Könyvmegállók

Hallottatok már a pesti könyvmegállókról?

Az első ilyen kezdeményezés Kispesten, a Wekerlén valósult meg. Tégy egy könyvet, végy egy könyvet-volt az elnevezése. Januárban helyezték ki a fából épült szekrénykét, melyből ingyen elvihetőek a könyvek. Természetesen várják cserébe a kedves olvasó saját megunt könyveit. A kezdeményezés nagy tetszést aratott a lakosok körében,és bár akadt pár vandál rongáló, (akik miatt a szekrényt lezárták az "üzemeltető" könyvtár nyitvatartási idején kívül) összeségében sikeresnek mondható a dolog. A "szekrény" sosem üres, sőt, a zárvatartási napokon a szomszédos ablakpárkány zsúfolásig megtelik könyvekkel. Azóta Óbudán is nyílt már két modernebb kivitelezésű könyvmegálló.

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

k, 2012-06-26 19:02 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Szabadkönyvtár? Ismerős. Van egy nemzetközi mozgalom, az pedig ennek a mobil verziója, Bookcrossing a neve. Tegyél le valahol egy könyvet (pecséttel, hogy hivatalos Bookcrissing példány, vagy írd bele a neved és hoy Bookcrossing), majd tedd ki a neten a hivatalos fórumban, hogy hol és mit raktál le. Ha valaki megtalálja, elolvashtja, majd valamikor megint leteszi, beírja, hogy ezt és ezt megtalálta, itt és itt tette ki. És így tovább. Amcsiben persze (az a hazája) működik rendesen, idehaza mindig lopkodják a könyveket. :(

Ez is tetszetős, egyszer majd elnézek egy ilyenbe. Van pár kétszázéves könyvem, nagyok, nehezek, senki sem olvassa őket, majd "becserélem" valami habkönnyű romantice regényre. :D

_____________________
Dr. Bloody Dora

k, 2012-06-26 19:18 Kentaur

Kentaur képe

 Én is csak egyet láttam idáig, de már előtte is tetszett az ötlet.

Ma figyeltem fel rá egy olyan útvonalon,ahol már rakásszor elmentem,és eddig nem vettem észre. Nem csoda: szerény kis fabódécska, seszínű felirattal. Innen jött az ötlet, hogy nem hallani semmit ezekről a kezdeményezésekről, nosza, fel kéne rakni hírnek minél több helyre!

De ha már észrevettem, vittem könyvet. Sajnálattal olvastam a kiragsztott papíron,hogy a mellette lévő könyvtár nyitvatartási idejében van csak nyitva. Persze pont kedden van szünnap.Már épp elszonytyolodtam volna,mikor megláttam, hogy a könyvtárablak párkányán sorakoznak a könyvek. Úgyhogy sikerült a becserélés.

Bármilyen vandálság is volt,ami miatt nincs mindig nyitva a könyvmegálló, szerintem maximum gyerekek firkálása lehetett,mert lopni nem loptak láthatólag.

Lekopogom, mert az átkosbeli ifjúsági regények és egy pár egész türhető könyvvel ellentétben én egy jót hagytam ott, remélem,elolvassa valaki,és hagy cserébe helyette szintén egy jót, nem ellopja és eladja.

----------------------------------------------------------------------------

"L'homme n'est rien, l'oeuvre – tout." (Az ember semmi, a mű – minden.) Gustave Flaubert.

sze, 2012-06-27 15:39 Zora

Zora képe

Ez jópofa dolog, örülök neki, hogy a magyar mentalitás ellenére is megvalósulhat itt ilyesmi. Ezek szerint fejlődőképesek vagyunk. :) Csak könyvekkel lehet csereberélni, vagy folyóiratokkal is? Rengeteg lakberendezési mgazinom van... (András, remek lehetőség letenni néhány MÜ-t!)

------------------------------------------

cs, 2012-06-28 08:50 Kentaur

Kentaur képe

Tudtommal nincs rá szabály. Szerintem senki nem kövez meg, ha magazint, folyóiratot viszel. Én is örülnék pl régi galaktikáknak vagy hasonló dolgoknak.

----------------------------------------------------------------------------

"L'homme n'est rien, l'oeuvre – tout." (Az ember semmi, a mű – minden.) Gustave Flaubert.

sze, 2012-07-11 21:03 polgarveronika

polgarveronika képe

Valami ilyesmit álmodott meg Ágoston János is a Kultúrvikend c. írásomban. De neki nem jött be....:)

 

_______Tertium non datur ______