A Historium Kiadó regény- és novellapályázata

A Historium Kiadó regényíró pályázata

A Historium Könyv- és Lapkiadó regényíró pályázatot hirdet történelmi krimi kategóriában 16 éven felüli, magyar anyanyelvű alkotóknak a 2011-es és 2012-es évre. A nyertes pályaművet a kiadó 2013-ban önálló könyv formájában jelenteti meg. A pályázat nevezési díjjal egybekötött.


Pályázati feltételek:

– Pályázhat minden olyan magyar anyanyelvű (bármely országban élő) szerző, aki már elmúlt tizenhat éves, és nem köti érvényes szerződés más kiadóhoz.
– A pályaművek minimális terjedelme 250.000, maximális terjedelme 500.000 leütés (szóközökkel).
– Kizárólag polgári névvel vagy magyar csengésű művésznévvel lehet jelentkezni.
– A pályaműveket e-mailben várjuk a historium.kiado@gmail.com címre, kizárólag csatolt állományként. – A pályamű mellé kérjük csatolni a mű szinopszisát, illetve egy rövid önéletrajzot.
– Egy pályázó csak egy művel jelentkezhet, melyet még nem publikált semmilyen formában, illetve nem nyújtotta be másik pályázatra!
– Postai úton beküldött kéziratokat nem fogadunk el érvényes pályamunkának, ilyen anyagot nem őrzünk meg és nem küldünk vissza!
 

 

Nevezési díj: 30 € (azaz harminc euró)

FIGYELEM! A pályaművek csak a nevezési díj beérkezése után válnak érvényessé.
– A nevezési díj átutalásakor a közleménybe kérjük beírni a „regénypályázat” szót, illetve a szerző nevét és a mű címét.
– Minden jelentkező tudomásul veszi, hogy az általa a kiadónak elküldött nevezési díj vissza nem téríthető.
– A sikertelen pályázók nevezési díját szintén nem áll módunkban visszatéríteni, ez ellen fellebbezésnek helye nincs!

A nevezési díj befizetésének módja:

Szlovákiából:
Számlaszám: 0193845287 / 0900
Konštantný symbol: 0008

Magyarországról, ill. egyéb országokból:
IBAN: SK2709000000000193845287
SWIFT: GIBASKBX
Bank neve: Slovenská sporiteľňa, a.s.
Bank címe: Tomášikova 48, 83237 Bratislava, Slovakia
Kedvezményezett neve: Bíró Szabolcs
Kedvezményezett címe: Nová ulica 137/17, 92901 Malé Dvorníky, Slovakia

Beérkezési határidő: 2012. június 1.

Eredményhirdetés: 2012. november 30.

Díjazás:
– A legjobbnak ítélt regény szerzőjével öt évre szóló szerződést kötünk, műve pedig megjelenik a Historium Kiadó 2013-as kiadványai közt.
– A regény szerzőjével mélyinterjút készítünk, mely megjelenik az Egy Magazin c. kulturális-történelmi folyóirat hasábjain (ugyanitt részletet és recenziót is közlünk a könyvről).
– A nyertes szerzőnek a regény megjelenése után könyvbemutatót biztosítunk.
– A nyertes regény a megjelenése után kiemelt médiatámogatásban részesül, és két országban (Magyarország, Szlovákia) kap terjesztést.

 

A Historium Kiadó novellaíró pályázata
– Sár, vér, levendula –

 

A Historium Könyv- és Lapkiadó történelmi novellaíró pályázatot hirdet amatőr prózaíróknak, a középkor témakörében. A legjobb írások megjelennek a kiadó Sár, vér, levendula című antológiájában. A pályázat nevezési díjjal egybekötött.

Pályázati feltételek:
– Pályázhat minden olyan magyar anyanyelvű (bármely országban élő) amatőr szerző, aki már elmúlt tizenöt éves, de még nem töltötte be harmincötödik életévét, és nem rendelkezik önálló (nyomtatásban is megjelent) kötettel.
– A pályaművek minimális terjedelme 10.000, maximális terjedelme 40.000 leütés (szóközökkel).
– Kizárólag polgári névvel vagy magyar csengésű művésznévvel lehet jelentkezni.
– A pályaműveket e-mailben várjuk a historium.kiado@gmail.com címre, kizárólag csatolt állományként. A tárgy mezőbe kérjük beírni a választott témakört (alább olvasható).
– Egy pályázó csak egy művel jelentkezhet, mely nem jelent meg nyomtatásban, és melyet nem nyújtott be másik pályázatra!
– Postai úton beküldött kéziratokat nem fogadunk el érvényes pályamunkának, ilyen anyagot nem őrzünk meg és nem küldünk vissza!

Választható témakörök:
– Sár (a középkori ember mindennapi élete, hétköznapi problémái, vágyai, céljai)
– Vér (katonaélet, lovagság, csaták, középkori harcmodor)
– Levendula (érzelmes, drámai, romantikus történetek)

Nevezési díj: 15 € (azaz tizenöt euró)
FIGYELEM! A pályaművek csak a nevezési díj beérkezése után válnak érvényessé.
– A nevezési díj átutalásakor a közleménybe kérjük beírni a „novellapályázat” szót, illetve a szerző nevét és a mű címét.
– Minden jelentkező tudomásul veszi, hogy az általa a kiadónak elküldött nevezési díj vissza nem téríthető.
– A sikertelen pályázók nevezési díját szintén nem áll módunkban visszatéríteni, ez ellen fellebbezésnek helye nincs!

