Ítéletnap : Sötételf - Vérkövek

Azt gondolnánk, ha az egyszeri emberke véleményt szeretne írni egy adott könyvről, vigyáznia kell, mit olvas előtte, mivel önkéntelenül, tudat alatt is összehasonlítja a kettőt. Aztán ha úgy alakul, csalódhat is, vagy épp ellenkezőleg, elégedetten csattinthat, hogy ez sokkal jobb volt. Nálam George R. R. Martin nagy sikerű sorozatának harmadik része, a Kardok Vihara volt a kihívó.

Vagy mégse ennyire fekete-fehér a kép?

A Sötételf - Vérkövek antológia szép kis könyvecske, keménykötésű, fekete-piros, hangulatos borítóval. Jó kézbe venni, forgatni. Ez nagyon fontos egy könyv kiválasztásánál, kiadók, figyelem! Talán a címoldalon látható fehérhajú elf (még nem tudtam eldönteni, kit ábrázol pontosan a két főhős közül) egy kicsit csípőficamos, de annyi baj legyen.

Borító

Az antológia 9 novellát tartalmaz 10 írótól, plusz a be-, ki és átvezető írásokat. A kulcsszó a shared-world - persze ha nem vagy nem jól tudsz angolul, akkor ez nem sokat mond. A lényeg, hogy minden novella ugyanabban a sötételfek uralta világban játszódik, csak más időben. Elvileg függetlenül, tetszőleges sorrendben is olvashatóak, de hogy őszinte legyek, nekem eszembe se jutna így tenni, ha egyszer felhívják a figyelmem, hogy ne tegyek így.

Így utólag azt mondanám, jó eséllyel nem is érteném a dolgokat, azaz nem élvezhetőek a sztorik bármilyen sorrendben. De annyi baj legyen!

Hogy a szerzők mennyire népszerűek, azt döntse el mindenki maga, de bizonyára minden idetévedőnek ismerős lesz pár név. Lehet, h mindenki tudja már, de a Lorah Jones álnév Styra álnevű szerkesztőnket fedi el. ;)

A tartalmon túl két furcsaság ragadta meg a tekintetemet. Egyik, hogy a Köszönetnyilvánítások alatt nincs köszönetnyilvánítás, csak a szerzői copyright bejegyzések. A másik az előszó egy részlete:

"...a régi és az új nemzedék legjobbjainak közös gyermekét végre megmutathatjuk..."

Hát, szép dolog az önbizalom, meg biztos ki is lehet magyarázni, de talán hagyjuk az olvasókra annak eldöntését, kik a legjobbak. ;)

Az első írás a szerkesztőé, Eric Muldoomé, és tulajdonképpen arra szolgál, hogy megteremtse a hangulatot a következő történeteknek, kicsit bevezessen a világba és bemutasson két szereplőt. Hangyányit döccentem a "lemetélte a fejét" kifejezésen, gondoltam, ha ilyenek lesznek végig, azzal alámetél a komolyságnak is, de szerencsére ez nem történt meg. A Sárkánytorok nevű helyet egyből a mellékelt térképen kerestem, hol máshol, de sajnos nem találtam. Vagy jól elbújt, vagy nem fontos, de mivel a harcos Draqan végig ott tartózkodik, szerintem megért volna egy x-et odapingálni. Tudniillik a vérköveket, melyek emlékeket őriznek, ott találja meg, hogy aztán végigmozizza mindet, lenyomva pár száz fekvőtámaszt kettő közt. Hja, formában kell maradnia a folytatásra, de erről később.

Soren Ward : A Dracalar-ház

Sokat vártam tőle első írásként, de van ok szemöldökráncolásra, mert terjengős és kissé kaotikus írást olvastam, mely ide-oda ugrál az időben, így próbálván bemutatni a történet puzzle darabkáit. A főhős karakter azonban kárpótolt, nem egy Rambo, hanem egy esetlen, önbizalom-hiányos sötételf. No, az ilyen is ritka, valljuk meg. Dadogott is, amíg egyszer csak abbahagyta - de nem tudjuk meg, pontosan miért.

Szökrönyös László: Az áldás

Tetszetős stílusú sztori, kisebb fogalmazási hibákkal. Pl "némi fény és legalább annyi füst" - az ellentmondás nyilvánvaló. Sok a hentelés, sok a csata, mint a későbbiekben látjuk, ezzel tökéletesen illeszkedik a többi novellához.

Marco Caldera : Ydzuz

Szörnyű egy név - igen, ez egy lánynév. Mármint a cím. Nem tudom, a szerzők közösen, egy pálinkagőzös szeánszon találták-e ki a kötet tulajdonneveit vagy egyénileg, de szinte alig találtam olyant, amit ki lehet mondani rendesen és tetszik is. A sztori itt is rendkívül véres, darabolós és mozgalmas, mivel az elfek a levegőt is meghódították, furcsa szárnyas teremtmények segítségével. A jellemek talán túlságosan gyorsan változnak, egyikük zord bunkóból lesz kedves hős megmentő, a másikuk pedig bizalmatlan rosszlányból kacérkodó nő. Hja, így megy ez sötételféknél.

