Magyar Dinoszaurusz-kutató Expedíció

Magyar Dinoszaurusz-kutató Expedíció

Talán kevesen gondolnák, hogy létezik, és még kevesebben hinnék el. Pedig már 2001 óta minden nyáron felkerekedik egy kisebb társaság, hogy felverje sátrait a Bakony egy eldugott zugában, és esőben vagy napsütésben ott munkálkodjon a lelőhelyen. Nem is kis területről van szó, és bizony az előkerült ősmaradványok sem akármilyenek. Innen származnak az első dinoszaurusz testfosszíliák a mai Magyarország területéről, korábban ugyanis csak a mecseki dinoszaurusz lábnyomok voltak ismertek.
A leletek a késő-krétából származnak, körülbelül 85 millió évesek, mikor még Európa inkább volt szigetvilág, mint nagy kiterjedésű, összefüggő szárazulat. Hazánk területének egy része ebben az időben víz alá került, illetve tengerparti terület volt. A lelőhelyen valaha egy folyó haladt keresztül, s így kiválóan alkalmas volt arra, hogy áradások során gyors betemetődéssel számos csont megmaradhasson, azt pedig napjainkból is jól tudjuk, hogy a folyók környékén igen gazdag az élővilág. Nem volt ez másképp 85 millió éve sem, így az eddig feltárt európai lelőhelyek közül ez az egyik leggazdagabb és legváltozatosabb (eddig 24-féle gerinces került elő), nem beszélve arról, hogy korát tekintve a felső-krétán belül ez az egyik legidősebb is – bár utolsónak lett felfedezve, 2000-ben.
A dinoszauruszok közül többen is képviseltetik magukat. Található itt növényevő Rhabdodontida-féle, illetve a páncélos dinoszauruszok közül a lelőhelyről elsőként leírt állat, a Hungarosaurus tormai (a gyerekek által jól ismert észak-amerikai bunkósfarkú Ankylosaurus európai kistesója). Két ragadozótól főként csak fogak kerültek eddig elő, illetve az idei ásatáson vélhetően tőlük származott pár farokcsigolya. Ezeket ilyen kevés leletből nehéz meghatározni, de valószínűleg a kisebbik a dinoszauruszok azon ágához tartozott, ahová a Velociraptor is, a másik pedig az Abelisaurusszal rokon nagytermetű ragadozó (melynek koponyája látható a Magyar Természettudományi Múzeum „Patagónia óriás dínói” című kiállításán – néhány magyar lelettel együtt).
Persze nem korlátozódik a kutatás kizárólag a dinoszauruszokra, az egész akkori élővilág feltárásával foglalkoznak. Más hüllők, így például egy a vízi életmódhoz alkalmazkodott hatalmas gyíkféle, a moszaszaurusz is megtalálható, melynek különlegessége, hogy az egész világon innen került elő először ez az állatcsoport édesvízi üledékből. Rajta kívül találtak a rétegben repülő hüllő, azaz pteroszaurusz maradványokat is; az egyiknek kevés és nagyon töredékes leleteit, ám a másiknak 2003-ban sikerült fellelni a teljes alsó állkapcsát, ami alapján kiderült, hogy új fajról van szó. Ez a lelőhelyről másodikként leírt állat a Bakonydraco galaczi nevet kapta. Az ő maradványainak az is különlegessége, hogy sehonnan nem került még elő olyan teljes állkapocs a Bakonydracohoz rokon fajok közül, mint ez. Ez azért lehetséges, mert ezeknek az állatoknak a csontjai rendkívül vékonyak és üregesek, hogy minél könnyebbek legyenek, és az állat képes legyen repülni. Így könnyen el is vesznek az évmilliók során.
Emellett bukkantak itt gyíkokra, teknősökre, illetve nem kis érdekességet jelentő krokodil és alligátor leletekre. Előbbiek közül egyik heterodont, azaz különnemű fogazatával tűnik ki, és növényeket is fogyaszthatott (ő harmadikként, idén került leírásra, Iharkutosuchus makadii néven), míg utóbbi azért jelentős, mert ezek az eddig ismert legősibb alligátor maradványok, így megdőlni látszik az az elmélet, hogy ez az állatcsoport az amerikai kontinensen fejlődött ki.
