Netes hazudozók

Nem először fordul elő itt, a Karcolaton sem, hogy valaki egyidejűleg több néven regisztráljon, önmagával vitázva, dicsérve, vagy másokat szabadon szapulva így. Roah kérdezte meg tőlem a legutóbbi esetnél: vajon miért teszik? Én is régóta érdeklődéssel figyelem a jelenséget, és persze sosem tudtam ellenállni kedves lányok kéréseinek…
Nem megítélni akarom ezt a jelenséget, hanem megérteni, körbejárni. Így most eltekintek attól, hogy ez milyen mértékben elfogadható vagy elítélhető – kedves olvasóm is tegyen így!
Ez csupán egy cikk, ami megmarad a felszíni információgyűjtésnél. Így aztán ne várjon senki kőbe vésett igazságokat, csupán lehetséges okokat.

Aki nincs fenn valamilyen megosztó oldalon, nincs e-mali címe, online banki szolgáltatása, profilja egy közösségi oldalon, annak szó szerint lehetetlen megfelelnie a társadalmi normának. Be kell látni: életünk nagy részét online éljük. Ez az új kommunikációs forradalom. Ahogy a Média és identitásban is olvashatjuk, a szabadidő legfontosabb tevékenysége az internethasználat lett. A fejlődéspszichológia korai vezéralakja, Erik Homburger Erikson szerint az identitás életünk során folyamatosan csiszolódik. Énképük a társadalmi elvárásokon, értékrendszereken keresztül változik: újabb és újabb, önmeghatározásunkat befolyásoló tényezővel szembesülünk. A beazonosíthatatlan felhasználónevek, az online videojátékokban és szerepjátékokban fejlesztgetett karakterek módot adnak arra, hogy tét nélkül teszteljünk különböző én-variánsokat. A kockázatviselés alacsony szintje mellett kísérletezhetünk különböző szerepekkel, azonnali visszajelzést kapva.
Ez nem csak a fiataloknak vonzó, akiknek meg kell tanulniuk beilleszkedni egyre bonyolultabb társadalmunkba, hanem mindenkinek. Korunkban felértékelődött az Én szerepe: az alkalmazások személyre szabhatóak, az egyedi, tömegkommunikációból kitűnő profil szó szerint létszükséglet, különben nem vesznek észre. És akit nem vesznek észre, az nem tud érvényesülni. Mivel mindannyiunk érdeke az érvényesülés, igyekszünk a legjobb formánkat mutatni. A tények szépítésére amúgy is igen korán megtanítanak minket. Nem illik a nyers igazságot elmondani, illik bizonyos alkalmakra megfelelően öltözködni és viselkedni. Mindannyian szerepet játszunk: szeretünk a valóságnál bölcsebbnek, jobb fejnek, lazábbnak tűnni. Míg a valóságban hamar „kilóg a lóláb”, az online térben ez szinte leellenőrizhetetlen, így hamar elcsábulhatunk a még erősebb szerepjátszásra, hiszen ismeretlenül senkinek nem ártunk vele – gondolhatjuk mi. Ez már hazugság? Vagy csupán énképünk egy újabb oldala: az online identitás.
Dorian Wiszniewski és Richard Coyne Building Virtual Communities (2002) című könyvükben foglalkoznak az online identitással, és ezzel kapcsolatban a „maszkoló” személyiséggel. Amikor valaki interakcióba lép egy szociális szférában, akkor egy maszkot tart a személyisége elé, hogy megfeleljen és védje magát. Ahogy publikál a Neten, témáival, szókincsével és írásstílusával tovább alakítja ezt a maszkot. A felhasználók egyik nagy és nem is alaptalan félelme, hogy ellopják „identitásukat”, adataikat, képeiket, és visszaélnek vele. A maszk segítségével az emberek félelem nélkül kapcsolatba léphetnek. Ugyanakkor az önmagunkról keltett benyomást kontrollálni az interneten sokkal nehezebb feladat, mint a valós világban. Hiszen a benyomáskeltéshez szükséges eszköztár hiányos, és ezért félreértésekre adhat okot.
A Nyest.hu egyik cikkében ezt olvashatjuk: „A közösségi média használata közben dopamin szabadul föl, aminek következtében úgy érezzük, hogy valamiféle jutalmat kaptunk, elégedettséget érzünk. Ugyanakkor kutatók azt figyelték meg, hogy a közösségi oldalak felhasználói esetében sokkal több dopamin szabadul föl akkor, amikor saját magukról, saját nézeteikről beszélnek. Ennek következtében elsősorban saját magukra figyelnek, nem pedig másokra. Míg egy személyesen zajló párbeszédben az emberek 30-40 százalékban beszélnek saját magukról, addig a közösségi médián keresztüli kommunikációban ez az arány 80 százalék körül van. Ennek oka a dopamin felszabadulásában keresendő: ki ne keresné a rövid távú örömöket?”
„Az, hogy kompetitívek vagyunk, hogy a legjobb arcunkat akarjuk mutatni, és annyi elismerést akarunk begyűjteni a társainktól, amennyit csak bírunk, teljesen érthető dolog” – mondja a cikkben idézett Dr. Sherry. „Megvan azonban az a veszélye, hogy ebben a nagy közösségi megfelelési vágyban elveszítjük önmagunkat, azt, aki autentikusan mi vagyunk, olyannyira, hogy már nem tudjuk a saját valós emlékeinket, a saját valós hangunkat, nézeteinket fölismerni. És amikor ez elkezd megtörténni, bűntudatot, önutálatot érzünk, amely végső soron izolációhoz és paranoiához is vezethet. Persze az emlékeink az idő előrehaladtával természetes módon is változnak, de a közösségi oldalakon képviselt hazugságok beleavatkoznak ebbe a természetes folyamatba.”
Az agymosás létező jelenség, és azon alapul, hogy kitartó munkával addig adnak téves visszacsatolást, míg az agyunk elhiszi azt, és elfogadja valóságnak. Ekkor döbbenetes változás állhat be: agyunk elkezd az elfogadott valóságnak megfelelően érezni, gondolkodni és utasításokat adni a testnek. Korlátozott mértékben ezt mi magunk is megtehetjük magunkkal, bár a kívülről érkező visszacsatolás mindig erőteljesebb hatást ér el, mint az önszuggesszió. De a társadalmi visszacsatolás is szelektáló: ritkán mondjuk valakinek a szemébe, hogy nagyon hülye, vagy hogy gusztustalan. Egy kis „téves” önkép normális még akkor is, ha indokolatlan – kisebb-nagyobb mértékben mindnyájunknak van.
Jó esetben hiába csinálunk magunknak egy szuper-ént az interneten, a valós világbeli visszacsatolások semlegesítik a hatást, és nem fogjuk valójában olyan szupernek tartani magunkat. Ugyanakkor fordítva is működik: ha sok negatív visszacsatolás ér minket, egy Netes kompenzáló-személyiség átmenetileg kiegyensúlyozza azt, és ellát az elégedettség, siker és öröm érzetével. Ezt mindannyian csináljuk ábrándozás és fantáziálás, vagy éppen játék formájában: gyerekkorunkban mi vagyunk Robin Hood, tiniként a kedvenc rocksztárunk, vagy felnőttként izgalmas könyvünk szexi főhőse. A szerepjátékokban mindent megtalálhatunk a drámai sorsú főhőstől és gonosztól az ellenállhatatlan, vagy szuper-képességű kiválasztottig, csak egyet nem: senki sem átlagos, senki sem unalmas és középszerű. Hiszen ki is akarna olyan lenni?
Innen csak egy lépés, hogy az álmodozás végén nem valljuk be az igazat, vagy hogy mindezt olyan környezetben tesszük, ahol a másik fél nincs tudatában, hogy amit lát, az nem a valóság. Hiszen semmiképpen nem az, csupán egy maszk. Az internet erre tökéletes közeg, hiszen hol máshol játszatunk egyszerre többféle személyiséggel is, ráadásul valós emberektől kapva valós visszacsatolásokat? Főleg a még kiforratlan személyiségűek, a gyerekek és tinédzserek játszanak személyiségfeszegető játékokat. Divatos mémek terjednek vírusszerűen, egy példát mondva: elég bármelyik vámpíros témájú fórumra belépni, hogy önjelölt vérdonorok, magukat vámpírnak állítók és azzá lenni akarók tömegével találkozzunk, akik látszólag mind elhiszik szerepeiket.
A több ezer „téveszmés” tini, a kompenzáló emberek, önmagukat dicsérő többszörös regisztrálók után felmerülhet a kérdés: ennyi „elmebeteg” lenne a világon? Valóban elhiszik mindezt? Ezek a „tévképzetek” legyenek bármilyen tartósak is, csak szélsőséges esetben számítanak betegségnek. Ha nem így lenne, akkor az ateista diliházba zárazhatná a hívőt, arra hivatkozva, hogy a másik bizonyíték nélküli fantazmagóriát fogad el valóságnak. A közkeletű mondás szerint az író olyan ember, akinek fizetnek, hogy hazudjon. A jó író minden karakterébe bele tud helyezkedni: erőlködés nélkül nemet és személyiséget vált, délelőtt még háziasszony vagy irodai dolgozó, este már pszichopata tömeggyilkos. A különbség csak annyi, hogy míg az írók ezt tudatosan és kontrollálva végzik, keretek közé szorítva, mintegy alkotói játékként, sokszor jól meghatározott céllal, addig a Netes hazudozók belső kényszertől hajtva, félig-meddig öntudatlanul, látszólag oktalanul, sokszor hirtelen(nek tűnő) ötlet hatására cselekednek.
Egészséges mentalitású embereknél a Netes hazudozások sosem lehetnek túl tartósak és mélyek, hiszen tudják, hogy nem valóság. Előbb-utóbb kilépnek, vagy a hazugság miatti lelkiismeret-furdalástól hajtva leleplezik magukat. Ha viszont amúgy is sérült az énkép, akkor az internetes álomvilág visszacsatolásai agymosásként működhetnek: mivel másik önképét elutasítja vagy bizonytalan benne, így képes azt félretenni, és elfogadni valóságnak az online visszacsatolásokat. Ekkor már disszociatív önazonosság-zavarról (identitászavar) beszélhetünk, de a legtöbbször szerencsére nem erről van szó.

Végezetül a saját típusaim a Netes hazudozókról, a sor természetesen nem teljes és nem tudományos értékű:

A kísérletező végeredményében csak kíváncsi, van egy elmélete arról, hogy… (behelyettesíthető bármi). Ezek az emberek született kísérletezők, hazugságaik rövid távúak. Csakis így tudhatják meg, amit akarnak. Hibájukat általában nem fogják fel, vagy nem bírnak ellenállni a kíváncsiságnak. Etikátlan dolog másokat kísérleti nyúlnak használni, de tény, hogy erre sok tudós is elcsábul: hiszen ha megmondjuk, hogy kísérletezünk, azzal máris kísérletezői paradoxon lép fel (a vizsgált egyed másként fog viselkedni, tudva, hogy épp egy kísérlet része), és ezzel elrontottuk az eredményt. Ezek a kísérletezők önzőek, hiszen nem veszik figyelembe, hogy ezzel könnyen megbánthatnak másokat, és az eredmény ezt általában nem éri meg.
Maszkolók: számtalan formájuk létezik, ők csak szeretnének egy kis önigazolást, és ezért jól bevált eszközökhöz folyamodnak, melyeket akár a valós világban is eljátszanak, de online persze sokkal könnyebb és személytelenebb mindez. Sajnálatot kelteni a drámakirály/nő tud a legjobban, vele mindig történik valami borzasztó, ha nem, akkor az a borzasztó. Hamar unalmassá válik, ezért aztán nem marad sokáig egy helyen – hacsak nem kap megfelelő reakciót. A szexuális csábítás az erő és hatalom érzetét kelti, a szívtipró talán a legártalmatlanabb típus, minden második szava szexuális töltetű, de ha nem kap reakciót, kénytelen felhagyni vele, és ekkor kiderülhet, hogy valós érték rejlik a maszk alatt. A megváltószindrómás talán a legbizarrabb, de biztos van olyan hely, ahol elhiszik neki, hogy csakis ő tudja a nagy igazságot, és követni kell. Legbosszantóbb benne, hogy közben ő sajnál minket, szegény eltévelyedetteket. A Napóleon-komplexusos „Író” sokszor nagybetűvel a neve után teszi, hogy „Író”, és természetesen senki nem érhet fel nagyságához. A többi értetlen csak irigységből kötözködik olyasmivel, mint holmi nagybetűk, pontok, és gondolati egység alkalmazása. Amatőrök!
Az affektív zavaros: sokféle fajtája van a hangulatzavaroknak, egyes variánsai olyan állapottal írhatóak le, hogy a személy nehezen különböztetheti meg a valóságot a képzelettől, illetve nem érdekli egyik sem, ezért nem választja el őket. Felismerhetőek arról, hogy mindent "tévképzetük" alátámasztásaként értékelnek, így például a cinizmust sem ismerik fel. Ők sosem buknak le, mivel nincsenek teljesen tudatában annak, hogy mit tesznek. Az állapot lehet átmeneti is, például sokkhatás vagy depresszió következménye.
A troll: az igazi trollnak egyetlen célja van, és az a rombolás. Okait még nem tudjuk, de már folynak ez irányú kutatások, valószerű, hogy valamely mentális zavar miatt kilökték a közösségből, vagy más hasonló ok miatt vett fel destruktív viselkedést. Az biztos, hogy akármit teszel, őt nem AZ érdekli. Egyetlen dolog, amit akar: szétzúzni a közösséget, egy ember önbizalmát, enyhébb esetben a témát. Az egyszerű vandált csupán szórakoztatja találomra kiválasztott felhasználók sértegetése vagy saját nézeteinek erőszakos terjesztése. A troll viszont előre megfontoltan és tudatosan aknázza ki az emberi viselkedés és az online közösség normáinak és tagjainak gyenge pontjait. Ezeknél támad, sokszor hihetetlen alapossággal és találékonysággal, tervszerűen és akár hónapok munkáját beleölve. Ők valójában igazi agresszorok, élvezik, hogy másokon uralkodhatnak: hiszen ha valakit megalázol, ellehetetleníted vagy más módon megtöröd, az biztos hatalomhoz juttat felette. Öt perc hatalom egy ember vagy közösség rombolása által? Neki megéri.