Lorah Jones : Nia - mohr

Styra írása kilóg a sorból - nem metél le benne senki semmit. Rövidke és hiányérzet marad az olvasóban utána, persze csak akkor, ha túlesett az előző vérfürdőkön. Talán egy kis lassítónak felfogható, pihenőnek a második félidő előtt.

Santorina Grey : Boszorkányvadászat

A legjobb. Pörgős sztori, de nem csak a "levágom ezt meg levágom azt is" stílusban, hanem van benne egy kis mágia, varázsló, boszik és csalafintaság. Szintén mozgalmas, a helyszín titokzatos és a hossz is megfelelő.

Alex Ironwood : A Párbaj köre

Nem értettem, miért kell a mocsár közepére, egy apró, elhagyott földdarabra helyezni a Párbaj Körét, hiszen ez nyilván egy ősi, jelentőségteljes hely, ahol sokan sokat párbajoztak a múltban, ha éppen rájuk jött a hentkényszer. A féltékenység miatti párbaj talán elfogadható, ha olyan kevés a nőnemű az elfek közt, mint ahogy szinte minden novella megemlíti - bár pont ez ellenkezőjét várná az ember a túlnyomorészt férfi szerzőktől. A történet megint csak akciódús kaszabolás, felemás befejezéssel, vagyis inkább döntetlennel, no meg egy bazinagy szörnnyel, aki épp éhes volt. Jött a csősz és mindenkit kizavart az erdőből, a németeket és a partizánokat is - annyi különbséggel, hogy itt lekardozták a csőszt.

Boruzs Gergely Gábor : Holdtölte

A címbe bele lehet kötni, hiszen nem egy, hanem négy hold is kell ahhoz, hogy egy átjáró megnyíljon két világ közt. Arra most nem emlékszem, hogy csak egy sorba kerülnek vagy közben fel is töltődnek...

Nekem ez a történet a második legjobb, hiszen ebben is van csata és hent, de egy kis intrika, poltika is, illetve brutálisan elfajzott karakterek csépelik egymást mindenféle kézzelfogható fizikai vagy mágikus eszközzel. Talán kicsit sokan is vannak a sztori hosszához képest, de annyi baj legyen. Gördülékeny és olvasmányos, megért volna egy kicsit hosszabb végkifejletet.

Paul Hamza & Tim Morgan : Baar-Gron árnyai

A hős kardművész kitörte a nyakát, miközben beleesett egy gödörbe - valljuk meg, nem túl dicső vég. Hiányoltam a befejezést, bár a boszi jól kavart és mindenkit beetetett, de mi is lett vele utána? Az is fura volt, hogy a harmadik segítségkérésnél kicsit sem szenvedett hátrányt a főhős, míg az első kettőnél igen. Közben élőből árny lett, majd köddé vált - micsoda karrier. A többi sztorival a boszorkány köti össze, de csak nagyon vékony fonálkával. 

Bereczki Viktor : Haláltánc

Bevallom, ez az írás annyira különbözött már az elején a többitől, hogy nem is bírtam végigolvasni rendesen. Sok volt a leírás, az elmélkedés, a visszaemlékezés, közben nem nagyon haladtunk előre. A hatalomért folyó politikai párbeszédek fárasztóak, egy idő után elbambul az olvasó. A Nagyapa (nagyon-nagyon ősöreg elf vagy valami olyasmi) személye lenne érdekes, de ő nem kerül színpadra az első félben. A nevek szörnyűek...

 

Összegzés:

Ár

Nem lehet összehasonlítani az előzőleg olvasott könyvvel, azaz a kép nem fekete és nem is fehér. Frappáns, ígéretes, sokat hentelős (metélős?) antológia. Ha nem szereted ezt a műfajt, keress másik könyvet. A leírt világ érdekes, de nagyon nagyok az ugrások időben. A történetek között vannak jók, vannak kevésbé jók és vannak olyanok, melyeken még egy kicsit reszelni kellett volna. A folytatás be van ígérve (Draqan nemhiába gyúr), vevő vagyok rá, még akkor is, ha a legnagyobb negatívum az ár, a kötet 2998 ft. Mellékelve egy kép, amin egy 3500 forintos, háromszor olyan vastag fantasy könyv látható. Válság ide, magas költségek oda, ez sokaknak túl van a sövényen. Vagy a Ködfalon.

