A fák csak várják sorsukat...

Zöldszimfónia...

Eredetileg a '90-es években fogant az ötlet, hogy légterünk védelmére szükséges egy saját hanglokátor, itt hazánkban. A NATO tagságot követően nagy összegű támogatásokat kapott Magyarország a katonai létesítmények fenntartására, ám mint minden támogatás ez sem lógott a levegőben, határozott, előre kijelölt felhasználási területekkel rendelkezett, egyszerűbben fogalmazva közölték, hogy mire használható fel ez a bizonyos pénzösszeg. Esetünkben a Kelet-Mecsek Tájvédelmi körzet - a természetvédelmi körzet a védettség második fokán áll - legmagasabb pontján, a Zengő-hegyen kellene elhelyeznünk a NATO lokátort, aminek telepítése csak, hogy kissé bonyolódjon a helyzet, az EU környezetvédelmi előírásainak sem felel meg, a Habitat Direktíva elnevezésű uniós jogszabály értelmében. 2004 márciusában arra is fény derült, hogy a NATO nem ismerte sem környezetvédelmi, sem jogi vonatkozásait a Zengő-hegyi radarállomás építésének, csupán katonai céljait.

A hanglokátor valóban rendkívül hasznos, a nemzetközi légi forgalom védelmét szolgálná, amely minden egyes magyar állampolgár érdeke is, akár saját utazásait akár ismerőseink körét tekintjük!
A környezetvédelmi szakemberek sokáig, napjainkig tüntettek, tüntetnek a megvalósítás ellen. Nem azt kérdőjelezik meg: valóban hasznos-e a hanglokátor telepítése, hanem azt, hogy valóban szükséges-e a Zengőn elhelyezni a létesítményt. A rendszeres, médiában is hangos polgári engedetlenségi mozgalmak végül egységbe forrasztották a helyi lakosokat és a zöld szervezetek tagjait. Több civil szervezet védte a területet. 2004 februárjában tüntetők egy csoportja a fákhoz láncolta magát - akkor ettől visszhangozott a sajtó! 2005-ben megalakult a Zengő Védelmi Helyőrség, amely a nap 24 órájában járőrözött mínusz 20 fokban is, hogy megoltalmazza a faji ritkaságokkal megáldott területet! Zengő Hotel - állt viccesen az üdvözlőtábla jégből, hóból. Ennek szomorú előzménye, hogy a növényritkaságokat 12 mm-es vas-, mások szerint beton rudakkal, betontömbökkel fúrták meg, ezáltal lassú, de biztos halálra ítélve a fákat. A ténykedés kettős hatású, és zavaros eredetű, hiszen a fák így nem vághatók ki, de ezek az egyedek már mindenképpen elpusztulnak, noha jóval lassabban mint az irtás által.

A kérdés nyitott: Valóban nem lehet máshol megvalósítani e nagy hatótávolságú stratégiai radar építését? Sőt, hogy igazán törhessük fejünket: Valóban rövid távon kell gondolkodnunk? Hagyni a környezetet elpusztulni, ezzel valóban az életünket biztosítjuk, fajunk jövőjét???

A Zengő kapcsán több védett faj elpusztítása, fák kivágása is szóba került. Kezdetben a nyilvánvalóan lehetetlen áttelepítéssel próbálkoztak. 2001-ben a Honvédelmi Minisztérium 12 ezer tő védett növényt kísérelt meg áttelepíteni, de próbálkozásuk kudarccal zárult. A környezetvédők - sőt minden logikus gondolkodású ember - válasza erre csupán ennyi volt: ezek a fajok nem véletlenül már csak ezeken a védett területeken élnek, ha máshol lenne helyük, máshol is megmaradtak volna. A fajokat élőhelyük nélkül nem lehet megóvni!
"Amikor a forrásokat eltávolítják természetes környezetükből, elvesztik azt a képességüket, hogy a folyamatosan "kupálódó" rovarokhoz és kórokozókhoz, valamint a helyi közösségek változó igényeihez alkalmazkodjanak."

