Egyetlenem

Egyes tudósok állítása szerint, a monogámia úgy alakult ki, hogy a törzsében domináns ősférfi kényelmesebben tudott szemmel tartani egy ősasszonyt, mint kettőt vagy háremet. Így, minimalizálta annak esélyét, hogy a kikapós ősmenyecske más utódját hozza majd világra.
Megfigyelve az embereket - akár a mi korunkban, akár a történelem folyamán bármikor -, olybá tűnik, nem igazán működik az egy partnerrel egy életen át tartó együttműködés. Az Egyesült Államokban végzett statisztikai felmérések szerint, az amerikaiak 10 %-ának más a papája, mint akiről ő azt hiszi. Gyanús, hogy ez az eredmény máshol is kijönne. Az emberen kívül nincs olyan emlősfaj, melynek viselkedésére jellemző volna a monogámia.
Szent kötelék, ami az állatok fölé emel, vagy természetes ösztöneinken tett durva erőszak?

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

cs, 2005-06-30 09:10 Rem

Rem képe

Jó kis téma, de időhiányra hivatkozva később mondom el véleményem. ;)
______________________
Az öreg dobozoló sámán

cs, 2005-06-30 09:34 Blade

Blade képe

Vannak olyan párok akik megtalálják azt, akivel végig együtt tudnak maradni. Sok ilyen van. Persze néha vágynak egy kis másra, de aztán visszatalálnak a saját maguk által kijelölt útra.

És sokan vannak olyanok is, akik viszont nem bírnak leragadni egy példánynál. :)

A monogámia nem minden népre jellemző, ha nem tévedek. Sőt, ha számokra bontva nézzük, lehet hogy többen vannak a nem monogám elemek :)

Az ember azért is ember, mert tudja uralni az ösztöneit. Hogy ez jó vagy sem, azt nem tudom, de így van...legalábbis a legtöbb esetben. Ezt nem mondanám erőszaknak...

Azt hiszem az állatoknál is van monogámia...meg nem mondom melyik fajnál, de mintha lenne olyan, hogy egész életükben kitartanak egymás mellett.

----

So dark the con of man - Mily' sötét az emberi ármány.

cs, 2005-06-30 10:22 Bogumil

Bogumil képe

_____Bogumil D' Kukulkán
Én szerintem a monogámia az emberi ösztönön tett durva erőszak kategóriájába tartozikVannak országok India és Ladak között,ahol matriarchátus van: a nönek van több férje,s nagyon jól megvannak egymással.Soösem az aszámit ki8 az apja a gyereknek,hanem ki az anyja.Ahogy a papok elferditették Jézus tanitásait,s kitalálták a cölibátust,ami egy durva erőszak az ember szexuális ösztönén.Jézusnak is volt felesége,gyerekei,csak ezt alhallgatták.A pap nem nősülhet,igy tényleg monogám:mert csak önkielégitéssel tud szexuális örömhöz jutni,vagypedig megszegve a cölibátust szeretőket tart.Szóval nagyon sántit ez amonogámia.Viszont mma magyarországon még egy nőt is nehéz eltartani,nemhogy többet...úgyhogy marad a singliség,vagy maximum a monogámia.De ez,gazdasági kérdés,nem pedig erkölcsi.
Bogumil

h, 2005-07-04 11:56 Blade

Blade képe

Hát ha elég gazdag nőd van, akkor nem kell eltartani. Ez is előfordulhat, igaz-e.

----

So dark the con of man - Mily' sötét az emberi ármány.

sze, 2007-06-13 17:39 völgycsillag

völgycsillag képe

Egy észak-afrikai beduin törzsben is matriarchátus van, de monogámiával. míg azonban a nő férjhez nem megy, annyi szeretőt tart, amennyit akar, és minél többet, annál értékesebb.

"kitalálták a cölibátust" nem a kereszténységgel jelent meg a cölibátus, ezt te is nagyon jól tudod. te ne ferdíts!
"Jézusnak is volt felesége,gyerekei,csak ezt alhallgatták." mi ez a Da Vinci kód? van egy dvd-m róla, ami sorra veszi, milyen féligazságokra és szemmel látható hülyeségekre épül a könyv. és nem vmi keresztény kiadvány, hanem tescós áru, úgyhogy bárki megveheti, ha hajlandó kicsit gondolkodni az agymosásokon.

cs, 2005-06-30 13:17 Mágika

Egyes majomfajtáknál biztos, azt hiszem a gibbonok is monogámok. A képesség biztosan megvan az emberekben a monogámiára, hogy ezzel akarnak-e élni vagy sem az valószínűleg egyéni döntés és persze pár kérdése is.

