Fantasy könyvekről, írókról vagy jót vagy rosszat

Ide várjuk az olyan felhasználók hozzászólást, akik szeretnék megosztani véleményüket Fantasy könyvekkel és írokkal kapcsolatban.

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

v, 2005-01-02 12:42 Blade

Blade képe

Nos, tegnap a végére értem a Crossroads of twilight - Az alkony keresztútján c. résznek - ez az utolsó, ami megjelent magyarul.
Vélemény? Nos, kicsit másképp olvastam, mint az eddigieket, ugyanis tudtam, hogy nem vár rám még egy kötet, várnom kell fél évet a következőre. Ezért kicsit alaposabban átnéztem, lassabban haladtam.

Jordan ugrál a szereplők közt, Mat, Perrin, Rand, Egwene, stb, mindegyikről csak egy kicsit mesél, alig viszi előre a cselekmény szálait, közben folyton arról beszél, hogy a nők ilyen morcosak meg olyan szigorúak, és hogy ki tud hidegebben nézni, ki tudja jobban figyelmen kívül hagyni a másikat stb. Ebben a részben szinte semmi nem történt, de ezek a jellemábrázolások nagyon ki voltak fejtve. Szinte minden nő ugyanolyan rátarti, előkelőnek akarnak látszani, fennhordják az orrukat, és elvárják, hogy mindenki szót fogadjon nekik. Borzasztó. Az aes sedai-ok, a tudós asszonyok, a tengeri nép, mindenki. Ugyanolyanok. A bölcs férfiak pedig mindig tudják, hogy ne avatkozzanak a mérges asszonyok dolgába. Kivéve talán Rand-et, aki azért kicsit beszólt nekik, de ő se áll eléggé a sarkára és nem billenti fenékbe Cadsuane-t, csak sóhajtozik, hogy neki így fáj, meg ilyen rossz, meg hogy mennyi embert kell feláldoznia...ha Taim lett volna az újjászületett sárkány, már rég vége lenne a könyvnek. :)

Szóval a lényeg az, hogy Jordan ezt a könyvet is elhúzza jellegtelen dolgokkal, de mivel annyira jó az alapsztori, hogy nem lehet abbahagyni, én azt mondom, belefér. Ettől függetlenül remélem, a következő részben történni fog valami lényeges is...

Blade

p, 2005-01-07 07:55 Stonehenge

Stonehenge képe

No, én az első könyvnél akadtam ki! Lehetett vágni, hogy itt egy nagy eposz van készülőben, és ahhoz bevezető könyvet kell írni. De azt éreztem, hogy ez a Jordan tudatosan olyan hülyét csinál a szereplőiből, amilyet csak lehet. Olyan parasztbarokk szaga volt az egésznek, és a fordítás is gyenge volt. De a második könyvtől olvastatja magát, onnan nincs hiba szvsz.

"Csak akkor lesz bármid is, ha már elvesztettél Mindent"

p, 2005-01-07 10:59 Blade

Blade képe

Mi az a parasztbarokk? :)
Nekem az első rész is tetszett.

----

So dark the con of man - Mily' sötét az emberi ármány.

p, 2005-01-07 12:37 Stonehenge

Stonehenge képe

Parasztbarokk? Lopás Fábry atyánktól! Olyan mesterkélten művészi, de kilóg a kapanyél a pofából :-)

"Csak akkor lesz bármid is, ha már elvesztettél Mindent"

p, 2005-01-07 13:31 Rem

Rem képe

Szerintem nincs ezzel a bevezetővel baj, elvégre Tolkien se igen írt bevezetőt művéhez a Gyűrűk úrához. Az a hobbitokról írt, úgy mond kifejtés sem fedi le az egész világát.
Sőt, ha hozok még egy példát: Robert E. Howard se írt bevezetőket, pedig conen novellák elé szerintem még jobban kellenének, mint az Idő kerekébe.
______________________
Az öreg dobozoló sámán

v, 2005-01-02 13:34 Rem

Rem képe

Hell,

Jómagam már vagy fél éve olvastam a címzetes könyvet. Egyetlen dolgot hagytál ki Blade a hatásvadász Jordan elemeket, mik minden művét jellemzik.
De egy dolgoban viszont e mű párját ritkítja. Sikerült Jordan-nek tökéletesen elérnie egyik főcélját: nem éreztem magam egy percig se a való világban. Nem úgy, mint a Tél szive című megelőző művében.

Bár ez abból adódik, hogy van egy fajta összeférhetetlenség Jordan műveiben. Egyik főcélja a pletyka taglalása, a másik egy olyan világban, ami alig köthető a mienkhez.
______________________
Az öreg dobozoló sámán

v, 2005-01-02 13:36 Blade

Blade képe

Milyen hatávadász elemekre gondoltál? Írj pls pár példát.

Blade

v, 2005-01-02 13:45 Rem

Rem képe

Hell,

A legizgalmasabb résznél vágja el a cselekmény szálait(bár ezt sokan használják, de ő előszerettel).
Kétségek között hagyja az olvasókat, elisklik bizonyos dolgok felett. Pl. Ashmodean halála, megőrül-e Rand, mit válaszol a sötét oldal.
Új népek, új szokások. A dicső múltban való kutakodás.

______________________
Az öreg dobozoló sámán

v, 2005-01-02 14:05 Blade

Blade képe

Akkor néha én is hatásvadász vagyok :)

Egyébként sok mindent nem értek a könyvekben , azaz a sorozatban. Randnak és a sötét oldalnak ugyanúgy rengeteg eszköz van a kezében, amivel nagy csapást mérhetne a másik oldalra. Miért nem teszik? Mire várnak? Hol vannak pl a Kitaszítottak? Hol van Moridin? Úgy eltűnnek, mintha a föld nyelte volna el őket. Mit csinálnak? Mert látszólag semmit, csak elvannak, és néha odébb kinyírnak vkit, vagy vitatkoznak egymással, de semmi több. Szóval olyan az egész, mintha mindig csak az mozogna, akiről épp ír Jordan. A többiek közben téli álmot alszanak...

Blade

v, 2005-01-02 17:09 Rem

Rem képe

Nos Blade visszafelé fejtve adok választ kérdésidre

 • "Szóval olyan az egész, mintha mindig csak az mozogna, akiről épp ír Jordan. A többiek közben téli álmot alszanak..."
 • Jordan mindig egy szereplőre koncentrál, ilyenkor céljaira figyelünk, miként reagál a dolgokra és sokkal jobban kifejti a gondolatait. Persze ebbe a soroztba is meg van a szereplők között a hierarchia, de több szereplő azonos szinten van, ettől egyoldalúvá válhat, ha csak Rand szemszögéből látjuk az egészet.

  Miért nem csap le Rand? Nos ő se tudja, hol vannak, sőt azt se tudja mennyi szabadult ki eddig. Kimondatlanul minden szereplő valamennyire tudtatlan, úgy halad előre a cselekmény, ha Rand sokat tud, vagy az ellenség, vagy valaki valami biztosat.
  ______________________
  Az öreg dobozoló sámán

  v, 2005-01-02 17:15 Blade

  Blade képe

  Nem a Kitaszítottakra miért nem csap le, hanem mindenki másra, aki ellene szegül...pl seanchanok, mégecce, vagy Masemát miért nem rúgja seggbe, oszlatja fel a seregét vagy akármi...miért nem segít Perrinnek, Matnek, Elayne-nek...csak üldögél egyhelyben, pedig micsoda eszközei vannak. Szal ezek nekem nem teccenek. Semmi akarat nincs ebben a csávóban, semmi akciókészség :)

  Blade

  v, 2005-01-02 18:09 Rem

  Rem képe

  Mint már írtam a tudatlanság ott van mindenhol a műben. Miért nem csap le seanchanokra? Nem tudja hol érdemes. Ha tényleg egy akkor birodalmuk van, akkor olyan mintha szélmalom ellen harcolnának. ;) Ha az egyik oldalt támadja a másik megerősödik, és hátba támadhatja közben. Bizánci nehézkes politika ám sokszor célra törő rajzolódik ki a műben.
  Kevés segítsége van az aes sedai-ok és az ash'man-okra se számíthat egységesen, sőt egy országot sem birtokol biztos kézzel. Gonosz ;> pedig ott kopogtat Rand ajtaján.
  ______________________
  Az öreg dobozoló sámán

  v, 2005-01-02 22:41 Blade

  Blade képe

  Ez duma - ő a sárkány, rázza gatyába az asha'man-eket. :)

  ----

  So dark the con of man.

  v, 2005-01-02 22:44 Rem

  Rem képe

  Hell,

  Már annyira szükek az ablakok gondoltam ide írom ezt: Blade kiváncsi lennék, te hogyan folytatnád ezt a sorozatot.

  ______________________
  Az öreg dobozoló sámán

  h, 2005-01-03 09:24 Blade

  Blade képe

  Well, Rand mindenképpen elmenne az asha'manekhez, tisztázná, hogy ki van vele és ki ellene...miután ez megvan, mégnézné mi van Mat-tel, Perrinnel és Egwene-el, összeszedne annyi sereget, amennyit csak lehet, aztán jól odacsapna a seachanoknak - vissza a tengerbe velük. Az aieleknek úgysem tudnának sokáig ellenállni. Miután ez is megvan, jöhetnének a shaidók...akiket nem feltétlenül kell persze kiirtani.

  Igazából valami nagyobb eseményt várok...akármit. :)

  ----

  So dark the con of man.

  k, 2005-01-04 14:31 Rem

  Rem képe

  Hell,

  Mi a helyzet akkor, ha ez mind sikerül, de a sőtét oldalra nem figyel, és közben az utolsó pecsét is feltörik, aztán harapófogóba szorul a seanachok és a sötét oldal közé. ;>
  Azt se tudja igazán, hogy mennyire erősek az ellenfelei, szóval lehet összefognának az ash'menek, erejük jóval nagyobb lenne, mint Randé, vagy az aes~sedai-ok tennék meg ugyanezt.
  Szóval a főhös nincs könnyű helyzetben. ;)
  ______________________
  Az öreg dobozoló sámán

  k, 2005-01-04 16:23 Blade

  Blade képe

  Megőrülök! :) 8O 8O :lol: :lol:

  ----

  So dark the con of man.

  sze, 2005-02-16 20:27 Rem

  Rem képe

  Gyerekkoromtól kezdve érdekeltek a Tolkien mesék, elég sokat elolvastam tőle, és majd későbbi fia által szerkeztettekből. Végére az Elveszett mesék maradtak. Nem rég fejeztem be, így frissek az emlékeim.
  A mű szerkezete a következő: egy rész Tolkientól, útána a fia kommentárja, ami lényegében csak magyarázza apja írását. Szóval egy átlagos olvasó ki tudja következtetni azt, amit Christopher leírt. Így a kommentárok olvasását a mű felénél abbahagytam. ;)
  Nagyon sok részt jobban kifejt benne Tolkien, ami alapjaiban rengeti meg a Raoul Renier kiritka néhány részét.
  Érződött a művön, hogy már igazából a pénzért lett kiadva. Manapság oly kedvelt és népszerű tündékről szól. Gondoljunk csak az Ammerunra. Fiának a kommentárja pedig szerintem feleslegesek.
  A művet igazából csak a Tolkien fanatikusoknak tudom ajánlani. ;)
  ______________________
  Az öreg dobozoló sámán

  cs, 2005-02-17 13:50 Mesemondó

  Mesemondó képe

  Mi van ammerrel? :D
  ... a fű nő magától.

  cs, 2005-02-17 14:45 Rem

  Rem képe

  Gondoltam belecsempészek valamit, ami fontos számodra, hogy elolvasd. ;)
  ______________________
  Az öreg dobozoló sámán

  cs, 2005-02-17 17:32 Zucchero

  Zucchero képe

  Ti mit gondoltok róla?
  Sokak szerint ponyvaíró,de én nem tudok kiszeretni belőle.
  (Kedvenceim az Álomhajsza,a Tündértánc és a Sárkánykönny)
  _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
  "Ha jót akarsz alkotni,próbálkozz a lehetetlennel."

  cs, 2005-02-17 20:28 Rem

  Rem képe

  Csak hallásból ismerem, de nem jókat mondtak róla. Egyik ismerősöm szavának sokszor adók, mert nagyon egyezik az izlésünk, és ő azt mondta felejthető, szóval ha lesz sok időm, esetleg olvasok tőle. ;)
  ______________________
  Az öreg dobozoló sámán

  szo, 2005-02-19 08:47 Zucchero

  Zucchero képe

  Hát sokat nem lehet belőle olvasni,mert hasonlóak a szereplői...mármint a férfi és a női főhős.
  De nem baj ez,mindig tud valami újat mutatni.
  Ha mégis olvasol tőle,kérlek az Álomhajszát olvasd el!
  (Szerintem tetszeni fog,és ha még akarsz belőle van még. Két részes,és van még folytatása:Tündértánc.)
  _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
  "Ha jót akarsz alkotni,próbálkozz a lehetetlennel."

  v, 2006-02-19 13:07 barbi

  Hát szerintem ne adj most az ismerősöd szavára!kezdj el olvasni egy könyvet tőle ,hidd el utánna imádni fogod!Ajánlom neked a Sárkánykönnyet,Vis Majort és az összes többit!nagyon jók!bele fogsz szeretni a műveibe!Én amikor csak tehetem olvasom a műveit!Még tanulok,de szünetekebe a buszon és amikor van időm olvasok tőle! :D

  szo, 2005-02-19 08:53 Fatyol

  Fatyol képe

  Én nagyon szeretem, néha sírva röhögtem rajta!!! Azóta is kenem bőszen a könyökömet, mert az egyik főhősnőnek az volt a heppje (ráncosodik a könyöke) Megnéztem a magamét, osz't elborzadtam. Vettem is izibe két tégely kencét, és feltartott karokkal flangáltam a lakásban.
  "Bárcsak oly könnyen megtalálhatnám az igazat, mint amilyen könnyen cáfolom a hamisat!" (Cicero) „Aki mások nyomában jár, sohasem kerülhet elébük.”
  Michelangelo

  szo, 2005-02-19 10:40 Zucchero

  Zucchero képe

  Ez aranyos :)
  Szerintem nagyon jól ír,és amiért nagyon tisztelem,tud befejezést írni.
  Jó befejezést!
  Nem olyan mintha késsel vágták volna,és hiphop egyszercsak itt a vége.
  Hagy helyet az olvasónak,aki a sát kis fantáziájával hozzáteszi a folytatást.
  Egyszóval nem fejezi be.
  Mert hol fejeződne be?
  Talán akkor ha az összes szereplő és családja meghalnának és egyetlen rokonuk se maradna.
  Vagy talán még ott sem.
  Még ha az apokalipszis bekövetkezne akkor sem.
  Még akkor is volna miről írni.
  Naszóval röviden és tömören 11 sorban elmondtam,hogy mit szeretek benne.
  És most jön az,hogy mit imádok benne...
  _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
  "Ha jót akarsz alkotni,próbálkozz a lehetetlennel."

  k, 2005-02-22 14:18 Mesemondó

  Mesemondó képe

  Még csak futóéag ismerema munkáit... de amit olvasgattam azok valóban humorosak voltak. Szeretem a gunyoros stílust az abszolúte bejön. A párom férfi létére is gyakran olvassa, állítólag nem kifejezetten női könyveket ír, de azért a stílusán erősen érezni a feminin jelleget. Nem tudom... azért kívülről nem keltette fel annyira egyik könve sem az érdeklődésemet, de lehet csak még nem találtam jót.
  ... a fű nő magától.

