Méltatlanul elfeledett írók

Egy műben az alábbi írók neveit fedeztem fel:
Tennyson, Browning, Proust, Wedekind, Spencer, Schopenhauer, Thackeray, Bergson, Valéry, André Gide, Emerson, Li-Tai-Pe

Szóval: ha van olyan akiről szerinted keveset beszélnek, érdemes lenne előszedni őt vagy művét, vagy épp méltatlanul elfeledték, esetleg alacsony volt az eladási példányszáma egy művének... (pedig műremek)
Tessék, itt a fórumuk ezeknek a régi, ősi ködben mászkáló alakoknak/szóvarázslóknak!

Feel free to change the world ! :)

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

sze, 2015-05-27 15:48 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Egy percig azt hittem, egy műben szerepel eme illusztris lista, szerzői státuszban. Aztán elkezdtem gondolkodni is. :)

Hmm... nem tudom, szerintem ők egyike sem méltatlanul elfeledett, még csak nem is elfeledettek. Proust méltatlanul nem elfeledett. :D Viccet félretéve, én mélyen tisztelem - nem közhely! teljes szívből! - azt, aki az Eltűnt idő nyomában képes volt lapos pislogás nélkül, élvezettel végigolvasni. Az egészet.

Vékony jég, és önkézzel vetek véget a témának, ha beszakadni találna, de mi van a *suttogás* politikailag elfeledettekkel? Oké, a karcon okkal nem politizálunk, itt most általánosságban és nem "erősen aktuálpolitikai" oldalról értem. Az mindig van, volt, lesz. Név nélkül, akár, nem is feltétlenül a magyarokra gondoltam (és nem is a rendszerváltás előtti-utáni korszak szerzőrire), hanem a témára általában.

_____________________
Dr. Bloody Dora

v, 2015-05-31 15:16 AvatáR

AvatáR képe

De bizony pedig egyetlen műben szerepelnek:
Vicki Baum: Hotel Sanghai
ez egy kissé gyomormegfekvő dráma - amit újra kiadtak és én lecsaptam rá.

majd írok róla könyvelemzést , mert elgondolkoztatott !

"A két legerősebb harcos a Türelem és az Idő"

v, 2015-05-31 07:37 Para Celsus

Para Celsus képe

Attól függ, milyen "elfeledésről" beszélünk. Paul Verlaine például nyomorban halt meg, elfeledetten, egyedül, de a verseit ma is olvassák, idézik. Gauguin, Van Gogh - hogy képzőművészeket is említsek - szintén elfeledetten haltak meg, majd poszthumusz futottak be. Avagy ott van Hamvas Béla.

Az, hogy egy műremeknek alacsony az eladási példányszáma, nem feltétlenül jelent elfeledettséget. Vladimir Nabokovtól a Gyér világ sosem fog milliós példányszámban fogyni, de időről időre utánnyomják, újra kiadják, mert jó könyv.

Az feledés homálya gyakrabban burkolja be a bestseller-írókat - manapság már kevesen tudják a szakmában is, hogy ki volt Erdős Renée - pedig a maga idejében ('10-es, '20-as évek) hasonló hisztériát váltott ki az erotikus töltetű könyveivel, mint ma E. L. Mamipornó James a Szürke hányás árnyalatával. Vagy ott vannak a Tom Mix és Nick Carter-történetek (nem, nem a Backstreet Boys énekeséről van szó!), amik a XX. század elején rém népszerűek voltak, de mára jobbára a feledés homályába vesztek. Vagy Zane Grey, akinek az egy időben nagyon sikeres, milliós példányszámban fogyó könyveiről ezt írta Szerb Antal:
"Regényei a vadnyugat nagyszerű lovasairól szólnak, a mindnyájunk által kedvelt cowboyokról, akiknek mindig helyén van a szívük és a coltpisztolyuk, s alkalmas pillanatban hol egyiket, hol másikat rántják elő. Szívüket főképp arra használják, hogy kitűnően lovagoló, de nehezen szelídülő vadnyugati hajadonoknak ajánlják föl. A cowboy szerelme általában igen nemes, és belőle kifolyólag meg szokta menteni a leány életét, amelyet marhatolvajok veszélyeztetnek. A két szív találkozásának útjába mégis különféle akadályok tornyosulnak a regény folyamán: hol a lány hiszi azt, hogy a fiú nem szereti, hol a fiú, hogy a lány nem szereti. Megbeszélés útján az ilyesmit nem lehet rendbehozni, mert a cowboyok nem artikulált természetűek. De a végén mégis egymásra találnak, a durva lelkű intrikusokat, akik a lányt egyszerűen babámnak szólítják, agyonlövik, mielőtt célozni tudnának, az ellopott marhák is megkerülnek."
http://epa.oszk.hu/00000/00022/00647/20818.htm
Savazás level 90 :D