A nevezési díj befizetésének módja:

Szlovákiából:
Számlaszám: 0193845287 / 0900
Konštantný symbol: 0008

Magyarországról, ill. egyéb országokból:
IBAN: SK2709000000000193845287
SWIFT: GIBASKBX
Bank neve: Slovenská sporiteľňa, a.s.
Bank címe: Tomášikova 48, 83237 Bratislava, Slovakia
Kedvezményezett neve: Bíró Szabolcs
Kedvezményezett címe: Nová ulica 137/17, 92901 Malé Dvorníky, Slovakia

Beérkezési határidő: 2011. október 1.

Eredményhirdetés: 2012. február 1.

Díjazás:
– A kiválasztott novellák bekerülnek a Sár, vér, levendula c. antológiába, mely 2012 májusában jelenik meg.
– A kötetbe bekerült szerzők fejenként 10 tiszteletpéldányt kapnak a megjelent könyvből.
– A kötetbe beválogatott, a kiadó által legjobbnak tartott szerzővel interjú készül az Egy Magazin c. kulturális-történelmi folyóiratba, novellája pedig megjelenik a magazin hasábjain is.
 

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

k, 2011-05-31 18:31 Borika

Borika képe

Bocs, de nem bírom magamban tartani a véleményemet, mert úgy érzem, megpukkadok! Ha valaki, én biztos nem azért írok, hogy anyagi hasznot keressek, csak az elismerés számít, meg hogy mennyit fejlődtem, egy elektronikus oklevélnek is infantilis módón tudok örülni. Viszont elítélem azokat a pályázatokat, ahol pénzt próbálnak kihúzni az amatőr írók zsebéből, regisztrációs díj ürügyén. Ha meg már itt tartunk, akkor legyen a díjazás is ehhez mért: legalább pénzjutalom! Még ha szimbolikus összeg, akkor is! Persze tudom, hogy az is óriási elismerés, hogy egy antológiában megjelenik az ember, ennek is vannak költségei (szerkesztés, nyomtatás), de ne már az írókkal fizettessék meg! És akkor a szerzői honorárium hol marad? Bocs, nem akartam senkit megbántani a kitörésemmel, egyébként Eve-nek köszönet jár, hogy föltette a felhívást, de ezt muszáj volt elmondanom!

 

"Járt utat a járatlanért el ne hagyj!"

k, 2011-05-31 18:41 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Ugyan, ez a felhívás csak álcázott hadicsel, a kemény valuta kicsempészése az országból.

(Most jön valaki a "kiadótól", és meg fog ölni. Tudom. A titkosszolgálatokkal nem jó pacázni.)

 

_____________________
Dr. Bloody Dora

k, 2011-05-31 18:47 Borika

Borika képe

Izé, még annyit hadd rektifikáljak, hogy az előbbi hsz-em inkább a novellás résznek szólt, a regény kategóriában más a helyzet. Manapság ez nagy lehetőség egy regény megjelentetésére, föltéve ha az az ötéves szerződés méltányos a szerzőre nézve, és kérdés, nincs-e benne olyan kitétel, hogy a szerzőnek is állnia kell bizonyos százalékot, vagy az is lehet, le kell majd mondania bizonyos jogokról, de erről már ugye nem szól a kiírás. No mindegy, egyeseknek lehet megéri majd kockáztati azt a 30 eurót. :)

"Járt utat a járatlanért el ne hagyj!"

k, 2011-05-31 19:10 Eve Rigel

Eve Rigel képe

A kiadó alapítója Bíró Sabolcs (F.W. Scott) a saját bőrén tapasztalta a kiadók kis ügyleteit és időnkénti teszetoszaságait.. Nem ismerem a terveit, de úgy gondolom, Szabolcs szándéka, hogy valamiképp támogassa a kezdő írókat, tisztességes. Megkért, hogy tegyem ki a pályázati kiírást, és én örömmel vállaltam.

Személyes véleményem a regisztrációs díjakkal kapcsolatban kissé eltér Borikáétól. :)
Sok pályázat zajlik úgy, hogy a díjakat a regisztrációs összegekből fizeti a kiíró, és egészen jól működnek. A mi Bp200-as pályázatunkon mindössze ezer Ft a regdíj, és nagyon úgy néz ki, meghosszabbítjuk a pályázatot, mivel nem jött be elég alkotás. Úgy gondolom, ez nem a regisztrációs díj miatt van így, hanem azért, mert túlságosan meghatározott a téma. Bár műfaji megkötés nincs, egy 200 évvel későbbi Budapestről sci-fit lehet írni a legjobban. A már beérkezett alkotások némelyike egyenesen zseniális, kár, hogy nem díjazhatjuk őket azonnal.
Tudok olyan pályázatról, ahol 2500 Ft volt a regdíj novellánként, és több mint 50 alkotás érkezett rá. Borikán kívül is sokan elítélik, elveik ellen valónak tartják a pénzes pályázatokat. Némelyek a regdíj többszörösét költik el egy héten cigire, italra és fűre, vagy verik el a játékteremben. Meglepő, amikor arra hivatkoznak, hogy lenyúlják egy pályázaton, amin nem kötelező indulni, viszont benne van a pakliban, hogy jelentős összeget nyerhet. Szerintem.