  v, 2006-02-19 12:58 barbi

  Nekem ő a kedvenc szerzőm!Nagyon jó könyveket ír!az összes nagyon jó!
  Még egy olyat nem olvastam tőle ami rossz lenne!
  Szinte az összes könyvét olvastam!
  Aki nem szeret olvani az is nyugodtan elkezdheti,utánna tuti nem tudja majd letenni
  a könyveit!:P

  cs, 2008-07-03 15:09 Withae és Morella Evangelion (nem ellenőrzött)

  Imádom :D jelenleg mániákus vagyok, igaz, nemcsak fantasy témakörben. A sírvaröhögés tényleg nagyon tényszerű, főleg éjszaka, telefonfénynél, békésen szunyó család mellett veszélyes, meg evés közben :D

  h, 2005-02-21 06:29 Fatyol

  Fatyol képe

  Patrick Süskind : A parfüm. Egyik legmeghatározóbb könyvélményem volt. Mai napig is nagy meghajlással az írója előtt, bár fájdalommal, hogy régen nem volt alkalmam kezembe venni újra. Főhőse:Jean-Babtiste Grenouille, aki a 18. századi Párizsba születik, annak is a halpiacára. Sorozatgyilkossá válik, mert zseniális orra a legjobb parfümgyártjává teszi, és megakarja alkotni a tökéletes parfümöt. Érzéketlen, és őrült. 25 fiatal lányt gyilkol meg, hogy a lenyúzott bőrükből elkészítse a tökéletes parfümöt. Amikor már majdnem elkapják, a feldühödött tömeg nem tud mit kezdeni vele, mert használja önnön alkotását, és mindenkit elvarázsol az illat, ami körbeveszi.
  _______"Bárcsak oly könnyen megtalálhatnám az igazat, mint amilyen könnyen cáfolom a hamisat!" (Cicero) „Aki mások nyomában jár, sohasem kerülhet elébük.”
  Michelangelo

  h, 2005-02-21 09:15 Blade

  Blade képe

  Jó könyv lehet :)

  ----

  So dark the con of man - Mily' sötét az emberi ármány.

  k, 2005-02-22 14:15 Mesemondó

  Mesemondó képe

  Kicsit undi, kicsit perverz... nem is tudom.
  ... a fű nő magától.

  v, 2005-10-02 09:58 Rem

  Rem képe

  Hell

  Nem rég olvastam el Robin Hobb tól a Bűvös hajó című könyvet. Igen ötletes egy íromány, aminek a folytását még nem lehet kapni, többet nem is írnék róla, hiszen nem valami mély és ujdonsült mondanivalója van a könyvnek.
  A mi megfogalmazódott bennem olvasás közben, azaz, hogy a manapság annyi véletlent és szerencsés esetet raknak a könyvekbe (mint ebbe), hogy anélkül már a cslekemény el se juthatna a tetőpontig. Valahogy hiányzottak ezek a utána a realisztikus bőrbe jutatatott művek, így újra elővettem Moldova György: Malom a pokolban című munkáját, amiben igaz, hogy van némi véletlen, ám nem sokat lendít "hősünk" életén. Szerintem Moldova egyik legjobb munkája, még az is bele tudja magát élni, aki sose élt a szocializmusban.
  ______________________
  Az öreg dobozoló sámán

  sze, 2006-01-04 13:57 Mesemondó

  Mesemondó képe

  Rem_ jé, ogen? Véletlen?? Hobbtól ezt még nem olvastam, de Hobb nem véletlenre, hanem misztikus egybeesésekre, transzcendenciára épít, csaka hhoz háttérinfók kellene ezotéria világábül.. nem lehet, hogy erről volt szó???
  ... a fű nő magától.

  cs, 2006-02-02 15:40 Rem

  Rem képe

  Nem tudom, olvasd el a könyvet, és megtudod. ;)
  ______________________
  Az öreg dobozoló sámán

  cs, 2006-02-02 15:31 Blade

  Blade képe

  Lovecraft összes 1.-t próbálom elolvasni, de nem megy...csak tudnám, mit esznek rajta sokan.

  ----

  So dark the con of man - Mily' sötét az emberi ármány.

  cs, 2006-02-02 16:07 Rem

  Rem képe

  Jó kérdés, majd nem olyan, mint a mi volt előbb a tojás vagy a tyúk?!
  ______________________
  Az öreg dobozoló sámán

  h, 2006-02-06 15:39 Mesemondó

  Mesemondó képe

  Nem tudom, szerintem Lovecraftnál az is fontos, hogy milyen korszakodban kezded el, 13 évesen tudom javasolni:)
  ... a fű nő magától.

  k, 2006-02-14 20:12 S. L. Cornelius

  S. L. Cornelius képe

  Lovecraft?
  Furcsa.
  Most, hogy kérded, nem tudnám megfogalmazni, mit eszek rajta, pedig szinte az összes novelláját olvastam. Valamiért megragadott ez a Cthulhu mítosz, a sötét relytéjesség, a ki nem mondott borzalmak, melyek a legvadabb asszociációkra késztetik az embert, de ezek megjelenítését az olvasó fantáziájára bízza...
  Lehet, jó a fantáziám?
  Jó sötét :-)

  cs, 2008-07-03 15:12 Withae és Morella Evangelion (nem ellenőrzött)

  Ezt ide is, meg Fierce-nek is: köszi, Howie, hogy megszülettél, Fierce, kösz, hogy ajánlottad :D új mániám van, igaz, úgy az 50. oldal (Összes vol.2) táján kijelentettem, hogyha még egyszer meglátom leírva, hogy Poe, kidobom az ablakon...de aztán nem volt szívem :D Egy olyan írót akivel közös a példaképünk, nem bántok :D Morie

  cs, 2007-12-13 18:14 Bloody Dora

  Bloody Dora képe

  Ha már szóba került Lovecraft: könyvtárból megpróbáltam kivenni az összest. A 2. és a 3. kötet megvan, a KK-ból (csak a 2.-at vettem ki, elvégre valahogy haza is kellett cipelnem, és a vizsgaidőszak közeledik); de az elsőt nem találtam sehol. Nem tudja valaki, hogy Budapest melyik Szabó Ervinjéből (nem, nem egy személy lakásából, hanem a könyvtárból) lehet kikölcsönözni? Ahol biztosan, vagy nagy valószínűség szerint megvan. Mert annyian ajánlották, hogy már nem hagyhattam. És mégiscsak az elején kéne kezdeni.
  Hovatovább nagy felfedezést tettem: az angoltanárom fordította a jó részét (a második kötetnek biztosan). Ez meglepett, mert én eddig csak a Dűnéről tudtam (A Butleri Dzsihad), mivel annak az egyik (fordítói?) példányát volt szíves a kezembe nyomni, elvégre olyan aranyos, kedves tanítványa voltam, és jól sikerült a nyelvvizsga is, meg én nagyon szeretem a Dűnét... :) Na, ezek után Lovecraftot is kéne eredetiben, angolul olvasni. Csak a tisztelet végett.
  A másik: ha már ott voltam a KK-ban (Fővárosi Szabó Ervin Központi Könyvtár, röviden FSzEK KK), és ott guggoltam a polc mellett, és meresztgettem a szemet, hová tűnhetett az első kötet, a lábamra esett egy antológia. Lovecraft mellett volt, de én leemeltem azt a két hatalmas könyvet, így meglazult a sor, és az egyik könyvecske (isten áldja a keménykötést, még mindig fáj a lában) kiesett a szép rendből, ahol addig volt. Megnéztem, hogy miféle gyilkos fanatsy story (hehe, kis önreklám) lehet ez, és mit láttam? Lélektánc antológia! Helyből dobtam egy hátast (a másodikat akkor, mikor megláttam a tanárom nevét, mint fordítót a Lovecraft kötetben), és azt is kivettem. :) Gondoltam az egyetemen eldicsekszem vele, mim van, de az, aki annyit ajánlgatta H. P. L. munkásságát nem volt ott, pedig a könyvtárban még találkoztunk is...
  Ha már könyvek: index! Az ÉN indexem. Csak dicsekvésképpen: van benne 1, azaz egy darab ötös, ezzel az 5.00-s átlagommal pillanatnyilag osztályelső vagyok (nekem hamarabb írta be a tanár, mint egy másik csoporttársamnak, ezért jogosan lehetek osztályelső)! :D
  (És utána elsétáltam a Sárkánytűz mellett, és azon gondolkoztam, nem kéne mégiscsak megvenni valamelyik könyvet, amiről itt is olvastam ajánlót... de végül nem vettem semmit. Ebben a nehéz döntésben az is megkönnyítette a dolgomat, hogy volt nálam kemény 50 magyar forint.)
  _____________________
  Csak én, Bloody Dora, mint azt már megszokhattátok.

  k, 2008-05-27 18:13 Fierce

  Fierce képe

  A keresőbe bedobtam a "Cthulhu" szót, és ezt a fórumot kaptam.
  Lovecraft valóban nagy író volt, aki képes volt létrehozni valami maradandót...sokan vannak ugyanis, akik még nem hallották a nevét, mégis ismerik a Necronomicont, A holtak (vagy holt nevek ) könyvét.
  Jobban mondva csak hiszik, hogy ismerik, még soha nem látták, nem tudják honnan ered, mégis tartanak tőle, és fenntartások nélkül elhiszik a róla terjedő ostoba pletykákat.A Necronomicon egy hatásos legenda, mely lassan elszakadt kedvenc íróm nevétől, és önálló életre kelt.
  Az eredeti történet szerint a könyv 738-ban íródott, Kitab Al hazif címen (az al hazif kifejezés egy bizonyos sivatagi rovar üvöltésszerű hangjára utal).Az író Abdul Alhazred, egy őrült arab Damaszkuszból (ezt a nevet még gyermekkorában ajánlották Lovecraftnek.
  Magát a legendás könyvet, bár számos történetben felbukkan, nem készítette el teljes egészében, csak töredékeit ismerjük.
  Úgy egy éve találtam egy oldalt, és mint jó kultista, azonnal beleszerettem.Nem árt egy kis angoltudás és a Mester műveinek ismerete a megértéséhez-egy képregényről van szó, melynek főszereplői az Ősi Istenek...Semmi komolyra nem kell számítani, nem egy HÁború és béke, inkább a Gyalog galoppra hajaz...
  http://www.macguff.fr/goomi/unspeakable/vault261.html
  --

  cs, 2008-07-03 15:13 Withae és Morella Evangelion (nem ellenőrzött)

  Jut eszembe: Poe-rajongók around, rajtam kívül? (Withyt is kezdem megtéríteni, de ő mint hippi nem túl jó tanítvány XD) Morella

  cs, 2008-07-03 15:26 Bloody Dora

  Bloody Dora képe

  Mondjuk Lovecraft? Ja, ő nem ide ír. Hát, akkor mondjuk én. Van valahol a cikkek között egy lelkendezés a megjelent Poe-összesről - a cikkíró is biztosan. Csak már elfelejtettem, mi írta.
  _____________________
  Csak én, Bloody Dora, mint azt már megszokhattátok.

  h, 2008-12-15 21:15 Artair McKnight

  Artair McKnight képe

  Én igazán a Forgotten Realms-es regényeket szeretem, de nem mondhatom, hogy túl sokat olvastam belőlük :P Mostanában pedig olvasás téren kezdek kissé elfordulni a fantasy-tól, és Walter Scott-ot olvasok (Lammermori nász, Ivanhoe, aztán kiszemeltem a rövidke Fekete törpét is). Viszont most meg csak fantasy novellákat írok :D (több-kevesebb sikerrel... inkább kevesebb sajnos :S)

  Szóval, én imádom a fantasy világokat, regényeket, novellákat, filmeket. És éppen ezért kezd egyre jobban idegesíteni az, hogy sokan csak a sablonosságot látják benne. Az egyik jó haverom is úgy gondolja, hogy minden fantasy egyforma. Ezért rossz, meg uncsi - szerinte. A másik dolog, ami zavar, az az, hogy aki nem nagyon vágja a fantasy témákat, mindent a Gyűrűk urával hasonlít össze. Ha lát egy új fantasy filmet (vagy olvas új fantasy regényt), rögtön rávágja, hogy mekkora Gyűrűk ura koppintás. Na de könyörgöm, Tolkien is a kelta, germán és viking mitológiából vette át a fantasy-s dolgokat! Na meg ennyiből az összes kaland, romantikus vagy krimi regényt is lehetne sablonosnak mondani a maga stílusában.

  Gondoltam felhozom ezt a témát, hátha tudtok hozzáfűzni valamit :) És kicsit ezzel megpróbálok csatlakozni a közösséghez... Ugyanis azt hiszem, hogy eddig még nem túl sok jó vélemény alakult ki bennetek... rólam. Mert igen, gyakran dühös lettem, ha rossz kritikát kaptam, és akkor írtam minden butaságot :P Szóval, mindenkinek bocs ezért, és igyekszem olyan lenni, mint amilyen a valóságban vagyok. Nyugodt, rendes, de bolondosan hülye és szerencsétlen fickó :D

  h, 2008-12-15 21:22 Maggoth

  Maggoth képe

  - Maggoth
  A steampunk akkor is valahogy sokkal jobban feküdt neked valamiért és ez nemcsak az
  én véleményem...

  h, 2008-12-15 21:40 Artair McKnight

  Artair McKnight képe

  A steampunkos időszakomban nagyon csalódott voltam az élet egy-két részében. (Nem, nem voltam emós :P) És így született az a két novella is. A gyáva című például kifejezetten keserű mondanivalóval rendelkezik. De ahogy az irodalomtanárunk is mondta, a művészek gyakran úgy fejlődnek, hogy rengeteget szenvednek. Lehet, hogy az a szenvedős időszakom segített a steampunk novellákon :D Meg hát a steampunk elég ritka. És az egyediség sok embernek tetszik. Nekem is. De én mégis a fantasy-t választom :)

  h, 2008-12-15 21:51 Maggoth

  Maggoth képe

  - Maggoth
  Akkor legalább legyél depis, most én is az vagyok, és nagyon sokat segít, esküszöm :D
  a lelkifájdalmak csakugyan erősítik a művészi hajlamokat - bár egyszer az egyik ilyen periódusom
  során az egyik történetemben kiirtottam az összes lakott univerzumot...
  És igazad van, menj az árral szemben, majd ha azt mondják, hogy ne írj steampunkot,
  majd csak akkor írjál :D

  h, 2008-12-15 21:25 Creideiki

  Creideiki képe

  Walter Scott nagyon jó. Kedvencem a Quentin Durvard,olvasd el, nagyon jó!
  Abszolút egyetértek veled, a fantasy az nem Tolkien. Ott van pl. Conan, bőven a Gyűrűk ura előtt keletkzett. (és egyébként nincs is benn túl sok kelta, viking elem...) Én a Dragonlance-t szerettem nagyon illetve mindenkinek ajánlom Stephen Donaldson könyveit. Magyarul sajnos csak a Kárhozat Urának átka elérhető. Nagyon más, de nagyon jó...
  A kritika,meg kritika. Mindig át kell gondolni és olykor meg kell fogadni. De nem gépiesen...:)
  Ja és rettegj, ha jön a Nagy Kék Szem...;)
  -
  Frappáns de tömör aláírás helye.