A többi gerinces osztály közül előkerültek halak, békák és madarak is – egyedül az emlősök hiányoznak. A madarak ebben az időben már elterjedtek voltak a világon, mégis elég kevés maradványuk kerül elő Európából, ilyen korú kőzetekből pedig ezek az egyetlenek.
A leletek jelentőségét mutatja, hogy külföldi társaságok, a National Geographic Society, és a The Jurassic Foundation is támogatta a munkákat, valamint külföldi kutatók is részt vettek az ásatásokon.
A lelőhely egy egykori bánya, ahol a külfejtéssel zajló kitermelés felszínre hozta a kréta időszaki kőzeteket. Napjainkban a bánya rekultiválása zajlik, az ásatáshoz pedig sok segítséget nyújt a Bakonyi Bauxit Kft. és a Geovolán Kft. Az expedíciót Dr. Ősi Attila, a Magyar Természettudományi Múzeum paleontológusa, és Makádi László, az ELTE Őslénytani Tanszék munkatársa szervezi a Múzeum és a Tanszék támogatásával; a leletek is utóbbi két helyre kerülnek, és ugyancsak itt zajlik a preparálás és az eredmények kiértékelése.
Idén, augusztus elején ismét elindult egy húszfős társaság (köztük én is), hogy két hétig kutassanak a területen. Az időjárás nem mindig kedvezett nekünk, rögtön első nap úgy esett, hogy esély sem volt semmilyen munkára, magát a tábort is csak a délután második felében lehetett elkezdeni felállítani – mire az eső elállt és a talaj úgy-ahogy felszáradt. A felszereléseket és csomagokat áthordtuk az addig menedékünkül szolgáló bányaépületből, és mindenki tett-vett, ahol tudott. Az első napok éjszakáin a hideggel is meggyűjt a bajunk, volt, akinek a két hálózsák is kevésnek bizonyult, de lassan kezdett melegedni az idő – éjjel és nappal is. Majd második hét végére ismét visszatért az eső, és hogy szép, keretesnek érezhessük ezt a két hetet, táborbontás alatt is végig esett.
A tizenkét napos érdemi munka nagyjából egyformán telt, de koránt sem volt unalmas. Reggel hétkor keltünk (az ébresztősíp egy-két napon belül rejtélyes módon eltűnt), majd reggeli és egyéb teendők után a lelőhelyre mentünk, ahol délig dolgoztunk. A legtöbb embernek általában megvan a maga Jurassic Park-féle elképzelése az ásatásokról, ahol a kutatók a földön fekve ecsetekkel tisztogatják a homokból kiálló teljes csontvázakat. No, itt nem egészen így zajlott a dolog. A fiúk egy része csákányokkal és vésőkkel tömböket feszített le a rétegből, majd nekünk többieknek azt kellett apró darabkákra szedve átvizsgálni, van-e benne valami. Csonttöredékek, csigolyák, teknőspáncél darabok, és a repülő hüllő állkapocs töredékei kerültek így elő. Némely nagyobb csont a „fejtés” (tömblefeszítés), során bukkant ki a kőzetből, míg a fogak jól elbújtak a tömbök belsejében. Délben aztán visszatértünk a táborba jól megérdemelt ebédünkért, majd fél négyig szieszta következett – bár az első heti lelkesedés és frissesség okán páran néha ezt is munkával töltöttük. Majd vissza a „gödörbe”, és nyolcig tovább folytattuk a munkát. Este aztán fürdés után vacsora (olykor a bográcsba is került valami), tábortűz, és gitározás-éneklés állt a programfüzetben.
Nagyvonalakban így zajlik tehát az expedíció, mely létét - az előkerült leletek, és a lelkes tagok mellett - annak a számos intézménynek, alapítványnak, cégnek és magánembernek köszönheti, akik az évek során támogatták, és remélhetőleg továbbra is támogatják a munkát.