Bibliográfia

Kitta Gergely: Fiatalok, újmédia, identitás, In: Média és indentitás, 2014, Médiatudományi Intézet. http://mek.oszk.hu/13500/13573/13573.pdf

http://www.nyest.hu/hirek/hazudozik-a-facebookon-jobb-ezzel-ovatosnak-lenni

Wiszniewski, Dorian – Coyne, Richard (2002), Mask and Identity: The Hermeneutics of Self-Construction in the Information Age. In K. Ann Renninger – Wesley Shumar (Ed.) Building Virtual Communities, New York, Cambridge Press.

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

k, 2015-01-13 13:14 Kelvin

Kelvin képe

Komolyan mondom, mindig úgy gondoltam, hogy a kurva anyját az ilyennek, de mióta tudom, hogy az életben sikertelen, de minimum boldogtalan, korcs lelkű, nyomorék betegekről van szó, sokkal elnézőbb leszek velük szemben. :) Mondjuk, miért is haragudnék? Urbánszki volt az utolsó, akiről tudom, hogy több nevet használt, de közben írni is tudott, a célja is más volt. A többiek teljesen feleslegesen jártak és járnak ide, úgysem érnek el semmit, mert tehetségtelen szerencsétlenek, akik akárhány néven regisztrálnak, mindig ugyanazt a fost kapják a nyakukba. Majd fizetnek a kiadásért, aztán hülyíthetik a kezdőket fészbúkon.
Jó, Frostlerre haragszom, ő megérdemli, hogy ne felejtsük el, és ha megint visszajön két mankóval könyörögni a bocsánatért, emlékezzünk rá, mekkora egy kétszínű majom.

 

"...Lámpámba az éjnek

pilléje repdes,

Gyász vergődik a falon..."

k, 2015-01-13 15:19 polgarveronika

polgarveronika képe

Kenta összefoglalója jó és elgondolkodtató. Valós jelenségeket tár fel.A torzulások (pld trollok, vandálok) kezelési technikáját szerintem mindig az adott közösségnek kell kidolgoznia és használnia.
Bár kétségtelen, hogy baromi dühítő, de hiszem, hogy van egyfajta összetartó ereje is.

Azzal együtt el kell fogadnunk, hogy a jelenség együtt jár az infokommunikációval.
(bár szerintem a nicknév is egyfajta maszk, többet megengedhet az ember magának pld Barbi baba néven, mint Polgár Veráén :D) Kivételeknek nagy tisztelet!!!!

üdv: V.

 

_______Tertium non datur ______

k, 2015-01-13 15:59 Roah

Roah képe

Nagyszerű! :)))

Igen, tényleg így volt. :)))

Hogy mi is ennek az álruhás bolondozásnak az értelme? Célja? Ez utóbbi szörnyen foglalkoztatott; mert azt vallom, hogy aki hamisan regizik, hamis novellát ír, hamisan beszél, az hogy várhatja el, hogy "független" kritikát kapjon? A megtévesztés ezer százalékig lüktet a jelenében, eleve torzít, akkor honnan az ördögből akar "elfogulatlan" véleményre számítani? Más írás, más sztájl, egyenlő más vélemény.
A motiváció is örök nagy kérdésem volt. Mindig. Hogy mi oka van bárkinek is egy ilyen csalós cselekményre? Akit elsősorban megvezet, az önmaga, saját maga, nem a közösség. Hogy ezt vajon tudják-e?

Gyakran járok a Nyugatinál, a metrónál. Szoktam ott látni egy félnótás formát, aki mindig kiszúr magának egy peron menti oszlopot, és azt járja körbe-körbe, naphosszat. Mi, az utasok, kerülgetjük, van, aki némán, van, aki dühösen - én előbbiek közé tartozom.
Mert kinek árt vele?
Tulajdonképpen senkinek.

A bajok nálam akkor kezdődnek, amikor kimondottan kedvezőbb kritikára hajt valaki, amikor valamilyen trükköt hoz létre a habiszti avatáron belül: túl fiatal, túl öreg, valami szervi baja van, és így tovább-és így tovább.
Ez borzasztó igazságtalan! Azokra nézve, akik valóban túl fiatalok, vagy valódi egészségügyi problémával bírnak.
És ha egy ilyen elcsúszik, népies nevén eltaknyol, lebukik, fuccs a bizalomnak, hitnek.

A lelkem mélyén szánom őket én is; miféle élet lehet az, ahol egy ilyen pótlékhoz kell nyúlni? Később mi lesz vele? Le bír majd állni? Kényszeressé válik?

Kenta az egyik beszélgetésünkkor egyszer azt mondta, soha nem szabad hagyni, hogy akár egy tehetség is ennek a bizalmatlanságnak essen áldozatul! Para, Kelvin is hasonlót mondott.
Igazuk van.

Azt hiszem, meg kell tanulnunk ezzel a jelenséggel együtt lenni a neten - és azért szerencsére, elég szűkös azok száma, akik maszkolás gyanújába keverednek. :)))

Kenta!

Kösz, még egyszer. Remélem, mások is elmondják erről a véleményüket, hisz' ismeritek a mondást: több szem többet lát. :))))

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

k, 2015-01-13 16:09 AvatáR

AvatáR képe

Miiiiiiiiii? lehet több néven is nyomulni?!? Ezt muszáj kipróbálni :)))))))))))))
:DDDDDDDDDDDD

"A két legerősebb harcos a Türelem és az Idő"

k, 2015-01-13 16:18 Roah

Roah képe

Illegális! :D

Most komolyan: egy írói oldalon?! Csak idő kérdése örökké, hogy meddig jár a korsó a kútra.

Talán megtanuljuk kezelni, ha a hátterét megismerjük.

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

k, 2015-01-13 16:05 Para Celsus

Para Celsus képe

És ott van még az a jelenség - nem tudom, mennyire maszkolás, mennyire fata morgana-közösség-alkotás - amikor elindul egymás és önmaguk kölcsönös becsapása. Az intellektuális felxopkodás. A "te megdicsértél engem, én is megdicsérlek téged", a "mi vagyunk az igazi írók, te meg én, a többiek csak irigyek ránk"-effektus. Amikor kész közösséggé szerveződnek a zseb-Napóleonok, egymástól várják és kapják a megerősítést.

Hosszabb távon, objektíve nézve persze a kívülálló számára egyértelművé válik, hogy ez csak önhitegetés. De azok, akik benne vannak, észreveszik ezt?


"The Rainmakeeeer!"

k, 2015-01-13 16:11 Kelvin

Kelvin képe

Szerintem igen, de jobb ezt elhinni, mint szembenézni a valósággal, miszerint képtelenek jól írni. Különben is, "mi vagyunk az igazi írók, te meg én, a többiek csak irigyek ránk", nem kell velük foglalkozni. :D

 

"...Lámpámba az éjnek

pilléje repdes,

Gyász vergődik a falon..."

k, 2015-01-13 16:17 Para Celsus

Para Celsus képe

A legjobb, mikor a fizetősen megjelenő "mi vagyunk az igazi írók" wikipédia szócikket szerkesztenek saját magukról. NEKED, Chris Kelvin, van wikipédia szócikked? Ugye, hogy nincs! (Nekem sem - vonuljunk el, szégyelljük magunkat közösen.)

(Az ilyen igazi írók szemrebbenés nélkül írnak le olyan mondatokat, hogy "A bombák percekkel ezelőtt leigázták a fél települést vadászgépekkel." vagy "A katonák csodálkozó és tehetetlen tekintetükkel lőttek folyamatosan.", esetleg mélyen dekoltált, apró strasszkövekkel díszített ruháról írnak.)


"The Rainmakeeeer!"

k, 2015-01-13 16:30 Kelvin

Kelvin képe

Megint irigy vagy. Ha írnál egy viselkedészavaros, szürkeárnyalatos (napon full HD csillogásra képes), enyhén buzis vámpírról, aki néha jól elveri (erotikusan) a félhülye, szellemi fogyatékos, ráadásul ronda nőjét (aki a végére mondjuk szép lesz, mert másfajta fejlődésre nincs lehetősége a lelki alkatából kifolyólag), akkor neked is lenne Wikipédia szócikked, és nem kéne Kelvin néven magaddal beszélgetned.

 

"...Lámpámba az éjnek

pilléje repdes,

Gyász vergődik a falon..."

k, 2015-01-13 16:38 Para Celsus

Para Celsus képe

Na, szépen vagyunk. De ha te én vagyok, akkor hogy tudunk buzulni? :O

(A wámpyrkodás már nem trendi, "énvoltam Jacob a Twilightban" színészgyerek (olyan jellegzetes, hogy a nevét sem jegyeztem meg) már akciófilmben tolta, aminek a végén nem jött össze a Brezsnyev-szemöldökű bigéjével. Mikor már ott tartottak volna, hogy make love, a suna benyögte, hogy "éhes vagyok, szerezzünk kaját". Na, ez a trendy!)


"The Rainmakeeeer!"

k, 2015-01-13 16:42 Roah

Roah képe

:D

Fenét! Az a trendi, amikor magáról a színészről, aki a vámpírt alakította, írsz egy központozási hibás, minden értelmes fogalmazástól mentes, ábrándokkal teli történetet. (Hát egy olyan azért kiviszi a retinát.)

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

k, 2015-01-13 16:47 Para Celsus

Para Celsus képe

Kapaszkodj meg, Baba: hivatalos, komoly könyvkiadónál megjelent olyan könyv, amely egy übercuky színészfiúról szólt, aki (fülszöveg szerint is) olyan, mint Robert Patisszon.
Ipari szintre emelt fanfictionálás.


"The Rainmakeeeer!"

k, 2015-01-13 17:09 Kyle

Ezt kétszer kellett elolvasnom. Mi van...?! :'D Ez igaz? oO

k, 2015-01-13 17:18 Para Celsus

Para Celsus képe

Kapaszkodj meg, brotha' - még folytatása is van. Trilógia.
http://www.libri.hu/konyv/szurovecz_kitti.gyemantfiu.html

http://moly.hu/konyvek/szurovecz-kitti-gyemantfiu

Nem akarom reklámozni - utóbbi oldalon, a molyon, érdemes legörgetni, és elolvasni az értékeléseket is :D
http://moly.hu/ertekelesek/923081

(Csak azt nem értem, ha ilyen trendy a regény, az írónő miért nem y-nal írta a nevét?)


"The Rainmakeeeer!"

k, 2015-01-13 18:16 Kaiser

Kaiser képe

Elnézést. Micsoda?! Ilyen tényleg van? :D Ez nem lehet igaz. Ez csak simán... nem, ezt én nem. Ez nekem már sok. :D

_____________________________
"Your only hope, a life charmed black
An empty grin for we cannot turn back
A seeking silence and a creeping lust
The pork-men crackle as they turn to dust"

k, 2015-01-13 20:00 Para Celsus

Para Celsus képe

Srácok, ti nem akartok ilyet írni? :D :D
Elképzelem Kaiser hősét, aki buddhista hátteret és mitikus utalásokat hanyagolva, önkínzás és dekadens viselkedés helyett rózsaszín ágyon heverve várja a rajongólányok rohamát - esetleg Kyle új művében az égből alászállt Mihály arkangyal teszi a magáévá a "gyémántfiút" :D :D :D


"The Rainmakeeeer!"

k, 2015-01-13 20:36 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Most miért bántjátok a kisebbet? :( Neki vannak olvasói, ti csak irigyek vagytok rá! Ő Író! Igazi! Neki veszik a könyveit, ezt nem bírjátok elviselni? Bezzeg neketek... hol jelent meg Ó Nagy Mr. Para Celzusz ekkora példányszámban? Trollok! Szólnék én a modiknak, de úgyis egy követ fújnak veletek [héhéhé... ismeri a célközönség ezt a kifejezést?], nem fognak kimoderálni. Hiába mondjátok, hogy itt nincs beltejesség, dehogynem! Ezért is jöttem el öt évvel ezelőtt, mert csak lehúztátok a műveimet, pedig a csajok is megmondták, hogy tök jól írok. És én is meg fogok jelenni egy Országos Kiadónál! Ti meg továbbra is csak savanyodtok az irigységetekben.

_____________________
Dr. Bloody Dora

k, 2015-01-13 20:47 Para Celsus

Para Celsus képe

Az úgy van, hogy egy "gyékényen fújtok veletek", esetleg "egy kövön árulol vele".
(Azért ha ezt rózsaszínnel írod, el is aléltam volna :D )


"The Rainmakeeeer!"

k, 2015-01-13 20:54 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Te csak ne mondd meg nekem, mit csináljak!

_____________________
Dr. Bloody Dora

k, 2015-01-13 21:03 Roah

Roah képe

A szemfenéken-billentés tipikus esete. :DDD

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

k, 2015-01-13 21:09 Para Celsus

Para Celsus képe

:3 :3 Odavagyok a fuksziádért... -.-' Megvan az új regényem címe! És a hozzá passzoló betűszín is... És most valaki locsoljon fel, mert tényleg elaléltam!!!4!négy!!


"The Rainmakeeeer!"

k, 2015-01-13 21:07 Howel

Howel képe

Szerintem én elolvasom.
Borostyánkönny - Atyaúristen.
Értitek: sokan itt tanulunk és képezzük magunkat, hogy egyszer valamikor megjelenhessünk, erre van egy ilyen könyv és (nem is ez a borzasztó, hanem az, hogy) megveszik.
Úristen és fent van... hm... senki böcsületes ne olvassa tovább... ncoreon.

______________________

"Violence is the last refuge of the incompetent."

"Nincs megvetendőbb gyávaság, mint ha tudjuk, mi a helyes, mégsem tesszük meg."

k, 2015-01-13 21:08 Kaiser

Kaiser képe

Csodás egy dolog, mikor a kapitalizmus és az ízlésficam kéz a kézben járnak. :D Az ilyenek miatt leszek egyre inkább kiadás - és kiadóellenes. :D

_____________________________
"Your only hope, a life charmed black
An empty grin for we cannot turn back
A seeking silence and a creeping lust
The pork-men crackle as they turn to dust"

k, 2015-01-13 21:11 Para Celsus

Para Celsus képe

Azért van remény: fiatal hölgyek (elméletileg a célközönség) adtak hangot elégedetlenségüknek a regény kapcsán. :D


"The Rainmakeeeer!"

k, 2015-01-13 21:13 Roah

Roah képe

Mondd, hogy nem csak a borító színe okán...