  h, 2008-12-15 22:00 Tim Shaw (nem ellenőrzött)

  Uhhh, a Kárhozat Urának átka!
  Rólam tudni kell, hogy nemigen hagyok félbe egy könyvet, akkor sem, ha bűn rossz. Azt hiszem, ez volt az egyetlen, amit NEM bírtam kiolvasni, annyira gáz. Brrr!
  Tolkien nem találta fel a fantasyt, de mérföldkőnek tekinthető. Lehet szeretni, vagy nem szeretni, de megkerülni nehéz. Az ő művei számítanak a mainstream fantasy-nek. Szerintem.
  Külön érdeme, hogy átmentette az (észak-nyugat) európai mitológiát a jelenbe.

  h, 2008-12-15 22:57 Creideiki

  Creideiki képe

  Na jó, nem szeretheti mindenki. Borzalmasan szar az archaizáló fordítás.
  Tolkien: Szerintem is.
  -
  Frappáns de tömör aláírás helye.

  h, 2008-12-15 21:28 Crystalheart

  Nos, ha Tolkien már elhappolta rég az északi népek mitológiáját, és ráadásul már ellőttek azóta minden lehetséges jó variációt a tündékre meg orkokra, akkor azt hiszem, én kénytelen vagyok más után nézni. Különben tényleg sablonos lesz a végeredmény. :)

  h, 2008-12-15 22:23 Kimberly

  Kimberly képe

  én tavaly ilyentájt olvastam Philip Pullman: Az Úr sötét anyagai trilógiát. Nekem nagyon tetszett, megfogott az újfajta gondolatokkal, felvetésekkel, és ez sztem olyan fantasy, ami jócskán elgondolkodtatja az embert. Lyra-t már az első pillanatban a szívembe zártam daimónjával együtt. Olvastam, hogy sokan a HP-sztorikhoz hasonlítják, de én hasonlóságokat nem igazán fedeztem fel a két sztori között, max talán a boszorkányok megjelenését lehetne mondani, de semmi mást. Rowling könyveinek sztem nincs olyan mély mondanivalója, mint Pullman könyvének - ez abból is látszik, h a könyvet és a belőle készült filmet is egyházellenesnek titulálták és a Vatikán be is akarta tiltani a filmet és a könyvet is, mondván eretnekséget állít benne az író.
  Amúgy most 7végén láttam, hogy megjelent egy újabb könyve Pullmannak, ami egy tetralógia része, ha jól vettem ki. Sajnos csak a 2. kötet volt megvehető a boltban, így azt nem kértem karácsonyra; majd ha meglesz a többi rész is, akkor befizetek rá :)

  h, 2008-12-15 22:37 Ndy

  Ndy képe

  Kíváncsivá tettél - le is szedtem a netről.

  h, 2008-12-15 22:39 Maggoth

  Maggoth képe

  - Maggoth
  Azt, hogy csinálod? 8O
  Nem küldenéd át nekem?
  EK: Chile - jó, ha Chilében vagy, akkor nem muszáj...

  h, 2008-12-15 22:55 Hantos Norbert

  Hantos Norbert képe

  Én is olvastam, de a második könyv csalódás volt. Az első olyan szép, meseszerű történetszövéssel, szeretnivaló szereplőkkel, a második viszont szépen taccsra vágta az egészet a vallásos/egyéb több-világot-érintő kuszaságával. :/ A fiú pedig azt hiszem, többet is szerepel, mint Lyra, pedig őt sokkal jobban szerettem. A harmadiknak nem mertem nekiállni (ismerősöm megjegyezte, hogy jól tettem, neki az még inkább csalódás volt).
  De az első szerintem zseniális.
  (Hogy köze lenne a HP-hoz? Ennek? Ég és föld! Teljesen más téma teljesen más tálalásban, nincsenek egy kategóriában.)
  ___________

  "Felülhetsz egy sárkány hátára, de ő dönti el, mikor és hogyan szállsz le róla."

  h, 2008-12-15 23:06 Kimberly

  Kimberly képe

  Na igen, Will talán tényleg hangsúlyosabb szerepet kap a történetben, miután megjelenik, főleg a harmadik, utoldó kötetben. Nekem tetszett az egész, úgy ahogy van; csalódottságot nem éreztem, viszont egy kicsit vontatottabb, "nehezebb" lett a második kötettől kezdve.
  (Hát ezt mondtam én is. Az illetők enyhén el voltak tévelyedve, mikor ezt mondták...sztem beszívtak v mi :D )
  Am utánanéztem gyorsba az új könyveknek, és az első a Rubin és füst címet viseli (na ez nem volt a boltban), a második pedig Árny északon címmel jelent meg. A történet középpontjában pedig ismét egy leányzó áll, Sally Lockhard. Hát, remélem, ha majd sikerül megvennem, legalább lesz olyan jó, mint az Úr sötét anyagai :)
  H vki esetleg idő közben elolvassa, attól nem bánnék egy kis véleményt olvasni, h mégis neki hogy tetszett ;)

  k, 2008-12-16 07:13 Demetria Blacksmith

  Demetria Blacksmith képe

  Az Úr Sötét Anyagai-t én is imádom, bár részemről a Sci-fi műfajba sorolt az egész trilógia... Ne kérdezd, miért :)
  A Sally Lockhard-ot még nem láttam boltban, de film, vagy sorozat már készült belőle, a Doctor Who-s Billie Piper játssza benne Sally-t. Tv-ben is adták már, de nem láttam... :)
  ~~~~~***~~~~~***~~~~~***~~~~~***~~~~~~
  Ne járj olyan orvoshoz, akinek a rendelőjében
  pusztulnak a virágok!

  k, 2008-12-16 11:44 Kimberly

  Kimberly képe

  Ezt nem is tudtam...bár mondjuk amennyi Doctor Who-t én néztem :D :D köbö egy részt sem :D :D
  Én mondom, csak a második kötetet láttam sajna, meg is örültem naon h na végre egy újabb Pullman könyv, aztán a hátulján láttam, h ennek van előzménye, meg majd még jön 2 folytatás is, szal így nem mertem megvenni...

  szo, 2008-12-27 20:59 Demetria Blacksmith

  Demetria Blacksmith képe

  Kicsit később írok, de nem baj. Szóval. Nemrég elég népszerű volt a trilógia, ha bemész egy Alexandra könyvesboltba, talán megtalálod a három könyvet egybefóliázva, de ha nem, mindenképpen meg tudod náluk venni az összeset :) . Ha jól emlékszem, darabja 2000 Ft környékén van, szóval ahhoz képest olcsó :)
  ~~~~~***~~~~~***~~~~~***~~~~~***~~~~~~
  Ne járj olyan orvoshoz, akinek a rendelőjében
  pusztulnak a virágok!

  sze, 2008-12-31 14:27 Valentina (nem ellenőrzött)

  Imádom a Gyűrűk Urát, és külön örülök neki, hogy még azelőtt olvastam, mielőtt a filmek elkészültek volna...Ha azokat látom először, akkor nem biztos, hogy sort kerítek rá.
  Örök kedvenc Michael Ende-től a Végtelen történet, szerintem nagyon klassz bár hallottam már, hogy egyszerűen mese kategóriába sorolták (igazából nekem nem számít, hogyan kategorizáljuk, meghatározó élmény volt).
  Kedvelem a Narnia Krónikáit is, csak az az egy bajom vele, hogy mielőtt olvastam volna, a készülő regényembe beleszőttem ezt a szekrényes-átjárós dolgot, aztán kiderült, hogy abban is az van, na puff neki, most nem tudom, hogy mit csináljak :-(
  Ó, és ki ne felejtsem Neil Gaiman-től a Csillagport, az is zseniális. A történet is, de a stílus különösen bejön :-)

  ...találkozunk a Titkok Városában...

  sze, 2008-12-31 14:45 Crystalheart

  Én A Gyűrűk Ura film első része után olvastam ki a könyveket, mint gondolom elég sokan mások is. Annyiban volt jó, hogy könnyebben odaképzelhettem a szereplőket. Persze kicsit zavaró volt azok után, hogy Frodo igazából már szinte öregember :D Meg az elejét roppant unalmasnak találtam a könyvnek.
   
  Narniából még csak a filmeket láttam, remélem, a könyvek nem olyan hipergagyik.

  sze, 2008-12-31 15:13 Valentina (nem ellenőrzött)

  Szerintem nem. De persze nem dönthetem el senki helyett :-)Lehet, hogy hülye párhuzam, de C.S. Lewis stílusa engem Travers-éra emlékeztet (a Mary Poppins írója ;-))
  A filmekben nekem az sem/nem tetszett, hogy kapásból belecsapnak a közepébe. Az első rész egyáltalán nem az, amelyik filmek közül az első, a Caspian herceg is csak a negyedik, szóval messziről bűzlik, hogy a fogyaszthatóvá tétel volt a lényeg...
  A Gyűrűk Ura elejét én kifejezetten szerettem, a kedvenc részem volt a második fejezet.

  ...találkozunk a Titkok Városában...

  sze, 2008-12-31 15:30 Crystalheart

  Már filmtechnikailag nem tetszett a Narnia film, a rendes sztoriról nem volt fogalmam. Simán gagyi-hatása van. Nem tudom, talán amerikai hatéveseknek szánhatták...

  Hát a LotR meg egyszerűen még a nagy akcióközpontú mozifilmek előtti időkből való, az ilyeneknél nekem mindig vannak unalmasabb részek. :) Nem szeretem, amikor túl sokáig nem történik akció, persze ide nem csak a harc tartozik, de egyáltalán, amitől izgalmas. No, az első könyv elejében nem sok ilyet találtam. A filmben azért is vágtak rögtön durva csatajelenetet a legeslegelejére, hogy az utána következő néhány perc megyei idill miatt ne tűnjön vontatottnak. :) Persze nenm igazán lehet ezt felróni Tolkiennek. Na meg Jókai sokkal durvábban nyomta ezt. :D

  sze, 2008-12-31 15:25 Györeizé

  Györeizé képe

  A Végtelen történet nálam is Top 3-as. Endétől kiadtak egy kimondottan meséket tartalmazó kötetet is, sajnos a címére nem emlékszem, pedig nagyon jó! Ha könyvtárban ráakadsz, csapj le rá mindenképp! Meg rémlik egy bizonyos... hűha... asszem Sátánármányosparázsvarázspuncspancslódítóbódítóka is. :) Valami ilyesmi a címe, az is jó (és ritka).
  __"Nem muszáj. A lényeg, hogy megtehetnéd."
  L'ibress, Jedi-nagymester
  __"Kár, hogy öntelt vagyok. Így már nem fér több belém magamból."

  sze, 2008-12-31 15:28 Valentina (nem ellenőrzött)

  Hú, azt hiszem én is olvastam róla...A húgom szokott kapni valami katalógust, amiből ilyen ifjúsági könyveket lehet rendelni. Talán ott. Majd előkotrom :-)

  ...találkozunk a Titkok Városában...

  p, 2009-01-02 21:54 Styra

  Styra képe

  Ende-től én a Momo-t szerettem, rettentő aranyos történet, ha tetszett a Végtelen történet, csak ajánlani tudom :)
  __________________________________________________
  Csillagból születtünk, s csillag leszünk újra
  Ha életünk lángját egy széllökés elfújja.

  p, 2009-01-02 23:37 Györeizé

  Györeizé képe

  Tényleg, a Momo! Jó, hogy mondod, elő kéne ásni valahonnan. Kösz! :)
  __"Nem muszáj. A lényeg, hogy megtehetnéd."
  L'ibress, Jedi-nagymester
  __"Kár, hogy öntelt vagyok. Így már nem fér több belém magamból."

  sze, 2008-12-31 15:31 Györeizé

  Györeizé képe

  Én egy régi könyvet szeretnék a figyelmetekbe ajánlani, Italo Calvinotól a Láthatatlan városok címűt. Még a Kozmosz Fantasztikus Könyvekben jelent meg anno 1980 körül, én is a helyi könyvtár leselejtezett könyvei közt bukkantam rá. Nagyon hangulatos, szerintem.
  __"Nem muszáj. A lényeg, hogy megtehetnéd."
  L'ibress, Jedi-nagymester
  __"Kár, hogy öntelt vagyok. Így már nem fér több belém magamból."

  p, 2009-01-02 11:47 isslac

  Nos, ha már így beindult a könyvtopic, akkor szót adok a bennem motoszkáló hangnak. Nemrég a testvérem vett egy könyvet Vérfüred címmel, ki is olvasta, de azután fél évig a polcon maradt. Mikor nem volt olvasnivalóm, el kezdtem olvasni, és két nap alatt ki is olvastam. Nem gondoltam volna, hogy ilyen jó, és felkeltette az érdeklődésem Darren Shan iránt. Jött az 1., a 2.,a 4. az 5. és a hatodik könyv, most karácsonykor pedig beszereztem a hetediket is. Annyit tudok mondani, lehet, hogy mások nem szeretik, vagy nem gondolják, hogy jó könyv, de szerintem fantasztikus, nem lehet letenni. Most fél év, mire kijön a Wolf Island, ezért a vámpíros sorozatát olvasom, ahonnan már kijött mind a 12 kötet. Hát a vélemény ugyanaz mint a Démonvilágról! Jött az újabb kellemes csalódás, mert nem hittem volna, hogy ez is olyan jó lenne mint a másik, erre tessék ;) Személy szerint Darren Shan írói személye vetekedik Rowling-éval,néhol még őt is túlszárnyalja. A vámpíros sorozatból a harmadik kötet hátlapján található egy nagy betűvel írott rész, amelyet Rowling írt a könyvről: Lenyűgöző olvasmány... Fordulatokban gazdag meséje felkelti az olvasó kíváncsiságát a folytatásra.

  ----------------------------------------------------------------
  Akkor kell szeretnünk valakit amíg él,nem pedig amikor már halott...

  p, 2009-01-02 21:48 Dom Wolf

  Dom Wolf képe

  Az első három könyvig egyet értek abban, hogy a vámpír sorozat tényleg jó.
  Utána szerintem nem annyira ütős, onnantól pl. a rowling könyvek a jobbak. De kis hazánk berkein belül nem egy írót tudnék mutatni, akik túlszárnyalják mindkettőt.
  Viszont örök hála nekik, rengeteg süldő fiatalt nyertek meg az olvasásnak (már Daren és Rowling).

  p, 2009-01-02 22:21 Aures

  Aures képe

  Igen, ez így van. Az én öcsikémet is megnyerték... :)
  Darrent én is nagyon szeretem. Az összes eddig megjelent könyvet olvastam.
  Nekem közelebb áll a szívemhez a Vámpír sorozat; az hangulatosabb.
  A démonkönyveknek kicsit gyors a tempója, és sok bennük a bél, meg agydarab. De attól függetlenül imádom. :D
  Van Darren írásaiban valami meghittség, és szépség, dacára a gyomorforgató jeleneteknek. Maga az író is irtó jó fej. Találkoztam vele dedikáláson! :D
  Ek: vizit.
  kicsi a szókincsed ek! nem vizit, hanem dedikálás.
  _______________
  Behunyom a szemem, hogy lássak.

  p, 2009-01-02 22:25 Aures

  Aures képe

  Valaki ismeri egyébként Steven Erikson műveit?
  Most azokra vagyok rákattanva. (A malazai bukottak könyvének regéje)
  _______________
  Behunyom a szemem, hogy lássak.

  szo, 2009-01-03 13:09 isslac

  No ne már! Te mázlista :P Én sajnos nem voltam ott a dedikáláson, de ha szándékozik a közeljövőben ismét magyarhonra jönni, akkor kimegyek pestre vagy akárhova is jön :)

  ----------------------------------------------------------------
  Akkor kell szeretnünk valakit amíg él,nem pedig amikor már halott...

  szo, 2009-01-03 13:17 isslac

  Lehet benne valami, hogy a vámpírvér trilógia jobban ment Darrennek, mert az ilyen részek pl. hogy a történet bevezetése, a magány ábrázolása több fejezeten keresztül, váratlan meglepetések egy-egy út során ezeket már kisujjából rázza ki, nem egyszer találkozhatunk ezekkel mindkét sorozat köteteiben. Kitudja, lehet, hogy annyira elő akarta készíteni a főhős - aki szintén Darren Shan - vámpír életét, hogy a negyedik kötetre elvesztette ezeket a hangulatos részeket.
  És, igen. Darren és Rowling előtt és után is sajnos nem sok gyerek olvasott, de aki egyiket is megszerette az tuti, hogy onnantól kezdve keresni fogja a minnél jobb könyveket.

