Naptól vagyok, holdtól vagyok

Naptól vagyok holdtól vagyok - olvasói vélemény A. G. Stone tollából (illetve billentyűzetéből)

 

Fonyódi Tibor könyveivel körülbelül két éve ismerkedtem meg egy osztálytársam révén, akitől karácsonyra A háború művészete című kötetet kaptam. Mivel érdeklődöm a történelmi dolgok iránt, már a borító elnyerte a tetszésem, s hamar elolvastam. Az élményt nehezen tudnám szavakba önteni, ugyanis úgy éreztem megfordult velem a világ. Nagy hatást gyakorolt rám a regény. Miután kutatni kezdtem az író és a könyvei után, akkor döbbentem rá, hogy ez egy sorozat része. Sajnálattal vettem tudomásul, hogy minden boltban, antikváriumban elfogytak a Kalandor-könyvek. Nem is csoda, hiszen 2002-2003-ban jelentek meg.

Egy újabb véletlen azonban hozzásegített a sorozat többi kötetéhez. A Szalay könyvsátor minden évben vásárt tartott a városban. Ott bukkantam rá a sorozatra. Ráadásul igencsak le voltak árazva, így aznap gazdagodtam egy A horka, Förgeteg kötetekkel és két Szélesi Sándor-könyvvel, a Vadásznak vadászával és A lelkek birodalmával. Nyáron elhatároztam, hogy elolvasom mindegyik könyvet. A szavakat tett követte, és valóban elolvastam mindegyiket. Ekkor jelent meg az Isten ostorainak új kiadása, amit szintén beszereztem.

 

Őszintén mondom, nem olvastam ezeknél izgalmasabb történetet. Pedig magam mögött tudhatom Isaac Asimov hét kötetes Alapítvány-sorozatát, J. F. Cooper Nagy Indiánkönyvét, Mark Twain Tom Sawyerét és még sorolhatnám. Szélesi Sándor és Fonyódi Tibor monumentális regényfolyama véleményem szerint pótolhatatlan, s egyben igen értékes művek a magyar irodalomban. Minden tiszteletem e két íróé, hiszen rengeteg munka ilyen regényt megírni. Nem beszélve a kutatómunkáról.

 

Most fejeztem be a Fonyódi Tibor régóta ígért Naptól vagyok holdtól vagyok című könyvét, a Torda-trilógia második részét. Nagyon jól szórakoztam a történeten. Mikor elkezdtem olvasni a könyvet, fogalmam sem volt, hogyan fonódik össze a Szarvasvadász, illetve a három mesélő: Torda, a Javas és az avar ötvös története.

Tordáról álmomban sem képzeltem volna, hogy nem is az aki. Zólyomról sem gondoltam volna, hogy a kis halász fiúból azzá válik, akivé. Dujuládi története egyszerűen zseniális, sőt kissé néhol borzongató. Olvasás közben sok kérdés merült fel bennem, melyekre mindig a megfelelő pillanatban kaptam választ. Amikor végül összefonódtak a szálak, nagyon meglepődtem. S alig vártam mi fog történni a végén. Egyszóval remek olvasmány volt, igazi ínyencség és élethűen ábrázolja a Frank birodalmat, az Avar kaganátus utolsó éveit és a kialakulóban lévő magyar törzsek világát. És vajon érintette-e Nagy Károly fejét a Szent Korona? Kíváncsi vagyok milyen lesz a befejező kötet, a Fokos. Ajánlom mindenki figyelmébe a könyvet, érdemes elolvasni.

 

A könyv nálam 10/10.

 

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

v, 2013-04-07 19:01 craz

craz képe

És hány pontot adsz a Katedrálisra? :)

- - - -
"Igyál, e nedv hűs, mint a - mámor,
s nincs seb, mit heggel nem takar,
igyál, testvér, e mély pohárból,
csupán az első korty fanyar."

v, 2013-04-07 20:11 Frostler (nem ellenőrzött)

Igaz, nem engem kérdeztél, de a Katedrális nálam az abszolút Number one! :D :)

h, 2013-04-08 16:57 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Tehát 10-ből 11 pont? :)

_____________________
Dr. Bloody Dora

h, 2013-04-08 17:55 Frostler (nem ellenőrzött)

Legyen inkább 14. :)
Te is hasonlóképp vagy vele?

h, 2013-04-08 22:42 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Nem, én egyik Katedrálist sem olvastam, ha eljutok odáig, majd pótolom.

_____________________
Dr. Bloody Dora

k, 2013-04-09 08:35 Frostler (nem ellenőrzött)

Rendben, én személy szerint csak ajánlani tudom. :)

k, 2013-04-09 20:21 A. G. Stone

A. G. Stone képe

Röstellem bevallani, de a Katedrálist még nem olvastam. Azonban mindenképpen szeretnék egyszer sort keríteni rá. ;) Ahogy Fonyódi Tibor általam eddig olvasott könyveit nézem, tuti 10/10 lenne. :)
Az Ópiumkeringőt viszont olvastam és iszonyat jó volt. Brett Shaw császári preatorianus története egyszerűen zseniális!