Tudomány : Idegen bolygó – Élet a Darwin IV-en

Sokakat foglalkoztat a kérdés, hogy vajon van-e élet a Földön kívül? Rengeteg történet és spekuláció kering a különféle gonoszabbnál gonoszabb, vagy épp jó szándékú marslakókról, akik egyszer majd ellátogatnak szerény bolygónkra. Érthető, hisz mi emberek társas lények vagyunk – nem szeretünk egyedül lenni. Figyeltetek már egy gyermeket, akinek nincs barátja, vagy épp arra kényszerül, hogy egyedül játsszon? Olyankor kitalál magának játszótársakat. És nem nézzük bolondnak ezért.

Ezúttal híres tudósok játszottak el ezzel a gondolattal. Létrehoztak egy tizenkét fős csapatot, hogy tudományosan vizsgáljanak fiktív létformákat egy idegen bolygón. Hogy mi az új ebben? Az, hogy nem csak az „értelmes lényekkel” foglalkoztak. Az egész bolygó környezete és életvilága került bemutatásra, főként az állatokra helyezve a hangsúlyt.

A programban szerepel a világ néhány elismert tudósa, köztük Stephen W. Hawking (fizikus, Einstein elméleteivel és a fekete lyukakkal foglalkozik), Michio Kaku (a szuperhúr elmélet kidolgozója) és J. Craig Venter (az emberi génállomány feltérképezője), valamint George Lucas (ha valaki nem tudná: a Csillagok háborúja atyja), akik a naprendszerünkön kívüli élet lehetőségeiről beszélnek, és az evolúció valamint a fizika szabályai alapján elemzik a Darwin IV élőlényeit. További résztvevők: Jack Horner (a Montanai Állami Egyetem paleontológusa), dr. James Garvin (a NASA tudományos vezetője, jelentősen hozzájárult a Mars robotokkal való kutatásához), Victoria Meadows (űrkutató a NASA-nál, csapata lakható körülményeket és életet keres), Randy Pollock (az űrben használatos műszerrendszerek mérnöke), Joan Horvath (a Global Space League vezérigazgatója), James Kirkland (paleontológus, Utah Geological Survey), David Moriarty (biológus, Kaliforniai Állami Műszaki Egyetem, madarakkal foglalkozik) és Curtis Clark (biológus, Kaliforniai Állami Műszaki Egyetem, szakterülete a botanika).
Wayne Barlowe – aki szerző és illusztrátor egyben - „Expedíció” című könyve és valós tudományos kutatások alapján a tudósok létrehozták a Darwin IV-et (mely létező csillagrendszerben helyezkedik el), a szondákat, az űrhajót és az ott található különböző életformákat. A küldetést animációs csúcstechnológia és a „Dinoszauruszok - Az ősvilág urai”-ért Emmy díjra jelölt Meteor Studios filmtrükkjei keltették életre – méghozzá elég ügyesen.
Bár a Darwin IV bolygó képzeletbeli, az életformák, melyek egy bolygón ilyen körülmények között kialakulhatnak (például a kettős nap és a 60 százalékos gravitáció) tudományos elméleteken alapulnak. Így hiába tűnhet egy-egy lény különösnek vagy logikátlannak, higgyük el, hogy úgy jók, ahogy vannak.

A Darwin csillagrendszer tőlünk 6,5 fényévnyire lévő bináris (két Nappal rendelkező) rendszer, mely a Föld egyik legközelebbi csillagrendszer-szomszédja. A csillagok spektrumának részletes vizsgálata kimutatta, hogy nagyjából 2 milliárd éve keletkeztek, ez a kor valószínűvé teszi, hogy közelükben élet található. A két Nap közti távolság a Föld-Nap távolság húszszorosa. Majdnem tökéletes körpályán keringenek közös súlypontjuk körül, 25,8 év alatt téve meg egy-egy kört.

A történet szerint a Darwin IV bolygó szintén majdnem tökéletesen kör alakú pályán kering, 1,6 földi év alatt járva körbe azt. A Darwin IV elsődleges napja háromszor fényesebb a Földi napnál, de mivel kétszer olyan messze van a bolygótól, annak égboltja nem olyan fényes, mint a Földé. A második nap 80-120-szor halványabb, az elsődleges napnál. (Az összehasonlítás kedvéért: a Föld holdja 400.000-szer halványabb napunknál – tehát ez a nap is nagy fényerővel rendelkezik.)

A bolygó adatai:
Gravitáció: a földi 0,6-szorosa
Napenergia az atmoszféra felső rétegében: a földi 79%-a
Az atmoszféra sűrűsége: a földi 200%-a

A Darwin IV a csillagrendszer negyedik bolygója. A Darwin az első csillagok egyike, melyek körül bolygót találtak a “lakható zónában”. Miután spektrumanalízise élet jelenlétére utaló jeleket mutatott, az evolúciós elmélet atyja tiszteletére Darwinnak keresztelték el.

