelenéseknek. Azt szoktuk kérni, hogy a külsős híreket lehetőség szerint az adminfelületen feltöltve, megformázva küldjék be nekünk az olvasók, hogy nekünk csak ellenőríznünk / hibajavítanunk kelljen. Ez jelentősen gyorsít a hírek kikerülésén az e-mailben elküldött anyagokkal szemben.

 

Elismerem, hogy csinálhatnánk sokkal felhasználóbarátabban, és azzal is tisztában vagyok, hogy a fenti metódushoz kellene egy pontos howto-t írnunk, hogy egyértelmű legyen. Ez meg is fog történni.

 

Azonban hadd cáfoljam a leghatározottabban, hogy ignorálnánk a Kimte / Karcolat híreit. Amikor beküldtetek anyagot (és azt nem a vázlatok közül kellett előbányászni, vagy e-mailben jött), akkor azt publikáltuk, valamint legutóbb kritikát is jelentettünk meg róla.

Ennek bizonyságául egy link:

 

http://www.sfportal.hu/tag/karcolat

 

bye

Jun

SFportal"

 

 

 

----------------------

Hogyan fessünk tökéletes képet?
Légy tökéletes. Aztán dőlj hátra, és fess.

h, 2010-01-18 19:05 Eve Rigel

Eve Rigel képe

Ha már nyílt levél, ám legyen a válasz is az.

 

Kedves Jun!

 

Én is a magánlevelezésünkre hivatkozom, amiben jeleztem a technikai problémákat a beküldéseket illetően, illetve azt, hogy a cikkeinket nagyjából két-három hétig jegelitek, mire kiteszitek, ha kiteszitek.

Te válaszoltál, hogy küldjem emailben, úgy egyszerűbb, vagy ha mégis feltöltök cikket, emailben jelezzem.

Az oldalatokra feltölteni nem lehet, mert nem fogadja a regisztrációt, a kimtés felhasználónevünk eltűnt. Ezt jeleztem neked, de választ nem kaptam.

Küldtem emailben cikket, választ nem kaptam.

Írtam a másik címedre, választ nem kaptam.

Írtam Szélesinek, választ nem kaptam.

Ezután elkészült a Delírium megjelenéséről szóló hír, amit szintén elküldtem neked, de választ nem kaptam... a következő leveleimre sem stb.

Ezen a ponton adtam fel.

Innentől nem kívánunk nektek cikkeket küldeni.

Az ignorálásnak vannak szinonimái, nevezhetjük másképp, de a jelentése ugyanaz.

 

Ui: A bemásolt link nem a mi cikkünket mutatja, hanem az antológiáról szóló kritikát. A kettő nem ugyanaz.

sze, 2010-01-20 20:49 Dzséjt

Dzséjt képe

Két dolgot fűznék hozzá, ami saját tapasztalat és észrevétel (nekem sincs mindenbe belelátásom, szóval csak ezekhez tudok hozzászólni).

Az első, hogy a bemásolt link az SFportalon fellelhető Karcolathoz köthető cikkeket mutatja (amik java mellett a Kimte neve áll), nem csak az antológiáról szóló kritikát. Azért ez sem ugyanaz.

A második: "a cikkeinket nagyjából két-három hétig jegelitek, mire kiteszitek" - ez utóbbit ne vegyétek magatokra, az én cikkeim sem kerülnek ki azonnal, csak X nappal később, pedig a stáb tagja vagyok. A cikkek jegelésének, késleltetésének akad pár oka, de tudtommal egyik sem "ignorálási" ok.

“Az alkotó élet titka az, hogy felnőttkorban is megőrizzük a gyermekkor szellemét.” - Thomas Huxley

sze, 2010-01-20 21:06 Eve Rigel

Eve Rigel képe

Régebben Junnal magánlevelezésben megtárgyaltuk, mi az oka, hogy a cikkeink nem kerülnek ki csak, amikor már gyakorlatilag elavulnak. Ő akkor megírta, hogy vannak problémák az oldalon, előfordulhat, hogy késnek a cikkek kihelyezésével. Azt javasolta, emailben küldjem a híreket vagy ajánlókat, így könnyebben kikerül.