A leginkább veszélyeztetett érték a bánáti bazsarózsa, melynek 90%-a az érintett területen található az irtás gyakorlatilag teljesen ellehetetlenítené a faj fennmaradását. A bazsarózsa mindemellett nem csak környezeti, hanem kulturális emlék is... hagyományteremtő szerepét nem lehet kétségbe vonni. Tavaly ennek megfelelően százak fogadtak örökbe jelképesen egy-egy példányt. Védeni kell értékeinket, mert a nemzeté, a miénk és mert ez, ami hazánkban történik globális hatású. A Föld makrokozmosz, s mi emberek vagyunk ebben a mikrokozmosz.

De menjünk egy kissé távolabb! Ugyanis hazánk nem az egyetlen, amely ilyen mértékű problémákkal küzd. A helyszín Japán, Okinawa.
Okinawa szigete mellett az Amerikai Egyesült Államok haditengerészete egy légi bázis megépítését, a Futemna légi bázis áthelyezését szeretné. A tervezett beruházás komolyan veszélyeztetné a környéken honos tengeri tehén populációt, ezen kívül összesen már csak 20-100 egyed él a tengerekben. Sőt mi több az építkezés pontos helyszíne az egyik korallzátony. A zátony az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) javaslatára kijelölt helyen fekszik

Okinawa és a Zengő csak egy-egy példa arra, mi zajlik nap mint nap körülöttünk a világban. A esőredők legalább ennyire - ha nem még jobban - veszélyeztetve vannak. Napjainkban Brazíliában és Ausztráliában is több száz hektárnyi esőerdőt és ezzel már védett fajokat pusztítanak ki. Már a középiskolában megtanulhatjuk az esőerdők fogalmát, jellemzőjét: Az esőerdők fajgazdag, de kis egyedszámú, 7 szintezésű erdők - vagyis profán módon, erősen zanzásítva: a talajtól a lombkorona szintig 7 különböző magasságig növekednek fel e növények, változatosak, de minden egyes különleges fajból, nagyon kevés van... igen bizony, csak úgy darabra!
Ha előveszünk egy atlaszt, megközelítőleg megbecsülhető, hogy Dél-Amerika egyenlítő vonala légvonalban tőlünk mintegy 12 ezer km távolságban helyezkedik el. Egy olyan kis országban, ahol szemétválogatás még flancos elfoglaltságnak számít, aligha, vagyis igen kis számban találunk majd az esőerdőkért aktívan harcoló, elhivatott személyeket! Ellenben a Zengő hazánk egyetlen pontjától sincs négy jegyű számértékben kifejezhető távolságra!távolságra!

De gondolkodjunk egy kicsit tovább: Mi történik akkor ha kipusztul egy faj?

Átmenetileg a környezet egyensúlya az adott területen megbomlik, melyet a természet hosszú évszázadok során lépésről-lépésre igyekszik korrigálni. Megkeresi a megfelelő orvosságot, a betegségnek idővel nyoma vész. Azonban ha mindez tömegesen érinti a Földet, a természet egyre nehezebben és nagyobb gondokkal küzdve keresi az ellenszert, míg nem belefárad. Környezetünk teljes mértékben kiszolgál minket. A növényektől kezdve, az állatokon át, érceket tekintve... minden formában kapcsolódunk hozzá, sőt mi több, függünk tőle!!! Hiszen lehetünk bármilyen ügyes, okos, és ravasz genetikusok, ha a génmódosított, ellenálló növényt így se, úgy se hajlandó már megtermelni a föld.

Valóban azt hisszük, hogy az anyaföld miközben vergődik kezünk alatt szó nélkül ki fog minket szolgálni???