  ----------------------------------------------------------------
  Akkor kell szeretnünk valakit amíg él,nem pedig amikor már halott...

  szo, 2009-01-03 20:32 ArchAngel

  Hmm... úgy látom, az Eragonról még senki nem szólt.
  Én igazság szerint először filmen láttam, és anno nekem nagyon tetszett. Ezután kíváncsi lettem rá, milyen az eredeti, könyvbe írt történet, és... ledöbbentem, mennyire különbözik a két alkotás. Gyakorlatilag csak egy-két szereplő egyezik a kettőben, de pl. a filmbeli Ariának és Bromnak köze sincs az eredetihez, márpedig két nem elhanyagolható szereplő. Katrina ugyancsak fontos szerepet kap majd a második részben, de az elsőben csak egy röpke jelenete volt, a vágott verzióban az sincs benne...
  Szal én kíváncsi leszek, mit is hoznak majd ki az Örökségből, ha itt az ideje. Vagy meg se csinálják? :P
  Az tény, hogy önmagában a film egy nagyszerű, látványos alkotás, de címadó könyvéhez nem sok köze van... :-?
  (EK: fos - na, annyira azért nem rossz :lol: )

  szo, 2009-01-03 20:35 Ndy

  Ndy képe

  De, annyira rossz. Pár szót már szóltam róla itt-ott :(

  szo, 2009-01-03 20:39 Valentina (nem ellenőrzött)

  Annyira rossz? Mármint a regény, vagy a film? (A regénnyel nem értek egyet, a filmmel inkább, ámbár Ed roppant helyes fiatalember, ha másért nem, hát ezért megéri :-))

  ...találkozunk a Titkok Városában...

  szo, 2009-01-03 21:14 isslac

  Mindenképp a film rossz. Én a regényt olvastam először, utána pedig láttam a filmet... Hát valami nagyon nagy csalódás volt, néhány részre rácsodálkozik az ember, hogyhogy kihagyták, vagy hogyhogy ennyire ( nagyon) másképp csinálták meg.

  ----------------------------------------------------------------
  Akkor kell szeretnünk valakit amíg él,nem pedig amikor már halott...

  szo, 2009-01-03 20:42 Dom Wolf

  Dom Wolf képe

  Őszintén szólva, engem nem fogott meg, pedig sárkánybolond vagyok. Mese, de igazából (a filmről beszélek, az pedig nem keltette fel a figyelmem a könyvhöz) nincsen hangulata, nincsen benne semmi, ami magával ragad, csak egy nyafka huszonéves srác. Tökéletesen kihagyták belőle a fennköltéget, a boszorkányurak vagy micsodák pedig nevetségesek. Egy kedves kis film, elcsapni egy lankadt nyári délutánt - dióhélyban ez a véleményem. A könyv jobb?

  szo, 2009-01-03 20:51 Valentina (nem ellenőrzött)

  Szerintem igen. Bár itt-ott kicsit vontatott, de attól eltekintve egyáltalán nem rossz, én várom a harmadik kötet magyarországi megjelenését...

  ...találkozunk a Titkok Városában...

  szo, 2009-01-03 20:59 Dom Wolf

  Dom Wolf képe

  Hm, akkor lehet, hogy mégis érdemes lenne beszereznem. Épp most redukáltam a szünet alatt háromra a pillanatnyilag olvasott könyvek számát, jövő héten pedig szeretném kettőre csökkenteni, úgyhogy, ha a másik három kitűzött példányhoz nem jutok hozzá záros határidőn belül, valószínűleg elkezdem.

  szo, 2009-01-03 21:03 Valentina (nem ellenőrzött)

  Szerintem érdemes beleolvasnod! Ha mégse tetszik, azért adtál egy esélyt a dolognak :-)
  ...találkozunk a Titkok Városában...

  szo, 2009-01-03 21:19 isslac

  Ha minden igaz, akkor 15 éves a srác. Egyre inkább olyan filmeket csinálnak, ahol egy 12 éves főhőst egy 20 éves színész játszik... Darrentől ( már megint Darren :P ) a Rémségek Cirkuszából, a Vámpír Inasából és A Vérszipolyból csinálnak egy nagy filmet, ott is Darren 12 éves, erre a színész meg 17 vagy mennyi...

  ----------------------------------------------------------------
  Akkor kell szeretnünk valakit amíg él,nem pedig amikor már halott...

  v, 2009-01-04 13:13 Aures

  Aures képe

  Csak 16.
  De a film szerint Darren meg Steve 14 évesek. :-?
  _______________
  Behunyom a szemem, hogy lássak.

  v, 2009-01-04 13:30 isslac

  Hát Darrentől kitelik, hogy csak azt nem írja le, hogy hány évesek, meg hol játszódik a történet. Szerinte ez a fantáziára van bízva :P Annyit tudunk, hogy minden kötet elején megmondja hány év telt el, a Vámpír Inasában még csak 2 hónap, a vérszipolyban másfél év, a Vámpírok hegyében meg már 8 év.

  EK.: PUFF , hát ja ...

  ----------------------------------------------------------------
  Akkor kell szeretnünk valakit amíg él,nem pedig amikor már halott...

  v, 2009-01-04 17:49 Crystalheart

  Egyelőre még cska a filmhez volt szerencsétlenségem. Tudod, én, mint aki egyszer filmrendező szeretnék lenni, az ilyet szinte csak egyfajta tüneti elemezgetés miatt nézem meg... Lapos volt, gagyi-hatású, nevetséges. Narnia sehol sincs hozzá képest elbénázottságban. Annyi haszna volt, hogy munkát és adóbevételt hozott az országunknak a forgatás. :)

  Röviden.

  v, 2009-01-04 19:00 Dom Wolf

  Dom Wolf képe

  De most már annyira kiváncsi vagyok, hogy a könyv miért siekreres, hogy valószínűleg elolvasom. :)
  Tényleg nálunk forgatták?

  v, 2009-01-04 19:12 Hantos Norbert

  Hantos Norbert képe

  Nagyrészt nálunk forgatták (Budapest, Ság-hegy, Celldömölk), és kis részt Szlovákiában (Magas-Tátra).
  És a könyv sokkal-sokkal jobb! (Vagy fogalmazhatunk úgy is, hogy a film a könyvhöz képest pocsék.) Ráadásul a cselekményben is jelentős eltérések vannak.
  Film után haverom megszólal: "Nem is tudtam, hogy nálunk ilyen magas hegyek vannak." :D
  ___________

  "Felülhetsz egy sárkány hátára, de ő dönti el, mikor és hogyan szállsz le róla."

  v, 2009-01-04 19:20 Crystalheart

  Heh... csak voltak :D

  h, 2009-01-05 18:07 Sütiszörny

  Sütiszörny képe

  Azért tudnék ajánlani pár megmászható hegycsúcsot. ;)
  __________________________________
  Süti, vagy nem süti? Ez itt a kérdés!

  k, 2009-01-06 13:39 Blade

  Blade képe

  Ezt olvasta valaki?

  http://metagalaktika.hu/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=205

  Mert híres írók nagyon dícsérik ugyan, de az írói vélemény korántsem ugyanaz, mint az olvasói. ;)

  ---- ----
  Az ember szerint az idő múlik, az idő szerint az ember.
  ----
  "Mert zseni csak egy volt, mégpedig Neumann János. Mi, többiek tehetségesek voltunk, de nem voltunk zsenik..." - Wigner Jenő, Nobel díjas fizikus
  ---- ----

  k, 2009-01-06 14:01 Creideiki

  Creideiki képe

  Most állok neki! :D
  Az öcsém azt mondta, hogy nagyon jó könyv, tele eredeti ötletekkel, de nehéz olvasni. Nem egy Banks szerinte. (Aki szvsz tényleg nagyon olvasmányos)
  -----------------------------------------------------------------
  http://creideiki.sfblogs.net

  k, 2009-01-06 16:00 Blade

  Blade képe

  No akkor ma még nem ruházok be, megvárom, míg írsz ide egy ajánlót / értékelést... :)

  Jöhet az Utolsó Őrség helyette! ;)

  ---- ----
  Az ember szerint az idő múlik, az idő szerint az ember.
  ----
  "Mert zseni csak egy volt, mégpedig Neumann János. Mi, többiek tehetségesek voltunk, de nem voltunk zsenik..." - Wigner Jenő, Nobel díjas fizikus
  ---- ----

  k, 2009-01-06 16:06 Ndy

  Ndy képe

  Én még az Éjszakai Őrséget olvasom, de eléggé megfogott.

  k, 2009-01-06 16:43 Blade

  Blade képe

  És egyre jobb lesz. ;)

  ---- ----
  Az ember szerint az idő múlik, az idő szerint az ember.
  ----
  "Mert zseni csak egy volt, mégpedig Neumann János. Mi, többiek tehetségesek voltunk, de nem voltunk zsenik..." - Wigner Jenő, Nobel díjas fizikus
  ---- ----

  szo, 2009-01-10 20:59 Artair McKnight

  Artair McKnight képe

  Megleptem magam egy új könyvvel. :) Viktoriánus steampunk fantasy. Kb. ebbe lehet sorolni (a wikipedia is kb. így kategorizálja :P) Gordon Dahlquist - Az álomfalók. Jó vaskos regény, suli mellett szerintem sokáig elleszek vele.

  h, 2009-02-09 20:48 isslac

  Kérdéssel járulok elétek, ki tud egy jó könyvet, ami horror vagy fantasy vagy a kettő, ami jól megírt, stílusos és színvonalas ( nem azok a tipikus fantasy ezerrel kalandkönyvek)? Segíthet a tény, hogy eléggé Darrenes vagyok még mindig ( és maradok is ), szóval Darren Shan könyveihez hasonló művek előnyben nálam.
  Kifogytam a könyvekből, és kezdenek az elvonási tünetek jelentkezni. :)

  ------------------------------------------------------------
  Akkor kell szeretnünk valakit amíg él,nem pedig amikor már halott...
  www.darkisland.gportal.hu ( itt ismoon néven vagyok)

  h, 2009-02-09 20:52 Styra

  Styra képe

  "fantasy vagy a kettő, ami jól megírt, stílusos és színvonalas"
  David Gemmell rigante ciklusa.
  Nem Darrenes, de a többi kritériumnak megfelel. :)
  __________________________________________________
  Csillagból születtünk, s csillag leszünk újra
  Ha életünk lángját egy széllökés elfújja.

  h, 2009-02-09 21:01 isslac

  Áhá, köszi :D Utánanéztem, és láttam, hogy valaki úgy írja, hogy a Hollószív az első kötet, vki meg úgy, hogy a Hollószív a harmadik. Most melyik? :confused:
  ----------------------------------------------------------------
  Akkor kell szeretnünk valakit amíg él,nem pedig amikor már halott...
  www.darkisland.gportal.hu ( itt ismoon néven vagyok)

  h, 2009-02-09 21:02 Styra

  Styra képe

  Az a harmadik. És a legjobb :) bizonyos tekintetben.
  __________________________________________________
  Csillagból születtünk, s csillag leszünk újra
  Ha életünk lángját egy széllökés elfújja.

  h, 2009-02-09 21:07 isslac

  Ok, köszi! :)
  ----------------------------------------------------------------
  Akkor kell szeretnünk valakit amíg él,nem pedig amikor már halott...
  www.darkisland.gportal.hu ( itt ismoon néven vagyok)

  k, 2010-06-29 15:07 lindisfarne

  lindisfarne képe

  Én úgy gondolom, hogy a Fantasy könyvekben van a jövő, hisz ha végig tekintűnk az irodalomban, már az ókori világban is már irtak fantasynak nevezett könyvet. Emlékezzűnk az Atlantisz történetére-amit Platon irt,

  A végtelen történet amiből pl:1.5 millio példányt adtak ki belölle-Aliz csodaországban-vagy az 1950-es években iródott Narnia kronikái, mind Fantasy a műfaj egy új óperencia. Ebben van a jövő nemcsak a könyvekben-hanem a filmjeiben. Ott van Wörösmarty Mihálynak a Csongor és Tűnde c műve-ha már a fantasy művekről beszélűnk-az első magyar fantasy mű. Ebben van a jövő űzlete én úgy gondolom.

  Lindisfarne

  p, 2010-07-09 11:43 rocsikzoli

  Sziasztok!

  Nem tudom, jó topikba írom-e, ha nem, akkor elnézést. Elkezdtem írni a Warcraft 3 alapján egy regényt, ami a játék cselekményeit, eseményeit dolgozza fel, de természetesen nem csak ennyi, saját szereplőkkel, eseményekkel is bővítve van.

  Az érdeklődők a következő oldalon olvashatják az eddig elkészült részeket:

  http://aharmadikhaboru.bloglog.hu

  Lenne egy olyan kérésem, hogy akinek van ideje rá, az olvassa el, várom a kritikákat, véleményeket, akár a blogba is. Még nagyon az elején vagyok, meg első regény is, így tudom, mire kell figyelnem a jövőben!

   

  Előre is köszönöm mindenkinek!

   

  Üdvözlettel: Varázsszövő (Zoli)

  p, 2010-07-09 22:00 Obb_régi

  Szia!

  Eddig még ide nem töltöttél fel semmit :(

  Miért kellene, hogy nekiugorjunk az írásodnak?

  Azaz, miért lenne nekünk olyan jó, ha elolvasnánk, hiszen a világirodalom telis teli van remekművekkel!

  szo, 2010-07-10 17:45 Bloody Dora

  Bloody Dora képe

   Ha jól emlékszem, feltöltött egy részt, de visszadobtuk. Helyesírás, írástechnika, központozás főleg.

  _____________________
  Dr. Bloody Dora

  p, 2010-07-09 23:12 Sorter

  Üdv!

  Én csak azt nem értem, miért nem töltöd fel inkább ide az eddig elkészült részleteket, hiszen van a műfajmeghatározásnál "regényrészlet" lehetőség. Hidd el, többen olvasnák el akkor. Ha véleményekre, kritikákra vágysz, azt ezen az oldalon megkapod! Szóval szerintem jobban jársz, ha inkább ide töltöd fel. Veszíteni biztosan nem veszítesz vele semmit! :-)

  További minden jót!

  cs, 2010-08-19 17:19 Inuko

  Üdvözlet Mindenkinek!