 

Értékelés (1 - legrosszabb, 5 - legjobb)

Külcsín: 5

Belbecs: 3,5

Ár / érték : 3

Ajánlom-e  : igen, de csak ha nem vagy egér Khaál templomában

 

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

p, 2011-07-01 18:54 Indi

Indi képe

A könyvet valóban jó kézbe venni, időt állónak készült a kemény borítójával. Az a sötételf nem hiszem, hogy csípőficamos lenne, viszont kétségtelen, hogy az embernek ingerenciája lenne helyrerántani rajta azt a csálén álló páncélt :P

Nekem a Haláltánc is tetszett. Igaz, engem csak Einarin következő krónikája várt a polcon míg a Sötételfet olvastam, nem pedig a Varjak lakomája :)

Komolyra fordítva, a szóban forgó novella bonyolult politikai és családi kapcsolatrendszert próbál átadni az olvasónak, szerintem sikerrel. Ha elég kitartó az ember és felveszi a ritmust. A finom kis csattanó miatt kellemes emlék marad, de köztudott, hogy én gonosz vagyok és szeretem, ha a "jó" elnyeri méltó büntetését!

Az egész ötlet nagyon tetszett, hogy különböző köveken keresztül az olvasó beleshet a sötételfek történelmébe. Külön vállveregetés a csapatnak, hogy úgy adagolták az infót, hogy én, mint a világba csöppent újszülött nem éreztem elveszve magam és nem csak kapkodtam a fejem.

A belbecs nálam valahol 4/4,5 körül mozog, de az ára tényleg az egekben van. Ami persze nem az írók hatásköre. Viszont nem értem a kiadót, nem lenne hatékonyabb üzletpolitika egy puhafedeles, ámde olcsóbb verzió?

----------------------------------------------------------

"Nem vagyok sznob. Kérdezz meg bárkit. Úgy értem, bárkit, aki számít." (Simon Le Bon)

"Egy gödör ásását leszámítva kevés dolog van, amit rögtön legfelül lehet kezdeni" (Harry Lo

p, 2011-07-01 20:49 Tim

Köszi a véleményt és a kritikát! :)

"nem lenne hatékonyabb üzletpolitika egy puhafedeles, ámde olcsóbb verzió?"

Sajnos a tapasztalat nem ezt mutatja.

A kiadó kénytelen volt megszüntetni/szünetelteni(?) a puhafedeles sorozatokat, miközben a keményfedeles sorozatok (egyelőre) még tartják magukat.

 

A cikkhez talán még annyit fűznék hozzá, hogy egy szerző kivételével a többiek ismerősek lehetnek a Karcolat felhasználók számára. ;)

p, 2011-07-01 20:53 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Igen, például már mióta töprengek rajta, ki lehet az a "Tim Morgan", de csak nem ugrik be... :)

_____________________
Dr. Bloody Dora

p, 2011-07-01 20:58 Tim

Ez azé' van, me' Tim Morgan nem ugrál. :P

No, de mi van a többi névvel? ;)

p, 2011-07-01 21:30 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Nagyjából mindenkit tudok hová kötni. Viszont szerintem hülyén néz ki a kötésminta, hogy egy valdó-egy álnév-egy valódi-egy álnév... (jó, a közepén megtörik). Ez jellemző a magyar fantasztikumra, még bennünk van, hogy hangzatos ángélus név kell, de már valaki meri vállalni az eredetit. Tehát a kötet jól példázza az átalakulás időszakát.

_____________________
Dr. Bloody Dora

szo, 2011-07-02 06:08 Indi

Indi képe

:O És a kiadónak van erre egy értelmes magyarázata is? Mert az nagyon érdekelne. Azt megértem, hogy egy Raj-t, Asimovot vagy AZ-t kiadnak keményfedelesben is, mert strapabíróbb (amellett, hogy a szemnek/ kéznek is jobban esik). De a józan parasztim egyszerűen nem fogadja be azt, amit írsz. Saját szememmel láttam Kingnél, hogy a kétféle megoldás között volt vagy ezer pénz diff. de magamtól sem lenne nehéz eljutni arra a következtetésre, hogy a keményfedeles drágább. A drágábbat kevesebben veszik meg. A drágább akkor éri meg, ha a puhát viszik, mint a cukrot és egy, kettő, három hang azt mondja, hogy én gyűjtő vagyok, nekem marhára bejött és nem érdekel mennyivel több, de tessék a kezembe adni kemény verzióban!

Három sorozatom is van Deltától, szerettem volna Legendás Drussra is rátenni a kezem, akkor most álmodjak tovább? Mert az is puha. Persze csak a kötés, Druss törhetetlen :)


Ismered a Manonymust? Abban is benne volt a tolla valami Timnek :D

----------------------------------------------------------

"Nem vagyok sznob. Kérdezz meg bárkit. Úgy értem, bárkit, aki számít." (Simon Le Bon)

"Egy gödör ásását leszámítva kevés dolog van, amit rögtön legfelül lehet kezdeni" (Harry Lo

p, 2011-07-01 23:07 Ndy

Ndy képe

4,5?! Vegyél egy ebook olvasót, és olvass rendes könyveket. Valóban, vannak benne ígéretes írók, de a szerkesztés és az alapötlet úgy van elcseszve, ahogy kell. Ha MAGUS-t akarok olvasni, azt olvasok. Ha Sötétetelfet, akkor mást. De ez csak a klón klónja. Ráadásul néha olyan, mint egy rossz tükörfordítás.

Szerintem, akik ide írtak, azok hamar megtanulják, hogy jobb a saját útjukat járni.