Ahhoz, hogy a termőföld, környezetünk élő, lélegző egységként működhessen, hogy mind az erdőkben, mind a földeken, mind a tengerekben és a levegőben megtaláljuk a számunkra szükséges táplálék és egyéb forrásokat szükség van a természet sokszínűségére, a biodiverzitásra!

"A biológiai sokféleség (biodiverzitás) a Földön lévő, évmilliárdos fejlődés során kialakult életformák változatosságát jelenti, ideértve a fajok közötti és a fajokon belüli sokféleséget, valamint a szárazföldi, tengeri és más ökológiai rendszereket és maguknak az ökológiai rendszereknek a sokféleségét (sivatagokban, erdőkben, hegyekben, tavakban, folyókban és termőföldeken). Minden ökológiai rendszerben az élőlények, köztük az emberek, közösséget alkotnak, kölcsönhatásban egymással és az őket körülvevő levegővel, vízzel és talajjal. A biológiai sokféleség forrásaira épül minden emberi civilizáció: a természetből nyerjük az élelmet, a fűtéshez, ruházkodáshoz és építkezéshez használt anyagokat, a gyógyszereket. A biodiverzitás gondoskodik a levegő és a vizek tisztaságáról, a hulladékok méregtelenítéséről és lebontásáról, a Föld klímájának stabilizálásáról, az árvizek, aszályok, szélsőséges hőmérsékleti ingadozások és szélerők mérsékléséről, a talaj termékenységéről, a növények beporzásáról, a kórokozók fékentartásáról. A Földön lévő élet gazdagsága 3,5 milliárd éves természeti fejlődés eredménye (...)"

A természeti környezet tehát évmilliárdok alatt hozta létre azt - fáradtságos munkával - amit mi évek alatt elpusztítunk. A táj lassan, de biztosan rombolódik. A fajok pusztulásának üteme százszorosa a természetesnek. A gazdaság már-már pofátlan, kizsákmányoló növekedését leginkább az erdő és vízparti területek sínylik meg. Egy megdöbbentő adat: percenként 29 hektár erdőterület lesz a földdel egyenlővé!!! Mivel az egyes fajok a természet egészei, a tápláléklánc szerves, jól működő egység - csak úgy mint az emberi szervezet - minden egyes fajjal (különösen a növények esetében igaz ez) 30 másik is elpusztul. Feljebb szemmel is jól látható egyedekről, fákról és tengeri élőlényekről írtam, ezek mellett láthatatlan mikroorganizmusok százai tűnnek el.

Vajon az ember mikor tűnik el???

A legnagyobb környezeti pusztítást nyilvánvalóan a legfejlettebb térségek végzik, melyek a mérsékelt övben, illetve annak határán alakultak ki. Mégis a pusztítás végett a rengeteg éhező, krónikusan alultáplált, vagy katasztrófákban elhunyt ember más, szélsőségesebb övezetek lakója. (Gondoljunk csak a 2004 karácsonyi és a 2005-ös alig egy hete történt földrengésekre)

Az 1992-es Rio de Janeiro-i Környezet és Fejlődés Világkonferencia után sok ország foglalt állást a biológiai sokféleség csökkenésének 2010-ig történő megállítása mellett.
A megállapodás, mint közös feladat egyik kiemelkedő pontja:
"(...) a biológiai sokféleség komponenseinek olyan módon és ütemben történő felhasználása, amely nem vezet a biológiai sokféleség hosszú távú csökkenéséhez, ezzel fenntartva a benne rejlő lehetőséget a jelen és jövő generációk igényeinek és törekvéseinek kielégítésére."

Európában olyan jogi és támogatási rendszerek dolgoznak ezért, mint az EU Élőhely Irányelve, a Natura 2000, és a LIFE. Noha e rendszerek jól ismertek, egyenlőre semmi jele sem mutatkozik annak, hogy a hangzatos szavakból bármi is megvalósult volna! Ehhez már csak az emberi elme kreálmánya járul, a már-már mániákus génmódosítás, amely fajokat manipulál, de nem képes egy egész rendszert megváltoztatni, mert ahhoz bizony tökéleteset kell alkotni. Képesek vagyunk erre? Egyre jobban és jobban eltérünk a megadatott természettől.