k, 2011-05-31 19:57 Borika

Borika képe

Értem amit mondasz, és ebből a szemszögből vizsgálva részben egyetértek, vagyis nem kétlem, hogy a kiíró szándékai tisztességesek, segítő szándékúak, és dicséretes, hogy próbál lehetőséget teremteni egy regény megjelentetésére. Igen, értem én, hogy a díjakat a regisztrációs összegekből fizeti a kiíró, csak akkor legyen is díj (most konkrét pénznyereményre gondoltam novellák esetében, de jó, tudom, hogy az antológia megjelentetése is költséges).  Én továbbra is fenntartom a véleményemet, hogy a pályázatokban, versenyekben az a szép, hogy „szabadon” azaz anyagi terhektől függetlenül megmérettethessék magukat az alkotók. Nehogy már ezen múljon egy tehetséges ember felfedezése! Az, hogy mi a drága és mi az olcsó: relatív. Igen, sokan elköltik cigire, játékra, haszontalan dolgokra, mások meg elköltik – kenyérre, gyógyszerre. Valóban nem sok az ezer forint, de sokan úgy gondolhatják: minek adjak ki még ennyit is, ha van számtalan más ingyenes pályázat? Paraszti józanésszel: mit nyerek én ezzel? Lehet, kiadom a pénzt a bizonytalanra… Tehát szerintem azoknak az íróknak, akik amatőrök, egyelőre még csak próbálkoznak, hobbyból írnak és nincsenek irreális elképzeléseik jövendőbeli írói karrierjüket tekintve –  ez jelenthet visszahúzó erőt. Azok viszont, akik szeretnének „befutni”, lehet el kellene gondolkodniuk, hogy „áldozzanak” ezekre a pályázatokra is. Természetesen nem azt mondom, hogy xy kiadó „lenyúlja” a reg díjat, hiszen nyilvánvaló, hogy a kiadási költségekre használja fel, én csak azt mondom, ezeket a költségeket más forrásból kellene beszerezni, hogy senki se érezze magát rosszul emiatt. Eh, feltételezem a kiadók is szegények, nincs honnan több támogatást szerezzenek, így megint csak ott leszünk ahol a part szakad, és divatba jönnek a fizetős pályázatok. Eve! Remélem nem haragszol, hogy kommenteltem itt egy kicsit (hisz végül is nem az én asztalom ez), csak ki akartam fejteni az álláspontomat, és mindenképpen tiszteletben tartom a véleményedet!

 

"Járt utat a járatlanért el ne hagyj!"

k, 2011-05-31 20:14 Eve Rigel

Eve Rigel képe

Dehogy haragszom! Azért van kommentelési lehetőség a cikknél, hogy bárki kifejthesse a véleményét. Én is tiszteletben tartom a tiéd, és a te szempontodból igazad is van. Az egyesületünk is azért jött létre, hogy felfedezze a tehetséges írókat, grafikusokat, és támogassa őket. Ezért írjuk ki a pályázatainkat, és hirdetjük a kötetek megjelenését. Csakhogy a tehetségkutatási folyamat nem állhat meg a pályázat lezárultával és a díjak átadásával. Hiába van egy csomó tehetséges ember a célkeresztben, akik szeretnének érvényesülni, ha nem kapnak rá lehetőséget a továbbiakban. Szép dolog az önzetlenség, a támogatási szándék, ha nincs meg rá minden eszköz. Ott áll szegény tehetséges fiatalember egy első díjjal a kezében, és jogosan kérdezi, hogy most akkor mi lesz vele? Minek nyitogatjuk előtte a kaput, ha nem tárjuk szélesre, hogy át is férjen rajta?

Sajnos, amíg az egyesületnek nem lesz elég szponzora és önzetlen segítője, kacérkodunk regdíjas pályázatok kiírásával épp azért, hogy előteremtsük a nyereményt a legjobbaknak. Más kérdés, hogy ezeket a műveket meg is akarjuk jelentetni. Tőlünk független események hátráltatják a mostani munkánkat is.

k, 2011-05-31 22:21 Bloody Dora

Bloody Dora képe

No igen, a regdíjas pályázatnál mindig van egy nagy dilemma. Mert lehet, hogy te megelégszel egy elektronikus oklevéllel is, de nézzük mondjuk... Maggothot! (Nyugi, csak vaktában lövöldözöm, semmi para, öreg.) Ő is biztos nagyon örülne egy pár soros, PS-ben szépen megszerkesztett PDF-nek, hogy gratulálunk, te vagy a legjobb, de azért pár selmeci körmöst nem utasítana vissza, ha választhatna. (Mondjuk azoknak mekkora értéke lehet, úristen!) Ezt kell mérlegelnie a pályázat kiírójának: hogy melyik "rétegből" van több. Abból, aki, ahogy te írtad, csak hobbiszinten művelné ezt, nem érzi magát elég tehetségesnek, vagy abból, amelyik tudja, amit tud, és hajlandó is áldozni azért, hogy később nagyobb nyereményt vághasson zsebre? Plusz kérdés, mennyire motivál az adott nyeremény és mekkora összeget kéne áldozni. Mert ha nekem azt mondják, fizessek egy ötszázast, és ha engem sorsolnak ki, egy éjszakát eltölthetek Brad Pittel, valószínűleg kiröhögöm a felajánlót. (Nem t'om, valamiért nem jön be...) De ha mondjuk ugyanennyit kéne befizetnem, és a nyeremény egy hiperszuper csillogó-villogó új laptop lenne, ami garatáltam nem omlik össze, ha megnyitok egy programot (tegyek rá Linuxot, tudom), és nem merül le az akkuja két perc után, akkor meggondolom. (Hallom a kórust: hüüüülye kocka!) Tehát ez valahol a pályázat kiírójának is szerencsejáték.