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

k, 2015-01-13 21:16 Para Celsus

Para Celsus képe

Várj, Csücske:
http://moly.hu/ertekelesek/950498
Táráááá... :D


"The Rainmakeeeer!"

k, 2015-01-13 21:13 Howel

Howel képe

Már az első mondat kiábrándító. :/
Olvassunk inkább A szél neve-t.

______________________

"Violence is the last refuge of the incompetent."

"Nincs megvetendőbb gyávaság, mint ha tudjuk, mi a helyes, mégsem tesszük meg."

k, 2015-01-13 21:21 Roah

Roah képe

Sebaj! Ezért van a Karcolat! :)))

Ugye, mennyivel jobb? :))))

(Amúgy le a kalappal előtettek; én nem is merem megnézni. Egyszer gyanútlanul beleszaladtam egy...egy olyanbailyenbe, amitől befelé néztem, és én, akitől olyan távol áll a csajos hiszti, mint ide Japán, visítva hívtam Parát, tekintse meg az ominózust ő is. Szerencsére az agya egyenes arányban van a humorával, és néhány perc alatt megnevetett, lenyugodtam. Azóta viszont nincs az a kíváncsiság, ami arra rávesz, hogy még egy ilyen könyököljön szemhéjon, úgy éljek, nincs.)

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

k, 2015-01-13 22:36 Gucs

Minden tiszteletem, ha eljutottál az első mondatig. Tudom, könyvet borítójáról ne, de azért na... Gyémántfiú. :)

k, 2015-01-13 21:42 Forsaken

Forsaken képe

Viszont sajnos kiadás nélkül egy újabb tehetség leszel, aki köd előtte, köd utána, és senki nem fogja ismerni (és ez vonatkozik még pár jelenlévőre).

-----------------------------
"Szemléletednél
Csak étrended kevésbé
Egészséges tán."

k, 2015-01-13 21:51 Roah

Roah képe

Szerintem mindig voltak, vannak és lesznek is ilyen kiadások, meg érdekességek a könyvpiacon.
Aki ki akar törni, az ki tud. :))))
Nem, nem könnyű, sosem volt könnyű - de lehetetlen sem. ;)

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

k, 2015-01-13 21:53 Dokesz

Dokesz képe

Üsse kavics, de legalább önerőből! Ilyesféle kiadást jóérzésű ember nem kíván magának, de a szar benne van a palacsintába, és a szőlő nem savanyú, sokkal inkább keserű.

"Vihar hátán, sasok szárnyán
Hangunk messze elszáll"

k, 2015-01-13 22:00 Roah

Roah képe

Mindig mondtam, hogy csak egy ilyet kellene írnotok, és nyílik a kapu, mehet a banzáj, de senki nem veszi komolyan. :D Pedig csak egy kellene, csak egy. Utána szabadon garázdálkodhatnátok az irodalmi marketing farvizén. :D

Elkomolyodom: jó, tényleg szoktam ám ezzel viccezni, és el tudom képzelni, milyen egy ilyet látni, de állítom, hogy van más, más lehetőség, nehogy elkenődjetek, azért van más célközönség, és írók is. :)))

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

k, 2015-01-13 22:03 Para Celsus

Para Celsus képe

Kevés dolog van, amire nem tudsz rávenni, de a romantikus nyál-regény írása közéjük tartozik :)))
Amúgy a karcosok az élő példái annak, hogy boldogulhat az író úgy is,hogy nem ő fizet a megjelenéséért, és nem prostituálódik (szellemi értelemben- meg sehogy sem, persze)


"The Rainmakeeeer!"

k, 2015-01-13 22:14 Roah

Roah képe

A nyálban sincs ám semmi rossz, ha az jól van megírva. Ki kéne próbálni - Karcosok, mint romantikát alkotó írók. (Dóri Drága, fordulj el, zenézz, ezt ne olvasd tovább, mert saját kezűleg forgatsz meg egy rekesznyi pink temperában. Nem biztos, de jobb félni, mint megijedni. ;)
Tudnátok ilyen témában írni? Most komolyan? Nem nyálat, hanem valami szép, sőn, láv sztorit? Nekem az Üvöltő szeleknél kezdődik, vagy a Rómeó és Júliánál, de külföldi írók munkái között is akadtam olyan kötetre, amit többször is kiolvastam, mondjuk az Ártatlanságra ítélve, sokszor megvolt.
Nem paródiát, nem eltúlzott elme-karikatúrát, hanem tényleges romantikát. (Fel ne merjél hozni valami amőba szekszet, Para! :D Az most nem ér.)
Romantikus fentezi? Romantikus sci-fi? Sci-fi dráma? Horror lámúr - és itt most nem arra gondolok, hogy egy Berta nevű baltás gyilkos lassú nyelvcsapásokkal csókdossa kedvenc szerszáma élét, hanem valami egzotikumra.
Karcos-romantikára.

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

k, 2015-01-13 22:18 Para Celsus

Para Celsus képe

Baba, az, amit ma "romantikus" címszó alatt az olvasók torkába nyomnak, abból áll, hogy:
1. szerelmi háromszög
2. a csaj szürke egér
3. a két pasas álomszerű, túl rendes, és hülye nevük van (pl. Archibald és Gennaro, vagy Vlagyimir és Arthur)
Én érezném magam szarul, ha egy pasis pasiról és egy nő nőről írnék :))))
(Virágének blues? Tétova kisasszony és...?)


"The Rainmakeeeer!"

k, 2015-01-13 22:28 Roah

Roah képe

Hát ezen kellene, lehetne változtatni.

Nem csak rólad beszéltem, hanem úgy általánosságban. Nem a téma a lényeg - célközönséget kell figyelembe venni, és annak tekintetében elkövetni -, hanem annak megírása, csak az örök klasszik. A hogyan és a miként.
Botegyszerű történetet is el lehet adni bonyolultnak, ha úgy van megírva.
És fordítva is igaz: jó sztorit annak rendje módja szerint el lehet tolni úgy, hogy Kuvait helyett Peruban köt ki.

(Egyébiránt, az általad példaként említett történetek sikeresek voltak, szerintem, pedig ha van hely az éterben, ahol nem a kedvenc szín a barack és a babakék, az pont a Karcolat. Mégis olvasták, kedvelték az itteniek. Ez oknál fogva bátorkodtam azt mondani, hogy kíváncsi volnék, hogy az oldalon publikáló írók mit tudnának írni lámúr-sztoriként, noha, tényleg nem vagyunk erre kiképezve olvasóként sem, az eddigi műfajok és közönség visszhangok alapján.)

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

k, 2015-01-13 22:31 Kaiser

Kaiser képe

Én legközelebb megpróbálom. :D Valószínűleg ugyanúgy be fog sülni elsőre, mint a bosszúsztorim, de az ilyenekből tanul az ember. :D

_____________________________
"Your only hope, a life charmed black
An empty grin for we cannot turn back
A seeking silence and a creeping lust
The pork-men crackle as they turn to dust"

k, 2015-01-13 22:46 Roah

Roah képe

Hát, ha ez most vigasztal, én még olyat sem tudtam volna kihozni a becsületbeli ügyes novellából, mint amit neked sikerült. :D (És soha nem írtam szerelmetes sztorit sem, nálam is mindig nyakát törte valaki, vagy a karakter nem volt se szép, se okos - de értett az állatok nyelvén, gyerekkori alkotásom :D, Sammy című -, vagy túl sok szellem dobogott benne, mindenféle járatokat megnyitogatva, szóval nem, egyet próbáltam nagy komolysággal, ott meg olyan béna lett csaj karakterem, hogy a történet végére már én sem kedveltem, sőt, kibuktam rajta, hogy lehetett ilyet megírni?! :D

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

k, 2015-01-13 22:39 Para Celsus

Para Celsus képe

TUdom, én csak a magam nevében beszéltem :)
De ha a célközönséget figyelembe véve ír az ember... abból könnyen lehet művi írás.


"The Rainmakeeeer!"

k, 2015-01-13 22:49 Roah

Roah képe

Ezt a kidumálást?! :D Jól van, akkor te kimaradsz. :D
Jót tehet mondjuk karakter-építésben, karakter-fejlődésben, serdül-fordul, fura fazonokkal, vagy szitukkal...? Jó-jó, abbahagytam. ;) Tudom, hogy nem az itteniek világa.
Csak egyszerűen úgy érzem, nem a tematika a hibás, hanem a megírás silányodik, és ide írni akarok és írni tudó emberek járnak.
Állítom, hogy sok pontos sztorikra képesek, akár romantikából is.

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

k, 2015-01-13 22:29 Dokesz

Dokesz képe

Az Üvöltő szelek baromi jó! Tényleg olvastam, és nagyon tetszett. Nemere női álnéven több mint hetven romantikus regényt írt megrendelésre! Múltkor olvastam egy interjút róla-vele, és ezek mellett írogatja az őt komolyabban érdeklő könyveket.

"Vihar hátán, sasok szárnyán
Hangunk messze elszáll"

k, 2015-01-13 22:36 Roah

Roah képe

Ezt nem is tudtam - nem kedvelem Nemerét. (Csak egy-két művét.)

Az Üvöltő szelek bravúros irodalmi munka, lehengerelt a szerző tudása, az egész történet, a kor, minden. Nem hittem volna, hogy ekkorát szól nálam, alábecsültem, mert nem vagyok a műfaj híve, és az egyik legszebb-legjobb irodalmi élményt kaptam tőle.

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

k, 2015-01-13 22:49 Dokesz

Dokesz képe

Én sem vagyok Nemere rajongó, de az Árulók a magyar történelemben című könyve hátborzongatóan egyedi látásmódban taglal több történelmi eseményt is, igen egyedi látásmódja van, és hihetetlenül termékeny író. Elmondása szerint több mint hatszáz könyve jelent meg, ha jól emlékszem tizennégy nyelven!

"Vihar hátán, sasok szárnyán
Hangunk messze elszáll"

k, 2015-01-13 22:59 Bloody Dora

Bloody Dora képe

http://karcolat.hu/irasok/ismert_irok_muvei/blade/nemere_istvan_aranycse...
Ez a Nemere mindenhol ott van. :D

_____________________
Dr. Bloody Dora

k, 2015-01-13 23:06 Roah

Roah képe

:D
Azt még én sem tudtam, hogy álnéven is írt. oO?

Azok milyenek?

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

k, 2015-01-13 23:07 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Nemere? Nem Nemes Pista? (Keverem őket, de utóbbiról rémlik.)

_____________________
Dr. Bloody Dora

k, 2015-01-13 23:08 Roah

Roah képe

Utóbbiról én is tudtam - Nemeréről nem.

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

k, 2015-01-13 23:12 craz

craz képe

Nono, nem mindegy!
Az egyik írt Skandar Graunról, a másik pedig űrben pislákoló csillagokról... :P 3:) :D

- - - -
"Igyál, e nedv hűs, mint a - mámor,
s nincs seb, mit heggel nem takar,
igyál, testvér, e mély pohárból,
csupán az első korty fanyar."

k, 2015-01-13 22:46 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Egyszer akartam írni egy pár mondatos összefoglalót, amit be kéne küldeni egy kiadónak. (Kézirat nincs, ezek után látni sem akarnák, nem?)
Cím: Örökké tartó pillanat
Célközönség: 1 év alatti csecsemőknek felolvasásra (mikor a hangsúly a lényeg, a tartalom mindegy)
Rövid összefoglaló (nem szinopszis, ahhoz is rövid): Kellemes hangulatú gore romantikus történet egy balta és egy emberi agyvelő olthatatlan szerelméről. A kezdetben kibontakozó plátói fellángolás fokozatosan fordul egyre komolyabbra, végül a regény klimaxában gyorsan, erőszakosan teljesedik be.

De támogatom, hogy legyenek tisztességes, jó romantikus művek. Valódiak, nem tinirománcok (bár tőlem az is lehet, szórakoztató valamilyen szinten). Annyira gyilkoljuk ezt a zsánert, hogy ha valaki akarna, az sem mer ilyet írni. Mondjuk az egyik legnehezebb, a mezőny sem valami gyenge, szóval a szerző joggal aggódhat, hogy lekapjuk róla a keresztvizet. (Bátorság, emberek! Egyszer ki kell próbálni ezt is!)

_____________________
Dr. Bloody Dora

k, 2015-01-13 22:52 Roah

Roah képe

Jaj, Dóri! Szuper! :)))))

Ki tudja? Tényleg vannak baromi jó írók itt, én is látok abban fantáziát, hogy a Karcosoknak is menne. Sőt! Gyanúm szerint sokkal jobban, mint amikkel nyomtatásban találkozunk.

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

cs, 2015-04-09 07:24 Para Celsus

Para Celsus képe

https://docs.google.com/file/d/0B3UM3fJl66MPSDF4eFlxLUZSeGs/edit
Letölthető. Olvasható.
Vigyázz, mit kívánsz :D

Rögtön a harmadik oldalon a jellemábrázolás magasiskolájának példáját találhatjuk. Na, milyen egy igazi "dögösch pasi" főhős, akire a tinilányok csorgatják a nyálukat? Na milyen?

"A család nőtagjai remekül elintézték helyette a dolgokat, s
neki nem maradt más dolga, mint hogy nyissa a száját, ha érkezik a hami. Nick ugyan már
tizenkilenc volt, de sosem fordult még elő vele, hogy magának kenje rá a dzsemet a pirítósra."

"Hami"... bazzgec-facepalm... És ennek a tintafröcskölő kliségenerátor patisszonrajongó fanfiction trashnek rajongói vannak.

Leírás, infóadagolás: "A pisze orrú, enyhén szeplős, vörös, hosszú hajkoronával rendelkező törékeny tizenhét éves lány ült az édesanyja számítógépe előtt és a homlokát ráncolta." Én meg megerőszakolt nyelvérzékkel meg szar könyvek által egekbe pumpált vérnyomással "rendelkezem".


"The Rainmakeeeer!"

cs, 2015-04-09 08:37 Kentaur

Kentaur képe

Ilyenkor fut át rajtam az a szörnyű gondolat, hogyha EZ és társai a sikeres, akkor nem akarok sikeres lenni. Talán írni is minek.