(Ha pedig valaki olvasni akarna, forduljon hozzám bizalommal, mondhatok pár igazi regényt vagy antológiát, ebben az árfekvésben)

--------------------------------------------------------------------

http://www.myspace.com/nexushungary

szo, 2011-07-02 05:54 Indi

Indi képe

Lehet, hogy lesz e-book olvasó karnyújtásnyira tőlem, de még várunk egy olyan szerkentyűre, ami majdnem egy papír könyv érzetét képes visszaadni és megfelel még egy rakat kritériumnak, amit nem én találtam ki, ezért hirtelen felsorolni sem tudnám őket. Ennyire tart lázban egy e-book olvasó. Az egyetlen pozitívuma az én szememben az, hogy kismillió könyvet vihetek magammal és szinte biztos, hogy a súlya Martin harmadik kötete alatt van :)

Az ára maga a nagybetűs kicseszés. Nem csak az olvasókkal, de az írókkal is, akiket egy marék ember fog ennyiért olvasni, holott a kötetet három maréknyit érdekelne.

Valamint igen, 4,5, mert nekem tetszett, plusz nagyon szűz vagyok a mindenféle összefonódásokhoz. Ebből adódóan lehet, hogy inkompetens is vagyok, de nem hiszem, hogy az én véleményem mozgat majd meg eget-földet, ezért marad a 4,5 a tartalomra. A borítója nálam messze nem 5 és az ár/értéknél is rezeg a léc, de ennek egyetlen oka a gazdasági helyzet és hogy nem igazán értem a kiadó hozzáállását a kérdéshez.

----------------------------------------------------------

"Nem vagyok sznob. Kérdezz meg bárkit. Úgy értem, bárkit, aki számít." (Simon Le Bon)

"Egy gödör ásását leszámítva kevés dolog van, amit rögtön legfelül lehet kezdeni" (Harry Lo

szo, 2011-07-02 12:10 Ndy

Ndy képe

Az e-tintások ilyenek. De az lcd-sek is használhatóak, bár azok azért  kissé gyengébbek, cserében tudsz metrón olvasni, és néhány ilyen könyv árából megveszed. (És így a Karcolatra is jöhetnek nyugodtan hosszabbak, simán elolvasom:) )

--------------------------------------------------------------------

http://www.myspace.com/nexushungary

szo, 2011-07-02 08:44 Blade

Blade képe

Csak akkor tudunk "rendes" könyvet olvasni, ha majd te írsz egyet...addig maradnak nekünk  ezek az "elcseszett"-ek. ;)

Ebook olvasó meg shit. Vaktöltény. Alkoholmentes. Fake.

szo, 2011-07-02 12:14 Ndy

Ndy képe

Írok én... (De csak azok kaphatják meg, akiknek van rendes e-könyv olvasójuk :DDD ) De ha lenne ilyened, akkor  például olvashatnád Hematith regényét, és összehasonlíthatnád azzal, amit ebben a kötetben "rákényszerítettek".

 

--------------------------------------------------------------------

http://www.myspace.com/nexushungary

szo, 2011-07-02 12:36 Tim

Ndy: Mivel érintett voltál a kötetben, nem lehet elfogulatlannak tekinteni a véleményedet. Ettől persze még lehetne igazad, de ez így olyan… hmm… nem túl elegáns, szvsz.

v, 2011-07-03 10:43 Ndy

Ndy képe

Csak annyiban voltam érintett, hogy túl gyengének talátam, és kivettem belőle a kisregényem. Az indok ugyanaz, amiért nem ajánlom az olvasónak.

--------------------------------------------------------------------

http://www.myspace.com/nexushungary

szo, 2011-07-02 09:53 Kapitany

Szerintem ennyire azért nem sötét a kép. Én jót szórakoztam a könyvön, és a kivitelezéséhez képest nem is volt drága (én 10% kedvezménnyel vettem meg a helyi könyvesboltban). Nézzétek meg viszonyításképpen egy szakkönyv árát a Kiskapun :-|

szo, 2011-07-02 10:03 Zora

Zora képe

Mi a bajod a szakácskönyvekkel?! :O Az egyetlen kategória, amiből még válogatok a könyvesboltokban. :) Mondjuk én szeretek főzni.

------------------------------------------

szo, 2011-07-02 11:16 Kapitany

Nem szakácskönyv, hanem szakkönyv :-D Én konkrétan a programozási szakkönyvekre gondoltam :-)

szo, 2011-07-02 12:11 Ndy

Ndy képe

Mire összejött a Java 5-re, kijött a 6-os :O

--------------------------------------------------------------------

http://www.myspace.com/nexushungary

szo, 2011-07-02 19:58 Zora

Zora képe

Én már a hamut is mamunak mondom. :DD

------------------------------------------

szo, 2011-07-02 13:29 Cyrus Livingstone

Cyrus Livingstone képe

A Kardok viharával nemrég végeztem, annyira a hatása alá kerültem, hogy nem bírok most mást olvasni.:) A folytatást előjegyeztettem, ha minden jól megy, aznap kapom meg, amikor az ötödik kötet megjelenik az USÁ-ban (júli. 12.).