Viszont az emberek szeretik a szerencsejátékokat. Van pl. a lottó... De vannak a vásárlós nyereményjátékok is, meg a szavazás a tehetségkutatókban. Adott esetben ezt is be lehet vállalni, hogy pl. ingyenes verseny, de SMS közönségszavazat. Viszont az nagyobb lutri, elvégre ha beérkezett egymillió mű, de a közönség lead három szavazatot, és Pistuka nyer kettővel, akkor ki kell fizetni neki az ígért összeget, de miből? A regdíjas legalább biztos alap a kiírónak. Ha nem érkezik elég mű, ergó nem lenne elég pénz, az egész érdektelenség miatt befagyasztható. (Ezt persze előre fenn kell tartani.)

Mondjuk konkrétan ennél a pályázatnál kisebb tőzsdézést lehet játszani, hogy akkor fizessen be a jelentkező, mikor lokálisan a legalacsonyabb az euró a forinthoz képest, és így jelentősen spórolhat. (Ebben jók vagyunk, éljenek a svájci frank alapú hitelek, amikor magasabb az árfolyam különbözet, mint a törlesztőrészlet.)

_____________________
Dr. Bloody Dora

sze, 2011-06-01 08:36 Dzséjt

Dzséjt képe

Engem személy szerint nem riasztanak a pénzes pályázatok, amíg tízezer alatt marad az összeg. Afölött már legalább pénzjutalommal kell kecsegtetniük, mert tíz rugót másra is el tudnék költeni (és nem játszom, nem dohányzom, nem füvezek, inni meg csak alkalmanként iszom, általában akkor sem én fizetek). Ez a pályázat szerintem ésszerű keretek között szabta meg a díjat és megfelelő mértékű a díjazás. Én ugyanis nem digitális plakettekért írok, vagy alapvetően, akármilyen plakettért, hanem azért, hogy olvassák az irományaim, és, hogy egyszer ne csak hobbiból foglalkozzak az írással. Ezért pedig néha áldozatokat kell hozni, amik közül olykor a pénzdíj a legkisebb áldozat.

Ami szerintem riasztóbb lehet, az a téma. A Budapest 200 év múlva pályázattól is az riasztott el, nem az 1000 HUF beugró. Nem ismerem Budapestet, mert ritkán járok fel. Nem is kedvelem különösebben Budapestet. És amúgy is irritál, hogy ebben az országban minden Budapest körül forog, mikor annyi szép és sztorikért kiáltó település van még itt, csak nem lehet róluk írni, mert a pályázatok Budapestről szólnak. Mennyivel jobb lenne az a pályázat is, ha szavadon lehetne választani kis hazánk városai között.

Ennél a pályázatnál is a téma az, ami "riaszt". Nem igazán komálom a középkort, és ahogy elnézem, még csak fantasy vagy sci-fi sem lehet. Persze ez utóbbi lenne a legkisebb probléma, ha nem a középkor lenne a téma. De attól még megpróbálkozom vele, hiszen remek dolog a képességek határait feszegetni.

“Az alkotó élet titka az, hogy felnőttkorban is megőrizzük a gyermekkor szellemét.” - Thomas Huxley

sze, 2011-06-01 09:18 Eve Rigel

Eve Rigel képe

Dzsejt, hadd reagáljak a támaválasztással kapcsolatos gondolataidra!

Szívemből beszélsz (írsz), amikor azt mondod, sokakat a témaválasztás riaszt(hat) el a Bp200-as pályázatunktól. Én is ezt mondom már egy ideje. Gyakorlatilag a kiírás óta. Akkoriban többen jelezték, hogy a regisztrációs díj miatt nem fog működni, de ez hibás feltételezés. Szerintem.

Függetlenül attól, hogy óriási lehetőség háromféle kategóriában alkotni - ezek közül a zenei az eddigiektől eltérő -, Budapestről írni, nem a legvonzóbb témák közé tartozik. Arra most nem térek ki, hogy az alkotók használhatták volna a fantáziájukat szabadon, és belevonhatták volna akár a teljes világegyetemet is a töténetbe (némelyik grafikai alkotás hasonló beállítottságú). Ez a pályázat csúnya kifejezéssel élve, a "nyakunkon maradt". Mivel a teljes Talentum rendezvénysorozatot a Budapest Bank támogatási pályázatra nyújtottuk be, előre ki kellett dolgoznunk az összes részletet. Végül nem nyertünk, de a pályázat elindult. Önmagában nem baj, és a beérkezett műveket látva, örömmel tölt el, milyen rejtett tehetségek élnek ebben az országban, azonban a témaválasztás eleve megszabja az alkotók körét. Most arra sem szeretnék kitérni, hogy milyen pályázatok nyertek a Budapest Banknál, nagyjából tudjuk, hogy mennek az ilyen dolgok. :)

A Bp200-as pályázatot kissé módosított feltételekkel meghosszabbítjuk, lehetőség lesz még 3 hónapig alkotni. Véleményem szerint a díjazás elég jó, a zsűri úgyszintén, a lehetőség pedig határtalan az előbbrejutásra.

Magam is indulnék  a pályázaton, ha nem én lennék az egyesület elnöke. :)

 

Szabolcs, engem nem lep meg, hogy kritikák érkeznek a pályázati kiírásra. Így van jól. Mindenkinek lehet róla véleménye, és legalább többen felfigyelnek rá. Az sem lep meg, hogy sokan eleve kétes szándékot sejtenek egy ilyen kezdeményezés mögött, a tapasztalat mondatja ezt velük. Manapság a terjesztők nagyobb urak a kiadónál, a kiadó sakkban tarthatja a szerzőit, megalázhatja őket minimálbérnek is kevés honoráriummal, amit évekkel később fizet ki (ha kifizet), és alig számít valamit a tehetség, de nyolcvan-százezres példányban jönnek ki az értéktelen kötetek. A könyvek ára a plafonig ér, a legtöbbet az olvasó szív. 