Ez a téma is tetszett,

Pit

cs, 2005-06-30 13:54 Bogumil

Bogumil képe

_____Bogumil D' Kukulkán

De,szerintem ezt az elavult,idejét mult társadol és demokrácia ellenes törvényt ami bünteti a bigámiát,rég el kellett volna törölni.A másik ami ehhez kapcsolódik:a nyilvánosházak bezárást kimondó egyezményt rég hatályon kivül kellett volna helyezni,mert sérti az egyének szabad szerelemhez,kielégüléshez,kéjelgéshez való jogát.Az jobb ,hogy a kurvák az országutakon,mocsokban fetrengve,hóban,sárban vizben,tűző napon palikra vadásznak?Ez a visszataszitó,meg az állam arcátlansága,hogy ebbe a sorsba taszitja a szerelem napszámosait.Szemforgató,bűnös,ocsmány társadalomban élünk,és akik a törvényeket hozzák,azok sem makulátlanok.
Bogumil

cs, 2005-06-30 14:53 Mágika

Maga a jog a bigámiára vagy a nyilvánosházakra nem jelenti azt, hogy ezzel élni is kell, ebben az esetben egyetértek a véleményeddel. Úgy gondolom a szabad szerelem, stb. jogtól függetlenül az
egyén(ek) saját döntése. Ha valaki fizet az élvezetért vagy bigámiára vágyik nem hiszem hogy azzal fog foglalkozni hogy ez törvényes-e vagy sem, bár lehet csak én látom így :)

Pit

cs, 2005-06-30 14:58 Bogumil

Bogumil képe

_____Bogumil D' Kukulkán
Kedves Pitt:a bigámiáért börtön jár.Tehát,ha kiderül akkor a biróság elitéli,ha foglalkozik vele,ha nem.Tehát ezt a törvényt anulálni kellene!A papokat meg kiherélni,s akkor nem vétkeznének.
Bogi

cs, 2005-06-30 15:05 Mágika

Kedves Bogi! :)

Hát én nem vagyok pap, de ha az lennék biztos nem díjaznám az eljárást!

Pit

cs, 2005-06-30 15:19 Bogumil

Bogumil képe

_____Bogumil D' Kukulkán
A középkorban,az inkvizitorok,akik a papi nötlenség betartásán is örködtek,bizony kiherélték,roszabb esetben mágján elégették,felnégyelték,vagy kerékbetörték a cölibátust megszegő,az állatokkal és férfiakkal fajtalankodó papokat és a fajtalankodás eszközét is likvidálták.A szodomiát még csak valahogy elnézték,megelégedtek tiz miatyánkkal penitenciaképpen,ha kecskéről volt szó...,de ha mondjuk már egy lóval tette ugyanezt,akkor a lovat szigorúan levágták és megették a húsát.
Bogi

szo, 2005-07-02 08:00 Misaerius

Misaerius képe

:lol:
"Lebbentsd félre a függönyt és lépj mögé! Ennyi az egész. Minek habozol, mitől félsz? Attól, hogy nem tudod, mi van a függöny mögött, és hogy onnan nem térünk vissza?" /Goethe: Az ifjú Werther szenvedései/

h, 2005-07-04 11:55 Blade

Blade képe

A kutyafáját, miket nem tudsz :)

----

So dark the con of man - Mily' sötét az emberi ármány.

sze, 2007-06-13 17:20 völgycsillag

völgycsillag képe

Ejnye, kis sárkányom! kitomboltad magadat? ugye sokkal jobban tudsz úgy marcangolni, ha egy pap szőrös s*ggére gondolsz? Tudod, a komcsik alatt volt egy jelzős szerk. az ilyen megfontolt és bölcs sárkányokra, mint te: harcos ateista. Harapjál hát nagyokat, ha úgy esik jól, de nem értem, miért haragszol úgy a papságra? és pontosan melyikre? a protestánsok és görögök házasodhatnak. csak a rómaiak maradtak, de szerintem ismerkedj meg egy párral, mielőtt ilyen csúnya dolgokat állítasz az egész csoportról. Ja! és mi a helyzet a buddhistákkal és moszlimokkal? Ha a kecskéket irigyled tőlük, hát tedd túl rajta magad: szabad az neked is! így még a bigámiával kapcs. problémádat is meg tudod oldani, ha beszerzel egy kecskenyájat... :D

sze, 2007-06-13 21:16 Bloody Dora

Bloody Dora képe

"Kis" sárkányom? Bogira már jó régóta nem mondott ilyet senki. Kicsi... ja, Te még új vagy. Semmi baj. :)
_____________________
Csak én, Bloody Dora, mint azt már megszokhattátok.

