Írások és blogok

Sziasztok :)

Nem tudom, pontosan hova tartozhat, de a segítségeteet szeretném kérni és a véleményetekre vagyok kíváncsi.
Ti, akik írtok, hogy gondoljátok, lehet egy blog irodalmi? Lehet-e sikeres egy blogregény?
Véleményeiteket mondhatjátok itt, aki szeretné, az kitölthet egy ezzel kapcsolatos kérdőívet is.
Előre is köszi.

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

p, 2014-06-06 16:24 Sren

Sren képe

Szia! :)

Hogyne lehetne irodalmi? :) A blog egy saját "napló", a témáját magad választod meg.
A blogregény már más kérdés. Bizonyára lehet sikeres - ha a siker alatt azt értjük, hogy egyre többen és többen látogatják, kommentelik. De ez csak egyfajta kezdet, kedves álom, aminek szerintem nem gondolsz bele a szükségszerű folytatásába: ha egyre többen olvasnak, idővel felmerül a kérdés, helyes-e ily módon "aprópénzre váltani" szellemi termékeidet, avagy érdemesebb lenne komolyabb kihívások elé állítani?

______________________________________________________________________________________________

A szürrealisták és köztem az a különbség, hogy én szürrealista vagyok.

/Salvador Dalí/

p, 2014-06-06 16:30 Frostler (nem ellenőrzött)

A blogregény szerintem egy nagyon jó ugródeszka annak, aki írással szeretne foglalkozni. A szerző a visszajelzések alapján tud fejlődni, csiszolni a tehetségét, de egy idő után valóban érdemes komolyabb vizekre evezni. Nem hiszem, hogy egy blogregény önmagában komolyabban sikeres tud lenni, de egy kezdeti löketet mindenképpen tud adni az alkotónak.

p, 2014-06-06 17:23 Giskard

Giskard képe

Ehhez olvasóként tudok hozzászólni.
Ha jól tudom, a blogregény részletekben kerül fel, ez esetben piszok jónak kell lenni az első fejezetnek, hogy visszatérjek olvasni. Régen az volt a szabályom, hogy akár milyen rossz egy könyv, kötelességem végigolvasni. Néha bevált, de mivel a jó könyvekre is kevés az idő, mostanában elég hamar félredobom, ami nem tetszik.
De, ha mondjuk egész jó, akkor se biztos, hogy olvasom, mert öt-hat könyvtári könyv mindig van nálam, és inkább papír, mint monitor.

----
Ha nem vigyázok, híres író leszek.

p, 2014-06-06 18:05 Sren

Sren képe

"... és inkább papír, mint monitor" - ott a pont, ez fontos része a dolognak. Sokan olvasnak könyveket readeren, papírkönyveket, könyvtári könyvet, no és az internetes olvasásnak is megvannak a maga forrásai: amatőr irodalmi oldalak, Facebook-csoportok, és így tovább. Ezek alapján nem túl valószínű, hogy egy blogregény komoly népszerűségre tehetne szert... De ha mégis, akkor ott a következő lépés rögtön: mármint az, hogy az csak a kezdet. (És hogy a népszerűség csak egy dolog; jön és megy, aztán később azon kaphatod magad, hogy sok hűhó volt semmiért, bizonyos értelemben pedig ugyanúgy ott állsz a startnál - de ez csak a személyes véleményem.)

______________________________________________________________________________________________

A szürrealisták és köztem az a különbség, hogy én szürrealista vagyok.

/Salvador Dalí/

p, 2014-06-06 18:56 Voight-Kampff

Voight-Kampff képe

Szia!
Szerintem egy blogregény maximum regényként lehet sikeres, blogként nem.
Vagyis ha valaki egyben kézbe veheti az egészet, a maga tempója szerint olvashatja, akkor lehet a műfajban lehetőség, de azt nem hiszem, hogy valaki úgy tudna blogot írni, hogy az rendre visszacsábítsa az olvasókat.
Az is érdekes kérdés, hogy az mitől lenne "blogregény" és nem csupán egy folytatásokban közölt regény. 8 Ami, ha jól tudom, King mesternek sem jött be. )
A blog műfaja szerintem legfeljebb a novella vagy a vers műfaján keresztül kapcsolható össze az irodalommal. ( Már persze ha a blog műfaját, nem a tartalmát tekintjük irodalminak. ( Az más téma, ha egy blog az irodalommal foglalkozik, recenziók, ajánlások, kritikák, interjúk közlésével.)
Ha neked segítség, szívesen kitöltöm a kérdőívedet.

_______________________________________________________________________________________
"Reggel lett, és még mindig életben voltam.
"Lehet, hogy írok egy regényt" - gondoltam.
És aztán írtam." - Bukowski: Posta

p, 2014-06-06 20:31 neduddgi

neduddgi képe

Hm, azt én sem tudom, mi lehet a blogregény és a folytatásos vagy folytatásokban közölt regény közt a különbség, de van egy abszolute gyakorlatias tanácsom: írd japánul, esetleg kínaiul, ezeken a nyelveken, ha tényleg jó, garantált a siker.:-)

"Ezeket a gondolatokat olyan sutának találtam, kifejtésüket pedig olyan üresnek és dagályosnak, hogy rögtön úgy éreztem, valami közük van az irodalomhoz; meg is kérdeztem tőle, miért nem veti papírra őket."