Gratulálok a kiadóalapításhoz, és nagyon sok erőt és sikert kívánok a továbbiakban! :)

sze, 2011-06-01 13:17 GZajec

 Kicsit szomorúan olvasom, hogy a Bp200 pályázatra kevés pályamű érkezett, emiatt hosszabbitás lesz.

Még tudtam volna mit csiszolni a pályázatomon, ha - jó szokásomhoz híven - nem halogatom az utolsó pillanatra a megírását. :)

Sebaj, legfeljebb küldök be még pályaművet, mert szerintem a kiirás tárgya, karöltve a sci-fi műfajjal elég tág határokat enged meg...

sze, 2011-06-01 13:52 Eve Rigel

Eve Rigel képe

Ma vagy holnap kiteszem a hosszabbítási felhívást. Természetesen azok, akik már a regdíjat befizették, és már küldtek be művet, küldhetnek még, örömmel fogadjuk. :) 

sze, 2011-06-01 13:55 Dzséjt

Dzséjt képe

"A Bp200-as pályázatot kissé módosított feltételekkel meghosszabbítjuk"

Ezt örömmel olvasom. :)

------------------------------

“Az alkotó élet titka az, hogy felnőttkorban is megőrizzük a gyermekkor szellemét.” - Thomas Huxley

sze, 2011-06-01 08:46 Bíró Szabolcs -...

Bíró Szabolcs - Historium képe

Kicsit azért vicces ez a kritikaáradat egy (kettő) pályázati kiírás alatt. Az azonban, hogy a céljaink tisztességesek-e, úgyis csak akkor fog kiderülni, amikor majd a regdíjakból a kiadó munkatársaival együtt elszökünk Hawaii-ra! ;)

Egyébként nem kötelező rajta részt venni, nem erőszak, aki nem áldozna ennyit erre a dologra, az kimarad belőle. Mindazonáltal feltenném a kérdést, minek örülnétek jobban a díjátadáskor: egy oklevélnek és 5000 forintnak, vagy tíz példánynak egy olyan könyvből, amiben legalább 10 ezer leütéssel (8-10 oldallal) szerepeltek, és amelyről nem kevés cikk, kritika, recenzió fog megjelenni. Ez a pályázat azoknak szól, akik a második választ adnák a kérdésre.

Tervezünk egyébként a jövőben ingyenes novellaíró pályázatot is, de annak értelemszerűen sokkal kisebb lesz a fődíja is. Aki azonban bármilyen okból kifolyólag nem engedheti meg magának, hogy ebben a mostani, nagyobb projektben részt vegyen, azt (is) sok szeretettel várjuk arra a majdani ingyenesre.

Ha esetleg bárki is arra tippelne, hogy a novelláskötetből majd jól meggazdagszunk, súlyosan téved. A szándékaink tiszták és pofonegyszerűek: a magunk módszereivel és lehetőségeivel szeretnénk a lehető legnagyobb esélyt kínálni a tehetséges, jó tollú pályakezdőknek, amitől a jelenleg működő kiadók 99 százaléka teljesen elzárkózik. Azt még hadd fűzzem hozzá az egészhez, hogy a majdani antológia munkálataiban résztvevő korrektorok, szerkesztők, lektorok és grafikusok vagy a megszokott ár apró töredékéért, vagy teljesen ingyen vállalták a munkát. Reálisan gondolkodva örülni fogunk, ha a beérkező összeg elegendő lesz a nyomdai ár felére vagy akár a kétharmadára. Továbbá felhívnám mindenki figyelmét a terjedelemről szóló részre: nem tudom, mennyire szoktátok figyelni, de a novellaíró pályázatok többsége alig enged 2000 leütésnél többet írni, és az egésznek általában lusta, "tudjuk le gyorsan" szaga van. Mi szeretnénk, ha a pályázóink elegendő helyet kapnának a kibontakozásra, igazán megmutathatnák, mit tudnak (ha tudnak), és így a közönség is egy kerekebb, zamatosabb könyvet vehetne a kezébe a végén.

A regényíró pályázat kapcsán azt szeretném megjegyezni, hogy semmiféle aljas, titkos paktumot nem szándékozunk aláíratni a nyertessel, és azt sem fogjuk kérni, hogy szálljon be a nyomdaköltségekbe. Amellett, hogy tisztességes honoráriumot fizetünk majd neki, igyekszünk több akciót is szervezni köré, és több akcióba is bevonni. Mi nem valamelyik multitévé "tehetségkutató" műsora vagyunk, nem kívánunk rabszolgát csinálni senkiből. ;)

Sok szeretettel várjuk tehát a pályaműveket, és reméljük, nehéz lesz meghozni a végső döntést!

Aki pedig szeretne csatlakozni a Historium Kiadó oldalához a Facebookon, az alábbi linken megteheti, csak egy "lájk" kell hozzá:
http://www.facebook.com/pages/Historium-Kiad%C3%B3/123683884377331

sze, 2011-06-01 08:59 Maggoth

Maggoth képe

Nem értem a korhatárlimitet, 40 fölött miért nem lehet a novellapályázatra nevezni, ha egyszer fizetős?