A Sötételf és Ammerúnia világa egyelőre ismeretlen előttem, így nincs összehasonlítási alapom, viszont nem hiszem, hogy egy többszerzős novelláskötetet (mégha azonos világban is jászódnak) össze kéne hasonlítani egy regényciklussal. Martin regényei szorosan egymásra épülve alkotnak egységes egészet, az előzmények ismerete nélkül a Kardok vihara szerintem élvezhetetlen. Viszont dícséretes, hogy nem "fáradt el" a sorozat, és nem stagnál. Martin eddig mindhárom kötetében tudott nekem újat mutatni, azt az érzetet keltve, hogy az igazán nagy meglepetést a legvégére hagyja.

Azt se felejtsük el, hogy Martin már elmúlt hatvan, egy Westeroshoz hasonló világ felépítéséhez idő kell és szellemi érettség. A Sötételf szerzői pedig jóval fiatalabbak, ha jól tudom... tehát még van idejük fejlődni. A magyar fantasy irodalom még nem elveszett birodalom.:)

Ndy, megtennéd, hogy konkrétan megírod, hogy kiktől, melyik regényeket, antológiákat, stb. érdemes olvasni? Előre is köszönöm!

"Pro wrestling is real. People are fake." (Mr. Anderson)

http://www.irodalomeskultura.blogspot.com/

http://www.cyruslivingstone.blogspot.com/

 <

v, 2011-07-03 10:56 Ndy

Ndy képe

Nehéz dolog, mert ha Martin bejött, akkor kapásból elég magasan van a léc. Ami hasonló szintű fantasy, az talán Hobb Látnok-ciklusa. Gemmelt is érdemes olvasni, bár tipikus, heroikus írások, de abból a legjobbak. (Bár az ucsó, Rigante ciklus nekem nem tetszett annyira, de lehet, hogy nálad épp fordítva lenne)
Ha kicsit hajlandó vagy eltérni a fantasy sémától, akkor Mieville könyveit nagyon ajánlom. Jelenleg az Armada kapható, de érdemes lenne előtte beszerezni a "Perdido pályaudvar, végállomást" is, nagyon erőteljes könyvek.
Ha nem fantasy, hanem sci-fi is lehet, akkor a Hyperion alapmű, de érdemes olvasni bármelyik Banks-t, és kellemes szórakozásnak minősülhetnek Mcdevitt könyvei csakúgy mint Macleod Kozmonauták vára, vagy a folytatása(i) (fene tudja, mit fordítottak tőle még)
Ami érdekes volt az elmúlt időben, és meglepő, az Darren Shan első felnőtteknek írt könyve, a "Holtak Vonulása". Nem tudtam letenni :O
Fejből ennyi, de akad még rengeteg színvonalas írás, majd jövök és mondom :D

--------------------------------------------------------------------

http://www.myspace.com/nexushungary

v, 2011-07-03 11:06 Ndy

Ndy képe

Hopsz, sci-fiből kihagytam Robert Charles Wilson könyveit :O

--------------------------------------------------------------------

http://www.myspace.com/nexushungary

v, 2011-07-03 17:58 Cyrus Livingstone

Cyrus Livingstone képe

Thank you, sir!:) Nem vagyok kifejezetten sci-fi fan, de a jó regényekre mindig ki vagyok éhezve, műfajoktól függetlenül. Sci-fiben az utóbbi időkben Philip K. Dick műveit olvastam, de Pierre Barbet-tól A psziborgok álmai is nagyon bejött.

"Pro wrestling is real. People are fake." (Mr. Anderson)

http://www.irodalomeskultura.blogspot.com/

http://www.cyruslivingstone.blogspot.com/

 <

v, 2011-07-03 19:28 Obb_régi

Vladimir Szorokin: A jég (sci-fi)

Szerhij Zsadan: Depeche Mode (társadalmi)

Venyegyikt Jerofejev: Moszkva-Petuski (társadalmi)

v, 2011-07-03 20:25 Aldyr

Üdv mindenkinek, és köszönjük az észrevételeket, a kritikát!

Rövid reagálás:

Blade:

"Dadogott is, amíg egyszer csak abbahagyta - de nem tudjuk meg, pontosan miért."
Pedig egyértelmű választ kapsz rá a cselekményből, vsz, de spoliert nem szívesen lőnék le.

"...a régi és az új nemzedék legjobbjainak közös gyermekét végre megmutathatjuk..."
Természetesen a műhelyes írókról van szó (2003-2009), emiatt egyáltalán nincs köze az önbizalomhoz.:)

Köszönjük az értékelésed!