Ezek után volt rá példa, hogy a hírt vissza kellett vonni, mert időközben elavult, és másikat küldtem helyette. A linkben szereplő hírek hosszas levélváltás után kerültek ki. A legutóbbiak pedig az után se. Amikor jeleztem, hogy az oldalra nem lehet cikket feltölteni, válaszra sem méltattak. Amikor elküldtem a cikkeket emaiben, válaszra sem méltattak...

De ezt már leírtam egy előző hozzászólásomban, nem kívánom tovább ragozni.

Vagyis nem az a baj, hogy a feltöltött cikkek 4-5 napig nem kerülnek ki, még az sem baj, hogy 2-3 hét után (sem) kerülnek ki, de amikor a problémákat jelzem emailben (nem egyben) válaszra sem méltatnak. Olyankor az ember elgondolkodik, vajon mi lehet a háttérben. :)

 

"...ez utóbbit ne vegyétek magatokra, az én cikkeim sem kerülnek ki azonnal, csak X nappal később..."

Közben megnéztem mennyi az az x nap.

Utolsó hírt 2009.10.08-án küldtem emailben.

Ez testvérek között is 3 hónap.

 

 

 

h, 2010-01-18 18:28 onsai

onsai képe

Norbi, a fentiek Kánai András (sfinsider.sfblogs.net) véleménye, nem a zsűrié. Szerintem nagyon érdekes a mezőny, biztos vagyok benne, hogy lesz díjkiosztó.

A novellák még érdekesebbek lesznek. (és amúgy gratula, látom te már mély nyomot hagytál a srácban :))

***

Éva, a meetupon mindenféle előadók vannak, és abszolút nem tükrözi Jun véleményét (sem). Neki szerintem amúgy is halál mindegy miről van szó, csak sf legyen, és legyen rá érdeklődő. Ugyanígy van a weboldallal is.

Hej, tényleg nem akartam gondot senkinek, vitát meg pláne nem.

Illetve igen, de egy olyat, ami a könyvekről szól. Nagyon kiváncsi lennék, hogy itt a Karcon ki miket olvasott, melyik tetszett, melyik nem.

 

----------------------

Hogyan fessünk tökéletes képet?
Légy tökéletes. Aztán dőlj hátra, és fess.

h, 2010-01-18 19:20 Hantos Norbert

Hantos Norbert képe

Huh, aaah, ööö, köszi. :)

_____________________________________________________________

"Felülhetsz egy sárkány hátára, de ő dönti el, mikor és hogyan szállsz le róla."

sze, 2010-01-20 13:53 Kovács Andrea

Kovács Andrea képe

Na halihó!

Szerintem Onsai bejegyzése abszolút jószándékú akció volt, és nem azon kéne gondolkozni, hogy "ha ők nem teszik ezt vagy azt, akkor mi miért tegyük?"

MIndannyian a sci-fi és a fantasy kedvelői, szenvedélybetegei vagyunk. A klikkesedés (xy karcos, zg portalos, xx solariás etc...) felesleges.

Romboló, széthúzást szülő és erősítő hatása, a vélt vagy valós sérelmek felemlegetése, babusgatása nem célravezető stratégia; elkedvetleníti az embert, elriasztja az érdeklődő, a hazai SF-életben aktívan ténykedni kívánó új "arcokat".

Persze van, hogy az ember jobban érzi magát az egyik közösségben, mint a másikban, ezzel nincs is semmi gond. A rosszul értelmezett szolidaritással viszont annál inkább.

A magam részéről üdvösnek tartanám az átjárást a site-ok között, az együttműködést a tagok között. MIndez az ember-ember közti kommunikációval kezdődik. Magam is beleszaladtam már egy-két pofonba jószándékú, de félreérthető szavaim miatt.

Gyakoroljunk hát! :) Együtt, egymással, egymásért, a mindannyiunk által szeretett zsánerért.