Ja, valamit úgy látszik, félreolvastam...

Ez már biztos a kapuzárási pánik :)

 

- Maggoth
________________________________________________________________
- A nyerők nem csalnak, a csalók nem nyernek.

sze, 2011-06-01 09:04 Bíró Szabolcs -...

Bíró Szabolcs - Historium képe

"Fiatal írók antológiája" alcímen hoznánk ki a kötetet, és bár tudjuk, hogy a lélek halhatatlan, azért szerettünk volna egy felső korhatárt megszabni. A bankban is úgy van, hogy 35 éves korig lehet felvenni a fiataloknak szóló kedvezményes hitelt. Ja, és persze minden egyes pályázónak elkérjük a születési anyakönyvi kivonatát és a személyi igazolványát is, hogy egyenként, alaposan ellenőrizzük, betartotta-e a korhatárlimitet! ;D

sze, 2011-06-01 09:15 Maggoth

Maggoth képe

Írónak még ifjú vagyok, csak embernek öreg :) Hát, sajnálom, pedig érdekelt volna a dolog, de nem akarok csalni, mert pár karakterrel túllépem a korhatárt, elég kínos lenne mondjuk, ha véletlen a nyertesek közé kerülnék, és kiderülne, hogy levertem a lécet. Diszkvalifikálás, sárdobálás, jönne minden csőstül. Hát, ez van, a történelmi műfajhoz öreg vagyok, a többihez meg még fiatal :)

Amúgy csak magyar történelem lehet? És nem lehetne valahogy felvinni 41 évre a korhatárt? :)

- Maggoth
________________________________________________________________
- A nyerők nem csalnak, a csalók nem nyernek.

sze, 2011-06-01 09:21 Bíró Szabolcs -...

Bíró Szabolcs - Historium képe

Nem csak magyar történelem jöhet, hanem bármi a középkorból. Ha pedig a projekt sikeres lesz, jövőre megismételjük; természetesen más történelmi kort fogunk kiírni, és talán a felső korhatárt is eltöröljük.

Azért mindenképp felhívnám a figyelmed a regényíró pályázatra: ott csak alsó korhatár van! :)

sze, 2011-06-01 09:32 Maggoth

Maggoth képe

Hát, akkor kénytelen leszek elkezdeni egy történelmi regényt, ha minden kötél szakad...

- Maggoth
________________________________________________________________
- A nyerők nem csalnak, a csalók nem nyernek.

sze, 2011-06-01 10:27 AvatáR

AvatáR képe

inkább adják nekem azt a 30 eurot (bárki) és én egyből, sőt kapásból kihirdetem, hogy Obb, maggoth és Blade a nyertes :)

De hogy rendes legyek, mihelyt kigyűlik a tábla pc-mre való, leállok és mindet nektek adom.

:D

 

 

 

 

"A két legerősebb harcos a Türelem és az Idő"

sze, 2011-06-01 17:17 Obb_régi

AvataR a Király :)

Node érdemben: nem a pénzösszeg nagysága a baj, mert bármely csekély összeg ellentetszést vállt ki belőlem, ez pusztán önérzeti kérdés, nem tudom sajnos másként kezelni, ezért sohasem fogok elindulni olyanon, ami befizetéses. Ez pusztán az egyéni véleményem, miközben valahol értem a másik, tenni akaró oldal nehézségeit is.

k, 2011-06-14 06:37 Tolerancia

Tolerancia képe

Azt pedig már régóta tudjuk, azért van szüksége az embernek elvekre, hogy hasonló helyzetekben lehessen mire hivatkozni. Nekem is vannak ilyenjeim, kérem szépen! A sok közül az egyik így szól: virágért és bármi egyéb csodaszép, ám haszontalan vagy gyorsan múlandó / romlandó holmiért 600 firontnál többet sosem vagyok hajlandó fizetni. Érzem már, hogy ideje lenne megemelni a limitet, de sváb vagyok és még bak jegyű is, és mint tudjuk, ez a kombináció rosszabb minden egyéb lehetőségnél...

Pénzért nem pályázom! Punktum! :-)))

 

 " Amit az ember leírt, az többé nem sanyargatja." /Ernest Hemingway/

sze, 2011-06-01 15:50 Esvy

Esvy képe

Érdeklődnék. :) A novellapályázatnál a választható témakörök nem egészen világosak számomra. Mennyire kell a történetnek történelmileg hitelesnek lennie? Pl. ha ír az ember egy csatáról, akkor csak ténylegesen megtörtént ütközetről írhat, vagy szabad fiktív összecsapást kitalálni?

 

A korlátok is korlátoltak.

sze, 2011-06-01 16:03 Bíró Szabolcs -...

Bíró Szabolcs - Historium képe

Ez attól is függ, hogy mekkora összecsapásról van szó. Ha két ország, király, politikai párt feszül egymásnak, az legyen valóságos és történelemhű. Ugyanakkor, ha egy maroknyi ember csap össze egy erdőben, és a végkimenetel nincs hatással a történelem menetére, akkor nyugodtan támaszkodhatsz a fantáziádra, végülis szórakoztató irodalomban gondolkodunk, nem történelemkönyvet akarunk összehozni. Viszont a kitalált ütközetnél sem árt, ha a felszerelés, technika (stb.) megfelel a valóságnak. Szóval nem árt, ha a 12. századi lovagot nem öltözteted be tetőtől talpig lemezpáncélzatba, és nem adsz a kezébe háromméteres pallost. Ugyanakkor nem a levágott fejek mennyisége alapján fogjuk kiválasztani a győzteseket, szóval elképzelhető, hogy a legjobb írásokban a szereplők még csak elő sem húzzák majd a kardjukat. :)

sze, 2011-06-01 16:11 Esvy

Esvy képe

Köszönöm az infót! :)

 

A korlátok is korlátoltak.

sze, 2011-06-01 16:22 Maggoth

Maggoth képe

Érdeklődnék, szerzői társulás esetén duplán kell a lóvét befizetni?