Indi:

Örülök, hogy tetszett a kötet!:)

Nekünk igazából mindegy volt, milyen lesz a megjelenési formátum. A mai piaci helyzetben az is jelzés értékű, hogy egyáltalán megjelenhettünk... Ami az előzetes kiadói kalkuláció alapján nem lesz legalább nullszaldós vagy nyereséges, az eleve kiesik a rostán. A keményfedeles mellett szólt, hogy van kb. 1000 stabil olvasója, s ezzel a harmadik legnépszerűbb sorozat hazánkban. Így nekünk is sikerülhet szélesebb körhöz eljutnunk.

v, 2011-07-03 20:37 Aldyr

Blade: ja, és egyvalami lemaradt: amennyiben Martinhoz mérten kaptunk 3,5-et, túl nagy baj nem lehet.:)

Tréfát félretéve: Martin nálam is viszonyítási alap (több értelemben), de antológiával összemérni szerintem is (minimum) szokatlan megoldás. Vélhetően te sem így értetted. Én most pl. Abercrombie Miután felkötötték őket utolsó fejezeteit olvasom, s mellette párhuzamosan Dan Abnett Sötétpenge Malus regényébe is belekóstoltam. Hát... elég nagy a szakadék nyelvezetben, cselekményvezetésben, karakterek árnyalásában, úgyszólván szinte mindenben. Ahhoz, hogy értékelést írjak róla, át kell hangolódjam rá, és hát a mérce, nos, az még nem tudom mi lesz. A végén eldöntöm majd, igyekszem addig is "elfogulatlanul" olvasni, ha egyáltalán magával tud ragadni (a felvezetése nem rossz).

h, 2011-07-04 09:15 Blade

Blade képe

Írtam is, h nem lehet viszonyítani a két könyvet.

Amúgy nálam Martin sem tökéletes, rengeteg a felesleges időhúzás, főleg a Varjak Lakomájában. Ez van.

 

v, 2011-07-03 21:48 Tim

Én meg épp most olvasom a "Hogyan ne írjunk off topic hozzászólásokat" című anyagot.

Ooops, most jut eszembe: az talán nem is sci-fi, hanem utópia.

h, 2011-07-04 06:47 Aldyr

Ndy: Sok sikert neked - másutt!

 

h, 2011-07-04 06:58 Aldyr

Blade: valahogy mégse bírom kihagyni, hogy kommenteljem a harmadik fotót.

A Könyvmolyképző fantasy-könyvei kétségtelenül vaskosak. Ha már összemérted a két kiadványt, azért tegyük hozzá:

- a vaskos kötet, ha megnézed a szövegszedést, bizony sokkal szellősebb, nem is szólva a betűméretről...

- és persze nem keményfedeleles (ha meg mégis, akkor + egy ezres).

Emellett igazad van, valóban magas az ár, nekem sem tetszik, de nincs beleszólásunk az árszabásba.

h, 2011-07-04 09:19 Blade

Blade képe

Kicsit irtottam a sárdobálást, remélem, nem mérgesedtek meg. Biztos van egy másik fórum, ahol ezt meg tudjátok beszélni.

 

Aldyr: az ár kérdésben egyetértünk, a kevesebb több lenne ezúttal is. ;) Esetleg megpendítheted a döntéshozóknak, mintegy visszacsatolásként. Puhafedél és kb 2000 ft sokkal szimpatikusabb, 300 oldalért. 1500 mégjobb. ;)

 

h, 2011-07-04 09:32 Ndy

Ndy képe

Oks, köszi :) Sem időm, sem kedvem ilyesmibe belemenni.

--------------------------------------------------------------------

http://www.myspace.com/nexushungary

h, 2011-07-04 13:10 Aldyr

mod

h, 2011-07-04 13:13 Aldyr

Blade: mutass kérlek puhafedeles fantasyt 2000 forintért, jó 300 oldalasat. Idénről, ha lehetséges...:)

Értem én, hogy jobb lenne az alacsonyabb ár, de ez sajnos 2011-ben Magyarországon, fantasy-piacon, nem a realitás.

 

h, 2011-07-04 14:33 Blade

Blade képe

Azt hittem, ezen már túl vagyunk. Martin könyvek, pl 3. rész, 3500 ft, 1200 oldal. Ha szellősebb is, akkor is bőven jó.

Leosztva 300-ra, mondjuk 900 ft. Puhafedeles.

h, 2011-07-04 15:22 Aldyr

Blade: értem én. Hagynám is annyiban ezt a dolgot, de úgy érzem, nem igazán vagy képben könyvkiadás-fronton. Én sem voltam anno, de ugye 1995 óta vagyok részese, valami kis infó azért rám ragadt. Csupán segítve a gondolkozást:

- A Martin-sorozat az Alexandra SAJÁT kiadványa. Az Alexandra pedig nagykereskedő (ja, és a legnagyobb)...

Azaz: neki a könyvek 55-60%-kal olcsóbbak, mint bármely más kiadónak, aki nem rendelkezik sajá bolthálózattal. Számolj picit utána...

- Másfelől. A Trónok harca szerinted hány példányban jelenik meg? És egy Warhammer? És egy Sötételf? Ugye nem kell különösebben részleteznem, hogy más a darabszám. Miként azt sem, hogy minél nagyobb a tétel, annál olcsóbb a nyomdai előállítás és annál nagyobb az olvasóközönség (jellemzően a haszon) is.