----------------------------------------------------------------------------

"L'homme n'est rien, l'oeuvre – tout." (Az ember semmi, a mű – minden.) Gustave Flaubert.

k, 2015-01-13 21:04 Kaiser

Kaiser képe

Valójában lehet, hogy a "gyémántfiú" önmagában is egy buddhista utalás. Mivel a vadzsrajána ága a buddhizmusnak "gyémánt út"-ként is ismert, ezért teljesen nyilvánvaló, hogy a gyémántfiú egy vadzsrajána bódhiszattva, aki önmagában hiába mondott le mindenről, a környezete mindent tálcán kínál neki. (Érzed a párhuzamot a fiatal Sziddhártha sorsával? :D Csak ő nem filmsztár, hanem herceg volt.) Az ezáltal kialakuló belső konfliktus és az önmegtartóztatás illetve a lemondás nehézségei köré íródik a regény. A borító maga is buddhista szimbólum. A végső békét és a nirvánát jelképezi, a vágyaktól való megszabadulást. A gyémántfiú megvilágosodását.

_____________________________
"Your only hope, a life charmed black
An empty grin for we cannot turn back
A seeking silence and a creeping lust
The pork-men crackle as they turn to dust"

k, 2015-01-13 21:06 Para Celsus

Para Celsus képe

Igazad van! A regényben Nick, a gyémántfiú, szakít két barátnőjével is, mert csupán testi vágyat érez irántuk! Ezen felül, mikor összejön szerelmével, nem akar vele lefeküdni, mert az "tizennyolc év alatt bűn"!!!%! Ez a vágyakról lemondó, szatorit megélt bódhiszattva jellemzője.


"The Rainmakeeeer!"

k, 2015-01-13 21:10 Kaiser

Kaiser képe

Ugye? Eezek szerint van benne valami, tudtam én. Remélem kötelező olvasmány lesz a Tan Kapuja Buddhista Főiskolán.

_____________________________
"Your only hope, a life charmed black
An empty grin for we cannot turn back
A seeking silence and a creeping lust
The pork-men crackle as they turn to dust"

k, 2015-01-13 18:20 Kyle

Utánanéztem a könyvnek: tuti vétel!!!

(Nem.)

Amennyire nevettem a hozzászólásodon - márcsak annak említésére is, hogy TÉNYLEG van ilyen -, annyira elkeseredtem azon a pár áradozó rajongói kommenten a molyon. :/

De voltak viccesek is, a kedvencem az egyik hsz-ben ez volt: "Borító: 5/4 – ezért kapott kettest… " :'DDDD

De csak hogy a témához is hozzászóljak: szerintem azok trollkodnak, akik az életben sz*rok. Mert a) vagy tényleg azok, b) nem azok, de valamiért azt hiszik magukról, hogy igen, ezért sz*rként viselkednek.

k, 2015-01-13 17:21 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Ha konkrétan róla írt volna (és ha fizetős kiadó, talán át is csúszik a kiadáson), akkor perelhető lenne a szerző, így valószínűleg megúszta. A real-person fic illegális, ha jól emlékszem. :) (Ezt még valahol Randy mondta a fanfiction cikkéhez küldött hsz-ek között.)

_____________________
Dr. Bloody Dora

k, 2015-01-13 17:24 Para Celsus

Para Celsus képe

Na igen, "Robert Pattinson élete ihlette" - ez olyan, mint a kamu kínai melegítők: Abibas, Neki, Puam, meg a Naomi Caramel parfüm :D


"The Rainmakeeeer!"

k, 2015-01-13 16:14 Roah

Roah képe

Miután egy-egy ilyen esetre fény derül, és néhány törölt ego magával beszélget írástechnikáról, dicsérget, vagy épp veszekszik, és utólag az ember visszaolvassa, vagy eszébe jut...? Az elég húzós. Húzós egy ilyet látni. Két vagy három avatárral tolja ugyanaz az ember, ugyanazon írásnál. Még veszekszik is. Magával.
Néha ijesztő, néha elszomorító - néha bosszantó.
Vagy amikor álruhában durvul, hát azt borzasztó látni - főleg, ha látod! Ha felismered! Az nekem kicsit lelki-káó.

Amikor látod, rájössz...volt úgy, hogy fene nagy bátorságomban meg sem mertem kérdezni az illetőt, hogy ezt miért csinálja, mire jó, és úgy egyébként, hanem megkértem valaki mást. Egy barátot. Hogy kérdezzen rá. Az első reakcióm - és a Karcos jó barátnak is - a szánalom, segítségnyújtás, de amikor szembesülsz vele, hogy van még egy, és még egy, és még egy...az rossz érzés.

Juszt se szabad hagyni, hogy ebből egészséges amatőrnek, kezdőnek legyen bármi hátránya!

Csak a holttestemen át! :D

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

k, 2015-01-13 16:19 Para Celsus

Para Celsus képe

Ahogy szoktam volt mondani: felvehet álnevet, kiadhatja magát tizenkét évesnek, hindunak, vegetáriánusnak, egy valamit nem tud a troll imitálni: a tehetséget.

Érdekes módon az oldalra fellátogató fiatal tehetségek esetében fel sem merült bennünk a trollkodás gyanúja. Véletlen? "Túrót, béjbe!" :D


"The Rainmakeeeer!"

k, 2015-01-13 16:28 Roah

Roah képe

Hát ez az!

Hogy azok vannak még mindig többségben, akiknél még a gyanú sem merült fel soha.

Az egyetlen egészségesnek mondható okot elfogadtam, vagy inkább beletörődtem, abba, hogy egy kezdő lecsekkolja saját magát, hogy tényleg nagyon jó, vagy tényleg nagyon rossz - ámbár továbbra is állítom, kitartok amellett, hogy ez számára valójában csak illúzió (!), mert gyakorlatilag nem ugyanazt írja, nem ugyanazzal a stílussal, miként hiheti azt, hogy egy másik kritika dönthet, eleve más minden, ezáltal a kritika is az lesz, de, mint már említettem, ezt úgy ahogy, de elfogadtam. De a többit? Ha valaki már rosszra használja? Azt már nemigen, sőt, visszafelé nézve kimondottan álnok tettnek tartom.

Szerintem is így van: kiadhatja magát bárki-bárkinek, azt ír egy háeszbe, adatlapra, amit csak akar, lelke rajta, messziről jött ember legendáit mindenki úgy kezeli, ahogy neki jól esik, de az írások?!
Háhá! Ez a csapda, egyet értek. Ezt nem lehet hamisítani.
Mindig lesz valaki, aki felismeri, csak idő kérdése az egész.

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

k, 2015-01-13 16:33 Kelvin

Kelvin képe

Mondjuk felismerhető abból, hogy az új néven író ember ugyanolyan szar, mint az a másik, aki éppen nem ír valamiért. :D

 

"...Lámpámba az éjnek

pilléje repdes,

Gyász vergődik a falon..."

k, 2015-01-13 16:38 Roah

Roah képe

Ja! :D Vagy amikor ugyanazt a kritikát írod, szó szerint Ának, Bének, de mérnöki precizitással ám, őszintén, és le sem esik, hogy ugyanazt írtad. :D Még jó, hogy néha hangosan gondolkodunk. :D

Ráadásul az írók szeme élesebb, látják a sajátos hibákat, ezek meg olyanok, mint az ujjlenyomat, egyszerűen annyira egyedi, annyira személyhez kötött, hogy nem lehet vele spekulálni - én sem hittem volna régen, de úgy tűnik, az írásokban is van déenes.

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

k, 2015-01-13 16:58 Forsaken

Forsaken képe

Amúgy tulajdonképpen hány Frostler volt eddig a Karcon?

-----------------------------
"Szemléletednél
Csak étrended kevésbé
Egészséges tán."

k, 2015-01-13 17:04 Roah

Roah képe

Több.

(Fúú, pont az egyik írásod alatt - asszem a buszos-balesetes -, többen is voltak. Mármint ...nézd meg. :( )

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

k, 2015-01-13 17:08 Forsaken

Forsaken képe

Kajak nem ismertem fel ő(ke)t. :D

-----------------------------
"Szemléletednél
Csak étrended kevésbé
Egészséges tán."

k, 2015-01-13 17:15 Roah

Roah képe

Jó neked!

Vannak az oldalon rajtam kívül is bőséggel jó fülűek, szóval...ez egyébként nem jó érzés, én legalábbis nem szeretem, ha látok egy ilyet.
Ezért mondom, hogy csak átmeneti a bulijuk, mert egy írói oldalon úgyis hasalás van, és sajnos semmi másra nem jó, minthogy saját magukat vezetgessék el, meg, vagy félre.

Frostler fájó pont - szerintem sokunknak az -, én nagyon kedveltem. Azt az avatárját, legalábbis.

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

k, 2015-01-13 17:08 Para Celsus

Para Celsus képe

Meg a visszafelé-novella alatt is.
El is beszélgettek önmagával. (ilyen esetben hogy kell ragozni?)


"The Rainmakeeeer!"

k, 2015-01-13 17:20 Roah

Roah képe

Parának van igaza, Forsaken: a Feltámadás alatt elég aktívak...voltak. :(

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

k, 2015-01-13 17:24 Forsaken

Forsaken képe

Pedig én csak poénból jegyeztem meg egyszer az egyik írása alatt, hogy "terjed a frostlerizmus". Ezek szerint ez már tényleg egy táguló jelenség.

-----------------------------
"Szemléletednél
Csak étrended kevésbé
Egészséges tán."

k, 2015-01-13 17:25 Para Celsus

Para Celsus képe

A világegyetem tágul. A hülyeség a világegyetem része. Konklúzió? :)


"The Rainmakeeeer!"

k, 2015-01-13 17:58 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Két dolog végtelen: az univerzum és az emberi hülyeség. Az elsőben nem vagyok biztos.
(Nem tudom, kinek az idézete, Einsteinnek tulajdonítják, de erre van egy másik vicc: "Ne higgy el mindent, amit az Interneten olvasol!" /Petőfi/)

_____________________
Dr. Bloody Dora

k, 2015-01-13 17:26 Roah

Roah képe

Hát, vigyorogtunk is páran, amikor ez még nem volt nyilvános.
Rossz volt.

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

k, 2015-01-13 17:47 Forsaken

Forsaken képe

Rossz ez most is, mert néha bírtam a srácot, szerettem egy-két írását (a Talizmán volt a kedvencem tőle). Annyi volt a bajom vele, hogy néha kicsit sok volt. De hogy ez mennyire szó szerint igaz, arra csak nem rég jöttem rá.

-----------------------------
"Szemléletednél
Csak étrended kevésbé
Egészséges tán."

k, 2015-01-13 17:44 Forsaken

Forsaken képe

Heh, és hallottad azt a viccet, hogy két Frostler beszélget...? :D :D

-----------------------------
"Szemléletednél
Csak étrended kevésbé
Egészséges tán."

k, 2015-01-13 17:47 Roah

Roah képe

:DDDDDDDD

( Hü....! :DD)

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

k, 2015-01-13 18:05 Kentaur

Kentaur képe

Hm, igen, a többszörös regisztrálót direkt kihagytam, mert számtalan oka lehet, igazságtalan lenne ugyanazon alapon megítélni azt, aki mondjuk simán kétszer regisztrál, csak ezt nem árulja el rögtön, mint azt, aki előre megfontolt hazugság szándékával teszi. Ennek is vannak fokozatai, ahogy egy pofon is erőszak, meg a gyilkosság is erőszak, és ha jogos nem is, de enyhítő körülmény lehet. Minden eset más és más, és közrejátszanak olyan indokok is, amik messzemenően egyediek, ezért aztán a besorolás (mint mindig) csak nagy általánosságban lehet érvényes. Sokaknak vannak például elérhetetlen álmaik, amik a valóságban sosem teljesülhetnek be, és az interneten könnyen elcsábulhatnak legalább eljátszani azt. Legyen szó különlegességről, érdekes sorsról, megbecsülésről vagy másról.
Tény, hogy online nehezebb felfogni, átérezni a súlyát annak, hogy a túloldalon egy valódi ember van. A hazugságnak személytelenül nincs súlya, legalábbis nem érezni azonnal, bár a végén a legtöbben rájönnek arra, amit Roah mondott, hogy magukat csapták be a legjobban.
Igen könnyű akár véletlenül is belekeveredni, hiszen a félreértések száma hatványozott. Engem például sokszor néznek pasinak a neten. Hazudok, ha a sokadikat néha már nem igazítom ki, ha nincs kedvem sem magyarázkodni, sem "csajszis" nicknevet használni?
Egy kis felelőssége a másik félnek is van ebben, és nehéz azt a határvonalat eltalálni, ahol nem vagyunk mindent benyelő kihasználtak, sem pedig kattogó paranoiások. De ez itt az Internet, ami széleskörű lehetőséget ad hasonló dolgokra, így hát meg kell tanulnunk ezt jól kezelni, mert az előnyök messze lepipálják az esetleges veszélyeket.
Minden esetet külön kell kezelni és megítélni a közösség, az okok és más egyebek tükrében.

----------------------------------------------------------------------------

"L'homme n'est rien, l'oeuvre – tout." (Az ember semmi, a mű – minden.) Gustave Flaubert.

k, 2015-01-13 19:54 Roah

Roah képe

Igen, a bonyolult háttér, azok a motivációk, amik miatt megértőbb, vagy elfogadóbb a netes felhasználó, és pontosan: minden eset más és egyedi.

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

k, 2015-01-13 18:11 Kentaur

Kentaur képe

Frostlerre én kevésbé haragudtam, mint egy sokkal korábbira, mert persze hülyeség volt és nem helyes, de legalább utólag fölismerte ezt, és nem még neki állt feljebb, az elején nem volt romboló szándéka sem. Az is hozzájárulhat, hogy az a korábbi volt az első eset, amivel találkoztam, és rosszindulatúnak tűnt, nem kétségbeesettnek.

----------------------------------------------------------------------------

"L'homme n'est rien, l'oeuvre – tout." (Az ember semmi, a mű – minden.) Gustave Flaubert.

k, 2015-01-13 19:59 Dokesz

Dokesz képe

Igen, frostler csupa kis betűvel. Én meg furcsának találtam az arcot, amikor jól lehúztam a tízmondatos novelláit, akkor is csak köszönte az olvasást, meg a véleményt, még csak egy jó kis vitát sem lehetett vele összehozni. Aztán jöttek a haverjai... : ) Hú, ebből egy jó kis horror sztorit simán lehetne kerekíteni!