cs, 2007-06-14 06:07 Misaerius

Misaerius képe

a karcolat legviccesebb hozzászólása, órákat nevettem rajta. mondjuk ehhez Bogi személye is kellett...
de, áh, nem akarok belemenni ebbe a marhaságba, fanatikus hívővel nem lehet vitatkozni
és az is sokat elárul rólad, hogy rögtön azzal kezded, hogy ateista vagy... a komcsizmus idején is voltak ateisták! Te is oda való vagy! Komcsi vagy!
ezt végső elkeseredésükben szokták elsütni, a vita végén. Csak hát, Jézus is kommunista volt.
Az, ha valaki fél Istentől, nem baj. Elvgére igen sokan teszik, és úgy tűnik igen kevesen képesek arra, hogy magukat ültessék a helyére. Inkább vki mást (pl. Sztálint annak idején)
De ha vaalki az egyházat védi, hát az valamit nagyon elcseszett.

cs, 2007-06-14 07:21 völgycsillag

völgycsillag képe

nem értem, miért ne védhetném az egyházat, ha jól érzem magam benne! Tényleg kapcsolatban vagyok több pappal, és képzeld, egyik se aberrált! :) Kedves rendes emberek, akiket úgy bántanak, hogy még csak nem is láttak! fanatikus nem vagyok, csak sértődött, hogy úgy szidják az egyházat, mintha valami nagyhatalmú elnyomó gépezet lenne, holott még csak nem is lehet róla hallani. mi fáj úgy a mai támadóknak? az 1%os adófelajánlás? a viszonyulás a buzikhoz vagy az abortuszhoz? ezek ajánlások, amit ha nem akar, úgysem vonatkoztat magára senki kötelezőnek.
Jézust is lehet komcsinak nevezni, az őskeresztényeket meg méginkább, de ők sem üvöltöztek a papság ellen. ;)

ja, de ez nem az Egyetlenem fórum?

sze, 2007-06-13 17:42 völgycsillag

völgycsillag képe

"Az vesse rá az első követ, aki még nem vétkezett!" De hát te pontosan azért dühöngsz, mert vétkezni akarsz, csak valami visszafog. Akkor miért sajnálod a papoktól?

sze, 2007-06-13 17:12 völgycsillag

völgycsillag képe

A jégmadaraknál is megvan a monogámia. Olyannyira, hogy ha az egyik fél elpusztul, a másik nem választ újabb párt, hanem néhány hónap múlva utánahal. Talán bánatában.

sze, 2007-06-13 20:33 S. L. Cornelius

S. L. Cornelius képe

Te lyány! nem tűnt fel, hogy ezek a hozzászólások már kettő évnél öregebbek? :D
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nincs happy end. Idővel mindenki túlélési esélyei nullára csökkennek...

sze, 2007-06-13 20:54 völgycsillag

völgycsillag képe

Feltűnt, de azért igaz paladinként kötelességem a hit védelme! :D Egyébként meg jó témának tartom, és ráadásul passzol az új novimhoz is. Indítsuk újra ezt a fórumot!

cs, 2007-06-14 06:48 Blade

Blade képe

Hát igen, sajnos a nőkben nem lehet megbízni...

Ez tudományos tény. ;)

----

So dark the con of man - Mily' sötét az emberi ármány.

cs, 2007-06-14 08:40 S. L. Cornelius

S. L. Cornelius képe

Szerintem ezen nincs mit vitatkozni. Van akinek bejön az egész életen át való kitartás, másnak meg nem. Ez teljesen személyre van szabva. A vitát mindig az gerjeszti, hogy szeretünk általánosítani...
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nincs happy end. Idővel mindenki túlélési esélyei nullára csökkennek...

szo, 2005-07-02 18:05 Mesemondó

Mesemondó képe

... vagy egymás érzelmi támoogatásából eredő szeretet, vagyis ha már itt vagy arra az egy valamire való, valakire való teljes koncentrálás, aköv életemben majd lesz más pasim lehet... de most akié vagyok szeretném annak adni magam.
... a fű nő magától.

