Pirkadatra várva

Több kiadó időzíti kötetei megjelenését a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál idejére, mely idén április 12 -15 között kerül megrendezésre. Ilyenkor talán nagyobb visszhangot kap a könyv, többen figyelnek fel rá. Így gondolkodhattak a Tinta-Klub szerzői és szerkesztői is, ugyanis tökéletes időzítéssel hozták ki „Pirkadatra várva” című novellagyűjteményüket a fesztivál első napjára. A Karcolat irodalmi honlap számára külön érdekesség, hogy az antológiában több, e portálon publikáló fiatal alkotó írása helyet kapott.

Már a kötet borítója is utal a tartalomra: az előtérben egy csuklyás alak látható, mögötte sejtelmesen izzó fények törnek elő egy erdőből. Aki ezt a képet az irodalom „sötétebb” oldalával hozza összefüggésbe, nem is téved nagyot. Az antológia írásai a ma egyre ismertebbé váló misztikus thriller témaköréből kerültek ki, felölelik a dark fantasytól a finoman ívelt történelmi íráson keresztül az egyszerű, frappáns rémmeséig szinte minden témakört.

Ebből is látszik, hogy a Michael Mansfield által fiatal írókból alakított Tinta-Klub egy olyan virtuális alkotói tömörülés, amely a misztikus thriller népszerűsítését tűzte ki célul. Tagjai között megtalálhatók folyamatosan publikáló írók, így talán nem ismeretlen Michael Mansfield, Honfy Ágnes Ilona, vagy John Cure neve; de helyet kaptak a kötetben tehetséges fiatal írók is.

A kezdő novellafüzér például Hematith munkája, aki a középkorba kalauzolja az olvasót négy, kellemesen borzongató dark fantasy novella erejéig. A következő mesével Honfy Ágnes örvendeztet meg minket, aki visszaröpíti az olvasót a mítoszok világába, és alaposan átértékeli a jóról és rosszról alkotott elképzeléseinket.

Nagyot ugrunk az időben és máris a Magyar Honvédségnél találjuk magunkat Kovács Péter kiváló rémtörténetében, majd a következő novellával – Szőts László társszerző segítségével – a XIII. század Angliájába kalauzolja az érdeklődő olvasót. Szlobodnik Gábor saját bevallása szerint Lovecraft nagy tisztelője, e kötetben publikált három novelláján átüt a nagy előd misztikus történeteinek hangulata.

John Cure változatos témákat érintve mutatja be az ember és a vámpír lelkének legsötétebb bugyrait, írásaiban felvillantja soha ki nem mondott félelmeink rémképeit. Sidi Schwimmer maga a rejtély, történelmi háttérbe ágyazott álomszerű írását áthatja a misztikum, a soha ki nem mondott tikok hangulata.

Michael Mansfield a tőle megszokott megjelenítő erővel és finom humorral mutatja be egy hétköznapi magánnyomozó misztikummal és mágiával fűszerezett, nem éppen hétköznapi kalandját. A történetben természetesen senki sem az, akinek látszik, egész az utolsó oldalig meglepetések várnak az olvasóra.

Mindent összevetve meglehetősen vegyes összképet mutat a kötet, de ereje pont ebben a változatosságban és kiszámíthatatlanságban rejlik. A fantasy, a horror és a misztikum rajongói egyaránt találnak benne csemegézni valót, a kötet írásai az utolsó sorig fogva tartják az olvasó figyelmét.

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

szo, 2007-04-14 19:21 Eve Rigel

Eve Rigel képe

Igazán remek hír :)
Gratulálok az íróknak!

szo, 2007-04-14 20:56 S. L. Cornelius

S. L. Cornelius képe

Köszönet az írók nevében Eve, ezer köszönet :)
Egyébként aki vasárnap (04. 15.) kimegy a Kongresszusi Központba, az találkozhat az írókkal személyesen is... mármint néhánnyal, mert vannak vidékiek is.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Senki sem tekinti magát a legkevésbé is adósnak, ha időt kap, holott ez az egyetlen, amit még az sem tud visszafizetni, aki hálás érte.
(Seneca)

v, 2007-04-15 08:06 Blade

Blade képe

A Karcolat nevében is gratulálok! Még a végén egyesek írói díjakat kapnak itt ;)

----

So dark the con of man - Mily' sötét az emberi ármány.

v, 2007-04-15 14:23 Honfy Ágnes Ilona

Büszkék is vagyunk rá :oops:

(Laci: jó lett a cikk ;) )

v, 2007-04-15 16:36 S. L. Cornelius

S. L. Cornelius képe

Köszi! :red:
Kicsit aggódtam miatta, először Mansfieldnek küldtem el jóváhagyásra :)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
SLC