Világjárvány kitörése fenyeget

Számos írás témája a járvány, a betegség, melynek következtében apokaliptikus viszonyok közé lehet ültetni történetünk fonalát. Fontos megtudnunk, hogy mennyire reális vagy irreális egy hasonló eseménysor napjainkban! Miközben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szinte havonta figyelmeztet egy világméretű járvány veszélyeire, a katasztrófa elhárításának lehetőségével nem számol. A világszervezet alkalmazottai nyilatkoznak, figyelmeztetnek és széttárják a kezüket, a göttingeni Max-Planck Intézet kutatói viszont számolnak, és egy új modell segítségével megállíthatónak tartják a világjárványokat. Igaz, ehhez a világ nagy reptereit időlegesen le kell zárni – olvashatjuk a nemzetközi közleményekben.
Klaus Stohr, a WHO (Egészségügyi Világszervezet) járványügyi bizottságának koordinátora a következőképpen nyilatkozott a Spieleg Online-nak: „Minden valószínűség szerint közeleg egy világméretű pandémia, melynek a világ népességének akár 25-30 százaléka is áldozatul eshet, de a legoptimistább becslések szerint is legalább 5-6 millió ember halhat meg a veszélyességében egy atípusos tüdőgyulladáshoz hasonló kórban.”
Kutatók egyetértenek abban, hogy kb. 20-30 évente felüti fejét egy olyan vírus, mely emberek ezreinek halálát okozza. Csak a XX. századból ismert három nagy járvány: 1918 és 1920 között a spanyolnátha mintegy 40 millió embert vitt el. 1957-ben az ún. ázsiai nátha követelt világszerte 700 ezer halottat, 1968-ban pedig a honkongi vírus ölt meg egymillió embert.
„36 éve nem volt komolynak mondható influenza. A közeljövőben biztosan várhatunk egy hatalmas járványt, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy a világ különböző pontjai közötti távolságok a hatalmas légiforgalomnak köszönhetően mennyire lerövidültek”- nyilatkozta Stohr.
Manapság az influenza miatt aggódhatunk, hiszen a kór mutálódik, és soha nem látott erősséggel támad. Nyugat-Európában több tízmillióan betegek, a betegség pedig naponta 100 kilométerre képes terjedni. Igaz ugyan, hogy az orvostudomány fejlődése könnyebbé teheti a védekezést, de épp a már említett mutáció miatt könnyen megeshet, hogy az influenza elleni védőoltás már semmit sem ér az újfajta betegség ellen.
„A távolsági közlekedés fejlődése valóban egyik fő komponense a világméretű járványok kialakulásának” – állítja Theo Geisel, a göttingeni Max-Planck-Institut igazgatója. „Gondoljunk csak bele, mennyire más volt a helyzet a középkori pestis esetében: a fertőzöttek egy héten belül meghaltak általában, ezen egy hét alatt azonban maximum száz kilométeres távolságra tudták elvinni magukkal a betegséget. A pestis három év alatt jutott el Szicíliából Norvégiába. Manapság egy járvány egy héten belül megjelenhet a világ különböző pontjain”.
Érdekes módon azonban a járványok terjedésének előrejelzése mégis csődöt mondott mind a madárinfluenza, mind az atípusos tüdőgyulladás tekintetében. A göttingeni intézet munkatársai szerint ennek egyszerű az oka: nem megfelelő modellel dolgoztak a különböző világszervezetek alkalmazottai.
Matematikai modellek bevonásával Lars Hufnagel, Dirk Brockmann és Theo Geisel arra az eredményre jutott, hogy a fenyegtő járványok megfékezhetőek. A számításhoz persze figyelembe kellett venni azt is, hogy a világ legnagyobb repülőterei hány célállomással vannak összeköttetésben.
A kutatók szerint egyetlen útja lehet egy már felismert és aktív kórokozó megfékezésének: a repterek időleges bezárása. Ezzel lehet lokalizálni a fertőzést, mely máskülönben a hatalmas repülőforgalom révén mindenhova eljuthat. Ilyenkor fognak elkezdeni számolni a kormányok és a különböző szervezetek, melyik éri meg jobban: ha elviselik azt a veszteséget, amelyet a járvány saját országukban okoz, avagy szembe néznek azzal a kieséssel, mely a légiforgalom részleges megbénulásából ered… Ezt a tényt is a globalizáció „áldásai” közé sorolhatjuk.
Több szervezet ezzel egy időben arra figyelmeztet: könnyen elképzelhető, hogy a következő világméretű járvány nem feltétlenül egy távoli ázsiai vagy afrikai országból indul majd el. Azokat a kutatásokat ugyanis, melyek során például a spanyolnátha kialakulásának okait vizsgálják, gyakran olyan európai és amerikai laboratóriumokban végzik, melyek nem felelnek meg a veszélyességi előírásoknak.
Magyarországon információink szerint nem folynak hasonló veszélyes kísérletek, hazánkat sokkal inkább az fenyegeti, hogy közlekedési csomópontként hamar eléri egy járvány. A globális jóllakottság, az emberek elkényelmesedése, a helytelen életmód és életvitel, valamint a táplálék útján szervezetünkbe vitt rengeteg méreganyag viszont annyira legyengítette a magyar ember immunrendszerét, hogy ránk nézve minden kórság fokozottan veszélyes.
Az általunk megkérdezett orvosok, szakértők többféle recepttel bírnak arra nézve, hogy miként kerüljük el a hasonló bajokat, de nem kívánok újabb „csodaszerekről” és „varázsitalokról” beszámolni, ezért most következő ajánlásunkat az alapján állítottam össze, ami a megkérdezettek véleményében egybehangzó, valamint régi tapasztalat.
-Veszélyesebb időkben és a téli hónapokban minden nap érdemes C-vitamint szedni, lehetőleg az 500 milligrammos kiszerelésből, naponta egy szemet. Ekkora mennyiség sokat javít a szervezet védekezőképességén. Nincs szükség semmiféle komplex termékre, megteszi a patikában pár száz forintért kapható 60 szemes kiszerelés is. Ez rágótabletta formájában is elérhető, ami azért hasznos, mert több gyógyszerész szerint a filmtablettában lévő „film” önmagában is egészségkárosító (főleg a nyálkahártyákat irritálja).
-A savanyú káposzta leve és hasonló ősi étkek, gyógyszerek bizonyítottan növelik a szervezet ellenállóképességét, és nem is drágák.
Ezek használatával csökken a betegség elkapásának kockázata, ha pedig mégis megtörténik a baj, sokkal könnyebb a gyógyulás.