 

- Maggoth
________________________________________________________________
- A nyerők nem csalnak, a csalók nem nyernek.

sze, 2011-06-01 16:25 Bíró Szabolcs -...

Bíró Szabolcs - Historium képe

Nem. A pályázati díjat egyszer kell befizetni pályaművenként.

sze, 2011-06-01 18:32 Maggoth

Maggoth képe

köszi, és ha a társam simán korhatáron belül van, úgy írhatok a novellapályázatra is? :)

bocs, csak keresem a kiskapukat :)

- Maggoth
________________________________________________________________
- A nyerők nem csalnak, a csalók nem nyernek.

sze, 2011-06-01 19:07 Bíró Szabolcs -...

Bíró Szabolcs - Historium képe

Számítsatok átlagot! Most komolyan, erre már mi mást lehet mondani? :D

sze, 2011-06-01 18:35 Esvy

Esvy képe

Ismét érdeklődnék. A novellapályázatnál kétszerzős pályamű beküldése esetén elég, ha csak az egyik szerző fér be a korhatárba?

 

A korlátok is korlátoltak.

sze, 2011-06-01 19:07 Bíró Szabolcs -...

Bíró Szabolcs - Historium képe

Szerintem ennyi engedménnyel senkinek sem lesz gondja, szóval igen, így mehet. :)

h, 2011-06-13 22:48 krystohans

krystohans képe

 Ok, akkor szólok Umberto haveromnak, meg Barna Iminek, hogy pofozzuk át azt a rózsás sztorit, hogy beleférjen egy novellába, oszt' az öt hete született unokahugi neve alatt beküldjük :D Csak a győzelem számít!!!

 

___________________
Portölcsér vagyok
Szél játéka összetart
Ha megunt, szétszór

 

h, 2011-06-13 21:52 Mab Tee

Mab Tee képe

Ezzel a pályázattal alapvetően két problémám van:

Az egyik, hogy miért kötelező a polgári név vagy a magyar csengésű művésznév? Ha részt szeretnék venni a pályázaton, akkor találjak ki egy magyar csengésű nevet, ami senki sem ismer. Szerintem, jobban el lehet adni egy kötetet, az adott író - akár angolosan csengő - (ál)nevével, mint egy magyarosan csengő ismeretlennel. A regényíró pályázat témája: történelmi krimi, a novella pályázaté pedig középkor. Egyik pályázat témájában sem szerepel a magyar szó. Akkor meg minek kell a magyar csengésű művésznév? És mi van azokkal, akiknek a polgári neve nem magyaros, de a polgári nevükkel szeretnének pályázni? Mondok egy példát: a híres német nemzetiségű írót - egyben rokonomat - Rittinger Engelbertnek hívták. A hozzá hasonló nevűekkel, akik magyar állampolgárok, akár már születésüktől fogva, azokkal mi van? Nem értem, miért ennyire fontos a polgári, vagy a magyar csengésű művésznév, mikor a pályázat témájában nincs kikötve, hogy a történet csak Magyarországon játszódhat.

Igaz, hogy polgári nevemmel kerültem főiskolai tananyagba, de csak azért, mert német nyelvű műveimet a polgári nevemen írtam, és mert így írtam a német műveimet. Ha adott esetben indulnék ezen a pályázaton és nyernék, kétlem, hogy egy ismeretlen magyar csengésű álnévvel jobban el lehetne adni a regényt, mint mondjuk a nem teljesen ismeretlen Mab Teevel. A nálam nagyobbaknál jobban előjön ez a probléma, például itt van mindjárt Eve. Adott esetben, szerintem, az Eve Rigel névvel jobban el lehetne adni az adott regényt, mint mondjuk Havasi Virág néven.

Nem lenne jobb, ha a pályázó dönthetné el, milyen nevet választ magának?

A másik problémám pedig a nevezési díj, jobban mondva a valutaneme. Ha már ennyire fontos a magyar hangzású név, akkor miért euróban kéri(te)k a nevezési díjat? A magyar forint nem jó, mert az tutira magyar? És akkor még nem is beszéltünk például az árfolyamingadozásról. Tudom, "csak" 35 euró, de ez ma 9275 forint, de holnap már lehet 12 ezer is. Ráadásul minden bank másképp váltja.

Nekem valahogy nem áll össze a kép. Kötelező a magyaros név, de a pályázat témája szerint bármilyen országban játszódhat a történet, csak történelmi legyen, a pályázat díját meg euróban kell fizetni.

Nem látok következetességet a kiírásban. Mert ha kikötés lenne, hogy középkori, történelmi történetet várnak, ami a történelmi Magyarországon játszódik, emiatt polgári, vagy magyar csengésű nevet kérnek, és a pályázati forintban lenne, akkor érteném, miért fontosak bizonyos feltételek a pályázati kiírásban. De így...

Tudom, nem kötelező nevezni.

A pályáztató becsületességében nem kételkedem, csak a miérteket nem értem.

