Ítéletnap: Frank Schätzing - Limit

1400, 2025, He-3, OSS, Gaia és email fehér zaj. Schätzing 2009-es könyvének kulcsszámai, szavai. De mit is jelentenek pontosan?

Limit

A szerző előző sikeres könyve, a Raj megmutatta, milyen stílus várható az írótól, hogyan szövi a történet szálait és hogy nem feltétlenül hajlamos a hepi endre. Szereti az átlagosnál bonyolultabb technikai hátteret, a nagyléptékű eseményeket (nem egy istenhátamögötti kis falu utolsó házának poros padlásán játszódik a sztori), a világformáló karaktereket. Ezúttal sem kell csalódnunk, ezek az elemek pontosan így megtalálhatóak a Limitben is, csak még egy lapáttal rádobott az író - ezúttal már nemcsak a Föld, hanem a Hold is az események színhelye, valamint a kettő közti világűr. 

 

1400 oldal. Ennyibe sikerült belesűríteni a történetet, legalábbis ami a magyar kiadást jelenti. Hozzá kell tenni, elég sok az olyan részlet, ami nem igazán viszi előre a sztorit, tulajdonképpen olyan érzése van az embernek, hogy csak oldalra lépegetünk, ki kellett tölteni a helyet. Különösen az első kötet nyúlós - ezt felpingálhatjuk a negatívumok listájára.

2025-ben játszódik, tehát pár évet ugrunk előre az időben. Bár az utolsó száz évben hatalmas technikai ugrásokkal haladt az emberiség, a szerző elég meredek dolgokat vízionál erre az évre. Pár példa: szén nanocsöves űrlift, hatalmas űrállomás (nem az International Space Station, hanem egy másik), bányabázisok és hotel a Holdon, fúziós reaktor. Ha figyelembe vesszük, hogy ugyan már 1969-ben jártunk a Holdon, azóta viszont az amerikaiak leépítették az űrflottájukat, az oroszokéval nagyon sok a gond és rettentő gazdaságtalan, a kínaiak pedig még csak gyűjtik a know-how-t, hát nagyon-nagyon messze vagyunk a Holdtól. Nem is beszélve a hidegfúziótól és az űrlifttől...

Hogy mi az a He-3? A hélium egy izotópja, melyet nagyon jól fel lehetne használni az említett reaktorban, tiszta energia kinyerésére. Innen már csak egy lépés a Hold, ott ugyanis viszonylag sok a He-3, méghozzá a talajban. Na de hogy jut oda el az ember úgy, hogy meg is érje a dolog? Hát űrlifttel...egycsapásra feleslegessé válik az iszonyú drága rakétatechnika.

Julian Orley az egyik erős karakter a könyvben, az ő cége alkotja meg a fúziót, az űrliftet, indítja be a bányászatot, építi fel az OSS-t, azaz az Orley Space Station-t. Aztán már dől is a He-3 a Földre, jön az olcsó energia. Azonnal felmerül a kérdés, vajon ennek ki nem örül túlzottan? Melyik országok, melyik iparág? Könnyen kitalálható a válasz. 

Orley összegyűjt huszonvalahány híres, dúsgazdag embert, hogy megmutassa nekik a Holdon épített szállodáját, a Gaia-t. Űrlifttel szállítja őket az OSS-re, onnan űrhajóval (mert már az is van, természetesen) mennek tovább. Közben Kínában valaki, egy ellenzéki véletlenül elkap pár közönséges emailt, melynek "felesleges, levágandó" részében, azaz a fehér zajban titkos üzenetek lapulnak. Hatalmas, gátlástalan összeesküvésre derül fény, melyben a bérgyilkosok nem válogatnak az eszközökben. Innen indul a sztori és még pár szál ugyan közbejön, de a fő események a Holdon és Kínában fejlődnek ki. 

Izgalmas, érdekes? Igen, az. Gondol rá az ember napközben, hogy este ott várja a könyv? De még mennyire. Sokáig fog emlékezni rá? Hát, erre már nem fogadnék... a sztori technikai elemei bizonyára érdekesek egy műszaki beállítottságú olvasónak, de másoknak nem biztos. A történetvezetés nem zseniális, de nem is unalmas. 

