Mészáros András/Andy R. Cain/Ndy interjú - 2016. június

– Már megint megjelenik egy regényed. A Tolvaj Jamie, a Főnix Könyvműhelynél. Mesélj róla!

– Nos, miután kiad az ember a kezéből egy hosszabb regényt, utána már leginkább csak érzések és benyomások formájában létezik számára a mű. Önálló életre kel, függetlenné válik az alkotójától, és már csak külső szemlélőként enged betekintést abba a világba, amelyet a szerző hosszú ideig formált.
A Tolvaj Jamie esetében határozott elképzelésem volt arról, hogyan szeretném megírni a történetet, és ehhez milyen irodalmi vagy stilisztikai eszközöket használok. Megpróbáltam magamban félresöpörni a piac által diktált merev szabályokat; olyan regényt írtam, amit a hozzám hasonló beállítottságú emberek szeretnének olvasni. Lehet, hogy ez kissé öntörvényű kijelentésnek hat, de hiszek benne, hogyha állandóan a napi trendekhez igazodunk, akkor a pillanatnyi siker érdekében könnyen felületes és kétdimenziós alkotás kerülhet ki a kezeink közül.
Ennek megfelelően vegyes fogadtatásra számítok a könyvvel kapcsolatban, hiszen nem azért készült, hogy egy széles tábor ízlésvilágát kiszolgálja. Ezzel persze nem az olvasókat akarom lehülyézni, néha számomra is remek kikapcsolódást nyújthat egy könnyed és egyszerű regény. De ez nem ilyen, bár próbáltam minél kalandosabbra és érdekesebbre írni.
A történetről és Jamie figurájáról már beszéltem máshol, de szeretném leszögezni, hogy egyáltalán nem volt célom mélyreható erkölcsi téziseket az olvasó képébe nyomni. A legfontosabbnak azt tartom, hogy egyáltalán feltegyük ezeket a kérdéseket. Sokunkat foglalkoztatnak, ha most a jövőbe tekintünk. Ahogy a fülszövegben is áll: „te mit tennél?”

– Az Ajtók és átjárók novelláskötetben is szerepel egy írásod, az Álom a lányról.

– Igen, ez egy rövid írás, amely arról szól, hogy bármilyen következményekkel is jár ez, az ember mindig annyit ér, amennyire hű tud maradni saját hitéhez és az elveihez. Emiatt a novella mondanivalója valamilyen szinten kapcsolódik is a Tolvaj Jamie-éhez.

– Miért macskák, macskás videók? :O

– A macskák gyakran pozitív diszkriminációt élveznek, mondjuk az aligátorokkal szemben. Úgy gondoltam, befogom a vitorláimba a szelet, ami a Facebookon a macskák felől fúj.  (Leszögezném, hogy semmiképp sem az aligátorok rovására.)
A viccet félretéve, a Facebook algoritmusai nem igazán tesznek különbséget aközt, hogy én másfél évnyi munkám gyümölcsét, vagy mondjuk a lábamról készült fotót teszem-e ki. Kivéve, persze, ha jó lábam van, mert akkor egy regényről szóló hír egyértelműen hátrányt élvez a semmitmondó poszttal szemben. Gondoltam, ilyen alapon lehetnek macskák is a hírfolyamban. :)

– Öt évvel ezelőtt mit gondoltál, hol fogsz tartani öt év múlva az íróságban? :)

– Ironikus a kérdés, mert a kezdeteket leszámítva sohasem voltak írói ambícióim. Ha van mondanivalóm, akkor azt megpróbálom kifejezésre juttatni valamilyen alkotás formájában.
Éppen ezért, talán pont ott, ahol most tartok.

– A közelmúltban melyik elolvasott könyv nyerte el a tetszésedet, és miért az?

– Talán Gibson Perifériája. Bár a könyv szerintem valamivel kevesebb lett annál, mint amennyi lehetőséget felvet, de így is egy többrétegű, érdekes és elgondolkodtató mű született. Persze az örök kedvencem, Banks Közelképéről se felejtkezzünk meg, bár érzésem szerint a regény sorait talán túlzottan áthatja az elmúlástól való félelem. De az is lehet, hogy csak én látom így, mert a mű részben pont ezt a megválaszolhatatlannak tűnő kérdéskört próbálja feszegetni.

– A közelmúltból melyik írásoddal vagy a legmegelégedettebb, és miért éppen azzal?