Mivel úgy találták, hogy a Darwin IV alkalmas környezet lehet élet fenntartására, a Földről egy személyzet nélküli expedíciót indítottak felé, mely egy “anyahajóból”, a Von Braunból és három szondából, a Balboából, a da Vinciből és a Newtonból állt. Céljuk az volt, hogy megtalálják és megvizsgálják az élet bármilyen jellegű formáját a Darwin IV felszínén. A szondák és a hajó mesterséges intelligenciával rendelkezett. A bolygót az Ike-ként is ismert Newton és a Leónak becézett da Vinci szemein keresztül láthatjuk, melyek az információkat a Von Braunra sugározták, hogy az azokat a Földre továbbítsa. A biológiai adatokat és az atmoszféra adatait a szondák és az anyahajó számítógépes hangszimuláció és képernyő-feliratok útján küldte a tudósoknak. A kezdeti várakozás csupán mikroszkopikus életformák fellelésének reménye volt, ám a szondák egy fejlett ökoszisztémába csöppentek, ami igencsak aggasztotta a tudósokat, hiszen nem arra voltak tervezve, hogy hatalmas élőlények közelében repüljenek, és nem tudták mivel megvédeni magukat. A két szonda két különböző „személyiséggel” is rendelkezett. Mindkettő egy ötéves gyerek értelmi szintjén volt, ám egyikük kíváncsi, játékos, míg a másik óvatos, „szófogadó”, nem keveredik elkerülhető bajokba. A két repülő szonda körutazásba kezdett az ismeretlen planétán, megfigyelték az állatokat, melyekkel találkoztak, s közben különböző veszélyeknek voltak kitéve, mint például egy vihar a ragadozó amőboid tenger felett.

A lények, melyekkel találkoztak igen különbözőek és sokfélék, és kidolgozásukkor sikerült elvonatkoztatni sok földi jellegtől. Íme egy kis ízelítő:

Pengeriszt: embernagyságú ragadozó, a Darwin IV érett erdős területein él a fák koronái közt. Rendkívül aktív állat. Tőrszerű karomban végződő mellső végtagjaival leng ágról-ágra, de siklórepülésre is képes siklóhártyáinak köszönhetően, melyeket végtagjai kinyújtásával terjeszt ki. Elsősorban szivokronokkal (lásd később) táplálkozik. A pengerisztnek erős pszeudo-állkapcsa van, mely egy erős izomzatú csőből és annak végén egy tüskés csőrkávából áll. Ezzel a csővel kígyószerű, tapogató mozdulatokkal kutat préda után.

Megatroll: 2,4 méter magas állat, 8 méter távolságra kilőhető, fogazott, nyílhegy-szerű nyúlványával ejti el áldozatait. Sok földi pókhoz (és a Darwin IV legtöbb ragadozójához) hasonlóan a megatrollok folyadékevők. Emésztőnedveiket áldozatukba fecskendezik, majd kiszívják a táplálékot. Ezek a vad, magányos vadászok az egész bolygón előfordulnak.

Szivokron: a kis, siklórepüléssel mozgó szivokronok a Darwin IV köves kérgű fáinak kemény, külső zsindelye alatt lévő tápanyagban gazdag réteggel táplálkoznak. Erős kapaszkodó karmaik segítségével tapadnak a fákra, mialatt táplálkozó-csöveikkel kiszívják a nedveket.

Gigantisz: a hatalmas, teknőcszerű lény két, oszlopszerű mellső lába segítségével halad, bár testsúlya nagy részét az óriási, hátsó csúszótalp viseli, mely jellegzetes, mély árkot hagy maga után. 10 éves hibernációs időszaka alatt a 18 méter magas gigantisz mozdulatlanul hever nagyrészt eltemetve közvetlenül a Darwin IV felszíne alatt. Ezalatt hatalmas, pórusos páncélján buja növényzet vet gyökeret. Mikor az állat felébred álmából, lerázza magáról a kis erdőt. A gigantisz orra mögött található, nagy, szem alakú szervek valójában hatalmas kopoltyúlebenyek, melyeknek mindig nyirkosnak kell lenniük.

Rajtuk kívül találkozhattunk még a toxon, pirotusz, futodron, kriptor, emtulup, sekil, eszkirt, teraton, modir, illetve umf fajok képviselőivel. Ami szinte mindegyikben közös és figyelemre méltó a világító bőrfelületek.
Végül a szondák „értelmesnek” tűnő lényekkel is találkoztak.

Bár az egyik szondától megijedek, és elpusztították, a másik a benne tárolt üzenetet a Földről levetíthette.
Itt ér véget a film, s a földi tudósok elkezdték az adatok elemzését, feldolgozását.

Eddig tart a történet a Darwin IV-en. Akinek sikerült felkelteni az érdeklődését, az utánanézhet a http://www.discoverychannel.hu/alienplanet/_home/ honlapon (itt található még leírás a többi állatról, illetve néhány angol nyelvű interjú), illetve a film legközelebb akkor látható jó eséllyel, ha jó sokan szavaztok rá egy szombat esti programnak a megfelelő honlapon ;)

*

“A földi élet spontán módon kellett, hogy létrehozza önmagát. Ezért lehetségesnek kell lennie, hogy az élet a világegyetem más részeiben is spontán módon létrejöjjön.” - Stephen W. Hawking

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

h, 2005-12-05 13:10 Blade

Blade képe

Jeah ;)

Jó cikk. Még akkor is, ha tuti nem ilyen lesz az első megtalált, élő bolygó :)

----

So dark the con of man - Mily' sötét az emberi ármány.

k, 2005-12-13 21:56 Mirk

Nekem is tetszik:)
Az a nagy teknős engem a Végtelen történetbeli teknősre emlékeztet erdővel a hátán meg minden.:)

szo, 2009-02-21 15:16 imrenergy

Az a nagy teknős télleg jó én láttam erröl a darwin IV-ről egy dok.filmet

k, 2009-02-24 17:44 Styra

Styra képe

Lehet, hogy pont abból írtam a cikket :)
__________________________________________________
Csillagból születtünk, s csillag leszünk újra
Ha életünk lángját egy széllökés elfújja.

szo, 2009-02-21 21:26 Crystalheart

No, Entropia Universe v3.0? :D

k, 2009-02-24 18:36 Creideiki

Creideiki képe

Kicsit később én is rácsodálkoztam a témára...;)
http://creideiki.sfblogs.net/2008/10/29/darwin-iv-egy-hihetetlen-vilag/

-----------------------------------------------------------------
http://creideiki.sfblogs.net