Gonosz... vagy mégsem?

A 3. Karcolat pályázatban (ha valaki nem tudná :) ) a feladat szerint egy gonosz lényről, vagy legalábbis tettről kellett írni, a saját szemszögéből előadva a történetet. A beküldött anyagoknál párszor előkerült, hogy tényleg gonosz-e a főszereplő, tehát a téma felvet egy érdekes kérdést: Tényleg létezik igazi gonosz? Mi számít annak? Aki élvezi ha öl, vagy épp érzelem nélkül csinálja? Aki teszi, amire utasítják, vagy épp csak bosszút akar állni valamiért? Mennyire viszonylagos ez a fogalom, nem lehet sok gonosz cselekedetet "jóként", vagy legalábbis semlegesként értelmezni egy másik nézőpontban? Elvégre minden relatív :)

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

szo, 2007-04-14 13:33 Tim Shaw (nem ellenőrzött)

Hát ez egy gonosz kérdés volt. Tehát egy igazi gonosz biztos létezik. :P

szo, 2007-04-14 16:37 Brother T

Brother T képe

Nem mondanám, hogy egyszerű a dolog, mert "minden relatív" :)

Sztem tiszta gonosz és tiszta jó a szó szoros értelmében nem létezik. A legjobb példa erre a Fallout nevű rpg, ahol a karma mérce határozza meg a cselekedeteid mivoltát. Szeretem a játékot, mert szabadon dönthetsz és hozhatsz jó vagy rossz döntést (nézőpont kérdése: Ha felbőszítenek vagy beszólnak egy faluban és te elégtételként kiírtasz mindenkit a plazma puskáddal, az nekik rossz, de neked jó
;> )

Az egész túlságosan komplex, mert nem lehet mindenkit egy adott tett alapján megítélni, még akkor sem, ha ismerjük a motivációját...

És ez a fontos a motiváció!
Főleg ha jó komplex... :D Ami nagyon béna, ha nincs megfelelő motiváció egy gonosz mögött: Mondjuk Megatron... El akarja pusztítani a többi Transformert, csak mert gonosz. Elismerem, mindenkinek kell egy hobbi :D de akkor is. Minél összetettebb és ellentmondásosabb a viselkedése egy "gonosznak" annál emberszerűbb. Itt Block bérgyilkosára gondolok. Nagyon összetett és még jobban ellentmondásos a fickó viselkedése.

Vegyük Bolyhoska (pitbull) esetét: Pénzt kap, hogy ölje meg a kutyát.Utána az egyik megbízója meg akarja öletni a másikat, mert a férje vele csalja. Akkor ott van a domina, aki Bolyhoska gazdája, ő pedig élvezi, hogy a kutyája öl... Summa summárum: Halott 1-es számú felbújtó nő, 2-es férje, 2-es és a domina, a boldog túlélő Bolyhoska... Keller nem adja telepre és nem kéri, hogy altassák el a kutyát, hanem magához veszi, aztán egyik nap fogja a pisztolyát és lelövi...

FIN
________________________________________________________________
Kicsi a bors, de erősek a karizmai :)

v, 2007-04-15 12:54 Styra

Styra képe

Tim: Nem értem a célzásokat, kire gondolsz? :roll: :P

Brother T: Hát igen, a motiváció és a "gonosz" személyiségének összetettsége fontos tényező a dolog megítélésében. Én mondjuk azt gondolom (többnyire) gonosznak, akinek lenne lehetősége a jó utat is választani, mégsem teszi.
__________________________________________________
Csillagból születtünk, s csillag leszünk újra
Ha életünk lángját egy széllökés elfújja.