No de hogy témánál maradjak - nem kimondottan elfeledett remekmű Joseph Conradtól a Nyugati szemmel, de kevesebben olvasták, mint a Lord Jimet vagy a Sötétség mélyént. A másik kedvencem Turgenyev, aki kissé háttérbe szorult a másik két nagy orosz, Dosztojevszkij és Tolsztoj mögött.


"The Rainmakeeeer!"

szo, 2015-05-30 19:17 Voight-Kampff

Voight-Kampff képe

Egy szerző: Pitigrilli
Nem minden könyve jó ( én négyet olvastam), de a Kokain, és a 18 karátos szűz remekmű.

Egy nem elfeledett szerző elfeledett könyve: Erich Kastner: Fabian

_______________________________________________________________________________________
"Reggel lett, és még mindig életben voltam.
"Lehet, hogy írok egy regényt" - gondoltam.
És aztán írtam." - Bukowski: Posta

szo, 2015-05-30 20:12 Pepin (nem ellenőrzött)

Most eszembe jutott, hogy Proustról beszélt a Bödőcs Tibi egyszer valamelyik felvételén. És ennek eredményeként az egyik ismerősöm azóta ismeri és olvas Proustot. Tök jó, nem?

Én ismerek egy méltatlanul fel sem fedezett írót. A soproni Bruckner borozóban filozófusokról ódákat zengő Bandi bá. Ha ivás helyett írt volna...

Hogy érdemben is hozzászóljak a témához, talán Gelléri Andor Endrét tudnám említeni. A Nagymosodát, és a novelláit tudnám ajánlani. Ezeket én is olvastam.

szo, 2015-05-30 22:15 Kaiser

Kaiser képe

Jeszenyin? Itthon kevesen ismerik tapasztalataim szerint (bár költő volt, és nem író). Mást így hirtelen nem tudnék mondani. Talán Akutagava, bár ő nálunk inkább csak simán a nem ismert, és nem az elfeledett kategória.

Ott van még Verseghy Ferenc és Pálóczi Horváth Ádám, két olyan figurája a magyar felvilágosodásnak, akiket talán lehet elfeledettnek mondani, bár, hogy méltatlanul-e, az kérdéses.

_____________________________
"Your only hope, a life charmed black
An empty grin for we cannot turn back
A seeking silence and a creeping lust
The pork-men crackle as they turn to dust"

szo, 2015-05-30 22:30 Voight-Kampff

Voight-Kampff képe

Hajnóczy Péter
http://hu.wikipedia.org/wiki/Hajn%C3%B3czy_P%C3%A9ter

A "Halál kilovagolt Perzsiából" alapmű kellene hogy legyen... :-(

_______________________________________________________________________________________
"Reggel lett, és még mindig életben voltam.
"Lehet, hogy írok egy regényt" - gondoltam.
És aztán írtam." - Bukowski: Posta

k, 2015-06-16 09:34 AvatáR

AvatáR képe

Kerestem de nem találom. Pedig érdekelne...

"A két legerősebb harcos a Türelem és az Idő"

k, 2015-06-16 13:52 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Az antikvárium.hu-n láttam, hogy lehet kapni, igaz, drágállom, azért nem volt az olyan vastag könyv, hogy ezerkettőt kérjenek érte használt állapotban. (Mondjuk a fene tudja, ezt a kiadást nem ismerem. Lehet, hogy válogatáskötet.)

_____________________
Dr. Bloody Dora

v, 2015-05-31 09:19 polgarveronika

polgarveronika képe

És ott van a politikai szerepválallása miatt megvetett, azóta öngyilkos lett Tar Sándor, aki mindezektől függetlenül remek novellista volt.

 

_______Tertium non datur ______

sze, 2015-06-17 09:58 Voight-Kampff

Voight-Kampff képe

Asperján György. A Csapataink harcban állnak szerintem a legjobb regény '56-ról.

_______________________________________________________________________________________
"Reggel lett, és még mindig életben voltam.
"Lehet, hogy írok egy regényt" - gondoltam.
És aztán írtam." - Bukowski: Posta