– Szeretném leszögezni, hogy sohasem vagyok elégedett. Mivel nem létezik tökéletes alkotás, ezért hajlamos vagyok túlzottan kétségbeesni egy-egy utólagosan felfedezett hiba vagy középszerű megoldás miatt. Ettől függetlenül, szerintem a Tolvaj Jamie elég jól sikerült, ráadásul egy közel Jókai-regény terjedelmű művet semmiképp nem lehet egy néhány nap alatt megírt novellához hasonlítani.
Jamie, már csak azért is, mert szerintem sikerült elmondanom azt, amit akartam.

– Az idődnek mekkora részét foglalja el az írás, mit csinálsz még mostanság?

– Ez számomra egy sokadlagos tevékenység, ezért nem a napi rutin része. Kivéve, amikor mégis.  Van, hogy hónapokig egyetlen sort sem írok, van, hogy napi szinten órákat. Mindig attól függ, meg akar-e születni egy új történet.

– Hol tartasz a világuralom elérésében és melyik világokban. Egy zsákuniverzum külön világnak számít?

– A dinasztia-alapításnál. Rá kellett döbbennem, hogy hiába szerzem meg a világuralmat, amennyiben nem lesz kire továbbörökíteni azt. Júliusban születik meg a kisfiam, remélem ő már korlátlanul fog diszponálni az univerzumnak nevezett katyvasz felett. És igen, a zsákvilágokat is beleszámítva ebbe.

– Min dolgozol most, mik a közeljövőbeli terveid?

– Először is hátradőlök és veszek egy mély levegőt. Nyár közepén készen leszek az itthoni munkáimmal, apa leszek, és erről jelenleg még fogalmam sincs, mivel jár. Leginkább egy saját játékot szeretnék elkészíteni, amelynek az alapjait régebben már leprogramoztam. De a zenekarom is igényt tart már rám, az elmúlt időkben kissé elhanyagoltam az új albummal kapcsolatos munkálatokat.

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

cs, 2016-06-09 15:35 Sren

Sren képe

Sok, nagy grat, öreg. :)

______________________________________________________________________________________________

A szürrealisták és köztem az a különbség, hogy én szürrealista vagyok.

/Salvador Dalí/

cs, 2016-06-09 19:13 Kyle

Gratulálok, és persze a könyvedhez is! :) Remélem, még sok kötethez lesz erőd és időd!

p, 2016-06-10 07:14 AvatáR

AvatáR képe

Gratula !

"A két legerősebb harcos a Türelem és az Idő"

p, 2016-06-10 18:38 Roah

Roah képe

Andris!

Gratulálok, meg minden. :))))

Hm. ;)

..hogy is írtad egyszer, magadról, egy réges-régi galaxisban? ;)
Fejből tolom, pontatlanul, de valahogy úgy hangzott, hogy a környezeted szerint irodalmi tehetség vagy, voltál és leszel is, ezért egy huszárvágással zenész lettél?
Ezek szerint a zene belekarolt az irodalomba. :))))

Szívből gratulálok, Andris, mindenhez!

Mindenhez. :))))

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

cs, 2016-06-16 21:48 Pyrrhusz

Pyrrhusz képe

Bár a megjelent műveidből egy büdös sort sem olvastam(ez legyen az én szegénységi bizonyítványom, mindig később olvasom a kiváló írásokat), mégis szerettem volna gratulálni az elért sikereidhez. Kiváló példa vagy az ide írogató amatőr írók számára, hogy van továbblépési lehetőség. De te már egy másik szint vagy.
Szép munka haver.:-)
Cmaj7

- "Az örökkévalóság nagyon hosszú. Különösen a vége felé." -Woody Allen

p, 2016-06-17 07:18 Para Celsus

Para Celsus képe

"Szeretném leszögezni, hogy sohasem vagyok elégedett. Mivel nem létezik tökéletes alkotás, ezért hajlamos vagyok túlzottan kétségbeesni egy-egy utólagosan felfedezett hiba vagy középszerű megoldás miatt." - minő meglepetés, írói mentalitás :D Hajrá!