v, 2007-04-15 14:16 S. L. Cornelius

S. L. Cornelius képe

Hmm... akkor ezzel anuláltad a pályázat eredményét. Ott a vámpírnak lehetősége lett volna gonosznak lenni, mégsem tette. :P
Másrészről: elég sokat gondolkoztam ezen a dolgon, és oda lyukadtam ki, hogy a gonosz meghatározása a külvilág dolga. Aki cselekszik, az vagy nem gondolja, hogy rossz amit tesz, vagy ha tudja, hogy az, és mégis teszi, akkor valószínűleg valamiféle lelki defektusban szenved (szadista, pszichopata, stb.). Itt viszont feltehető a kérdés, hogy ezek az emberek gonosznak számítanak, vagy betegnek? Nem tudom eldönteni. Az tény, hogy rengeteg szenvedést okoznak szerte a világban.
Persze, hogy relatív, mi a gonosz, de elsősorban társadalmi közmegegyezésen alapuló értékrendünk alapján többé-kevésbé jól el tudunk navigálni ebben a kérdésben. Ez az értékrend azonban nem használható mondjuk a dajak fejvadászok között, vagy háborúban a lövészárokban :!:
Azt mondod, járhatna jó úton, mégsem teszi? Mi van, ha mondjuk valaki egoizmusból eltapos mindenkit maga körül. Az gonosz? Az egoizmus rossz dolog? A társadalmi meghatározás szerint igen, holott az egyénnek csak az egoizmus garantálja a túlélési esélyeket, és ha az egyén nem él túl, nem lesz társadalom sem...
A jelen társadalom pedig előszeretettel kiált ki olyan dolgokat értéknek, amiket aztán senki nem tart be, ettől egyfajta meghasonlottság lesz úrrá az embereken. Mondhatnám úgy is, hogy a civilizált társadalom szükségszerűen skizofrén. Az pedig nem jó. Egy beteg társadalom tagjai is betegek lesznek.
Szóval elég nehéz ebben a kérdésben kimondani az utolsó szót...
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nincs happy end. Idővel mindenkinek nullára csökkennek a túlélési esélyei...

szo, 2007-04-21 18:13 Styra

Styra képe

Cornelius: Ha megnézed a véleményem borgg művéről, én ott is mondtam, hogy szerintem nem gonosz a főhőse. De a végeredmény nem egy ember zavazataiból alakul ki.
__________________________________________________
Csillagból születtünk, s csillag leszünk újra
Ha életünk lángját egy széllökés elfújja.

szo, 2007-04-21 19:47 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Én is azt mondtam. :D De mindegy. :)
_____________________
Csak én, Bloody Dora, mint azt már megszokhattátok.

szo, 2007-04-21 19:56 S. L. Cornelius

S. L. Cornelius képe

Persze, persze, nem ellened, vagy bárki ellen beszélek, csupán nem bírtam kihagyni a lehetőséget... ;)
Egyébként nekem személy szerint tetszett a novella, tényleg minden szempontból jól meg van írva (és ha ezt én mondom... :) ). Csak kettő szempontból vannak fenntartásaim: legalább két olyan képregényt tudok mutatni, ami feldolgozza ezt a témát (Körözve, Erőtlenül), és hát igen... szerintem nem felelt meg a pályázati kiírásnak. És nehogy félreértsük egymást, nem azt mondom, hogy borgg mástól vette az ötletet (különben az sem lenne baj)!... Elvégre rám azt is sütötték, hogy nem vagyok eredeti :lol:
De ez nyilván csak a "savanyú a szőlő" szindróma :-?
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nincs happy end. Idővel mindenki túlélési esélyei nullára csökkennek...

v, 2007-04-22 06:40 Blade

Blade képe

Hát igen, ez arra hasonlít ;)

No de lesz még pályázat...