Támogatók: Magyar Természettudományi Múzeum; Eötvös Lóránd Tudományegyetem Őslénytani Tanszék; Hantken Miksa Alapítvány; Országos Tudományos Kutatási Alap; Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány; National Geographic Society; The Jurassic Foundation; Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal; Tudományos és Technológiai Alapítvány; Ajka város önkormányzata; Pápa város önkormányzata és tűzoltósága; Németbánya község önkormányzata; Mol Rt.; Csodák Palotája; Aquaplus Kft.; Kaposvári Egyetem; Balfi Rt.; Vitapress Kft.; Technoform Kft.; Europharma Kft.; Piszke Papír Rt.; Ferrokémia Rt.; Henkel; Fárszer EC.; Univer Rt.; LichtTech Kft.; Bakonyi Imre; Gazda Piroska; Huéber Józsefné; Dr. Király Kft.; Stumf és Tsa Kft.; Diákok a Tudományért Szakalapítvány

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

sze, 2007-09-19 09:32 Blade

Blade képe

Köszönjük szépen a beszámolót, nagyon érdekes volt! Szívesen részt vennék egyszer én is egy hasonló ásatáson, biztos nagyon tanulságos élmény.

Kérdés: mikor mondja azt a csapat, hogy egy adott területen úgymond végzett a munkával, tehát már nem érdemes tovább ásni? Illetve, csak egy adott idő áll a rendelkezsére (pl két hét), vagy esetleg lehet folytatni a munkát, ha valami ígéretes bukkan elő?

Illetve az is érdekelne, használtatok-e vmi műszert a talaj feltérképezésére, vagy csak érzésből ástok?

---- ----
So dark the con of man - Mily' sötét az emberi ármány.
----
"Mert zseni csak egy volt, mégpedig Neumann János. Mi, többiek tehetségesek voltunk, de nem voltunk zsenik..." - Wigner Jenő, Nobel díjas fizikus
---- ----

sze, 2007-09-19 14:37 Styra

Styra képe

Válaszok: Az ásatás egy évben azért tart két hétig, mert ennyire sikerül pénz összeszedni (a felszerelés, a csapat etetése, meg hasonlók sokba kerül). Minden évben ugyanoda térnek vissza, és ugyanazt a réteget fejtik, Attila szerint még vagy 30-40 évre elegendő anyag van ott (gondolom ilyen kéthetes ásásokban számolva). Ha utolsó napokban előkerül valami nagggyon-nagggyon jó dolog (mondjuk egy adott helyen folyamatosan jönnek elő összetartozónak tűnő csontok, és van esély egy részletesebb csontvázat, vagy netán koponyát találni, akkor előfordul, hogy meghosszabbítják a két hetet - mindenki önként döntheti el, hogy marad-e segíteni).
A feltérképezéshez nem volt műszer. Előzetes kutatgatás, olvasgatás alapján az érintettek rájöttek, hogy ezen a területen talán lehetne találni valamit, mert megfelelő a kora, és szárazföld is volt anno, és hogy a bányának hála van a rétegnek felszíni kibukkanása. Elmentek ketten egy délután körülnézni, és rögtön találtak csontokat. És ahogy nézelődtek tovább, rájöttek, hogy jó sok csont van, ezért elkezdték az expedíciókat szervezni, meg a pályázatokat írni, hogy sikerüljön az árát összehozni. Úgyhogy ezt a réteget fejtik le, nem kell nagyra gondolni, legvastagabb része ha jól emlékszem fél méter volt, vagy akörül. Úgyhogy, amíg az tart, addig ásnak, ha majd eltűnik a réteg, akkor pedig vége lesz.
__________________________________________________
Csillagból születtünk, s csillag leszünk újra
Ha életünk lángját egy széllökés elfújja.

sze, 2007-09-19 16:43 Blade

Blade képe

Kíváncsi lennék, milyen pénzekről van itt szó.
Mindenesetre azt megígérem, hogy ha nyerek a lottón, akkor egy 1 hónapos kutatást szívesen finanszírozok ;)

Visszatérve a 2. kérdésre: amúgy vannak olyen műszerek, melyekkel a talaj feltérképezése bizonyos mélységig lehetséges?

Új kérdés: képeket nem lehet látni valahol, esetleg egy másik lapon?

---- ----
So dark the con of man - Mily' sötét az emberi ármány.
----
"Mert zseni csak egy volt, mégpedig Neumann János. Mi, többiek tehetségesek voltunk, de nem voltunk zsenik..." - Wigner Jenő, Nobel díjas fizikus
---- ----

sze, 2007-09-19 22:29 Styra

Styra képe

Hát, pénzügyekbe annyira nem folytam bele, de azért hajrá, lottóz sokat ;) :D
A műszereknek utána kérdezek. Gondolom ez is egy ilyen Jurassic Parkból megmaradt emlékkép, ahol a képernyőn megejelent a teljes csontváz. Amúgy azt hiszem, tényleg van valami hasonló dolog, ami jeleket küld a fölbe, és vizsgálják a visszaverődést, ha jól tudom például kőolajat iskeresnek így.
És van nekik egy hivatalos honlapjuk. Igazából azért nem adtam meg, mert Attila megkért, hogy ne hírdessem a hely nevét, és ott olvasható. Az a baj ezzel, hogy sokan gondolják, hogy na majd ők elmennek és magángyűjtenek egy kicsit. Ezúton mondom annak, akinek ez megfordulna a fejében: a csontos réteget a biztonság kedvért az év maradék részében, az ásatáson kívül több köbméter homok védi (embertől és környezeti viszonyoktól is), a bánya területe pedig veszélyes. Főleg esős idő után.
De ha valak itöbbet szeretne tudni az expedícióról, ellátogathat a www.magyardinoszaurusz.hu honlapra. Itt vannak képek is.
__________________________________________________
Csillagból születtünk, s csillag leszünk újra
Ha életünk lángját egy széllökés elfújja.