- A Trónok harca regényeket nem mellesleg most tolta meg a filmsorozat, ezért is a második (!) kiadás. Vélhetően már az első is legalább nullszaldót hozott az Alexandrának (vagy profitot is), szóval...

sajnos a Martin kötet kifejezetten nem jó példa az összehasonlításra.

És ha picit is utánanézel az utóbbi 5 év történéseinek ezen a piacon, igazából a magánkiadásokon kívül (lásd Karcolat-antológia), nem igazán fogsz tudni olyan példát felhozni, ami 300 oldalt 2000 forintért vagy olcsóbban kínál. Ez van, nekem sem tetszik persze ez a helyzet. 

h, 2011-07-04 16:50 Blade

Blade képe

Nekem miért is kellene képben lennem a könyvkiadás terén? Én az Olvasó vagyok, engem nem érdekel, hogy az egyik profitorientált cég (cherubion vagy delta?) hogyan versenyez egy másikkal (alexandra). Nem érdekel, h miért olyan drága. Az érdekel, hogy minél jobb és több sztorit minél olcsóbban kapjak meg. Biztos vagyok benne, h vkik (tulajok?) jól járnak a könyvkiadással, különben nem csinálnák. Tehát nehogymár megértő viselkedést várjon el bárki is az olvasótól és sírjunk, ha nekik kevesebb a pénzük. Vmit vki nem elég jól csinál, ha csak így lehet ezt túlélni, véleményem szerint.

Összegezve, amit le is írtam a kritikában, ez így drága - a miértek feleslegesek itt.

Ez az egyik.

A másik, hogy ha érdekelt lennék, nem ezt írnám. :)

 

h, 2011-07-04 21:48 Cyrus Livingstone

Cyrus Livingstone képe

Thanx!:)

"Pro wrestling is real. People are fake." (Mr. Anderson)

http://www.irodalomeskultura.blogspot.com/

http://www.cyruslivingstone.blogspot.com/

 <

k, 2011-07-05 10:09 Blade

Blade képe

A következő saga, amit megpróbálok beszerezni, ez lesz:

Malazan

Kegyetlen hosszú, brutálisan sok és nagyon jó. Lehet, h Martint is üti...majd kiderül!

 

k, 2011-07-05 16:04 Ndy

Ndy képe

Nekem jórészt megvan valahol, bár még nem olvastam. Ebookban :DDD

--------------------------------------------------------------------

http://www.myspace.com/nexushungary

k, 2011-07-05 16:25 Blade

Blade képe

 Mind a 10? Várjuk a kritikát! ;)

k, 2011-07-05 16:52 Ndy

Ndy képe

Megnéztem: az első hat.

Ha állítólag annyira okés, nekiesek.

--------------------------------------------------------------------

http://www.myspace.com/nexushungary

k, 2011-07-05 16:56 Ndy

Ndy képe

Bocsi, az első hét. Azóta lett mégegy :D

--------------------------------------------------------------------

http://www.myspace.com/nexushungary

k, 2011-07-05 17:39 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Szaporodnak. :O

_____________________
Dr. Bloody Dora

k, 2011-07-05 07:50 AvatáR

AvatáR képe

legalább ideirhatnátok a CÍMÉt annak a háromszor vastagabb műnek, hogy vadászatot indítsak rá.

:-)

légyszi ! :(

______________

"A két legerősebb harcos a Türelem és az Idő"

k, 2011-07-05 08:46 Cyrus Livingstone

Cyrus Livingstone képe

Blade odaírta a cikke elejére. George R. R. Martin: A kardok vihara (A tűz és jég dalának harmadik kötete; az első kettőt mindenképpen olvasd el, hogy képben legyél. Jó vadászatot!)

"Pro wrestling is real. People are fake." (Mr. Anderson)

http://www.irodalomeskultura.blogspot.com/

http://www.cyruslivingstone.blogspot.com/

 <

h, 2011-07-04 16:58 Blade

Blade képe

Kicsit letiltom a hsz-eket, amíg.

k, 2011-07-05 07:54 AvatáR

AvatáR képe

Szeva Blade ! Légyszi mond már el mi az a nagyon nagy és vastag könyv a sötételfelfes MELLETT

(hisz te írtad az elemzést, csak tudod tán :)

"A két legerősebb harcos a Türelem és az Idő"

cs, 2011-07-07 18:31 Indi

Indi képe

Oda vagyon írva, ezzel nyit ;)

----------------------------------------------------------

"Nem vagyok sznob. Kérdezz meg bárkit. Úgy értem, bárkit, aki számít." (Simon Le Bon)

"Egy gödör ásását leszámítva kevés dolog van, amit rögtön legfelül lehet kezdeni" (Harry Lo

cs, 2011-07-07 09:02 Pash Cutter

Pash Cutter képe

Kedves Aldyr és Ndy!