"Vihar hátán, sasok szárnyán
Hangunk messze elszáll"

k, 2015-01-13 20:03 Para Celsus

Para Celsus képe

Az a gáz, hogy mr. "ötcsillag minden csajnak" csak a jéghegy csúcsa :/


"The Rainmakeeeer!"

k, 2015-01-13 20:10 Roah

Roah képe

Na ja, de kinek is gáz? :(

Mert valójában nekünk nem. Egyrészt rendre fény derül mindegyikre, másrészt mi kell ahhoz, hogy ebbe menjen bele valaki - tudjátok, egy tized másodpercre sem cserélnék egy ilyennel.

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

k, 2015-01-13 20:17 Para Celsus

Para Celsus képe

Ez nem elég gáz? Úgy értem, sajnálom azt, aki náthás, de ha nyakon tüsszög, és beterít azzal a zöld matériával, nem fogok repesni. Szánni való, ha valaki trollkodásra, személyiség-sokszorozásra adja a fejét - de ha ezzel a közösségen belüli bizalmat megingatja - ha csak átmenetileg is - az nem szép dolog. ;)


"The Rainmakeeeer!"

k, 2015-01-13 20:15 Dokesz

Dokesz képe

Az igazság mindig mélyen a felszín alatt rejtőzködik. Ez esetben rejtőzködnek, és bosszút forralnak, de lehet hogy bort. Légy résen! : )

"Vihar hátán, sasok szárnyán
Hangunk messze elszáll"

k, 2015-01-13 20:19 Para Celsus

Para Celsus képe

Ja, aztán majd mint a Kirk Douglas-féle Spartacus végén a rabszolgák, sorra felpattan minden felhasználó: "Én vagyok Frostler!" "Én vagyok Frostler!" "Én vagyok Frostler!" :D


"The Rainmakeeeer!"

k, 2015-01-13 20:27 Ovidius

Ovidius képe

Én nem akarok frostler lenni...

 

 

 

 

----------------------------------

Minden szélmalom ellenfél!

k, 2015-01-13 20:28 Para Celsus

Para Celsus képe

Akkor Tony Curtis? :)))


"The Rainmakeeeer!"

k, 2015-01-13 20:36 Ovidius

Ovidius képe

Ő se... A végén már nagyon szétoffolta az arcát... :D
Igazság szerint senki sem akarok lenni, de ezt nagyon ehéz megoldani...

 

 

 

 

----------------------------------

Minden szélmalom ellenfél!

k, 2015-01-13 20:33 Roah

Roah képe

Én ugyan nem vagyok.:D

Komolyan: tudom, hogy nem szép dolog. Nekem is rosszul esett ez az...egész, és tényleg jó, ha a cikk inkább megérteni, megértetni szeretné a jelenséget, azt, miként kezeljük, hogyan álljunk mi (!) az ilyesmihez.

Ha tudnák, mennyi mindenből maradnak emiatt ki?! Játssz el a gondolattal! Mondjuk Cserép néven regel, nem arat fényes sikert, bla-bla-bla, közben (be) illeszkedik a portálhoz, észre sem veszi, és Karcos, megkísérti ezermillió ok, létrehoz egy új avatárt, másként ír, beszél, talán a neme is más, kora, tudod, ilyesmik, az új írása meg sikert arat. Hopp! Nagy nézések ideje. És itt vége is a mesének. Se díj, se semmi, ahol derülhet a bili, ugye.

Üzenem, nem éri meg! Ez csak illúzió - olyan, mintha a bűvész elhinné saját magának, hogy igen, ő bizony eltüntette a Nemzeti Múzeumot. Pedig nem. A Múzeum köszöni, jól van.

És ott vannak a fincsi Karc talik, ugye. :D

Jobb egy Cserép, egy, higgyétek csak el. :))))

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

k, 2015-01-13 20:39 Para Celsus

Para Celsus képe

Értem én, hé :D
De szerepelhet akárhány nicken az ilyen, a saját árnyékát nem képes átlépni. Marad ugyanolyan se-íze-se-bűze matéria. Ha tehetsége lenne, nem szorulna-fanyalodna trollkodásra, nem?


"The Rainmakeeeer!"

k, 2015-01-13 20:53 Roah

Roah képe

Ki tudja, mit hozhat ki az emberből egy-egy ilyen szerepcsere - csak játssz el a teóriával, hogy az egyik habiszti alakja sikert ér el. És ott áll, és sehol semmi, mert mondjuk ennek és ennek adva ki magát, nem tudja magát felvállalni. A spirál - a kamuspirál egyik legnagyobb hátulütője ez, amikor valaki szó szerint a kapu előtt áll, a kaput nem kell döngetni, tárva nyitva, és nem mehet (!) be.

Yoda azt mondta, a sötét oldal nem erősebb, csak könnyen járhatóbb. De egy szitnek sem jött még be az élet. Mind rácseszett valahol.

Szóval nem éri meg. :)))

Van egy csomó opció, amivel nem számolnak - az egyik az, hogy szerintem ne tudják, mit hagynak ki.

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

k, 2015-01-13 20:55 Para Celsus

Para Celsus képe

Se így, se úgy nem éri meg - mert ha sikertelen marad, nem foghatja arra, hogy a személyével van baja a közönségnek. "Nem szerettek, mert jobb vagyok nálatok"-effekt.
Erre a nagy szónoklatra bontok egy sört. :D


"The Rainmakeeeer!"

k, 2015-01-13 21:00 Roah

Roah képe

Jámász! ;)

Én meg reménykedek benne, hogy belegondolnak abba, mit veszíthetnek, és mit nyerhetnek egy ilyen malőrrel.

Ha csak egy is visszafordul, már megérte.

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

k, 2015-01-13 20:38 Voight-Kampff

Voight-Kampff képe

Két apró megjegyzést engedjetek meg!
- Szerintetek mennyire elegáns valakit kollektíven gyalázni, aki nem tudja megvédeni magát?
Miben különböztök tőle? Rólatok nem lehetne ilyen "tudományos" cikket írni?
- Nem lenne érdemes ilyen "tudományos" cikket írni pld. annak a közösségnek a működéséről, ahol a "menők" szó és megjegyzés nélkül törölhetik mások olyan véleményét, ami nekik kínos? Frostler legalább magába szállt - Ti azóta is alázzátok... Engem megszólított valaki ( sértő módon) - normálisan válaszoltam - a válaszom törölve lett, a megszólítás maradt.
Ez dedós szint.

_______________________________________________________________________________________
"Reggel lett, és még mindig életben voltam.
"Lehet, hogy írok egy regényt" - gondoltam.
És aztán írtam." - Bukowski: Posta

k, 2015-01-13 20:44 Para Celsus

Para Celsus képe

- kollektíve a trollkodás formáiról volt szó - és a trollok halmazába beleesett fr. is. (megvédhetné magát, múltkor is vissza tudott jönni)
- a törlés illetően: én sem értettem, az miért történt. De ezzel kapcsolatban a szerkesztőket kérdezd, ne általánosíts.


"The Rainmakeeeer!"

k, 2015-01-13 20:46 Roah

Roah képe

Venyi, a többiek nevében nem beszélhetek, de engedj meg nekem is valamit, kérlek.

Azt hiszem, ennyi nekem is járt azok után, hogy Frostlert nagyon kedveltem, aztán álnéven jól kifordulva önmagából, sunyin viselkedett. Velem. (is.) Nemhogy nem adtam erre okot - mások se nagyon -, de őt egy cseppet sem izgatta, hogy mi tesz.
Lebukott, ennyi történt.

Úgy vélem, kvittek vagyunk.
Frostler és én.

(Hidd el, hogy tényleg sajnálom - de nem óhajtottam póker arccal elmenni emellett. Én is csak emberből vagyok.)

A te ügyedhez nem tudok mit szólni, beszéld meg a szerkesztőkkel - jobb ötletem hirtelen nincs.

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

k, 2015-01-13 20:52 Dokesz

Dokesz képe

Érzékeny lelkű, lelkiismeretes embereket sértett meg a "mumus". Ez egy megtisztulást célzó szeánsz, szó sincs gyalázkodásról, viszont benned van egy tüske, ezt vetíted ki most a Frostler témára, vagy tévednék? Jelzem én is lettem már törölve, és nekem is zokon esett.

"Vihar hátán, sasok szárnyán
Hangunk messze elszáll"

k, 2015-01-13 20:57 Roah

Roah képe

Én is - és nem rohantam Lánc-hídra, van ilyen, hisz' tudod te is. Te mondtad mindig, Venyi, hogy ne vegyük magunkat komolyan, hogy ne éljük magunkat bele a netbe.

Venyi, levelezd le, jó a beszélőkéd, sosem voltál gondban a szavakkal, hát kommunikáld le, mi volt a gond, ilyesmik, hm?

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

sze, 2015-01-14 14:17 Voight-Kampff

Voight-Kampff képe

Tisztelt Roah!
Semmi gond. Nem veszem komolyan, és nem ér annyit, hogy levelezgessek miatta. De köszi a hozzá(m)állást!
:-)

_______________________________________________________________________________________
"Reggel lett, és még mindig életben voltam.
"Lehet, hogy írok egy regényt" - gondoltam.
És aztán írtam." - Bukowski: Posta

k, 2015-01-13 22:41 Kentaur

Kentaur képe

Hm, én írtam ilyet, Roah, romantikus misztikus, ráadásul két pasi között. Van egy ilyen oldalam is, de van bennem annyi jóérzés, hogy tudjam, hogy giccses, és mélyen titkoljam, elsüllyesztve az íróasztal legmélyebb fiókjába. Pszt!

----------------------------------------------------------------------------

"L'homme n'est rien, l'oeuvre – tout." (Az ember semmi, a mű – minden.) Gustave Flaubert.

k, 2015-01-13 22:56 Roah

Roah képe

Kenta! Figyelj! Húú, de jó! Dóri most mondta, hogy bátorság - és ők olvassák el elsőnek. Ha valami nagy trét lát, szerintem ki sem rakná. (Most aztán jó kíváncsi vagyok - hát kellett ez nekem? Hát ő...privi? ;) Nekem azt látnom kell. Lécci. :)))

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

k, 2015-01-13 22:55 Kentaur

Kentaur képe

Tényleg úgy vagyok vele, hogy nem merem kipróbálni, egészen tűrhető sztori, vannak benne jó részek, de összességében mi a francot lehet újat mondani a szerelemről...giccsbe és sablonba fullad. Hm, ha nyitunk neki külön részt, ahova mind felpakoljuk a hasonló kísérletünket, akkor nem bánom. De csak úgy simán nem égetném vele magam. :-D

----------------------------------------------------------------------------

"L'homme n'est rien, l'oeuvre – tout." (Az ember semmi, a mű – minden.) Gustave Flaubert.

k, 2015-01-13 23:03 Roah

Roah képe

Na most aztán végképp el kell olvasnom - te írtál ilyet? Ha nem lesz romantika Karcos részleg, nekem azt akkor is el kell olvasnom. Nem mondom el senkinek, megígérem - de akkora lyuk lett most az oldalamon, hogy beférne oda egy tévé is.

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

k, 2015-01-13 22:59 Kentaur

Kentaur képe

Csak neked, naná. De nyilvánosan gyáva kukac vagyok hozzá, mert hát tényleg valahol gázos ez. Hacsak nem csinál mindenki hülyét magából! Romantic kihívás szekció! :-D

----------------------------------------------------------------------------

"L'homme n'est rien, l'oeuvre – tout." (Az ember semmi, a mű – minden.) Gustave Flaubert.

k, 2015-01-13 23:10 Para Celsus

Para Celsus képe

Az a baj, hogy a romantikus irodalmat fültövön erőszakolták kis hazánkban - előbb a brazil végtelenített szappanoperák könyv-változataival, a Romana- és Tiffany-féle literatúra-szeméttel, aztán jött a YA-mánia, a Trélájt-klónok időszaka, amikor béna szerelmi háromszögben vergődik a jellegtelen hősnő, mert két nyáladzó jófiú vetekszik érte.

Hol marad az olyan romantika, mint pl. Sienkiewicz Quo Vadis-ában vagy a Tűzzel-vassal lapjain?


"The Rainmakeeeer!"

k, 2015-01-13 23:15 craz

craz képe

Brazil szappanop... amihez az író (nem mondom meg ki :D ) úgy írt folytatást, hogy az eredetit se látta... :D

- - - -
"Igyál, e nedv hűs, mint a - mámor,
s nincs seb, mit heggel nem takar,
igyál, testvér, e mély pohárból,
csupán az első korty fanyar."

k, 2015-01-13 23:18 Roah

Roah képe

:D Jellemző. Atyaég!

(Sírjak vagy nevessek?)

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

k, 2015-01-13 23:19 Para Celsus

Para Celsus képe

Elég a neveket ismerni, aztán rotálni az "amnéziás lett, gyereket szült, eltitkolta a gyereket, megcsalta, mégsem csalta meg" eseményeket :D


"The Rainmakeeeer!"

k, 2015-01-13 23:17 Roah

Roah képe

Igen, de majd minden műfaj vérzik, a Karcolaton pont ez ellen tesznek - a romantika miért lenne kivétel? Annyira jól ír némelyikőtök, annyira precízen tudtok dolgozni - fel is tettétek a lécet, mert már nem is tudok akármit elolvasni, a Galaktikáknak voltak olyan új számai, amit egyszerűen, sci-fi rajongás ide, nagy akárki múltú szerző novellája oda, de nem bírtam elolvasni, az Ad Astrában viszont habzsoltam, egyik jobb, mint a másik, és akkora lett a kontraszt, hogy a Galaktikás novellákat már nem is láttam -, ezzel a műfajjal meg olyan mostohán van bánva, hogy megmaradt az olyan szerzőknek, akiktől hullik a hajatok, és futkostok a falnak, ablaknak.
Egy próba?