   

  Szerintem nem idevaló, amit írok, de talán megválaszolásra talál.

   

  Arvael felől érdeklődnék, tudjátok-e mikor járt erre utoljára?

  Több művét is olvastam, írásai egyszerűen elvarázsolnak. Azonban találtam egy olyat, ami nem lett befejezve, és meg szeretném tudni mikorra várható a folytatás.

   

  Ha valaki tud róla valamit, e-mailcímet akár, az kérem jelentkezzen!

   

  Előre is köszönöm!

  cs, 2010-08-19 18:06 Bloody Dora

  Bloody Dora képe

  Jól sejted, nem ide, ez offtopic.

  Arvael ezen az oldalon rég járt, de ha rámész az adatlapjára (keresés, Arvael, keress rá mondjuk a második találatban az oldalon a nevére, aztán a képre katt, jobb kereső nincs, esetleg Google), akkor ott van egy személyes kapcsolatfelvételi űrlap (kapcsolat címke), az mailt küld neki. Esetleg

  http://anime-fanfiction.animehq.hu/fanfiction/viewuser.php?uid=17

  ez az Anime-fanfiction Style honlapon az adatlapja, itt is van közvetlen üzenetküldés, meg itt írja is, hogy aktív volt, de júliusban nem tudott gépnél lenni.

  _____________________
  Dr. Bloody Dora

  cs, 2010-08-19 21:57 Inuko

  Szia!

  Köszönöm szépen a gyors választ és a segítséget!

  szo, 2010-08-21 11:02 Cyrus Livingstone

  Cyrus Livingstone képe

  Én most júliusban nekiveselkedtem Wayne Chapman Keleti széljének. Sajnos nem bírtam végigolvasni, pedig csíptem Tier Nan Gorduin karakterét. Ha majd elkészül a 3. kötet, megpróbálom újra.

  Stephen R. Lawheadtől A Sárkánykirály palotája viszont sokkal könnyebb volt. Igaz, ez egy háromkötetes ciklus bevezetője, a folytatásokat még nem adták ki magyarul (egyelőre). Lawheadtől olvastam még a Pendragon-ciklus első három kötetét, s nagyon lenyűgöztek. Nektek mi a véleményetek róla?

  "Pro wrestling is real. People are fake." (Mr. Anderson)

  http://www.irodalomeskultura.blogspot.com/

  http://www.cyruslivingstone.blogspot.com/

   <

  k, 2010-08-24 07:58 Blade

  Blade képe

  A Keleti Szél c. művet én is olvastam...végig küzdöttem óriási erőfeszítésekkel, de könyvolvasás közben eddig még sosem szenvedtem ennyire. Borzasztó a nyelvezete, nem is értem, hogy lehet eladni.

   

  Viszont elkezdtem George R. R. Martintól a Trónok harcát. Vki olvasta?

   

  k, 2010-08-24 09:46 Cyrus Livingstone

  Cyrus Livingstone képe

  A Keleti szél sajnos a tipikus példája annak, hogy "aki sokat markol, keveset fog". :( Chapman mintha túlságosan sok történetszálat akarna egybefűzni, mellette filozofál, misztifikál, utalások vannak az előzményekre... egyszóval túlbonyolította.

  G. R. R. Martin neve ismerős, de nem olvastam a könyvét.

  Stephen Donaldsontól biztos ismeritek A Kárhozat Urának átkát. 15 éve olvastam, a vége egy kicsit zavaró volt számomra, míg fel en fogtam, hogy egy sorozat első része ez. A folytatások sajnos nem jelentek meg. Esetleg van valami halvány remény rá?

  "Pro wrestling is real. People are fake." (Mr. Anderson)

  http://www.irodalomeskultura.blogspot.com/

  http://www.cyruslivingstone.blogspot.com/

   <

  k, 2010-08-24 14:54 Blade

  Blade képe

  Sztem nem a történet van túlbonyolítva, hanem a mondatok...de a szólás igaz rá. Mármint a Keleti szélre.

  k, 2010-08-24 15:20 Ovidius

  Ovidius képe

  Azt hiszem a Donaldson könyv az egyik (nálunk) legigazságtalanabbul hátrasorolt fantasy, amit valaha is írtak. Rengeteg ma divatos és körülrajongott író van, aki jóval igénytelenebb, egysíkúbb és érdektelenebb könyvet írt, mint ő.

  Ráadásul rendkívül összetett annak ellenére, hogy csak két szál kerül szembe... De az óriási.

  Egyéni sorsa által összetört, számkivetett és roncs ember, aki abban a másik világban sorsfordító hős, igazi legenda lesz.

  Gyönyörű könyv, és én is fájlalom, hogy a folytatásai nem jelentek meg magyarul...

   

   

   

   

   

   

   

   

  ----------------------------------

  Minden szélmalom ellenfél!

  k, 2010-08-24 17:19 Ndy

  Ndy képe

  Nem sorolta azt senki hátra, csak akkora példányszámban jelent meg, hogy szinte mindenkinek van belőle otthon kettő :) Ráadásul nálam azért nem üti meg Gemmel vagy Hobb szintjét... Vagy akár Martinét sem, már ha valakinek tetszik az olyan fantasy.

  --------------------------------------------------------------------

  http://www.myspace.com/nexushungary

  k, 2010-08-24 19:56 Ovidius

  Ovidius képe

  Drága Ndy...

  Még véletlenül sem kívánok nemzedéki vitába bonyolódni.

  A fent említett írók közül csak Gemmelt ismerem igazából, de őt sem olvasom. Oka, hogy az a korszak, amikor elkezdtem először sci-fit, majd fantasyt olvasni, annyira más stílust képviselt, hogy komoly intellektuális és érzelmi váltást kellene végrehajtani az új, ilyen jellegű irodalom befogadására.

  Nem kívánok élni vele.

  Amit kihagytok a Donaldson könyv nagyszerűségének értékelésekor az a kiinduló motivum, ami nem túl sűrün fordul elő még az ilyen irodalmi zsáner világában sem...

  Ami pedig az otthon kettőt illeti... Talán kérdezd végig az itteni csapatot, hogy ki olvasta ezt a könyvet. Persze nem az alapvetően irodalmi célokat maguk elé tűzőkre gonddolok (Rátok...), hanem a hozzám hasonló itt lévőkre.

  A karakteres vélemény alapból jó és bátor dolog, de ügyelni kell vele, mert ha melléüt, akkor az kellemetlen...

   

   

   

   

   

   

   

   

  ----------------------------------

  Minden szélmalom ellenfél!

  k, 2010-08-24 20:17 Ndy

  Ndy képe

  A Donaldson könyvet máshol már számtalanszor elemeztük. Van, akinek tetszik, van, akinek nem. Nálam nem volt ötös a regény, a főhős jelleme idegesítő, sodródik, ráadásul a sztori is sokszor bizonytalan dramaturgiai elemekre épít. Az alapötletet pedig száz éve használják.

  (De most komolyan: rendbejön a fickó és az első dolga, hogy megerőszakolja a csajt?! Keresztbe veri, amit odáig leírt róla.)

  --------------------------------------------------------------------

  http://www.myspace.com/nexushungary

  k, 2010-08-24 20:29 Ndy

  Ndy képe

  Egyébként - többek várható nagy örömre - erről szeretnék blogolni egyet, ugyanis most néztem a tv-ben egy pszichológust, aki elemezte a múltheti gyilkosságokat. Mondott pár nagyon érdekes dolgot az "ösztönlény" erősödéséről a makrotársadalom és mikrotársadalom viszonyait tekintve.

  --------------------------------------------------------------------

  http://www.myspace.com/nexushungary

  k, 2010-08-24 21:02 Ovidius

  Ovidius képe

  Nem tudom itt megoldani a szmájlikat... ide most egy mosolygó kéne, hogy félre ne értsd.

  Ki a fészkes fene mondta, hogy egy főhős jelleme nem lehet idegesítő?! Vagy még nem hallottál sodródó hősökről?!

  Abból az alaphelyzetből, amire építette az író a sztorit, ez kézenfekvő is. Azt azért gondolom elfogadod, hogy logikus, ha egy a valós világban beteg testű, emiatt roncsolt lelkű ember, abban a másik világban sem a mai fantasyk szuperhősét alakítja. Oda is átviszi, ha paralel tulajdonságokkal kicserélve is, ezt a gyötrelmet...

  Nem azt mondtam, hogy nagyon odavagyok a főhősért. Azt mondtam, hogy egy remekül felépített, nagyon szinvonalas fantasy. Azt is elismerem ráadásúl, hogy nem is könnyen olvasható.

  Ami az alapötletet illeti... itt sem azt mondtam, hogy nem régi, hanem azt, hogy nem sűrűn fordul elő a zsánerben az ilyen kiinduló motívum.

   

   

   

   

   

   

  ----------------------------------

  Minden szélmalom ellenfél!

  k, 2010-08-24 21:16 Ndy

  Ndy képe

  Nem. Az a baj, hogy nem így írja az író. Az elején egy hősies kűzdelmet mutat be a betegséggel szemben, és pont ezért logikátlan egy ösztönlény-szerű megnyilvánulás. Nézzük meg King Setét tornyát, ahol a drogos srác pontosan a folyamatos kűzdelem miatt válik erőssé, és ezt az erőt viszi át a másik világba.

  Én inkább Kingnek hiszek. De nem azt mondom, hogy azért tartom közepesnek a művet, mert nem tetszik a főhős: inkább azt, hogy túl eröltetetten próbálja ráhúzni Donaldson a jellemét, és gyakran redundánsan ismételgeti az általa "kiválasztott" főbb viselkedési elemeket.

  --------------------------------------------------------------------

  http://www.myspace.com/nexushungary

  k, 2010-08-24 21:49 Ndy

  Ndy képe

  Egyébként ne értsd félre, ízlések és pofonok. Tizenöt éve nekem is tetszett - persze itthon akkor kezdték kitalálni a fantasyt -, az eleje nagyszerű, de nemrég újraolvastam és akkor már kifejezetten idegesített. Mostanság pedig már megint inkább sci-fit olvasok, baromi jó könyvek jönnek ki, és a fantasy kezd kissé leülni.

  --------------------------------------------------------------------

  http://www.myspace.com/nexushungary

  sze, 2010-08-25 07:30 Ovidius

  Ovidius képe

  No, ebben vita nélkül egyetértünk... :)...ez a mosolygó szmájli...

  Én különben eleve hatalmas sci-fi rajongó vagyok (éppen 50 éve olvastam az első ilyen könyvet, már ha Vernét nem számítom most ide). Az Jefremov Androméda ködje volt. Azóta elég sokat elolvastam...

  A fantasyval először 1983-ban kerültem kapcsolatba, a Gyűrük Ura első kiadását elolvasván. Aztán, amikor elkezdték kiadni Lovecraft-ot, teljesen belészerettem a könyveibe (tudom, hogy inkább horrorok...). Utána már figyeltem az igényesebb fantasy lehetőségeket. Meg fogsz lepődni, de nagyon szeretem a mai napig Ursula Le Guin Earthsea (Szigetvilág) sorozatát, ami pedig hivatalosan ifjúsági fantasy.

  A legutóbbi pedig a Korona hatalma volt. Meglepően jó könyvnek tartom, számomra nagyon értékes tulajdonsága az a fanyar humor, ami az egészet átitatja. Ráadásúl nagyon fantáziadús könyv.

   

   

   

   

  ----------------------------------

  Minden szélmalom ellenfél!

  k, 2010-08-24 12:42 Ndy

  Ndy képe

  Ha van türelmed, akkor igen. Én kétszer futottam neki, de a legvégén már hiányoltam, hogy nincs még kint a következő kötet.

  --------------------------------------------------------------------

  http://www.myspace.com/nexushungary

  k, 2010-08-24 23:08 Styra

  Styra képe

  A Trónok jó, de a 3. kötet harmadában belefáradtam a sok szexbe :) De azért tervezem elővenni, főleg, hogy a polcon figyel a 4. is.

  __________________________________________________

  Csillagból születtünk, s csillag leszünk újra

  Ha életünk lángját egy széllökés elfújja.

  sze, 2010-08-25 08:08 Blade

  Blade képe

  Belefáradtál? Csak olvasni kell, nem végigcsinálni, amit olvasol...:)

  k, 2010-08-24 21:29 craz

  craz képe

  Keleti szél 3? Szerinted hány év múlva? 10? :)

  - - - -
  "Igyál, e nedv hűs, mint a - mámor,
  s nincs seb, mit heggel nem takar,
  igyál, testvér, e mély pohárból,
  csupán az első korty fanyar."

  sze, 2010-08-25 13:50 Cyrus Livingstone

  Cyrus Livingstone képe

  10 év múlva? Optimista vagy! ;) :)

  "Pro wrestling is real. People are fake." (Mr. Anderson)

  http://www.irodalomeskultura.blogspot.com/

  http://www.cyruslivingstone.blogspot.com/

   <

  k, 2010-08-24 10:12 Indi

  Indi képe

  Robert Jordant ajánlanám figyelmetekbe. Monumentális regénysorozatot jegyez, és ha jól csalódok, akkor az első részt igencsak nyomozni kell a piacon (vagy lecsapni valakire, akinek megvan), de annak ellenére, hogy 18 részről beszélünk, aki csak teheti vegye fel az elolvasandói listájára, mert igényes fantasy-t írt a jóember.

  ----------------------------------------------------------

  "Nem vagyok sznob. Kérdezz meg bárkit. Úgy értem, bárkit, aki számít." (Simon Le Bon)

  "Egy gödör ásását leszámítva kevés dolog van, amit rögtön legfelül lehet kezdeni" (Harry Lo

  k, 2010-09-14 19:12 Adiz

  Adiz képe

  Jobb Sárkánytüzekben az összes részt lehet kapni. :D

  k, 2010-08-24 22:07 kohari

  kohari képe

  Láttam, hogy Chapman szerő(páros)ról/ről akadt pár nem túl pozitív megjegyzés. Most olvasom az Észak lángjait, kb a felénél tartok. Gyerekkori emlék, tiszta nosztalgia. Ha befejeztem beszámolok róla. Eddig tetszik. (Bár, hogy teljesen pofátlan legyek: pár dolgot másképp fogalmaztam volna meg:) )

  k, 2010-08-24 23:02 Ndy

  Ndy képe

  Az elsőkkel még nincs is baj. Bár röhögtem egy nagyot a minap, mert az öcsém nem tudta elolvasni az Észak-ot sem. Azt mondta, végig csak mennek, mennek... Azután láttam a Shop Stop kettőt, ahol a Gyűrűk Uráról is esik pár szó, és - persze a film sajátságos stílusában - ott is ugyanezt mondják. És tényleg, van az a típusú fantasy, ahol kalandozók mennek, mennek... :)))

  (Nem mintha ez gáz lenne, de tényleg tipikus tud lenni)

  --------------------------------------------------------------------

  http://www.myspace.com/nexushungary

  sze, 2010-08-25 11:23 kohari

  kohari képe

  Ez igaz, kicsit tényleg sok a mászkálás, ráadásul ez mintha csak alibi lenne itt, hogy minél nagyobb részét megmutassa a világnak, amiben játszódik. Van a könyv végén egy térkép, de lehet, hogy figyelmetlenül olvastam néhány helyen (és nem volt kedvem visszalapozni), nem mindig értem, hogy merre és miért mennek a szereplők. Érdekes különbségre jöttem rá egyébként Tolkien és Chapman elbeszélőmódja között. Chapman iszonyú jól jeleníti meg az akciókat, a harcokat, viszont a sok mászkálás ellenére a világot kevésbé élvezetesen mutatja be. Tolkien mesternél meg azt láttam, hogy akkora élvezettel ír a tájról, hogy az olvasó szinte úgy érzi: ő is ott mászkál a hegyek között, az erdők mélyén stb. stb., viszont azoknak a hatalmas, mitikus csatáknak a leírása bennem hiányérzetet hagyott, valahogy nem jött át. Egyébként meg is spórolhatta volna az egészet. Nem tudom ismeritek-e ezt az alternatív befejezési javaslatot a Gyűrűk urához:

  http://www.youtube.com/watch?v=1yqVD0swvWU

  sze, 2010-08-25 19:59 AvatáR

  AvatáR képe

  Robert Jordan-re én is vadászom - de fizikai képtelenség ráakadni....

