Lector Magazin: második szám

 

Megkésve bár, de ide is kiteszem a hírt: letölthető a nemrégiben indult Lector Magazin második száma a spiritart.hu oldaláról.

A Magazin még gyerekcipőben jár, és közel sem érte el azt a terjedelmet és fejlettségi szintet, amit szeretnénk majd megvalósítani, de jelen állapotában is tartalmas kikapcsolódást jelent. Fogyasztható ebédidőben, tömegközlekedésen, este lefekvés előtt vagy reggel a kávé mellé.

Lelkes cikk- és novellaírók gyűjtik össze ötvenöt oldalban gondolataikat, élményeiket filmekről, könyvekről, írókról, anyanyelvünkről.

Idegen tollak című rovatunkba ezúttal az anankidején nagy botránnyal berobbanó Meztelen Ügynök főszerkesztőjét és laptulajdonosát kértük fel, hogy írjon az őt ért kritikákról, és a hogyantovábbról.

Az inter-juhú rovatban Varga Tamás József (tisztességes nevén Craz) a Galaxis útikalauz stopposoknak hivatalos műfordítóját, Kollárik Pétert faggatta, különös tekintettel a monsterkind hajlamairól.

Novellarovatunkban három kiváló író (Novák Gábor /Para Celsus/, Rozványi Dávid /Rozványi Dévid/ és Mészáros András /Ndy/) négy műve olvasható.

Rozi a moziban sorozatunkban Kelvin ad választ arra, hogyan tölthetünk el 1440 percet jó gengszterfilmek társaságában, valamint jómagam megosztom élményeim ugyanitt, az új Stephen King sorozattal kapcsolatban.

Czinkóczi Krisztina (Kentaur) a fizetős kiadókat és Gaimen egyik remek regényét boncolgatja.

Jimmy Cartwright, a Lidércfény Magazin főszerkesztője, bokros teendői mellett ismét talált időt a Lector olvasói számára, és csípős, odamondós cikket írt szegény, meggyalázott anyanyelvünkről.

A novellák és cikkek között Vass Sándor (Hematith) verseiben, valamint fotó- és képzőművészek alkotásaiban is gyönyörködhetünk.

 

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

v, 2013-10-06 21:18 GColt

Olvasgatom, olvasgatom.
Alapvetően tetszik, amolyan "belátni a színfalak mögé" hangulatom van tőle.
Viszont mi a cél?
Szóljon a "szakmának", szóljon a "szakma iránt érdeklődőknek" vagy szóljon "mindenkinek"?
Lenne is néhány dolog, ami érdekelne, gondolom, mást nem, de azért benyújtom amolyan "témajavaslatnak".
Kicsit furcsa, de érdekes lehet:
- Hol "dolgoznak" manapság írók? (Tehát ahol szükség van prózára, de nem a saját könyvét írja valaki.)
- Magyar sci-fi és fantasy világok. Kialakulásuk, fejlődésük, hogyan alakítják, éltetik őket.
- Nemzetközi könyvügynökségek tudtak-e magyar szerzőket külföldre eladni, és ha igen, milyen eredménnyel? (Láttam pl. LLL könyveket németül.)
- Magyarok tapasztalatai az Amazonnal.

*****

- Nincs olyan, hogy sürgős, olyan van, hogy későn szóltál...

v, 2013-10-06 21:41 Zora

Zora képe

Szakmai lap, ami nem (csak) a szakmának szól. Széles látókörű, kicsit szórakoztató, kicsit ismeretterjesztő magazint szeretnénk létrehozni, de mindezt úgy, hogy egy bizonyos színvonalat is képviseljünk. Szeretnénk, ha mindenki hozzáfűzné gondolatait, mert véleményem szerint attól lesz egy közeg színes, ha sokféle ember teszi hozzá azt, amit hozzá tud tenni.
Nyugodtan és büszkén mondhatom, hogy mi egy irodalmi Svájcnak számítunk, ugyanis mind anyagilag, mind minden más szempont szerint függetlenek vagyunk, bárkit szívesen látunk. Személyes mottóm, hogy csinálj bármit, csak csináld jó, és ehhez igyekszem is tartani magam, és biztatni rá másokat.
A témajavaslataid nagyon jók, szerintem akadna is rá jelentkező, aki kifejtse, de ha kedvet érzel, én szívesen várnám az általad megírt cikkeket is.