E csavaros játék közben kénytelen-kelletlen jogszabályokat, elveket, tudományos kutatások eredményeit puffogtatjuk. Levelezések halma, petíciók, kérdések, válaszok, vélemények, elemzések töltik meg a szaklapokat, fejünket... hát persze mint ez a cikk is.
... s mindeközben a fák csak várják sorsukat...

Kapcsolódó linkek:
http://www.greenpeace.hu
http://zengo.fw.hu
http://www.greenfo.hu
http://www.nimfea.hu/programjaink/1bio.htm
http://mimi.hu/elet/biodiverzitas.html

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

sze, 2005-04-06 10:38 Stonehenge

Stonehenge képe

NAgyon tetszett! EGy valami hiányzott: a tények, számok, adatok. Ha akarjátok, írok is egy ilyet. Esőerdőből pl. nem többszáz hektárnyit vágnak ki, hanem milliárdot! Azért nagy difi!
A felvetések nagyon jók, fontosak, de írhatnál egyet a kiútról is!

"Csak akkor lesz bármid is, ha már elvesztettél Mindent"

sze, 2005-04-06 13:52 Blade

Blade képe

Nekem is hiányzott vmi. A másik oldal. Csak arról szól a cikk, hogy pusztul minden, de azért ez nem így van. Mivel a bátyám erdész, van némi rálátásom, hogy mi történik az erdőgazdaságokban. Szó sincs arról, hogy fejetlen irtás folyna, sőt, nagyon is vigyáznak a fákra.

Más kérdés, hogy Brazilíában ez nem így van. De biztos vagyok benne, hogy Kanadában sokkal inkább így van!

Ettől függetlenül az igaz, hogy az erdők - összességében - fogynak. De sztem lassuló ütemben, és ez is valami. Egyszer csak megáll ez a tendencia.

Pozitívan látom a jövőt, még a megannyi rossz előjel ellenére is. :)

A cikk remek!

----

So dark the con of man - Mily' sötét az emberi ármány.

sze, 2005-04-06 16:02 Mesemondó

Mesemondó képe

Na igen... a másik oldal, a másik oldal még ne bízza el msagát, ha eza cikk sokaknak tetszik írok szívesen erről is mondjuk egy hónap múlva. A dologról meg csakannyit... a fák újratelepítése Blade elv!!! Nemtöbb! Köztudott, hogy soha de soha nem anyit telepítenek amennyit kivágnak! Rengeteg fát ráadásul feleslegesen vágnak ki... lásd Karácsony tipikus esete, nálunk elvből gyökeres van!!! Vigyázunk rá egész évben ápolgatjuk és ő 3-6 napban ezt meghálálja egy évben egyszer ez már együttműködés egy fával ;)
kanadában igen ott jobban odafigyelnek, de erről lehetne mesélni, rengetgen állítják, főként indián őslakosok, hogy ki akarják irtani az egész parkot ahol élnek!! Erre mit lehet mondani... számok kellenének, e a számok mindig akkorák akinek a szájából halljuk. A hazai újratelepításekkel is az a gond, hogy kivágnak egy 80 évest és beraknak egy tövet ami amai éghajlati légköri viszonyokkal 10 évig bírja, satnya lesz és kidől... nem reális, az oxigén pedig amit belélegzünk sajna vagy sem, de nem a hazai erdők érdeme... tudod egykor voltak tűleveles erdőink, fenyveseink... egykor. Akkor is bizakodtak. Most már nincsenek, az erdőkben és patakok mentén voltak medvéink és hódjaink, volt mosómedvénk is... már nincsenek. anyukám még amarkából etette a mókust. Mikor láttál utoljáta mókust??? Én sajna régen:(
Na mindegy jó, hogy valaki pozitívan látja, én sajna nem, addig nem amíg rezeg aléc.
... a fű nő magától.

sze, 2005-04-06 16:42 Blade

Blade képe

" fák újratelepítése Blade elv"

Dehogy, ezt nem én találtam ki.