----

So dark the con of man - Mily' sötét az emberi ármány.

v, 2007-04-22 08:12 S. L. Cornelius

S. L. Cornelius képe

Rendelkezem alapvető önismerettel és nem áll távol tőlem az önirónia sem, szóval tudomással bírok a dologról ;)
Visszatérve az eredeti témához, a gonoszság mindig a cselekedeteken keresztül nyilvánul meg, és ha valaki ártatlanokat ment meg, az nem számít ebbe a kategóriába...
Mondjuk van valaki, aki udvarias, segítőkész, de közben gyűlöli az embereket, csak ezt nem meri kimutatni. Mondanád gonosznak? Hisz nem ismered a gondolatait...
Szóval ha valaki tettei nem árulkodnak gonoszságról, akkor azt nem tartjuk gonosznak. Az embereket azért szeretjük vagy utáljuk, amit tesznek. Persze jó szöveggel ideig-óráig meg lehet téveszteni a többieket, de egy idő után rájönnek, hogy a beszéd és a cselekedet nem fedi egymást, és akkor oda a becsület... és ismét csak a tetteknek fognak hinni.
Tehát szerintem az a gonosz, aki a társadalmi közmegegyezésen alapuló értékrend szerinti "gonosz" fogalmát cselekedeteivel megtestesíti. Eszerint alapvetően a társadalmi berendezkedés számít meghatározó tényezőnek, tehát a kérdés helyesen: mi számít gonosznak, és van-e egyáltalán gonosz az általunk megszokott, nyugati típusú társadalom értékrendje szerint?
A válasz erre az (szerintem), hogy aki önkényesen megszegi a békés egymás mellett élés szabályait (ami minden helyen és időben más és más), az a kihágás mértékétől függően számít helytelennek, rossznak, vagy gonosznak.
Eklatáns példa: ha eszkimóknál vagy vendégségben, és a házigazda feleségét nem viszed ágyba, az halálos sértés (vagyis gonosz vagy), míg nálunk ha megteszed, az házasságtörés...
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nincs happy end. Idővel mindenki túlélési esélyei nullára csökkennek...

v, 2007-04-22 16:58 Brother T

Brother T képe

"Eklatáns példa: ha eszkimóknál vagy vendégségben, és a házigazda feleségét nem viszed ágyba, az halálos sértés (vagyis gonosz vagy), míg nálunk ha megteszed, az házasságtörés..."

Hát, akkor mindenképp gonosz leszel, ha a két tényező közül bejön valamelyik... :D De, mindenkinek kell egy hobbi :D
________________________________________________________________
Kicsi a bors, de erősek a karizmai :)

v, 2007-08-26 19:14 Ylorian Gerald

Ylorian Gerald képe

Szerintem van eredendő gonosz tet, vagy gonosz. Ami független a jelenlegi társadalmi formáktól. Csak vakok az emberek felimerni.
_____________________________________________________________
itt vagyok hát, de valami más
valami történt ez nem vitás
nem ebben hittem, nem ezt akartam
túlléptem a harárt.
(Finnugor:Black Flames-Behind The Mirror)

szo, 2007-09-01 19:49 S. L. Cornelius

S. L. Cornelius képe

Szerintem Te inkább arra gondolsz, amikor valaki szándékosan megy szembe az adott társadalmi formákkal, kifejezetten rosszindulat által hajtva. Tehát van eredendően gonosz lény, de cselekedeteinek megítélése mindig az ítélet alkotóján múlik.
Emlékszel? "Nincs a világon se jó se rossz, a gondolkodás teszi azzá." És szerintem ez igaz.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nincs happy end. Idővel mindenki túlélési esélyei nullára csökkennek...

cs, 2007-09-20 14:53 Copfi

Nincs olyan hogy gonosz, de a jó sem létezik, hisz ez csak az emberek által kitalált fogalmak, mik azárt jöttek létre, hogy nyugodtan megbüntethessék az általuk nem szimpatikusnak talált embereket.