------------------------------------------

h, 2013-10-07 13:05 Rozványi Dávid

Én az első kérdésre tudok válaszolni: mindig azt írom meg, ami történik velem, vagy amit elmesélnek nekem a barátaim.

Sci-fit írni viszonylag könnyebb, mert ahhoz csak pár tudományos cikket kell elolvasni, illetve nagyon vigyázni a történet, az általam teremtett világ belső logikájára - történelmi novellát, vagy regényt írni sokkal nehezebb, mert minden egyes oldalhoz legalább 10 másik oldalt kell elolvasnom.

Munkamódszer: először vázolom magamban a történet vázát, hozzákezdek és hagyom élni a történetet és a szereplőket - és mielőtt publikálnám, néhány barátomnak megmutatom és módosítom, ha kell.

Írás: alapvetően számítógépen dolgozom, de a kávémeséknél van egy spéci módszerem: füzetbe írom a történetet, hogy ne legyen túl hosszú, csak azok a szavak legyenek benne, amiknek tényleg szerepük van. Ha nem vagyok lusta leírni, akkor van esély arra, hogy az olvasó se legyen lusta elolvasni ;-)

És még valami, ami nagyon fontos: minden nap nézni kell a netet, hogy milyen visszajelzések érkeznek, megnézni, hogy valahol nem jelentették-e meg az írásomat, vagy nem adták-e elő... És ha találok valamit, rögtön felveszem a kapcsolatot az illetővel: ha egyszer megérintette őket az írásom, akkor nagy valószínűséggel (cca 30%?) segíteni tudnak ötletekkel, újabb megjelenési lehetőségekkel. Ez a netfigyelés elég babra munka, de higgyétek el, megéri!

Ha százalékos formában kellene leírnom az időigényt:
50% nettfigyelés, kapcsolattartás az olvasókkal
30% gondolkodás a történeten, a versen stb
20% tényleges írás

No, remélem, első fordulóban kielégítettem a kíváncsiságodat! ;-) (anno, erről külön előadást tartottam középiskolásoknak, utána már senki sem jelezte, hogy irodalommal szeretne foglalkozni - vajon miért? :D )

http://rozvanyidavid.fw.hu/news.php

h, 2013-10-07 14:28 Roah

Roah képe

Emberek, szerintem egyre jobb!

Bebújtam már a Búra alá, Nagymenős Casinoba is váltottam zsetont, Kenta Kiadóját is olvastam.
Marha jók a háttérképek!

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

v, 2013-10-13 20:17 Sren

Sren képe

A tartalom leírásából kimaradtak Tukszár Gyuri – alias Könyvsárkány – cikkei, melyeket őszintén élveztem. Grat, Gyuri, és nagyon köszönjük! Elnézést kérünk a hiányosságért.
Sok, nagy grat még Kelvinnek, aki ezúttal is megmutatja – többek közt –, hogyan is kell alig pár mondatban összefoglalni komplett alkotásokat úgy, hogy az egyszerre legyen szabadszájú és minimalista. Lacó, örökké irigyelni foglak ezért a képességedért!
Czinkóczi Kriszti, alias Kentaur: Para dokis írásához alkotott képed egyszerűen lenyűgözött. Persze, biztos azt mondanád, nem egy nagy durr; meg hogy miért is kattanok le totálisan egy ilyen aprónyi kis dolog előtt. Csak. Azért, mert nagyon ott van, és tökre eltalált, azért.

______________________________________________________________________________________________

A szürrealisták és köztem az a különbség, hogy én szürrealista vagyok.

/Salvador Dalí/

v, 2013-10-13 20:37 Kentaur

Kentaur képe

Köszönöm szépen.
Nagyon ihletett alkotás, az biztos. Az a "ha ott döglesz is meg szomjan, akkor sem bírsz annyi időre sem felállni, hogy igyál két kortyot, és mire három és fél óra múlva végzel, úgy fordulsz le a székről, mint aki maratont futott" - típusú.

----------------------------------------------------------------------------

"L'homme n'est rien, l'oeuvre – tout." (Az ember semmi, a mű – minden.) Gustave Flaubert.

p, 2013-10-18 17:47 Para Celsus

Para Celsus képe

Ugye, hogy ugye? Finoman és választékosan kifejezve rohadtul ott van a kép. Burroughs ugrott be róla nékem.


"The Rainmakeeeer!"