"soha de soha nem anyit telepítenek amennyit kivágnak"

De igen, csak Te nem tudsz róla. :) (Zalában legalábbis így van.)

"Karácsony tipikus esete"

Ez is a vallás miatt van. :)

"hazai újratelepításekkel is az a gond, hogy kivágnak egy 80 évest és beraknak egy tövet ami amai éghajlati légköri viszonyokkal 10 évig bírja, satnya lesz és kidől"

Nocsak, erdészeti szakértőnket hallották :)

"tudod egykor voltak tűleveles erdőink, fenyveseink"

Tudtommal a mérsékelt övön nem divat a fenyő, mind csak telepítve volt. Hacsak nem a jégkorszakról beszélünk.

"mosómedvénk" Az egy amerikai emlős, nem?

"Mikor láttál utoljáta mókust??? Én sajna régen:("

A hétvégén. Nálunk lakik egy család a tető alatt. A kis mocskok szétrágják a szigetelést és éjjel a fejem felett kiabálnak egymással :)

Szóval ellenkezhetsz, de csak részben van igazad. :)

----

So dark the con of man - Mily' sötét az emberi ármány.

sze, 2005-04-06 18:52 Mesemondó

Mesemondó képe

Oké tudtommal nem csak telepített fenyveseink voltak... a telepített fák helyzetéhez meg nem kell biológusnak lenni és földrajzból tanultam azt amit... nagyon hasonló, tudod környezetvédőnek készültem:)..(itt megjegyzem ez nem vicc hanem matt igazság!!!) ez talán lejött a cikkből :D
A mókusoknak meg örüj... itt is énekelneka rigók, és néha olyan hangosan éjjel kettőkor hogy még, de én élvezem és tudok tőlük aludni ellenben a hűtő mormogásától aligha :(...szóval ki hogyan miben és mivellll méri ezt. Ja ha Zalában így van remélem mindenütt így lesz!!!
Amúgy meg tehet akármennyit arendes polgár ha tízszer annyi kárt okoz azidő alatt feketeén gazdálkodó puffatag szemét emberke azokat kéne megállítani!
... a fű nő magától.

sze, 2005-04-06 15:55 Mesemondó

Mesemondó képe

Igen a kiútról mindenképpen fogok írni... számokról nem szeretek, nagyságrendekről szeretek... tudod a számok olyan mint afagyi két mailes láda között valahogyelolvad és belerakódik egy-két bogár, te...Te Stone pontosan tudod hogy van ez a Nagyok világában ;)... és igen ezt nem szeretném felhozni senki ne kötözködjön... nálam amúgy az elv a lényeg... Kínában már a folyón laknak, hát lakjanak a fákon, vagy nem lesz semmink:)
... a fű nő magától.

h, 2005-05-09 19:21 Szasha Romanson

Szasha Romanson képe

A legpusztítóbb betegség a földön az ember. A bolygónak akkor van legnagyobb esélye a túlélésre, ha ezt az élősködőt elpusztítja, ezt akár nevezhetjük apokalipszisnek, Gaya haragjának is, szerintem el fog jönni. Röviden enyit szerettem volna elmondani.
Szasha
___"Szakad a lánc, pörög a tánc
Fordul a lovas, törik a sánc."

k, 2005-05-10 18:48 Misaerius

Misaerius képe

Remélem.
"Lebbentsd félre a függönyt és lépj mögé! Ennyi az egész. Minek habozol, mitől félsz? Attól, hogy nem tudod, mi van a függöny mögött, és hogy onnan nem térünk vissza?" /Goethe: Az ifjú Werther szenvedései/