h, 2007-11-19 13:32 Kentaur

Kentaur képe

Mi is a gonoszság?Akarattal,és szándékosan rosszat tenni,csupán a rosszért magáért,illetve az,ha semmi nem érdekel,csak a magad szemszöge?Ez esteben éppúgy teszel jót is,mint rosszat,ha egyszer neked mindegy...Én olyat még nem láttam,hogy valaki ne azt gondolta volna,hogy ha nem is jó,de mindenesetre a lehetőségekhez képest helyes ahogy él!
Illetve ha tudta is hogy rosszat tesz,nem azért tette,hogy rosszat tegyen...ilyen szempontból tehát szerintem nincsen anszolút gonosz.Sőt abban sem vagyok biztos hogy úgy álltalában létezik-e,hiszen ha a rossz dolgok természetét nézzük,sokszor kellenek,és késöbb kiderül épp belőlük származott valami jó.Pl ha meghal egy kisgyerek az rossz,mindenki annak tartja,de a halál önmagában nem az,és nem várhatjuk el,hogy válogasson...tehát a történés csak az adott egyén,társadalom,stb szemszögéből gonosz,illetve rossz dolog.És itt most ugye maga a gonosz fogalma merült fel,mint egyetemes fogalom,na szerintem úgy nem létezik,illetve ugyanaz,ill azonos az egyetemes jóval,csak épp a másik arca eseteleg.Vagyis ezek csak itt és most nekünk létező fogalmak,de még itt is annyi mindentől függenek, hogy nem lehet őket egyértelműen elhatárolni.
-----------------------------------------------------------------
Ha a menyországban nincs csoki,és rockzene...akor NEM megyek!!!

h, 2007-11-19 19:05 S. L. Cornelius

S. L. Cornelius képe

Azt hiszem egyet kell értsek Veled :)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nincs happy end. Idővel mindenki túlélési esélyei nullára csökkennek...

h, 2008-06-02 07:35 bellamaria

bellamaria képe

Szerintem nincs olyan, hogy gonosz ember, aki egész életében folyamatosan mindenkinek csak rosszat cselekszik, vagyis gonosz, és soha nem bánja meg a tettét. Mert létezik egy olyan, hogy lelkiismeret.
Vannak gonosz cselekedetek. Pl. mikor egoizmusból valaki keresztülgázol másokon, de ez is előbb utóbb el szokta nyerni "méltó" jutalmát.
Gonosz cselekedet az is, ha bántalmazottból bántalmazóvá válik. Gondolok itt családon belül pl. egész gyerekkorában verték, és utána ő válik olyan szülővé aki üti a gyerekét, feleségét.
Vagy pl. az is, ha vele elbántak, és másokon áll bosszút, mert vele is ezt tették.

h, 2008-06-02 07:46 miyoku

miyoku képe

hohó, h ne létezne. van akinek nincs lelkiismerete.
nézz szét itt:
http://sorozatgyilkosok.fw.hu/
- . - . - . - . - . - . - . -
S im egyszerre ajtóm roppan,
Mintha egy kéz félve koppan
– dobban ajtóm csöndesen

h, 2008-06-02 16:19 Sütiszörny

Sütiszörny képe

Az egész gonoszság csak társadalmi megítélés kérdése. Ha az lenne a szokás, hogy hetente feláldozunk egy kisdedet, hogy szépen süssön a nap, akkor azt vélnénk gonosznak, aki ezt elmulasztotta, s emiatt borús az égbolt.
__________________________________
Süti, vagy nem süti? Ez itt a kérdés!

h, 2008-06-02 06:02 BenJoe

BenJoe képe

Én mindig is azt az embert tartottam gonoszabbnak, aki néha mondjuk kicsit segít az ellenségeinek is, ha ebből előnye származik. A tipikus felfogás a gonoszról az, hogy az a gonosz, aki lelketlenül öldökli az embereket és mindenki ellensége, meg folyton röhög, hogy most "Húúú de gonosz vagyok, letiportam egy hóvirágot."
Ezzel szemben, ha a gonosz fickó besegít az ellenségnek, utána meg szépen seggberúgja őket, na az már sokkal szemetebb húzás.

h, 2008-06-02 07:34 miyoku

miyoku képe

nekem meg ellenségeim sincsenek. na ezt add össze. :)
- . - . - . - . - . - . - . -
S im egyszerre ajtóm roppan,
Mintha egy kéz félve koppan
– dobban ajtóm csöndesen