  Nem 13-at írt ő?

  ---------

  a Jeffrey Stone :Éj Köve, Éj kardja, etc trilógia első része Klasszikus (Nagy K-val) - utánna elveszti az istrángot.

  Míg ezt tapasztaltam, hasonlót olvastam a Salvatore féle Fekete elf trilógiáról

  --------

  Legutóbb a Paolini féle Eragon-al nyomultam olvasásügyileg.

  de a kezdeti lendület és csodaszép iromány után úgy a 94.oldal magasságában a szerző túlbnonyolításba kezd.

  meg ahogy olavsom őkelme a Pern Sárkánylovasairól koppintott. (Anna McAffrey)

  szerintem a koppintás nem elitélendő, feltéve ha a saját ötlet túlsúlyban van és a koppintás se túl feltünő.

  manapság már úgyis kevés az új ötlet a nap alatt ! :(

  "A két legerősebb harcos a Türelem és az Idő"

  cs, 2010-08-26 11:22 Cyrus Livingstone

  Cyrus Livingstone képe

  Emlékszem, az első fantasy élményem Leigh Brackett: Rhiannon kardja volt, amit '88-ban olvastam 3 folytatásban a Galaktikában. Bár sci-fiként "adták el", és tartalmaz is sci-fi elemeket, én inkább fantasynak mondanám.

  Az "igazi" fantasy, amit elsőként olvastam 1989-ben, a Conan-történetek. Azután jöttek sorra a Cherubion-saga (tényleg az első három kötet a jó), a Káosz-ciklus, a Sárkánydárda krónikák (ezeknél is az első három jó), Chapman művei (a Garmacor címere tetszett a legjobban)... aztán jó időre kiábrándultam a fantasyból, inkább Lovecraftot olvastam, Kinget, Koontz-t, míg végül őket is eluntam egy idő után.

  A fantasyból való kiábrándultságomat annak idején - többek közt - Wyatt-Evans: A baziliszkusz hatalma és a Ravenloft-sorozat néhány rosszabbul sikerült kötetei okozták. Stephen R. Lawhead Pendragon-ciklusa szerettette meg velem újra a fantasyt.

  Mellesleg a magyar fantasy Szerb Antalnál kezdődik! Olvassátok el a Szerelem a palackban c. elbeszélés-kötetét, amelyekbek a Kerekasztal Lovagjai a szereplők, a stílusa pedig a lovagregényekéhez hasonló.

  E. R. Burroughs könyvei fantasy, vagy sci-fi? (A Mars istenei, A Mars Ura, stb.)

  "Pro wrestling is real. People are fake." (Mr. Anderson)

  http://www.irodalomeskultura.blogspot.com/

  http://www.cyruslivingstone.blogspot.com/

   <

  cs, 2010-08-26 13:26 Ovidius

  Ovidius képe

  Két dolog...

  A Rhiannon kardja egy káprázatos fantasy, amit mig élek nem felejtek el, mert a különlegességét az jelentette, hogy adott egy jól felépített világot, amiben ráadásúl elhittem a cselekedetek motivumait.

  Brackett különben is nagyobb fantasy kategória, mint amit itt meghatároznak a modern titánok...

  Burroughs fantasy. Attól ,hogy van benne űrutazás, meg ilyenek, még semmi köze nincs a sci-fihez.

  Ha igazi sci-fit akarsz olvasni, akkor olvasd el (persze elképzelem, hogy már olvastad) Clarke:Találkozás a Medúzával című művét. No, kedves barátom, itt kezdődik a sci-fi...

   

   

   

   

   

   

   

  ----------------------------------

  Minden szélmalom ellenfél!

  cs, 2010-08-26 14:02 Cyrus Livingstone

  Cyrus Livingstone képe

  Köszönöm a tippet, Ovidius, ígérem egyszer időt szánok Clarke könyvére. Most lehet, hogy csalódást okozok, de sajnos Clarke-tól még nem olvastam semmit! Igaz, nem vagyoknagy sci-fi rajongó, de Philip K. Dick műveit szeretem (Az imposztor, Ember a Fellegvárban, Különvélemény, Az emlékmás), és maradandó élményeket nyújtottak nekem.

  Nagyon találó, amit a Rhiannon kardjáról írtál, én is hasonlóképpen éreztem/érzek ma is a történettel kapcsolatban. Ha belegondolok, hogy alig 13 évesen olvastam először!

  "Pro wrestling is real. People are fake." (Mr. Anderson)

  http://www.irodalomeskultura.blogspot.com/

  http://www.cyruslivingstone.blogspot.com/

   <

  szo, 2010-09-04 10:57 Cyrus Livingstone

  Cyrus Livingstone képe

  Elkezdtem Graham Edwards-tól a Sárkányvarázst. Érdekesnek találtam ezt az ember nélküli, sárkányos világot, de a harmadik fejezet után fárasztóvá vált a stílusa. Nem tudom eldönteni, a fordító végzett-e fércmunkát, vagy az eredeti is ilyen?

  "Pro wrestling is real. People are fake." (Mr. Anderson)

  http://www.irodalomeskultura.blogspot.com/

  http://www.cyruslivingstone.blogspot.com/

   <

  h, 2010-09-13 14:37 fawcett

  fawcett képe

  Most olvastam Richard A. Knaaktól A vér szavát, ami a Diablo sorozat első kötete. Nekem nagyon tetszett, napok óta a hatása alatt vagyok; a kötetet valszeg csak antikváriumban lehet beszerezni, az Alexandra adta ki 2001-ben.

  h, 2010-09-13 14:55 Ndy

  Ndy képe

  Nekem a Tűzokádó Sárkány sokáig nagy kedvenc volt tőle. Persze abban az időben mást nem is lehetett olvasni Knaaktól magyarul.

  --------------------------------------------------------------------

  http://www.myspace.com/nexushungary

  h, 2010-09-13 15:13 fawcett

  fawcett képe

  Konklúzió: akkor Mr. Knaak tudhat valamit, ami nem kevés:)

  h, 2010-09-13 15:33 Sren

  Sren képe

  A Vértenger kalózai és Kaz még kapható az Alexandránál. Ajánlás esetleg, fiúk...?

  ______________________________________________________________________________________________

  A szürrealisták és köztem az a különbség, hogy én szürrealista vagyok.

  /Salvador Dalí/

  h, 2010-09-13 15:45 Ndy

  Ndy képe

  Mindegyik kapható online antikváriumokban. Összetett kérdés. Ha nincsenek világ-preferenciáid - bunkó leszek -, akkor azt nézd, ki a fordító :)

  --------------------------------------------------------------------

  http://www.myspace.com/nexushungary

  h, 2010-09-13 16:11 Sren

  Sren képe

  Mán vagy tíz év óta szoktam eztet figyelni, Bandibá' - akkor ez most bunkóság? :))

  ______________________________________________________________________________________________

  A szürrealisták és köztem az a különbség, hogy én szürrealista vagyok.

  /Salvador Dalí/

  h, 2010-09-13 16:21 Bloody Dora

  Bloody Dora képe

  Igen, bunkóság, miért figyeled, ki a fordító, nem azért írták rá, hanem mert hisztizett volna, hogy nem tud villogni otthon a könyvvel.

  _____________________
  Dr. Bloody Dora

  h, 2010-09-13 17:04 Sren

  Sren képe

  ... amit gyakorlatilag átírt, akártsak egy jó lektor, de pssszt, a mindenit nekije, mit nem mondok?! :D (Off voltam, tsókollak benneteket, húztam lektorkodni ::D)

  ______________________________________________________________________________________________

  A szürrealisták és köztem az a különbség, hogy én szürrealista vagyok.

  /Salvador Dalí/

  h, 2010-09-13 16:40 Ndy

  Ndy képe

  Amíg nem hangoztatod nyilvános fórumokon, hogy a fordítás ferdítés, nyersecske avagy újmagyar lett, addig nem gáz. Ha igen, akkor esetleg kaphatsz egy piros lapot némely kiadótól, ami gáz, ha esetleg az irodalom terén szándékoznál tevékenykedni. :D

  --------------------------------------------------------------------

  http://www.myspace.com/nexushungary

  h, 2010-09-13 15:34 Ndy

  Ndy képe

  Igen, csak a hazai olvasóközönség olykor fanyalgással fogadja azokat az írókat, akik sok különféle neves sorozathoz írnak egyszerre. Felvetődik a kérdés, hogy ez anyagilag éri-e meg neki, vagy valóban inspirálják ezek a világok.

  (Amúgy viszont, ha szar lenne, sohasem engednék a sorozatszerkesztők a világukhoz, bármekkora név is.)

  --------------------------------------------------------------------

  http://www.myspace.com/nexushungary

  szo, 2010-09-25 12:21 Cyrus Livingstone

  Cyrus Livingstone képe

  Magyar fantasy írónak jelent meg külföldön lefordított műve? Erről lehet tudni valamit?

  "Pro wrestling is real. People are fake." (Mr. Anderson)

  http://www.irodalomeskultura.blogspot.com/

  http://www.cyruslivingstone.blogspot.com/

   <

  k, 2010-11-23 13:44 Cyrus Livingstone

  Cyrus Livingstone képe

  Találtam végre egy jó fantasy regényt! Juliet E. McKennától a Veszélyes játszmát. Alant a blogomban írtam róla egy kisebb értekezést.:)

  "Pro wrestling is real. People are fake." (Mr. Anderson)

  http://www.irodalomeskultura.blogspot.com/

  http://www.cyruslivingstone.blogspot.com/

   <

  k, 2010-11-23 16:16 Indi

  Indi képe

  Már "sorban áll" a polcon az elolvasandók között, de mielőtt belefogok még kitisztázom, hogy pontosan hány részről van szó és hogy következnek egymás után cím szerint. Ciki lenne, ha már nyakig lennék a sorozatban, amikor kisül, hogy hiányzik egy darabja. A pozitív véleményednek köszönhetően még az is lehet, hogy előbbre veszem. 

  ----------------------------------------------------------

  "Nem vagyok sznob. Kérdezz meg bárkit. Úgy értem, bárkit, aki számít." (Simon Le Bon)

  "Egy gödör ásását leszámítva kevés dolog van, amit rögtön legfelül lehet kezdeni" (Harry Lo

  k, 2010-11-23 16:43 Cyrus Livingstone

  Cyrus Livingstone képe

   A sorozat öt kötetből áll:

  1. Veszélyes játszma

  2. Kegyetlen eskü

  3. Forgandó szerencse

  4. Küzdelmes hűség

  5. Kétélű fegyver I-II.

  "Pro wrestling is real. People are fake." (Mr. Anderson)

  http://www.irodalomeskultura.blogspot.com/

  http://www.cyruslivingstone.blogspot.com/

   <

  k, 2010-11-23 20:29 Indi

  Indi képe

  Köszönöm!

  ----------------------------------------------------------

  "Nem vagyok sznob. Kérdezz meg bárkit. Úgy értem, bárkit, aki számít." (Simon Le Bon)

  "Egy gödör ásását leszámítva kevés dolog van, amit rögtön legfelül lehet kezdeni" (Harry Lo

  sze, 2010-11-24 10:23 Cyrus Livingstone

  Cyrus Livingstone képe

  Szívesen!:) Jó olvasást!

  "Pro wrestling is real. People are fake." (Mr. Anderson)

  http://www.irodalomeskultura.blogspot.com/

  http://www.cyruslivingstone.blogspot.com/

   <

  h, 2011-02-14 19:13 Philindor

   

  sziasztok! 

  mindenkinek tudom ajánlani a David Gemmell-től az Árnyjáró-t! esemény dús, jó szereplők, és tapasztalatszerzésnek is megfelel! Az író nagyon szereti alkalmazni a császári vitákat, az erőd ostromokat, és a törvényenkívüli magányos hősöket. Ezek kombinációja hihetetlenül élvezetessé teszi e könyv olvasását! 

   

  a könyv egy olyan bérgyilkosról szól, aki egy királyt is megölt. Éppen ezért nem túl sokan kedvelik. E közben ellenséges harierők özönlik el hazáját, kik parancsot kaptak, hogy öljenek meg mindenkit. Ám az egyetle remény Ő az árnyjáró ( a bérgyilkos) , kire szinte mindenki vadászik. Ám neki el kell jutnia ellenséges földekre, hogy megszerezzen egy legendás bronz- páncélt, mellyel fordíthat a kockán. Ám senki sem akar benne megbízni, mivel meggyilkolta szeretett királyukat.

   

  jó olvasást! :)

   

   

  k, 2011-02-15 20:25 Philindor

  Bocsánatot kérek a helyesírásért! :)

  k, 2011-02-15 07:33 Blade

  Blade képe

  Imprimatur-t olvasta vki?

  Emezt.

  k, 2011-02-15 08:53 Ovidius

  Ovidius képe

  Hosszú ideje kacérkodok vele, amikor könyvesboltban járok.

  Gondolom érdemes lenne elolvasni...

   

   

   

   

  ----------------------------------

  Minden szélmalom ellenfél!

  k, 2011-02-15 09:31 Blade

  Blade képe

  Én elkezdtem, 65. oldal, egyelőre még nem indult be, meglátjuk. Mindenesetre aki szereti a történelmi regényeket, annak érdemes beruháznia, elég borsos ára van, de igényes a kivitel (kemény borító, szép papír).

  szo, 2011-02-26 07:59 Indi

  Indi képe

  Sötét elf ide vagy oda, azért a bátorság szobrának nem én lennék a legmegfelelőbb modell. Az is lehet, hogy alacsony az ingerküszöböm. Minden esetre G. R. R. Martintól a Trónok harca simán félelmet keltett bennem, már az első oldalon. Nem annyira az, amit írt, sokkal inkább az ahogyan. Mert abban már ugyan ki talál rendkívülit, hogy pár ember holtakról beszélget egy erdőben? De amikor meglett, sokat tapasztalt öreg ember fél, furcsállja bizonyos vadak halálát, közelít az éjszaka, és a fagy, mindent hó borít, az egész szituáció valahogy rideg... Na és persze nem mennek biztos helyre, mert itt is van egy forró fejű ifjonc, aki látni akarja, hogy a holtak tényleg halottak-e és ha igen, akkor tudni akarja azt is, hogyan haltak meg. Kötelező elem a farkasüvöltés és a megmagyarázhatatlan rossz érzések felvillantása, de annyira a helyükön vannak, hogy csak most ilyen nagy az arcom, akkor én is féltem, ott éreztem magam abban a hideg, havas erdőben, engem is rángatott magával az a bolond gyerek, aki nem a tapasztalata révén lett vezető és én is éreztem, hogy itt baj lesz!