--------------------------------------------------

"Olyan képet mutatok, amit látni akarsz. Az igazi arcomat csak akkor ismerheted meg, ha képes vagy az álarc mögé látni."

h, 2011-06-13 22:32 krystohans

krystohans képe

 Igazad lehet: Havasi Gyopár néven nem biztos, hogy megvenném a szüretlen búzasört...

De felveszem az Esterházi Péter álnevet, oszt' meglássuk, mit ér a magyar foci...

 

___________________
Portölcsér vagyok
Szél játéka összetart
Ha megunt, szétszór

 

h, 2011-06-13 23:31 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Az euró talán a szlovák cím és bank miatt kell, elvégre odaát már euró van. Ha a pályázat "itthon indulna" valóban érdekesen venné ki magát a valuta, de így van értelme, mert ha ott az a törvényes fizetőeszköz, akkor a kiadónak érvágás azt átváltani, meg akkor külföldi valutának számít, mindenféle jogcímen levonnak a bankok...

_____________________
Dr. Bloody Dora

sze, 2011-06-15 08:11 Bíró Szabolcs -...

Bíró Szabolcs - Historium képe

Nagyon megkeverted a dolgot.

- Nem az adott történet helyszíne, hanem a szerző nemzetisége számít. Vannak kivételes esetek, pl. ha a pályázó polgári neve Rittinger Engelbert, akkor nyilván ezen a néven fog pályázni is, és elfogadjuk. Többen is említették itt az elveket: a Historium Kiadónál alapelv, hogy magyar szerző magyar néven publikáljon.

- Hogy a valuta miért euró? Mert a kiadó a szlovákiai Dunaszerdahelyen működik, itt pedig eurót használunk. Ugyanakkor a pályázat nemzetközi, nem számítanak a határok, és gyakorlatilag lehetetlenség lett volna a pályázati díjat annyi ország valutájában kiírni, ahányban élnek magyarok. (Európában jelenleg el sem tudok képzelni nemzetközibb pénznemet az eurónál.) Ahogy a kiírásban is szerepel, banki átutalással lehet a pénzt befizetni, ennél az eljárásnál pedig gond nélkül ki lehet választani, milyen pénznemben szeretnénk utalni.

Még mindig nem értem, miért kell a kákán is csomót keresni. Aki nem akar pályázni, ne pályázzon. Aki akar, az hajrá, írjon minél jobbat. Aki jól ír, biztosan bekerül a könyvbe. Ennyiről van szó, tök felesleges ezen ennyit rágódni. ;)

U.i.: Egyébként ki lehet számolni, hány jelentkező kéne ahhoz, hogy pusztán az antológia nyomdaköltsége kijöjjön a regdíjakból. Aztán lehet méltatlankodni.

sze, 2011-06-15 17:32 Mab Tee

Mab Tee képe

Az eurós dolgot megértettem.

Viszont azt hiszem Te nem érted, hogy a pályázati kiírás diszkriminatív. Eddig még nem találkoztam olyan pályázattal, ahol megszabták volna, hogy milyen nemzetiségű/csengésű álnevet használhatok. Mint kétnyelvű, német nemzetiségű író sérelmezem, hogy egy ilyen abszurd feltétellel kizártok bizonyos embereket. Ugyanis ha úgy írtátok volna ki a pályázatot, hogy mindenki csak a polgári nevén indulhat, mondjuk az is kicsit nonszensz, de még elfogadható, viszont ha már az álnevet megengeditek, akkor megszabni bárkinek, hogy milyen nemzetiségű/csengésű/hangzású álnevet kell kötelezően használnia, bizony visszatetsző, főleg úgy, hogy a Kiadó székhelye nem is Magyarországon, hanem Szlovákiában van, ráadásul a Kiadó neve sem magyaros.

Ezen a pályázaton pont azért nem indulok el, mert ha már most, ilyen durva módon beleszól a pályáztató, hogy én milyen álnévvel indulhatok, mi lenne később?

--------------------------------------------------

"Olyan képet mutatok, amit látni akarsz. Az igazi arcomat csak akkor ismerheted meg, ha képes vagy az álarc mögé látni."

sze, 2011-06-15 18:44 Mab Tee

Mab Tee képe

Még valami:

Eddig egyik látott magyarországi pályázatnál sem tapasztaltam, hogy megszabták volna, milyen álnévvel, egyáltalán, hogy milyen névvel indult valaki. (Itt ál/művésznévről beszélünk és nem jeligéről). Sőt a magyarországi német pályázatoknál sem szabták meg, hogy csak német csengésű névvel lehet indulni, és a németországi pályázatoknál sem láttam.

Továbbá magyar viszonylatban az általatok megállapított pályázati díj amúgy is nagy szűrő.

Itt van például a "Budapest 200 év múlva" pályázat. Mindössze 1000 forint a pályázati díj, és mégis meg kellett hosszabbítani, mert kevés a pályázó.

Írtad, hogy nagy a nyomdaköltség, és tudtommal nemrég indult a Kiadótok. A magas pályázati díj mellett, olyan felesleges feltételeket szabni, ami leszabályozza az írói szabad névválasztás jogát, kész öngyilkosság.

Pályáztatóként (kiadóként) nem a jó történet a lényeg, meg hogy minél többet el tudj adni? Szerintem az Olvasóknak is inkább a történet a fontos, és nem az, hogy milyen csengésű a szerző neve.

Lehet, hogy megsértődsz a hozzászólásaimon, de azért gondold végig, amiket írtam.

--------------------------------------------------

"Olyan képet mutatok, amit látni akarsz. Az igazi arcomat csak akkor ismerheted meg, ha képes vagy az álarc mögé látni."