cs, 2007-09-20 06:29 Blade

Blade képe

Nem elsősorban a jurassicból jön a kérdés, hanem a szakmámból.

És ha tuti nincs a talajban semmi, akkor nem kell ásni, egyből lehet sörözni :)

---- ----
So dark the con of man - Mily' sötét az emberi ármány.
----
"Mert zseni csak egy volt, mégpedig Neumann János. Mi, többiek tehetségesek voltunk, de nem voltunk zsenik..." - Wigner Jenő, Nobel díjas fizikus
---- ----

cs, 2007-09-20 11:44 Styra

Styra képe

Noh, rákérdeztem neked:

"van jó pár módszer, amivel az eltérő fizikai paraméterekkel rendelkező dolgokat, amik a kőzetben, talajban vannak, ki lehet mutatni. A probléma ott van, hogy ha ezt meg is tudjuk csinálni, nem biztos, hogy tudjuk, mi az a folt amit találtunk. A lelőhely esetében akár az szenesedett nyövényi cucc lehet és mind a csontok mind a növények tele vannak pirittel. A tetejébe a csontok általában nagyon picik."
__________________________________________________
Csillagból születtünk, s csillag leszünk újra
Ha életünk lángját egy széllökés elfújja.

k, 2007-10-02 13:22 Styra

Styra képe

Akit bővebben érdekel a téma: november 3-án a Természettudományi Múzeumban egésznapos program keretében többet megtudhat róla. Az expedíció tagjai tartanak előadásokat, illetve film is lesz.
Részletek: http://www.dinok.hu/?s=cont&id=6

__________________________________________________
Csillagból születtünk, s csillag leszünk újra
Ha életünk lángját egy széllökés elfújja.

k, 2007-10-16 13:29 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Tegnap az egyik rádiócsatorna késő esti műsorában (nem reklámozok.. nem... Danubius Fórum, de nem reklámozok...) volt egy kellemes beszélgetés Dr. Ősi Attilával (két percenként bemondták, hogy "az első hazai dínócsontok megtalálója") - inkább laikusoknak, mint hozzáértőknek, de nem volt rossz. Vagyis kedves, jó fej az illető, de az esti időpontnakt, meg a százszor hallott infomációknak köszönhetően egy negyed óráig hallgattam, majd kikapcsoltam, és elaludtam.
Hogy elhangzott-e valami érdemi is, vagy csak mesélgetett, válaszolt a kérdésekre, amiket ősi csontokat felfeledezni vélő emberek tettek fel neki, nem tudom (de volt egy SMS kérdés, hogy "Milyen mélyre temessem az anyósomat, hogy a régészek se találják meg?", ami valamennyire feldobta a hullahangulatomat).
Jó, hogy most mondom... :)
_____________________
Csak én, Bloody Dora, mint azt már megszokhattátok.

szo, 2007-11-03 21:10 Styra

Styra képe

És, volt ma valaki a Múzeumban ?:)
__________________________________________________
Csillagból születtünk, s csillag leszünk újra
Ha életünk lángját egy széllökés elfújja.

sze, 2008-08-20 09:12 Styra

Styra képe

Csak hogy "up-to-date -ek" legyünk: idén is megszervezték az expedíiót júli 28 és augusztus 10 között, és valószínűleg nemsokára publikálásra kerül egy új faj, a raptorok magyarországi képviselője, illetve az idén talált leletek között akadt egy, ami alapján megállapítható lesz, hogy egy másik növényevő is önálló faj-e, vagy egyezik más európaiakkal.
Most jobb volt az idő :)
__________________________________________________
Csillagból születtünk, s csillag leszünk újra
Ha életünk lángját egy széllökés elfújja.

v, 2011-11-20 21:17 rietta

rietta képe

Minden nyáron van expedíció? 2012-ben is mentek?