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

cs, 2005-03-17 23:11 Rem

Rem képe

Én a káposztában hiszek ;> A teával, mi a helyzet, ha szabad megkérdeznem?
______________________
Az öreg dobozoló sámán

p, 2005-03-18 10:50 Blade

Blade képe

Ha földönkívüli lennék, és látnám a világ túlnépesedési problémáit, azt gondolnám, hogy a Föld a vírusokkal is védekezik az emberiség ellen. Mit számít, hogy meghal pár millió? Semmit. Marad még pár milliárd. Túl sok.

De nem vagyok az.

A másik észrevétel, hogy miért csak a reptereket kellene lezárni? Az emberek utaznak még ezerféle módon. Igaz, azok nem olyan gyorsak, de elég gyorsak ahhoz, hogy mondjuk 2 héten belül bárhová elérjen a kór, repülő nélkül. Szerintem a határokat kell lezárni.

A harmadik: a magyar ember immunrendszere gyenge lenne? Hát a város és panellakóké lehet, hogy az. Van egy kollegám, aki ha meglát egy fűszálat, tüsszent, és ha szembejön egy baci, két hétig ágyba dől. Elképesztő. De nem hajlandó változtatni ezen. Egész életében egy 10 emeletesben lakott és tv-t nézett.

De sok olyan embert is ismerek, aki soha nem beteg. Elsősorban vidékiek persze.

Szal szerintem ha már általánosságban beszélünk, akkor inkább a városi ember immunrendszere gyenge, mint a magyaré. De nem csak Magyarországon.

----

So dark the con of man - Mily' sötét az emberi ármány.

p, 2005-03-18 12:59 Stonehenge

Stonehenge képe

Hát igen, vegyünk egy háborút! Meghal 1 millió ember, hú de nagy katasztrófa! Négy nap alatt szaporodjuk vissza...
A városi ember immunrendszere O, a vidékié jobb, de azért gyengül, mert ugyanazt a mérgezett vackot eszi, mint a városi, kivéve persze a gazdálkodókat. De ha vidéken jársz, látod, ohgy a diszkonotk ott is gombamód szaporodnak, és ugyanazt a sz@t adják el ott is, mint a bűnös városban.

"Csak akkor lesz bármid is, ha már elvesztettél Mindent"

p, 2005-03-18 13:51 Blade

Blade képe

Én sokat járok vidéken, de nem szaporodnak a diszkontok...csak a tecsók :) Ettől függetlenül, igaz, hogy az immunrendszer gyengül, de azt nem tudom milyen mértékben, ugyanis mostanában nagyon nyomatják ezt az egyélsokgyimilcset meg sajáttermesztésűzöldségeket dumát is, és annak csak van valami eredménye.