Összességében bizonytalan, hogy megéri-e a pénzét. Lehet, hogy érdemesebb kölcsönkérni vagy elmenni a könyvtárba. Mert el kell olvasni, de elég egyszer...

Persze F.S. rajongóknak kötelező.

 

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

k, 2012-01-03 09:12 Sren

Sren képe

 Hoppá, a Raj megvan. Ha nincs három kiló, akkor egy deka se. :D Ha jól emlékezem, a szerző szépirodalmi Corinne-díjat kapott érte. Én meg kis híján ínhüvelygyuszit és teniszkönyököt, mert tényleg benga nagy sírkő. 

"Izgalmas, érdekes? Igen, az. Gondol rá az ember napközben, hogy este ott várja a könyv? De még mennyire. Sokáig fog emlékezni rá? Hát, erre már nem fogadnék... a sztori technikai elemei bizonyára érdekesek egy műszaki beállítottságú olvasónak, de másoknak nem biztos. A történetvezetés nem zseniális, de nem is unalmas." - Kábé ugyanezt lehet elmondani a Rajról is, azzal a kis különbséggel, hogy a műszaki elemeket talán nem viszi annyira túlzásba - pontosabban, nem (csak) azokat viszi túlzásba; a mű önmagában is irtózatosan részletes, kifejezetten nehéz olvasmány, még annak ellenére is, hogy nagyon sok benne a természetrajzi, biológiai leírás, amit pedig kifejezetten szeretek.

______________________________________________________________________________________________

A szürrealisták és köztem az a különbség, hogy én szürrealista vagyok.

/Salvador Dalí/

k, 2012-01-03 19:45 Blade

Blade képe

Igen, nagyon hasonlítanak. Csak a Holdon nincs biológia. :)

k, 2012-01-03 15:53 Indi

Indi képe

A Rajt kétszer olvastam, az egyik kedvencem a mai napig, de tény, hogy jellemző az íróra az aprólékosság, ami sokszor már az ember agyára megy és egy kis pörgésért imádkozik. Aztán beindul ;)

Nem sajnáltam volna visszavinni a Limitet a könyvtárba közvetlenül olvasás után. De biztos vagyok benne, hogy idővel bántam volna, hogy nincs meg és nem tudom megint elővenni, akár évek múlva, hogy megint elolvassam. Jó, hogy megvettük és még jobb, hogy már nem kell többet költeni rá, mert bizony drága volt.

----------------------------------------------------------

"Nem vagyok sznob. Kérdezz meg bárkit. Úgy értem, bárkit, aki számít." (Simon Le Bon)

"Egy gödör ásását leszámítva kevés dolog van, amit rögtön legfelül lehet kezdeni" (Harry Lo

k, 2012-01-10 08:29 AvatáR

AvatáR képe

Kíírhatnátok valami jó kis könyvjutalommal kecsegtető pályázatot.

Rég volt már ' :(

"A két legerősebb harcos a Türelem és az Idő"

k, 2012-01-10 17:58 Blade

Blade képe

Tudod, h az mennyi meló? ;)

De lehet, h kitalálunk valamit. A verseny mindig jót tesz a szellemnek.

k, 2012-01-10 18:19 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Szellemi bújocska? A szerkesztők elbújnak, ti majd megkerestek. :D

_____________________
Dr. Bloody Dora

k, 2012-01-10 19:00 AvatáR

AvatáR képe

máris megvagy. itta kommented. láttam.

mit nyerek? :S

"A két legerősebb harcos a Türelem és az Idő"

cs, 2012-01-19 21:26 AvatáR

AvatáR képe

már 17 nap eltelt és nincs új hír, mi az, megszüntünk? :(

"A két legerősebb harcos a Türelem és az Idő"

p, 2012-01-20 10:17 Blade

Blade képe

Nem, csak létfenntartunk. A kultúra ilyenkor kicsit hátrébb van a sorban...ezt el kell fogadni. ;)