Anthony Sheenard interjú

 Anthony Sheenard – Szélesi Sándor

 

– Kezdjük a közepén. Idén két regényed is a Zsoldos Péter díjra nevezettek között található. Volt már ilyen?

– A Zsoldos Péter díj tizennégy évre néz vissza, először 1998-ban osztották ki. Nem nagyon emlékszem már vissza mindegyik évre, de egészen ritka volt az az év, amikor két sci-fi regényem jelent meg. Szeretek más-más témakörben írni, egymást váltogatva. Így sosem unja meg az ember, és lehet a munka szórakozás is.

– Mesélnél röviden a két regényről? Hátha akad még valaki a Naprendszerben, aki nem olvasta.

– A Vadászat egy szimurgra igazi, harmincadik századi York Ketchikan történet a Mysterious Universe világából. Ketchikan éppen megajándékozza magát egy űrjachttal, amikor felbérlik, hogy vadásszon le egy legendás, nemlétező szörnyeteget. Beáll a kalandorok közé, és hamar rájön, hogy a bolygón, ahol a szimurgot fel kell kutatniuk, jóval nagyobb bajok vannak, az egész naprendszer egy háború határán áll. Persze, hogy hamarosan a középpontba kerül, és tényleg nem tehet mást, mint hogy megtalál valamit, ami csak a képzeletben létezik.

A Jumurdzsák gyűrűje Pierrot azonos című játéka alapján íródott. Egy Jonathan Hunt nevű amerikai oknyomozó újságíró Magyarországra érkezik, hogy utánanézzen két levélnek, amit az édesanyja hagyatékában talált. A levelek Egerbe vezetik, és azt sejtetik, hogy egy Ábray Pál nevű tudós 1898-ban feltalálta az időgépet. Ebben az időben Gárdonyi Géza is a városban élt, és hamar kiderül, hogy ismerte Ábrayt. A regény három idősíkban játszódik, a történelmi részek a kedvenceim.

– A holtak galaxisa megírásakor gondoltál arra, hogy tizenkét év múlva is jelennek meg könyvek a Mysterious Universe világában?

– Nem, mert amikor A holtak galaxisa megjelent, még nem volt Mysterious Universe. Megtetszett maga az űroperett tematikája és a York napsütése című novellám után írtam egy kisregényt ugyanazzal a főszereplővel, York Ketchikannel, ami a Cherubionnál megjelent. A MU egy levéllel született meg nem sokkal később, amelyben Fonyódi Tibor barátom azt javasolta, vonjuk össze Ketchikan, Shaw és a Katedrális világát. Első megjelenése, amikor már neve is volt a sorozatnak, az Aranypiramis című antológiában volt. Nem mondom, érdekes volt számomra visszaolvasni egy tizenkét éves Szélesi-szöveget. Sosem olvastam még el egyik régebbi regényemet sem. Aztán persze nekiálltam az átdolgozásnak. Egyrészt ugye Mysterious Unverse-sítani kellett a történetet, ahol a fegyverek nagyot szólnak. Megjelennek a sorozatból megismert díszletek és a hangulat is épp olyan. Emellett a történet új jeleneteket is kapott, nem is keveset, a sztori a másfélszeresére nőtt. Kicsit komorabb, mint a Vadászat egy szimurgra.

Mit írsz most?

– Most fejeztem be egy meseregényt vagy ifjúsági fantasyt, Csillagfényszövők cím alatt. Egy 13 éves kislány a főszereplője. Tehát éppen választás határán állok, mibe is kezdjek bele: sci-fibe, újabb MU-regénybe, történelmi regénybe, vagy a Dreamworld sorozatot folytassam. Nem könnyű, mert vannak sorozatok, amiket le kellene zárnom, ugyanakkor rengeteg ötlet kavarog a fejemben, vagy van lejegyezve a számítógépemen. Elkezdett regényem is van, kettő is, negyedrészt megírva.

Mennyi energia megírni egy regényt?

– Ez rettenetesen változó. Év elején fejeztem be egy kisregényt, amin nyolc évig dolgoztam. De – mondjuk – egy Misterious Universe világában játszódó űroperett vagy inkább space fantasy, két-három-négy hónap. Említettem, hogy gondolkodom egy történelmi regényen, az minimum fél év lesz. Szóval sok mindentől függ, kutatómunkától, a regény hangulatától, a stílus könnyedségétől vagy éppen a mondatszerkezetektől. Energiában mindig sokat vesz el, agyban, érzelmekben mindig kimerítő az írás.

2008 szeptemberében ott voltam egy író-olvasó találkozón, amit a Szíriusz Egyesület rendezett. Akkor azt mondtad, tervezed a Szerencse Zsoldosai, a Parázs varázs és az Egy ghoul vacsorája után következő negyedik fantasy regényedet abban a világban. Azt megírod valamikor? Valamint mikorra várható a harmadik Dreamworld regényed?

– Remélem, hogy valamikor sor kerül majd a negyedik rész megírására, de egyelőre nem látom, hogy mikor. Ez a „nem látom” legalább öt év. A Dreamworld-trilógia befejező kötete is húzódik, sajnos. Sőt, úgy néz ki, legalább két kötet lesz, mert a történet vége nem egyszerű, szinte mindenkinek a sorsa megfordul benne. Ez sem kis munka, amit előre kell terveznem, és persze a megjelenést is a kiadónak. De remélem, 2013-ban azért kézbe vehetik majd az olvasók legalább az első részt, és aztán gyorsan a másodikat is.

– A közeljövőben milyen megjelenéseid várhatóak? (Holtak galaxisa 2. kiadás, MU antológia, Monas apó kötet, új Bowman regény?)

– Remélem, hogy könyvhétre megjelenik A holtak galaxisa. Nyárra egy MU antológiát szerkesztek, abban is lesz egy York Ketchikan novella. Jó lenne a könyvespolcokon látni még az idén a Csillagfényszövőket, illetve a Szörnyeteg a hajtóműben átdolgozott, bővített szövegét. Monas apó történeteit is összeszedtem, ha lesz hozzá kiadó, annak is van esélye a megjelenésre. Ezen felül majd meglátjuk, mi fog megszületni a nyáron…

 

2012. május

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

szo, 2012-05-19 07:24 fawcett

fawcett képe

Monas apó antológiát akarok, de rögvest! :)

v, 2012-05-20 13:08 S. L. Cornelius

S. L. Cornelius képe

Támogatom!

De hozzá egy Bowman-regényt is azonnal, mert hiába olvasom újra az eddigi részeket, nem tudom megfejteni a rejtélyeket (pedig abban általában jó vagyok).

És ha már itt tartunk, egy Shaw-regényt is látni szerenték, és egy Fokost is :)))

Szóval két kedvenc írómnak üzenem: HAJRÁ! :)))

_____________________

Cornelius

v, 2012-05-20 23:03 BáróTornádó

BáróTornádó képe

Ez jó kis riport volt! Én emberileg nem komálom Szélesit (volt egy elmérgesedő vitánk), de le kell szögeznem, hogy kutya jó írónak tartom (legalábbis az érettebb, legutóbbi művei alapján).

Kár, hogy leleplezted riporteri tálentumodat, mert most csinálhatod a rádióműsorunknak a riportokat! :)) Készen állsz?

Süss fel Én! Fényes Én!
Kertek alatt a ludaim megfagyÉn...

h, 2012-05-21 01:51 craz

craz képe

 Ajaj. :)

- - - -
"Igyál, e nedv hűs, mint a - mámor,
s nincs seb, mit heggel nem takar,
igyál, testvér, e mély pohárból,
csupán az első korty fanyar."