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

k, 2015-01-13 23:18 Para Celsus

Para Celsus képe

A kedvedért... egyszer... majd... talán :)))))


"The Rainmakeeeer!"

k, 2015-01-13 23:21 Roah

Roah képe

Ezzel a lerázós dumával felléphetnél valami tehetségkutatóban. :D

"Nyuszi vagy, Mcfly?" :D

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

k, 2015-01-13 23:23 Para Celsus

Para Celsus képe

Ez nem lerázós duma! Pont a napokban említettem egy romantikus, melodramatikus novella-ötletet, azt meg leoltottad :)) (Tudod, Palmyra királynője, Lady Hester Stanhope)
De tudod mit? Dafke írok egy romantikus sztorit! No meztelencsiga-csupasz-vámpírok, no béna hősnők! Egy igazi, dögös-romantikus sztorit.
Mit szólsz hozzá? :D


"The Rainmakeeeer!"

k, 2015-01-13 23:27 Roah

Roah képe

Mert az száraz volt, és a saját fantáziád (többieké is) szerintem sokkal jobb - nem oltás, tisztázás.

Rajta hát! ;)

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

k, 2015-01-13 23:31 Para Celsus

Para Celsus képe

A Lolita témája sem saját volt, de átgyúrtam,nem? :)
Icc jór törn! :)


"The Rainmakeeeer!"

k, 2015-01-13 23:34 Roah

Roah képe

Jaj, az de jó novella lett - de az más.

Egyezzünk ki egy döntetlenben: írd meg, aztán meglátjuk, mi sül ki belőle. ;)

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

k, 2015-01-13 23:36 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Palmyra királynője? No, Ráth-Végh? :) Terjeszteni kell néha, annyira elfelejtik, pedig tuti ötleteket ad bármilyen sztorihoz.

_____________________
Dr. Bloody Dora

k, 2015-01-13 23:42 Para Celsus

Para Celsus képe

Igen, nemrég olvastam a Tarka históriákban Kaspar Hauser, az Ál-Napóleonok és a Vasálarcos mellett Palmyra királynőjét is. Szórakoztató olvasmány, és tényleg remek ötletek tárháza :)))
Örülök, hogy más is ismeri a kötetet :)


"The Rainmakeeeer!"

sze, 2015-01-14 11:04 Ovidius

Ovidius képe

Ezen a ponton belépve, mondanám el, hogy Jókai Mór Kelet királynője címmel írt egy vadromantikus történetet Palmyra királynője Zenóbia, és Odenath, a nagy vezér szerelméről...

 

 

 

 

----------------------------------

Minden szélmalom ellenfél!

sze, 2015-01-14 11:24 Para Celsus

Para Celsus képe

Nem ismerem az adott művet - Jókaitól elég sok minden kimaradt nálam.
Fent említett mű is Lady Hester Stanhope életének a feldolgozása?


"The Rainmakeeeer!"

sze, 2015-01-14 11:58 Ovidius

Ovidius képe

Nem. Igazi Jókai Mór féle mesevilág. Rengeteg meséjét olvastam (még az adott tematikájú regényein belül is). Egyfajta lelkialkat kell hozzá, hogy az ember befogadja.
Igazi vadromantikus történetek. Ami az érdekes bennnük, hogy nagyrészt vagy történelmi, vagy ősirodalmi, mitológiai alakokkal opoerált. Rendkívül szerette a Kelet világát, ami érthető, mert a 19. század második felében a tömegkommunikációban kialakult a mai értelemben vett újságírás, illetve a bérírás keretein belül a folytatásos írások tömegkultúrává alakulása. Unikumként élték át az olvasók, a keleti világ meseszerű hangultát. Jókai ezt lovagolta meg nagyszerű érzékkel.

 

 

 

 

----------------------------------

Minden szélmalom ellenfél!

sze, 2015-01-14 12:41 Roah

Roah képe

Majd kölcsönadom, Para, nekem óriási a Jókai-gyűjteményem. (Mielőtt kérdeznéd: igen, egy teljes, csurig pakolt banános dobozban helyezték egy zsúfolt szeméttároló padlójára, kunkorodó krumplihéjak, hagymahéjak, csikkek, összenyonyorgatott üdítős flakonok közé. Páratlan példányok, kiadások, egyik szebb, mint a másik. :)))) Tudod, ők állnak sorban azon mini szekrényen. Szóval majd odaadom. :))

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

sze, 2015-01-14 12:47 Para Celsus

Para Celsus képe

Tudom, de mostanában úgysem lenne időm elolvasni - be vagyok táblázva. Éppen a Köddé vált elefántot fejezem be - amit karácsonyra kaptam valakitől ;)


"The Rainmakeeeer!"

sze, 2015-01-14 13:03 Roah

Roah képe

Rendben. :))) Egy szavadba kerül és már viheted is. :)))

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

sze, 2015-01-14 08:18 fawcett

fawcett képe

A brazil szappanoperáról jut eszembe. A televíziós sorozatírásnak két alaptípusa létezik. Legelterjedtebb az ún, "amerikai", mikor egy írói csapat szakad rá az adott évad forgatókönyveire, a munkát a vezető író irányítja. A brazilok - értelemszerűen - az ún. "dél-amerikai" kreatív stílust képviselik (akárcsak a környező országok): egy palit (az írót) gyakorlatilag bezárnak egy hét lakat alatt őrzött szobába, kisablakon kapja a kaját, és addig ki sem jöhet onnan, amíg el nem készült a teljes évaddal :) Mindkettőhöz volt már szerencsém, a jelek szerint még nem őrültem meg teljesen... Csak egy kicsit :P

sze, 2015-01-14 09:17 Para Celsus

Para Celsus képe

Ajajaj... sőt, hujujuj :D Most megszeppentem rendesen - ilyen körülmények közt nem is akarok híres író lenni, épp elég nekem, ha a karcon leszedik rólam a keresztvizet, vagy a Lector szerkesztőségében kukoricán térdepeltetnek a gondolatjeleim miatt. És sosem bírnám ki, hogy egy forgatókönyv írása miatt Kaspar Hausert kelljen játszanom :)))))


"The Rainmakeeeer!"

sze, 2015-01-14 21:28 craz

craz képe

Úgy mondják, Douglas Adamsnél működött, amikor bezárták egy szállodai szobába, hogy befejezze az aktuális írását.
Ezt ki kellene próbálni egy bizonyos MU íróval is, aki hosszú évek óta csak ígérgeti a következő regényét... ;) :D

- - - -
"Igyál, e nedv hűs, mint a - mámor,
s nincs seb, mit heggel nem takar,
igyál, testvér, e mély pohárból,
csupán az első korty fanyar."

sze, 2015-01-14 21:30 fawcett

fawcett képe

Nem tudom kiről beszélsz :)

szo, 2015-01-17 11:16 Para Celsus

Para Celsus képe

p, 2015-02-27 12:07 Para Celsus

Para Celsus képe

És mi van, ha valaki nem... párhuzamosan játszik több személyiséget, hanem három év elteltével (majdnem) ugyanazt a művet tölti fel? És ugyanúgy megkapja a negatív kritikát? Az ilyen mit remél? Hogy ha más nevet ír a novi elé, egyszerre megváltozik a közízlés? O.O

http://karcolat.hu/irasok/egyeb/tomace/a_talalkozas
http://karcolat.hu/irasok/egyeb/nirvanaworld/a_talalkozas


"The Rainmakeeeer!"

p, 2015-02-27 13:32 Alfredo Sagittarius

Alfredo Sagittarius képe

Megnéztem a szerző munkáit, hát brutális, ami a kommentekben van. :) Lett is egy új kedvenc idézetem, még lehet, hogy aláírásnak is fogom használni. "Bevallom, a fantasy irodalomról nem tudok sok mindent, csak amit a wikipédián olvastam, és egy ott elhangzott mondat miatt gondoltam, hogy ez az írás is lehet az"

"Szerintem minden emberben lakik egy másik ember, egy idegen, aki rosszat forral"

p, 2015-02-27 19:13 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Szerintem a mostani aláírásod sokkal jobb. :D (Egyik kedvencem a karcolatról.)

_____________________
Dr. Bloody Dora

szo, 2015-02-28 09:05 Roah

Roah képe

Ez már inkább a vicc kategóriába tartozik. :D A viccesbe, úgy éljek! :D
Asszem, baromi régen, Srennek volt egy blogja, a Kabát? Valami kabátos? Vagy az nem az volt...? Jaj, melyikben írta azt...tuti hogy egy blog volt, meg garázs (?), kerítés (?), meg nevetés, amikor azt követte el: "..nyüszítve nevettem, a falról folytam lefelé...". De az biztos, hogy valahonnan folyt lefelé a nevetéstől.
Én most valami hasonlót produkáltam, ahogy ezeket olvastam. :D Csak törökülésből billentem ki a fotelból. Illetve folytam a parketta irányába. :D

Hát, srácok, ez már az Egyszer volt, hol nem lesz kategória - nem? ;)

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

szo, 2015-02-28 09:25 Sren

Sren képe

A műhely falának támaszkodva csúsztam lassan lefelé, mert annyira nevettem, hogy már nem tartottak meg a lábaim. Tényleg az a tehetetlen röhögés kapott el, amikor már nem vagy ura a mozdulataidnak.
http://karcolat.hu/blog/sren/a_kabat

De ez ide is stimmel valóban. Kár, hogy Para a fentieket nem akkor linkelte, amikor napokig kínlódtunk tomász művész úrral. :( Bár aztán ő az a típus volt, aki ezen sem pirult volna el. Megmagyarázta volna. :/

______________________________________________________________________________________________

A szürrealisták és köztem az a különbség, hogy én szürrealista vagyok.

/Salvador Dalí/

szo, 2015-02-28 09:41 Roah

Roah képe

Áháááá, akkor jól rémlett, igen, ez volt az, a Kabát! ;) :D (Meg a felhős-színekre is emlékeztem.)
Hát, kábé tekeregtem most én is - fájósan. :D

Te, megkockáztatom, hogy Tomász elfelejtette, hogy egyszer már járt itt, és Randy Cain átment azon a novin, Te Jó ég!, de még hogyan?! És ebből úgy nokedlit használt fel az elkövető.
Sebaj! Mások biztosan csipegettek anno belőle.

Nem tudom, hogyan került most Parához. :D

(Igen! Sok mindent megmagyarázott volna. ;) )

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

cs, 2015-03-26 21:39 Kentaur

Kentaur képe

Rájöttem, miért trollkodnak a trollok!
Most ért a megvilágosító erejű felismerés, hogy mi is történik valójában:
Ingyen és bérmentve felajánlanak neki valamit, cserébe megkérik, hogy tartsa be a társasági illemszabályokat, csoportérdeket. Erre ír egy(két-há') provokatív trollkodást, amire aztán biztos lehet benne, hogy megkapja azokat a válaszokat, amiken jól megsértődhet, vagy kirakják, így majd elmondhatja magának, hogy nem ő adta fel, a gonoszok megint összefogtak ellene!
Egyszóval az egész egy önbüntetési folyamat, nem is az a lényeg, hogy másokat megsértsen, hatalomérzete legyen, mindez csak egy kis plusz. A végső ok az, hogy jól megkapja érte a magét, megbüntessék, megbűnhődjön, és egyben indokot, felmentést, külső okot (amiről "nem ő tehet", mások tették meg) kapjon arra, hogy neki miért is nem sikerül.
Mit szóltok?

----------------------------------------------------------------------------

"L'homme n'est rien, l'oeuvre – tout." (Az ember semmi, a mű – minden.) Gustave Flaubert.

cs, 2015-03-26 21:43 Voight-Kampff

Voight-Kampff képe

Nem ragozod ( ragozzátok) egy picit túl ezt a témát?

_______________________________________________________________________________________
"Reggel lett, és még mindig életben voltam.
"Lehet, hogy írok egy regényt" - gondoltam.
És aztán írtam." - Bukowski: Posta

p, 2015-03-27 10:28 Ovidius

Ovidius képe

Egészen izgalmas megközelítés. Sok igazság van benne, de csak azokra, akik még szellemi szinten is amolyan szadomazo éltet szeretnek élni. Erre a valós élet adja meg a legjobb válaszokat. Közvetlen emberi kapcsolatokban pontosan a valódi személyes érintettség miatt, vagy megfelel az ember a közösségi kívánalmaknak, vagy kigolyózzák. Természetesen az ego ettől még fennmarad..., többé-kevésbé.
Látok én ennek egy másik aspektusát. Egész történelmünk egyik legtöbbet érzékelt emberi vonala az aljasság jelenléte volt. A motivációk, a környezet, az emberi habitus meghatározó ereje (kialakulási feltételeivel együtt). Hazudni, megvezetni, becsapni, kihasználni -- mindezt a maga érdekében. Megfigyelted, hogy a klasszikus értelemben vett lelkiismeret, mint normaszabályozó elem, mennyire elhalványult, és megközelítési dolgaiban mennyire átalakult?!
Életem során (úgy érzem) kevés, és eléggé apró, mondhatni pitiáner aljasságot követtem el más emberekkel szemben. Komoly lelki kínt okozott. Egyszerűen rosszul éreztem magam, amikor leesett a tantusz, hogy mit csináltam. Van ennek egy fontos része. Soha nem hagytam, hogy ne éljem át a kínt. Nem söpörtem le azzal, hogy teszek rá, az ő baja...
Persze, tanulsága is volt. Igyekeztem legalább annyira odafigyelni a másik emberre, hogy lehetőleg ne kövessek el vele szemben aljas cselekedeteket. Azért, mert nem akartam.

No, most... A trollok komoly része, primitívségből, aljasságból, valamilyen deviáns, torz lelki gyönyörrel teszik, amikor szétoffolnak, szétvernek egy szellemi-érzelmi közösséget egy netes felületen. Ezt, tiszta sor, hogy nem kell engedni. Ignorálás, kimoderálás, törlés. Annyiszor, ahányszor kell.

Zárásul egy kis Radnóti:

"Oly korban éltem én e földön,
mikor az ember úgy elaljasult,
hogy önként, kéjjel ölt, nemcsak parancsra,
s míg balhitekben hitt s tajtékzott téveteg,
befonták életét vad kényszerképzetek."

Ezt kell magunkból kiplántálni. Ennek modern, sokszor kicsinyes, de ugyanúgy aljas sárkányfogait...

 

 

 

 

----------------------------------

Minden szélmalom ellenfél!

p, 2015-03-27 11:32 Voight-Kampff

Voight-Kampff képe

Értem, mit akarsz mondani, csak szerintem ott hibázol, hogy te önmagadról beszélsz - míg itt másokkal van a probléma.
Van egy régi, kínai(?) mondás: idegeskedni annyi, mint magadat büntetni mások hülyesége miatt. :-)
Nekem ez az egyik életvezetési irányelvem, és ennek a fényében tekintek a trollokra is.