Ültetek is 10 fát a héten :)

----

So dark the con of man - Mily' sötét az emberi ármány.

v, 2005-03-20 12:34 Rem

Rem képe

Ókorban: Nesze itt egy kis gyom.
Középkorban: Ne edd azt a gyomot, inkább imátkozz.
újkorban: Ne imátkozz itt ez az esszenciás üveg.
jelenkorban: ne idd azt a löttyöt, itt egy kis antibotikum.
Manapság: Ne edd azt a művackot, itt egy kis gyom.
:lol:
______________________
Az öreg dobozoló sámán

sze, 2005-03-30 14:19 guzaf

"-Ha en allat lennek, akkor nem tartanek embert a lakasban. Budos, zajos.
-Ja. És meg egeszsegtelen is."

h, 2005-05-02 11:25 timenda (nem ellenőrzött)

Non est volenti,neque sequenti,sed miserenti Deo.

Szerintetek régebben nem volt ennyi nyavalya, vagy csak minket nem tájékoztattak róla? Manapság naponta hallani vmi végzetes kórról, és már komolyan a hideg ráz, ha új betegségről hallok(amúgy is hipochonder vagyok):).Az ember a saját vesztének okozója, vagy csak a technika fejlődött és olyanokat is felismerünk, amiről eddig halvány-lila-gőzünk sem volt?Az ismeretterjesztés az OK, de szerény véleményem szerint nem lenne szükség a tudományos-pánikkeltésre (na most új szót alkottam).

v, 2005-05-08 23:12 Soltaire

Soltaire képe

Véleményem szerint 6 milliárd embert szépen ki kell pusztítani, a többit pedig visszazavarni a fákra. Az élővilág MINDEN problémája egyből megoldódna. Nem pusztulnának a fajok és a flóra és fauna is ismét egyensúlyba kerülhetne...
---------------
Az utolsó lovag

h, 2005-05-09 09:39 adriandraco

adriandraco képe

Ezzel én is egyetértek, mégis...valahogy nincs kedvem a halálhoz....és ha belegondolok...már a fán sem érezném jól magam :) ez a baj velünk emberekkel :)
__________________________
http://adriandarco.atw.hu

h, 2005-05-09 11:04 Mirk

Ez az emberkipusztítás kicsit erős de azért majdnem helytálló. Ugyanis nem sok időbe tellne visszaszaporodni szerintem. Lehet, hogy ez a sok új betegség nem most jelenik, hanem a technika fejéődése miatt csak most fedeztük fel őket - ez a jobbik eset. A rosszabbik, hogy a föld valahogy tényleg "védekezik az emberiség ellen". Annyi katasztrófa, járvány és miegymás történt az utóbbi időben hogy húha. És mégis úgy szaporodunk mint a nyulak, a népesség még így is pluszba van. Ha minden hónapban meghalna egymillió ember az sem lenne katasztrófa.
Tényleg igaz hogy gyengék az emberek. Nem csak Magyarországon, mindenhol. Az ember máshogy táplálkozik, teljesen megváltozott az életvitel, ezért ha jön egy járvány mindenki csak legyint: majd úgyis ad gyógyszert az orvos és meggyógyulok. Így valóban könnyű, a szervezetnek nem kell semmit csinálnia csak kap egy gyógyszert aztán tunyulhat tovább... Csak az a gáz, hogy az antibiotikumok és más gyógyszerek hatékonysága nem nő olyan mértékben ahogy a vírusok mutálódnak. Elképzelhető, hogy ráfázunk.

h, 2005-05-09 12:00 Soltaire

Soltaire képe

Mirk!

Ha jobban belegondolsz régen nem voltak nagy katasztrófák. Miért? Mert az ember az élőhelyét nem terjesztette ki annó annyira, mint napjainkban. Ezért szörnyű és borzasztó (ahogy a média szereti...). ha valahol történik valami természeti katasztrófa. Régen... szerintem most egy kezeden fel tudod sorolni a nagy természeti csapások helyszínét, amik érintették az emberiséget. ÉN szerintem ugyanúgy voltak mindenféle földrengések, tűzvészek, csapások, miegymások, de mivel azok az emberlakta területektől messze estek, ezért nem kerültek feljegyzésre.
Földrengéses-tűzvészes? Szerintem...

De ha vírusos, akkor baj van :)
---------------
Az utolsó lovag

h, 2005-05-09 18:58 Blade

Blade képe

De régen is voltak nagy katasztrófák...csak nem volt annyi ember, és nem ezért nem is halt meg annyi közülük. valamint nem volt média, amely tudósított volna az eseményekről.

Avagyhát te is ezt mondod? :)

----

So dark the con of man - Mily' sötét az emberi ármány.

h, 2005-05-09 18:58 Blade

Blade képe

Megszoknád azt a fát...de mi lesz a Karc-cal? :D

----

So dark the con of man - Mily' sötét az emberi ármány.