"The Rainmakeeeer!"

h, 2016-06-20 00:36 Ndy

Ndy képe

Köszönöm, fiúk, lányok. :)
Az igazság az, hogy amikor én a karcolatra tévedtem, már volt két országos terjesztésbe került kisregényem, de sohasem éreztem ettől magam jobbnak, mint az oldalon publikáló írók többsége.
Ez a könyv, sorrendben a harmadik, tehát nem tartozom a termékeny szerzők közé. Ennek ellenére kicsit zavar, hogy az erre szakosodott médiumok próbálják agyonhallgatni a tényt, hogy egyáltalán kijött. Sőt az e-kultúra határozottan elzárkózott az elől, hogy recenziót írjon róla.
Ilyenkor egy kicsit mindig visszasírom a Karcolatot, ahol nem a sznobizmus és a könyöklés, hanem a kölcsönös figyelem és segíteni akarás dominált. :)
Hajrá! :)

--------------------------------------------------------------------

http://www.myspace.com/nexushungary

h, 2016-06-20 15:02 craz

craz képe

"Ennek ellenére kicsit zavar, hogy az erre szakosodott médiumok próbálják agyonhallgatni a tényt, hogy egyáltalán kijött." - Akkor tuti valami nem stimmel vele. Fawcett szavaival élve talán a célközönséged nem frusztrált tinikből és kielégületlen MILF-ekből áll, pedig akkor a Zserbóig állt volna a sor a Vörösmartyn. ;)

- - - -
"Igyál, e nedv hűs, mint a - mámor,
s nincs seb, mit heggel nem takar,
igyál, testvér, e mély pohárból,
csupán az első korty fanyar."

h, 2016-06-20 15:41 Roah

Roah képe

Minden csoda három napig tart - néhány bőrt még lehúznak erről a műfajról, amitől valóban üvegbetéttel együtt alig tini csajokat még a vihar sem tántorított el a pavilontól, de ki fog fulladni.

Lőrincz L. Lászlóhoz is úgy álltak sorba, hogy azt hitték, mi is oda várunk, meg sem kérdezték, csak némán álltak be mellénk, mi meg oldalaztunk odébb, és még odébb. :D

Szóval szerintem van még remény.

Mondjuk azért azt illene jelezni a médiumoknak, hogy a könyv kint van.

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

h, 2016-06-20 15:23 Sren

Sren képe

"Ilyenkor egy kicsit mindig visszasírom a Karcolatot, ahol nem a sznobizmus és a könyöklés, hanem a kölcsönös figyelem és segíteni akarás dominált. :)"

Mit ittál, barátom, hogy ilyen csúszik ki a szá -- akarom mondani, az ujjaid alól?

Tökmindegy, haggyad, húzlak csak. :D

Sok év, sokminden, sok melléülés az életnek, sok öngól, sok helybenjárás, helyünket keresés, fogcsikorgatás... de azért sok öröm is. És sok, sok maradandó.

A legjobbakat, András. Tiszta szívből. :)

______________________________________________________________________________________________

A szürrealisták és köztem az a különbség, hogy én szürrealista vagyok.

/Salvador Dalí/

h, 2016-06-20 17:07 Tim

„nem tartozom a termékeny szerzők közé”
Na! Hát nem ezt mondom évek óta?
Csak én a nem termékeny vö. terméketlen helyett az impotens kifejezést szoktam használni veled kapcsolatban, de végeredményben ugyanarról beszélünk.

h, 2016-06-20 18:02 Sren

Sren képe

Annyiratudtambakker... hétszentséges banda...! Imádlak Titeket! :DDD

______________________________________________________________________________________________

A szürrealisták és köztem az a különbség, hogy én szürrealista vagyok.

/Salvador Dalí/

szo, 2016-07-09 10:34 Para Celsus

Para Celsus képe

"Sőt az e-kultúra határozottan elzárkózott az elől, hogy recenziót írjon róla." - höhö, sose sajnáld. :D Az egyik, hozzájuk köthető kritikus (sci-fi kritikus) pl. Stanisław Lem Solarisáról azt írta, hogy, alig tudott átvergődni rajta, az Úr Hangját olvasva meg kidobta volna a könyvet az ablakon. (Sci-fi kritikus, just reminder.) Ellenben ha katarzist szeretne, Coelhót olvas, mert abban sok a "gondolkodás". (Ezeket az értékeléseket olvasva komolyan elgondolkodtam, hogy nagyon nagy szükség lenne egy kritikus-képzésre.)


"The Rainmakeeeer!"

p, 2016-07-15 19:24 Ndy

Ndy képe

Ugyanarról az emberről beszélünk. :)

--------------------------------------------------------------------

http://www.myspace.com/nexushungary