_______________________________________________________________________________________
"Reggel lett, és még mindig életben voltam.
"Lehet, hogy írok egy regényt" - gondoltam.
És aztán írtam." - Bukowski: Posta

cs, 2015-03-26 21:57 Kentaur

Kentaur képe

Engem nagyon érdekelnek a miértek, és úgy látom, a közösségnek is haszna van belőle, jobban tudjuk kezelni. Szóval nem gondolom. Úgy érzem, ez egy nagyon fontos és mindennapos kommunikációs probléma az életünkben, nem lehet eleget beszélni róla, gondolkozni rajta.

----------------------------------------------------------------------------

"L'homme n'est rien, l'oeuvre – tout." (Az ember semmi, a mű – minden.) Gustave Flaubert.

cs, 2015-03-26 22:05 Voight-Kampff

Voight-Kampff képe

Nem kell ezt "kezelni". Ignorálni kell, és annyi.
Miért gondolod, hogy "kezelni kell"?
Másképp kommunikálsz, ha tudod, hogy egy hazudozóval állsz szemben? - Ha igen, akkor ez rólad szól. Ha nem, akkor meg mi a jelentősége, hogy a másik hazudik?

_______________________________________________________________________________________
"Reggel lett, és még mindig életben voltam.
"Lehet, hogy írok egy regényt" - gondoltam.
És aztán írtam." - Bukowski: Posta

cs, 2015-03-26 22:12 Voight-Kampff

Voight-Kampff képe

"Aki nincs fenn valamilyen megosztó oldalon, nincs e-mali címe, online banki szolgáltatása, profilja egy közösségi oldalon, annak szó szerint lehetetlen megfelelnie a társadalmi normának. " - Ez nem igaz!
A családomban van 9 ember - egyedül nekem van online kapcsolatom, de a többi 8 tag is megfelel a társadalmi normáknak! És még én sem vagyok fenn egyetlen F.B. -szerű oldalon sem, mert egy hatalmas baromságnak tartom az egész "közösségi oldal" hisztériát.

_______________________________________________________________________________________
"Reggel lett, és még mindig életben voltam.
"Lehet, hogy írok egy regényt" - gondoltam.
És aztán írtam." - Bukowski: Posta

p, 2015-03-27 09:06 Kentaur

Kentaur képe

És nincs e-mail címük, bankkártyájuk sem? Nem átutalással kapják a fizetésüket, nem az interneten kell jelentkezniük az álláshirdetések 90%-ra? Ha lakást, egyebet keresnek, nem használnak internetes hirdetést? Nincs köztük egyetlen egyetemista sem, akiknek már mind virtuális indexük van, és a neten kell felvenniük a tárgyakat minden szemeszterben, ott látják a jegyeiket? Középiskolás sincs, akinek a tanár a suli honlapjára tölti fel a leckét? Sosem kellett online utalniuk, sosem töltöttek le semmit az internetről, sosem beszélgettek skypon a távollévővel?

Ne haragudj, de ezt csak akkor hiszem el, ha mind a nyolcan kisgyerekek és öregek. Próbálj meg csak akár egy állást találni e-mailcím és számlaszám nélkül, maximum vidéken fog menni, oda aztán tényleg nem kell.

Szándékosan kihegyezted az utolsó tagmondatra, a közösségi oldalra. Van egy rossz hírem: a Karcolat is annak számít, úgyhogy legalább te igenis fenn vagy egy hasonlón.

Mindenkinek megvan a tuti ötlete arra, mit kell tenni a trollokkal, csak nem látom, hogy a tied jobban működne, mint az enyém. Még egyetlen trollt sem kergettél el innen ignorálással, még egyetlen tagnak sem lett jobb közérzete attól, hogy te ignoráltad a trollt, aki belekötött.
Igen, én nem ugyanúgy viselkedem egy emberrel, akiről tudom, hogy az sem igaz, amit kérdez. Esetleg nem hiszek így el valamit, ami később bajt okozna, esetleg nem fogadok meg valamit, ami tanácsnak látszik, de valójában rombol. Persze ha válogatás nélkül mindenkit ignorálunk magunkban, akkor működhet, hogy tök mindegy, ki hazudik. Csak én nem akarok így élni.
Ha te igen, az a te bajod, de miért várod el mástól is?

----------------------------------------------------------------------------

"L'homme n'est rien, l'oeuvre – tout." (Az ember semmi, a mű – minden.) Gustave Flaubert.

p, 2015-03-27 09:32 Roah

Roah képe

Te, tudod, hogy fogalmaznám ezt, Kenta?

Elkerülhetetlen. Akarva-akaratlanul is kénytelenek (!) vagyunk ezzel foglalkozni. Igen, kezelni. Vagy mi a jobb szó egy ilyen jelenségre? Ha valaki tud jobbat, azt is elfogadom, mit bánom én, minek definiáljuk azt, miként reagáljunk mi, én, vagy egy közösség a trollra? Szerintem épp elég ideig kerülgettük a témát, offoltunk szét műveket - illetve mi voltunk az okozat, nagyjából, de ember (felhasználó) legyen a talpán, aki szó nélkül ignorálni képes, valaki (!) biztos reagál egy troll alkotta hozzászólásra -, üziztünk stikibe, attól függetlenül, hogy ki szagolta ki egy troll jelenlétét, vagy ugye, volt eset, hogy például te, Venyi, te jelezted nekünk, hogy hoaxal van dolgunk. Konkrétan az írás alá. Te se teketóriáztál, mondtad is, hogy zavart, "kiket vezet meg", vagy valami hasonló. Hm?

Ezt csak neked írom, Venyi: miből gondolod, hogy ez a hír, cikk, valami boszorkányüldözés akar lenni? Miből gondolod, hogy itt, ezen hír alatt, nem konstruktív megoldásra törekszünk? Miből gondolod, hogy a felhasználók egy része valóban megunta, belefáradt azokba a bizonyos "stiki üzengetésekbe", és megoldást keres? Miből gondolod, hogy ezen át kell lépkedni, és hagyni? De komolyan. Pont arról van szó, hogy megérteni szeretnénk, együtt "dolgozni" a neten egy meglehetősen furcsa jelenséggel, mert ha megfejtjük az okát, könnyebb lehet a közösség netes élete is.
Most én érzem úgy, hogy ezt te valami negatív dolognak véled, vagy ez tényleg így van? Vagy feleslegesnek gondolod? Mert akármelyik is az, azt kell mondjam: tévedsz. Vagy várjá...
Lehet, hogy számodra felesleges, vagy túlreagált, számomra - és a jelek szerint mások számára is -, nem az.
Bárcsak úgy látnád ezt a cikket, ahogyan én. Bárcsak látnád, hogy senkit nem akarok - szerintem a többiek sem -, bántani, csak jobban megérteni a hátterét, pontosan azért, hogy megtanuljunk élni vele. A neten.
Alkalmazkodás a helyzethez, ez minden.

Miért baj az, ha némelyikünk hangosan gondolkodik, és megosztja a témával kapcsolatos észrevételeit? Mi rossz van ebben? Neked nem jobb úgy dolgozni, olvasni fent, hogy zavartalan a munkád? Hogy nem kell egy trollt kerülnöd? Nem arról beszélek ám, hogy ki, hány avatárral van fent olykor-olykor, mert ezt többeknek hála, kiküszöbölhető. A bosszú, barbár-hozzászólások (mint például a névtelen karózás halom is)? Tudod, ha ez nem egy irodalmi portál lenne, akkor lehet, hogy hidegen hagyna engem is.
De a Karcolat több ennél. És...nézd a jó oldalát: elképzelhető, hogy a cikk olvastán néhány troll, vagy habisztiző avatár felfogta, hogy nincs értelme trükközni, mert ha más gúnyájában jön, nyilván másként ír, másként alkot, akármi, a lényeg az eltérés a valódi kiléttől, tehát eleve más (!) kritikát is kap majd; nincs értelme álruhát húzni. Szerintem ezek száma csökkent.

Szóval, szerintem ez nem egy rossz, vagy túllihegett cikk, sajnos, hanem elkerülhetetlen nyilvános beszélgetés. :)))

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

p, 2015-03-27 11:27 Voight-Kampff

Voight-Kampff képe

"Venyi, te jelezted nekünk, hogy hoaxal van dolgunk. Konkrétan az írás alá. Te se teketóriáztál, mondtad is, hogy zavart, "kiket vezet meg", vagy valami hasonló. Hm? " - Igin, volt ilyen. De nem a troll zavart - rajta csak nevettem, hanem az, hogy normális, jó szándékú felhasználók bedőltek neki. A trollal nem foglalkoztam, csak nektek szóltam, hogy ne vegyétek komolyan.

"Ezt csak neked írom, Venyi: miből gondolod, hogy ez a hír, cikk, valami boszorkányüldözés akar lenni?" - Miből gondolod, hogy ezt gondolom?

" Bárcsak látnád, hogy senkit nem akarok - szerintem a többiek sem -, bántani," - Ilyent nem is feltételeztem. Értem én, hogy mi zavar titeket, csak azt gondolom, hogy túl nagy jelentőséget tulajdoníttatok a dolognak - és ezzel akaratlanul is tápláljátok.

"És...nézd a jó oldalát: elképzelhető, hogy a cikk olvastán néhány troll, vagy habisztiző avatár felfogta, hogy nincs értelme trükközni, mert ha más gúnyájában jön, nyilván másként ír, másként alkot, akármi, a lényeg az eltérés a valódi kiléttől, tehát eleve más (!) kritikát is kap majd; nincs értelme álruhát húzni." - A trollok lélektanához tartozik, hogy ott provokál, ahol arra ugranak. Lehet, hogy igazad van. De az is lehet, hogy pont ez a beszélgetés "inspirál" valakit a trollkodásra, mert látja, hogy itt arra ugranak.

"Szóval, szerintem ez nem egy rossz, vagy túllihegett cikk, sajnos, hanem elkerülhetetlen nyilvános beszélgetés. " - Nem mondom, hogy rossz lenne, csak azt, hogy már túl van tárgyalva ( szerintem).
Hiába beszélgetünk, erre egyszerűen nincs megoldás, ez a nettel járó szükséges rossz. Komolyabb portálok sem tudtak megoldást találni, legfeljebb annyit, hogy megszüntették a kommentelési lehetőségeket. Nézd, ha egy presszót üzemeltetsz, nem kerülheted el, hogy ott néha valaki berúgjon. Ki kell kísérni, és tovább törődni a többi vendéggel.

_______________________________________________________________________________________
"Reggel lett, és még mindig életben voltam.
"Lehet, hogy írok egy regényt" - gondoltam.
És aztán írtam." - Bukowski: Posta

p, 2015-03-27 11:47 Roah

Roah képe

" A trollal nem foglalkoztam, csak nektek szóltam, hogy ne vegyétek komolyan."

...nem tudom, ki hogy volt vele anno, de nekem még jól is esett. (Sosem tapasztaltam azelőtt tőled ilyesmit.) És mi történt, miután jelezted? A troll lelépett. .))) Ez is egy módszer. Hatásosnak bizonyult.

""Ezt csak neked írom, Venyi: miből gondolod, hogy ez a hír, cikk, valami boszorkányüldözés akar lenni?" - Miből gondolod, hogy ezt gondolom?" Okos válasz. ;) :))

"Értem én, hogy mi zavar titeket, csak azt gondolom, hogy túl nagy jelentőséget tulajdoníttatok a dolognak - és ezzel akaratlanul is tápláljátok."

Ezért mondtam, hogy "sajnos", hogy "elkerülhetetlen". Értem, hogy hova akarsz kilyukadni, de egy irodalmi portálon ez azokra nézve nem fer, akik tisztességesek. (Tudod, olyasmire célzok, hogy névtelen osztályzat, persze negatív, kritika, ami még egy gyanútlan szerző munkájának minőségét is befolyásolhatja, és valóban csak tapasztalt netes, Karcos veszi észre - jó esetben! -, hogy mivel is van dolga annak a szerzőnek.
Érted, hogy miért nem lehet elkerülni?

"Nézd, ha egy presszót üzemeltetsz, nem kerülheted el, hogy ott néha valaki berúgjon. Ki kell kísérni, és tovább törődni a többi vendéggel."

Igen, csak amíg az előadás tart, a berúgásé, vigyázni, figyelni kell a többi vendég egészségére, testi épségére.

Ha hiszed ha nem, addig kerültem ezt a témát, ameddig csak lehetett. De amikor tényleg egy gyanútlan írót szándékosan rossz, vagy eltérítő kritikával illet a troll, sunyiban, amikor csak egy ócska bosszúról van szó, úgy érzem, hogy - talán túlzás is -, de tehetetlen vagyok.
Azt hiszem, ez a tehetetlenség motiválja azokat is, akik a cikkhez írnak.

De abban maximálisan igazad van, hogy van annyi ügyes-bajos dolga az embernek, a neten - főleg a Karcon -, pihenni kéne, szellemileg lazulni, vagy csak kikapcsolódni, nem még plusz dolgon idegeskedni.
Ezt a részét, illetve a ne-etesd-a-trollt megértem. (Komolyan, simán megbírnám állni ha csak beszólás, meg középsős viselkedés lenne a megnyilvánulás, de szerzők alatti kommentekben...? Azt nagyon rossz látni.)
Amúgy ilyen esetre, nincs valami ötleted? Hm? :)))

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

p, 2015-03-27 12:39 Voight-Kampff

Voight-Kampff képe

Szerintem ezt kitárgyaltuk. Jó alaposan! :-)

Sajnos nincs ötletem, de ha lesz, majd szólok.

_______________________________________________________________________________________
"Reggel lett, és még mindig életben voltam.
"Lehet, hogy írok egy regényt" - gondoltam.
És aztán írtam." - Bukowski: Posta

p, 2015-03-27 11:13 Voight-Kampff

Voight-Kampff képe

"És nincs e-mail címük, bankkártyájuk sem? " e-mailje a többségüknek nincs, és vannak ketten ( nyugdíjasok), akiknek bankkártyája sincs - sőt, banki folyószámlája sem!
A páromnak van e-mail címe, mert a munkahelye megköveteli, de csak a munkahelyi levelezést intézi, kb. napi 10 percben, az én gépemről.
Ketten nyugdíjasok, a többiek keresők. A párom lassan 30 éve van ugyanazon a munkahelyen, a többieknek sem igazán van munkakeresési tapasztalata az elmúlt 10- 15 évből, mert nem váltottak munkahelyet. Én az elmúlt 5 évben kétszer váltottam: először az ingyenes kerületi havilapban találtam állást, aztán egy barátom szólt, hogy a cégénél embert keresnek.