  ...

  Olyan világ ez, ahol egy hét éves gyereknek az a dicsőség, hogy szemrebbenés nélkül végig tudja nézni egy ember kivégzését. Igaz, van ezekben az első olvasatra kegyetlen népekben valami nemes, már most látszik, hogy a fekete-fehér jellemeket itt el lehet felejteni.

  A leírások eltaláltak, itt van mindjárt az istenerdő. Barátságos kert-féle lehet, csupa öreg, egyhangú fával. Nincs ezen a helyen sem megnyugvás, a föld alatt élet-halál harcot vívnak a göcsörtös gyökerek, az egész középpontjában pedig egy, még a vénésges-vén kategóriát is meghaladó szívfa áll. Fajtáját tekintve vasfa, ez nem lepett meg, találkoztam már ilyen megjelöléssel, de ott soha nem írták le mit takar ez voltaképpen. A koronája vörös, a törzse fehér, hajlott - mintha kín lenne neki a puszta lét is-, és egy arcot lehet benne felfedezni, figyelő szemekkel, meg ami még kell :P Hát, én nem ülnék alá, az tuti! Hátat sem fordítanék neki, mert az egy dolog, hogy az egész jól csengő istenerdő leginkább a Shoikan-ligetre hajaz, de erről a fáról simán feltételezem, hogy minimum ember vért iszik. De van, aki ide jár megnyugodni, elmerengeni az élet nagy kérdésein etc. Felmerül a kérdés, hogy milyen ember az ilyen? Aki egy ilyen fa alatt ülve dolgozza fel, hogy elvette egy ember életét. Azt hiszem kemény. Mint az egész vidék.

  Ja, és most nyár van. Ezek a barátságos állapotok, az az időszak, amikor az ember hátradől, mert valahol a tudatunk mélyén ezt jelenti a nyár. De, senkinek ne legyenek kétségei " Közeleg a tél", ahogy a Stark szavak mondják.

  22- 23 oldal távlatából a benyomásaim.

  ----------------------------------------------------------

  "Nem vagyok sznob. Kérdezz meg bárkit. Úgy értem, bárkit, aki számít." (Simon Le Bon)

  "Egy gödör ásását leszámítva kevés dolog van, amit rögtön legfelül lehet kezdeni" (Harry Lo

  sze, 2011-03-02 12:26 Cyrus Livingstone

  Cyrus Livingstone képe

  Én is nekikezdtem a Trónok harcának. Csak megerősíteni tudom, amit Indi előttem elmondott.

  Egyelőre persze óvakodnék attól, hogy Martin bácsit piedesztálra emeljem, de tény és való, hogy - akárcsak Juliet E. MacKenna - magasra teszi a mércét.

  Olvasmányos regény, színes, árnyalt jellemekkel, valamint szövevényes, ugyanakkor dinamikus cselekménnyel.  Martin így több nézőpontból mutatja be ugyanazon eseményeket (ez számomra rendkívül tanulságos!), és nem rágja az olvasó szájába, ki a "jó" és ki a "rossz". Ezt bizony nekünk kell eldöntenünk. Szerencsére nincsenek is fekete-fehér karakterek, lényegében mindenki azt teszi, amit tennie kell. Nekem úgy tűnik, valahol, mindenkinek "igaza van", többek közt ez okozza a konfliktust ( a temérdek büszkeség és balítélet mellett).

  A figurák nagyon eltaláltak, nagyon élőeknek tűnnek, Martin művének atmoszférája inkább a történelmi regényekéhez hasonló. Kapásból Maurice Druon Elátkozott királyok sorozata ugrott be nekem.

  Martin felkeltette bennem az érdeklődést a szereplők egyéni sorsa iránt, ami nem kevés teljesítmény.

  Az átlagosnál rosszabb irományokban nem túlzottan izgat, mi lesz a főhőssel, mert ott úgyis kiszámítható minden.;)

  Apropó, 70 oldalnál járok és még nincs is igazi főhős! Olyan, aki mindenki fölé emelkedik! És nem is lehet tudni még, ki lesz az!

  "Pro wrestling is real. People are fake." (Mr. Anderson)

  http://www.irodalomeskultura.blogspot.com/

  http://www.cyruslivingstone.blogspot.com/

   <

  sze, 2011-03-02 12:56 Blade

  Blade képe

  Én a 2. könyvnél tartok, Királyok csatája. Hasonlóan jól indult, mint az első.

  Amúgy:

  http://www.youtube.com/watch?v=ooCtDINzgME

  Premier: április 17.

  Yeehaa!

   

   

   

  sze, 2011-03-02 13:47 Cyrus Livingstone

  Cyrus Livingstone képe

  Sean Bean is játszik benne! Kétszeresen is yeeeeeeeehaaaaaaaa!!!:)

  "Pro wrestling is real. People are fake." (Mr. Anderson)

  http://www.irodalomeskultura.blogspot.com/

  http://www.cyruslivingstone.blogspot.com/

   <

  sze, 2011-03-02 16:24 Indi

  Indi képe

  Pont az a jó benne, hogy senki nem emelkedik senki fölé és itt végső soron mndenki csak magára számíthat, ha szorul a hurok. Szerencsére nincs közönségkedvenc, akinek az útja le van zsírozva az utolsó fejezet utolsó mondatáig. Ez végre egy olyan fantasy, ami nem főhősőkről szól, hanem emberi kapcsolatokról, ahogy mások életét befolyásolják és a világuk sorosát formálják. 

  Üdítő változatosságnak tűnik!

  ----------------------------------------------------------

  "Nem vagyok sznob. Kérdezz meg bárkit. Úgy értem, bárkit, aki számít." (Simon Le Bon)

  "Egy gödör ásását leszámítva kevés dolog van, amit rögtön legfelül lehet kezdeni" (Harry Lo

  cs, 2011-03-03 10:57 Cyrus Livingstone

  Cyrus Livingstone képe

  Jól mondod. Nekem eddig a rémfarkasok a legszimpatikusabb szereplők.;) Elfogadnék belőlük egyet-kettőt, úgyis hamarosan jön a villanyszámla.;):)

  De a Tyrion nevű törpicsek is jó fej.

  Képzelem, milyen kritikákat írna ide a Karcra, ha köztünk élne!:)

  "Pro wrestling is real. People are fake." (Mr. Anderson)

  http://www.irodalomeskultura.blogspot.com/

  http://www.cyruslivingstone.blogspot.com/

   <

  cs, 2011-03-03 15:51 Blade

  Blade képe

  No milyet? :P

  sze, 2011-03-09 16:47 Cyrus Livingstone

  Cyrus Livingstone képe

  Már majdnem a felénél járok a Trónok harcának. Mit ne mondjak, megy az adok-kapok rendesen! Egyre kuszálódik, ki kivel van, vagy inkább ki ellen, egyre-másra jönnek a fordulatok, rejtélyek.

  Örülök, hogy rátaláltam erre a könyvre!:)

  "Pro wrestling is real. People are fake." (Mr. Anderson)

  http://www.irodalomeskultura.blogspot.com/

  http://www.cyruslivingstone.blogspot.com/

   <

  sze, 2012-08-29 19:46 Nimretil

  Nimretil képe

  Nálam perpillanat Sanderson a favorit, miatta kezdtem el angolul is olvasgatni (a Warbreakert meg a Ködszerzet 3-mat olvastam tőle angolul). Most elkezdtem az Idő Kerekét (még csak Az Újjászületett Sárkánynál tartok), ezelőtt egyszerűen nem tudtam elolvasni, mindig kiakadtam, hogy hogy lehet mindenki ilyen gyapjúagyú idióta (pedig már régóta megvan az összes rész, öcsém nagy rajongója, az utolsó pár még angolul is ott figyel a polcon). Ez ilyen lesz végig? Vagy csak nekem tűnik így? A történet pár apróságot leszámítva tetszik, de ez a gyapjúagy dolog néha nagyon bosszantó tud lenni. A nők mindig a ruhájukat, meg a hajukat cibálják. Úgy gondolják, a férfiak csak éppen szobatiszták, és nem baj, ha makacsok, meg úgyis kell egy feleség nekik, aki majd randbe teszi őket. A férfiak ezt bölcsen tűrik, már rég beletörődtek, hogy a világot a nők irányítják. A szakácsnők folyton leteremtik a fogadósokat, akik erre persze megijednek, hogy akkor most nem lesz, aki főz nekik. Valamiért mindenki azt hiszi, hogy neki kell megmentenie a másikat, még akkor is, ha éppen 1000 mérfölddel arrébb van. Áhhh...

   

  Amúgy az első rész tiszta Gyűrűk Ura, ez feltűnt valakinek?

  Békés, elszigetelt település, tűzijáték, fekete lovas az erdőben. El kell menni megmenteni a világot. Szerencsére segít egy varázshasználó, meg egy nagyon kemény harcos. Plusz van még pár nem várt társ. (Jé, pont három.) Az ellen elvágja az utat, de van egy másik, sokkal veszélyesebb út is, ami ellen a harcos tiltakozik, de hát aztán csak be kell vállalni, mert más nincs. Aztán a szövetség felbomlik, az egyikük meghal. Aztán akiről azt hitték, meghalt, nem hal meg mégsem.

  A végén Padan Fain fogja véletlenül elpusztítani a gonoszt... De tényleg, tiszta gollam. :D

   

  szo, 2012-09-01 07:55 Blade

  Blade képe

  Ne várd el, hogy a szereplők olyanok legyenek, amilyennek te írnád meg. Ezek Jordan karakterei, ő így akarja láttatni őket. A regényfolyam szerintem nagyon jó, épp a napokban jelent meg a legújabb rész magyarul (amit már Sanderson írt, Jordan jegyzetei alapján), horror áron...brutális, mennyit kérnek egy puhaborítós vékonyka könyvért. Le a kiadókkal!  

  szo, 2012-09-01 13:08 Nimretil

  Nimretil képe

  Nekem már ott figyel a polcon, angolul is magyarul is. :D Öcsém nagy gyűjtője a sorozatnak, rögtön be is szerzett mindent, mihelyst megjelent.

   

  Nem az a baj, hogy nem úgy viselkednek, mintha én írtam volna, azt nem szeretem, ha nincs olyan szereplő, akivel tudok szimpatizálni. Mondjuk annyira nem vészes a helyzet, illetve most már kezdenek felpörögni a dolgok. Bőven van annyi értékelhető elem a történetben, hogy az apróbb bosszantó dolgoktól eltekintsek. Sanderson miatt futottam neki mégegyszer, eddig úgy néz ki, megérte. Meg itt legalább nem kell attól tartani, hogy mindjárt elfogy a könyv.

  p, 2012-09-07 18:18 Indi

  Indi képe

   Mat még egész elviselhető karakter ;)

  ----------------------------------------------------------

  "Nem vagyok sznob. Kérdezz meg bárkit. Úgy értem, bárkit, aki számít." (Simon Le Bon)

  "Egy gödör ásását leszámítva kevés dolog van, amit rögtön legfelül lehet kezdeni" (Harry Lo

  p, 2012-09-07 18:17 Indi

  Indi képe

   Végig ilyen lesz, sőt... A férfiak és a nők soha nem fognak megbeszélni egymással semmit, mindenki gondol valamit, hogy a másik biztos azt gondolja blablabla... 

  Tarts szünetet két Jordan között, akkor még az is előfordulhat, hogy elkezd hiányozni :) Egyébként nekem tetszett, csak néha téptem a hajam, hogy hogy lehet mindenki ilyen gyapjúagyú idióta ;) 

   

  ----------------------------------------------------------

  "Nem vagyok sznob. Kérdezz meg bárkit. Úgy értem, bárkit, aki számít." (Simon Le Bon)

  "Egy gödör ásását leszámítva kevés dolog van, amit rögtön legfelül lehet kezdeni" (Harry Lo

  v, 2012-09-09 08:13 Nimretil

  Nimretil képe

   Ne érts félre, nekem is tetszik, attól függetlenül, hogy néha a falba verem miatta a fejemet.

  v, 2012-09-09 09:54 Indi

  Indi képe

   Detto ;) 

  ----------------------------------------------------------

  "Nem vagyok sznob. Kérdezz meg bárkit. Úgy értem, bárkit, aki számít." (Simon Le Bon)

  "Egy gödör ásását leszámítva kevés dolog van, amit rögtön legfelül lehet kezdeni" (Harry Lo

  k, 2012-09-11 09:53 Nimretil

  Nimretil képe

   Mindjárt végzek az Újjászületett Sárkánnyal. Amúgy már tudom, mi lesz a sorozat végén: Nynaeve-nak végre sikerül letépnie a haját. :D

  sze, 2012-09-12 15:45 Indi

  Indi képe

  Könnyen lehet :)

  ----------------------------------------------------------

  "Nem vagyok sznob. Kérdezz meg bárkit. Úgy értem, bárkit, aki számít." (Simon Le Bon)

  "Egy gödör ásását leszámítva kevés dolog van, amit rögtön legfelül lehet kezdeni" (Harry Lo

  szo, 2012-10-27 14:29 Nimretil

  Nimretil képe

  A másik, a lovak teljesítménye nem szúrta senki szemét? Eddig is nagyon zavart, most poénból utánanéztem.

  Ha jól tudom, akkor 100 m-es síkfutáson jelenleg a csúcstartó Usain Bolt, 9,58 mp-vel (tehát kb. 37,57 km/h-val fut átlagban a 100 m-en). Ha feltételezzük, hogy ugyanezt a sebességet képes lenne tartani mondjuk 1 km-en is, akkor éppen kétszer annyi idejébe tellene lefutnia ezt a távot, mint egy jó, de nem csúcsteljesítményű, galoppversenyre felkészített lónak.

  Ezek után érdekes kérdés, hogy az aielek hogyan képesek lefutni a lovakat.

  Máshol azt írja Jordan, Mat napi 35 mérföldet, azaz 56,32 km-t akar megtenni seregével. Szerinte ezt a lovak sem bírják hosszú távon, csak az aielek. Van olyan ló, ami 48 óra alatt képes 600 km-t megtenni. Nyilván Mat katonáinak ennél lényegesen lassabbak és fáradékonyabbak a lovaik, de 60 km-t egy gebe is megtesz röhögve egy nap alatt. (Ennyire még én is képes vagyok, bár én nem röhögnék, csak jóval utána :D).

  cs, 2012-08-30 15:58 Vist

  Vist képe

  Az én nagy kedvencem Zsoldostól  a Távoli tűz. Szerintem nehéz kategorizálni. Nem ismer valaki hasonlót - akár angolul?

  cs, 2012-08-30 21:24 Bloody Dora

  Bloody Dora képe

  Az nem inkább sci-fi?

  _____________________
  Dr. Bloody Dora

  cs, 2012-08-30 23:34 Vist

  Vist képe

  Ha az első és az utolsó pár oldalt kivesszük belőle, akkor egy alternatív világban játszódó bronzkori történelmi regényt kapunk. Igazi sci-fi elemeket csak ezek a részek tartalmaznak. De ha kategorizálni kell, akkor igen, sci-fi - de nagyon nem klasszikus.

  p, 2012-08-31 00:13 Bloody Dora

  Bloody Dora képe

  El kell olvasni az előzmény és az utózmány regényeket is.

  http://ebook.sfportal.hu/e-konyvesbolt/regenyek/zsoldos-peter-gregor-man...