Borges: Az Alef

p, 2014-06-06 21:35 lehel

lehel képe

Szia!
A blog olyan, amilyennek te akarod. Ha szépirodalmit akarsz, akkor az lesz, ha ponyvát, akkor meg olyan, illetve lehet vegyes.
Ha azon gondolgkozol, hogy most kezdj bele egy blogba, akkor szerintem ne szoritsd szűk keretek közé, mert később, ha más stílusú történeteket szeretnél majd feltölteni, akkor nehezen fog illeszkedni az addigi tematikához. Inkáb legyen egy fő irányvonalad, de hagyd meg a lehetőségét annak, hogy más típusú műveket is tölthess fel rá.
Ami a blogregényt illeti, ha űgy érzed, hogy a feltöltendő fejezetekkel határidőre el tudsz készülni, és mondjuk hetente feltöltesz egy részt, akkor az olvasók vissza fognak térni, főleg, ha sikerül felkeltened az érdeklődésüket.
Ebben az esetben viszont fennáll az esélye annak, hogy a sztory időnként ellaposodik, ami visszavetheti a nézettsége, mert az olvasó nem tud tovább haladni vele, és kellemetlen élménnyel ér az utolsó sorhoz.
Viszont, ha már egyben feltöltöd az egészet, akkor a nehezebb részek után a látogatód tovább mehet, és nem áll fenn annak a veszélye, hogy mondjuk egy hétig azon agyal, vajon érdemes-e tovább olvasni ezek után?
Neked is nehéz, mert lehet hogy a történet felénél rájössz, hogy 3 fejezettel korábban jobb lett volna más irányba terelni a cselekményszálat, de ezzel megkötöd a saját kezed.
Én azt javasolnám, hogy előbb írd meg a regényt, majd vagy egyben, vagy fejezetenként töltsd fel, de úgy, hogy a követőid biztosak lehessenek a rendszeres regényadagukban.
Én is gondolkoztam azon, hogy az egyik történetemenek a felét töltsem-e fel, de kár lett volna, mivel mert sokáig tartott, mire befejeztem. Ha megteszi példának, akkor nézz körül nálam. A blogomat megtalálod az adatlapomon, vagy ha ráklikkelsz a célozd meg a Holdat...- aláírásra a hozzászólás alján, akkor az oda fog vinni.
És ha gondolod, akkor küld el nekem is a kérdőívet.

p, 2014-06-06 22:31 Bloody Dora

Bloody Dora képe

A fejezetenkénti feltöltésnél elég gyakori a cliffhangerrel zárás, nehogy szegény olvasó elunja magát és ne térjen vissza. Így viszont csak ki kell tenni a "folytatjuk" táblát. Más kérdés, hogy ez mennyire tesz jót a műnek (egy tisztességes regényben kell fordulat, de azért nem minden sarkon kettő, nehogy az olvasó pislogni tudjon).

_____________________
Dr. Bloody Dora

p, 2014-06-06 23:09 lehel

lehel képe

A cliffhangerrel az a baj, hogy legtöbbször a folytatásban ukmukfukk lezárják az előzőlég nyitva hagyott kérdést, ami rosszabb, mint egy hiányos befejezés. A lényeg, hogy ezzel vigyázni kell, nem szabad hanyagul kezelni, mert elégedetlenséget okozhat.

p, 2014-06-06 22:47 Giskard

Giskard képe

Valami nem hagy nyugodni.
"Lehet-e sikeres egy blogregény?" Az erre adott válasz mennyiben befolyásolja a blogregény indítását?
Szerintem ne számíts sikerre. Mondom ezt úgy, hogy nem ismerlek se téged, se a műveidet, de ha kérdőív alapján akarsz írni, hát, nem is tudom...

----
Ha nem vigyázok, híres író leszek.

p, 2014-06-06 22:52 Giskard

Giskard képe

Pontosítok: "Szerintem ne számíts sikerre." Ne csak te, más se. Szerintem ennek egyszerűen nem lehet így nekifogni.

----
Ha nem vigyázok, híres író leszek.

p, 2014-06-06 23:08 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Miért gondoljátok, hogy blogot akar írni? ELTE BTK, valószínűleg kutatási téma.
http://bit.ly/blogokrol
Ha jól sejtem, ez lesz a kérdőív, és mivel FB-n is megosztotta, nem hiszem, hogy olyan istentelenül titkos lenne. De az mégis az, kedves Garabonciás, szólj, lekapom a linket.
(Ilyen az, amikor egy szerkesztő utánajár egy embernek. Hiába, net. Minden maximum öt kattintás. Egyébként szép eredményeket értél el. :) )

_____________________
Dr. Bloody Dora

p, 2014-06-06 23:14 lehel

lehel képe

Nem gondoljuk, csak megpróbáljuk elültetni a boagarat garabonciás fülében :P