"Szándékosan kihegyezted az utolsó tagmondatra, a közösségi oldalra. Van egy rossz hírem: a Karcolat is annak számít, úgyhogy legalább te igenis fenn vagy egy hasonlón." - Persze, hogy arra hegyeztem ki, hiszen az a lényeg. Igazából ott találkozhatsz "netes hazudozóval". Egy álláskereső portálon, egy banki utalásnál, egy online vásárlásnál ez a probléma gyakorlatilag nincs. Szerintem a Karcolat nem közösségi oldal, legalábbis nem a szó klasszikus értelmében. Sokkal inkább egy tematikus oldal.

"Mindenkinek megvan a tuti ötlete arra, mit kell tenni a trollokkal, csak nem látom, hogy a tied jobban működne, mint az enyém." - Nézőpont kérdése. Valami csak működhet, ha engem nem zavar a dolog, téged viszont igen.

"még egyetlen tagnak sem lett jobb közérzete attól, hogy te ignoráltad a trollt, aki belekötött." - De az enyém jobb lett - és az övé is jobb lett volna, ha ő is azt teszi.

"Persze ha válogatás nélkül mindenkit ignorálunk magunkban, akkor működhet, hogy tök mindegy, ki hazudik. " - Nem ezt írtam. Azt kell ignorálni, akiről kiderül, hogy troll, nem pedig mindenkit.

" Csak én nem akarok így élni.
Ha te igen, az a te bajod, de miért várod el mástól is?" - Miért lenne ez nekem "bajom"? Neked van egy olyan problémád, amin feleslegesen idegeskedsz, míg engem nem bosszant. Ez lenne a "bajom":-)
Azt meg nem tudom honnan veszed, hogy elvárnék bármit. Úgy élsz, ahogy akarsz. A te életed, és eszem ágában sincs beleszólni. Te kérdeztél valamit, én elmondtam az azzal kapcsolatos véleményem. Picit meredek ebből azt leszűrni, hogy én elvárok tőled bármit az életeddel kapcsolatban. csakannyit mondtam, hogy ez a probléma addig áll fenn, amíg ti tápláljátok.

_______________________________________________________________________________________
"Reggel lett, és még mindig életben voltam.
"Lehet, hogy írok egy regényt" - gondoltam.
És aztán írtam." - Bukowski: Posta

p, 2015-03-27 15:48 Kentaur

Kentaur képe

"Persze, hogy arra hegyeztem ki, hiszen az a lényeg. Igazából ott találkozhatsz "netes hazudozóval". Egy álláskereső portálon, egy banki utalásnál, egy online vásárlásnál ez a probléma gyakorlatilag nincs."

Szerencsés ember vagy, ha tényleg még soha az életben nem találkoztál netes hazudozóval az álláshirdetések és webshopok között, csakis tisztességes, nem átverős munkaajánlattal és becsületesen árult hasznos termékekkel.
De biztosan ezt sem így értetted.
A trollok nem zavarnak téged, de az zavar, ha valaki a trollokkal foglalkozik. Meg sem kérdezem, miért.

Gratulálunk, hogy te egy borzasztóan sziklakemény és jégvérű ember vagy, és ezért nálad működik, hogy figyelmen kívül hagyod akármit is mond a troll, mások azonban nem ilyenek. A troll mindig meg fogja találni a gyenge pontokat még az erős embereknél is, és a gyengébb idegzetűeket a leghamarabb. Egy közösségnek szerintem jó lenne megvédeni a tagjait, egymást. Ez egy próba erre. Teszek valamit az ügyben, nem csak elfordulok. Ha meg sem próbálom, akkor aztán biztosan nem is sikerülhet. A repülésre is azt mondták anno, hogy lehetetlen.
Szerintem igaz: "vétkesek közt cinkos aki néma". Ha trollok téged nem zavarnak, akkor legalább megtehetnéd, hogy az se zavarjon, ha másokat zavarnak.

----------------------------------------------------------------------------

"L'homme n'est rien, l'oeuvre – tout." (Az ember semmi, a mű – minden.) Gustave Flaubert.

p, 2015-03-27 18:05 Voight-Kampff

Voight-Kampff képe

"Szerencsés ember vagy, ha tényleg még soha az életben nem találkoztál netes hazudozóval az álláshirdetések és webshopok között, csakis tisztességes, nem átverős munkaajánlattal és becsületesen árult hasznos termékekkel.
De biztosan ezt sem így értetted." - Valóban. Trollokról volt szó, nem csalókról.

"A trollok nem zavarnak téged, de az zavar, ha valaki a trollokkal foglalkozik. Meg sem kérdezem, miért." - ne is kérdezd, mert értelmetlen lenne, ugyanis nem mondtam, hogy zavar ha valaki velük foglalkozik. Egyszerűen megjegyeztem, hogy ez a nagy troll-vadászat akár kontraproduktív is lehet, és annyi más, hasznos dologgal lehetne foglalkozni helyette.

"Gratulálunk," - Fejedelmi többes? :-)

"te egy borzasztóan sziklakemény és jégvérű ember vagy, és ezért nálad működik, hogy figyelmen kívül hagyod akármit is mond a troll," - Ez nem keménység kérdése ( bár ideges típus tényleg nem vagyok). Egyszerű, józan paraszti ész. Minek idegeskedjek azon, hogy általam ismeretlen ember mit hord össze? Régi igazság, hogy ne azt nézd mit mondanak, hanem hogy ki mondja!

"Szerintem igaz: "vétkesek közt cinkos aki néma"." - Szerintem is igaz. Csak éppen ehhez a témához semmi köze. Ráadásul nem igaz, hogy néma lennék, hiszen itt "beszélgetünk", elmondtam, hogy szerintem hogyan kellene hozzáállni, és Roah említette, hogy volt, amikor éppen én szóltam, hogy ne foglalkozzatok valakivel, mert egyértelműen troll.

"Ha trollok téged nem zavarnak, akkor legalább megtehetnéd, hogy az se zavarjon, ha másokat zavarnak." - Nyitott kapukat döngetsz. Még egyszer: egyáltalán nem zavar, hogy mivel foglalkozol. nem megsérteni, vagy megbántani akartalak, csak azt akartam mondani, hogy talán felesleges az energiáitokat, indulataitokat olyasmire pocsékolni, amin ha meggebedtek sem tudtok változni - pláne, hogy egy igazi trollnak csak plussz löketet adtok azzal, ha látja, hogy komolyan veszik a trollkodását.
A trollokat nem lehet kiszűrni, kivédeni. ( Én nem vagyok egy nagy troll-szakértő, de én is ismerek legalább féltucat módszert pld. az IP-cím elrejtésére/ megváltoztatására. aki trollkodni akar, az trollkodni fog. Ennyi.)

_______________________________________________________________________________________
"Reggel lett, és még mindig életben voltam.
"Lehet, hogy írok egy regényt" - gondoltam.
És aztán írtam." - Bukowski: Posta

p, 2015-03-27 19:09 Kentaur

Kentaur képe

Ebben nem fogunk egyetérteni. Ha kiismerjük őket, az segíthet a korai felismerésükben,segíthet azoknak, akik nem tudják, mit kell tenni vagy nem tenni. Nem mindenki olyan, mint te, és ezért nem kell őket lenézni, van, akit komolyan bánthat egy-egy ilyen troll. Nem érdekel, ha gyengének vagy butának leszek bélyegezve, de én nem szívesen nézem el, ha mondjuk valakinek a műve alatt baromkodik egy ilyen, teszem azt egy kezdő első műve alatt. Bárki bármit megtehet, ha nagyon akar, ez nálam nem mentség arra, hogy feladjam. Nálam ez nem nyugalom lenne, hanem közöny.

Egyébként meg senki sem idegeskedett itt, hanem stratégiai okokból háttérkutatást végzünk. Nem kötelező csatlakozni, nem kötelező rajta elgondolkodni, de nem valami szép dolog lehurrogni, aki legalább megpróbálja.
Véleményedet elmondtad, megértettem, de nem értek egyet. Nem fogjuk egymást meggyőzni.

----------------------------------------------------------------------------

"L'homme n'est rien, l'oeuvre – tout." (Az ember semmi, a mű – minden.) Gustave Flaubert.

p, 2015-03-27 19:28 Voight-Kampff

Voight-Kampff képe

"Nem mindenki olyan, mint te, és ezért nem kell őket lenézni..." - Picit mintha frusztrált lennél. Senkit nem nézek le, sajnálom, ha benned ilyen érzést keltettek a hozzászólásaim!

"de nem valami szép dolog lehurrogni, aki legalább megpróbálja." - Miért érzed folyton azt, hogy támadnak? Én nem lehurrogtalak, hanem - ahogy te is írod - elmondtam a véleményem.

"Nem fogjuk egymást meggyőzni." - Nem is volt célom.

_______________________________________________________________________________________
"Reggel lett, és még mindig életben voltam.
"Lehet, hogy írok egy regényt" - gondoltam.
És aztán írtam." - Bukowski: Posta

szo, 2015-03-28 08:46 Kentaur

Kentaur képe

Az úgy nem működik nálam, hogy írok valamit, te arra írsz egy véleményt, amivel semmit nem akartál elérni. Szándékfeltételezés, emberi tulajdonság, nem feltétlenül rosszindulat vagy frusztráltság vagy paranoia. Ha a cikkemhez szólnak, feltételezem, hogy annak oka van azon kívül, hogy mozgassa a száját(ujjait). Legalábbis én a véleményemmel is hatni akarok, ha nem különösebben, akkor egy darab vélemény után abbahagyom. De hát nem vagyunk egyformák.

----------------------------------------------------------------------------

"L'homme n'est rien, l'oeuvre – tout." (Az ember semmi, a mű – minden.) Gustave Flaubert.

szo, 2015-03-28 11:18 Voight-Kampff

Voight-Kampff képe

" amivel semmit nem akartál elérni. " - Folyamatosan ezt csinálod: megmondod helyettem, hogy én mit akartam ( vagy nem akartam). Te nem velem beszélgetsz, hanem önmagaddal. Szerintem elég világosan leírtam, hogy mi volt a célom, mire akartam rámutatni.

"De hát nem vagyunk egyformák." - Szerencsére. Így színes a világ.

_______________________________________________________________________________________
"Reggel lett, és még mindig életben voltam.
"Lehet, hogy írok egy regényt" - gondoltam.
És aztán írtam." - Bukowski: Posta

szo, 2015-03-28 21:10 Kentaur

Kentaur képe

Mert te nem állítottad, hogy csak idegesítjük magunkat, holott ezt mi nem mondtuk, ezt és azt csináljuk feleslegesen, holott mi ezt nem mondtuk... sőt, most sem mondtad meg, hogy én mit csinálok(ti:megmondom neked, hogy te mit akarsz).
Akkor hát én is kikérem magamnak, hogy te megmond nekem, hogy én mit csinálok és akarok, mert én egy szóval sem mondtam, hogy azt csinálnám vagy akarnám, hogy meg akarom neked mondani.

Részemről itt hagytam abba.

----------------------------------------------------------------------------

"L'homme n'est rien, l'oeuvre – tout." (Az ember semmi, a mű – minden.) Gustave Flaubert.

szo, 2015-03-28 21:23 Voight-Kampff

Voight-Kampff képe

Helyes.

_______________________________________________________________________________________
"Reggel lett, és még mindig életben voltam.
"Lehet, hogy írok egy regényt" - gondoltam.
És aztán írtam." - Bukowski: Posta

szo, 2015-05-23 14:17 Roah

Roah képe

„A kísérletező végeredményében csak kíváncsi, van egy elmélete arról, hogy… (behelyettesíthető bármi). Ezek az emberek született kísérletezők, hazugságaik rövid távúak. Csakis így tudhatják meg, amit akarnak. Hibájukat általában nem fogják fel, vagy nem bírnak ellenállni a kíváncsiságnak. Etikátlan dolog másokat kísérleti nyúlnak használni, de tény, hogy erre sok tudós is elcsábul: hiszen ha megmondjuk, hogy kísérletezünk, azzal máris kísérletezői paradoxon lép fel (a vizsgált egyed másként fog viselkedni, tudva, hogy épp egy kísérlet része), és ezzel elrontottuk az eredményt. Ezek a kísérletezők önzőek, hiszen nem veszik figyelembe, hogy ezzel könnyen megbánthatnak másokat, és az eredmény ezt általában nem éri meg.”

„A Napóleon-komplexusos „Író” sokszor nagybetűvel a neve után teszi, hogy „Író”, és természetesen senki nem érhet fel nagyságához. A többi értetlen csak irigységből kötözködik olyasmivel, mint holmi nagybetűk, pontok, és gondolati egység alkalmazása. Amatőrök!”

…az első sorából felismerni az írásban.
Az első reagálásokból tudni, milyen típus lesz. Látni, amint folyamatosan ellentmondásba kerül önmagával, rájönni arra, miért, rájönni arra, kicsoda – ezek addig nem okoznak problémát, amíg tulajdonképpen csak magát vezeti, meg, el, félre, mert a technológia lehetővé teszi a háttérben lévő nyíltságot; nem mindent ismer, nem tudja, hogy a királyon nincs ruha, de ráhagyható, egészen addig, ameddig nem árt vele másoknak.
Utána már nem. Utána már csak idő kérdése az egész játék, a végjáték, amiben sokan benne voltak, hagyták, mert ha játék, akkor legyen kövér.

Nagyon rossz látni.

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

h, 2015-05-25 10:24 Kentaur

Kentaur képe

"Sajnálatot kelteni a drámakirály/nő tud a legjobban, vele mindig történik valami borzasztó, ha nem, akkor az a borzasztó. Hamar unalmassá válik, ezért aztán nem marad sokáig egy helyen – hacsak nem kap megfelelő reakciót."

----------------------------------------------------------------------------

"L'homme n'est rien, l'oeuvre – tout." (Az ember semmi, a mű – minden.) Gustave Flaubert.