  No, persze, valóban nem a klasszikus "űropera" sci-fi, inkább social science fiction, de az alter tört. regények is a sci-fi berkeibe tartoznak. :) (Alter tört. regény sok van. Némelyik egészen beteg.)

  _____________________
  Dr. Bloody Dora

  szo, 2012-09-01 15:01 craz

  craz képe

   De. Hasonlót. Angolul.

  Far far fire.

  - - - -
  "Igyál, e nedv hűs, mint a - mámor,
  s nincs seb, mit heggel nem takar,
  igyál, testvér, e mély pohárból,
  csupán az első korty fanyar."

  sze, 2012-09-12 16:04 Vist

  Vist képe

  Köszönöm a tippet, de nem találtam meg a googleben.

  p, 2012-08-31 18:11 Dokesz

  Dokesz képe

  Valaki olvasta ezt a könyvet?

  Stephen Donaldson: A Kárhozat urának átka

  Archaikus stílusban íródott fantasy regényciklus első kötete, ha jól tudom ez az egy műve jelent meg az írónak magyarul. Sajnos! Kicsit fárasztó olvasni a nyelvezete miatt, de megéri a fáradságot. Iszonyatosan komor a hangulata, nagyon részletesen kidolgozott a világa, Covenant a főszereplő pedig egy igazi antihős. Rengeteg szereplővel dolgozik az író, ezek között is csak néhány szerethető pozitív karakter van.

  Azt kell mondjam: az ilyen művek emelik a fantasyt szépirodalmi magasságokba! Szemernyi humor nélkül megírt heroikus fantasy regény. Akik unják a mostanában futószalagon gördülő regényeket, azoknak ajánlom.

  "Vihar hátán, sasok szárnyán
  Hangunk messze elszáll"

  p, 2012-08-31 19:44 Ovidius

  Ovidius képe

  Szeretnék erről a műről beszélgetni, de nem nagyon lehet...

  Olyan 1-1,5 éve azt tanáltam ide írni, hogy az egyik legjobb fantasy, amit valaha írtak, erre közölték a szuperagyak, hogy tévedek, mert ez egy közönséges és közepes valami...

  Ezért nyuszifüllel és szívvel, csak annyit kérdeznék.... szerinted, mi emeli ki a főhőst a megszokott fantasy klisékből?

   

   

   

   

   

   

   

  ----------------------------------

  Minden szélmalom ellenfél!

  szo, 2012-09-01 07:51 Blade

  Blade képe

   No utánanézek, ha már ketten is jónak találjátok. Bár a humor hiánya eléggé lehangoló, de egy próbát megér.

  v, 2012-09-02 20:19 Bloody Dora

  Bloody Dora képe

   Nos, én nem vagyok szuperagy. James is mondta már, hogy "nekem semmilyen könyv sem tetszik" (nem igaz, a Hyperion nagyon tetszett, csak a vége... az utolsó egy oldal... hülye amcsik), szóval ez most magánvélemény. Én életem legrosszabb könyvélményi között tartom ezt a regényt.

  Viszont nem fogom most felsorolni, miért, mert harmadjára tűntetem el a szöveget véletlenül. :D Babonás vagyok. Össze tudom foglalni (párszor már sikerült), de köztük van a fordítás: szerintem brutálisan rossz. Meg a főszereplő: szerintem végignyafizza a regényt. (Ez nekem nem antihős. Ahhoz tenni is kell valamit. Bár a végére elismerem, hogy definitíve antihőssé vált, ügyes.) Objektíven nézve elismerem a regény erősségeit és nagyságát, de mint könyv... és hogy olvasás... soha többet, ha fizetnek, akkor sem. (Ettől még elismerem, csak nem akarom olvasni. Shakespeare "szerelmi tragédiáit" is elismerem, de ttől még nem akarom olvasni, noha ott azért a fordítás sokkal jobb. És a főszereplők is kevesebbet nyafognak.)

  _____________________
  Dr. Bloody Dora

  h, 2012-09-03 08:03 Dokesz

  Dokesz képe

  Most írtam egy jó kis választ a kérdésedre, aztán küldésnél elszállt az egész!
   

  Hogy is volt? Szóval én azt gondolom: ez egy nagyon jó karakter! Teljesen reménytelen, gyarló és esendő. Mindját az elején elkövet egy nemi erőszakot, aztán végig csak marcangolja a bűntudat, küszködik és csúnyán önbizalomhiányos. Miért is? A saját világában önhibáján kívül a társadalom peremére szorult ember, belecsöppen egy idegen világba, ahol kapásból ráosztják a világmentő hős szerepét. Naná hogy összeroppan a súly alatt! Nincs semmi jellemfejlődés, az ember teljes mértékben alkalmatlan a feladatra, súlyos mentális problémái vannak. Jó kis főhős mondhatom! Pontosan ez a tehetetlen küszködés az, ami végigvezetve az egész történeten fenntartja az ember érdeklődését. Az biztos hogy egy megtört ember jelleme baromi nehezen fog fejlődni és hosszú idő a padlóról feltápászkodni, ezt a küszködést szemlélteti nagyon jól a szerző, legalábbis egy folyamat kezdetét nagyon jól bemutatja. Elsősorban ez az ami kiemeli a könyvet! Hol van ehhez Salvatore ifjú sötételfjének lelki bajvívása saját magával. Sehol!
   

  Nagyon jó univerzumot alkotott az író, teljesen egyedi népekkel, és extrémkomor hangulattal. Olyan mintha egy globális depresszió uralná az összes élőlényt, mintha minden és mindenki a főhős-antihős lelki világához igazodna. Számomra különleges élmény volt ez a regény, szinte már katartikus.
   

  "Vihar hátán, sasok szárnyán
  Hangunk messze elszáll"

  h, 2012-09-03 11:09 Hematith

  Hematith képe

   Nekem nem.

  p, 2012-08-31 19:56 Ovidius

  Ovidius képe

  Új hozzászólásként...

  Nagyon nehéz higgadtan nézni ezt a rendszergazada stílust, ami ezeken a felületeken megy. Van egy másik ilyen netes kapcsolatom, amelyen remek dolgokról lehet beszélgetni. Ott egy elemebeteg spambotvédelmi rendszer keseríti meg a használókat, itt pedig az, hogy, mondjuk a Mozillával semmire sem megyek ezen a spiritArt felületen. Ezért most azt látjátok, hogy a hülye gyerek kétszer szólt hozzá, pedig az első alkalommal a róka miatt közölte, hogy nincs semmi a hozzászóló felületen...

  Jujj....

   

   

   

   

  ----------------------------------

  Minden szélmalom ellenfél!

  v, 2012-09-02 20:20 Bloody Dora

  Bloody Dora képe

   A SpiritArt és a Karc két külön entitás, csak a szerkesztői bázis átfed. Bár az igaz, hogy most a Spirit meg FF alól, a Karc meg nem igazán, de dolgozunk az ügyön. A duplikált hsz-eket meg úgyis kiszedem.

  _____________________
  Dr. Bloody Dora

  sze, 2012-10-31 19:56 Indi

  Indi képe

  Kingtől és Straubtól - A fekete ház nagyon tetszett.
  Az pedig, hogy a boltban éppen ezt a King könyvet vettem a kezembe mi más lenne, mint ka? ;)

  ----------------------------------------------------------

  "Nem vagyok sznob. Kérdezz meg bárkit. Úgy értem, bárkit, aki számít." (Simon Le Bon)

  "Egy gödör ásását leszámítva kevés dolog van, amit rögtön legfelül lehet kezdeni" (Harry Lo

  sze, 2012-10-31 23:33 Liliana

  Liliana képe

  Indiiii! *nagy ölelés* (Úgy látom, ma tényleg fog a boszorkány erőm, mert pont ma délelőtt gondoltam rád!)

  Érezd, ahogy a szavak hangjegyekké válnak, és végül láthatóvá válik előtted a dallam!
  "Jó boszorkány vagyok, és legyőzöm a gonosz banyákat!"

  v, 2014-01-05 15:49 Hannibal84

  Sziasztok !

  Nem éppen könyvkritikai téma de szeretném megkérdezni szerintetek mi az a három dolog ami egy Fantasy könyvet érdekessé tesz??:D

  --mitikus lények
  - rengeteg harc
  - érdekes sztori stb nektek mi a 3 kedvenc témátok ?????

  v, 2014-01-05 17:28 Ovidius

  Ovidius képe

  Tisztelt ifjú pun barátom!
  Miután új vagy itt, javasolnék, illetve kérdeznék egyet `s mást...

  1./ Ügyelj arra, hogy a szükségesnél nagyobb hülyeséget ne írj le... DDD
  2./ Az "érdekes sztori" nem a fantasy jóságfokának jelzője. MINDEN jó könyvnek...
  3./ Ha elmondanád nekem, mit jelent ez a mondat: "- érdekes sztori stb nektek mi a 3 kedvenc
  témátok ?????"... DDD

   

   

   

   

  ----------------------------------

  Minden szélmalom ellenfél!

  v, 2014-01-05 19:47 Hannibal84

  Elnézést a tudatlanságomért kedves ismeretlen de igazad van és köszönöm hogy egyből lealáztál jól esett:D Hobby fantasy olvasó vagyok nem profi író igaz de ha esetleg megtennéd és leirnád mi fog meg egy jó fantasy könyvben azért hálás lennék, bármien eszetlenül is fogalmazok:D Üdvözletem

  v, 2014-01-05 20:28 Ovidius

  Ovidius képe

  Kedves Hannibal84! :DDD (ez egy barátságos mosoly akar lenni, sajnos nincs szmájli lehetőség, ezért ez van)... Majd meg fogod szokni a stílusom. Itt én vagyok az öreg, morgolódó házőrző eb. A magyar nyelv házőrzője...

  Kezdeném azzal, hogy nem aláztalak le. Különben sem lealázás, hanem megalázás...
  Ha jól értelmezem nickneved enigmáját, elmúltál 30 éves. Ennek alapján elvárható, hogy ne egy tizenéves tinédzser szintjén fogalmazz.

  Az első pontom egy barátságos morgás volt, mert bizony egyes mondataid kicsit zavarosak voltak. Erre a problémára ez a kedvenc szlogenem.
  A másodikat azért írtam, mert így igaz. Meg kell tanulni egy jelző használatát, ismerni mire vonatkozik, és annak megfelelően használni.
  A harmadik francia bekezdésedben nem választottad szét a két gondolatot. Az első fele az érdekesség harmadik tulajdonsága akart lenni, a második pedig vélhetően egy záró gondolat, hogy mi a három (nem 3!) kedvenc témánk.

  Meg fogsz lepődni, de nagyon segítőkész embör vagyok, főleg abban, amire rákérdeztél. Igaz, nem elmagyarázom, mert nem vagyok irodalmár. Erre kiválóan alkalmasak a Karcolat befutott, tehetséges írói és remek, segítőkész (ám iszonyúan szigorú) szerkesztői... :DDD
  Helyette javasolnék olvasásra pár fantasy művet, amit én remeknek, vagy legalábbis nagyon jónak tartok. Ez nagy dolog, mert személy szerint a fantasztikus irodalmon belül elsősorban a hard SF rajongója vagyok.

  Tehát...
  - Gyűrűk Ura trilógia (Tolkien)
  - Earthsea tetralógia (Le Guin)
  - Mitágó erdő (Holdstock)
  - Világok Háza (Bradley)
  - Lankhmar sorozat (Leiber)
  - A Kárhozat Urának Átka (Donaldson)
  Ezek a fantasy irodalom ragyogó alkotásai (nálam), regényformákban.

  Aztán...
  - Rhiannon kardja (Brackett, Galaktika 90-93.)
  - A magányos Laren Dorr dalai (Martin, a trónos, Galaktika 45.)
  - Halál Jukunban (Saunders, Galaktika 45.)
  - A démon árnyéka (Fox, Galaktika 45.)
  - Az öreg bajnok (Reinhardt, Galaktika 45.)
  - A De Petriche gyűrű (Munn, Galaktika 45.)
  - Öldöklés a homályban (Tubb, Galaktika 45.)
  Ezek novellák, esetleg a Rhiannon kardja egy kisregény méretű. Talán érezhető, a régi iránti vonzódásom. Ennek oka van, nem tartozik ide. Azt tudom, hogy a Galaktika 45. száma akkor1982-ben egy kuriózum volt, mert fantasyt alig adtak ki nálunk. Érdemes ezeket a novellákat elolvasni, mert jók, és ha vannak írói ambícióid, tanulhatsz belőlük.

   

   

   

   

  ----------------------------------

  Minden szélmalom ellenfél!

  h, 2014-01-06 11:47 Hannibal84

  Köszönöm a válaszodat kedves Ovidius!

  Nem szeretem volna hőzöngeni és teljes mértékben igazat adok neked, Elég sajnálatos hogy még én sem veszem észre hogy milyen szavakat írok le pedig tényleg figyelnem kéne ha írni szeretnék bármiről.Sajnos óhatatlanul beleivódott a nyelvezetembe a ,lealázáshoz, hasonló szavak áradata, próbálom majd észrevenni ezeket a hibákat!!!Elégé elszomorított a saját butaságom de ígérem dolgozni fogok a probléma megoldásán.Csak tudod megálmodtam egy világot, vagyis alakulóban van valami a fejemben, amit úgy érzek szeretnék megteremteni, élettel megtölteni, kidolgozni csak azt sem tudom hol kezdjek hozzá:(!!!Vannak e szabályok amiket érdemes betartani érdekelne e másokat egyáltalán??Ezért is fordultam hozzátok hátha itt valaki tudna nekem tanácsokat adni miként vessem papira az elmémben épülő birodalmamat!!Első amit megtanultam: meg kell tanulnom helyesen írni és rendezetten fogalmazni!Ezt köszönöm neked vagy önnek, gondolom több nyarat értél meg mint én.:DRemélem nincsen harag és köszönöm a könyvajánlatokat nekilátok olvasni.Üdvözletem és szép napot neked!Kiss Gábor

  h, 2014-01-06 15:26 Ovidius

  Ovidius képe

  Az írásnak mindig vannak szabályai. Azért a stilisztikán és nyelvtanon kívül sok más is kell még... Eszembe jutott egy korábbi novella ismertetőm. Ez a fenti hozzászólásomban jelzett egyik fantasy novella a Galaktika 45. számából. Megpróbálom idelinkelni. Ha gondolod, olvasd el, nekem nagyon tetszett, ennek megfelelően írtam róla...

  http://digitalisbuskepulovag.sfblogs.net/2012/03/09/egy-fantasys-galakti...

  Bízom benne, hogy kedvet kapsz hozzá, és tanulni is lehet belőle, főleg a fantázia és mese megvalósulását.

   

   

   

   

  ----------------------------------

  Minden szélmalom ellenfél!

  k, 2014-02-04 21:55 Dokesz

  Dokesz képe

  Poul Anderson: Tomboló vihar

  Olvasta valaki? Ez valami borzalmasan pocsék. Igaz, még csak a felénél tartok, de lehet hogy így is marad. Ilyen rossz fantasyt még soha nem olvastam. Olyan eltolt idővonalas fantasy, középkor keverve ipari forradalommal, meg némi mitológiával, ráadásul archaikusnak szánt nyelvezettel megírva ami szintén csapnivaló. Na, ez van, árnyékra vetődtem.

  "Vihar hátán, sasok szárnyán
  Hangunk messze elszáll"