Ha lehet, ne menjetek el Sebestyén Balázs Showba! Az ellentéteket meg lehet beszélni mondjuk egy füstős kocsmában is.

Elnézést, hogy egy kicsit reagáltam a köztetek zajló csipkelődésre. Tudom, semmi közöm hozzá. (S talán a karcolat.hu-nak sem.) Mindenesetre nem jó ilyeneket olvasni egy irodalmi portálon, leginkább, ha az embernek van is egy kevés háttértudása a konfliktusról.

Üdv, Pash!

"Ez lehet a bunkók városa, de nem a barbároké"
(Stephen King: Hasznos holmik)

cs, 2011-07-07 09:11 Blade

Blade képe

Nem kell tovább szítani ezt, szóval minden további hsz törölve lesz a témában.

Inkább a könyvről kérünk véleményt!

cs, 2011-07-07 09:24 Pash Cutter

Pash Cutter képe

Nagyon helyes! :)

Bárcsak így működne a moderáció a szombat.com-on is!

 

Más: Lehet hozzád egy kérésem? Beküldtem egy írást (Üres paródia) a karcolat.hu-ra. Most vár elbírálásra. Megmutatta a karcolat.hu, hogy fog kinézni, ha megjelenik az oldalon. Én sorkizárásban raktam be a szöveget, de a karcolat.hu viszont balra igazította - nagyon csúnya. Ha esetleg megfelel az elbírálás során, beraknátok a szöveget sorkizárásos formában? Azért mégis csak adjunk az esztétikának! :)

Előre is köszönöm!

"Ez lehet a bunkók városa, de nem a barbároké"
(Stephen King: Hasznos holmik)

cs, 2011-07-07 18:30 Indi

Indi képe

Ha már nagyszerű moderálási elvek, akkor megkérdezném, hogy a privát üzenet opció vajh' miért nem felelt meg neked?

----------------------------------------------------------

"Nem vagyok sznob. Kérdezz meg bárkit. Úgy értem, bárkit, aki számít." (Simon Le Bon)

"Egy gödör ásását leszámítva kevés dolog van, amit rögtön legfelül lehet kezdeni" (Harry Lo

cs, 2011-07-07 20:02 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Mert így mindenki látja. ;)

Pash: ezt nem balra igazította, ezt szétkapta, derékban, aztán felzabálta. Ezt én helyből törlöm, te pedig fogod a Word doksit, elküldöd a bloodydora[csiga]karcolat.hu címre, és a levél törzsébe beleírod, hogy te vagy az, ez az az mű, és melyik kategóriába töltsem vissza, mert el fogom felejteni.

Sztornó. Megoldottam. :)

_____________________
Dr. Bloody Dora

p, 2011-07-08 08:28 Zora

Zora képe

"Ha már nagyszerű moderálási elvek, akkor megkérdezném, hogy a privát üzenet opció vajh' miért nem felelt meg neked?"

Viccesebb szétoffolni a fórumot. Csak ez lehet a magyarázat. :))

------------------------------------------

p, 2011-07-08 17:59 Pash Cutter

Pash Cutter képe

Mivel megsértettem a nagyszerű moderálási elveket, mondhatni szétoffoltam a fórumot, várom a büntetésemet, vagyis Zora és Indi még ma este elfenekelhet. :) 

"Ez lehet a bunkók városa, de nem a barbároké"
(Stephen King: Hasznos holmik)

p, 2011-07-08 19:34 Tim

Pash:

Megszületett az ítélet.

A vádakban bűnösnek találtattál. Az ítélet végrehajtásához azonban keményebb kéz szükségeltetik. Ezért aztán Ndy fog téged a térdére fektetni.

p, 2011-07-08 21:33 Zora

Zora képe

Aki rossz, azt elfenekeljük. Két lánnyal jobban jár a bűnös. :)

------------------------------------------

k, 2014-09-16 18:48 elge

nemrég találtam rá erre az oldalra (kb. 20 perce), és végigfutva a kommenteket, látom sokan elégedettek a trónok harca könyvekkel.
nos, ezen felbuzdulva akkor beírom ide a kedvencemet.
joe abercrombie - az első törvény.
ez egy trilógia, a három könyv összességében kb. 2000 oldal. a stílusát meg leginkább a fentebb említett trónok harcához tudnám hasonlítani.
aztán ha valaki végzett ezzel a trilógiával, akkor folytatásként ott van még szintén abercrombie-tól a hidegen tálalva. ami ugyanebben a világban játszódik, de egy különálló könyv. érdemes az első törvény trilógia után olvasni, akkor nem fogunk pislogni, hogy épp kiről vagy miről van szó.
a szerzőnek mellesleg vannak még könyvei, szintén ebből a világból, de azok magyarul még nem jelentek meg.
illetve dolgozik egy újabb trilógián, aminek az első része idén júliusban jött ki, a maradék két rész pedig majd valamikor jövőre érkezik.

íme, az első törvény könyvek borítói:
http://moly.hu/system/campaigns/normal/campaigns_1438.jpg

hát ennyi röviden.