 

________________________________________________________________

"Attól, hogy ember vagy, boldog is lehetsz." ( Fodor Ákos )

Üdv. Andrea

sze, 2010-01-20 14:59 Eve Rigel

Eve Rigel képe

"A Karcolat Irodalmi és Művészeti Tehetségkutató Egyesület az ifjú írókért, grafikusokért alakult. Szeretnénk közösségbe tömöríteni az irodalom és más művészeti ágakban tevékenykedő, pályájuk elején tartó, csekély lehetőségekkel bíró művészeket. Műfajoktól függetlenül segíteni, támogatni, esélyt adni a megmérettetésre pályázatok kiírásával, kiadványok megjelentetésével, rendezvények, kiállítások szervezésével, publikálás támogatásával. Célunk a hasonló területen tevékenykedő egyéb irodalmi és művészeti szervezetekkel való baráti kapcsolattartás, a munkánkhoz szükséges anyagi, szellemi és egyéb támogatások gyűjtése tagok, pártolók, adományozók révén."

(részlet a célok meghatározásából - Kimte honlap Egyesület menüpont)

Nomármost úgy gondolom, és ezzel biztosan nem vagyok egyedül, hogy egyéb irodalmi és művészeti szervezetekkel (lásd pl. SFportal) csak abban az estetben lehet baráti kapcsolatot tartani, ha mindkét fél akarja.

A Karcolat és a Kimte is kifejezetten arra törekszik, hogy jó kapcsolatokat építsen ki más egyesületekkel (lásd pl. Avana), megtartsa a megfelelő kommunikációt a kiadókkal, írókkal, olvasókkal, érdeklődőkkel (lásd: rendszerességgel jelentkező Karcos Esték), ennek egyik eszköze az információ-megosztás, marketing, egymás híreinek, cikkeinek átvétele (lásd pl. scifi.hu-n minden hónapban két novellát átvesznek tőlünk, megjelentetik a cikkeinket és viszont).

A Karcolat rendszeresen kitette más szervezetek pályázatainak eredményhirdetéseit (az más kérdés, hogy ezek többségében karcosok voltak nyertesek vagy helyezettek), más szervezetek kiadványainak megjelenését (pl. Új Galaxis, antológiák), és más szervezetek is kitették a mi híreinket... többnyire.

Itt nincs szó vélt vagy valós sérelmek felemlegetéséről, csupán arról, amit az előbb említettem, a baráti kapcsolatok ápolása kölcsönösségen alapul. Ha mások nem vesznek tudomást rólunk, miután a sokadik levelet küldjük, egyszerűbb, ha nem küldünk több levelet.

Ennyi.

"A magam részéről üdvösnek tartanám az átjárást a site-ok között, az együttműködést a tagok között. MIndez az ember-ember közti kommunikációval kezdődik."

Jó meglátás. Épp erről szól ez a mizéria. Törekednénk a site-ok közötti átjárásra, ha hagynák. Törekednénk az ember-ember közti kommunikációra, ha mindkét fél akarná. De ha csak az egyik, akkor az nem kommunikáció, csupán monológ.

Jelen esetben nem kizárólagosan az SFportallal való kapcsolatra gondoltam, hanem egyéb site-okra is, ahol a rosszindulat az alapvető jellemvonás, és eszük ágában sincs normális kommunikációra.

Kedves Andrea!

Értem a szándékod, és értem, amit közölni akarsz, csakhogy nyitott kapukat döngetsz.

Úgy vélem, mi itt a Karcolat meleg kuckójában bárkivel hajlandóak vagyunk a megfelelő kommunikációra, ha partnerek lennének ebben.

 

Mielőtt bárki nekem esik, szeretném közölni, mindez az én személyes véleményem, nem a Karcolat hivtalos álláspontját tükrözi.

 

cs, 2010-01-21 11:09 Kovács Andrea

Kovács Andrea képe

Örülök, hogy egyetértünk, a nyitott kapun meg berontok, amint lesz rá időm, szellemi, de főleg lelki kapacitásom. :D

 

________________________________________________________________

"Attól, hogy ember vagy, boldog is lehetsz." ( Fodor Ákos )

Üdv. Andrea

p, 2010-01-22 14:17 Ndy

Ndy képe

Asszem, csak az volt a megjegyzés oka, hogy az említett és méltán népszerű portál szerkesztői bokros teendőik és az adminrendszer szarakodása miatt, elfelejtkeztek a mindenkinek kijáró, megfelelő tisztelet megadásáról. Mea culpa, én is voltam így anno, a Fantasyánál, aztán alig győztem benyelni a személyemet érintő kritikákat :)

--------------------------------------------------------------------

http://www.myspace.com/nexushungary