szo, 2005-07-02 18:10 Mesemondó

Mesemondó képe

Bogumil:
Ha kiheréled a papokat akkor mi alelke száméára kihívás,?? akkor az önmegtartóztatás nem valami természet Isten felé vezető tény hanem így sikerült közel sem igaz állapot.
A bigámia megint egy dolog, engem nem érdekel kinek hány palija vagy nője van , ahagyományok és a társadalom fenntartása érdekében szerintem jól vane z így, nem kell 2-3 feleség, a páros csoportos párcserés dolgok ma meg már nem tabuk és vannak bejegyzett egyházakl ahol ezt ki is mondják és elfogadott, hogy ők spec a mezőn k*ró skycladek...(égbeöltözött)
Nekem semelyikkel sincs bajom..a kurvákról meg annyit, hogy én nem látom őket amocsokban igaz nem is keresem őket, szerintem egy-egy otthonban sokkal jobb ez így, azért nem baj, ha a mai gyerekek nem ezt látják, noha semmi bajom velük amíg nem terjesztenek betegségeket.
... a fű nő magától.

h, 2005-07-04 11:57 Blade

Blade képe

MeseKata, ott alul van egy "válasz" gombocska midnen hozzászólásnál, használd azt pls mert így nem tudni mire reagálsz - a szerelem megvakított?? :)

----

So dark the con of man - Mily' sötét az emberi ármány.

h, 2005-07-04 11:59 Blade

Blade képe

Sztem nem árt két három feleség...egyik ebben ügyes, a másik abban :D

(csak Ő el ne olvassa ezt :))

----

So dark the con of man - Mily' sötét az emberi ármány.

h, 2005-07-04 17:22 Bogumil

Bogumil képe

_____Bogumil D' Kukulkán
Az áldóját,én is elszúrtam:válasz mesemondónak.
Igazad van:ne heréljük ki a papokat!Azthiszed,hogy érdekli őket az isten által rájuk erőszaklolt kihívás?Némelyik,pedofil,némelyik buzi,a legtöbb a házvezetőnőjével él együtt.A többi,meg a gyógynatáskor kikapós menyecskének különórkat ad penitenciaként...nekem volt egy katolikus pap szopbatársam az egyiptomi körutazásomon.Elsőkézből értesültem a papiság szinéről és fonákjáról.De,takarja ezt a feledés fátyla.Biuztos hogy a család intézményénél eddig nem találtak még ki jobbat.Ezzel is egyetértek.Csak ne hányják az ember szemére,ha ki-be ugrál a bűvös körből amit köré vontak a törvények...
Bogi

h, 2005-07-04 21:47 Sherab Dorje

Sherab Dorje képe

A "szoPbatársam" csak elírás, ugye? :lol:

***

"Ha szereted a Poklot,
az Mennyországgá változik."

k, 2005-07-05 04:17 Bogumil

Bogumil képe

_____Bogumil D' Kukulkán
Szorri,elirás,de nem tudom javítani. Bogi.

sze, 2007-06-13 17:31 völgycsillag

völgycsillag képe

"Azthiszed,hogy érdekli őket az isten által rájuk erőszaklolt kihívás?" nem rájuk erőszakolt, ők választották, és igen, érdekli őket. Istent az egyházon belül is lehet civilként szolgálni, kisebb papi fokozatot elérve, és akkor még nősülhetsz is. Nálunk most a pap beteg, két családos férfi végez helyette nem szentmisét, hanem igeliturgiát, mivel szereztek olyan rendfokozatot.
"némelyik,pedofil" ez bizony bűn, szenvednek is tőle, és szenvedni is fognak.
"némelyik buzi" szexuális identitása minden embernek van, nem veheted el tőlük sem. bár irigyelni még ezt is lehet.
"a legtöbb a házvezetőnőjével él együtt" hány ilyet ismersz? én ugyanis egyet sem, bár kapcsolatban vagyok jónéhánnyal. Ha elvinnénk a 70 éves Mancika nénit, aki az öreg papunk házvezetőnője, szüzességi vizsgálatra, gyanítom, megtalálnák neki, mert apácaként élte végig az életét a templom szolgálatában. Pedig civil.
"A többi,meg a gyógynatáskor kikapós menyecskének különórkat ad penitenciaként..." ez valami régi francia vásári komédia? nincs az a pap, aki a gyónás szentségét így meg merné gyalázni. Ha mégis, az már hivatását tekintve nem pap.

cs, 2007-06-14 09:45 Viola

Viola képe

Az egyháztól nem lehet elvárni, hogy tökéletes legyen, elvégre emberek alkotják.
Viszont mégis sok igazán békés és jó embert találhatsz a szerzetesek, papok között. Akkor csak lehet valami "ráadás" ebben az emberi intézményben, nem? ;)
-------
"Jó éjt, Kicsi Fény! Most jött el a te időd: láttatsz és látszol." F.Á.